Ποιοι είμαστε
Αρχική Συντονισμός Schumann – Αλήθειες και ΨέματαHOAXES ΥΓΕΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συντονισμός Schumann – Αλήθειες και Ψέματα

16 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Πολύ συχνά στο πλαίσιο προώθησης συσκευών, βραχιολιών ή ακόμα και μουσικής (αλλά και θεωριών συνομωσίας που αφορούν mind control όπως το ταλαίπωρο ΗΑΑRP) που συσχετίζεται με  την εναλλακτική ιατρική και το new age ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον συντονισμό Schumann ή άλλως (και όπως θα δούμε αυθαίρετα και λανθασμένα) τις συχνότητες της γης, του εγκεφάλου κ.α. Ειδικότερα ο αριθμός 7.83 Hz (Χερτς) εμφανίζεται ως μία θαυματουργή συχνότητα που θα σου φέρει υγεία και ευεξία. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι ο συντονισμός Schumann και αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια να δεχτούμε τους ισχυρισμούς στους οποίους αναφέρθηκα.

Με απλά λόγια ο συντονισμός Schumann είναι το όνομα που έχει δοθεί στη συχνότητα συντονισμού της γήινης ατμόσφαιρας μεταξύ της επιφάνειας και της πυκνότερης περιοχής της ιονόσφαιρας. Το όνομα προέρχεται από το Γερμανό φυσικό WinfriedOttoSchumann (1888-1974) ο οποίος προέβλεψε θεωρητικά ότι η ατμόσφαιρα της Γής μπορεί να συντονιστεί σε συγκεκριμένες συχνότητες. Ο μηχανισμός συντονισμού είναι παρόμοιος με αυτόν που δημιουργεί τον ήχο από τον συντονισμένο αέρα που ταλαντώνεται στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού όταν φυσάμε σε αυτό με το γνωστό τρόπο.

Έστω η συγκεκριμένη φιάλη να έχει μια συχνότητα συντονισμού περίπου 196 Hz. Αυτή είναι η συχνότητα των ηχητικών κυμάτων που αναπηδούν πιο αποτελεσματικά μεταξύ των πλευρών της, με την ταχύτητα του ήχου, ενώ διαδίδονται μέσω των μορίων του αέρα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι παρόμοια, εκτός από ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, και δεν απαιτούν μέσο διάδοσης όπως τα μόρια του αέρα. Η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ πιο μεγάλη από την ταχύτητα του ήχου, αλλά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν πολύ περισσότερο να ταξιδέψουν μεταξύ του εδάφους και της ιονόσφαιρας. Αυτή η ατμοσφαιρική ηλεκτρομαγνητική συχνότητα συντονισμού είναι 7.83 Hz, η οποία βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος του φάσματος συχνοτήτων ELF ή εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων. Η ατμόσφαιρα έχει το δικό της ηλεκτρομαγνητικό ισοδύναμο του να φυσάει κάποιος στην κορυφή της φιάλης, τους κεραυνούς. Αστραπές και κεραυνοί συμβαίνουν συνεχώς σε όλο τον κόσμο, πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο, και κάθε σπινθήρας είναι μια πηγή ραδιοκυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρά μας συνεχώς παράγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη ραδιοσυχνότη7,83 Hz, μαζί με τις σταδιακά πιο αδύναμες αρμονικές σε 14.3, 20.8, 27.3 και 33.8 Hz. Αυτός είναι οι συντονισμός Schumann. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την ίδια τη Γη, ή με τη ζωή, ή με οποιοδήποτε πνευματικό φαινόμενο. Είναι απλώς ένα τεχνούργημα των φυσικών διαστάσεων του χώρου μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της ιονόσφαιρας. Κάθε πλανήτης και η σελήνη που έχει ιονόσφαιρα έχει το δικό του σύνολο συντονισμών Schumann που ορίζεται από το μέγεθος του πλανήτη.

Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο είναι ότι η ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχεται από αυτό το μηχανισμό είναι απειροελάχιστη σε σχέση με άλλες πηγές που μας διαπερνούν καθημερινά. Ο ήλιος (υπέρυθρη, ορατή και υπεριώδες ακτινοβολία) ή ακόμα και η φυσική διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων στη Γή, όλα μαζί παράγουν ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρομαγνητικού θορύβου στον οποίο οι συχνότητες που προέρχονται από το συντονισμό Schumann αφορούν ένα πολύ μικρό κομματάκι αυτού του φάσματος.

Είναι προφανές το ότι η συχνότητες αυτές είναι αυτές που είναι λόγω του μεγέθους του πλανήτη, γεγονός που ίσως να είναι κι ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούνται τόσο πολύ σε newage θεραπείες κι άλλες τσαρλατανιές. Είναι πολύ σύνηθες αυτού του είδους οι συσχετίσεις να βασίζονται περισσότερο σε ό,τι φαίνεται συναισθηματικά ικανοποιητικό παρά σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη, ή θεωρητικά προβλεπόμενη σχέση μεταξύ των ELF ραδιοσυχνοτήτων ή τον αριθμό 7,83 και την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα όπου το συγκεκριμένο φαινόμενο χρησιμοποιείται σαν “επιστημονική” βάση για την προώθηση αμφίβολων προϊόντων

  • Γνωστό αθλητικό λαστιχένιο βραχιόλι με ολόγραμμα συντονισμένο στη συχνότητα 7.83 hz. Πως μπορούν να συντονίσουν ένα αυτοκόλλητο μερικών εκατοστών σε ηλεκτρομαγνητικό κύμα μήκους 38000 χλμ (ναι 38000 ΧΛΜ) είναι άγνωστο.
  • BinauralBeats μουσική η οποία στέλνει ήχους σε αυτές τις συχνότητες. Ήχους είπες; Μα οι συχνότητες Schumann είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα δύο δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό. Τα ηχητικά κύματα δεν επηρεάζουν τα ραδιοκύματα, και το αντίστροφο.

Έτσι το κυριότερο μήνυμα μας σήμερα είναι ότι πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί για κάθε προϊόν, υπηρεσία, άρθρο, ιστοσελίδα, ή έμπορο που χρησιμοποιεί το συντονισμό Schumann, με οποιονδήποτε τρόπο, ως μέρος προώθησης προϊόντων. Η Γη δεν έχει καμία συγκεκριμένη συχνότητα. Η ζωή στη Γη δεν είναι ούτε εξαρτάται, ούτε ενισχύεται από, οποιαδήποτε συγκεκριμένη συχνότητα. Οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές είναι μια σαλάτα επιστημονικοφανής γλώσσας που παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγεται εντυπωσιακή στον απλό άνθρωπο.

 Βιβλιογραφία

Editors. “How Radio Communication Works.” National Radio Astronomy Observatory.National Science Foundation, 17 Aug. 2008. Web. 2 Mar. 2013. <http://www.nrao.edu/index.php/learn/radioastronomy/radiocommunication>

Kruszelnicki, K. “Sceptics, energy fields and busting myths.” Dr. Karl on Triple J.ABC, 25 Nov. 2010. Web. 2 Mar. 2013. <http://www.abc.net.au/science/audio/2010/11/25/3076448.htm>

Nickolaenko, A., Hayakawa, M. Resonances in the Earth–ionosphere cavity.Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 2002.

Pechony, O., Price, C. “Schumann resonance parameters calculated with a partially uniform knee model on Earth, Venus, Mars, and Titan.” Radio Science. 9 Oct. 2004, Volume 39, Number 5.

Rakov, V. Lightning: Physics and Effects. Cambridge: Cambridge University Press, 2003.

Shelikoff, M. “Ask the Experts.” Physics and Astronomy Online. PhysLink.com, 15 Nov. 2001. Web. 2 Mar. 2013. <http://www.physlink.com/education/askexperts/ae175.cfm>

Αρθρογράφος - Ερευνητής