Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

14

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

Ένα δημοσίευμα εμφανίστηκε εδώ και 2-3 μήνες και συνεχίζει να αναπαράγεται ακόμη σε πάρα πολλές σελίδες, που αναφέρεται στις αστυνομικές ταυτότητες. Με δυο λόγια το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικές ταυτότητες θα αντικατασταθούν με την «βιομετρική κάρτα».

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

 


Προ των πυλών βρίσκεται η «βιομετρική κάρτα», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το διαβατήριο του μέλλοντος.

Και αυτό διότι δεν θα καταγράφει μόνο τα συνηθισμένα στοιχεία, που βλέπουμε σε μια απλή ταυτότητα, αλλά θα περιέχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν.

Η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποκαλούμενη «βιομετρική υπογραφή», η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Δηλαδή, μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, ο τρόπος βαδίσματος, καθώς και φυσικά ή άλλα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ).

Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε έξυπνες κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.


Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»
Θα αντικατασταθούν όμως οι αστυνομικές ταυτότητες;
Το δημοσίευμα για να περάσει τον ισχυρισμό ότι οι ταυτότητες θα αντικατασταθούν από την «βιομετρική κάρτα» δεν μας δίνει περισσότερες πληροφορίες και το μόνο που γράφει είναι ότι «η αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.» Αν όμως ψάξετε να δείτε τι είναι αυτό που επέτρεψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και όχι δεδομένων που αναγράφουν, θα καταλάβετε ότι δεν έχει σχέση με τις πολιτικές ταυτότητες. Στην πραγματικότητα είναι μια κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση όσων έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας. Η άδεια της Αρχής δόθηκε για την λειτουργία δύο πιλοτικών εφαρμογών πειραματικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά για ερευνητικό σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτή η άδεια της Αρχής έγινε αντικατάσταση της πολιτικής ταυτότητας με την βιομετρική κάρτα ή βιοταυτότητα.
Κατεβάστε σε pdf διαβάστε την ΑΠΟΦΑΣΗ 17/2014 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Συγκρίνετε, το παραπάνω δημοσίευμα που μιλάει για αντικατάσταση των ταυτοτήτων με αυτό ΕΔΩ της Καθημερινής.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • threedi

  Είμαι υπέρ της έκδοσης μίας έξυπνης κάρτας η οποία θα έχει πολλαπλό χαρακτήρα: ταυτότητας, διπλώματος οδήγησης, βιβλιαρίου υγείας, κλπ

  • John Smith

   Ωραίο ακούγεται, μέχρι να την χάσεις κάπου και να τρέχεις. Δε φοβάμαι ότι θα με ελέγχουν σκοτεινές δυνάμεις μέσω της κάρτας μου, αλλά αυτή η συγκέντρωση όλων των καρτών σε μία ανοίγει άλλα προβλήματα που μάλλον δεν σκεφτόμαστε.

   • νικος

    Εαν εχει τσιπακι η καρτα και ελέγχουν τι κανεις που πας τι ψωνίζεις τοτε θα έπρεπε να σε ανησυχεί εαν σε παρακολουθεί η νεα ταξη σκοτεινή κυβερνιση οπως θες πες την, και οπως το πανε με δικαιολογία την φοροδιαφυγή θα καταργήσουνε τα μετρητά, τοτε εαν εχεις αυτην την καρτα ολες η κίνησης σου θα καταγράφονται σαν να εισαι παγιδευμένος σε μια ηλεκτρονική φιλάκι, παρα σαν ελεύθερος άνθρωπος μπορει να ακούγονται σκληρά η συνωμοσιολογικα σενάρια αυτα αλλα ετσι θα ειναι δίστιχος, δες την ταινια με τον Σνόουντεν αξίζει πολυ

    • John Smith

     Ναι, γιατί τώρα αν θέλουν δεν μπορούν να με παρακολουθήσουν. Γιατί δε σκέφτεσαι λίγο πριν πεις κάτι;

     • νικος

      Τωρα αυτο το ειπες σοβαρα η αστειεύεσαι δηλαδή επειδή υπάρχει ηδη παρακολούθηση να βαλουμε και τσιπακι με gps τότε να τους διευκολύνουμε περισσοτερο, το καταλαβαίνεις οτι μιλαμε για ταυτότητα και οχι για μια απλη καρτα τραπέζης εαν αύριο θέλεις να πετάξεις την καρτα τραπέζης το κανεις και κανεις δεν θα σου πει τίποτα, εαν κάνεις το ιδιο με την καρτα του πολίτη τοτε θα σε τρέχουν σε αστυνομίες αμα σε βρουν χωρις ταυτότητα αρα θα εισαι υποχρεωμένος αμα την πάρεις να ζεις κατο απο 100
      % παρακολούθηση τωρα μπορείς να αγοράσεις με μετρητά αυριο οχι με την καρτα του πολιτη

     • John Smith

      Έχεις καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος να μην μπορούν να σε παρακολουθούν-«ελέγχουν» σήμερα είναι να ζεις στις σπηλιές χωρίς τεχνολογία; Αν κάποιος θέλει να σου κόψει τα χρήματα μπορεί απλά να σου μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα είσαι χωρίς λεφτά. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς κάρτες για να στο κάνει αυτό. Το ίδιο και με οποιαδήποτε άλλη κάρτα. Ή μήπως πιστεύεις ότι αν γίνεται έλεγχος στοιχείων και σε βρουν χωρίς ταυτότητα θα έχεις λιγότερο πρόβλημα επειδή η τωρινή δεν είναι ηλεκτρονική;

      Μάθετε επιτέλους να εστιάζετε σωστά στα προβλήματα. Ο κίνδυνος δεν έγκειται στις κάρτες, αλλά στο ποιοι είναι στην εξουσία. Άμα αυτοί θέλουν μπορούν να σε ελέγξουν, είτε χρησιμοποιείς κάρτες είτε όχι.

     • νικος

      Τι σχέση εχει να σου μπλοκάρουν τους λογαριασμούς με αυτο που λεω εγω, εγω λεω οτι με τις καρτες ολα καταγράφονται πραγμα που δεν γινετε με τα μετρητά αυτο που ειπες για την εξουσία αμα θελει να σου μπλοκαρει τους λογαριασμούς το κανει και τωρα, ναι μπορει να το κανει αλλα για να το κανει πρεπει να εισαι καταζητούμενος εγκληματίας η κατι τέτοιο δεν εχει να φοβηθεί ο μεσος άνθρωπος απο αυτα, απο αυτο που εχει να φοβηθεί ειναι το φακέλωμα δες την ταινια που σου λεω με τον snowden https://gamato-movies.gr/snowden-2016-greek-subs-online/ βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ειναι εξηγεί πολυ καλα οτι η νεα ταξη θελει να ελέγχει τις μαζες και οχι μονο κάποιους υποπτους, και οχι δεν μπορουν να σε παρακολουθούνε δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρις καρτες που πηγαίνουν τι κανους τι ψωνίζουν σήμερα λες ε και τι θα γινει αμα την παρουμε την καρτα του πολιτη αυριο θα λες τι διαφορα εχει το τσιπακι στο σωμα σου απο την καρτα του πολιτη αφου ετσι και αλλιώς ολα με μια καρτα γίνονται πλεον, και θα σου πουνε α φιλε αυτην μπορεις να την χάσεις τωρα πρεπει να πάρεις το τσιπακι, και μετα μπες πρόβατο στην σειρά καλύτερα του βουνα τελικα δεν νομίζεις

     • John Smith

      Ωραία, να στο πω τελείως μασητά: βγαίνεις από το σπίτι σου κουβαλώντας κινητό; Ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι, και με έναν απλό έλεγχο στα μαγαζιά που πήγες ξέρουν και τι αγόρασες. Και όταν μιλάμε για Νέα Τάξη Πραγμάτων, προφανώς δε μιλάμε για τον κυρ-Τάκη το σοβατζή, αλλά για οργανώσεις που μπορούν να σε παρουσιάσουν όπως θέλουν και να κάνουν ότι θέλουν. Προφανώς και μπορούν να σου μπλοκάρουν τους λογαριασμούς, ή αν θέλουν να μη φανεί ότι σε ψάχνουν μπορούν να βάλουν έναν χάκερ να το κάνει κρυφά, προφανώς και μπορούν να σε παρακολουθούν σε κάθε σου βήμα. Και όσο για τον «έλεγχο των μαζών», αυτό είναι κάτι που δε χρειάζεται καν προσπάθεια. Όταν ο άλλος ανεβάζει στο facebook τι κάνει κάθε πέντε λεπτά, δε χρειάζεται κάτι περισσότερο. Οι μόνοι που υποτίθεται μπορούν να το αποφύγουν αυτό είναι οι «λίγοι έξυπνοι», που δε θα το κάνουν. Άρα προφανώς η όποια προσπάθεια ελέγχου θα έχει σαν στόχο ειδικά αυτούς. Οι άλλοι ήδη κάνουν ότι τους πουν.

     • νικος

      Συμφωνώ με οσα λες τωρα, οντως απο το έξυπνο κινητό μπορουνε να σε παρακολουθήσουνε πολυ καλύτερα απο οτι με μια καρτα τραπεζις, απλα ειμαι της αποψης να μην τα κανουμε χειρότερα τα πράγματα να μην ειμαστε τοσο αποβλακωμένοι με την τεχνολογία γιατι δεν ειναι ολα αυτα παιχνιδάκια αλλα κατασκοπευτικές μηχανές, η νεα ταξη σκοπεύει να αντικαταστήσει ολες τις δουλειες στο μελλον ακομα και αυτην που κανει αυτο το σαιτ να βρίσκει τις ψεύτικες είδησης σε λιγα χρονια θα υπαρχουν μηχανές που θα κανουν πολυ καλύτερα την δουλια αυτη, η δεν θα υπάρχουνε δουλειές στο μέλλον η θα πρεπει να αναβαθμιστούνε οι ανθρωποι με εμφυτεύματα με τεχνητή νοημοσύνη κτλ για να μπορούνε να αντεπεξέλθουν απέναντι στις μηχανές, δεν τα κατεβάζω απο το μυαλο μου αυτα, τα λεει ο ελον μασκ https://www.youtube.com/watch?v=c3HGFLcKcv0&spfreload=10 ενας απο τους μεγαλυτερους εφευρέτες της εποχης μας, οποτε το πολυ σε 10,15,20 max χρονια θα ερθουμε σε αυτο το δίλημμα η εξελισσόμαστε και γινόμαστε τηλεκατευθυνόμενοι με την ai μεγαλο αδερφο στο μυαλο μας η περνούμε τα βουνα που λεει ο λογος φτιάχνουμε ομαδες ανθρώπων που δεν δεχόμαστε αυτες τις τεχνολογίες και τουλάχιστον κραταμε την ελεύθερη βούληση, τελικα δεν ειναι και τοσο τρελος ο Κλεομενης αχαχαχ

 • romantikos_apodomitis

  Εδώ πιστεύω κολλάει και μια ακόμα συνέπεια των hoaxes αλλά και των θεωριών συνομοσίας.Η κάρτα του Πολίτη ήταν μια καλή λύση για να γλυτώναμε από αρκετή χαρτούρα έλα όμως που όχι μόνο περιθωριακοί γραφικοί τύποι αλλά ακόμα και συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι μέσα στην Κάρτα του Πολίτη θα υπήρχε το 666(!)

 • Guest

  Αξίζει τον κόπο, κάτω αριστερά στο άρθρο της Καθημερινής, να πατήσετε το σύνδεσμο «Οι Έλληνες ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας».

 • Ήδη έχουμε βιομετρικές ταυτότητες. Οι παλιότεροι είχαμε και πολύ *πιο* βιομετρικές ταυτότητες απ’ότι τώρα. Βιομετρία = φωτογραφία, δακτυλικά αποτυπώματα, χαρακτηριστικά όπως ύψος, βάρος, σχήμα προσώπου, χρώμα ματιών και μαλλιών. Οι αστυνομικές ταυτότητες τα είχαν όλα αυτά.

  Και μάλιστα όταν βγήκαν οι πιο πρόσφατες, που αφαίρεσαν πολλά απ’αυτά τα χαρακτηριστικά (και το θρήσκευμα), ο κόσμος σχεδόν επαναστάτησε.

  Αυτό που τρομάζει αρκετά για να δημιουργούνται τέτοιοι μύθοι είναι το «τσιπ του θηρίου» και η αλλαγή, όχι το ίδιο το φακέλωμα.

 • Noucca Galaktotrofousa

  Και κάτω αριστερά στο άρθρο της Καθημερινής, λέει «Αξίζει να διαβάσετε:
  Οι Ελληνες ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας».

  Όσο για τις βιομετρικές κάρτες, σας την έχω την απάντηση έτοιμη, από τη μανούλα μου: «Ααααχ, έτσι ξεκινάνε. Δίνουν το πράσινο φως υπό συνθήκες και μετά το γενικεύουν. Πόσος καιρός μένει μέχρι να μας βάλουν το μικροτσίπ στην παλάμη νομίζεις;»

 • konstas

  Το πιο ωραίο που αναφέρει είναι ότι στην βιομετρική κάρτα θα καταγράφεται και ο «τρόπος βαδίσματος». Δηλαδή εάν σου πέσει στο πόδι ένα σίδερο και κουτσαίνεις, η κάρτα σου δεν θα σε αναγνωρίζει ! Μέχρι να γιάνει το πόδι δεν θα μπορείς να πας πουθενά ! Χαχαχαχα