5 Προβλήματα που προκαλούν οι θεωρίες συνωμοσίας

36

Ένα από τα σχόλια που αντιμετωπίζω πολύ συχνά είναι “γιατί ασχολείσαι; Τί σε ενδιαφέρει εσένα αν κάποιος πιστεύει στους αεροψεκασμούς, πως η δολοφονία του Κένεντυ έγινε από Αριανούς που ήθελαν να αδειάσουν τον Λευκό Οίκο για να τον κάνουν βάση των Ερπετοειδών μαριονετών τους, ή οτιδήποτε άλλο;”.

conspiracyΗ ερώτηση είναι λογική και έχω προσπαθήσει να την απαντήσω και παλαιότερα, αλλά νομίζω πως μια πιο προσεκτική ματιά στον κόσμο των συνωμοσιών είναι απαραίτητη.

1. Περισσότερη πληροφορία δεν βοηθάει

Λέμε συνεχώς πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και πως χάρη στο Internet, σχεδόν ότι θέλουμε, είναι στη διάθεσή μας. Θέλουμε να μάθουμε για μια κοκκινίλα που έχουμε βγάλει στη φτέρνα, Google. Θέλουμε να μάθουμε πως να καλλιεργούμε βασιλικό, να σκοτώνουμε κατσαρίδες, πόσο μακρυά είναι η σελήνη από τη γη, Google.

Όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντυ, περίπου το 52% πίστευαν πως από πίσω κρύβονταν μια συνωμοσία αόριστου μεγέθους και δύναμης. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν γίνειπολλές προσπάθειες να φανεί ποιός τελικά ήταν πίσω από τη δολοφονία αυτή, και ποιό είναι το πιο απλό σενάριο, που συνήθως είναι και το πιο πιθανό. Μέχρι και ο υπογράφων έχει κάνει προσπάθεια σε αυτό το θέμα, με τα γνωστά αποτελέσματα…

Συνεπώς υπάρχει πληθώρα άρθρων στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε θέλει να πάρει πληροφορίες και να μάθει την αλήθεια. Είναι λογικό λοιπόν να συμπεράνουμε πως το ποσοστό θα έχει πέσει στο …..61%!!!!!

Πραγματικά τρομακτική αύξηση αν σκεφτείς πόση πληροφορία κυκλοφορεί εκεί έξω και πως είναι άμεσα και δωρεάν διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει.

Τί συμβαίνει λοιπόν; Γιατί τέτοια αύξηση;

catconspiracyΓιατί το ανθρώπινο μυαλό πολύ συχνά δουλεύει πολύ διαφορετικά από ότι θα περίμενες.

Αντί λοιπόν να δούμε ένα γεγονός (πχ Κένεντυ) και μαζεύοντας στοιχεία να καταλήξουμε σε μια θεωρία που να το εξηγεί, πάμε ανάποδα. Βλέπουμε το γεγονός, δημιουργούμε τη θεωρία και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία που συμφωνούν με τη δική μας θεωρία, αγνοώντας τα υπόλοιπα που δεν συμφωνούν, ακόμα και αν αυτά είναι πολύ περισσότερα.

Έτσι λοιπόν ο συνωμοσιολόγος που θέλει να πιστέψει στη συνωμοσία ψάχνει και βρίσκει τη μία σκιά, το ένα συννεφάκι καπνού που δεν έχει εξηγηθεί, πιάνεται από αυτό όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του και το χρησιμοποιεί “για κάθε ασθένεια και κάθε μαλαντία”. Έτσι λοιπόν αντί η πληθώρα των πληροφοριών να βοηθήσει το λογικό συμπέρασμα, αντιθέτως λειτουργεί σαν την “επίσημη ιστορία” η οποία πάντα απορρίπτεται εκ των προτέρων, όχι επειδή δεν είναι λογική, αλλά επειδή είναι η “επίσημη”.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό όταν, χάρη στο διαδίκτυο πάλι, στήνουν blog όπου ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις θεωρίες τους και βέβαια κανείς από τους διαφωνούντες δεν επιζεί περισσότερο από μερικά λεπτά πριν “φάει ban” και η φωνή του σβήσει. Χαρακτηριστικό στο πως να αντιμετωπίζεις τους διαφωνούντες είναι αυτό το άρθρο.

Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η πληθώρα πληροφοριών δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα, αλλά μάλλον στο αντίθετο.

2. Άνθρωποι πεθαίνουν

Το 1988, το ιατρικό περιοδικό The Lancet εξέδωσε μια έρευνα που συνέδεε τα εμβόλια με τον αυτισμό. Η έρευνα αυτή πολύ γρήγορα φάνηκε πως ήταν λανθασμένη και στα συμπεράσματά της αλλά και στη διαδικασία της. Το ίδιο το περιοδικό την ανακάλεσε και ο συντάκτης της έχασε τη δυνατότητα να εξασκεί ιατρική στη χώρα του.

1507895_633102006759812_1154961015_nΗ σπίθα όμως είχε φύγει από τον έλεγχο των πυροσβεστών και σήμερα, βασισμένη στο λόγο ενός πρώην μοντέλου του Playboy και μιας έρευνας που δεν άξιζε το βάρος της σε χαρτί, χιλιάδες γονείς ανά τον κόσμο αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Το αποτέλεσμα; Αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί από τις προηγμένες χώρες, έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται. Δείτε εδώ για νούμερα και στην Ελλάδα. Προφανώς δεν πεθαίνουν όλα τα παιδιά που αρρωστούν, αλλά κάποια πεθαίνουν και αυτοί είναι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ένα απλό εμβόλιο. Δείτε εδώ για θανάτους. Σαν γονιός δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κάποιοι να ρισκάρουν τη ζωή του παιδιού τους απλώς και μόνο γιατί μια, μόνο μια απορριφθείσα  έρευνα και ένα μοντέλο με μηδενικές ιατρικές γνώσεις, τους είπαν πως τα εμβόλια σκοτώνουν.

Στα παραπάνω βέβαια πρέπει να προσθέσουμε τις αναρίθμητες έρευνες που έχουν προκύψει από αυτή τη συνωμοσία οι οποίες έχουν στόχο να δείξουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτοί που ούτως ή άλλως δεν θα τις δεχθούν, αν δεν συμφωνούν με τα πιστεύω τους, και θα ζητήσουν και άλλη μια και άλλη μία και άλλη μια…
Όλα αυτά τα χρήματα πιου ξοδεύτηκαν σε αυτές τις έρευνες, αν είχαν πάει σε άλλες για τον καρκίνο πχ, πόσο πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είχαμε…

3. Για το κέρδος

“Οι φαρμακευτικές είναι κακές”

“Η Μονσάντο είναι κακιά”

“Οι Εβραίοι και οι τράπεζές τους κρύβονται από πίσω”

Με άλλα λόγια όλα τα κακά γίνονται για το κέρδος και οι συνωμοσιολόγοι έχουν αγνά κίνητρα. Είπαμε να είσαι αφελής, αλλά σε τέτοιο βαθμό;

Άτομα σαν τον Alex Jones, τον Glenn Beck ή τον David Icke, δεν είναι αθώοι ιππότες. Πουλάνε προϊόντα σε αυτούς που τους ακούν. Ο Jones από το ραδιόφωνο, ο Beck από την τηλεόραση και ο Icke μια σειρά από ανεξήγητα άθλια βιβλία που ουσιαστικά λένε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Το History Channel (ο Θεός να το κάνει) έχει σειρές όπως Ancient Aliens, Hunting for Bigfoot, Hauntings και άλλες που μη μου πείτε πως γίνονται γιατί οι ιδιοκτήτες του καναλιού θεωρούν πως είναι σωστό να ενημερώσουν τους πολίτες ακόμα και αν αυτό τους κοστίζει λεφτά; Τεράστια κέρδη από τη βιομηχανία του εκφοβισμού και της συνωμοσίας! Ακόμα και η Food Babe (δεν βάζω link, προσπαθώ να μην σπρώχνω μπούρδες) που έχει ξεκινήσει τη δική της σταυροφορία για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, πουλάει μια ατελείωτη σειρά από αμφιβόλου αξίας συμπληρώματα που άνετα κατατάσσονται στα ψευδοεπιστημονικά.

Η Jenny McCarthy, που ξεκίνησε τη τρέλα για τα εμβόλια, έχει γράψει βιβλία και χάρη στη δημοσιότητα της απέκτησε και δική της εκπομπή στην τηλεόραση από όπου σπρώχνει τη δική της μορφή βλακείας.

Το επιχείρημα πως όλα γίνονται για τα λεφτά έχει μια λογική. Όλοι αυτό θέλουν. Αλλά δεν ισχύει μόνο για τη Monsanto ή τις φαρμακευτικές. Ισχύει και για τους γκουρού των συνωμοσιών, οπότε σαν επιχείρημα υπέρ της “αγνότητας των κινήτρων” καταρρίπτεται!

4. Βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας

Μέχρι τώρα είδαμε τί κάνουν οι θεωρίες συνωμοσίας στους άλλους. Αλλά τί κάνουν σε αυτούς που τις πιστεύουν;

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος πιστεύει σε τέτοιες θεωρίες γίνεται πιο κυνικός, νιώθει αδύναμος στη ζωή και έχει σχεδόν μηδενική αυτό-εκτίμηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιο θυμωμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να εκφράσουν αυτό το θυμό τους με διάφορους τρόπους.

1475795_482868245163461_994967248_nΡωτήστε τον Charlie Veitch, πρώην πιστό της συνωμοσίας της 9/11, ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να αλλάξει γνώμη. Θανάσιμο αμάρτημα στο χώρο των συνωμοσιολόγων μιας και άρχισε να δέχεται όχι μόνο απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά και απειλές για την ίδια του τη ζωή. Μέχρι που κάποιος κάλεσε την μητέρα του και της είπε πως ο γιος της είναι παιδόφιλος. Αυτή τη στιγμή κρύβεται από τους “γνώστες της αλήθειας”.

Το έχω ξαναπεί. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος πραγματικά παρανοϊκός σε μια ομάδα συνωμοσιολόγων, να πιστέψει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μας σκοτώσει με εμβόλια και να πάρει τη καραμπίνα του παππού του και να προσπαθήσει να “αμυνθεί”.

5. Δεν βοηθούν να βρεθεί λύση

Σε μια έρευνα που έγινε πριν κάμποσο καιρό, έδειξαν στους συμμετέχοντες την ταινία JFK, μια φανταστική ταινία, χωρίς ίχνος αλήθειας για τον φόνο. Η ταινία αυτή έχει την ίδια επιστημονική ακρίβεια όπως η ταινία Transformers όπου ανακαλύπτουμε πως η σελήνη είναι μια βάση για Diceptecons (ωραία ταινία).

Όταν όμως τελείωσε, αυτοί που την είδαν ένιωθαν εξαιρετικά απογοητευμένοι με την πολιτική και δήλωσαν πως δεν είχε νόημα να ψηφίσουν μιας και ο έλεγχος έρχονταν από μια δύναμη που ήταν πάνω από την όποια κυβέρνηση έχει την εξουσία.

Σε μια άλλη έρευνα, αυτοί που άκουσαν για τις συνωμοσίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη δήλωσαν πως δεν είχαν διάθεση να κάνουν κάτι για να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες (εδώ και εδώ) με υψηλό κόστος για την ασφάλεια των εμβολίων αλλά τρόπος να βγει από το μυαλό των γονιών η ιδέα πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, όπως είδαμε, περισσότερη πληροφορία έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα τόσο χειρότερα γίνεται. Τα λογικά επιχειρήματα και οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καμία αξία στο μυαλό αυτών που θέλουν να τις απορρίψουν βασιζόμενοι στη θεωρία που έχουν ήδη σχηματίσει στο μυαλό τους.

Συνεπώς ποιά είναι η λύση; Τί κάνουμε; Σταματάμε να το παλεύουμε;

Δεν έχω ιδέα.

xkcd-conspiracy-theories

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • cortlinux

  Εγώ μια χαρά σε καταλαβαίνω. Δουλεύω σε ένα χώρο όπου αυτές οι παπαριές κάνουν πάρτι εδώ και πολλά χρόνια, Αισθητική. Αν δεν το ξέρεις υπάρχει κβαντικό σιάτσου. Επίσης το αγαπημένος πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει πιστοποιήσεις μέσω ACTA, σε τέτοιες ειδικότητες όπου μιλάνε για θετικές ενέργειες κτλ. Χωρίς φυσικά να έχει αποδειχθεί κάτι.

 • John Smith

  Σε γενικές γραμμές το άρθρο είναι σωστό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Έχω όμως την αίσθηση ότι παραβλέπει ορισμένα πράγματα.

  1. «Περισσότερη πληροφορία δεν βοηθάει». Αντιθέτως, περισσότερη πληροφορία είναι απαραίτητη, αρκεί να αξιολογείται σωστά. Αν δεν γινόταν αυτό δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ως ανθρωπότητα, αφού από τη στιγμή που θα διατυπώναμε μια θεωρία που θα μας κάλυπτε σε ένα θέμα κάθε άλλη πληροφορία θα θεωρείτο περιττή. Και ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που «η μία σκιά, το ένα συννεφάκι καπνού που δεν έχει εξηγηθεί» μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα θεωρία. Χρειάζεται όμως κάποιος που δεν θα πει «έχω μια καλή θεωρία, άρα ότι δεν ταιριάζει είναι λάθος», για να αξιολογήσει το νέο στοιχείο.

  Το θέμα είναι ποιόν θα εμπιστευτείς. Διαβάζω καμιά φορά την άποψη «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το έλεγαν όλα τα ΜΜΕ» και τραβάω τα μαλλιά μου, γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι από όσους το λένε αυτό είναι οι πρώτοι που θα κατηγορήσουν τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, ειδικά όταν «ψαγμένες» εκπομπές μιλάνε για αεροψεκασμούς και εξωγηΐνους. Τελικά τι συμβαίνει, τα ΜΜΕ είναι αξιόπιστα ή όχι; Το ίδιο ισχύει λίγο έως πολύ για κάθε πηγή πληροφόρησης: είναι έγκυρη όταν εκφράζει τις απόψεις του, και δεν είναι όταν λέει τα αντίθετα.

  2. «Άνθρωποι πεθαίνουν», 3. «Για το κέρδος». Εδώ συμφωνώ απόλυτα, αρκεί να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί απατεώνες που θα κατηγορήσουν τις μεγάλες εταιρίες για αθέμιτη κερδοσκοπία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Απατεώνες υπάρχουν παντού.

  4. «Βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας», 5. «Δεν βοηθούν να βρεθεί λύση». Συμφωνώ, αλλά πιστεύω ότι λειτουργεί με την αντίθετη σειρά. Δηλαδή δεν είναι ότι κάποιος που πιστεύει σε θεωρίες γίνεται προβληματικός, αλλά ότι κάποιος που ήδη είναι προβληματικός πιστεύει σε τέτοιες θεωρίες. Κάποιος που έχει πχ χαμηλή αυτοεκτίμηση βολεύεται με μια θεωρία που δικαιολογεί τη συμπεριφορά του ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, γιατί έτσι δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος.

 • Γιώργος Μεταξάς

  Μην απογοητεύεστε! Συνήθως οι περισσότεροι που συμφωνούν μαζί σας δεν σχολιάζουν, σε αντίθεση με αυτούς που διαφωνούν.
  Προχθές άκουσα κάτι ενδιαφέρον από τον Penn (του διδύμου Penn & Teller):
  «Aν οι κυβερνήσεις ήταν τόσο ικανές να καλύπτουν τις συνωμοσίες, το Watergate δεν θα είχε βγεί ποτέ στην επιφάνεια».
  Σκεφτείτε ότι αφορούσε τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Νίξον), ο οποίος εκείνη την εποχή είχε σύμβουλο έναν από τους ικανότερους διπλωμάτες όλων των εποχών και Εβραίο (Κίσσιγκερ) και εμπλεκόταν μόνο μια μικρή ομάδα ατόμων.

 • mervan

  To oti den evales arketa to mualo sou na doulepsei wste na dwsei mia lusi sta provlimata tis an8rwpothtas den ofeiletai sto oti se mperdevei enas sunomosio-latris mesw twn upervolikwn pliroforiwn. Estw kai ena 10% na einai ofelimo apo auta pou eipe einai sto xeri sou na to filtrareis kai akoma perissotero na skefteis tin lusi, h opoia einai to na dwseis stin koinwnia auto pou eisai ikanos kai auto pou tis xreiazetai .. oxi kati to opoio exei idi kores8ei. H 8ewries sunomosias exoun ontws paratravi3ei xwris auto na simainei oti den mporoun na mas voi8isoun pou k pou na to valoume na leitourghsei !!

 • Dickens

  Πολύ ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια για την σελίδα σας!!!

 • Ararxos

  Αρρώστιες που είχαν εξαλειφθεί επανεμφανίστηκαν λόγο της μετανάστευσης από χώρες τρίτου κόσμου για αυτό στην Ελλάδα επανεμφανίστηκαν αρρώστιες επειδή στα νοσοκομεία οι μετανάστες πάνε τα παιδιά τους και δηλώνονται κανονικά τα περιστατικά. Οι αρρώστιες εξαλείφθηκαν επειδή οι άνθρωποι είχαν καλύτερη διατροφή και η υπερκατανάλωση βοήθησε να τρώμε φαγητά που παλαιότερα μόνο οι πλούσιοι έτρωγαν για αυτό και παλιά ο πλούσιος θεωρούνταν ότι θα ζήσει πολύ.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με οικονομική άνεση και ήμουν πολύ καλόβολο παιδάκι στο φαγητό. Κι όμως κόλλησα και ιλαρά και ανεμεβλογιά. Δε με έσωσε η καλή μου διατροφή. Με σώζει όμως κάθε μέρα η ανοσία που απέκτησα μέσω εμβολιασμού στις υπόλοιπες «παιδικές» ασθένειες.
   Παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή γιατί ένας καταβεβλημένος οργανισμός δεν έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει την ασθένεια αλλά δεν αρκεί αυτή μόνο για να προστατευθούμε.
   Η επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών λόγω των μεταναστών (που δεν είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό) είναι ένας λόγος παραπάνω για να μην αμελούμε τη δική μας ανοσοποίηση και των παιδιών μας. Όσο ο ιός υπάρχει ενεργός στο περιβάλλον μας, αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με αυτόν. Κι αν δεν έχουμε ανοσία, θα νοσήσουμε είτε τρώμε καλά είτε όχι.

   • Ararxos

    Το γεγονός ότι μπερδεύεις περαστικές ακίνδυνες αρρώστιες όπως η Ιλαρά και η Ανεμοβλογιά με άλλες σοβαρότερες δείχνει ότι δεν ξέρεις για τι ακριβώς μιλάς.

    • Noucca Galaktotrofousa

     Μιλάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό που γίνεται για τις παιδικές όπως έχουν ονομαστεί ασθένειες (επειδή ακριβώς τις περνάμε νωρίς, όταν είμαστε ακόμα παιδιά).
     Ιλαρά, ανεμεβλογιά, κοκκύτης, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ερυθρά και παρωτίτιδα. Το πρώτο δεν το πρόλαβα (κόλλησα νωρίτερα), το δεύτερο δεν ήταν υποχρεωτικό όταν μεγάλωνα. Να με συγχωρείς που αυτά με βρήκαν κι όχι κάτι άλλο, ε;

     Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να μου πεις ποιες είναι οι σοβαρότερες που εξαλείφθηκαν μέσω διατροφής.

     • Ararxos

      Υπάρχουν χιλιάδες αρρώστιες που αντιμετωπίζει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα κάθε λεπτό, φαντάσου να κάναμε εμβόλια για όλες αυτές, θα είμασταν όλη μέρα με μια βελόνα στο χέρι! Ο πιο εύκολος τρόπος να καταστρέψεις μια αρρώστια είναι να την προλάβεις, η πρόληψη είναι το πάν στην ιατρική για αυτό άλλωστε υπάρχουν τα εμβόλια για να ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ την αρρώστια πριν σε κολλήσει, το θέμα είναι ότι περισσότερη πρόσβαση σε βιταμίνες τον 21 αιώνα βοήθησαν τα παιδιά της γενιάς μας και μετά να κτίσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που δεν προσβάλλεται με τις αρρώστιες που έγραψες ούτε με χιλιάδες άλλες που υπήρχαν τους προηγούμενους αιώνες λόγω διατροφής. Το θέμα όμως είναι ότι μετανάστες από τρίτες χώρες εισέβαλαν στις δυτικές χώρες και μαζί τους επανήλθαν αρρώστιες που αυτοί δεν μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν επειδή τρέφονταν άσχημα χωρίς πολλές βιταμίνες και το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπόρεσε να τις εξολοθρέυσει!

     • Noucca Galaktotrofousa

      Από αυτές τις χιλιάδες δε μπορείς να μου αναφέρεις 2-3; Δε θέλω πλήρη βιβλιογραφία, μόνο δυο-τρεις μεταδοτικές ασθένειες που τις έχει εξαλείψει η σωστή διατροφή και επανεμφανίστηκαν τώρα με τους μετανάστες.

     • Ararxos

      Μια που μου έρχεται στο μυαλό είναι η πελάγρα που προκαλείτε από έλλειψη βιταμινών! Υπάρχουν πολλές μεταδοτικές αρρώστιες που προκαλούνται από ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα, με λίγη αναζήτηση θα βρεις πολλές!

     • Noucca Galaktotrofousa

      Εσύ απέρριψες τα λεγόμενά μου, εγώ θα ψάξω να βρω τις απαντήσεις;

     • John Smith

      Φυσικά. Να μάθεις άλλη φορά να μην τα βάζεις με φανατικούς ξερόλες. Δε βλέπεις τι περνάω εγώ με την κα Τόντη; Πάλι καλά να λες που δεν σε βγάλανε και Εβραία πράκτορα των φαρμακοβιομηχανιών.

  • Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο, έχεις βρει ένα άρθρο που να συμφωνείς; Αν ναι ποιο είναι αυτό; Από περιέργεια ρωτάω.

   • Ararxos

    Έχεις πρόβλημα μαζί μου;;;

    • Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο, που έχεις δει να έχω πρόβλημα μαζί σου; Επειδή ρωτάω αν υπάρχει κάποιο άρθρο στη σελίδα που να συμφωνείς; Δε έχω το δικαίωμα να κάνω μια τέτοια ερώτηση σε κάποιον που σχολιάζει εντατικά; Αν είχα πρόβλημα νομίζεις ότι θα επέτρεπα τα σχόλια σου;

     • Ararxos

      Απάντησα σε όσα δεν συμφωνώ, το υφάκι όχι σε μένα.

     • Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο σας πληροφορώ ότι κανένα υφάκι δεν υπάρχει στα σχόλια μου. Ούτε σε σένα ούτε σε κανένα άλλο. Σαν διαχειριστής είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω τη σελίδα από διάφορες λασπολογίες, τρολιές κτλ από διαφόρους κακόβουλους που νομίζουν ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Ένα τρολάρισμα αποθαρρύνει τους αναγνώστες να σχολιάσουν κάποιο άρθρο και να κυλήσει ομαλά η ροή στα σχόλια.
      Αυτό πιστεύω να το καταλαβαίνεις και θα σε παρακαλούσα να μην βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα. Εσύ με αποκάλεσες άθεο χωρίς να γνωρίζεις σε ποιον μιλάς. Εγώ από τη μεριά μου κάνω αυτό που πρέπει και ορίζει ο ρόλος του διαχειριστή.
      Μια απορία εξέφρασα γιατί δεν έχω δει μέχρι σήμερα να συμφωνείς πουθενά. Δλδ σε οποίο άρθρο δεν έχεις σχολιάσει συμφωνείς;

     • Ararxos

      Σε όσα δεν σχολιάζω δεν έχω κάτι να πω είτε επειδή είναι πολύ γελοίο που κάθεστε και ασχολείστε είτε επειδή μου είναι εντελώς αδιάφορο. Αν θεωρείς ότι τρολλάρω με τον άλλον μάλλον δεν κάθισες να διαβάσεις τι γράφω γιατί δύσκολα θεωρείτε τρολλάρισμα ότι έχει εμπεριστατομένη δομή.

     • Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο. Πάλι δεν απάντησες σε μια απλή ερώτηση. Έχεις βρει ένα άρθρο που να συμφωνείς; Σου είναι τόσο δύσκολο να απαντήσεις;

     • Ararxos

      Δηλαδή για να σχολιάσεις εδώ πρέπει αναγκαστικά να συμφωνείς;;;

     • Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο. Δε λέω αυτό, απλά ήθελα να δείξω το τι κάνεις εδώ μέσα. Παριστάνεις το τρόλεϊ φίλε μου φετιχιστή και σκορπάς λάσπες εδώ και εκεί. Όπως σου έχω ήδη πει, αν κάποιοι σε ανέχονται, δεν είναι κανόνας για να σε ανεχτώ και εγώ. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σου προτείνω να χαλαρώσεις το τρολάρισμα σου και δεν θα υπάρξει τρίτη. Δε θα σου επιτρέψω να χαλάσεις τη φυσιολογική ροή των σχολίων και να αποτρέπεις με τον τρόπο σου το σχολιασμό από άλλους αναγνώστες. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός φίλε φετιχιστή, Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη και Νίκο.

     • Ararxos

      Χαρακτηρίζεις κάποιον που δεν γνωρίζεις με άστοχα ονόματα που ούτε καν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μου απαγορεύεις να σχολιάζω εκτός και αν συμφωνώ μαζί σας και τέλος με λές τρόλλ. Πρέπει να έχεις πολλές εμμονές μαζί μου, μήπως παρεξηγήθηκες που σχολίασα στο θέμα με τους γκέι επειδή είσαι ο ίδιος;

     • Πάντα για ότι γράφω έχω στοιχεία και δεν είμαι ο τύπος που μπουρδολογεί. Να σου αποδείξω (αν για σένα και για μένα δεν χρειάζεται το ξέρουμε καλά και οι δύο) ότι τρολάρεις επίτηδες στη σελίδα και ο ρόλος σου εδώ μέσα δεν είναι και ο πιο καλόβουλος. Ο λογαριασμό σου στο disqus είναι συνδεδεμένος με το λογαριασμό στο fb Δημήτριος Δεσποτικός. Από εκεί βγαίνει το Δημήτρης.
      https://www.facebook.com/anitheme

      Το εμαιλ σου είναι συνδεδεμένο με το youtube που εμφανίζεσαι σαν Nikos Nikolakopulos. Από εκεί το Νίκος
      https://www.youtube.com/channel/UCXxxhymlqPIAXZE8dEgIPmw

      Ακόμη το εμαιλ σου στο fb είναι συνδεδεμένο στη σελίδα FetishStore που είναι ότι πρέπει για πιστούς χριστιανούς.
      https://www.facebook.com/pages/FetishStore/261560703855061

      Στο σχόλιο σου με το θαύμα της Αγίας Μαρίνας μας λες ότι έχεις δύο ονόματα Δήμος και Μαρίνος γιατί ήσουν ταμένος στην Αγία Μαρίνα από μικρός.

      Από εκεί βγήκαν τα άστοχα ονόματα Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη, Νίκο και επειδή δεν είμαι κανένα παιδάκι για να παίζω μαζί σου την τυφλόμυγα και ο χρόνος μου είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάω σε τρολ που δεν έχουν τι να κάνουν και βρήκαν παιχνίδι και έχεις ξεπεράσει τα όρια εδώ και πολύ καιρό και δεν είμαι υποχρεωμένος να σε ανέχομαι, και με το φέρσιμό σου εμποδίζεις την κανονική ροή των σχολίων, πήγαινε να σχολιάσεις σε άλλες σελίδες που δεν σε έχουν καταλάβει φίλε φετιχιστή Δήμο, Μαρίνε, Δημήτρη, και Νίκο.

 • Noucca Galaktotrofousa

  Ζω ένα μεγάλο προσωπικό δράμα, όλο το στενό οικογενειακό περιβάλλον (πλην του συζύγου ευτυχώς) τρελαίνονται να πιστεύουν οτιδήποτε απίθανο. Τρώνε γκότζι μπέρι, πίνουν υγρό πόσιμο κολλαγόνο, πιστεύουν σε εξωγήινους, πιστεύουν στο Θεό, πιστεύουν ότι θέλουν να εξαφανίσουν τους Έλληνες, ότι δεν πατήσαμε στη Σελήνη, κάνουν μαγικές δίαιτες, πίνουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ και εννοείται πως το αεροπλάνο είναι στο Αφγανιστάν.
  Μετά από άπειρους καυγάδες που έχω προκαλέσει, γιατί η λογική μου δε μου επιτρέπει να αφήσω ασχολίαστο το «πιάσανε Γερμανό με 500 κιλά χρυσό πάνω του» (Σοβαρά; Κι εμένα μου έπεσαν τα νεφρά να σηκώσω την βαλίτσα των 22 κιλών;) αποφάσισα ότι δεν αξίζει να ασχολούμαι. Εγώ κουράζομαι, εγώ συγχίζομαι, εγώ σπαταλάω το σάλιο μου και τελικά το μόνο που έχω κερδίσει τόσο καιρό είναι να μη με πιστεύουν και στις πιο απλές δηλώσεις του τύπου «Αύριο έχει πρώτη ο μήνας».
  Αλλά στο θέμα των εμβολίων πρέπει να μαζευτούμε όλοι οι λογικοί να κάνουμε ένα κίνημα γιατί ακόμα κι ένα μυαλό να γυρίσουμε, θα σώσουμε μια αθώα παιδική ζωούλα. Και θυμάμαι αμυδρά τον καθηγητή Παιδιατρικής στη σχολή, που μιλούσε για εξάρσεις επιδημιών, και σαν να φοβάμαι λίγο ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων ίσως να είναι ικανή να προκαλέσει μια μετάλλαξη του ιού που θα προσβάλλει κι εμάς τους εμβολιόφιλους… Και δε μ’ αρέσει καθόλου το ενδεχόμενο να πεθάνω εν έτη 2014 από φυματίωση.

  • Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε αστρολογίες, ομοιοπαθητικές, ασπρομάλληδες γενειοφόρους νεφελοβάμωνες, φραπελιές, ομάδες έψιλον κλπ είναι μειονότητα. Θα έλεγα ότι είναι τυχαία μετάλλαξη. Το 99% (και βάλε) πιστεύει σε διάφορους συνδυασμούς των παραπάνω (και βάλε…).

   Ως καλός οικολόγος (και επαγγελματίας μισάνθρωπος) πιστεύω ότι καλά κάνουν και αρνούνται τα εμβόλια κλπ. Ξέρεις πόσο καλό θα κάνουν στον πλανήτη εφτά δισεκατομμύρια σάκοι βιολογικού λιπάσματος; 😛

   Αλλά αν κολλήσω φυματίωση εν έτει 2014 θα πάω να κολλήσω όσους «πεφωτισμένους», «αφυπνισμένους» «new-ageάδες» μπορώ. Ας τη θεραπεύσουν με τάματα, ομοιοπαθητική και reiki.

   • Noucca Galaktotrofousa

    Κι εγώ μισάνθρωπος είμαι, αλλά ο αρνητής των εμβολίων είναι κατά 90% εμβολιασμένος. Το παιδί του θα πληρώσει τις τρελαμάρες του και το παιδί δεν μου φταίει σε τίποτα να εξαλειφθεί. Και όχι, η χαζομάρα του γονιού του δεν είναι μεταδοτική. Είμαι μια χαρά υπέροχος σκεπτόμενος άνθρωπος (sic) και προέρχομαι από οικογένεια που καταπίνει τα πάντα αμάσητα.

  • John Smith

   Γιατί μπλέκεις το Θεό στις θεωρίες συνωμοσίας; Άλλο οι φανατικοί που πιστεύουν οτιδήποτε, άλλο οι άνθρωποι που πιστεύουν χωρίς ακρότητες. Μια χαρά σχόλιο είναι, δεν είναι κρίμα να χαλάει από μια λεπτομέρεια;

 • paramare

  «…γιατί ασχολείσαι;…» . Γιατί οι συνομωσιολάγνοι ψηφίζουν.

 • Theorendil

  Να αναφέρουμε όμως και κάπου ότι το post είναι σχεδόν μετάφραση από το Cracked.com (http://www.cracked.com/article_21341_5-ways-every-conspiracy-theory-makes-world-worse.html)

  • GreekSkeptic

   Να το αναφέρουμε. Βεβαίως! Αλλά δεν είναι «σχεδόν μετάφραση». Το άρθρο αποτελεί την πηγή έμπνευσης και πηγή των πηγών.

   • Theorendil

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, είμαι αρκετό καιρός fan τόσο του Ελληνικά Hoaxes, όσων και των αλλων bloggers που έχουν μπει στην ομάδα. Δεν το είπα από κακία ή ειρωνικά το παραπάνω, απλά πιστεύω ότι όταν κάτι αποτελεί τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης, καλό είναι να αναφέρεται. Για άλλη μία φορά, συγχαρητήρια και εκτιμώ πολύ την απάντηση

    • GreekSkeptic

     Όχι φίλε Theorendil, δεν παρεξηγήθηκες καθόλου. Η παρατήρησή σου ήταν σωστή και είναι δικό μου λάθος που δεν το έβαλα από την αρχή. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Σε ευχαριστώ για την επισήμανση.

     • Theorendil

      Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ τον σχολιασμό «ντοκιμαντέρ» όπως τα Ancient Aliens, America Unearthed και Conspiracy Theories? Όλα αποτελούν αστείρευτη πηγή γέλιου με τις ανακρίβειες και τα τρελά συμπεράσματα τους

     • GreekSkeptic

      Χαχαχα, χαίρομαι που συμφωνούμε. Υπάρχει ένα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε σαν απάντηση στο Ancient Aliens το οποίο εκτός από σοβαρά επιχειρήματα περιέχει και αρχαιολογικές/ιστορικές πηγές για επαλήθευση.
      Μπορείς να το βρεις εδώ http://ancientaliensdebunked.com και είτε να δεις όλο το ντοκυμαντέρ, είτε όποιο κομμάτι σε ενδιαφέρει. Έχει και ξεχωριστό κομμάτι για τις πηγές.
      Καλή διασκέδαση.
      GS