Ελλάς το μεγαλείο σου !

5

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει κορνίζα το συγκεκριμένο ανιστόρητο κείμενο, ώστε να κοσμεί από τα γραφεία και τα μαγαζιά τους ως την προσωπική τους σελίδα στο facebook. Έχει διαφημιστεί φυσικά και στην τηλεόραση (πχ από τον Λαζόπουλο ) στην προσπάθεια να περάσουν τα μηνύματά τους,  μέσω της αλλοίωσης της ιστορίας. Αν «γκουγκλίσετε» θα σας δώσει πάνω από 6 χιλιάδες αποτελέσματα…

ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 500 ΚΑΙ 322 π.Χ.

Πυθαγόρας: 80 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης: 65 χρονών, στη φυλακή.
Αριστείδης: 72 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής: 66 χρονών, στην εξορία.
Αισχύλος: 69 χρονών, στην εξορία.
Περικλής: 66 χρονών, κατηγορήθηκε.
Φειδίας: 66 χρονών, στη φυλακή.
Αναξαγόρας: 72 χρονών, στην εξορία.
Ηρόδοτος: 59 χρονών, στην εξορία.
Ικτίνος: 58 χρονών, στην εξορία.
Σοφοκλής: 90 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Ευριπίδης: 74 χρονών, στην εξορία.
Αλκιβιάδης: 48 χρονών, στην εξορία.
Σωκράτης: 71 χρονών, ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης: 64 χρονών, στην εξορία.
Αριστοφάνης: 61 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Πλάτων: 80 χρονών, στην εξορία.
Ισοκράτης: 99 χρονών, στην εξορία.
Δημοσθένης: 62 χρονών, πήρε δηλητήριο.
Αιτία θανάτου ο φθόνος και η αχαριστία των Ελλήνων.

Ας δούμε τι απ αυτά δεν είναι αλήθεια:

Ο Πυθαγόρας πέθανε, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την καταδίωξη Κροτωνιατών που φοβήθηκαν την εγκαθίδρυση τυραννίας λόγο της μεγάλης δύναμης που είχε αποκτήσει αυτός και οι μαθητές του στην πόλη.

Στο εξής (μετά το 477 π.Χ.) δεν διασώζεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πρόσωπό του από κάποια πηγή. Πιθανόν γιατί ήταν απασχολημένος αποκλειστικά με την οικονομική οργάνωση της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Ακόμη και η ακριβής χρονολόγηση και ο τόπος του θανάτου του δεν είναι βέβαιη. Μία εκδοχή υποστηρίζει ότι πέθανε σε ταξίδι προς τον Εύξεινο Πόντο, όπου πήγαινε για υποθέσεις της Συμμαχίας

Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και μετά να τη φάει

Επανεκλέγεται Στρατηγός για τελευταία φορά, και πεθαίνει από τον φοβερό λοιμό μετά τον θάνατο των δύο γιων του, Ξάνθιππου και Πάραλου.

Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πέθανε ανάμεσα στα χρόνια 421 και 415.

Δικάστηκε όταν οι δημοκρατικοί επέστρεψαν στην εξουσία αλλά οι δικαστές τον αθώωσαν. Μάλιστα τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος» . 

Τρεις διαφορετικές αιτίες θανάτου έχουν διασωθεί στη γραμματεία. Η πρώτη λέει πως πνίγηκε από μια ρόγα σταφύλι, η δεύτερη ότι πέθανε από ασφυξία καθώς προσπαθούσε ν απαγγείλει ένα μεγάλο κομμάτι από την «Αντιγόνη» χωρίς ανάσα και η τρίτη πως πέθανε από υπερβολική συγκίνηση, όταν του ανακοίνωσαν μία θεατρική νίκη.

Η αιτία θανάτου του σύμφωνα με την γραμματεία είναι ότι το 406 πέθανε μετά από επίθεση άγριων σκυλιών στην Πέλλα . Εκεί είχε πάει σαν προσκεκλημένος του βασιλιά Αρχέλαου (κι έγραψε μάλιστα κάποιες γνωστές τραγωδίες) . Οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν του έφτιαξαν και κενοτάφιο.

Διαθέτουμε ελάχιστες ανεξάρτητες πληροφορίες για την ζωή του και συχνά στοιχεία για την βιογραφία του αντλούνται από τις ίδιες τις κωμωδίες του, και πρέπει γιαυτό να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Επέστρεψε στην Αθήνα όπου μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων

Σύμφωνα με την παράδοση αυτοκτόνησε με τη μέθοδο της λιμοκτονίας, όταν άκουσε τα νέα για την κατάκτηση του Φιλίππου στην μάχη της Χαιρώνειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού ήταν από εκείνους που ενθάρρυναν τον Φίλιππο να το πράξει

by antichainletter 

 • John Smith

  Το καλύτερο είναι ο Περικλής, που πέθανε επειδή κατηγορήθηκε. Είδες βρε παιδί μου τι ευαίσθητοι που ήταν κάποτε οι άνθρωποι; Αρκεί να τους κατηγορούσες και πέθαιναν επειδή δεν το άντεξαν.

  Και γιατί όλα αυτά; Διότι σ’ αυτή τη χώρα ευδοκιμούν δύο φρούτα: αυτοί που πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι όλων και τα έχουν κάνει όλα μόνοι τους -αλλά αυτοί οι κακοί εκεί έξω τους εμποδίζουν- και αυτοί που θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν έχουν κανένα καλό στοιχείο επάνω τους και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν όποιον τους κάνει καλό. Μια ισορροπημένη άποψη δεν μπορούμε να βρούμε;

 • Lampros Lambros

  Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω, μιας κι έχω μελετήσει Ηρόδοτο και Θουκιδίδη:

  α) Ο Θεμιστοκλής πρόδωσε τους Έλληνες, πήγε με τους Πέρσες που τον διόρισαν διοικητή μιας επαρχίας στη Μικρά Ασία και κατά μία εκδοχή αυτοκτόνησε επειδή δε μπορούσε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του στο Μεγάλο Βασιλιά (τον Πέρση) ότι θα του παραδώσει την Ελλάδα.
  β) Ο Μιλτιάδης πέθανε από μόλυνση που προκλήθηκε λόγω τραυματισμού σε μάχη, σε πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε κατά της Πάρου, για τον έλεγχο των παριανών μαρμάρων.

  γ) Για τον Αλκιβιάδη είναι γνωστό, νομίζω, ότι ήταν τυχοδιώκτης που πήγαινε με όποιου το μέρος τον συνέφερε (Αθηναίους, Σπαρτιάτες ακόμα και Πέρσες). Βαρύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος με την ευθύνη για την καταστροφική εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (δεύτερη φάση Πελοποννησιακού πολέμου).

  δ) Ο Θουκιδίδης εξορίστηκε για την ήττα του στην υπεράσπιση της Αμφίπολης επειδή αυτός ηγούνταν του αθηναϊκού στρατού, αν και δεν έφερε ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για την ήττα (κάτι που, προς τιμήν του, μας το αναφέρει ο ίδιος στην Ιστορία του).

  Αυτά τα ολίγα…

 • fu man chu

  συλλυπητηρια στους δικους τους ανθρωπους..να ναι γεροι να τους θυμουνται

 • Ακόμα ένα μπράβο!

 • Dr. NoNoNo!

  το θυμάμαι αυτό! ότι τα μισά ήταν μούφα… να’ στε καλά που το ανεβάσατε συνοπτικά και συγκεντρωμένα!

  Υ.Γ. Παίδες, προσφέρετε σπουδαία ψυχολογική-κοινωνική υπηρεσία σε μας τους δύστυχους χρήστες που καθόμαστε και απαντάμε σε υπερευαίσθητους γράφω-με-το-θυμικό χρήστες των social media, που έτσι και αμφισβητήσεις τη μπούρδα που μόλις κοινοποίησαν είσαι από όργανο της ΝΤΠ και του Σόρρος μέχρι ….πράκτορας με …ανθελλήνικα κίνητρα! (το χω’ ακούσει κι αυτό)
  keep ’em coming!