Ποιοι είμαστε
Αρχική To ψευδές κείμενο με του αρχαίους Έλληνες που πέθαναν στην εξορίαΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

To ψευδές κείμενο με του αρχαίους Έλληνες που πέθαναν στην εξορία

20 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Μια εικόνα η οποία κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο με λίστα ονομάτων από αρχαίους Έλληνες οι οποίοι πέθαναν στην εξορία ή στη φυλακή είναι ψευδής.

Ισχυρισμός:

Κείμενο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο παρουσιάζει λίστα αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι πέθαναν στη φυλακή ή στην εξορία.

Συμπέρασμα:

Τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι οι θάνατοι των ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα επήλθε κατά τη φυλάκιση ή εξορία τους ενώ για πολλούς τα αίτια θανάτου δεν έγιναν ποτέ γνωστά.



Το έχουμε δει στα: martino.gr, olympia.gr, fonipeiraioton.gr, greece4greeks.blogspot.com, kliktv.gr, tgbnews.com, vimatisko.gr

Το επίμαχο κείμενο αναφέρει τα εξής:

ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 500 ΚΑΙ 322 π.Χ.

Πυθαγόρας: 80 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης: 65 χρονών, στη φυλακή.
Αριστείδης: 72 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Θεμιστοκλής: 66 χρονών, στην εξορία.
Αισχύλος: 69 χρονών, στην εξορία.
Περικλής: 66 χρονών, κατηγορήθηκε.
Φειδίας: 66 χρονών, στη φυλακή.
Αναξαγόρας: 72 χρονών, στην εξορία.
Ηρόδοτος: 59 χρονών, στην εξορία.
Ικτίνος: 58 χρονών, στην εξορία.
Σοφοκλής: 90 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Ευριπίδης: 74 χρονών, στην εξορία.
Αλκιβιάδης: 48 χρονών, στην εξορία.
Σωκράτης: 71 χρονών, ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης: 64 χρονών, στην εξορία.
Αριστοφάνης: 61 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Πλάτων: 80 χρονών, στην εξορία.
Ισοκράτης: 99 χρονών, στην εξορία.
Δημοσθένης: 62 χρονών, πήρε δηλητήριο.

Αιτία θανάτου ο φθόνος και η αχαριστία των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο εξέτασης του ισχυρισμού είναι σκόπιμο να δούμε κάθε αναφορά ξεχωριστά:

  1. Πυθαγόρας:

Ο Πυθαγόρας πέθανε, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την καταδίωξη Κροτωνιατών που φοβήθηκαν την εγκαθίδρυση τυραννίας λόγω της μεγάλης δύναμης που είχε αποκτήσει αυτός και οι μαθητές του στην πόλη.

2. Αριστείδης:

Μετά το 477 π.Χ. δεν διασώζεται καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πρόσωπό του από κάποια πηγή. Πιθανόν γιατί ήταν απασχολημένος αποκλειστικά με την οικονομική οργάνωση της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Ακόμη και η ακριβής χρονολόγηση και ο τόπος του θανάτου του δεν είναι βέβαιη. Μία εκδοχή υποστηρίζει ότι πέθανε σε ταξίδι προς τον Εύξεινο Πόντο, όπου πήγαινε για υποθέσεις της Συμμαχίας

3. Αισχύλος:

Λέγεται ότι σκοτώθηκε όταν δέχτηκε στο κεφάλι του μία χελώνα, την οποία είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και μετά να τη φάει

4. Περικλής:

Επανεκλέγεται Στρατηγός για τελευταία φορά, και πεθαίνει από τον φοβερό λοιμό μετά τον θάνατο των δύο γιων του, Ξάνθιππου και Πάραλου.

5. Ηρόδοτος:

Για τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Πέθανε ανάμεσα στα χρόνια 421 και 415.

6. Ικτίνος:

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες. Αναφορές σ’ αυτόν μπορούμε να βρούμε στους: Στράβωνα, Παυσανία και  Πλούταρχο, αλλά κανείς τους δεν κάνει λόγο για το πως πέθανε.

7. Σοφοκλής:

Δικάστηκε όταν οι δημοκρατικοί επέστρεψαν στην εξουσία αλλά οι δικαστές τον αθώωσαν. Μάλιστα τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος». Τρεις διαφορετικές αιτίες θανάτου έχουν διασωθεί στη γραμματεία. Η πρώτη λέει πως πνίγηκε από μια ρόγα σταφύλι, η δεύτερη ότι πέθανε από ασφυξία καθώς προσπαθούσε ν απαγγείλει ένα μεγάλο κομμάτι από την “Αντιγόνη” χωρίς ανάσα και η τρίτη πως πέθανε από υπερβολική συγκίνηση, όταν του ανακοίνωσαν μία θεατρική νίκη.

8. Ευριπίδης:

Η αιτία θανάτου του σύμφωνα με την γραμματεία είναι ότι το 406 πέθανε μετά από επίθεση άγριων σκυλιών στην Πέλλα. Εκεί είχε βρεθεί σαν προσκεκλημένος του βασιλιά Αρχέλαου (κι έγραψε μάλιστα κάποιες γνωστές τραγωδίες) . Οι Αθηναίοι για να τον τιμήσουν του έφτιαξαν και κενοτάφιο.

9. Αριστοφάνης:

Διαθέτουμε ελάχιστες ανεξάρτητες πληροφορίες για την ζωή του και συχνά στοιχεία για την βιογραφία του αντλούνται από τις ίδιες τις κωμωδίες του, και πρέπει γιαυτό να αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα.

10. Πλάτων:

Επέστρεψε στην Αθήνα όπου μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων

11. Ισοκράτης:

Σύμφωνα με την παράδοση αυτοκτόνησε με τη μέθοδο της λιμοκτονίας, όταν άκουσε τα νέα για την κατάκτηση του Φιλίππου στην μάχη της Χαιρώνειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, αφού ήταν από εκείνους που ενθάρρυναν τον Φίλιππο να το πράξει.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα δεν πέθαναν στη φυλακή ή στην εξορία ενώ για πολλούς τα αίτια θανάτου δεν έγιναν ποτέ γνωστά.