Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία! – Καταρρίπτεται

In Urban Legends, Διατροφή - υγεία by Γιώργος Γιώτης12 Comments

margarine
Λέει το ανυπόστατο άρθρο:

Προσοχή μαργαρίνη! Μια πλαστική ουσία! Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.

Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.

Γνωρίζετε τι διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;

Συνεχίστε να διαβάζετε, έχει πολύ ενδιαφέρον

1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει ποιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφaνιαiaς νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντί-σωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον μέρος
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωσης (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας.
Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της χοληστερίνης

R2H-Butter-vs-Marg………………….

Ας δούμε  κατ αρχήν τι είναι η μαργαρίνη:

Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου ελαίων σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.

Μερική υδρογόνωση ενός τυπικού φυτικού ελαίου σε ένα τυπικό συστατικό της μαργαρίνης. Οι περισσότεροι από τους C = C διπλούς δεσμούς αφαιρούνται σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ανεβάζει το σημείο τήξεως του προϊόντος.

Η μαργαρίνη είναι τρόφιμο βιομηχανικής προελεύσεως που αποτελείται κυρίως από φυτικά λίπη και πολύ λιγότερο έως καθόλου πλέον από ζωικά λίπη, υπό μορφή γαλακτώματος. Η μαργαρίνη έχει ημιστερεά μορφή που συνήθως επιτυγχάνεται με γαλακτοματοποίηση και λιγότερο συχνά με υδρογόνωση , μοιάζει στο βούτυρο στην εμφάνιση και στην υφή της, και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Η μαργαρίνη περιέχει και νερό, σε ορισμένες παραλλαγές της και αλάτι ενώ συνήθως είναι εμπλουτισμένη και με Βιταμίνες

Τρόπος παρασκευής:

Η μαργαρίνη είναι προϊόν που παρασκευάζεται με φυτικά έλαια , όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, κραμβέλαιο και άλλα σε συνδυασμούς τους, ή μόνα τους.

Με την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στη διατροφή τα τελευταία χρόνια παράγεται μαργαρίνη με προσθήκη ελαιολάδου που δεν ξεπερνά το 30% επί του συνόλου των φυτικών λιπών. Η βασική διαδικασία παραγωγής επιτυγχάνεται συνήθως με την γαλακτοματοποίηση των φυτικών ελαίων με σκοπό να αποκτήσουν μικρότερη ρευστότητα. Η υδρογόνωση ως διαδικασία παραγωγής μαργαρινών είναι πλέον λιγότερο συχνή , λόγω των trans κορεσμένων λιπαρών που δημιουργεί, τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία λιπαρά.

how-margarine-made…………..

Απο την αγγλόφωνη έκδοση της wikipedia κι από μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να μάθουμε περισσότερα:

Η Μαργαρίνη ήταν η πρώτη εναλλακτική λύση μετά το βούτυρο. Το βούτυρο ήταν αρκετά ακριβό ,γι αυτούς τουλάχιστον που δεν το παρήγαγαν, έτσι τον 19ο αιώνα ο Louis Ναπολέωντας o Γ,  αυτοκράτορας της Γαλλίας, προσέφερε αμοιβή σε όποιον θα μπορούσε να παράξει μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Ένας Γάλλος χημικός ονόματι  Mege Mouriès κέρδισε το 1869 το διαγωνισμό για το προϊόν το οποίο ονόμασε μαργαρίνη γιατί κύριο συστατικό του, ήταν το μαργαρικό οξύ.

Την ουσία αυτή όμως την παρασκεύασε πρώτος ο χημικός Μισέλ Εζέν Σεβρέλ το 1813 (ο οποίος ανακάλυψε και ξεχώρισε τα κύρια συστατικά των λιπών) από το heptadecanoic acid – Δεκαεπτανικό οξύ , μαργαρινικό  οξύ, ένα άχρωμο κρυσταλλικό συνθετικό λιπαρό οξύ

Πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη για τα μαργαριτάρια, Margarite, λόγω των γαλακτωδών σταγόνων που παρατηρήσε ο Σεβρέλ στην ανακάλυψη του.

Ένας άλλος Γάλλος χημικός ο Hippolyte Mege Mouriès προχώρησε ακόμη πιο πέρα και εφήυρε μια ουσία από τεχνητό βούτυρο εξ ελαίων. Ουσιαστικά αυτό είναι που σήμερα ονομάζουμε μαργαρίνη .

Αρχικά, η μαργαρίνη παρασκευαζόταν από στερεοποιημένο λίπος βόειου κρέατος, butyrin (βουτυρικό οξύ και γλυκερίνη – φυσικά συστατικά του βουτύρου) με προσθήκη  τεχνητού χρώματος για να μοιάζει με το πραγματικό βούτυρο. Οι γαλακτοβιομηχανίες  φυσικά δεν το άφησαν να περάσει έτσι  , επειδή ο ανταγωνισμός  ήταν μεγάλος για τις επιχειρήσεις  τους. Μάλιστα ήδη από το 1877 ψηφίστηκαν αρκετοί νόμοι στην Αμερική για να περιορίσουν την πώληση της μαργαρίνης, επειδή θεωρήθηκε απειλή για τις γαλακτοβιομηχανίες. Επίσης απαγόρευσαν τη  χρήση τεχνητών χρωμάτων, έτσι ώστε η μαργαρίνη να είναι λευκή και να μοιάζει λιγότερο σαν βούτυρο. Κάποιοι  από τους νόμους που είχαν ψηφιστεί είχαν φτάσει στο σημείο ν αναγκάζουν τους κατασκευαστές να βάζουν  ροζ χρώμα στη μαργαρίνη έτσι ώστε οι πελάτες να μην  θέλουν να το φάνε, αλλά αυτό ανατράπηκε κάποια στιγμή από το το Ανώτατο Δικαστήριο. Πάντως σε ορισμένες χώρες, δεν ήταν νόμιμο να παράγουν κίτρινη μαργαρίνη μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Chateau_margarine_01Η Μαργαρίνη είναι ένα μόριο μακριά από το πλαστικό?

Όχι ,φυσικά κι αυτό είναι ένας ακόμη αστικός μύθο. Όλα τα υλικά αποτελούνται  από μόρια, συμπεριλαμβανομένων της μαργαρίνης και του βουτύρου, αλλά έχουν μία πολύ διαφορετική σύνθεση μ αυτή του πλαστικού.

Η παρανόηση αυτή προέκυψε λόγω του τεχνικού ορισμού της «πλαστικότητας» που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ουσίας. Έτσι (πλαστική) αναφέρεται οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να χυτεύεται ή να διαμορφώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση. Με άλλα λόγια, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη δείχνουν «πλαστικότητα» όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι από πλαστικό, ούτε σημαίνει ότι η μοριακή σύνθεση τους είναι παρόμοια με τα πλαστικά με κανέναν τρόπο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω τα περισσότερα από τα συστατικά της μαργαρίνης είναι από φυσικές πηγές.

………………

Μπορεί να σκεφτείτε «ποιος θα γράψει άσχημα για το σπίτι του», αλλά για όποιον τον ενδιαφέρει παραθέτουμε και τη σχετική ανακοίνωση της unilever πάνω στο θέμα :

Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη

Σε σχέση με το πλήθος των ανακριβειών & ανυπόστατων στοιχείων που αναφέρονται στις μαργαρίνες σε e-mail που κυκλοφορεί ευρέως με τίτλο «Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία», εκ μέρους του Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της Unilever, παραθέτουμε διεξοδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις ώστε να μην επικρατεί παραπληροφόρηση για τη διατροφική αξία των μαργαρινών και να σταματήσει η δυσφήμιση καταξιωμένων ειδών διατροφής.

Η αλήθεια για τη Μαργαρίνη

Η βασικότερη παρανόηση πάνω στην οποία έχει βασιστεί η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι το γεγονός ότι προσδίδει στις μαργαρίνες αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των trans λιπαρών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί από κάθε μαλακή μαργαρίνη που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.

1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.
Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες/10gr ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54 θερμίδες/10gr. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22 θερμίδες/10gr.

2. Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7gr για το βούτυρο και 1,5-2gr για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνεται (στις γυναίκες) κατά 53% οι πιθανότητες να προκληθεί καρδιακή δυσλειτουργία (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD)

Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.

4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.

Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.

5. Το βούτυρο από τη φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που βάζουν.
Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ω3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ω3 ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.
Μια από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας όμως, συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.

7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και αιώνες ενώ η μαργαρίνη λιγότερο από 100 χρόνια.
Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι υγιεινές τροφές και με τη νέα τεχνολογία παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, παρέχοντας απαραίτητα λιπαρά, όπως ω3 και συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, που αποτελούν γνωστό παράγοντα εμφάνισης καρδιοπάθειας.

8. Η μαργαρίνη αυξάνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαργαρίνες περιέχουν ω3 λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αντίθετα το ζωικό βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης.

9. H μαργαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και πέντε φορές.

Δεν ισχύει. Τα trans λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η μαργαρίνες δεν έχουν trans, αντίθετα το βούτυρο έχει.

10. Η μαργαρίνη μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.

Δεν ισχύει. Οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά αποτελούν άριστη επιλογή για μια υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα που είναι αναγκαία ειδικά στην περίοδο του θηλασμού.

11. Η μαργαρίνη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

12. Η μαργαρίνη μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Δεν ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

13. Η μαργαρίνη διαφέρει κατά ένα μόριο από το πλαστικό.

Δεν ισχύει. Τα πλαστικά είδη έχουν τελείως διαφορετική μοριακή δομή.

Έτσι κι αλλιώς όμως, το επιχείρημα είναι ανόητο γιατί πολλές ουσίες μπορεί να υποστηριχθεί ότι απέχουν ένα μόριο από κάτι τοξικό ή δυσάρεστο. Το αλάτι διαφέρει ένα μόριο από το αέριο χλώριο. Το νερό έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο άνθρακας έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα κλπ.
Η καταστρατήγηση των νόμων της χημείας και της επιστήμης με σκοπό την άκριτη δημιουργία επικοινωνιακών τρικ μόνο ανησυχητική και ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η φυτική μαλακή μαργαρίνη περιέχεται στις τελευταίες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων φορέων διατροφής και καρδιολογίας.

by antichainletter 

 • NeverOnline

  Έφτασα σε αυτό το ιστολόγιο μέσα από μία αναζήτηση σχετικά με την ιστορία για τον Καποδίστρια και τις πατάτες. Δείτε το, έχει ενδιαφέρον αλλά κρατείστε και μια απόσταση και από τις δύο θεωρίες, ότι δηλαδή με τέχνασμα τις έκανε πιο «ελκυστικές» στον κόσμο ή ότι δεν συνέβη αυτό. Αλλά…μετά είδα αυτό το άρθρο και ξαναθυμήθηκα ότι τελικά αν δε βρεις μόνος σου την αλήθεια, οι περισσότεροι μας γεμίζουν με αέρα κοπανιστό..
  Προς τον αρθρογράφο: Γνωρίζετε κύριε τί ακριβώς σημαίνει «παραθέτουμε στοιχεία (μελέτες κλπ)»; Σημαίνει ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ στοιχεία.. Όχι λέμε ότι μας κατέβει και σημειώνουμε ότι είναι από κάποια μελέτη. ΠΟΥ είναι οι μελέτες; ΠΟΥ είναι τα γνήσια άρθρα; ΠΟΥ είναι η όποια βιβλιογραφία;
  Επιπλέον, αν η έρευνά σας στηρίζεται σε άρθρα και δημοσιεύσεις της Unilever και ΜΟΝΟ, ζήτω που καήκαμε! Αυτές οι εταιρείες είναι παγκοσμίως γνωστές πλέον για το ότι μπορούν να γράφουν Ο,ΤΙ θέλουν, ΟΠΩΣ το θέλουν, στηριζόμενες σε δικές τους εσωτερικές μελέτες που σχεδόν πάντα αντικρούουν άλλες μελέτες πανεπιστημίων και ιδρυμάτων που δεν έχουν συμφέρον στα προϊόντα αυτά όπως έχει η εν λόγω εταιρεία.
  Δήθεν καταρρίπτετε όλους τους μύθους..αλλά μόνο με λόγια. Λόγια λέει όποιος θέλει.. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε την αλήθεια του καθενός επειδή απλά την λέει.. Και σε αυτή την περίπτωση απλά λέτε Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ χωρίς ΚΑΜΜΙΑ παραπομπή σε «τεκμηριωμένα» όπως αναφέρετε στοιχεία. Λυπάμαι αλλά κάτι τέτοια άρθρα στερούνται σοβαρότητας και ευτιλίζουν την όποια «ερευνητική» ιδιότητα διατείνεστε ότι έχετε.
  ΥΓ. Ευτυχώς που κάποιοι αναγνώστες σας ασχολήθηκαν λίγο περισσότερο (πολύ μάλλον) για να σχολιάσουν τεκμηριωμένα τα στοιχεία τους, και αναφέρομαι ιδιαιτέρως στα trans fat που λίγο πολύ μας λέτε ότι μαγικά εξαφανίστηκαν από τις μαργαρίνες..

 • Ιωάννης

  Ξέρετε είναι γνώρισμα των ???? να μιλούν για πράγματα που δήθεν ξέρουν. Λέει λοιπόν κάποιος πώς εάν βάλεις ένα ανοικτό κουπάκι μαργαρίνη σε μια άκρη, δεν θα πάει κανένα ζωύφιο επάνω του, μα και ελαιόλαδο να βάλεις δεν θα πάει τίποτε άρα πλαστικό και το ελαιόλαδο. Όταν έκανα χταπόδια λιαστά στην απλώστρα ρούχων, τα πασάλειβα με ελαιόλαδο για να μην πηγαίνουν οι μύγες (βασικά) και δευτερευόντως τα υπόλοιπα ζωύφια. Όταν η κορούλα μου γέμισε ψείρες στο κεφαλάκι της τα διάφορα ακριβά φάρμακα δεν έκαναν σχεδόν τίποτε, το λάδι όμως μας έσωσε.

 • John Parlamas

  Κύριε αρθρογράφε θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε σε ποια θερμοκρασία λιώνει η μαργαρίνη, σε ποια θερμοκρασία το βούτυρο και να σας υπενθυμίσω να το συνδυάσετε με την θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • Diabolo

  απο την στιγμη που γραφει οτι η μαργαρινη ειναι πλαστικο κινει της υποψιες.Αλλα δεν ειναι και απο τα καλητερα τροφημα πχ σε εμενα για ενα διαστημα ειχα ανεβασμενο ουρικο οξυ απο την στιγμη που εκοψα την μαργαρινη και αρχισα διατροφη ,επεσε.Το βουτιρο απο αγελαδα ειναι ακριβο και σημερα.

 • lord

  Ωραιότερο σνακ από το ψωμί με βιταμ δεν έχω βρει από τα παιδικά μου χρόνια..ακόμη το συνεχίζω..!!

  • ΑΘΗΝΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΟΥ

   Τι σημαινει «ωραιοτερο»?
   Τα υγιεινα μπορουν να ειναι εξ ισου νοστιμα με τα ανθ-υγιεινα.
   ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ τα γλυκα ειναι στην πλειοψηφια τους απολυτα ανθυγιεινα ΙΔΙΩΣ για οσους εχουν διαπιστωμενα προβληματα υγειας πχ διαβητη, υπεροχοληστεριναιμια κοκ
   Το βουτυρο δεν απαγορευεται, ειναι πιο φυσικο απο την μαργαρινη αλλά καλο θα ειναι να αποφευγεται απο αυτους που εχουν αυξημενη χοληστερινη ή καρδιαγγειακα θεματακια.
   Μακραν υγιεινοτερο ολων αναμεσα στα λιπη / ελαια το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
   (επισης με μετρο προτιμητεο το μελι κοντρα στα υπολοιπα γλυκαντικα κυριως στα βιομηχανοποιημενα ακομη και την μοδατη stevia)

 • Alexander Nikolaidis

  Χμμμμμ θα αναγκαστώ
  να ψιλοδιαφωνήσω-καλοπροαίρετα πάντα.
  Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν άκουσα
  κάποιον να μου λέει ότι η μαργαρίνη
  είναι πλαστικό αλλά γεγονός είναι ότι
  επί δεκαετίες ακούγαμε την προπαγάνδα
  από της εταιρείες μαργαρίνης να μην
  τρώμε το κακό ζωικό βούτυρο και να τρώμε
  την αγνή φυτική μαργαρίνη τους με τα
  trans λιπαρά και το ελαιόλαδο(για τα μάτια
  του κόσμου). Μετά διαπιστώσαμε ότι τα
  τεχνητά trans λιπαρά είναι διατροφικός
  εφιάλτης αφού έχουν ενοχοποιηθεί για
  υπερχοληστεριναιμία, καρκίνο του μαστού,
  διαβήτη, φλεγμονώδη νοσήματα κτλ. και
  όλοι θα ήμασταν πολύ πιο υγιείς αν
  τρώγαμε βουτυράκι αντί για μαργαρίνη.
  Επίσης συχνά πυκνά η μαργαρίνη περιείχε(και
  περιέχει) κατά μεγάλο ποσοστό δεύτερης
  ποιότητας έλαια(βαμβακελαια, πυρηνέλαια
  κτλ.) των οποίων η υδρογονοποίηση σε
  συνδυασμό με την ανάμυξη με τεχνητά
  αρώματα/χρώματα/άλλα λάδια βελτίωνε
  τις οργανοληπτικές ιδιότητες. Το δε
  ελαιόλαδο δε που συχνά πυκνά μοστράραν
  στην ετικέτα υπήρχε σε μικρές ποσότητες
  για τα μάτια του κόσμου. Όσο και να πεις
  μια τέτοια ρετσινιά ακόμα και σήμερα
  που πλέον ελάχιστες εταιρείες χρησιμοποιούν
  trans fat λόγο απαγόρευσης .

  Να δούμε τώρα
  τι μας λέει η αγαπητή Unilever:

  Το
  βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια
  ποσότητα θερμίδων.
  Όχι.
  Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες/10gr
  ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54
  θερμίδες/10gr. Φυσικά υπάρχουν και
  μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light)
  που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες.
  Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22
  θερμίδες/10gr.

  Πολλές
  μαργαρίνες έχουν τις ίδιες η ακόμα και
  περισσότερες θερμίδες από το βούτυρο(καθότι
  το βούτυρο περιέχει σε μικρό ποσοστό
  πρωτείνες και νερό. Υπάρχουν επίσης
  πολλών λογιών “light”
  βούτυρα. Πάντως
  πασχίζω να βρω στο ίντερνετ την ακριβή
  διατροφική αξία του βιτάμ/φυτίνης καθώς
  και αν αναγράφετε κάπου στην συσκευασία
  αν είναι trans fat free. Εδώ
  στο America κάθε
  μαργαρίνη είναι υποχρεωμένη να αναγράφει
  τα έλαια που περιέχει καθώς και το ποσό
  trans fat. Στην Ελλάδα
  (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν υπάρχει
  σχετική νομοθεσία. Να σημειώσουμε εδώ
  ότι αντίθετα με το ότι πιστεύει πολύς
  κόσμος, όλα τα φυτικά έλαια ΔΕΝ είναι
  αθώα. Το φοινικέλαιο π.χ. Που χρησιμοποιείται
  κατά κόρον στις μαργαρίνες ως
  αντικαταστάτης των trans
  fat (αφού είναι στερεό σε θερμοκρασία
  δωματίου) έχει βρεθεί σε μία έρευνα να
  είναι εξίσου βλαπτικό για την χοληστερίνή
  όσο τα trans
  λιπαρά.http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090502084827.htm

  http://www.cspinet.org/new/pdf/palm_oil_final_5-27-05.pdf
  κτλ κτλ.

  Πολλά από
  αυτά είναι πλούσια σε Ω6 λιπαρά οξέα η
  υπερκατανάλωση μερικών από των οποίων
  έχει συνδεθεί με αύξηση φλεγμονής και
  συνδεόμενων ασθενιών

  Το βούτυρο έχει λίγο
  περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια
  έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
  Δεν
  ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι
  5-7gr για το βούτυρο και 1,5-2gr για τη φυτική
  μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην
  περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών
  είναι ιδιαίτερα σημαντική για την
  πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
  (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

  Και
  τώρα πάμε στον μεγάλο παρεξηγημένο της
  διατροφικής επιστήμης του περασμένου
  αιώνα.Η νέες έρευνες μας δείχουν ότι η
  κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυτή
  καθαυτή ΔΕΝ συνδέεται με καρδιοαγγειακά
  νοσήματα.

  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

  http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638

  3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνεται
  (στις γυναίκες) κατά 53% οι πιθανότητες
  να προκληθεί καρδιακή δυσλειτουργία
  (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD)

  Η έρευνα αφορούσε στην κατανάλωση
  trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν
  στις μαργαρίνες ενώ αντιθέτως υπάρχουν
  στο βούτυρο.

  Τα trans
  λιπαρά του βουτύρου
  υπάρχουν κυρίως στα βούτυρα που οι
  αγελάδες τρώγαν χόρτα, προέρχονται από
  ζύμωση από βακτήρια και χημικά δεν έχουν
  καμία σχέση με αυτά που προκήπτουν από
  την υδρογονοποίηση των φυτικών λιπαρών.
  To CLA π.χ.
  Υπάρχουν ισχυρές
  ενδείξεις ότι βοηθάει στην πρόληψη του
  καρκίνου και την απώλεια βάρους.

  http://www.integratedhealth.com/infoabstract/claab.html

  http://jn.nutrition.org/content/135/4/778.short

  Το βούτυρο από τη φύση
  του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ
  η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα
  στοιχεία που βάζουν.
  Οι μαλακές
  μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα
  φυτικά έλαια τα οποία είναι από τη φύση
  τους πηγή ωφέλιμων ω3 λιπαρών, που
  συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και
  είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το
  βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ω3
  ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα
  «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία
  μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

  Εμμμμ, ΟΧΙ; 100γραμμάρια
  βουτύρου έχουν 315mg ωμέγα
  3. Σε κάθε περίπτωση, το alpha
  linoleic acid που είναι το Ω3 λιπαρό στα
  βυτικά έλαια και το βούτυρο υπολείπεται
  κατά πολύ των EPA και DHA
  Που βρίσκονται στο ψάρι σε οφέλη
  υγείας ότι και αν θέλουν να σας πείσεις
  οι φούρνοι που πουλάνε ψωμί με Τσία.

  Το βούτυρο επίσης
  περιέχει λιποδιαλυτες βιταμίνες A,D,E,K,
  βουτιρικό οξύ, CLA.

  8. Η μαργαρίνη αυξάνει την
  ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και
  μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.

  Ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
  Οι μαργαρίνες περιέχουν ω3 λιπαρά που
  συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της
  LDL χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο
  καρδιοπάθειας. Αντίθετα το ζωικό
  βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans
  λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των
  επιπέδων της LDL χοληστερίνης.

  Και πάλι, χωρίς να
  ξέρουμε την σύσταση του Βιτάμ είναι
  αρκετά δύσκολο να βγάλουμε τέτοια
  συμπεράσματα….

  11. Η μαργαρίνη μειώνει την
  ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.

  Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή
  αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του
  οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη
  αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

  Όχι και όχι. Τα ωμέγα
  3 λιπαρά μειώνουν την φλεγμονή αλλά
  ταυτόχρονα μειώνουν και την ανοσολογική
  ανταπόκριση του οργανισμού(παντος όχι
  σε σημαντικό βαθμό αλλά να λέμε ότι η
  μαργαρίνη μας έχει πολλά ωμέγα 3 και
  ταυτόχρονα αυξάνει την ανοσολογική
  απόκριση του οργανισμού είναι απλά
  ανόητο). Το αν η φυτική μαργαρίνη αποτελεί
  μέρος μιας υγιεινης διατροφης… χμ, θα
  προτιμήσω λίπη και έλαια που γνωρίζω
  ακριβώς της σύσταση και περιεκτηκότητα
  τους, όπως αγνό παρθένο ελαιόλαδο και
  λίγο βουτυράκι όπου χρειάζεται στο
  μαγείρεμα.

  Η μαργαρίνη μειώνει
  την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

  Δεν
  ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα
  από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς
  και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς
  σε όλο τον κόσμο.

  Συνιστάται ως τι;
  Δεν έχω δει στην ζωή μου έναν γιατρό η
  διατροφολόγο να λέει “φάε μαργαρίνη
  κάνει καλό”

  Το φοινικέλαιο
  που υπάρχει σε πολλές μαργαρίνες πλέον
  έχει επίσης ενοχοποιηθέι για ανάπτυξη
  φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε
  καρδιαγγειακά νοσήματα και ελλάτωση
  ανταπόκρισης στην ινσουλίνη

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24149818

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22094473

  • Noucca Galaktotrofousa

   Ένα μικρό λιθαράκι στα πάντα όμορφα κείμενά σου: ναι, κι εγώ νομίζω ότι δεν αναγράφονται τα τρανς.
   Κατά καιρούς που με πιάνει η αγάπη για το γυμναστήριο και μπαίνω στο Fithnesspal για να προσέχω τη διατροφή μου, χρειάζεται να περνώ τη διατροφική αξία αυτών που τρώω και δε θυμάμαι ποτέ να αναφέρει τρανς.

   Έβγαλα και μια φωτογραφία το τύπου Κερκύρας που υπήρχε στο ψυγείο

   • Alexander Nikolaidis

    Θα σου ήταν εύκολο να δημοσιευες το αντίστοιχο από ένα βιταμ;

    • Noucca Galaktotrofousa

     Δυστυχώς δεν υπάρχει Βιτάμ στο ψυγείο. Τρώμε σχεδόν αποκλειστικά λάδι κι αυτό το βουτυράκι που σου φωτογράφησα το έχουμε μόνο για να δίνει γεύση στο ρυζάκι.
     Έψαξα τις καταχωρήσεις του Βιτάμ στο fitnesspal μήπως έβρισκα στοιχεία εκεί, αλλά δεν είναι αξιόπιστη πηγή, αφού τα καταχωρούν οι ίδιοι οι χρήστες.
     Επιφυλάσσομαι, αν πάω αυτές τις μέρες σούπερ μάρκετ και δε μου το απαγορεύσουν, να σου βγάλω μια φωτογραφία. 🙂

     • Alexander Nikolaidis

      Βιτάμ δεν υπάρχει εδώ αλλά πήρα μια φωτό από μια νέα φυτίνη. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι:

      -Περιέχει κατά πολύ περισσότερες θερμίδες από το βουτυρο, 900 ανά 100 γραμμάρια αφού είναι καθαρό λίπος.

      -Το 51% των λιπαρών είναι κεκορεσμένα. Ξέρετε αυτά τα κακά λιπαρά που λέει η Unilever πως έχει το βούτυρο, τα οποία στο βούτυρο είναι περίπου στο 63%.

      -Και εδώ δεν βλέπουμε πουθενά την σύσταση των φυτικών έλαιων, σε αντίθεση με τις Αμερικάνικες μαργαρίνες π.χ.

      http://www.crisco.com/products/all-vegetable-shortening-17-315

      -Αντίθετα στην ετικέτα μοστράρουν τα «hydrogenated vegetable fats» τα οποία ξέρουμε ότι περιέχουν τα αγαπητά μας trans fat ωστόσο στην ετικέτα αναγράφονται 0 grams trans fat. Θεορώντας ότι η εταιρεία δεν ψεύδεται 2 τινά μπορούν να συμβαίνουν:
      α)Τα υδρογονωμένα φυτικά λίπη έχουν υποστεί πλήρη υδρογονοποιηση και άρα μετατροπή σε κεκορεσμένα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση αυτό αποτελεί υποβάθμιση της θρεπτικής αξίας του προιόντος αφού κατά τα λεγόμενα την Unilever μειόνει τα καλα ακόρεστα και αυξάνει τα κακά κεκορεσμένα.
      β)Σύμφωνα με το FDA μια εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να αναγρα΄φει το ποσό tranfs fat αν αυτά περιέχονται σε λιγότερο από 0.5γραμμάρια PER SERVING. Τι serving size έχουμε εδώ; 10 γραμμάρια; Χμ χμ χμ χμ χμ δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι μας τα λες καλα Unilever

 • Ανθή

  Συμφωνώ με τα επιχειρήματά σας, θα ήθελα μόνο να τονισω ότι στα μικρά παιδιά καλύτερα να δίνουμε βούτυρο, εστω σε μικρότερη ποσότητα.
  Όπως και να είναι, έχει περάσει μικρότερη επεξεργασία.

  Χημικός είμαι, δε δαιμονοποιω τα τεχνητά.
  Κάποια πιο φυσικά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν ιδια ποσότητα μιας βιταμίνης με κάποια «τεχνητά», αλλά στην πράξη (για κάποιους πολύπλοκους λόγους) ο οργανισμος την απορροφά πιο αποτελεσματικά από το φυσικό προϊόν. Οι διαφορές είναι μικρές, αλλά υπάρχουν.

  Μπράβο για το πολύ ενημερωμένο και τεκμηριωμένο άρθρο σας.