Χειρούργοι από τον άλλο κόσμο!

30

 

1Με ένα ακόμη ψευτοθαύμα θα ασχοληθούμε σήμερα, αλλά αυτή τη φορά θα δεχτώ όλα τα παράλογα της ιστορίας του «θαύματος»
Ναι θα δεχτώ οτιδήποτε δεν είναι λογικό σε αυτή την ιστορία.

Η ιστορία του «Θαύματος» λέει:


Πολλές φορές στήν ζωή μας, σάν συνειδητοί Χριστιανοί, επικαλούμεθα τόν Θεό καί τούς Αγίους Του.

Αυτό λοιπόν έκανε καί μια οικογένεια από την Κύπρο, γνωστή από τις τηλεοπτικές εκκλήσεις της πριν δύο χρόνια, για την εξεύρεση δότη προκειμένου να βρεθεί μόσχευμα για εγχείρηση στο μικρό παιδί τους, τον Ανδρέα που έπασχε από λευχαιμία. Μόσχευμα βρέθηκε και οι γονείς ετοιμάσθηκαν για να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου θα γινόταν η λεπτή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού.

Όλοι θυμόμαστε τότε την αγωνία της οικογένειας του Βάσου Βασιλείου από τη Λεμεσό και τις καθημερινές εκκλήσεις τους στον Χριστό μας για να σώσει το παιδί τους.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουν για την εγχείρηση οι γονείς άκουσαν για τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας και πήραν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στο μοναστήρι τής Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο και να ζητήσουν την ευλογία Της.

Στο τηλέφωνο ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Κυπριανός υποσχέθηκε πως θα προσευχηθεί στην Αγία και ευχήθηκε στους γονείς να έχει το παιδί την Αγία Μαρίνα στο χειρουργείο για βοήθεια. Πράγματι με την ευχή του ηγουμένου Κυπριανού στις αποσκευές τους και με ακράδαντη την πίστη για τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας οι δύο γονείς και ο μικρός Ανδρέας μετέβησαν στις ΗΠΑ. Μετά τις καθιερωμένες προκαταρκτικές εξετάσεις προετοιμασίας ο μικρός Ανδρέας εισήλθε για την πραγματικά πολύ σοβαρή και λεπτή εγχείρηση.

Λίγη ώρα πριν το χειρουργείο παρουσιάστηκε στον ιατρό που θα χειρουργούσε τον μικρό Ανδρέα μία γυναίκα.

Είπε πως είναι γιατρός και παρακάλεσε να παρακολουθήσει την εγχείρηση, επειδή ήταν προσωπική ιατρός του μικρού Ανδρέα. Η συζήτηση της γυναίκας με τον χειρούργο έδειχνε πως κατείχε την ιατρική επιστήμη και δεν άφηνε καμιά αμφιβολία στο χειρούργο να σκεφτεί πως δεν είναι ιατρός.

Εκείνος πάντως της είπε πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο ξένος ιατρός και πως αποτελούσε πρακτική της ιατρικής του ομάδας να μην μετέχουν άλλοι στις λεπτές αυτές εγχειρήσεις. Η επιμονή όμως της γυναίκας έκαμψε την αρχική αδιαλλαξία του χειρούργου. Της ζήτησε να αφήσει τα στοιχεία της στη γραμματεία και να εισέλθει στη συνέχεια στο χειρουργείο μαζί του.

Έτσι και έγινε.

Η άγνωστη ιατρός εισήλθε στο χειρουργείο και όχι απλώς παρακολουθούσε αλλά συμμετείχε ενεργά στην εγχείρηση του μικρού Ανδρέα. Αρκετές φορές μάλιστα έδωσε τις κατευθύνσεις για το πώς έπρεπε να προχωρήσει η επέμβαση. Όλα πήγαν καλά και ο γιατρός αφού την ευχαρίστησε εξήλθε του χειρουργείου.

Το ζεύγος Βασιλείου έτρεξε να πληροφορηθεί για το πώς πήγε η εγχείρηση. «Όλα πήγαν πολύ καλά» τους είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως είχατε μια τέτοια γιατρό για το παιδί σας και ήλθατε σε μένα;»

Οι γονείς έκπληκτοι του απάντησαν ότι δεν είχαν φέρει κάποια γιατρό και δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό. Ο χειρούργος όμως επέμενε και τους είπε πως όταν εξήλθε από το χειρουργείο η γιατρός του μικρού Ανδρέα, παρέμεινε για λίγο μέσα με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα. Ως εκ τούτου κάπου εκεί γύρω έπρεπε να είναι και τους προέτρεψε να τη συναντήσουν.

Μάταια όμως έψαχναν να τη βρουν. Η γιατρός είχε εξαφανισθεί…

Σκέφθηκαν πως θα έφυγε και πήγαν μετά την προτροπή του χειρούργου στη γραμματεία να ζητήσουν τα στοιχεία της προκειμένου να την ευχαριστήσουν. Πίστευαν πως ίσως κάποια γιατρός από την Ελλάδα, ή την Κύπρο ευαισθητοποιήθηκε και ταξίδευσε στις ΗΠΑ για να συμβάλλει στην λεπτή χειρουργική επέμβαση.

MARINA FROM ANDROS…

Με έκπληξη διαπίστωσαν πως η άγνωστη γυναίκα ιατρός είχε υπογράψει με το όνομα Μαρίνα από την Άνδρο (Marina from Andros).

Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Στέκονταν επί αρκετή ώρα αμήχανοι μπροστά στο θαύμα της Αγίας Μαρίνας. Τα δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς πλημμύρισαν τα μάτια τους.

Θυμήθηκαν αυτό που τους είχε πει ο σεβαστός γέροντας και ηγούμενος της ομώνυμης Ιεράς Μονής. » Πηγαίνετε στην Αμερική και εύχομαι η Αγία Μαρίνα να είναι μέσα στο χειρουργείο «

Την απερίγραπτη χαρά τους για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης και την επαναφορά της υγείας του μικρού Ανδρέα τη μετέφεραν στα ΜΜΕ μιλώντας για το αληθινό θαύμα.

Από τότε έβαλαν ως τάμα να βρίσκονται πάντοτε οικογενειακώς στην Άνδρο την ημέρα της μνήμης της Αγίας Μαρίνας. Έτσι και πράττουν, ενώ όπως ανέφερε μοναχός της Μονής με τον οποίο συνομιλήσαμε δύο φορές, στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η οικογένεια Βασιλείου μεταβαίνει τακτικά από τη Λεμεσό κάθε καλοκαίρι στην Άνδρο για να ευχαριστήσει την Αγία Μαρίνα, που έσωσε τον μικρό Ανδρέα.

Ουδέποτε λοιπόν απουσίασαν τα θαύματα των Αγίων από τη ζωή τής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και είθε ο Πανάγαθος Θεός, ό Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, να μας ενισχύει την πίστη μας με τα θαύματα των Αγίων μας.

( Ευχαριστούμε θερμώς την κ. Κυριακοπούλου Σπυριδούλα, συνταξιούχο ιατρό, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει για το ανωτέρω θαύμα. Θερμές ευχαριστίες στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής και στην αδελφότητα για τις διευκρινίσεις και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέσαμε.

https://archive.is/HTzjJ

2

3


 

Όπως ανάφερα στην αρχή αυτή τη φορά θα δεχτώ όσα παράλογα αναφέρει η ιστορία…
Θα δεχτώ πως είναι αλήθεια πως χρειάστηκε τηλεφώνημα στη Μονή της Αγίας Μαρίνας και η προσευχή του ηγουμένου Κυπριανού για να κάνει το θαύμα της η Αγία Μαρίνα και χωρίς αυτό το τηλ. και την προσευχή δεν θα γίνονταν το θαύμα.
Θα δεχτώ ότι ένας Αμερικάνος χειρούργος επέτρεψε την είσοδο στο χειρουργείο μιας άγνωστης γυναίκας και της επέτρεψε να πάρει μέρος.
Θα δεχτώ ότι η Αγία Μαρίνα μιλούσε άπταιστα αγγλικά για να συνεννοηθεί με το γιατρό, και είχε άριστες ιατρικές γνώσεις ώστε να τον πείσει.
Θα δεχτώ ότι επενέβη και διόρθωσε τον Αμερικάνο γιατρό ο οποίος την άκουγε όπως φαίνεται, πιστά.
Θα δεχτώ ότι ο γιατρός γνώριζε και ενημέρωσε τους γονείς ότι όλα πήγαν καλά, αμέσως μετά την λεπτή επέμβαση, σαν να γνώριζε το μέλλον.
Θα δεχτώ ότι μετά την λεπτή επέμβαση και αφού πήγαν όλα καλά η Αγία Μαρίνα εξαφανίστηκε και δεν την είδε κανείς.
Ναι, τα δέχομαι όλα και πιστεύω πως έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Αυτά και άλλα τόσα.
Μόνο εξηγήστε μου σας παρακαλώ γιατί τον έβαλαν στο χειρουργείο και του έκαναν αυτή την σοβαρή και λεπτή επέμβαση αφού το μόσχευμα χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση, σαν μετάγγιση αίματος. Αυτό μόνο εξηγήστε μου και μετά θα θα πάω στην Άνδρο με ποδήλατο.

Πραγματικά ένα απίστευτο περιστατικό. Στην Αμερική σε χειρουργούν και στα φυτεύουν ένα ένα αντί να σου χορηγήσουν τα κύτταρα ενδοφλέβια. Εδώ κολλάει και ο τίτλος που έδωσαν στο άρθρο «χειρούργοι από άλλο κόσμο η από άλλο πλανήτη αν θέλετε«. 

Ας διαβάσουμε πως γίνεται η μεταμόσχευση μυελού των οστών.


Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποείται για την αντικατάσταση των κυττάρων του μυελού των οστών που έχει καταστραφεί από την ακτινοβολία ή τη χημειοθεραπεία. Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών ανεπαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ.ά.

Κατά την επέμβαση λαμβάνεται μια ποσότητα αρχέγονων κυττάρων ανώριμα κύτταρα που δεν έχουν ακόμα διαφοροποιηθεί στα διάφορα είδη των κυττάρων του αίματος. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών επιχειρείται με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, αλλά πολλές φορές η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού με μυελό που θα του δημιουργηθεί αν του μεταμοσχευθούν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από έναν συμβατό με αυτόν, υγιή δότη.

Μπορεί να λάβετε τα δικά σας αρχέγονα κύτταρα (αυτόλογη μεταμόσχευση), αρχέγονα κύτταρα από ένα μονωογενή δίδυμο, αν έχετε (συγγενής μεταμόσχευση) ή αρχέγονα κύτταρα από ένα αδελφό ή γονέα ή ακόμα και από κάποιο δότη που δεν έχει συγγένεια (αλλογενής μεταμόσχευση). Για τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε μυελός των οστών του δότη είτε κύτταρα από το περιφερικό του αίμα. Το προϊόν της συλλογής υφίσταται επεξεργασία και τελικά το μόσχευμα των αιμοποιητικών κυττάρων χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση (σαν μετάγγιση αίματος).

Στη περίπτωση χρησιμοποίησης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αυτές έχουν συλλεγεί από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων και μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί, φυλάσσονται καταψυγμένες στις ειδικές «Τράπεζες», ώστε να χορηγηθούν και πάλι με ενδοφλέβια έγχυση στους ασθενείς για τους οποίους είναι κατάλληλες.

Η γνώση ότι μπορείτε να έχετε μια πηγή υγιών αρχέγονων κυττάρων επιτρέπει στον γιατρό τη χρήση μεγαλύτερων δόσεων χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της λευχαιμίας και του λεμφώματος.


4

http://www.bestrong.org.gr/el/cancer/treatment/stem_cell_and_bone_marrow_transplants/

http://www.eom.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=147&Itemid=151&lang=el

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Φελέκι

  Και δε μου λετε. Πλαστικές επεμβάσεις κάνει η Αγία Μαρίνα ή να απευθυνθώ στον Άγιο Φίλιππο ή δεν ξέρω που αλλού;

 • John Smith

  Χωρίς να θέλω να πάρω θέση για τη συγκεκριμένη περίπτωση (αφού δεν ήμουν παρών στο γεγονός για να γνωρίζω προσωπικά τι συνέβη), θα ήθελα να πω τα εξής, που καλό είναι να τα έχουμε υπόψη όταν κρίνουμε κάποια παρόμοια περίπτωση:

  1ον, το θαύμα δεν είναι ένα γεγονός που ακολουθεί απαραίτητα την ανθρώπινη λογική. Για να δεχτούμε την ύπαρξη θαύματος πρέπει πρώτα να δεχτούμε την ύπαρξη Θεού, που μάλιστα επεμβαίνει και αλλάζει τη «λογική» πορεία ενός γεγονότος. Άρα η κριτική με βάση την ανθρώπινη λογική δεν μπορεί να εφαρμοστεί με βεβαιότητα.

  2ον, εν αντιθέσει με τις ποικίλες φήμες που διαδίδονται κυρίως μέσω διαδικτύου ή έντυπων μέσων, τα θαύματα διαδίδονται κυρίως προφορικά, και μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τα καταγράψει κάποιος. Τωρα, όποιος έχει παίξει «χαλασμένο τηλέφωνο» καταλαβαίνει πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αλλοιωθεί το πραγματικό θαύμα μέχρι να καταγραφεί. Επίσης, η προφορική μετάφορα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη μεταφορά λεπτομερειών όπως ονόματα ατόμων ή τοποθεσιών, και άρα και τον εντοπισμό της αρχικής πηγής ώστε να γίνει έλεγχος εγκυρότητας.

  Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να δέχεται άκριτα ως θαύμα ότι του πουν. Χρειάζεται, όμως πολλή προσοχή, καθώς κάπιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν κάθε θαύμα ως ψεύτικο, ώστε να νιώσουν καλά για την απιστία τους.

  ΥΓ: Να τονίσω πάντως ότι το συγκεκριμένο blog προσπαθεί (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) να σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων ακόμα και όταν κριτικάρει περιπτώσεις ψευδοθαυμάτων, κάτι σπάνιο στο συγκεκριμένο είδος blog. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί αποφασίζουν να ξεσαλώσουν στα σχόλια, δίνοντας μια άσχημη εικόνα σε όσους μπαίνουν για πρώτη φορά.

  • Peter O’Maley

   Σχετικά με το πρώτο σχόλιο… Αναφέρεστε στο θαύμα σαν κατι που υφίσταται, αλλα εάν δεν μπορει να ελεγχθεί με τη λογική αντικειμενικά τοτε πως γνωρίζετε οτι υπάρχουν θαύματα? δηλαδή, ας πούμε γίνεται ενα περίεργο γεγονός. Γιατί να σκεφτούμε οτι ειναι θαύμα και όχι κατι σχετικό που θα μπορούσε να εξηγήσει η νοολογια εάν γνώριζε περισσότερα, ή η ψυχολογία? πχ κάποιο παραλήρημα λόγω μεγάλης νηστείας ή ευσεβείς πόθοι που μετά απο indoctrination πολλών δεκαετιών δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα,και φαντασιώσεις… Γιατί όχι κάποιο πρόβλημα με τον εγκέφαλο που σε κανει να νομίζεις οτι συνομιλίες με το θεό (υπάρχουν περιπτώσεις) και πολλά αλλα. Δηλαδή ακομα και να δεχτεί κανεις οτι κατι περίεργο γίνεται, γιατί αμέσως να πούμε θαύμα και να μην ψάξουμε μήπως ειναι κατι άλλο. Τιποτα στο σύμπαν δεν δείχνει την ύπαρξη θείου και μάλιστα κατασκευής απο δημιουργό. Υπάρχουν ατέλειες που τις κουβαλάμε ως κατάλοιπα εξέλιξης και υπάρχουμε πολύ πριν απο 7500 χρονια πριν, όπως εχει θεσπίσει η ορθόδοξη εκκλησία. Λοιπόν οταν σε τόσο βασικά θέματα ο θεός τους κανει λάθος τι σας κανει να σκεφτειται οτι ενα περίεργο γεγονός πρόκειται περί θαύματος? Επομένως το να πει κανεις οτι ενα θαύμα δεν δουλεύει με τη λογική δεν εχει νόημα,..τοτε πως γνωρίζουμε? με τη θεωση των Αγίων που όμως δεν ειναι δυνατόν να ελεγχθεί αν την έχεις και συ ως πιστός εφόσον η εμπειρία σου ειναι καθαρά υποκειμενική… Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μιλήσουμε καν για θαύμα γιατί δεν υπάρχουν ντοκουμέντα για θαύματα, απλα μύθοι και φαντασιώσεις που συμβαίνουν οταν κάποιος τις θέλει. Ας θυμηθούμε την Παναγία της Φατιμά με τους Καθολικούς…

   Σχετικά με το δεύτερο σχόλιο σας, πάλι αναφέρεστε στο θαύμα σαν κατι υπαρκτό χωρίς όμως να μπορείτε να φέρετε ενδείξεις σοβαρές περί αυτού. Δεν υπάρχουν θαύματα απο όσο γνωρίζουμε. Ενα περίεργο γεγονός δεν συνεπάγεται και κατι το υπερφυσικό ή μεταφυσικό.

   • John Smith

    Για το πρώτο μέρος του σχολίου η απάντηση είναι απλή: γιατί εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάτι το ανεξήγητο τελικά έχει εξήγηση, ο καθένας το ερμηνεύει ανάλογα με την πίστη του. Ο Χριστιανός το δέχεται ως θαύμα, ο άθεος ως ανεξήγητο γεγονός, κλπ. Και δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να επιβάλλει την άποψή του ως πιο λογική.

    Για το δεύτερο μέρος θα ρωτήσω το εξής: Υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν θαύματα; Όχι. Υπάρχουν μόνο αποδείξεις ότι σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις κάτι παρουσιάστηκε σαν θαύμα ενώ δεν ήταν. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συνέβησαν γεγονότα που δεν επιδέχονταν επιστημονική εξήγηση. Άρα επιστρέφουμε σ’ αυτό που είπα στην αρχή: ο καθένας εξηγεί τα γεγονότα αυτά με βάση την πίστη του. Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να συζητήσει το ποια πίστη είναι πιο λογική, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αφού και πάλι τα κριτήρια θα είναι υποκειμενικά.

    • Peter O’Maley

     Κύριε Σμιθ, σας είχα πει και στο παρελθόν οτι δεν ενδιαφέρομαι να συζητήσω μαζί σας. Μόνο με όσους έχουν καλή προαίρεση. Απο τη στιγμή που αρνείστε τη βιολογική εξέλιξη των ειδών μέσω φυσικής επιλογής ως πέραν του επαρκώς επιβεβαιωμένης επιστημονικά φυσικής διαδικασίας , αποδεκτής όπως σας έδειξα με στοιχεία απο το 99% της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (δηλαδή εκτός Λιακοπουλων), και μου ζητάτε «αποδειξεις» χωρίς να έχετε ανοίξει ούτε ενα βιβλίο βιολογίας (μόνο τα τρία βιβλία που σας είχα αναφέρει είχαν χιλιάδες παραπομπές σε ενδείξεις), δείχνει οτι δεν έχετε καλή προαίρεση.

     Όσο για αυτα που λετε, ουσιαστικά μας λετε οτι υπάρχουν γεγονότα που η επιστημη δεν τα εξηγεί, και εσείς συμπεραίνετε αμέσως αυθαίρετα οτι αυτο θα ισχύει πάντα, δηλαδή δεν επιδέχονται καν εξήγησης επιστημονικής. Φυσικά τα λεγόμενα γεγονότα μπορει να μην ειναι γεγονότα αλλα απατες ή μούφες σαν αυτής του ψεύτο θαύματος του Παισιου ή ιστορίες που προωθούν τρίτοι για να γίνουν διάσημοι. Χωρίς σωστό επιστημονικό έλεγχο ενός φαινομένου δεν ειναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς ειναι τα δεδομένα στη περίπτωση αυτη για να μιλήσουμε για γεγονος. Και κατι να μην το γνωρίζουμε, αυτο δεν σημαίνει και οτι δεν υπαρχει απάντηση επειδη εμείς δεν την γνωρίζουμε. Κάποτε λέγαμε οτι υπήρχαν δαιμονισμένοι, σήμερα γνωρίζουμε οτι υπαρχει επιληψία, σχιζοφρένεια, μονομανία και πολλά αλλα που επεξηγούν το φαινόμενο με φυσικό τροπο. Το να λετε οτι δεν γνωρίζει η επιστημη κατι και να κρύβετε την πίστη σας σε αυτο ειναι God of the gaps argument. Εχει απαντηθεί πολλές φορές, δεν θα ασχοληθώ εδω με αυτο,.

     Σχετικά με τα αλλα θέματα, έχω αρχίσει να γράφω σχετικά και εννοώ το θέμα της φονταμενταλιστής ιστοσελίδας Εγκόλπιο, που συν τοις άλλοις προωθεί ψευδοεπιστήμονες τερατολογους σαν τον Κώστα Βουγά, καθώς και για τον Σεραφείμ Ρόουζ που μου είπατε (για τον οποίον ξέρω πάρα πολλά μια και πήγαινα παλιά σε εκκλησία Ρώσων Διασποράς διότι δεν ζω Ελλάδα, και έχω μελετήσει και όσες έγραψε και γνωρίζω ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά, αυτόν και τον Γκλεμπ). Το πρόβλημα ειναι οτι επειδη εργάζομαι όλη μέρα ειναι δύσκολο να προχωρήσω γρήγορα, Πάντως θα γράψω οριςμενα πράγματα προς όφελος των φίλων σκεπτικιστών της ιστοσελίδας για να γνωρίσουν πραγματικά τι πρέσβευε ο Ροουζ θεολογικά και τι γνώριζε επιστημονικά και γιατί προσπαθούν να κρύψουν κάποια πράγματα για αυτόν. Το θέμα ειναι στην κυριολεξία τεράστιο και θα αναρτήσω κατι σχετικά άλλου και θα στείλω στοιχεία στη σύνταξη της ιστοσελίδας για όσους ενδιαφέρονται.

     Σχετικά με εσάς θα σας παρακαλέσω και πάλι να μην μου γράψετε. Το σχόλιο αυτο το είχα γράψει πριν απο δυο μήνες οταν είχαμε κάποια συζήτηση, πριν διαπιστώσω την προαίρεση σας. Νομίζω οτι είχαμε ξεκαθαρίσει οτι δεν ενδιαφέρομαι να μιλήσω μαζί σας και εσείς συνεχίσατε. Εάν θέλετε να συνεχίστε τις αναρτήσεις για να έχετε τον τελευταίο λόγο σαν τα παιδάκια, δικαίωμα σας, αλλα μόνος σας αυτη τη φορά, ευχαριστώ.

     • John Smith

      Τις απαντήσεις δεν τις γράφω για σένα, αφού δεν θέλεις διάλογο. Δεν είσαι όμως ο μόνος που διαβάζει τα σχόλια, άρα δεν μπορώ να αφήσω τις ερωτήσεις σου χωρίς απάντηση. Κάποιοι άλλοι μπορεί να ενδιαφέρονται. Άλλωστε στο είπα ήδη: αν δεν θέλεις διάλογο απλά μην μου απαντήσεις.

      Και πάμε στα υπόλοιπα: Δεν αρνούμαι την εξέλιξη των ειδών. Αρνούμαι ότι υπάρχει κοινός πρόγονος μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου, αφού δεν έχει βρεθεί. Εάν ποτέ υπάρξουν στοιχεία που δεν θα επιδέχονται καμιά άλλη ερμηνεία, και παράλληλα θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ αυτή τη θεωρία, τότε το ξανασυζητάμε.

      Εάν θεωρείς «αυθαίρετο» το ότι η επιστήμη δεν θα μπορέσει να εξηγήσει ορισμένα γεγονότα, γιατί δεν θεωρείς εξίσου αυθαίρετο ότι σίγουρα θα τα εξηγήσει; Μπορείς να προβλέψεις το μέλλον για να ξέρεις τι θα συμβεί; Δεν νομίζω. Άρα απλά εκφράζεις τη δική σου πίστη. Και το ότι στους δέκα ανθρώπους που στο παρελθόν θεωρούνται δαιμονισμένοι οι οχτώ αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ψυχασθενείς δεν εξηγεί τους άλλους δύο, τους οποίους η ψυχιατρική αδυνατεί να θεραπεύσει.

      Και επειδή πολλές φορές ακούω ότι «κάποια στιγμή θα γράψεις», δεν νομίζεις ότι είναι καιρός να το κάνεις; Δείξε μας τι στοιχεία έχεις, για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ή μήπως δεν έχεις στοιχεία, και απλά προσπαθείς να κερδίσεις τις εντυπώσεις;

 • Kostis

  Συγχαρητηρια για το αρθρο.
  Να προσθεσω μονο οτι στην Αμερικη, ενας επισκεπτης γιατρος που δεν ειναι πιστοποιημενος απο το αμερικανικο συστημα και δεν εχει περασει τις εκει εξετασεις (USMLE), δεν επιτρεπεται καν να αγγιξει ασθενη, οχι να μπει σε χειρουργειο.

  Για τα υπολοιπα περι μεταμοσχευσης μυελου δεν σχολιαζω απολυτως τιποτα, τα εχει γραψει εξαιρετικα ο συγγραφεας του αρθρου. Δεν υπαρχει καμια επεμβαση, κανενα χειρουργειο.

 • alexk

  «Ζήτησε να συμμετάσχει στην εγχείρηση, και επειδή απέδειξε με τα λόγια πόσο καλός γιατρός είναι, ο διάσημος το-να-τ-άλλο χειρούργος της επέτρεψε να συμμετάσχει»

  Α καλά… Για τον dr. House έχουν γραφτεί και ρεαλιστικότερα σενάρια!!

 • Ιωάννης Χατζούδης

  Αγαπητέ ανώνυμε συντάκτη του παρόντος άρθρου,

  Το θαύμα της Αγίας Μαρίνας επιτελέστηκε και η δύναμη της πίστης έλαμψε για άλλη μια φορά.
  Όσο για τα δήθεν επιστημονικά δεδομένα που επικαλείσαι, μου ήταν τόσο μα τόσο εύκολο να βρω τις αποδείξεις για να σε διαψεύσω. Ιδού:

  “Οι ασθενείς με λευχαιμία που υποβάλλονται σε
  μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που λαμβάνονται από το αίμα επιβιώνουν κατά μέσο
  όρο όσο και εκείνοι που υποβάλλονται στην πιο επεμβατική διαδικασία της
  μεταμόσχευσης μυελού των οστών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο
  περιοδικό LancetOncology.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μακροπρόθεσμα οι
  ασθενείς με οξείες μορφές της νόσου φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στη
  μεταμόσχευση μυελού των οστών απ’ ό,τι στη λήψη βλαστοκυττάρων αίματος.

  Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών
  είναι μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων ο
  ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία,
  επισημαίνουν οι ερευνητές, ενώ η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το περιφερικό
  αίμα (PBSCT) είναι πιο απλή”.

  Πηγή: Reuters – Για την αναμετάδοση και μετάφραση της είδησης: healthview.gr

  Εύχομαι μετά από όλα αυτά να ζητήσεις μια μεγάλη συγνώμη από την Αγία και από τους αναγνώστες σου για την παραπληροφόρηση.

  Με εκτίμηση,
  Ιωάννης Χατζούδης

  • GreekSkeptic

   Έλα τώρα, τρολάρεις, παραδέξου το!
   GS

  • Αγαπητέ Κύριε Χατζούδη.
   1ο. Έχετε δει πολλούς ανώνυμους συντάκτες να δίνουν συνεντεύξεις με σε εφημερίδες και ραδιόφωνα; Μόνο ανώνυμος δεν είμαι. Επειδή δεν γνωρίζετε εσείς ποιος είμαι, αυτό δε με κάνει ανώνυμο. Σωστά;
   2ο. Διαβάστε προσεκτικά αυτό που γράψατε. Το μυστικό είναι στη λέξη συλλογή.
   Καλή συνέχεια.

   • Ιωάννης Χατζούδης

    Αγαπητέ κύριε,

    Όντως δε γνωρίζω ποιος είστε καθώς δε βλέπω ένα ονοματεπώνυμο. Τώρα, αν οι άλλοι γνωρίζουν ποιος είστε κι εγώ δεν το γνωρίζω, αυτό το γνωρίζετε εσείς.
    Ως προς το θέμα μας τώρα. Έχετε κατ’ αρχήν δίκιο ως προς το θέμα της συλλογής.
    Κατά δεύτερον όμως, ως προς τη λήψη, μετά από έρευνα που έκανα βρήκα την εξής αναφορά:

    «A stem cell transplant is done after chemotherapy and radiation is complete. The stem cells are delivered into your bloodstream usually through a tube called a central venous catheter. The process is similar to getting a blood transfusion. The stem cells travel through the blood into the bone marrow. Most times, no surgery is needed».

    Πηγή: «The New York Times»
    http://www.nytimes.com/health/guides/surgery/bone-marrow-transplant/overview.html

    Κατά συνέπεια, δεν μπορείτε να είστε σίγουρος ότι δεν είχε γίνει χειρουργική επέμβαση.
    Επομένως, αν μη τι άλλο καλό θα ήταν να είστε πιο προσεκτικός όταν απαξιώνετε γεγονότα που για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με την ίδια την οικογένεια πριν δημοσιοποιήσετε αυτό το λασπολόγημα, μιας και τα στοιχεία της οικογένειας είναι γνωστά, καθώς η ιστορία του παιδιού είχε απασχολήσει το πανελλήνιο.

    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    • Ιωάννης Χατζούδης

     Θα σας παρακαλούσα, κατόπιν τούτου, να αφαιρέσετε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν τόσα και τόσα θέματα για να ασχοληθείτε. Αφήστε ήσυχους λοιπόν και την Αγία και το μικρό Ανδρέα.

     Να είστε πάντα καλά.

     • konstas

      Μήπως να αφήνατε εσείς και οι εμπνευστές αυτής της γελοίας ιστορίας ήσυχους την Αγία Μαρίνα και τον μικρό Ανδρέα; Η Αγία Μαρίνα θα παραμείνει Αγία και χωρίς νυστέρι στο χέρι και ο μικρός Ανδρέας θα παραμείνει καλά επειδή κάποιος ιατρός ήξερε την δουλειά του και δεν έκανε τον Άγιο, όπως δεν κάνουν και οι Άγιοι τους γιατρούς.

    • Κύριε Χατζούδη, πραγματικά με εντυπωσιάζετε. Είναι λασπολόγημα η αλήθεια πως η μεταμόσχευση γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση και όχι το ψευτοθαύμα που μόνο καλό δεν κάνει στο χριστιανισμό και την ορθόδοξη πίστη. Ξαναδιαβάστε το άρθρο των New York Times και συνεχίστε το ψάξιμο. Ίσος κάποια στιγμή καταφέρετε να βρείτε ένα άρθρο που να πηγαίνει με τα νερά σας. Καληνύχτα σας.

 • Noucca Galaktotrofousa

  Ο οποίος μικρός Ανδρέας Βασιλείου έκανε έκκληση για μόσχευμα το 2000. Κάτι μου θύμιζε η ιστορία, ήταν η αιτία που γράφτηκα ως δωρητής μυελού στο ΕΟΜ.
  Το άρθρο λέει «πριν από 2 χρόνια». Να είναι αναδημοσίευση από το 2002; Και κυκλοφορεί ακόμα;

  http://archive.in.gr/news/2000/greece/g_mar06.htm

 • theweekendshow megamix

  Ως ανθρωπος που πιστευεω στο θειο αυτο που δεχομε ειναι οτι αυτη η ιστορια ειναι φτιαγμενη για να τονωσει το ηθικο τουλαχιστον αυτων που εχουν παρομοιο προβλημα -ματα .Αυτο ομως δεν μου απαγορευει να συνεχιζω να πιστευω οτι υπηρχε και υπαρχει βοηθεια απο πανω σε αυτους που ζητανε τη συνδρομη απο ψηλα και το κυριωτερο πιστευουν…. (ασχετο αυτο δεν σημαινει οτι ο πιστος ανθρωπος δεν εχει το μυαλο που του εδωσε ο Κυριος για να το χαραμιζει σε ψεκασμους και αλλες μπουρδες)

  • Να τονώσει το ηθικό αυτών που έχουν πρόβλημα; Δλδ για να καταλάβω, το να πεις σε κάποιον που έχει το ίδιο πρόβλημα ότι ο τάδε σώθηκε από θαύμα της αγίας θα του τονώσει το ηθικό ενώ αν του πεις ότι τώρα πια η ιατρική είναι σε θέση να θεραπεύσει αυτήν την ασθένεια δεν θα του τονώσει το ηθικό.
   Περίμενε ένα θαύμα για να σωθείς και όχι την ιατρική που μπορεί να σε θεραπεύσει είναι τόνωση του ηθικού του ασθενή. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω σωστά;

   • Ararxos

    Είσαι το απόλυτο fail, η ιατρική η ίδια έγινε δημόσια χάρις τον Χριστιανισμό και τον Ιουστινιανό Νόμο που έθετε όλους τους πολίτες κάτω απο το κράτος Δικαίου (δημόσια ιατρική , δημόσια παιδεία, δημόσια ταμεία) και που φυσικά βασίζεται στην ισότητα του Χριστιανισμού και όχι της Άθεης Επικούρειας Φιλοσοφίας του εγωισμού και του απανθρωπισμού!
    Η πίστη βοηθάει την υγεία το παραδέχεσαι ή όχι υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν, πές σε κάποιον ότι δεν έχει ελπίδες ότι θα χειροτερεύσει και θα χειροτερεύσει, εσύ μας έλεγες για το φαινόμενο placebo. Ορίστε ένα ελάχιστο δείγμα απο το τι λένε οι Επιστήμονες σχετικά με την πίστη και την υγεία, θα τους βγάλεις και αυτούς λάθος επειδή πιστεύεις στον μηδενισμό;;;

    http://www.livescience.com/18421-religion-impacts-health.html

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140328103043.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116084846.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140403095135.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131218100139.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003093041.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140418161431.htm

    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131220154509.htm

    • Είσαι ο ορισμός του τρολάρω. Για το θαύμα έχεις να μας πεις τίποτα;

     • Ararxos

      Τυγχαίνει να έχω 2 ονόματα, το όνομα μου που με βάπτισαν είναι Δήμος και το άλλο Μαρίνος, το Μαρίνος το πήρα όταν ήμουν μωρό και με έταξαν στην Αγία Μαρίνα επειδή γεννήθηκα με μια πολύ σπάνια αρρώστια στον εγκέφαλο που σε αφήνει παράλυτο αν προχωρήσει, οι γιατροί οι οποίοι ήταν Γερμανοί γιατί γεννήθηκα στην Γερμανία είπαν ότι θα έχω προβλήματα αργότερα, στην ίδια αίθουσα παραδόξως ήταν άλλο ένα μωρό που έπασχε απο την ίδια αρρώστεια και που αργότερα όπως έμαθα επειδή κρατήσαν επαφές οι γονείς μας έμεινε παράλλυτο στα πόδια, εγώ πάλι όχι μόνο δεν είχα προβλήματα αλλά έκανα και πρωταθλητισμό και απο τότε σε γιατρό έχω πάει μόνο για σφραγίσματα! Έχω βιώσει και άλλα θαύματα μετά απο προσευχή, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ο εαυτός σου και ότι κάποιος είναι δίπλα σου και σε προσέχει, δεν μπορείς να το εξηγήσεις αλλά το νιώθεις μέσα σου, νιώθεις ξαφνικά μια ζεστασιά και μια σιγουριά και ψυχική ηρεμία που δεν την νιώθεις στην καθημερινότητά σου, πιστεύω ότι άθεοι όπως εσύ θα έπρεπε να προσεύχονται για να βρούν απόδειξη για αυτό που λέω, αν δεν φωνάξεις τον Θεό πώς περιμένεις να σε ακούσει;;

     • Ποιος σου είπε πως είμαι άθεος; Κάπου έχεις μπερδευτεί… άσχετα από αυτό όμως, όπως τα περιγράφεις, θα έπρεπε να ήσουν ο πρώτος που θα αντιδρούσε σε αυτό το ψεύτικο θαύμα, που κάνει κακό και στην πίστη και στο χριστιανισμό και στην μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

     • Ararxos

      Θεωρώ ότι το άρθρο βάλλεται ενάντια σε όλα τα θαύματα! Μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας το σαιτ το έχει άθεος οπότε και είναι προκαταλειμένος σχετικά με τα θαύματα!

     • Πραγματικά έχεις μπερδευτεί… κοίτα να τα ξεμπερδέψεις πρώτα. Η σελίδα είναι ένωση 5 διαφορετικών blogs και γράφουν 5 διαφορετικοί άνθρωποι και το κάθε άρθρο έχει συντάκτη. Το τι νομίζεις εσύ, πραγματικά λίγο με ενδιαφέρει.
      Αν σε ανέχονται να τρολάρεις ασύστολα εδώ μέσα κάποιοι άλλοι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε ανεχτώ και εγώ.

   • theweekendshow megamix

    ισω να μου λειπει η μεταδοτικοτητα στο λογο μου αγαπητε αυτο που λεω ειναι απλο οταν καποιος πιστευει στο θειο (οποιο θειο στη περιπτωση στην Αγια Μαρινα) αυτο εκτος απο το πνευματικο κομματι υπαρχει και πρακτικο που υποστηριζει και η επιστημη το αθηνα και χειρα κινει οταν υπαρχει σοβαρη αρρωστια πχ. καρκινος ενα απο τα πραγματα που κανουν οι γιατροι ειναι να «σπρωξουν» το αθενη και αν γινετε την οικογενεια προς το Θειο γαι να ενδηναμοσουν το φρονημα του ασθενη αυτο συμφωνα με την ιατρικη βοηθαει συν βεβαια της θεραπειες τα φαρμακα και οτι αλλο κρινη ο γιατρος και σε δευτερο πλανο σε μικροτερα νοσηματα απ αυτα που εχω διαβασει το να πιστευεις οτι ο Θεος θα σε κανει καλα βοηθαει το σωμα να πολεμησει την αρρωστια (μιλοντας παντα για συγκεκριμενες περιπτωσεις) και σε καθε περιπτωση δεν μπορω να φανταστω γιατρο να λεει στον ασθενη ξερεις εχεις καρκινο στο παγκρεας θα ζησεις 2 μηνες μονο καλημερα η αποδηξη κοβετε στη κοπελα απ εξω αντι να του πει εχεις ενα προβλημα μαζι με το θεο θα τα καταφερουμε

    • Δεν διαφωνώ με το παραπάνω σχόλιο σου αλλά αυτό που περιγράφεις είναι κάτι διαφορετικό από το ψευτοθάυμα. Ειδικά οι ασθενείς και οι δικοί τους, είναι ενημερωμένοι και ξέρουν πολύ καλά πως γίνετε η μεταμόσχευση μυελού των οστών, έτσι διαβάζοντας το παραπάνω ψευτοθαύμα, καταλαβαίνουν πολύ καλά αν είναι πραγματικό η όχι. Αυτό και μόνο, δεν θα τους δώσει καμιά παραπάνω ελπίδα ή θα τους τονώσει το ηθικό. Καλή και θετική η ελπίδα και η τόνωση του ηθικού του ασθενούς (και πρέπει να γίνεται) αλλά το συγκεκριμένο άρθρο του ψευτοθαύματος πιστεύω πως δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

  • lord

   στη Συρία ζητάνε συνέχεια βοήθεια από «επάνω» αλλά δεν τους έρχεται,το ίδιο και στην Παλαιστίνη το ίδιο και στην Ουκρανία το ίδιο και σε όλες τι εμπόλεμες ζώνες..δε βλέπω «Κάποιον» να επεμβαίνει για να σταματήσουν αυτά..

 • konstas

  Εγώ θα προχωρήσω και λίγο παραπέρα. Θα δεχθώ ότι φύτεψαν έναν ένα τα κύτταρα. Μάλιστα για να είναι …σίγουροι τα φύτεψαν κατευθείαν στα οστά !

  Εμένα άλλη είναι η απορία μου. Αφού η Αγία Μαρίνα (που προφανώς δεν ζει), μπορεί να αναστηθεί και να λάβει υλική υπόσταση (γνωρίζοντας μάλιστα και ιατρική και αγγλικά), δηλαδή ένα τεράστιο θαύμα (δυο αναστάσεις γνωρίζουμε στα χρονικά, του Λαζάρου και του Χριστού), δεν μπορούσε αντί για να κάνει την εγχείρηση η ίδια να κάνει και ένα μικρότερο θαυματάκι και να θεραπεύσει το παιδί χωρίς εγχείρηση, να μην ταλαιπωρείται και αυτό και να μην ξοδεύονται και οι γονείς του;

  Δεν θέλω να κοροιδέψω την Αγία με αυτό το post, γιατί δεν είπε σε κανέναν η Αγία Μαρίνα να φτιάξει αυτήν την εξωφρενική ιστορία. Προσωπικά το θεωρώ ύβρι προς την μνήμη της, γιατί ακόμα και αν δεν πιστεύει κάποιος σε Αγίους δεν παύει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο μαρτύρησε επειδή έμεινε πιστή στις πεποιθήσεις της και αυτό είναι πάντοτε άξιο σεβασμού. Απορώ απλώς με αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν τέτοιες ιστορίες, αλλά ακόμα περισσότερο απορώ με αυτούς που τις βγάζουν.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Οι γονείς κανόνισαν την εγχείρηση και μετά πήραν τηλέφωνο στο Μοναστήρι να ζητήσουν τη συμβολή της Αγίας. Μέχρι να προσευχηθεί ο παπάς και να εισακουστεί, είχαν φτάσει Αμερική. 😉

 • Βασίλης-Έκτωρ

  Ακόμη μια ωραία αποδόμηση ενός «θαύματος» -και μπράβο σας.
  Όμως πρέπει να γίνει μια μικρή διόρθωση: Το σωστό είναι «χειρουργός» και όχι «χειρούργος».
  Φιλικά,

  -Β/Ε-