Ποιοι είμαστε
Αρχική Λάδι μαγειρέματος , που το πετάμε;ΔΙΑΦΟΡΑ

Λάδι μαγειρέματος , που το πετάμε;

28 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Το παρακάτω κείμενο μου το έστειλε φίλος με mail, απευθυνόμενος προφανώς στην οικολογική μου ευαισθησία. Έχει όμως δίκιο στους ισχυρισμούς του;

Ξέρεις πως να πετάξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι; Πιθανώς ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Καλύτερο είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!

Γ. Κ.
Χημικός. Μηχ., PhD
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

Ομως αυτό που μας προβλημάτισε περισσότερο ήταν η οδηγία στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α. Τρικάλων:

Μη χύνετε λάδι μαγειρέματος ή λίπος στο νεροχύτη γιατί οδηγεί σε βούλωμα. Αφήστε το να κρυώσει και μετά πετάξτε το με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού

==================================================

Πριν αναφερθώ στο κείμενο , θα θελα να σας αναφέρω ότι μετά από μικρή έρευνα που έκανα ανακάλυψα το αυτονόητο… δηλαδή ότι ο πιο ασφαλής τρόπος, αν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε , είναι να το κατευθύνετε προς κάποια εταιρία ανακύκλωσης ή να τα εναποθέσετε σε κάποιο κέντρο συλλογής (εκτός αν μπορείτε να το κάνετε σαπούνι!)

Ξέρουμε ότι λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

Eπίσης βρήκα ότι τα μαζεύουν κάποιες εταιρίες όπως η ΕΛΤΕΠΕ (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ) η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. http://www.eltepe.gr . Το ίδιο και η REVIVE A.E. www.revive.gr  εταιρεία συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που δραστηριοποιείται πανελλαδικά και τα κάνει βιοκαύσιμα (νομίζω τη χρησιμοποιεί ο ΑΒ Βασιλόπουλος). Τελευταία άκουσα και την εταιρία Σελας http://www.selas.com.gr/ 

Οσον αφορά τώρα το email ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερη πληροφόρηση βρήκα ότι το πιο πιθανό είναι να μην ευσταθεί:

Κατά την “περιηγησή”  μου διάβασα το εξής λογικό σε μια ιστοσελίδα:

το “σωστό”, εφόσον η επιλογή είναι σκουπίδια ή νεροχύτης, είναι μάλλον στο νεροχύτη  & αυτό γιατί :

Λάδια στα σκουπίδια: ενδεχόμενη μόλυνση. Αν καταλήξει στα σκουπίδια η μόνη “επεξεργασία” που μπορεί να δεχτεί εδώ στην Ελλάδα είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή. Το πρόβλημα μετά είναι τα διασταλλάζοντα υγρά, τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει. Άρα μπορεί να προκύψει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
– Λάδια στα φρεάτια των δρόμων: βέβαιη μόλυνση. Τα φρεάτια είναι για τα νερά της βροχής και οδηγούν άμεσα σε θάλασσες, ποτάμια ή λίμνες.
– Λάδια στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα: καμία μόλυνση. Το αποχετευτικό σύστημα για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει. Όλοι οι αποχετευτικοί αγωγοί στις σύγχρονες πόλεις οδηγούν στα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, όπου το πρώτο στάδιο καθαρισμού περιλαμβάνει την απομάκρυνση των λιπαρών ουσιών.

* Αυτό που σίγουρα δεν ευσταθεί είναι το ότι 1lt λαδιού μολύνει 1.000.000lt νερού.

Σοβαρά δηλαδή πιστεύει κανείς ότι αν ρίξω ένα γραμμάριο λάδι από το τηγάνι μου σε ένα τόνο νερό, δεν κάνει να πιω αυτό το νερό ή θα πάθουν κάτι τα ψάρια; Κάποιος είδε κάπου αυτή τη φράση στα αγγλικά (σε όχι επιστημονικά sites) και τη μετέφερε στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος από αυτή τη δήθεν εντυπωσιακή εξυπνάδα (σημειώνω και ότι αρχικά το κειμενάκι υπογραφόταν από ανύπαρκτο άτομο ανύπαρκτου οργανισμού).

Τι δεν κατάλαβε;

α) το νούμερο αυτό είναι αυθαίρετο,

β) το όποιο νούμερο αναφέρεται στη μέγιστη διασπορά, που δεν είναι απαραίτητα ανεπανόρθωτη μόλυνση,

γ) έχει μεγάλη σημασία η απόλυτη ποσότητα, όχι μόνον η αναλογία,

δ) το αγγλικό “oil” της φράσης σημαίνει πετρέλαιο και λιπαντικά κινητήρων, όχι μαγειρικά λάδια.

Όποιος έχει κάποια τεκμηριωμένα στοιχεία ας μας διαφωτίσει περισσότερο.

by antichainletter