Υπαρχει ελπίδα;

25

Διάβασα πρόσφατα την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή σχετικά με τα διάφορα πιστεύω των Ελλήνων σε συνωμοσίες και με έπιασε η καρδιά μου.

Ας σκεφτούμε λίγο τις συνέπειες αυτών των αριθμών.
Το 72% που πιστεύουν πως η οικονομική κρίση προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες δεν θα κάνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν φταίνε αυτοί για την κατάσταση, αλλά κάποια άλλη “δύναμη” την οποία δεν μπορούν να ελέγξει. Τί θα ψηφίσουν την επόμενη φορά; Οτιδήποτε τους υπόσχεται πως θα πάει κόντρα σε αυτή τη “δύναμη”, όποια και αν είναι αυτή.

Το 68% που πιστεύουν πως το φάρμακο του καρκίνου έχει βρεθεί αλλά αποκρύπτεται δεν θα εμπιστευτούν τον γιατρό τους γιατί αυτός είναι στο τσεπάκι των φαρμακευτικών. Θα εμπιστευτούν το Facebook όπου ένας φίλος ανέβασε το αντι-επιστημονικό άρθρο που λέει πως τα κουκούτσια των βερίκοκων γιατρεύουν τον καρκίνο. Το αποτέλεσμα; Θα πάνε στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από κυάνιο και μάλλον θα επιταχύνει τον θάνατό τους.

Το 69% είναι αντισημίτες και δεν μιλάω για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος για αρκετούς (60%) είναι εβραίος. Μιλάω για την αντιπάθεια μέχρι το μίσος που αρκετοί έχουν για τους εβραίους και πάνω στους οποίους επιρρίπτουν ένα σωρό αμαρτίες, αληθινές ή μή, με αποτέλεσμα σε αυτή τη χώρα να μην μπορεί να ακουστεί μια άποψη που να μην ρίχνει το απόλυτο φταίξιμο στους Ισραηλίτες για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, χωρίς να υβριστεί σχεδόν αμέσως με τρομακτική δύναμη και συνέπεια. Το να φοβόμαστε να γράψουμε, έστω και ανώνυμα, την άποψή μας για το Παλαιστινιακό (εκτός ελάχιστων λαμπερών περιπτώσεων) πιο πολύ από όσο φοβόμαστε να μιλήσουμε για το Ισλάμ που έχει και παράδοση στις δολοφονίες των επικριτών του, λέει πολλά.

Το 68% που υποστηρίζουν πως η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 9/11 ήταν δουλειά εκ των έσω για να δικαιολογήσουν οι ΗΠΑ την εισβολή στο Ιράκ και δεν σκέφτονται πως η πρώτη λέξη που βγήκε από επίσημα στόματα μετά τις επιθέσεις δεν ήταν “Σαντάμ”, αλλά “Αλ Κάιντα”. Αν πραγματικά ήθελαν τον Σαντάμ τότε τί στο διάολο έκαναν στο Αφγανιστάν να κυνηγούν τον σπηλαιολόγο Οσάμα Μπιν Λάντεν που τυγχάνει να είναι και γόνος γνωστής και ζάμπλουτης οικογένειας από την Σαουδική Αραβία ή οποία είναι φιλικά προσκείμενη στην οικογένεια Μπους; Αν μπορούσαν να οργανώσουν μια τέτοια επίθεση εκ των έσω, θα έκαναν ένα τόσο παιδικό λάθος; Αλλά τί λέω; Η δεύτερη δημοφιλέστερη θεωρία συνωμοσίας για την επίθεση αυτή είναι πως την οργάνωσαν οι εβραίοι και η απόδειξη είναι πως δεν υπήρχε κανένας εβραίος νεκρός (τους 400 νεκρούς τους αγνοούμε γιατί είναι πιο βολικό)!

1907646_10152658314152454_4426973609947179997_nΤο 30% που μας έδωσε μια άλλη έρευνα που λέει πως μας ψεκάζουν και κυνηγούν παγάκια στον ουρανό σαν να πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη ζωή μας αλλά αν ρωτηθούν πως επιτυγχάνεται μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους δεν έχουν να δώσουν ούτε μια επιβεβαιώσιμη πληροφορία και επαναλαμβάνουν μέχρι αναγούλας το “κοίτα τον ουρανό, γιατί δεν κοιτάς τον ουρανό”, λες και αυτό είναι η ατράνταχτη απόδειξη που λύνει με μιας όλα τα προβλήματα αυτής της θεωρίας.

Το 27% που πιστεύουν πως ο Νιλ Άρμστρονγκ δεν πήγε ποτέ στη Σελήνη και όλα ήταν χολυγουντιανή παραγωγή, αλλά δεν σκέφτονται πως οι πρώτοι που θα φώναζα για πλαστογράφηση ήταν οι ορκισμένοι εχθροί οι Σοβιετικοί που και τις γνώσεις είχαν να κρίνουν την αληθοφάνεια της αποστολής αλλά και το κίνητρο να ξεσκεπάσουν τα ψεύδη, αλλά τελικά δεν μίλησαν ποτέ, ΠΟΤΕ!

Θυμάμαι μια εποχή πριν από όχι πολλά χρόνια όταν κοροϊδεύαμε τους Αμερικανούς πως είναι αμόρφωτοι μιας και οι γνώσεις τους στη γεωγραφία ήταν από ελλιπείς μέχρι ανύπαρκτες. Έλα μου όμως που σε αυτή την έρευνα μόλις το 6,5% κατάφερε να απαντήσει σωστά σε στοιχειώδη ζητήματα πολιτικής και ιστορίας. Μόνο το 6,5!

Αυτό μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα που όσο αναπόφευκτο είναι άλλο τόσο είναι απογοητευτικό, πως η παιδεία μας πάσχει, νοσεί εδώ και χρόνια.

Πως να υπάρξει αμφιβολία για αυτό όταν η παιδεία χρησιμοποιείται, όχι για να καλλιεργηθεί το μυαλό μας, αλλά σαν εργαλείο πρόσβασης στο δημόσιο. Αμφιβάλλει κανείς πως, στη συντριπτική πλειοψηφία, οι μαθητές που παπαγαλίζουν στις εξετάσεις το κάνουν προκειμένου να περάσουν σε ένα από τα απαξιωμένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ όπου βγαίνουν κατά κύριο λόγο στρατιές πολιτικοποιημένων συνδικαλιστών που έχουν μάθει πως να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα και να χτίζουν πόρτες γραφείων, όταν βέβαια σταματούν τις καταλήψεις;

Στα δικά μας σχολεία δεν επιβραβεύεται η κριτική σκέψη αλλά η απομνημόνευση. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει πως το σχολείο δεν μας κάνει πιο έξυπνους, αλλά πιο μορφωμένους και αν τη μόρφωση δεν την χρησιμοποιείς είναι σαν να μην την έχεις.

Έχουμε επιτρέψει στην οικονομική κρίση να βγάλει όλες τις ανασφάλειές μας στη φόρα. Όλα τα ελαττώματά μας φαίνονται πλέον μιας και δεν καλύπτονται από το άφθονο χρήμα. Έχουμε επιλέξει τις δεισιδαιμονίες και τα παραμύθια προκειμένου να βρούμε φταίχτες, και τώρα που βρήκαμε φταίχτες και είναι όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε ούτε λεπτό ύπνου. Ας βρούνε οι άλλοι τη λύση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν ρωτούνται ποιόν φορέα εμπιστεύονται περισσότερο, οι Έλληνες λένε την εκκλησία! Μια εταιρία πώλησης ψεύτικης ελπίδας που έχει κατηγορηθεί σχεδόν για ίδιο αριθμό σκανδάλων όπως οι πολιτικοί και που δηλώνουν μεσάζοντες ενός θεού που θυσίασε τον εαυτό του στον εαυτό του προκειμένου να μας σώσει από τις αμαρτίες που ο ίδιος μας φόρτωσε ώστε να μην πάμε στην κόλαση που έχει ετοιμάσει για εμάς.

Είμαι πολύ απογοητευμένος.

Greek Skeptic

18s16prokatalceis-thumb-large

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • John Smith

  Για τους Δίδυμους Πύργους, αυτό που λένε είναι ότι η δουλειά έγινε εκ των έσω για να μπορούν οι Αμερικάνοι να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλη την περιοχή, όχι ειδικά στο Ιράκ. Και αν σκεφτείς πόσο μας είχαν πρήξει για τα βιολογικά όπλα που έκρυβε ο Σαντάμ -και που ποτέ δεν βρέθηκαν-, δεν θεωρώ την επίσημη άποψη ως την πιο αξιόπιστη στο συγκεκριμένο θέμα.

 • Mazeus

  Α και κάτι άλλο… μάλλον δεν έχεις κάποιον στην οικογένεια σου με καρκίνο και σου εύχομαι ποτέ να μην έχεις… αλλά ναι οι καρκινοπαθείς πρέπει να τρώνε τα άχρηστα κουκούτσια του βερίκοκου… που αν ήξερες να φτιάχνεις λικέρ αμύγδαλο θα ήξερες πως το κυάνιο βγαίνει αν τα έχεις στο σκοτάδι κλεισμένα σε ένα ντουλάπι μέχρι να γίνει ο βρασμός τους…

 • Mazeus

  Δηλαδή εσύ λες οτι ο κόσμος έιναι βλαμμένος και εσύ έξυπνος έτσι? Και όμως φίλε… Ααρών Αβούρης… και άσε αυτούς που το πιστεύουν στον κόσμο τους….

 • tnikos04

  Οχι ρε , τους διδυμους πυργους τους εριξαν οι τρομοκρατες πιλοτοι που εστειλε ο Μπιν Λαντεν… Και ο Σημιτης δεν ειναι εβραιος… αλλα εβραιοκατευθηνομενος κ εβραιολαγνος…οπως επισης αν καταλαβατε καλα τους τελευταιους τρεις μηνες δεν πετανε αεροπλανα αφου δεν υπαρχει κανενα ιχνος τους…….!!!!!!!

 • Makis

  -Το 72% που πιστεύουν πως η οικονομική κρίση προκλήθηκε από εξωγενείς
  παράγοντες δεν θα κάνει κάτι για να λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν φταίνε
  αυτοί για την κατάσταση, αλλά κάποια άλλη “δύναμη” την οποία δεν μπορούν
  να ελέγξει.

  Κάτσε λίγο ρε φίλε γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε μαζί σου. Η κρίση δανεισμού δεν ξεκίνησε απο τα τοξικά επενδυτικά προιόντα, τα subprimes στις ΗΠΑ; Δεν λέω οτι η Ελλάδα δεν πήγε και δανείστηκε ενα σκασμό λεφτα, τα οποία τα και σκόρπισε εδω και κεί, αλλά το ίδιο έχει δεν έχει κάνει όλη η δύση; Ε.Ε και ΗΠΑ;;;
  Απλά η Ελλάδα δεν έχει την παραγωγική υποδομή να ανιμετωπίσει τον υπερδανεισμό όπως οι άλλοι, κι έτσι έπεσε πρώτη. Τώρα τι μας λές δηλαδή, οτι για την οικονομική κρίση της Ελλάδας φταίει μόνο η Ελλάδα; Οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας δεν ήξεραν τα χάλια μας και μας έβαζαν στο € απο το παράθυρο; Οι Αμερικάνοι δεν ήξεραν τις ρεμούλες του Ελληνικού παρακράτους και άφηναν τους πόρους του σχεδίου Μάρσαλ να τους μασήσει ο τότε Κ.Κ και τα φιλαράκια του; Ελπίζω στο τέλος να μην ανεβάσεις και κανένα άρθρο του Τζήμερου…

  • GreekSkeptic

   Η ερώτηση είναι στην ουσία σωστή και δίκαιη, αλλά το άρθρο δεν αναφέρεται σε αποκλειστικά οικονομικά στοιχεία.
   Να εξηγήσω.
   Η ιδέα πως μια «άλλη δύναμη» θέλει την χρεοκοπία της Ελλάδας δεν βασίζεται στην οικονομική ανάλυση που μόλις έκανες, αλλά στην ιδέα πως η Ελλάδα είναι με κάποιο τρόπο η χώρα των «επιλεγμένων», των «ξεχωριστών» και οι άλλες δυνάμεις την «ζηλεύουν» και θέλουν να τη ρίξουν. Τέτοιες «διαβολικές» συνωμοσίες είναι που κυκλοφορούν και όχι οικονομικές αναλύσεις.
   Στο άρθρο δεν το αναλύω σε αυτό το βαθμό μιας και αναφέρομαι στο κάθε σημείο επιγραμματικά, αλλά δεν αφορά μια ψύχραιμη οικονομική ανάλυση σαν αυτή που έγραψες παραπάνω, είτε είναι σωστή είτε όχι.
   GS

   • Makis

    Αγαπητέ GreekSkeptic, όντως υπάρχει μια διεθνής συνισταμένη που σχεδίασε την χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτή λέγεται κερδοσκοπικό κεφάλαιο και κοινό μυστικό. Μόνο που δεν το έκανε επειδή είμαστε ξεχωριστοί ή κινείται από αόρατα νήματα κάποιας υποχθόνιας φυλής (βλ Icke) κτλ. Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο ακολουθεί τον νόμο του Σάιλοκ πιστά (ο ήρωας του Σαίξπηρ στον «Έμπορο της Βενετίας»).

    Προτρέπει σε δανεισμό και στην συνέχεια υπεδανείζει αυτούς ακριβώς που αποδεδειγμένα δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα δανεικά τους. Στην συνέχεια απαιτεί τα χρεωστούμενα πίσω στο ακέραιο, κι όταν ο δανειζόμενος δεν μπορεί να ξεπληρώσει, στέλνει τις μαριονέτες του (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ΕΚΤ), να τοποθετήσουν επόπτες, με σκοπό το ξεπούλημα των πάντων, ενώ φροντίζουν το χρέος να μην μειώνεται ποτέ.

    Δεν έχει συμβεί μόνο μια φορά στην Ελλάδα, αλλά τέσσερις και μάλιστα ομοίως και σε άλλες χώρες. Τώρα λύσεις δεν θα προτείνω, υπάρχουν διάφορες σε όλο το φάσμα της πολιτικής ιδεολογίας, από επανάσταση λενινιστικού τύπου μέχρι πλήρη κατάργηση του κοινωνικού κράτους (στυλ πρώην ανατολικού μπλόκ). Σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει λαό με τσαγανό και αντοχές, ο οποίος επί του προκειμένου δεν διαθέτει τίποτε από όλα αυτά, οπότε μάλλον θα συνεχιστεί αυτό που βλέπουμε επί μακρόν.

    • GreekSkeptic

     Ναι…το έχω συναντήσει αυτό το σενάριο (έχω δει και την ταινία του Κούλογλου, αν δεν κάνω λάθος) αλλά δεν με πείθει. Αν πραγματικά αυτό το σενάριο ίσχυε τότε δεν είχαν κανένα συμφέρον να μας δανείσουν ώστε να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και θα μας άφηναν να καούμε. Μετά, στα αποκαϊδια, θα έρχονταν και θα τσιμπούσαν τα «φιλέτα», αν υπάρχουν τέτοια ιδιαίτερης αξίας (δεν ξέρω, απλώς λέω).
     Αντιθέτως επέλεξαν να μας βοηθήσουν να μην φάμε τις σάρκες μας. Αν πραγματικά ήθελαν να αγοράσουν τα καλά κομμάτια δεν βλέπω για πιο λόγο να μας δανείσουν. Πιο φθηνά θα τα έπερναν αν πεθαίναμε παρά τώρα.

     Πάντως θα ήθελα να μην ξεφύγουμε πολύ στις πολιτικο-οικονομικές αναλύσεις διότι το site δεν ασχολείται με αυτά per se. 🙂

     • Makis

      Ναι ΟΚ, συμφωνω και το κλεινω εδω. Απλα να αναφερω οτι η αδυναμια αποπληρωμης απο εμας εγινε σε κακο timing για αυτους. Ετσι διεσωθηκαμε προσωρινα. Το μέλλον; Αβεβαιον! 😉

     • ANNYMOS

      Πολύ φιλάνθρωπους τούς θεωρείς
      Για διάβασε το βιβλιο του Αμερικανού
      συγγραφέα John Perkins Η εξομολόγηση ένός οίκονομικού δολοφόνου και έλα μετά να μου εξηγήσεις τα άνεξήγητα

     • papanikolis

      Σωστα, πολυ ενδιαφερον βιβλιο με ενδιαφερον πληροφοριες.

     • mike

      Σου διαφεύγει μία σημαντική παράμετρος.
      Η χώρα δεν βρίσκεται στην συνθήκη της δραχμής, οπότε τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσαν να ευσταθούν.
      Στην ζώνη του ευρώ, τα δανεικά και αγύριστα με μία άτακτη χρεωκοπία της χώρας, θα μπορούσαν να κλυδωνίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρο το σύστημα μέσα στην ζώνη.
      Παράλληλα και με άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

   • Publius Enigma

    «[Η] Ελλάδα είναι με κάποιο τρόπο η χώρα των «επιλεγμένων», των
    «ξεχωριστών» και οι άλλες δυνάμεις την «ζηλεύουν» και θέλουν να τη
    ρίξουν»

    Ακριβώς το ίδιο πιστεύει για το Ισραήλ και η κραταιότατη ακροδεξιά που το κυβερνά κι έχει αφιονίσει τον πληθυσμό σε σημείο να μοιάζουν μπροστά τους οι χρυσαυγίτες με προσκοπάκια.

 • disqus_H1eoNhAzv5

  εισαι και συ απ’αυτους που στη σφαγη των ισραηλινων εναντιων! αμαχων παλαιστινιων κρατας ισες αποστασεις ε;
  φανταζομαι πως θα καταδικαζεις την βια απ’οπου κιαν προερχεται!
  οπως θα καταδικαζεις την βια της ελληνικης αντιστασης το ’40
  ή των κυπριων κατα τη διαρκεια της τουρκικης εισβολης!
  ομορφα,ετσι για να καταλαβαινομαστε δλδ

  • GreekSkeptic

   Το παραπάνω είναι δικό σου συμπέρασμα που είναι εντελώς αυθαίρετο διότι δεν προκύπτει από το κείμενο.
   GS

   • disqus_H1eoNhAzv5

    εαν το διαβασεις καλυτερα θα δεις πως αυτο ακριβως προκυπτει.
    προφανως δε καταλαβαινεις τι ακριβως γραφεις

  • μαρία

   Πώς απο το κείμενο που διάβασες παραπάνω προκύπτουν ολα αυτα που λες; Δηλαδη για να ειναι κάποιος υπερ των παλαιστινιων π.χ. θα πρέπει ταυτόχρονα να πιστεύει σε ολες αυτες τις μπουρδες όπως οτι το φάρμακο του καρκινου εχει βρεθει και μας το κρύβουν;

   • disqus_H1eoNhAzv5

    αναφερομαι στη συγκεκριμενη παραγραφο που μιλαει για το παλαιστινιακο οχι σε ολο το κειμενο.

 • Ικαριώτικος (Παλαιός)

  Εντάξει αν φοράς ράσα δεν σημαίνει ότι έγινες άγιος. Από τα λίγα που ξέρω για την ορθόδοξη πίστη, δεν φορτώνει τις αμαρτίες ο Θεός, τις ξεφορτώνει. Αν κάποιος δεν αγαπάει, δεν συμπονάει: από μόνος του υποφέρει γιατί δεν βρίσκει χαρά. Με τη θυσία του Χριστού έχει και την άλλη επιλογή: να μετανιώσει και να αρχίσει να αγαπάει σαν το Χριστό. Είναι ελπίδα σωτηρίας αυτό και για μένα τον υποκριτή και συνυπεύθυνο για τα χάλια του κόσμου.

 • Dr. NoNoNo!

  🙂 Όντως αυτό το εμπιστοσύνη στην εκκλησία ήταν που τερμάτισε το θέμα του ορθολογισμού της ελληνικής κοινωνίας (ή μήπως εξηγεί και πολλά τελικά;)

  Υ.Γ.: Περί ισραηλινού κράτους και της σφαγής παιδιών που γίνεται εκεί πέρα…. Συγνώμη, αλλά μετά από αυτά που παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες θα είμαι υπερευαίσθητος και θα πολιτικολογήσω.
  Δε μπορούμε να μιλάμε για φταίχτες και ευθύνες και αναλύσεις κλπ αυτή τη στιγμή. Όχι τώρα!
  Και το καταλαβαίνεις καλύτερα από εμένα ότι δεν έχει να κάνει με το αν είναι εβραίοι, ή αν σα λαός υπέφεραν και βίωσαν το ρατσισμό και την εθνοκάθαρση.
  Όχι όσο βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σπίτια και ξυπόλητα παιδιά που παίζουν μπάλα σε παραλίες.
  Ένα δυτικό κράτος (δεν πα να είναι ό,τι θέλουν στο θρήσκευμα) που υποτίθεται είναι μέλος ΟΗΕ, της Σύμβασης της Γενεύης, κλπ με τον πιο σύγχρονο στρατό στον πλανήτη, σφάζει κουρέληδες, βομβαρδίζει αμάχους και παιδιά που παίζουν.
  Και οι δυτικές κοινωνίες, εμείς δλδ, κουνάμε το κεφάλι. Δε βάζουμε τέλος σε αυτό. Εμείς είμαστε υποκριτές και συνυπεύθυνοι. Θα αρκούσε μια κοινή δήλωση από ΗΠΑ-ΕΕ για άμεση παύση της σφαγής.
  Sorry I carried away, προέχει να σταματήσει αυτή η σφαγή τώρα και μετά συζητάμε όσο θέλεις για το ποιος φταίει, ποιος το άρχισε πως θα σταματήσει. Ποιος θα το σταματήσει… τι λέω τώρα…Ποιοι…εμείς; οι πολιτισμένοι δυτικοί; οι άρχοντες της υποκρισίας;
  Δε θα ποστάρω τίποτα από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν άφθονες στο διαδίκτυο. Δε χρειάζεται να είναι κανείς δεινός χρήστης του ίντερνετ, όπως εσύ, για να δει τι γίνεται εκεί κάτω αυτή τη στιγμή.

  • GreekSkeptic

   Δόκτωρ, το αφήνουμε το θέμα, έτσι; GS

   • Dr. NoNoNo!

    Έχεις δίκιο. Παρασύρθηκα, sorry. (το θυμικό που λέγαμε) Αν θες σβήστο. 🙂

 • leon06010

  Κ λίγα λες…

 • Περικλής

  Το κερασάκι ήταν η εμπιστοσύνη στη εκκλησία. Δεν έχουμε πλέον καμία ελπίδα σωτηρίας!!

 • ImmortalWind

  Σχετικό φρεσκότατο αρθράκι: http://stefanosk27.tumblr.com/post/92326136418/mix-grill