Ποιοι είμαστε
Αρχική Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»HOAXES FAKE NEWS

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

18 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

Ένα δημοσίευμα εμφανίστηκε εδώ και 2-3 μήνες και συνεχίζει να αναπαράγεται ακόμη σε πάρα πολλές σελίδες, που αναφέρεται στις αστυνομικές ταυτότητες. Με δυο λόγια το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι οι αστυνομικές ταυτότητες θα αντικατασταθούν με την “βιομετρική κάρτα”.

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»

 


Προ των πυλών βρίσκεται η «βιομετρική κάρτα», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το διαβατήριο του μέλλοντος.

Και αυτό διότι δεν θα καταγράφει μόνο τα συνηθισμένα στοιχεία, που βλέπουμε σε μια απλή ταυτότητα, αλλά θα περιέχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν.

Η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποκαλούμενη «βιομετρική υπογραφή», η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Δηλαδή, μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, ο τρόπος βαδίσματος, καθώς και φυσικά ή άλλα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ).

Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε έξυπνες κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.


Ξεχάστε τις αστυνομικές ταυτότητες – Έρχονται οι «βιομετρικές κάρτες»
Θα αντικατασταθούν όμως οι αστυνομικές ταυτότητες;
Το δημοσίευμα για να περάσει τον ισχυρισμό ότι οι ταυτότητες θα αντικατασταθούν από την “βιομετρική κάρτα” δεν μας δίνει περισσότερες πληροφορίες και το μόνο που γράφει είναι ότι “η αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.” Αν όμως ψάξετε να δείτε τι είναι αυτό που επέτρεψε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και όχι δεδομένων που αναγράφουν, θα καταλάβετε ότι δεν έχει σχέση με τις πολιτικές ταυτότητες. Στην πραγματικότητα είναι μια κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση όσων έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας. Η άδεια της Αρχής δόθηκε για την λειτουργία δύο πιλοτικών εφαρμογών πειραματικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά για ερευνητικό σκοπό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτή η άδεια της Αρχής έγινε αντικατάσταση της πολιτικής ταυτότητας με την βιομετρική κάρτα ή βιοταυτότητα.
Κατεβάστε σε pdf διαβάστε την ΑΠΟΦΑΣΗ 17/2014 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Συγκρίνετε, το παραπάνω δημοσίευμα που μιλάει για αντικατάσταση των ταυτοτήτων με αυτό ΕΔΩ της Καθημερινής.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.