Ανακύκλωση ειδήσεων και ο συνωμοσιολογικός νους

In Urban Legends, Άλλα θέματα, Επιστήμη by Θοδωρής Μαγουλάς7 Comments

00000000000aoio (1)Το τελευταίο καιρό, για άγνωστο λόγο, ανακυκλώνεται στα social media ή είδηση πως το CERN, το επιστημονικό κέντρο που βρίσκεται στην Ελβετία και έχει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί έχουν ανακαλύψει νετρίνα που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Πιο συγκεκριμένα, η είδηση, που κατά κύριο λόγο κυκλοφορεί σαν ποστ από προφίλ σε προφίλ στο Facebook, είναι από την Ημερησία και αναφέρει τα εξής:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση Ευρωπαίων φυσικών ότι εντόπισαν υποατομικά σωματίδια (νετρίνο) που φαίνεται να σπάνε το ρεκόρ ταχύτητας στο σύμπαν, ταξιδεύοντας ταχύτερα και από το φως.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί -προς το παρόν υπάρχουν επιφυλάξεις- τότε απειλείται όχι μόνο η θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής, αν όχι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ενώ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια στον χρόνο, ακόμα και στο παρελθόν.

Η θεωρία της ειδικής σχετικότητας από το 1905 -ο ακρογωνιαίος λίθος της Φυσικής- απαγορεύει οτιδήποτε να κινηθεί πιο γρήγορα από την ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο του φωτός. Μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε βρει το παραμικρό μεγάλο σώμα ή μικροσκοπικό σωματίδιο να κινείται πιο γρήγορα από το φως.

Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Η Ημερησία βέβαια δεν έχει κάνει λάθος. Αυτοί που κάνουν λάθος είναι αυτοί που το αναδημοσιεύουν λες και είναι κάτι νέο ενώ η ημερομηνία του άρθρου ξεκάθαρα λέει πως είναι γραμμένο στις 23/09/2011.

Όχι μόνο αυτό, αλλά στις 22/2/2012, σχεδόν 6 μήνες μετά, ανακοινώθηκε από τους ίδιους επιστήμονες πως τα αποτελέσματα ήταν λάθος και πως υπήρχε πρόβλημα στις μετρήσεις που έδωσαν αυτές τις ταχύτητες. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων, των επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων, η θεωρία της σχετικότητας δεν γκρεμίστηκε, τα νετρίνα δεν ταξίδευαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός και όλα επέστρεψαν στα φυσιολογικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ και εδώ.

Ο συνωμοσιολογικός νους όμως δεν λειτουργεί με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να συνδυάζει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, ακόμα και όταν αυτές δεν συνδυάζονται μεταξύ τους.

Έχουμε λοιπόν γνωστό συνωμοσιολογικό site, που όχι μόνο “τσίμπησε” αυτή την “είδηση”, αλλά την αναδημοσίευσε σαν κάτι φρέσκο και μάλιστα με ημερομηνία 6/8/2014! Δείτε εδώ.

ΟΚ, εντάξει, μπορώ να δεχθώ το λάθος, κανείς δεν είναι τέλειος ούτε καν εγώ, παρόλο που είμαι πιο κοντά στην τελειότητα από οποιονδήποτε άλλο θνητό.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως το τσίμπησαν διάφοροι στο Facebook οι οποίοι όχι μόνο το ποστάρισαν αλλά το έβαλαν σαν απόδειξη πως, μιας και η θεωρία της σχετικότητας γκρεμίζεται, τα ταξίδια με μεγαλύτερη από το φως ταχύτητα είναι δυνατά, ergo οι εξωγήινοι μας επισκέπτονται χρόνια τώρα, χτίσανε της πυραμίδες και τσακίζουν τα σπαρτά αφήνοντάς μας μηνύματα.

Αλλά όλα τα παραπάνω τα συγχωρώ μιας και έτσι δουλεύει ο συνωμοσιολογικός νους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Αυτό όμως που θεωρώ εντελώς αβάσιμο είναι οι ίδιοι οι συνωμοσιολόγοι να μας λένε χρόνια τώρα ότι τις αλήθειες που οι ίδιοι γνωρίζουν και έμαθαν όσο εμείς βοσκούσαμε στο λιβάδι παραπέρα, τις κρύβουν οι επιστήμονες που θέλουν να διατηρήσουν το status quo, ενώ με τη πρώτη ευκαιρία οι ίδιοι επιστήμονες, έστω και λανθασμένα, ανακοινώνουν ότι βρήκαν νετρίνα ταχύτερα από το φως, η θεωρία της σχετικότητας κλονίζεται και συνεπώς αλλάζει το status quo όλου του φυσικού κόσμου!

Δηλαδή από τη μία μας λένε πως η επιστημονική κοινότητα κρύβει γιγαντιαία μυστικά που γνωρίζουν μόνο αυτοί και από την άλλη μας φέρνουν σαν παράδειγμα επιβεβαίωσης των θεωριών τους μια επιστημονική ανακοίνωση που κλονίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν μπορεί οι επιστήμονες και να κρύβουν την αλήθεια και να την ανακοινώνουν νωρίτερα από ότι πρέπει με κίνδυνο να ρεζιλευτούν.

Ή γίνεται;

Τί να πεις πια; Όταν όλα συνδέονται μεταξύ τους με ακαθόριστα νήματα και οι έννοιες αίτιου και αιτιατού ανακατεύονται σε ένα χυλό, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει που κάποια πράγματα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν μόνο όταν εξυπηρετεί και ταιριάζει με τα πιστεύω μας.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • remon kewl

  Να πούμε φυσικά ότι κατά καιρούς βγαίνουν έρευνες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρριψη της θεωρίας της σχετικότητας, αλλά πάντα βγαίνουν λάθος.

 • test

  Όσοι αναδημοσιεύουν μπούρδες στο internet πρέπει να εξευτελίζονται δημοσίως στην κοινωνία, σαν τον παλιό καλό καιρό που δεν είχαμε internet. Η ανωνυμία μας έχει καταστρέψει. Παλιά, ο γιωτάς έτρωγε τις καρπαζιές του, η κοινωνία τον απέρριπτε και τον άφηνε στο περιθώριο, το γιωτιλίκι είχε την τάση να εξαλείφεται. Δεν έστρωσες; Πάλι καρπαζιές απ όλη τη παρέα

  • lord

   ή αλλιώς στο πυρ το εξώτερο μια χαρά ζούσαμε και στον μεσαίωνα τι την θέλουμε την πρόοδο!!

 • Mila

  Που τους βρίσκεις αυτούς τους φίλους στο facebook; χαχαχαχαχα Πλάκα κάνω. Πάντως για το μπλογκ που έχετε, είναι χρήσιμο να έχετε και κάποιους ευκολόπιστους φίλους. 🙂

 • γιωργος

  ΟΚ, εντάξει, μπορώ να δεχθώ το λάθος, κανείς δεν είναι τέλειος ούτε καν εγώ, παρόλο που είμαι πιο κοντά στην τελειότητα από οποιονδήποτε άλλο θνητό………..τωρα με κομπλαρες μεγαλε
  🙂

 • Parapetos

  Οι διαχειριστές των συνωμοσιολογικών sites λίγο ενδιαφέρονται για τις μπούρδες που γράφουν. Τους ενδιαφέρει κατά 99,5% το like farming. Εκμεταλλεύονται την παραμυθολογία του Λιακόπουλου για να βγάλουν κάνα φράγκο.

 • konstas

  Χα !!! Δεν σκέφτηκες όμως το άλλο ! Πως ένα τόσο μεγάλο ερευνητικό ινστιτούτο είχε τελικά λάθος αποτελέσματα και μάλιστα τα ανακοίνωσε τόσο νωρίς πριν βεβαιωθεί για την ορθότητά τους -εν όψει και της σημασίας που είχαν;;; Μήπως γιατί τα αποτελέσματα δεν ήταν λάθος;;; Μήπως στη συνέχεια κατάλαβαν την γκάφα τους και ότι με την δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων επιβεβαίωναν τις διάφορες θεωρίες και έτρεξαν να το μαζέψουν κατόπιν εορτής, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα ως δήθεν λάθος;
  Αν το σκεφτείς βλέπεις ότι ταιριάζουν όλα (αν θέλεις φυσικά να ταιριάξουν). Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν τα σωστά (επομένως και οι θεωρίες είναι σωστές) και το λάθος που έκαναν ήταν ότι δεν σκέφτηκαν τι επιπτώσεις θα είχε η ανακοίνωσή τους. Μόλις το κατάλαβαν έσπευσαν να τα διαψεύσουν (γιατί επιθυμούν την συγκάλυψη) αλλά ήταν αργά γιατί «δεν μασάμε εμείς από αυτά» !

  Ένας συνωμοσιολόγος που σέβεται τον εαυτό του μπορεί πάντοτε να βρει την λύση 🙂