Ποιοι είμαστε
Αρχική H συνταγή της “μαγικής” σούπας ΔΕΝ ανήκει στον Ιπποκράτη και ΔΕΝ έχει θεραπευτικές ιδιότητεςΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

H συνταγή της “μαγικής” σούπας ΔΕΝ ανήκει στον Ιπποκράτη και ΔΕΝ έχει θεραπευτικές ιδιότητες

11 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η "μαγική" σούπα του Ιπποκράτη θεραπεύει ασθένειες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά.

Συμπέρασμα:

Είναι μία συνταγή για σούπα που δεν έχει σχέση με τον Ιπποκράτη και τον Max Gerson. Η θεραπεία Gerson δεν έχει ελεγχθεί ανεξάρτητα και δεν έχει υποβληθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνταγή της “μαγικής” σούπας του Ιπποκράτη κυκλοφορεί εκ νέου σε διάφορες ιστοσελίδες υποσχόμενη την ίαση ασθενειών.

Το είδαμε στα pronews.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, athensmagazine.gr, healingeffect.gr, κ.α.

Τι ισχύει

Τα άρθρα αναφέρουν ότι η σούπα του Ιπποκράτη “επανεφευρέθηκε” από τον Αμερικανό Δρ. Max Gerson και συμβάλλει στη θεραπεία και πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Σύμφωνα με τα άρθρα, η διαφορά αυτής της εκδοχής με την αρχική του Ιπποκράτη είναι οι πατάτες, τις οποίες έχει προσθέσει ο Gerson. Όμως ο Ιπποκράτης δεν έχει καμιά σχέση με αυτή τη συνταγή. Το όνομα του προστέθηκε, για να δώσει κύρος.

Θεραπεία Gerson

Η θεραπεία Gerson πήρε το όνομά της από τον εμπνευστή της Max Gerson (1881-1959), ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το 1938 έλαβε άδεια από τις αρχές της Αμερικής και ξεκίνησε να εφαρμόζει τις πρακτικές του μέχρι και το θάνατό του. Στη πραγματικότητα όμως, η αξία τόσο της θεραπείας, όσο και τις Δίαιτας Γκέρσον, ουδέποτε έχουν αποδειχθεί. Η χρήση τους μάλιστα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς. Η κόρη του Γκέρσον, συνέχισε τη πρακτική του μετά το θάνατό του και το 1977 και ίδρυσε το Gerson Institute. Το 1980 όμως και αφού 10 ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο μετά τη ”θεραπεία” σε κωματώδη κατάσταση. Η θεραπεία του Gerson δεν έχει ελεγχθεί ανεξάρτητα και δεν έχει υποβληθεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλέον, το ”ινστιτούτο”, βρίσκεται στη Τιχουάνα του Μεξικό.

Ο Gerson ανάπτυξε μια “θεραπεία” ασθενειών -ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται ο καρκίνος κι άλλες εκφυλιστικές ασθένειες- μέσω ενός διατροφικού προγράμματος. Αν και ο ίδιος και το Ινστιτούτο του διατυμπανίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ποτέ δεν αποδείχθηκε επιστημονικώς η θεραπευτική της αξία. Αντιθέτως, είναι μία επικίνδυνη θεραπεία η οποία έχει αποβεί μοιραία για άτομα που την ακολούθησαν και διέκοψαν τη συμβατική τους θεραπεία, όπως η Jessica Ainscough, ευρέως γνωστή στην Αυστραλία με τον όνομα “The Wellness Warrior”, αλλά και της μητέρας της λίγα χρόνια πριν. Και οι δύο επέλεξαν να ακολουθήσουν τις συμβουλές Gerson κι όχι των γιατρών για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Ανάμεσα στα βασικά συστατικά που αναφέρονται στη σούπα είναι οι πατάτες και οι ντομάτες. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι πατάτες είναι μια προσθήκη του Gerson. Παρόλα αυτά ούτε οι ντομάτες θα μπορούσαν να υπάρχουν στην αρχική συνταγή του Ιπποκράτη καθώς δεν καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τις ντομάτες έφεραν στην Ευρώπη από την Αμερική οι Ισπανοί τη δεκαετία του 1540, χιλιετίες μετά το θάνατο του Ιπποκράτη.

Όμως ούτε ο Gerson έχει σχέση με αυτή τη σούπα. Το όνομά του προστέθηκε σε άρθρα που ανέφεραν ότι η σούπα ταιριάζει με την “θεραπεία” που ανάπτυξε. Από τις αντιγραφές και τις μεταφράσεις των άρθρων το κείμενο άλλαξε και κατέληξε να αναφέρει ότι ο Gerson “ανακάλυψε” τη “σούπα του Ιπποκράτη”.

O Ιπποκράτης και οι απόψεις του για την τροφή

Η τροφή κατέχει σημαντική θέση στην πρόληψη και θεραπεία κάποιων ασθενειών σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Οι προτάσεις του βασίζονται στην μεσογειακή διατροφή και δεν είναι καθολικές αλλά προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε περίστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στις μεταβλητές που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η ηλικία, η διάπλαση του σώματος, το επάγγελμά του και την εποχή του έτους. Παρά το γεγονός όμως πως ο Ιπποκράτης θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, η γνώση και οι μέθοδοι που είχε στη διάθεσή του, περιορίζονταν από τα διαθέσιμα μέσα της εποχής του.

Συμπερασματικά, οι θεραπευτικές ιδιότητες της σούπας δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα να συμβουλεύεστε διαπιστευμένους ειδικούς σε θέματα διατροφής και υγείας και να μην αναζητείτε λύσεις στο διαδίκτυο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).