Ποιοι είμαστε
Αρχική 5 Προβλήματα που προκαλούν οι θεωρίες συνωμοσίαςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

5 Προβλήματα που προκαλούν οι θεωρίες συνωμοσίας

17 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ένα από τα σχόλια που αντιμετωπίζω πολύ συχνά είναι “γιατί ασχολείσαι; Τί σε ενδιαφέρει εσένα αν κάποιος πιστεύει στους αεροψεκασμούς, πως η δολοφονία του Κένεντυ έγινε από Αριανούς που ήθελαν να αδειάσουν τον Λευκό Οίκο για να τον κάνουν βάση των Ερπετοειδών μαριονετών τους, ή οτιδήποτε άλλο;”.

conspiracyΗ ερώτηση είναι λογική και έχω προσπαθήσει να την απαντήσω και παλαιότερα, αλλά νομίζω πως μια πιο προσεκτική ματιά στον κόσμο των συνωμοσιών είναι απαραίτητη.

1. Περισσότερη πληροφορία δεν βοηθάει

Λέμε συνεχώς πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και πως χάρη στο Internet, σχεδόν ότι θέλουμε, είναι στη διάθεσή μας. Θέλουμε να μάθουμε για μια κοκκινίλα που έχουμε βγάλει στη φτέρνα, Google. Θέλουμε να μάθουμε πως να καλλιεργούμε βασιλικό, να σκοτώνουμε κατσαρίδες, πόσο μακρυά είναι η σελήνη από τη γη, Google.

Όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντυ, περίπου το 52% πίστευαν πως από πίσω κρύβονταν μια συνωμοσία αόριστου μεγέθους και δύναμης. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν γίνειπολλές προσπάθειες να φανεί ποιός τελικά ήταν πίσω από τη δολοφονία αυτή, και ποιό είναι το πιο απλό σενάριο, που συνήθως είναι και το πιο πιθανό. Μέχρι και ο υπογράφων έχει κάνει προσπάθεια σε αυτό το θέμα, με τα γνωστά αποτελέσματα…

Συνεπώς υπάρχει πληθώρα άρθρων στο διαδίκτυο για οποιονδήποτε θέλει να πάρει πληροφορίες και να μάθει την αλήθεια. Είναι λογικό λοιπόν να συμπεράνουμε πως το ποσοστό θα έχει πέσει στο …..61%!!!!!

Πραγματικά τρομακτική αύξηση αν σκεφτείς πόση πληροφορία κυκλοφορεί εκεί έξω και πως είναι άμεσα και δωρεάν διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει.

Τί συμβαίνει λοιπόν; Γιατί τέτοια αύξηση;

catconspiracyΓιατί το ανθρώπινο μυαλό πολύ συχνά δουλεύει πολύ διαφορετικά από ότι θα περίμενες.

Αντί λοιπόν να δούμε ένα γεγονός (πχ Κένεντυ) και μαζεύοντας στοιχεία να καταλήξουμε σε μια θεωρία που να το εξηγεί, πάμε ανάποδα. Βλέπουμε το γεγονός, δημιουργούμε τη θεωρία και μετά ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία που συμφωνούν με τη δική μας θεωρία, αγνοώντας τα υπόλοιπα που δεν συμφωνούν, ακόμα και αν αυτά είναι πολύ περισσότερα.

Έτσι λοιπόν ο συνωμοσιολόγος που θέλει να πιστέψει στη συνωμοσία ψάχνει και βρίσκει τη μία σκιά, το ένα συννεφάκι καπνού που δεν έχει εξηγηθεί, πιάνεται από αυτό όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του και το χρησιμοποιεί “για κάθε ασθένεια και κάθε μαλαντία”. Έτσι λοιπόν αντί η πληθώρα των πληροφοριών να βοηθήσει το λογικό συμπέρασμα, αντιθέτως λειτουργεί σαν την “επίσημη ιστορία” η οποία πάντα απορρίπτεται εκ των προτέρων, όχι επειδή δεν είναι λογική, αλλά επειδή είναι η “επίσημη”.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό όταν, χάρη στο διαδίκτυο πάλι, στήνουν blog όπου ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις θεωρίες τους και βέβαια κανείς από τους διαφωνούντες δεν επιζεί περισσότερο από μερικά λεπτά πριν “φάει ban” και η φωνή του σβήσει. Χαρακτηριστικό στο πως να αντιμετωπίζεις τους διαφωνούντες είναι αυτό το άρθρο.

Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η πληθώρα πληροφοριών δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα, αλλά μάλλον στο αντίθετο.

2. Άνθρωποι πεθαίνουν

Το 1988, το ιατρικό περιοδικό The Lancet εξέδωσε μια έρευνα που συνέδεε τα εμβόλια με τον αυτισμό. Η έρευνα αυτή πολύ γρήγορα φάνηκε πως ήταν λανθασμένη και στα συμπεράσματά της αλλά και στη διαδικασία της. Το ίδιο το περιοδικό την ανακάλεσε και ο συντάκτης της έχασε τη δυνατότητα να εξασκεί ιατρική στη χώρα του.

1507895_633102006759812_1154961015_nΗ σπίθα όμως είχε φύγει από τον έλεγχο των πυροσβεστών και σήμερα, βασισμένη στο λόγο ενός πρώην μοντέλου του Playboy και μιας έρευνας που δεν άξιζε το βάρος της σε χαρτί, χιλιάδες γονείς ανά τον κόσμο αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Το αποτέλεσμα; Αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί από τις προηγμένες χώρες, έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται. Δείτε εδώ για νούμερα και στην Ελλάδα. Προφανώς δεν πεθαίνουν όλα τα παιδιά που αρρωστούν, αλλά κάποια πεθαίνουν και αυτοί είναι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ένα απλό εμβόλιο. Δείτε εδώ για θανάτους. Σαν γονιός δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κάποιοι να ρισκάρουν τη ζωή του παιδιού τους απλώς και μόνο γιατί μια, μόνο μια απορριφθείσα  έρευνα και ένα μοντέλο με μηδενικές ιατρικές γνώσεις, τους είπαν πως τα εμβόλια σκοτώνουν.

Στα παραπάνω βέβαια πρέπει να προσθέσουμε τις αναρίθμητες έρευνες που έχουν προκύψει από αυτή τη συνωμοσία οι οποίες έχουν στόχο να δείξουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτοί που ούτως ή άλλως δεν θα τις δεχθούν, αν δεν συμφωνούν με τα πιστεύω τους, και θα ζητήσουν και άλλη μια και άλλη μία και άλλη μια…
Όλα αυτά τα χρήματα πιου ξοδεύτηκαν σε αυτές τις έρευνες, αν είχαν πάει σε άλλες για τον καρκίνο πχ, πόσο πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είχαμε…

3. Για το κέρδος

“Οι φαρμακευτικές είναι κακές”

“Η Μονσάντο είναι κακιά”

“Οι Εβραίοι και οι τράπεζές τους κρύβονται από πίσω”

Με άλλα λόγια όλα τα κακά γίνονται για το κέρδος και οι συνωμοσιολόγοι έχουν αγνά κίνητρα. Είπαμε να είσαι αφελής, αλλά σε τέτοιο βαθμό;

Άτομα σαν τον Alex Jones, τον Glenn Beck ή τον David Icke, δεν είναι αθώοι ιππότες. Πουλάνε προϊόντα σε αυτούς που τους ακούν. Ο Jones από το ραδιόφωνο, ο Beck από την τηλεόραση και ο Icke μια σειρά από ανεξήγητα άθλια βιβλία που ουσιαστικά λένε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Το History Channel (ο Θεός να το κάνει) έχει σειρές όπως Ancient Aliens, Hunting for Bigfoot, Hauntings και άλλες που μη μου πείτε πως γίνονται γιατί οι ιδιοκτήτες του καναλιού θεωρούν πως είναι σωστό να ενημερώσουν τους πολίτες ακόμα και αν αυτό τους κοστίζει λεφτά; Τεράστια κέρδη από τη βιομηχανία του εκφοβισμού και της συνωμοσίας! Ακόμα και η Food Babe (δεν βάζω link, προσπαθώ να μην σπρώχνω μπούρδες) που έχει ξεκινήσει τη δική της σταυροφορία για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, πουλάει μια ατελείωτη σειρά από αμφιβόλου αξίας συμπληρώματα που άνετα κατατάσσονται στα ψευδοεπιστημονικά.

Η Jenny McCarthy, που ξεκίνησε τη τρέλα για τα εμβόλια, έχει γράψει βιβλία και χάρη στη δημοσιότητα της απέκτησε και δική της εκπομπή στην τηλεόραση από όπου σπρώχνει τη δική της μορφή βλακείας.

Το επιχείρημα πως όλα γίνονται για τα λεφτά έχει μια λογική. Όλοι αυτό θέλουν. Αλλά δεν ισχύει μόνο για τη Monsanto ή τις φαρμακευτικές. Ισχύει και για τους γκουρού των συνωμοσιών, οπότε σαν επιχείρημα υπέρ της “αγνότητας των κινήτρων” καταρρίπτεται!

4. Βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας

Μέχρι τώρα είδαμε τί κάνουν οι θεωρίες συνωμοσίας στους άλλους. Αλλά τί κάνουν σε αυτούς που τις πιστεύουν;

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάποιος πιστεύει σε τέτοιες θεωρίες γίνεται πιο κυνικός, νιώθει αδύναμος στη ζωή και έχει σχεδόν μηδενική αυτό-εκτίμηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιο θυμωμένους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να εκφράσουν αυτό το θυμό τους με διάφορους τρόπους.

1475795_482868245163461_994967248_nΡωτήστε τον Charlie Veitch, πρώην πιστό της συνωμοσίας της 9/11, ο οποίος είχε την φαεινή ιδέα να αλλάξει γνώμη. Θανάσιμο αμάρτημα στο χώρο των συνωμοσιολόγων μιας και άρχισε να δέχεται όχι μόνο απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά και απειλές για την ίδια του τη ζωή. Μέχρι που κάποιος κάλεσε την μητέρα του και της είπε πως ο γιος της είναι παιδόφιλος. Αυτή τη στιγμή κρύβεται από τους “γνώστες της αλήθειας”.

Το έχω ξαναπεί. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί κάποιος πραγματικά παρανοϊκός σε μια ομάδα συνωμοσιολόγων, να πιστέψει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μας σκοτώσει με εμβόλια και να πάρει τη καραμπίνα του παππού του και να προσπαθήσει να “αμυνθεί”.

5. Δεν βοηθούν να βρεθεί λύση

Σε μια έρευνα που έγινε πριν κάμποσο καιρό, έδειξαν στους συμμετέχοντες την ταινία JFK, μια φανταστική ταινία, χωρίς ίχνος αλήθειας για τον φόνο. Η ταινία αυτή έχει την ίδια επιστημονική ακρίβεια όπως η ταινία Transformers όπου ανακαλύπτουμε πως η σελήνη είναι μια βάση για Diceptecons (ωραία ταινία).

Όταν όμως τελείωσε, αυτοί που την είδαν ένιωθαν εξαιρετικά απογοητευμένοι με την πολιτική και δήλωσαν πως δεν είχε νόημα να ψηφίσουν μιας και ο έλεγχος έρχονταν από μια δύναμη που ήταν πάνω από την όποια κυβέρνηση έχει την εξουσία.

Σε μια άλλη έρευνα, αυτοί που άκουσαν για τις συνωμοσίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη δήλωσαν πως δεν είχαν διάθεση να κάνουν κάτι για να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες (εδώ και εδώ) με υψηλό κόστος για την ασφάλεια των εμβολίων αλλά τρόπος να βγει από το μυαλό των γονιών η ιδέα πως τα εμβόλια είναι επικίνδυνα δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, όπως είδαμε, περισσότερη πληροφορία έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα τόσο χειρότερα γίνεται. Τα λογικά επιχειρήματα και οι επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καμία αξία στο μυαλό αυτών που θέλουν να τις απορρίψουν βασιζόμενοι στη θεωρία που έχουν ήδη σχηματίσει στο μυαλό τους.

Συνεπώς ποιά είναι η λύση; Τί κάνουμε; Σταματάμε να το παλεύουμε;

Δεν έχω ιδέα.

xkcd-conspiracy-theories

Αρθρογράφος - Ερευνητής