Ποιοι είμαστε
Αρχική Περί σεβασμού, προσβολής και σκεπτικισμούΔΙΑΦΟΡΑ

Περί σεβασμού, προσβολής και σκεπτικισμού

17 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Εδώ και κάμποσο καιρό αλλάξαμε το Ellinika Hoaxes και έχουν μπει τέσσερις ακόμα συγγραφείς, μεταξύ αυτών και εγώ και έχουμε εμπλουτίσει και σε ένα βαθμό, διαφοροποιήσει την ύλη του site.

Σαν ομάδα ασχολούμαστε με τα hoaxes αλλά όχι αποκλειστικά και ο κάθε ένας από εμάς έχει και το δικό του blog στο οποίο φαίνονται οι προσωπικές του απόψεις. Έτσι λοιπόν κάποια από τα άρθρα που έχω ανεβάσει σε αυτό το site δεν είναι αυτά που έχουν συνηθίσει οι φίλοι της σελίδας. Σε παλαιότερα σχόλια στο Facebook αλλά και εδώ, έχω εξηγήσει τις αλλαγές. Σίγουρα όμως δεν έχουν διαβάσει όλοι αυτά τα σχόλια.

Έτσι λοιπόν, αν και εμπλουτίστηκε η θεματολογία, κάποια από τα θέματα αυτά ξενίζουν και μοιάζουν να μην ταιριάζουν με την συνηθισμένη εικόνα, ή τέλος πάντων αυτή που περιμένει ο πιστός αναγνώστης. Αυτό το καταλαβαίνουμε και προκειμένου να αποφύγουμε την ολοκληρωτική σύγκρουση με μερικούς αναγνώστες αποφασίσαμε από κοινού να αποφύγουμε να σχολιάζουμε πολιτική και θρησκεία, εκτός και αν μπλέκονται σε κάποιο hoax.

Πρόσφατα λοιπόν έγραψα ένα άρθρο για τον αγιασμό και μια έρευνα που είχε γίνει για τις θαυματουργές του ιδιότητες. Από πολλούς κατηγορήθηκα, με εξαιρετική αμεσότητα και ευκολία, πως έκανα επίθεση στη θρησκεία (δεν έκανα) και πως θα έπρεπε να σέβομαι τα θρησκευτικά πιστεύω των άλλων. Το ίδιο μοτίβο περί σεβασμού και προσβολής των πιστεύω εμφανίζεται συχνά πυκνά σε διάφορα σχόλια.

Εδώ λοιπόν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα για εμένα (διότι δεν μιλάω για λογαριασμό των παιδιών που γράφουμε εδώ) και να πω τη γνώμη μου περί σεβασμού και προσβολής.

  • ΟΧΙ, δεν σέβομαι τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις.
  • Σέβομαι το δικαίωμά σου να τις έχεις.
  • Σέβομαι το δικαίωμά σου να τις εκφράζεις.
  • Σέβομαι εσένα εφόσον και εσύ σέβεσαι εμένα.
  • Δεν σέβομαι το “δικαίωμά σου” να μου πεις πως είμαι “κακός” άνθρωπος επειδή δεν πιστεύω όπως εσύ.
  • Δεν σέβομαι το “δικαίωμά σου” να μου πεις πως θα πάω στη κόλαση επειδή δεν πιστεύω όπως εσύ.
  • Δεν σέβομαι το “δικαίωμά σου” να μου επιβάλεις τα πιστεύω σου.
  • Δεν σέβομαι την άγνοια.
  • Δεν σέβομαι τη πλύση εγκεφάλου.
  • Δεν σέβομαι τη θρησκευτική λατρεία.
  • Δεν σέβομαι το μίσος, τη θρησκοληψία, το μισογυνισμό, το σεξισμό και τη τυραννία.
  • Δεν σέβομαι τη θρησκεία σου και δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω.

(Το παραπάνω είναι κλεμμένο από το internet διότι σπάνια έχω πρωτότυπες ιδέες, αλλά συμφωνώ 100%.)

Αυτά τα γράφω όχι γιατί είμαι με κάποιο τρόπο ανώτερος από τους πιστούς, ή πιο έξυπνος, ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά για να ξεκαθαρίσω πως δεν δείχνω σεβασμό σε ιδέες και ιδεολογίες αλλά μόνο στους ανθρώπους που τον αξίζουν. Μια ιδέα είναι άξια σεβασμού αν προσφέρει κάτι θετικό και οι θρησκείες δεν με έχουν πείσει πως το κάνουν.

Συνεπώς το να μου λέει ο οποιοσδήποτε πως με αυτό που έγραψα δεν σέβομαι τη θρησκεία του, προσωπικά δεν μου λέει τίποτα και δεν με αγγίζει.

Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος μου λέει πως τα γραπτά μου τον προσβάλλουν. Εμένα μπορεί να με προσβάλλουν αυτοί που φοράνε ρούχα φτιαγμένα από διαφορετικού είδους νήματα (πχ βαμβάκι και πολυεστέρα), αλλά δεν θα διανοηθώ να τους πω να μην το κάνουν ή να τους επιβάλλω την άποψη πως ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι λάθος. Δείχνω σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους και αν προσέξετε τα σχόλιά μου, προσπαθώ να μην είμαι ούτε καν σαρκαστικός (όσο μπορώ), και είμαι καλός στον σαρκασμό να πάρει!

Ο σωστός σκεπτικιστής δεν είναι σκεπτικός μόνο εκεί που τον βολεύει, αλλά δεν έχει “ιερό και όσιο”, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όλα πρέπει να αμφισβητούνται και ειδικότερα τα δόγματα (όχι μόνο με τη θρησκευτική έννοια) και ο καθής θα πρέπει να είναι έτοιμος να αλλάξει γνώμη σε οτιδήποτε, αρκεί να παρουσιαστούν τα λογικά και βασισμένα στην επιστήμη επιχειρήματα.

Σε αυτό το site θα συνεχίσω να σέβομαι την απόφασή μας να μην γράψω κάτι θρησκευτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξαφνικά απέκτησα σεβασμό για τη θρησκεία και το να μου τον ζητάτε είναι άνευ ουσίας. Όποιος έχει δυνατό στομάχι ας επισκεφθεί το blog μου να δει αναλυτικά τη γνώμη μου.

Τα παραπάνω τα γράφω διότι μου αρέσει να είμαι ξεκάθαρος και να μην δίνω λάθος εντυπώσεις αλλά και γιατί σχόλια περί σεβασμού και προσβολής των θρησκειών μου φαίνονται πολύ αστεία.

Για τυχόν αντιρρήσεις είμαι ανοικτός στο διάλογο, με την προϋπόθεση να είναι κόσμιος.

Greek Skeptic

318604_10150415467087119_627857118_10047501_712548805_n

Αρθρογράφος - Ερευνητής