Ποιοι είμαστε
Αρχική Μια θετική αύραΔΙΑΦΟΡΑ

Μια θετική αύρα

16 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Μια φίλη στο facebook ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία και μου τράβηξε τη προσοχή.

1235346_662701090409705_2101224755_n

Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ έχω ένα ελάττωμα, όταν βλέπω έναν ισχυρισμό που ακούγεται λίγο περίεργος θέλω να τον ερευνήσω και συνήθως ζητάω από αυτόν που τον κάνει να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως αυτό είναι ασέβεια αλλά εγώ δεν βλέπω κάτι κακό σε ερωτήσεις που γίνονται με ευγενικό τρόπο.

Ρώτησα λοιπόν με ποιό τρόπο μετριέται η Αύρα, μιας και για να τη “καθαρίσεις” θα πρέπει να μπορείς να δεις αν είναι “βρώμικη” και προκειμένου να ξέρεις αν κάτι είναι βρώμικο ή σε άσχημη κατάσταση θα πρέπει να μπορείς να το μετρήσεις ή να το συγκρίνεις με μια άλλη κατάσταση που δεν θα είναι βρώμικη. Και τα δύο είναι μετρήσεις.

Μου απάντησε ο αδερφός της φίλης λέγοντας πως πριν τη μετρήσεις θα πρέπει να την ορίσεις και από εκεί άρχισε η διασκέδαση μιας και ζήτησα τον ορισμό της Αύρας ο οποίος μου δόθηκε και είναι:

“It’s the impression of you (that both you and everyone else can observe) based on how you are feeling. Amongst humans it’s an objective thing. Though I think animals can sense this as well but in a different way (closer to their way of seeing things).”
Είναι λοιπόν η “εντύπωση που έχεις για τον εαυτό σου, που και εσύ και οι άλλοι μπορούν να παρατηρήσουν, βασισμένη στο πως νιώθεις και είναι και αντικειμενική”.

Αν και το παραπάνω δεν είναι ορισμός που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιστημονικά, το άφησα ως έχει και λέω, οκ, αφού το ορίσαμε ας το μετρήσουμε κιόλας, και η απάντηση που πήρα στο ερώτημα “πώς τη μετράμε” ήταν:

“I don’t know! Why should it be measurable? I thought we agreed not everything is measurable. For example happiness is not measurable, but it exists as a feeling. Auras can be both negative and positive, hence you can compare the auras of two different people as in who’s is more positive but you cannot make actual measurements because these are empirical valuations. There are no specific scientific standards for it for the same reasons there are no specific scientific measurement standards for feelings.”
Μου είπε λοιπόν πως δεν μπορείς να τη μετρήσεις και δεν χρειάζεται. Είναι σαν τα συναισθήματα, ξέρεις αν είναι αρνητικά ή θετικά χωρίς να τα μετρήσεις. Η επιστήμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αύρες όπως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα αισθήματα.

Αλλά βέβαια αυτό είναι λάθος. Εδώ και πολύ καιρό η επιστήμη ξέρει ποιές χημικές ουσίες κυλάνε στο αίμα μας και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, λυπημένοι, θυμωμένοι κτλ. Με βάση λοιπόν αυτή τη γνώση και αν είχαμε έναν άνθρωπο συνδεδεμένο με ένα κατάλληλο μηχάνημα, θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την ποσότητα της χημικής ουσίας και να έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα σχετικά με το αν είναι πολύ χαρούμενος ή όχι. Ευτυχώς για εμάς η νευρολογία (neuroscience) έχει προχωρήσει αρκετά και έχουμε αναγνωρίσει πολλά από τα χημικά που επηρεάζουν το μυαλό  και τα συναισθήματά μας.

Συνεπώς τα συναισθήματα, με σωστές διαδικασίες, μπορούν να μετρηθούν. Άρα η εξομοίωση της αύρας και των συναισθημάτων δεν είναι σωστή.

Η συνέχεια της συζήτησης ήταν λίγο σουρεαλιστική μιας και προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα παράδειγμα του πως μετράμε την αύρα, προτάθηκε το κατά πόσο κάποιος είναι δυσκοίλιος και προφανώς ή αύρα επηρεάζεται από την κίνηση ή ακινησία των εντέρων μας.

Αλλά έχουμε ξεφύγει από το θέμα.

Τελικά υπάρχει αύρα; (γιατί στην παραπάνω συζήτηση δεν προσφέρθηκε καμία απόδειξη για την ύπαρξή της)

Η αύρα υποτίθεται πως είναι ένα ενεργειακό πεδίο που υπάρχει γύρω από το σώμα μας και που κάποιοι, πιο ευαίσθητοι από άλλους, μπορούν να δουν. Αυτό το πεδίο επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας και αλλάζει αναλόγως, έτσι ώστε αυτός που το βλέπει να μπορεί και να καταλάβει τί πάει στραβά. Αν ισχύει αυτό βέβαια τότε η παραπάνω φωτογραφία είναι λανθασμένη διότι χειρίζεται την αύρα σαν την αιτία του προβλήματος (καθάρισε την αύρα σου για να νιώσεις καλύτερα) και όχι σαν το σύμπτωμα (δεν νιώθεις καλά άρα ή αύρα σου έχει αλλάξει). Αλλά αυτή είναι η ομορφιά όλων αυτών των φανταστικών ιδεών: μπορούν να προσαρμοστούν στα πάντα και να κάνουν τα πάντα. Εν τω μεταξύ κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση από τί αποτελείται η αύρα αλλά και πως λειτουργεί, ποιός είναι ο μηχανισμός που την επηρεάζει.

Έτσι λοιπόν, μιας και η πλειοψηφία δεν μπορεί να δει την αύρα, προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξή της χρησιμοποιούνται φωτογραφίες. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι για να φωτογραφήσεις την αύρα κάποιου.

1. Ο πιο απλός τρόπος είναι η υπέρυθρη φωτογράφηση. Με μια απλή κάμερα και ένα φιλμ ευαίσθητο στο υπέρυθρο φως μπορείς να πάρεις εντυπωσιακές φωτογραφίες. Ένα απλό αντικείμενο σε θερμοκρασία δωματίου φαίνεται σκούρο ή μαύρο, αλλά ένα ζωντανό πλάσμα εμφανίζεται διαφορετικά, πιο λαμπερό, συνήθως λευκό. Αυτό συμβαίνει διότι τα σωματίδια που βρίσκονται στη επιφάνεια του σώματος έχουν μεγαλύτερη ενέργεια εξαιτίας της θερμοκρασίας του σώματος και έτσι ακτινοβολούν. Συνεπώς αν ζεστάνεις μια τοστιέρα θα αποκτήσει και αυτή αύρα. Αλλά αυτό δεν είναι αύρα, είναι απλή θερμότητα.

2. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτό που λέγεται Εικόνες Κιρίλιαν και έχει ονομαστεί έτσι από τον Semyon Davidovich Kirlian τον Αμερικάνο επιστήμονα που τον ανακάλυψε το 1937. Οι φωτογραφίες αυτές είναι εντελώς μαύρες εκτός από την αύρα του αντικείμενου που φαίνεται φωτεινή. Για να πάρεις μια φωτογραφία Κιρίλιαν πρέπει το αντικείμενο σου να είναι τοποθετημένο πάνω στη φωτογραφική πλάκα η οποία είναι ηλεκτρικά μονωμένη πάνω από ένα ηλεκτρόδιο αλουμινίου. Ένα δεύτερο ηλεκτρόδιο συνδέεται στο αντικείμενο και η εικόνα που προκύπτει αποτυπώνεται στη φωτογραφική πλάκα. Ο Κιρίλιαν αποκάλεσε αυτό που έβλεπε “πλάσμα ζωής”, αλλά οι επιστήμονες το λένε “εκκένωση στέμματος” (corona discharge). Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό φαινόμενο που έχει εξηγηθεί από την επιστήμη και δεν έχει τίποτα το μυστήριο. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως για να έχεις μια εκκένωση στέμματος δεν χρειάζεσαι ένα ζωντανό αντικείμενο, ένα κέρμα αρκεί.

3. Ο τρίτος τρόπος είναι και ο πιο ενδιαφέρον από πλευράς φαντασίας και δημιουργηκότητας. Πρόκειται για το AuraCam 6000. Για να παρθεί μια τέτοια φωτογραφία, το άτομο κάθεται με τα χέρια πάνω σε ένα γαλβανόμετρο, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι Σαϊεντολόγοι και αποκαλούν “e-meter”. Το AuraCam παίρνει μια απλή φωτογραφία την οποία μετά φορτώνει σε έναν υπολογιστή όπου το λογισμικό του συνδυάζει τη μέτρηση του γαλβανόμετρου και προσθέτει χρώματα στη φωτογραφία. Μιλάμε για απίστευτη απάτη. Όπως λέει και το site:
“πρόκειται για μια ηλεκτρονική ερμηνεία της αύρας όπως την αντιλαμβάνεται ο υπολογιστής. Δεν είναι πραγματική φωτογραφία της αύρας μιας και τίποτα δεν μπορεί να τη φωτογραφήσει.”
Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι φωτογραφίες αύρας δεν προσφέρουν τίποτα που να μπορούμε να ελέγξουμε με επιστημονικό τρόπο. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε καταφέρει να δείξουμε πως η αύρα υπάρχει πόσο μάλλον πως αυτή επηρεάζεται από τα συναισθήματά μας και πως μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση του ατόμου.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όχι μόνο πιστεύουν πως υπάρχουν, αλλά τις βλέπουν κιόλας. Τί κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση;
Μα είναι πολύ απλό. To  Ίδρυμα James Randi έχει ορίσει βραβείο 1.000.000 δολαρίων σε οποιονδήποτε μπορέσει να αποδείξει κάτι παραφυσικό, σαν την αύρα. Αν λοιπόν κάποιος μπορεί πραγματικά να δει αύρες είναι πολύ κοντά στο να γίνει πλούσιος με ελάχιστη προσπάθεια. Δεν έχει παρά να κάνει κλικ εδώκαι να συμπληρώσει τη φόρμα. Το ίδρυμα θα επικοινωνήσει μαζί του και θα βγάλει 1 μύριο!

Ορίστε ένας εύκολος τρόπος να καθαρίσεις την αύρα σου.

Greek Skeptic

Πηγές:

  • Cytowic, Richard E. Synesthesia: A Union of the Senses – Second Edition. Cambridge, Mass.: The MIT Press, 2001. 34, 50, 163.
  • Loftin, Robert W. “Auras: Searching for the Light.” Skeptical Inquirer. 21 Sep. 1990, Volume 14, Number 4: 403-409.
  • Nickell, Joe. “Aura Photography: A Candid Shot.” Skeptical Inquirer. 1 May 2000, Volume 24, Number 3: 15-17.
  • Randi, J., Clarke, A.C. An Encyclopedia of Claims, Frauds, and Hoaxes of the Occult and Supernatural. New York: St. Martin’s Griffin, 1997. 21, 136, 166.
  • Stenger, Victor J. “The Physics of ‘Alternative Medicine’ Bioenergetic Fields.” The Scientific Review of Alternative Medicine. 1 Apr. 1999, Volume 3, Number 1: 1501.
  • http://www.positscience.com/brain-resources/brain-facts-myths/brain-in-love
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Kirilian_Photography
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Corona_discharge

Αρθρογράφος - Ερευνητής