Μήνυση κατά της Ελλάδας κατέθεσαν Αργεντινή και Βενεζουέλα – Πρέπει να το καταρρίψουμε;

21

Σε αυτό το site ο κύριος στόχος μας είναι να καταρρίπτουμε ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο internet. Γενικότερα κυνηγάμε το ψέμα αλλά το σημερινό δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Πρόκειται για μια φάρσα που είναι πολύ ωραία στημμένη. Το κείμενο έχει ως εξής και μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Τεράστια έκπληξη στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η είδηση ότι Αργεντινή και Βενεζουέλα κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς το οποίο πήρε στα χέρια του το προσχέδιο της μήνυσης, βασική αιτιολόγηση της πράξης αυτής αποτελούν τα δυσφημιστικά σχόλια δεκάδων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου κατά των δύο αυτών χωρών.

Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι “παρατηρώντας εδώ και δύο περίπου χρόνια τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ψεύδονται διαρκώς στοχεύοντας αναίτια τους περήφανους λαούς της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, κι έπειτα από συνεχείς διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο που δεν εισακούστηκαν, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κίνηση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας”.

Όπως γράφει ο ρεπόρτερ του Ρόιτερς, Φελίθ Ναβιδάδ, ο οποίος εξασφάλισε το κείμενο της μήνυσης πριν αυτό φτάσει στα χέρια της ελληνικής διπλωματικής αρχής, οι ηγέτες των δύο λατινοαμερικανικών χωρών “φέρονται απογοητευμένοι από τη στάση συγκεκριμένων εκλεγμένων Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι δεν έχουμε καν χαρτί υγείας για να σκουπιστούμε”.

Στο συνοδευτικό αιτιολογικό κείμενο το οποίο παρατίθεται μαζί με την ίδια τη μήνυση που υπογράφουν οι Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρχνέρ και Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνεται ότι “σε διπλωματικό επίπεδο, έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούνται οι χώρες μας από τις πολιτικές ηγεσίες και τα ελεγχόμενα από αυτές μέσα ενημέρωσης ως αντιπαραδείγματα. Κάναμε μάλιστα μεγάλη υπομονή όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία αρνηθήκαμε να πληρώσουμε τους γύπες και τους τοκογλύφους των διεθνών αγορών ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των διαλυμένων οικονομιών μας μετά από δεκαετίες οικονομικού και στρατιωτικού ελέγχου, υποκινούμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Βλέποντας όμως τον ελληνικό λαό να χάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια το ένα τρίτο του πλούτου του και κυρίως να οδηγείται στην απώλεια της ίδιας του της ελπίδας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη συμβολική κίνηση, η οποία ελπίζουμε πως θα τον ξυπνήσει από τον τετραετή του λήθαργο”.

Οι ηγέτες των δύο λατινοαμερικανικών χωρών φαίνονται εξαιρετικά διαβασμένοι όσον αφορά την ελληνική ιστορία και τους απελευθερωτικούς της αγώνες. “Γνωρίζουμε”, γράφουν, “πως η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση αγώνων οι οποίοι κατέληξαν σε εμφύλιες συγκρούσεις που έφεραν το διχασμό και υποθήκευσαν οικονομικά τη χώρα. Ελπίζουμε πως για ακόμη μια φορά, εμείς, ένας ‘ξένος παράγοντας’, θα σας αφυπνίσουμε από τον εφιάλτη σας και θα σας οδηγήσουμε σε έναν διαφορετικό δρόμο από εκείνον που διάλεξαν οι υπάλληλοι της τρόικας των δανειστών για εσάς. Σας καλούμε όμως να μην ξεγελαστείτε ξανά. Σκοπός της δικής μας παρέμβασης δεν είναι να σας χρεώσουμε με υπέρογκα δάνεια ούτε να σας βάλουμε να σκοτωθείτε μεταξύ σας. Το μόνο που θέλουμε είναι να διώξουμε το φόβο σας και να σας δείξουμε ότι δεν είμαστε το τέρας που σας δείχνουν κάθε μέρα στις τηλεοράσεις σας, αλλά απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη τους και να διδαχθούν από αυτά”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ρόιτερς, η μήνυση αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δια της διπλωματικής οδού, σε μερικές ώρες. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αργεντινή, οι οποίες -κατά τον ρεπόρτερ Φελίθ Ναβιδάδ- σχεδιάζουν να εκδώσουν καταδικαστική ανακοίνωση ενάντια στις κυβερνήσεις των δύο λατινοαμερικανικών χωρών, εφόσον πρώτα πάρουν την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την αμερικανική πρεσβεία και τη βοηθό της γραμματέας της Άνγκελας Μέρκελ.

Με νέο του τηλεγράφημα, το πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι το αιτιολογικό κείμενο της μήνυσης καταλήγει με τα εξής λόγια: “γνωρίζουμε ότι σας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διακρίνετε, σαν λαός, το ψέμα από την αλήθεια. Πιστέψτε μας. Βρεθήκαμε κι εμείς στην ίδια θέση με εσάς και το πληρώσαμε. Γι’αυτό και σας ζητούμε να κάνετε το πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Μην ακούτε αυτά που σας λένε οι πολιτικοί και οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Κλείστε τις τηλεοράσεις. Σταματήστε να αγοράζετε τις εφημερίδες τους και να ακούτε τα ραδιόφωνά τους. Μπείτε στις ιστοσελίδες τους και βομβαρδίστε τους με ένα μήνυμά: ‘Σας καταλάβαμε. Δεν σας φοβόμαστε πια. Είμαστε ελεύθεροι’”.

Όπως όλες οι φάρσες έτσι και αυτή έχει φτιάξει μια ιστορία ψεύτικη που όμως δείχνει αληθοφανής. Αυτό που την κάνει να διαφέρει από τα ψέματα και έτσι απαλλάσει τον δημιουργό της από ηθικές ευθύνες, είναι πως μέσα στο κείμενο υπάρχουν ξεκάθαρα σημεία όπου ο συγραφέας μας λέει πως το κείμενο είναι ψεύτικο.

Θα αναφερθώ σε μόνο δύο σημεία αλλά ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να βρει και άλλα.

 • Ο ρεπόρτερ του Ρόιτερς λέγεται Φελίθ Ναβιδάδ. Στα Ισπανικά αυτό σημαίνει «Καλά Χριστούγενα»
 • Στην τελευταία παράγραφο ο συγγραφέας μας το λέει ξεκάθαρα: «γνωρίζουμε ότι σας είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διακρίνετε, σαν λαός, το ψέμα από την αλήθεια»

Νομίζω πως έχει δίκιο.

Προσωπικά θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα. Έδειξε πως είναι πολύ καλός μυθοπλάστης και πως πιάνει το σφυγμό της Ελληνικής κοινωνίας τέλεια.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Φελιθ ναβιδαδ
  προθπερο ανιο η φελιθιδαδ!

 • Haris Tzivanopoulos

  Πέρα από το γεγονός του χιουμοριστικού δημοσιεύματος που κάποιοι αναπαράγουν και πολλοί θεωρούν ως πραγματική είδηση, το πιο τραγικό είναι αυτή η Κιρχνερο-μανία από την οποία έχουμε καταληφθεί οι ούτως ή άλλως εύκολοι στον εντυπωσιασμό και στο μένουμε στις ταμπέλες και ο,τι μας σερβίρουν Έλληνες.
  http://365meres.wordpress.com/2014/08/06/τα-ξένα-λαμόγια-και-οι-

 • HoHe

  Μα το κειμενο δε θα μπορουσε να ειναι κατι αλλο εκτος απο φαρσα…

 • Strange Attractor
  • GreekSkeptic

   Εμένα με έπεισες πάντως στην αρχή και μετά με κρέμμασες…

 • xris

  ΨΕΜΑΤΑ – ΞΕΨΕΜΑΤΑ…

  Το μήνυμα ισχύει και είναι αληθινό:

  Κλείστε τις τηλεοράσεις. Σταματήστε να αγοράζετε τις εφημερίδες τους και να
  ακούτε τα ραδιόφωνά τους. Μπείτε στις ιστοσελίδες τους και βομβαρδίστε τους με
  ένα μήνυμά: «Σας καταλάβαμε. Δεν σας φοβόμαστε πια. Είμαστε
  ελεύθεροι».

  Έχουμε τα χειρότερα ΜΜΕ του κόσμου, έχω πέσει άπειρες φορές σε μεταφράσεις
  κειμένων του Krugman από το Βήμα κάκιστες, σκέτες παραφράσεις…
  Όπως τελευταία από την ίδια φυλλάδα έπεσα σε παράφραση ρεπορτάζ για την
  Ουκρανία του Guardian.
  Την προπαγάνδα που κάνουν εδώ υπέρ διεθνών κινήσεων της Αμερικής ή της
  Γερμανίας δεν την κάνει ούτε ο Bloomberg, o οποίος είναι πολύ πιο σκεπτικιστής
  από το «μέγκα».
  Ο Ευρω-σκεπτικισμός νίκησε στις πρόσφατες ευρω-εκλογές, όπου έφτασε ακόμα
  και η Αγγλία να ψηφίσει Nigel Farage, που προέρχονταν από ένα μικρό μέχρι τότε
  κόμμα. Η Αγγλία έσπασε τον δικομματισμό 100 και πλέον ετών, ψηφίζοντας τον, και
  στην Ελλάδα αυτό δεν ακούστηκε καν, από τα πορνο-κάναλα.

  Κι εσύ αν θες να σε σκεπτικιστής ας είσαι προς τα ψέμματα που μας κοιμίζουν
  κι όχι προς αυτά που μας ξυπνάνε…

  (Εκτός από σκεπτικιστής βλέπω είσαι και δικτάτορας, γιατί δεν δημοσιεύεις αυτά που γράφω,.. θα τα γράψω με προφίλ να δω αν θα έχω καλύτερη τύχη!)

  • GreekSkeptic

   Το εντυπωσιακό σε αυτή τη χώρα είναι πως αν κάποιος πάρει την οικογένεια και πάει για μπάνιο να βγάλει τον ιδρώτα της ζεματιστής ημέρας από πάνω του και κάποιο επαναστατικό σχόλιο μείνει unapproved για πάνω από 3 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, αυτομάτως μαρκάρεται ως δικτάτορας.

   Πολλά θα μπορούσε να πω για αυτό, αλλά συγκρατιέμαι.

   • xris

    Φίλε μου να μη κάνεις εκ των προτέρων έλεγχο στα σχόλια, αλλά να τα αφήνεις να δημοσιεύονται όλα!
    Και άσε τους χρήστες να κρίνουν αν θέλουν να τα βαθμολογίσουν θετικά ή αρνητικά.
    Αυτό θα πει ελευθερία του λόγου!

    • Πιστεύω πως αυτό, δεν το αποφασίζεις εσύ.

    • Όχι xris. Καλά κάνουν και ελέγχουν τα σχόλια, για τη δική τους προστασία.
     Στην καταδίκη της σελίδας https://www.facebook.com/gerontas.pastitsios
     οι δικαστές, αν και ο ίδιος ο Παστίτσιος ήταν αρκετά προσεκτικός στη σάτυρά του, οι δικαστές προκειμένου να θεμελιώσουν την κατηγορία της καθύβρισης θρησκεύματος θεώρησαν ότι ως διαχειριστής, εφόσον δεν έκοψε τα «βλασφημα» σχόλια είχε ευθύνη, και καταδικάστηκε.
     Δε θα μπω τώρα και στο παράλογο του θέματος ότι εν έτει 2014 υπάρχει αδίκημα βλασφημίας, ή ότι καταδικάστηκε ο Παστίτσιος που δεν έσβησε τα βλάσφημα σχόλια, αλλά το δικαστήριο δεν αναζήτησε καν τους συντάκτες των σχολίων, αν και η πλατφόρμα του FB ήταν ότι πιο εύκολο για να τους ανακαλύψει.
     Ανεξάρτητα με τις θέσεις μας για την ελευθερία του λόγου και την ευθύνη του γράφοντος ένα σχόλιο, η ελληνική πραγματικότητα μας δείχνει ότι για τους admins μιας σελίδας ισχύει το φύλαγε τα ρούχα σου…

    • John Smith

     Δεν είναι τόσο απλό. Σε blogs όπως αυτό -με μεγάλη επισκεψιμότητα και μεγάλες κόντρες- εάν δεν υπάρχει έλεγχος στα σχόλια θα γεμίσουν σύντομα με άτομα που απλά θα μπαίνουν για να trollάρουν και να βρίσουν. Άρα κάποιος έλεγχος είναι αναγκαίος.

     Τουλάχιστον εδώ ακόμα μπορείς να σχολιάσεις. Υπάρχουν σελίδες που δέχτηκαν τόσο μεγάλη επίθεση που αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν εντελώς τη δυνατότητα σχολιασμού -και μετά οι ίδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα τις κατηγορούσαν ότι «τους φίμωναν».

 • kas

  ΨΕΜΑΤΑ ΞΕΨΕΜΑΤΑ…

  Το μήνυμα ισχύει και είναι αληθινό:

  Κλείστε τις τηλεοράσεις. Σταματήστε να αγοράζετε τις εφημερίδες τους και
  να ακούτε τα ραδιόφωνά τους. Μπείτε στις ιστοσελίδες τους και
  βομβαρδίστε τους με ένα μήνυμά: «Σας καταλάβαμε. Δεν σας φοβόμαστε πια.
  Είμαστε ελεύθεροι».

  Έχουμε τα χειρότερα ΜΜΕ του κόσμου, έχω πέσει άπειρες φορές σε μεταφράσεις κειμένων του Krugman από το Βήμα κάκιστες, σκέτες παραφράσεις…
  Όπως τελευταία από την ίδια φυλλάδα έπεσα σε παράφραση ρεπορτάζ για την Ουκρανία του Guardian.
  Την προπαγάνδα που κάνουν εδώ υπέρ διεθνών κινήσεων της Αμερικής ή της Γερμανίας δεν την κάνει ούτε ο Bloomberg, o οποίος είναι πολύ πιο σκεπτικιστής από το «μέγκα».
  Ο Ευρω-σκεπτικισμός νίκησε στις πρόσφατες ευρω-εκλογές, όπου έφτασε ακόμα και η Αγγλία να ψηφίσει Nigel Farage, από ένα μικρό μέχρι τότε κόμμα. Η Αγγλία έσπασε τον δικομματισμό 100 και πλέον ετών, ψηφίζοντας τον, και στην Ελλάδα αυτό δεν ακούστηκε καν, από τα πορνο-κάναλα.

  Κι εσύ αν θες να σε σκεπτικιστής ας είσαι προς τα ψέμματα που μας κοιμίζουν κι όχι προς αυτά που μας ξυπνάνε…

  • Χρηστος Βουλγαριδης

   ayto to «pornokanala» kati moy 8ymizei

 • Spilios Proiskos
  • Επιτέλους το πόσταρε κάποιος! (άτιμη πλύση εγκεφάλου, από την ώρα που διάβασα το όνομα «φελις ναβιδα» αυτό το καταραμένο τραγουδάκι με στοιχειώνει!)
   Είναι δυνατόν να απουσιάζει αυτή η μουσική υπόκρουση σε αυτό το ποστ; 😛

 • niceee

 • alexk

  Το κείμενο κυκλοφορεί απο «μαχητικές ειδησειογραφικές ιστοσελίδες» ως ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΙΔΗΣΗ, σε 3….2….1….

 • Και μάλιστα είναι «Φελίθ Ναβιδάδ» μόνο στα ισπανικά της Ισπανίας. Στη Λατινική Αμερική η προφορά διαφέρει. 😉

  • leon06010

   Εκεί είναι «Φελίς Ναβιδά» (το τελικό δ σπάνια προφέρεται κ στην Ισπανία), Κ το αφεντικό του Φελίθ Ναβιδάδ πως λέγεται; Ενόρα Μπουένα;

   Πάντως, πλάκα-πλάκα, με τόσες μπαρούφες που πετάνε οι δικοί μας σχετικά με την Αργεντινή, την βλέπω τη μηνυσάρα να μας έρχεται.

   • Και θα είναι για τελείως διαφορετικούς λόγους, αλλά φυσικά θα σκάσουν οι συνωμοσιόπληκτοι και θα πουν «είδατε που το είπαμε;» (επειδή αιτία και αιτιατό είναι όροι περίπλοκοι, δυσνόητοι και αντίθετοι με την ελληνικη ψυχοσύνθεση)

 • Noucca Galaktotrofousa

  χαχαχαχαχαχαχα
  Το Φελίθ Ναβιδάδ ήταν πολύ πετυχημένο! Κατά τ’ άλλα καλέ μου σκεπτικέ, μην τη χαίρεσαι τη φάρσα γιατί πολύ φοβάμαι ότι κι αυτή θα διαστρεβλωθεί αρκετά ώστε να τραβάμε τα μαλλιά μας.