Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ΝΑΣΑ αποκαλύπτει- η Γη γλίτωσε «παρατρίχα» κι άλλες διαστρεβλώσειςFAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ΝΑΣΑ αποκαλύπτει- η Γη γλίτωσε «παρατρίχα» κι άλλες διαστρεβλώσεις

29 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Ο βασικός λόγος που ξεκίνησα να γράφω είναι άρθρα όπως αυτόαυτό κι αυτό που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα (καθυστερημένοι όπως πάντα) σε ουκ ολίγα websites του ελληνικού χώρου ορμώμενα προφανώς λόγω αυτής της ανάρτησης σε μπλόγκ της ΝΑΣΑ το Μάιο, αλλά όπως θα δούμε κανένας τους δεν προσπάθησε καν να διαβάσει τι έλεγε η εν λόγω ανάρτηση (εδώ να σημειώσουμε ότι αναρτήσεις με παρόμοιο περιεχόμενο με του ελληνικού δημοσιεύτηκαν σχεδόν αυτούσια σε ξένα blogs και εφημερίδες που μάλλον δείχνει ότι αυτή ήταν η πηγή των Ελλήνων αρθρογράφων). Το περιεχόμενο των άρθρων σαν κι αυτό είναι συνήθως μία συλλογή από μισές αλήθειες, ψέματα, υπερβολές και λάθη που έχουν σαν σκοπό κάθε άλλο παρά να ενημερώσουν.

Ας δούμε μερικά σημεία που βγάζουν μάτια

  • Αν είχε “χτυπήσει” τη Γη, η ζωή δεν θα ήταν πια αυτή που ξέρουμε και ο ανθρώπινος πολιτισμός θα είχε γυρίσει στον 18ο αιώνα (!) εκτιμά η NASA. 
  • Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στις 23 Ιουλίου 2012, ο Ήλιος, μετά από μία εκτίναξη στεμματικής μάζας, έστειλε προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας μια πανίσχυρη μαγνητική “καταιγίδα”, με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η οποία για ελάχιστο δεν βρήκε τον στόχο της.
  • Η NASA ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 150 ετών
  • ηλιακή καταιγίδα που ενδεχομένως να γυρνούσε τον πολιτισμό μας πολλούς αιώνες πίσω.
  • Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι υπεύθυνοι της NASA από ένα διαστημόπλοιο τύπου STEREO (σσ Hi Fi Stereo?)

H πλάκα είναι ότι το άρθρο της ΝΑΣΑ σχολίαζε ακριβώς αυτό, ότι οι (ασχετοι) δημοσιογράφοι αν ήταν για ένα μετεωρίτη που τυχών να περνούσε κοντά μας με τη δύναμη να μας στείλει στο 18ο αιώνα (ναι αυτό λέει κι όχι ότι η μαγνητική καταιγίδα θα μας έστελνε εκεί) θα μας τα είχαν κάνει τσουρέκια με τίτλους ΣΟΚ! ΚΟΜΗΤΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΞΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κι άλλα τέτοια, αλλά για τη μαγνητική καταιγίδα δεν ασχολήθηκε κανείς.

Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν.

Μεταξύ 8 και 11 Απριλίου του 2014 όπως και κάθε χρόνο έλαβε χώρα το ετήσιο συνέδριο της ΝΟΑΑ (ΕΜΥ της αμερικής) με θέμα τον Διαστημικό Καιρό. Σε αυτό το συνέδριο παρουσιάστηκαν διάφορες μελέτες για τις ηλιακές καταιγίδες οι οποίες είναι ένα σημαντικό φαινόμενο το οποίο δυνητικά μπορεί να επηρεάσει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τους δορυφόρους αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η μελέτη στην οποία αναφέρεται το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nature Communications (Ying D. Liu et al) το περασμένο Μάρτιο είναι αυτή που έκανε την εκτίμηση του μεγέθους του συμβάντως με βάση τις μετρήσεις από το ηλιακό παρατηρητήριο STEREO A .

Εκεί που στάθηκαν οι σύνεδροι ήταν ότι αν το συγκεκριμένο γεγονός είχε συμβεί σε χρόνο ώστε η καταιγίδα να είχε “χτυπήσει” τη γή τότε πιθανό να είχαμε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη καθημερινότητά μας. Σκοπός αυτής της συζήτησης η ευαισθητοποίηση των υπευθύνων στον πολύ πραγματικό κίνδυνο επιπτώσεων που μπορεί να έχει ένα τέτοιο πολύ σπάνιο γεγονός ώστε να σχηματιστούν σχέδια αντιπετώπισης.

Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ βαρετά και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως ΣΟΚ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΣΤΟ ΤΣΑΚ, ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ κλπ για να έχει ενδιαφέρον. Το πρόβλημα είναι ότι οι δημοσιογράφοι σε αυτή τη περίπτωση και άλλες παρόμοιες σκέφτονται όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων. Πραγματικά είναι σοκαριστικό.

 

 

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής