Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά! Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες!

6

Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά! Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες!Αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες, το παρακάτω άρθρο, όμως το ζήτημα με τα αλλαντικά που αποσύρονται, δεν είναι όπως παρουσιάζεται.
Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά! Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες!

Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά! Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες!

Αποσύρονται ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά! Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες!
ΠΗΓΗ

Όπως πάντα θα διαβάσουμε πρώτα την «είδηση»


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αποσύρονται, ευρείας κατανάλωσης αλλαντικά από την αγορά επειδή περιέχουν μια επικίνδυνη ουσία.
Πρόκειται για την ουσία Ε120 η οποία είναι χρωστική προσδίδει ένα έντονο κόκκινο χρώμα στα προϊόντα και όπως είπε στο newpost ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός είναι απαγορευμένη στα αλλαντικά καθώς σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα αλλαντικά, όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινή ωμοπλάτη, μπέικον, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.

«Η χρωστική αυτή παράγεται από σκαθάρια που αν και φυσικό προϊόν δεν είναι αθώο εάν χρησιμοποιηθεί στα αλλαντικά», λέει ο κ. Κατσαρός ο οποίος επισημαίνει πως μπορούν να προκαλέσουν βλάβες «στο συκώτι, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα».

Οι εταιρίες λέει ο κ. Κατσαρός επιλέγουν να προσθέτουν την ουσία αυτή «μόνο και μόνο για να είναι πιο ελκυστικά τα προϊόντα στο μάτι του καταναλωτή, ενώ δεν προσδίδουν καμία διατροφική αξία ούτε καν γεύση στο προϊόν».

Χθες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως ανακαλεί συγκεκριμένα προϊόντα αλλαντικών καθώς ανιχνεύθηκε η χρωστική Ε120 και ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους από τα ψυγεία των σούπερ μαρκετ και την μή κατανάλωσή τους από το κοινό.

Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

1. «Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:

. lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,

. lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,

. lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,

. lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,

. lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,

. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,

. lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013

 

2. «Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους 1,5 kg, L01318502

«Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013

«Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013

«Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2?) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013

«Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013

«Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760 τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E..

 

3. «Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316

«Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

 


 

Το πρώτο που θα έχετε παρατηρήσει είναι ότι μιλάμε για προϊόντα που έχουν λήξει. Τα προϊόντα έχουν λήξει, γιατί η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ είναι περσινή με ημερομηνία εγγράφου 30/7/2013 όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες.

7

8

Το δεύτερο και εντυπωσιακότερο, είναι και πάλι, ο κύριος Κατσαρός. Άρχισα να πιστεύω πως αυτός ο κύριος έχει βαλθεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Τη μια έχουμε τη μαγνητική καταιγίδα που θα πλήξει την Ελλάδα και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε καρδιακούς. Την άλλη έχουμε αεροψεκασμούς από άγνωστα αεροπλάνα, χωρίς διακριτικά. Τώρα έχουμε τη χρωστική Ε120 που σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα αλλαντικά, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
Είναι όμως η χρωστική Ε120 επικίνδυνη σε συνδυασμό με αλλαντικά όπως εξηγεί ο κύριος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ; Τι στο καλό, χημικός είναι και τόσα χρόνια ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Αν δεν ξέρει αυτός ποιος μπορεί να ξέρει;

Το ζήτημα με την ανάκληση των αλλαντικών προκλήθηκε από τη μη ορθή επισήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω πρόσφατης (Ιούνιος 2013) αλλαγής της νομοθεσίας για τα πρόσθετα τροφίμων όπως, μπορούμε να δούμε παρακάτω. Ούτε διατροφική βόμβα έχει σκάσει στα ψυγεία, ούτε η χρωστική θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη σε συνδυασμό με τα αλλαντικά ούτε απαγορεύετε αυτή η χρωστική στα ατλαντικά ούτε τίποτα άλλο.

9

10Σκαθάρια ή Dactylopius coccus;
Αν και δεν είμαι εντομολόγος η αναφορά του άρθρου για σκαθάρια είναι μια ακόμη ανακρίβεια. Ναι η χρωστική Ε120 παράγετε από έντομα αλλά όχι από σκαθάρια.
Τα έντομα συλλέγονται από τους κάκτους, σκοτώνονται με ζεστό νερό και κατόπιν αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι η χρωστική Ε120 και ναι υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα από τρόφιμα ,ποτά, γλυκά κτλ. μέχρι καλλυντικά.

 

 

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Alexander Nikolaidis

  Αν και δεν πέρνω όρκο ότι το ίδιο 100% ισχύει στην Ελλάδα… Στην Αμερική και την ΕΕ κάθε πρόσθετο τροφίμων έχει συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις και συγκεκριμένα επιτρεπόμενα ποσοστά που μπορεί να υπάρχει σε κάθε τρόφιμο. Ακόμα και αν στο μυαλό μας κάτι είναι «αθωο»

  ή «ασφαλές» για να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετική χρήση ή σε μεγαλύτερα ποσοστά πρέπει να πάρει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Μπορεί να ακούγεται υποερβολικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρζαν πολλές περιπτώσεις που συγκεκριμένα πρόσθετα δημιουργούσαν προβλήματα υγείας λόγω χημικών αντιδράσεων ή άλλων λόγων όταν προσθέτονταν σε συγκεκριμένες τροφές. Επίσης τόσο σε ΕΕ όσο και ΗΠΑ οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τα πρόσθετα που περιέχουν(υπάρχει πάντα το θέμα πιθανής αλλεργικής αντίδρασης και η καρμίνη π.χ. θα έκανε ένα τρόφιμο ακατάλληλο για όσους δεν θέλουν να φάνε κάτι που περιέχει έντομα λόγω θρησκευτικώνλόγων). Αν οτιδήποτε από τα 3 παραπάνω δεν το κάνει η εταιρεία τότε αποτελεί(ακούσιο ή εκούσιο) σφάλμα της εταιρείας.
  http://www.fda.gov/ohrms/dockets/98fr/E6-1104.htm
  [[Page 4840]]

  Campari, a popsicle, candy, yogurt, and artificial crabmeat) and
  cosmetics (face blush, eye shadow, eyeliner, and skin products) have
  been reported in the scientific and medical literature since 1961.
  Since 1994, we have received 11 adverse event reports of allergic
  reactions, including anaphylaxis, experienced by individuals after
  eating food or drinking a beverage containing cochineal extract or
  carmine, or using cosmetics colored with carmine. We know of no reports
  of allergic reaction to cochineal extract or carmine in drugs.
  In 1998, we received a citizen petition (Docket No. 98P-0724) from
  CSPI asking us to take action to protect consumers who are allergic to
  cochineal extract and carmine. The CSPI petition, the reports from the
  scientific literature, and the voluntarily submitted adverse event
  reports provide the factual basis for the regulatory action we now
  propose.

 • Πολλά απο τα άρθρα που κυκλοφορούν υπάρχουν για να προκαλέσουν φόβο.

 • Ioanna Papagiannopoulou

  Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παλιά δελτία τύπου του ΕΦΕΤ να ανακυκλώνονται. Βιασύνη ή το θέμα πουλάει; Όπως και να έχει, παραπλανούν τον καταναλωτή. Το ίδιο και με την ανακοίνωση για το Ε120, η αναφορά στα σκαθάρια είναι πιασάρικη αλλά ανακριβής.
  http://thematadiatrofis.blogspot.gr/2013/08/120.html

 • ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

  Καλημέρα.

  Το έγγραφο του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι τα προϊόντα αποσύρονται διότι ,,, η χρωστική Ε120 είναι «πρόσθετο μη επιτρεπόμενο για τα συγκεκριμένα είδη» και όχι ότι στη συσκευασία τους δεν την αναγράφουν ως συστατικό.

  Τελικά τι ισχύει;.
  Αποσύρθηκαν λόγω συστατικών, λόγω μή αναγραφής συστατικού ή κάτι δεν αντιλαμβάνομαι εγώ σωστά.

  Με αφορμή την επικοινωνία αυτή, θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου στους συντάκτες του blog για την αρτιότητα το βάθος και το πλάτος της απομυθοποίησης που επιτυγχάνουν για κάθε θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

  Καλή συνέχεια.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Πολύ σωστή η επισήμανση. Και όχι απλά λέει ότι είναι μη επιτρεπόμενο, αλλά στο τέλος λέει ότι όποιο έχουν αγοράσει τα προϊόντα, καλούνται να μην τα καταναλώσουν.
   Βέβαια το γεγονός ότι η χρωστική είναι ακίνδυνη, δεν αποκλείει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε λάθος αναλογίες ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν είμαι χημικός τροφίμων.

   Όσο για τον Κατσαρό, δεν ξέρουμε καν αν έκανε αυτές τις δηλώσεις ή αν τον πρόσθεσαν από μόνοι τους στο άρθρο για να του δώσουν περισσότερο κύρος.

 • gloc

  Λοιπόν για να τελειώνουμε με τον κύριο Κατσαρό….προσωπική μου άποψη είναι ότι ο άνθρωπος είναι πλανεμένος!!Το ότι έχει υπηρετήσει σε μια δημόσια υπηρεσία δεν τον κάνει αυτομάτως επαρκώς επιστημονικά καταρτισμένο.Στην «ψαροκώσταινα» όμως ότι δηλώσεις είσαι,ειδικά αν έχεις και κομματικές διασυνδέσεις…..βλέπε πρόσφατα παραδείγματα δημόσιων λειτουργών που αποδείχτηκαν απατεώνες…(σε καμμιά περίπτωση δεν είναι ίδια η περίπτωση του κυρίου Κατσαρού,ούτε της ίδιας βαρύτητας αλλά ελπίζω να καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου).Κατα τα άλλα είναι αξιοπρεπέστατος κυριούλης και εξαιρετικά συμπαθής,