Μέσος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων ανδρών και γυναικών: Καμία διαφορά.

10

male-and-female-partners

Κατά καιρούς αναδύονται δημοσιεύσεις στατιστικών πάνω στον αριθμό συντρόφων που είχαν άνδρες και γυναίκες μέχρι κάποια ηλικία στη ζωή τους, ή και σε ολόκληρη τη ζωή τους. Έτσι έχουμε τα στατιστικά της Family Planning Association, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες έχουν 6,5 συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, κατά μέσο όρο, ενώ οι άντρες έχουν 12,7:

1-superstud

Στην Ελλάδα η δηλωμένη διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι γυναίκες φέρονται να έχουν κατά μέσο όρο 10 σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ οι άντρες… 30!

Οι σχετικές έρευνες δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι τα νούμερα δεν πρέπει να παίρονται τοις μετρητοίς – οι άντρες έχουν τη τάση να αυξάνουν τον αριθμό των ‘κατακτήσεών’ τους, είτε από κομπασμό είτε από στρογγυλοποίηση προς τα πάνω, όταν δεν θυμούνται καλά το νούμερο. Οι γυναίκες, από την άλλη, νοιώθουν την αντίθετη κοινωνική πίεση, και προτιμούν να δίνουν μικρότερους αριθμούς για τους δικούς τους συντρόφους. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι πρέπει να περιμένει κανείς μία κάποια διαφορά ανάμεσα στους δύο μέσους όρους, αλλά είναι λιγότερο φανερό (αλλά εύκολα αποδείξιμο) ότι μία διαφορά μεγαλύτερη από τη δυσαναλογία στον αριθμό ανδρών και γυναικών σε μία χώρα είναι μαθηματικά αδύνατη.

Ας φανταστούμε ότι έχουμε μία ομάδα από δέκα άντρες και δέκα γυναίκες. Ένας άντρας κάνει σεξ και με τις δέκα γυναίκες, οπότε το ‘σκορ’ του είναι 10. Όμως υπάρχουν δέκα άντρες στην ομάδα, οπότε ο μέσος όρος, αν διαιρέσουμε με το πλήθος αυτό, βγαίνει 1. Η κάθε γυναίκα έχει σκορ 1, και αυτός είναι και ο μέσος όρος τους – ίδιος με αυτόν των αντρών. Αν υποθέσουμε ότι και άλλοι άντρες κάνουν σεξ με κάποιες από τις γυναίκες, ανεβάζουν το σκορ τους, και άρα τον αντρικό μέσο όρο, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζουν το σκορ τους και οι γυναίκες, οπότε η διαφορά των δύο μέσων όρων είναι πάντοντε μηδενική.

Ο μόνος τρόπος να έχει το ένα φύλο μεγαλύτερο μέσο αριθμό συντρόφων από το άλλο είναι να υπάρχει πληθυσμιακή δυσαναλογία – π.χ. να υπάρχουν δύο γυναίκες για κάθε άντρα. Τότε και ο μέσος αριθμός συντρόφων των ανδρών θα είναι διπλάσιος αυτού των γυναικών. Αλλά η παγκόσμια αναλογία πληθυσμού είναι 51% γυναίκες – 49% άντρες, και αυτή ισχύει και για την Ελλάδα. Οπωσδήποτε υπερβολικά μικρή για να δικαιολογήσει οποιαδήποτε σημαντική διαφορά, πόσο μάλλον την 3:1 που αναφέρουν οι Έλληνες!

Female-Promiscuity-Could-be-Good-It-Boosts-Offspring-039-s-Immunity-2

Σταύρος Δημητρακούδης

by antichainletter

 • Germanos (o Palaion Patron)

  τα outliners συνήθως πετιούνται έξω απο το στατιστικό μοντέλο άρα δεν ισχύει η λογική του άρθρου. Αν μια γυναίκα έχει πάει με 100 άντρες ενώ ο μέσος όρος είναι 10, τότε θεωρείται outliner και δεν υπολογίζεται. Το ίδιο και για τους άντρες. Αν κάποιος λέμε τώρα έχει παέι με 4000 γυναίκες θεωρείται outliner και δεν υπολογίζεται.

 • kapoios

  αυτό,υπαρχει τρομερη ανισοκατανομή συντροφων,ειδικα στους αντρες.καποιοι πανε με 100 γυναικες στη ζωη τους και άλλη μετα βιας με μια(την πορνεια δεν την μετραμε σαν σεξ).απλα επειδι αυτοι οι καποιοι είναι πολύ γοι,ο μεσος ορος μενει στα ιδια

 • nearxos

  Δύο λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει αντιρρήσεις στο σκεπτικό της δημοσίευσης, συγκεκριμένα ως προς τη διατύπωση περί «μαθηματικώς αδύνατου».
  1) Ομοφυλοφυλία/αμφισεξουαλικότητα (εκτός αν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε αποκλειστικά ετεροφυλόφιλους ανθρώπους)
  2) Πορνεία. Οταν έχεις τις εξής τιμές: Αντρας1 15, Αντρας2 12, … , Αντρας35 18, Γυναίκα1 6, Γυναίκα2 8, … , Γυναίκα 35 7 δε σημαίνει κατ’ανάγκη οτι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή. Μπορεί κάπου μέσα στον πληθυσμό (άλλα όχι στο δείγμα της έρευνας) να υπάρχει η τιμή Συνοδός1 256

 • asdf

  Χρόνια τώρα οι ονειροπαρμένοι που έχουν να γαμήσουν από τότε που γεννήθηκαν, λένε τα δικά τους. Don’t feed the troll.

 • Ακόμα ένα ωραίο άρθρο! 🙂
  Δε θυμάμαι που διάβαζα τις προάλλες για μερικούς σεξουαλικούς μύθους, και ο επιστήμονας που έκανε τις μετρήσεις(!) κατέρριπτε ακόμα και το 15cm ως μέσο όρο που έχει επικρατήσει να λέγεται.
  Ο πραγματικός Μ.Ο. δήλωνε ότι ήταν της τάξης των 13 cm, μια και οι άντρες στα ερωτηματόλόγια δεν έδιναν ειλικρινές απαντήσεις.
  Δε μπορώ να βρω το λινκ τώρα, αλλά τα σχόλια στο αρθράκι ήταν απολαυστικά (του στυλ ποιος έκανε τις μετρήσεις, πως και …πότε 😉
  oh well…

 • konstas

  Θα μπορούσε η μεγαλύτερη διαφορά για την Ελλάδα να δικαιολογείται εν μέρει και με το γεγονός ότι κάποιοι έλληνες άνδρες μπορεί να έχουν συνευρεθεί με αλλοδαπές γυναίκες (σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ελληνίδες έχουν συνευρεθεί με αλλοδαπούς). Οι αλλοδαπές δεν έχουν ερωτηθεί στην έρευνα για την Ελλάδα, επομένως μπορεί να υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση (αυτό βέβαια θα αύξανε τα ποσοστά των γυναικών στις χώρες καταγωγής τους). Σίγουρα όχι πάντως το 3:1.

  Επίσης μπορεί να παίζει ρόλο και πως έχει τεθεί το ερώτημα στην έρευνα ή πως το έχουν προσλάβει κάποιοι από τους άνδρες αν δεν είναι εντελώς σαφές. Π.χ. μπορεί να διαφοροποιείται το αποτέλεσμα εάν το ερώτημα είναι «πόσες ερωτικές συντρόφους είχες στην ζωή σου» και αν είναι «με πόσες γυναίκες έχεις συνευρεθεί;» ή κάτι ανάλογο. Με το δεύτερο ερώτημα μπορεί να θεωρηθεί από τον ερωτώμενο ότι τον ρωτούν με πόσες γυναίκες έχει πάει «ξερά» και να προσθέσει και τις επαγγελματίες (ίσως όχι τόσο καλόπιστα, αλλά τον «συμφέρει»), ενώ οι επαγγελματίες προφανώς δεν έχουν συμμετάσχει στην έρευνα, αφού αυτό θα αλλοίωνε τα αποτελέσματα.

  Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τα αποτελέσματα αλλά ο κυριότερος παράγοντας που δημιουργεί την διαφορά είναι η ανάγκη μας για επίδειξη 🙂

  • Evan T

   Δεν είναι απαραίτητο ότι η διαφορά στους αριθμούς οφείλεται αποκλειστικά σε ψευδή αναφορά (αν και σίγουρα υπεισέρχεται ως παράγων), ανάλογα και με τις παραμέτρους της εκάστοτε έρευνας. Σκεφτείτε και παράγοντες όπως:
   α) Το τι θεωρεί το κάθε φύλο ερωτική συνεύρεση. (π.χ. ποιος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να θεωρήσει σεξουαλική συνεύρεση ένα τσιμπούκι ή μια μαλακία στο μπάνιο ενός κλαμπ). Εδώ μπορεί μόνο ο άνδρας να δηλώσει +1 σύντροφο επειδή η γυναίκα δεν θεωρεί πως «έκανε σεξ»
   β) Σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου που «μεταμορφώνονται» σε απροσδιορίστου φύλου «ερωτικούς συντρόφους». Εδώ θα το συμπλήρωνα και σύγχυση «σεξ» και «διείσδυσης» που μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Ένας άνδρας kinsey 2 ή 3 μπορεί για αυτό το λόγο να δηλώσει περισσότερους συντρόφους από μια αντίστοιχη γυναίκα.
   και όπως αναφέρθηκε:

   γ) Πόρνες (αυτός ο παράγοντας και μόνο αρκεί για να ξεφύγει ο ανδρικός Μ.Ο. αν δεν ζητηθεί συγκεκριμένα από την έρευνα να εξαιρεθούν -αν και όχι πολλοί γιατί νομίζω ακόμα και στις πόρνες οι περισσότεροι είναι «σταθεροί» πελάτες)
   δ) Αλλοδαπές (εξαλείφεται σε παγκόσμιες έρευνες).

   Με τόσους παράγοντες, προσωπικά δεν θα ένιωθα άνετα να πω «ο κυριότερος παράγοντας που δημιουργεί την διαφορά είναι η ανάγκη μας για επίδειξη». Υπαρκτός σίγουρα, αλλά σημαντικότερος; Δεν ξέρω.

   Και εννοείται πως, όπως είπες, το πώς είναι σχεδιασμένα τα ερωτήματα μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

   • konstas

    Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου, ιδίως στο θέμα του τι θεωρείται ως σεξουαλική συνεύρεση. Όμως, αν αφαιρεθούν οι αλλοδαπές, μιας και δεν επηρεάζουν το παγκόσμιο ποσοστό, βλέπουμε τα εξής (οι υπολογισμοί δεν διεκδικούν ακρίβεια, είναι απλά ενδεικτικοί). Η παγκόσμια αναλογία είναι και πάλι σχεδόν 2:1, ενώ θα έπρεπε να είναι 1:1. Πως μπορεί να προκύπτει αυτό;

    1) Από δημογραφικές έρευνες (http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_sexual_orientation#Modern_survey_results), προκύπτει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν βιώσει ομοφυλοφιλικές εμπειρίες δεν διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι διαφορές που έχουν καταγραφεί στις διάφορες χώρες κυμαίνονται από 0,5% (Νορβηγία) έως 2,7% (Αυστραλία -όπου όμως οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ έχουν υψηλότερο ποσοστό). Ας κάνουμε υπόθεση εργασίας και ας πούμε ότι οι άνδρες βιώνουν περισσότερες ομοφυλοφιλικές εμπειρίες από τις γυναίκες κατά ποσοστό 2% (αρκετά ψηλό ποσοστό σε σχέση με τις έρευνες, αλλά ας το δώσουμε) και μάλιστα το δήλωσαν όλοι στις έρευνες. Αυτό σε 100 άνδρες και 100 γυναίκες θα ανέβαζε την διαφορά ανδρών γυναικών στο +2% αφού οι 98 άνδρες θα είχαν δηλώσει τις γυναίκες και οι 2 θα είχαν δηλωθεί μεταξύ τους, ενώ οι 98 γυναίκες θα είχαν δηλώσει τους άνδρες, ενώ 2 θα είχαν μείνει χωρίς ερωτικό σύντροφο και θα δήλωναν μηδέν ερωτικούς συντρόφους. Άρα, πάμε στο 100% άνδρες – 98% γυναίκες.

    2) Πάμε στο τι θεωρείται ως ερωτική συνέυρεση. Θεωρώ ότι πραγματικά, ένα τσιμπούκι στις τουαλέτες μπορεί να δηλωθεί από έναν άνδρα ενώ μπορεί να μην δηλωθεί απο μια γυναίκα. Το ζήτημα είναι τι ποσοστό των ανδρών είχε μια τέτοια εμπειρία ΚΑΙ την θεώρησε σαν ερωτική συνεύρεση σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία και δεν την θεώρησαν σαν ερωτική συνεύρεση. Πόσοι άνδρες είχαν στην ζωή τους μια τέτοια εμπειρία; 15% και να την δήλωσαν όλοι και το 15% των γυναικών που είχε την αντίστοιχη εμπειρία να μην το δήλωσε καθόλου; Νομίζω ότι ήδη είναι υπερβολικό το νούμερο, αλλά το δέχομαι. Τα ποσοστά γίνονται πλέον 100% για τους άνδρες (των τσιμπουκίων συμπεριλαμβανομένων) και 98% Χ 85% (αφού το 15% των γυναικών που είχαν κάποιον ερωτικό σύντροφο δεν δήλωσε εμπειρία στις τουαλέτες) =83,3%.

    3) Πάμε στις πόρνες. Πόσοι πάνε με πόρνες, το 20% των ανδρών; Από αυτούς να το δήλωσαν το 15% (και φυσικά να μην το δήλωσαν το αντίστοιχο 15% των πορνών με τις οποίες πήγαν οι άνδρες;). Ο άνδρες μένουν στο 100% (τα έχουν δηλώσει όλα, ομοφυλοφιλικές εμπειρίες, τσιμπούκια στις τουαλέτες, πόρνες) και οι γυναίκες πάνε στο 83,3% Χ 85% = 70,8%

    4) Τι μένει λόγω υπερβολής των ανδρών; Οι γυναίκες έπρεπε να είναι στο 50% προκειμένου να προκύπτει η αναλογία του 2:1 της παγκόσμιας έρευνας και όχι στο 70,8%. Από τις υπερβολές μας οι γυναίκες θα πρέπει να πέσουν κατά ένα ποσοστό περίπου 30% (δηλαδή οι άνδρες δηλώνουν παραπάνω 30% συνευρέσεις άρα ενώ δηλώνει το 100% των ανδρών συνεύρεση, μόνο το 70% είναι αληθινό και έχει δηλωθεί από τις γυναίκες)

    70,8% Χ 70,63%=50%

    Επομένως η απόκκλιση της έρευνας οφέιλεται κατά 29,37% τουλάχιστον στις υπερβολές των ανδρών γιατί 100 – 29,37= 70,63%.

    Επαναλαμβάνω ότι οι αριθμοί αυτοί σίγουρα δεν διεκδικούν ακρίβεια, αλλά είναι ενδεικτικοί ότι ακόμα και αν οι άνδρες (δικαιολογημένα;) θεωρούν και δηλώνουν ως συνευρέσεις σεξουαλικές εμπειρίες που δεν δηλώνονται από την πλευρά των γυναικών για διάφορους λόγους (ομοφυλοφιλικές εμπειρίες, είδος εμπειρίας, πορνεία) και πάλι ο παράγοντας «υπερβολή» είναι ο σημαντικότερος και μάλιστα με διαφορά 🙂