Ποιοι είμαστε
Αρχική Global Cooling κι άλλες αθλιότητεςHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Global Cooling κι άλλες αθλιότητες

21 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Την περασμένη βδομάδα είχα την τύχη να συζητήσω μ’ ένα φίλο στο FB για την αλλαγή του κλίματος ένα θέμα που προκάλεσε η δημοσίευση του άρθρου του ΚΡΥΠΤΕΙΑ. Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή ότι δήθεν η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι μία συνωμοσία των γνωστών ΝΤΠ (Μπίλντερμπεργκ κλπ) ώστε να επιβάλουν την οικονομική τους πολιτική στο πετρέλαιο κ.α. (αγνοούν βέβαια ότι μία από τις χώρες που είναι τελευταία στην εφαρμογή πολιτικών για τη κλιματική αλλαγή είναι η ΗΠΑ η ίδια που οι συνωμότες χρεώνουν για τη συνωμοσία αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα). Η συγκεκριμένη ιστορία προωθείτε στο εσωτερικό της Αμερικής από φίλτατους συντηρητικούς που το βλέπουν σαν απειλή στην πετρελαιοκίνητη οικονομία τους, εμάς τους Έλληνες ακόμα δεν κατάλαβα που μας ζημιώνει η μείωση των εκπομπών CO2.

Τέλος πάντων, ο φίλος μας έστειλε ένα άρθρο κι ένα ντοκιμαντέρ να διαβάσουμε και να δούμε για να πειστούμε για του λόγου το αληθές ότι δηλαδή η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη απάτη. Θα παραθέσουμε στοιχεία για τα ψέματα και την παραπληροφόρηση του άρθρου και επιφυλάσσομαι σε μελλοντική δημοσίευση να σχολιάσω όσο μπορώ το ντοκιμαντέρ.

Ας δούμε λοιπόν τους τρεις βασικούς ισχυρισμούς του αρθρογράφου

1. Η θερμοκρασία της γης μειώνεται τα τελευταία χρόνια

Αυτός ο ισχυρισμός μαζί με το ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σταματήσει είναι απλά λάθος. Όντως οι επιφανειακές θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ την τελευταία δεκαετία αλλά οι επιστήμονες έχουν πλέον εξακριβώσει ότι η επιπλέον θερμότητα λόγω της υπερθέρμανσης αποθηκεύεται στους ωκεανούς.  (Nuccitelli et al. (2012))

Nuccitelli_Fig1

2. Το 2013 ο πάγος στην Αρκτική έχει αυξηθεί κατά 60% απ’ ότι το 2012. 

Μάλιστα για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του ο αρθρογράφος μας δείχνει και τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τη NASA.

MoS2 Template Master

Αυτός ο ισχυρισμός τεχνικά δεν είναι ψέμα ή λάθος αλλά είναι σαφώς παραπλανητικός. Χρησιμοποιεί μία γνωστή τεχνική μπουρδολογίας που στα αγγλικά λέγεται cherrypicking. Δηλαδή επιλέγει να μας δείξει ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής εικόνας που αποδεικνύει τον ισχυρισμό του. Αυτό που αποφεύγει επιμελώς (ή απλώς βλακωδώς) να μας πει είναι ότι το 2012 ο πάγος στην αρκτική ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σε γενικές γραμμές όμως αν κοιτάξουμε περισσότερα χρόνια πίσω θα δούμε ότι η γενική κατεύθυνση των πάγων είναι προς τη μείωση. Ένα σκαμπανέβασμα από τη μία χρονιά στην άλλη δεν αποδεικνύει ότι άλλαξε η κατεύθυνση.

 

Ό μέσος όρος των πάγων στην αρκτική δείχνει ότι το 2012 ήταν η χρονιά ρεκόρ αλλά και το 2013 συνεχίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα. (πηγή http://nsidc.org/)

3. Οι κλιματολόγοι είναι σε σύγχυση και δεν συμφωνούν

Το τελευταίο επιχείρημα του αρθρογράφου που θα αποδομήσω σήμερα είναι αυτό της δήθεν σύγχυσης των κλιματολόγων και συγκεκριμένα ότι έγινε και συμβούλιο έκτακτης ανάγκης για το πως θα αντιμετωπίσουν τα δεδομένα μου αντικρούουν τους ισχυρισμούς τους. Αυτή είναι μία τεράστια κοτσάνα. αυτή τη στιγμή υπάρχει αποδεδειγμένα ένα 97% των επιστημόνων του κλίματος παγκοσμίως που συμφωνούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και μάλιστα υπεύθυνος γι αυτή είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του. Εξάλλου όσον αφορά τη μπούρδα περί συμβουλίου έκτακτης ανάγκης μπορείτε να δείτε εδώ τον επιστήμονα που επικαλείται ο συγγραφέας να διαψεύδει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Σε γενικές γραμμές η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν αυτοί που επιδίδονται στην άρνηση της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται στα όρια της γελοιότητας και της ασχετοσύνης αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα από μέρος τους που οδηγείται συνήθως από συντηρητικές ιδεολογίες.

Αρθρογράφος - Ερευνητής