Φωτογραφία από διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στην Αργεντινή; – Καταρρίπτεται

20

10592626_4385773818104_2633089078104788287_nΤον τελευταίο καιρό, και μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Αργεντινή, άρχισε να ξανακυκλοφορεί αυτή η φωτογραφία που δείχνει μια πραγματικά γιγαντιαία διαδήλωση.

Οι διάφορες λεζάντες αναφέρουν πως πρόκειται για διαδήλωση που έγινε πρόσφατα υπέρ της κυβέρνησης και κατά των ΔΝΤ, και άλλων δανειστών της Αργεντινής (οι τελευταίες διαπραγματεύσεις απέτυχαν και η Αργεντινή χρεοκοπεί για άλλη μια φορά).

Την φωτογραφία αυτή την έχουμε δει και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου Mundial (ίσως το καλύτερο στην ιστορία, κατά την άποψη του υπογράφοντος), μετά από αγώνες όπου η Αργεντινή κέρδισε τον αντίπαλό της, συνήθως ασθμαίνοντας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε τον Νοέμβριο του 2012 με κύρια θέματα τη μείωση της εγκληματικότητας, τη διαφθορά της κυβέρνησης και του κράτους, καθώς και τη φημολογούμενη διάθεση της Προέδρου Φερνάντες να αλλάξει το σύνταγμα ώστε να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές, εκτός από πολυάριθμοι, είναι και εξαιρετικά φασαριόζοι μιας και στην πλειοψηφία κουβαλούν κατσαρολικά τα οποία χτυπούν με δύναμη (cacerolazo)

Η φωτογραφία είναι τόσο καλή διότι την πήρε μη-επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που πετούσε πάνω από τη πορεία.

Περισσότερες φωτογραφίες και λεπτομέριες μπορείτε να δείτε εδώ.

Το παραπάνω άρθρο δεν είναι πολιτικό σχόλιο.

Greek Skeptic

Αργεντινή covered

 

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • konstas

  Νομιζω ότι το θέμα εδώ είναι το εξής : Όταν κάποιος αναρτά -αρχικά- ψεύτικα στοιχεία στο internet, το κάνει συνήθως για κάποιο σκοπό και συνήθως αυτοί που τα αναπαράγουν το κάνουν από άγνοια ή αδιαφορία, η οποία όμως διογκώνει το ψέμα..

  Αυτός που έκανε την πρώτη ψευδή ανάρτηση μπορεί να έχει σκοπό κακό (π.χ. να δυσφημήσει κάποιον), καλό (π.χ. να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για ένα θέμα) ή ουδέτερο (π.χ. να προωθήσει πολιτικά συμφέροντα στα οποία δεν υπάρχει «κακό» και «καλό»). Στην ανάρτησή του αυτή μπορεί να κατασκευάσει εντελώς μια είδηση, ή να δώσει ψευδή στοιχεία για μια υπαρκτή είδηση.

  Και τα στοιχεία που δίνει είναι ενδεικτικά του σκοπού του. Μπορεί να δώσει στοιχεία που τονίζουν την είδηση (π.χ. παραπάνω κόσμος σε μια διαδήλωση που έγινε), στοιχεία που υποβαθμίζουν την είδηση (π.χ. λιγότερος κόσμος σε μια διαδήλωση που έγινε) ή στοιχεία ανάλογου βαθμού με των αληθινών (π.χ. άλλη φωτογραφία με παρόμοιο κόσμο όμως, μιας διαδήλωσης που έγινε). Στην πρώτη περίπτωση θέλει να δείξει ότι η διαδήλωση είχε μεγαλύτερη απήχηση από την πραγματική, στην δεύτερη περίπτωση μικρότερη απήχηση από την πραγματική, στην τρίτη απλώς βαριόταν ή αδυνατούσε να βρει ακριβή στοιχεία και έβαλε ανάλογα των πραγματικών.

  Και ερχόμαστε στο ερώτημα : Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Αν π.χ. εγώ έχω καλό σκοπό (ευαισθητοποίηση ανθρώπων) και βάλω ένα ωραίο μεν, ψεύτικο δε, ρητό του Σωκράτη, πρέπει να συνεχίσει να αναπαράγεται; Δεν ξέρω για τους υπολοίπους, η δική μου απάντηση είναι ΟΧΙ.

  Επομένως αν πρέπει να αποκαθίσταται η αλήθεια ακόμα και όταν πρόκειται για διάψευση ψευδών ειδήσεων που είναι για καλό σκοπό, πολλώ δεν μάλλον πρέπει να αποκαθίσταται όταν πρόκειται για διέψευση ουδέτερων ή κακών σκοπών.

  Πάμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο αρχικός εμπνευστής της χρήσης της συγκεκριμένης φωτό είχε προφανώς ουδέτερο σκοπό. Δεν ήθελε να βλάψει κάποιον, απλά ήθελε να δείξει την απήχηση της συγκεκριμένης πορείας. Σίγουρα δεν χρησιμοποίησε ψευδές στοιχείο που υποβαθμίζει την πορεία, αλλά προφανώς χρησιμοποίησε στοιχείο που υπερτονίζει την πορεία. Αν υπάρχουν φωτογραφίες της πραγματικής πορείας με ανάλογο κόσμο (ή περισσότερο) θα ήθελα να τις δω. Η διάψευσή του δεν σημαίνει ότι δεν έγινε η πορεία ή ότι δεν είχε κόσμο… σημαίνει απλά ότι δεν είχε ΑΥΤΟΝ τον κόσμο. Πλέον, όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει πόσο κόσμο είχε τελικά η πορεία αρκεί να ψάξει αλλού και να πάψει να στηρίζεται σε αυτήν την φωτό (εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι).

  Και ερχόμαστε τέλος στους σκοπούς του διαψεύδοντα, δηλαδή τα ellinika hoaxes. Από μόνος του ο σκοπός της αποκατάστασης της αλήθειας, ό, τι δηλαδή υποστηρίζει το site πως θέλει να πετυχαίνει, είναι αρκετός σκοπός. Αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό (π.χ. συγκεκριμένα συμφέροντα), δεν το ξέρω. Αμφιβάλλω πολύ αλλά δεν το ξέρω …και ίσως ούτε να με ενδιαφέρει, από τη στιγμή που τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για διαψεύσεις είναι πραγματικά. Αν θεωρώ ότι κάπου σφάλλουν τα ellinika hoaxes θα το πω (όπως έχω κάνει σε ορισμένα post). Αν δω ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα, επίσης θα το πω.

  Αν κάποιος έχει δει κάποια συστηματική εύνοια προς συγκεκριμένα συμφέροντα, ας το πει, για να δούμε εάν είναι έτσι. Όμως το να λες ότι κάποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «κατεστημένου» δεν έχει νόημα, πολύ απλά γιατί το «κατεστημένο» (μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμοί, οργανώσεις, ισχυρά κράτη κλπ) έχει ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ τις περισσότερες φορές συμφέροντα και δεν είναι δυνατόν σε κάποιον, ακόμα και αν το θέλει να τα εξυπηρετεί όλα ταυτόχρονα.

 • Goodguy Nick

  Ο greekskeptic λέει το εξής απλό Mila. Το ψέμα είναι ψέμα, δεν μπορεί να πλασάρεται ως αλήθεια. Είτε μας αρέσει το όλο νόημα που πάει να περάσει, είτε όχι.

  Δε χρειάζεται να επινοείται μια αλήθεια τη στιγμή που ένα πραγματικό γεγονός είναι θλιβερό έτσι κι αλλιώς.

  Διαδίδοντας μια επινοημένη ιστορία για να συγκινήσεις-προκαλέσεις το ενδιαφέρον, απλά δίνεις πάτημα και στον πιο αισχρό να φτιάξει το δικό του παραμύθι, να το πλασάρει όπως θέλει.

  Το ψέμα είναι ψέμα και για φτύσιμο απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει «αλλά», «μα»-«μου».

  Ή βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει και είμαστε υπέρ της αλήθειας ή αρχίζουμε τις εκπτώσεις αναλόγως με το τι μας βολεύει κάθε φορά. Στη δεύτερη περίπτωση μην ξεχνάς πως και ο ιδεολογικός-όποιος αντίπαλος σου, μπορεί να κάνει το ίδιο.

 • Nikos

  Πάντως για να είμαι ειλικρινής μια απορία την έχω περί του τι ρόλο παίζεις τελικά εσύ «Ellinika Hoaxes». Μάλλον προβληματίζει και ο χρόνος της εμφάνισής σου, εκτός από τη γενική κατεύθυνση «ψάχνουμε να βρούμε τι να καταρρίψουμε, εμπιστευόμαστε μόνο τη συστημική προπαγάνδα, δίκιο έχουν a priori τα επίσημα «κανάλια», μην τρέφετε αυταπάτες, το χρέος πρέπει να πληρωθεί, το μνημόνιο είναι ευλογία». Υπερβάλλω σταδιακά στην παραπάνω πρόταση ίσως, αλλά τέτοια «οσμή» βγάζεις τελικά. Και όχι και τόσο ευχάριστη νομίζω…

  • GreekSkeptic

   Με κατάλαβες φίλες Νίκο. δεν έχει νόημα να κρυφτώ πλέον.
   Από τότε που ήρθα στα Ελληνικά Hoaxes (γιατί είμαστε 5 εδώ και το site υπάρχει περισσότερο από δύο χρόνια) είμαι στη μισθοδοσία όλων των σκοτεινών δυνάμεων που υπάρχουν και μοναδικός μου στόχος είναι να καταπνίξω κάθε λογής δίκαιη επανάσταση.
   Η αλήθεια είναι πως τώρα που αποκαλύφθηκα έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου και θα μπορέσω να κάνω τη προπαγάνδα για την οποία πληρώνομαι με μεγαλύτερη άνεση και καθόλου τύψεις.
   GS

   • Alexander Nikolaidis

    Που πληρώνουν μάστορα να πάω να γραφτώ κι εγώ;

    • GreekSkeptic

     Πρέπει να έχεις άκρες με τη Λέσχη. Αν πρέπει να με ρωτήσεις «ποιά Λέσχη» τότε δεν είναι για σένα αυτά.
     GS

     • Alexander Nikolaidis

      Just point me the way please

     • John Smith

      Τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από επιλογές…

   • John Smith

    Μη σκας, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Και μεταξύ μας, περισσεύει καιμά θέση;

    Πάντως, για να γίνω λίγο κακός, έχεις μια τάση να παρουσιάζεις τα πράγματα μονόπλευρα, και αυτό χτυπάει άσχημα. Δεν λέω ότι έχεις άδικο, απλά βλέπεις τα πράγματα μαύρο-άσπρο ενώ συνήθως είναι γκρίζα.

  • Mila

   Πέθανα στο γέλιο όταν διάβασα το σχόλιο, διότι έχω κρατηθεί 2-3 φορές να μην γράψω το ίδιο. 🙂

 • Πολύ καλά κάνετε και καταρρίπτετε και τέτοιες φωτογραφίες που εξυπηρετούν πολιτική προπαγάνδα. Ο ψευδής ισχυρισμός σε μια λεζάντα είναι hoax, ανεξαρτήτως αν τα κίνητρα του ψέματος είναι συνωμοσιολογικά, τρομολαγνικά ή, εν προκειμένω, πολιτικά.

  Και αυτονόητο είναι ότι η αποκατάσταση της αλήθειας σε ένα γεγονός ή μια φώτο δεν αποτελεί υποστήριξη της μιας ή της άλλης πλευράς. Είναι μια έντιμη πράξη από μόνη της. Συνεχίστε έτσι!

  Αυτό ας το έχουν υπ’ όψιν τους, κυρίως, όσοι χρησιμοποιούν ψεύτικα επιχειρήματα βασισμένα σε εύκολες συνθηματικές εικόνες, και εντυπωσιασμό, αντί λογικών και βάσιμων επιχειρημάτων για να πείσουν για τις θέσεις τους.
  Και το πόσο, εμένα τουλάχιστον, αυτή η ανεύθυνη πρακτική με κάνουν σκεπτικιστή τελικά και ως προς τη βασιμότητα και των υπόλοιπων -πιθανόν αληθινών-θέσεων τους.
  cry wolf που λένε και στη βαρβαρική…

 • Mila

  Δεν ξέρω σε ποιο άρθρο είδατε τη συγκεκριμένη φωτογραφία προκειμένου να βρείτε αφορμή να ακυρώσετε ένα συμβάν που έγινε όντως! Έκανα μια αναζήτηση στο google και όσα άρθρα και να άνοιξα δεν περιέχουν αυτή τη φωτογραφία. Οι διαδηλώσεις έγιναν (κάτι που δεν αναφέρετε πουθενά στο άρθρο σας) και μια άκυρη φωτογραφία (που ένας θεός ξέρει που τη βρήκατε) δεν ακυρώνει το γεγονός αυτό καθεαυτό: https://www.youtube.com/watch?v=Y1tTESD3z-U

  • GreekSkeptic

   Φίλη Mila, σου έστειλα τη φωτό μέσω FB. Ελπίζω να σε κάλυψα. Δεν αναφέρθηκα σε άρθρο αλλά σε κυκλοφορία της φωτογραφίας.
   Δεν με ενδιαφέρει να ακυρώσω οτιδήποτε έγινε στην Αργεντινή πριν μερικές μέρες. Στο άρθρο είμαι σαφής. Η φωτό δεν είναι του 2012 από διαδήλωση κατά τις κυβέρνησης και όχι υπέρ της. Ότι έγινε από εκεί και πέρα δεν απασχολεί το άρθρο το οποίο δεν είναι καν πολιτικό σχόλιο.

   • Mila

    Χαίρομαι που τουλάχιστον παραδέχτηκες μερικώς ότι το άρθρο έδινε λάθος εντυπώσεις, αλλάζοντας τον τίτλο. Και λέγοντας «ο,τι έγινε από εκεί και πέρα δεν απασχολεί το άρθρο» είναι σαν να λες ότι δεν σε ενδιαφέρει τι έγινε στην πραγματικότητα.

    • GreekSkeptic

     Κάνω και εγώ λάθη. Ο τίτλος όντως έδινε λάθος εντύπωση και για αυτό άλλαξε. Το άρθρο δεν έδινε λάθος εντύπωση.

     Αν το άρθρο ήταν πολιτικού περιεχομένου τότε το τί έγινε μετά το 2012 αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα θα είχε σημασία. Αλλά δεν είναι.

     Από την άλλη, να πω και εγώ το κομμάτι μου, ε; Αφού βλέπεις πως δεν έχω διάθεση να μειώσω τίποτα από αυτά που έγιναν οπουδήποτε στον κόσμο, ως ενδιαφερόμενη για τα τεκτενόμενα στην Αργεντινή, θα έπρεπε να επικροτείς τέτοια άρθρα. Η χρήση ψεύτικων στοιχείων (γενικά, όχι μόνο φωτό) για να υποστηριχθεί ένας σκοπός, όσο ευγενής και αν είναι, δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτή από άτομα που τους ενδιαφέρει το θέμα όπως εσύ.
     Αν δηλαδή κάποιος έβαζε ψεύτικη φωτό για να εξυμνήσει τον Ολυμπιακό θα του την έλεγα και ας είμαι γαύρος. Δεν θα έπρεπε η ίδια λογική να ισχύει για όλα;
     Νομίζεις πως το ψέμα βοηθάει στην επίτευξη ενός στόχου;
     Αυτό είναι το μόνο που λέει το άρθρο.
     GS

     • Mila

      Δεν χρειάζεται το άρθρο να είναι πολιτικού περιεχομένου για να δείξει μια αληθινή φωτογραφία από το γεγονός. Δείχνεις το ψέμα, αλλά δεν κάνεις καμία αναφορά στην αλήθεια. Θεωρείς πολιτική το να αναφερθείς στη διαδήλωση, ενώ εγώ το θεωρώ απλά γεγονός. Γεγονός το οποίο όταν αποσιωπάται, σε συνδυασμό με τον πρωτύτερο τίτλο, δίνει λάθος εντυπώσεις.

      Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι αν ήταν διαφορετικός ο τίτλος και αν εντός του άρθρου υπήρχε έστω μια ένδειξη που να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι hoax το γεγονός, δεν θα καθόμασταν τώρα να συζητάμε.

      Σέβομαι τη δουλειά που κάνετε, αλλά όταν η ίδια κάνω έρευνα και δεν βρίσκω το ίδιο αποτέλεσμα… θα με υποστείτε. 🙂

    • Haris Tzivanopoulos

     Συγκεντρώσεις υπέρ της Κιρχνερ γίνονται αλλά δεν σημαίνει πως δεν γίνονται (και πολύ μεγαλύτερες) εναντίον της. Και ο Ερντογάν έκανε (και μάλιστα τεράστιες) αντι-συγκεντρώσεις όταν γινόταν ο κακός χαμός στην πλατεία Ταξίμ.
     http://www.theguardian.com/world/2013/apr/19/argentines-rally-against-fernandez-government
     http://rt.com/news/argentina-protest-march-government-304/

     Kαι για να σε προλάβω πριν με θεωρήσεις τίποτα ξάδελφο του Σαμαρά ή του Βενιζέλου, απλά δεν μου αρέσει όλο αυτό με το λάθος-βολικό παράδειγμα που η αντιπολίτευση περνάει με την Κιρχνερ, που δεν είναι παρά μια καιροσκόπος (όπως και ο άντρας της) πολιτικός που εκμεταλλεύτηκαν το χάος για να θυσαυρίσουν.
     Που το ξεκίνησε ο άντρας της σαν κυβερνήτης μιας μικρής επαρχίας, αποκτώντας γη με περίεργους τρόπους και που ξεσάλωσε με το που εκλέχτηκε πρόεδρος και συνεχίζει η γυναίκα του. Επαγγελματίας πολιτικός, χωρίς περιουσία και χωρίς να έχει εργαστεί σχεδόν ποτέ…
     Γιατί 82 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην κρίση, δεν βγαίνουν όταν υποτίθεται πως πολεμάς το σύστημα. Όποιος δε, θέλει σωστό παράδειγμα υπάρχει ο Ραφαέλ Κορέα.
     Αλλά εκεί δεν έχει επιβίωση πρασινο-φρουρών, χαραμοφάηδων συνδικαλιστών και επιστροφή στα παλιά όπως υπόσχεται η αντιπολίτευση και ταιριάζει και με το εκμεταλλευόμενο την ταμπέλα των Περονιστών, ζεύγους Κίρχνερ..

     • Mila

      Δεν είπα ότι δεν γίνονται συγκεντρώσεις κατά και ούτε έθιξα θέμα ως προς το μέγεθος των μεν και των δε. Όπως ανέφερα και πριν, θα προτιμούσα να δοθεί μια εικόνα της πραγματικότητας κι ας ήταν (που ήταν) πιο μικρό το μέγεθος της αληθινής πορείας. Με το να μην δοθεί αυτή, διαστρεβλώνεται η όλη είδηση.
      Όλα τα υπόλοιπα που λες είναι λεπτομέρειες που αν αναλύσω, θα κάνουμε μακροσκελή πολιτική συζήτηση. Δεν υπάρχουν άγγελοι στην πολιτική, ακόμη και ο Κορρέα που λες δεν είναι αυτό που τον παρουσιάζουν. Έχω Έλληνα φίλο που τα παράτησε όλα και μένει στον Ισημερινό από το 2012 και μου λέει πως δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα νομίζουμε. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός της διαδήλωσης και το συγκεκριμένο άρθρο.

  • Luis Andreucci

   Οι φωτογραφία έπαιξε λίγο πριν από αυτό που μας δείχνετε που είναι οι διαδήλωση μιας μικρής πολύ μικρής ομάδας κομματικών που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις….νομίζω ότι οι φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης είναι αποστομωτικές όσο αφορά το μέγεθος και τον παλμό αυτά για να μην παραμυθιάζεστε …..

   • Mila

    Που «έπαιξε λίγο πριν»; Στο Mega ή στο Skai;

    Πρόλαβες και τους μέτρησες κιόλας; Ή μήπως ήσουν εκεί;