Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακύκλωση ειδήσεων και ο συνωμοσιολογικός νουςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακύκλωση ειδήσεων και ο συνωμοσιολογικός νους

8 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

00000000000aoio (1)Το τελευταίο καιρό, για άγνωστο λόγο, ανακυκλώνεται στα social media ή είδηση πως το CERN, το επιστημονικό κέντρο που βρίσκεται στην Ελβετία και έχει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί έχουν ανακαλύψει νετρίνα που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Πιο συγκεκριμένα, η είδηση, που κατά κύριο λόγο κυκλοφορεί σαν ποστ από προφίλ σε προφίλ στο Facebook, είναι από την Ημερησία και αναφέρει τα εξής:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση Ευρωπαίων φυσικών ότι εντόπισαν υποατομικά σωματίδια (νετρίνο) που φαίνεται να σπάνε το ρεκόρ ταχύτητας στο σύμπαν, ταξιδεύοντας ταχύτερα και από το φως.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί -προς το παρόν υπάρχουν επιφυλάξεις- τότε απειλείται όχι μόνο η θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής, αν όχι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ενώ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια στον χρόνο, ακόμα και στο παρελθόν.

Η θεωρία της ειδικής σχετικότητας από το 1905 -ο ακρογωνιαίος λίθος της Φυσικής- απαγορεύει οτιδήποτε να κινηθεί πιο γρήγορα από την ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο του φωτός. Μέχρι τώρα καμία έρευνα δεν είχε βρει το παραμικρό μεγάλο σώμα ή μικροσκοπικό σωματίδιο να κινείται πιο γρήγορα από το φως.
Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Η Ημερησία βέβαια δεν έχει κάνει λάθος. Αυτοί που κάνουν λάθος είναι αυτοί που το αναδημοσιεύουν λες και είναι κάτι νέο ενώ η ημερομηνία του άρθρου ξεκάθαρα λέει πως είναι γραμμένο στις 23/09/2011.

Όχι μόνο αυτό, αλλά στις 22/2/2012, σχεδόν 6 μήνες μετά, ανακοινώθηκε από τους ίδιους επιστήμονες πως τα αποτελέσματα ήταν λάθος και πως υπήρχε πρόβλημα στις μετρήσεις που έδωσαν αυτές τις ταχύτητες. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων, των επιστημόνων συμπεριλαμβανομένων, η θεωρία της σχετικότητας δεν γκρεμίστηκε, τα νετρίνα δεν ταξίδευαν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός και όλα επέστρεψαν στα φυσιολογικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ και εδώ.

Ο συνωμοσιολογικός νους όμως δεν λειτουργεί με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να συνδυάζει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, ακόμα και όταν αυτές δεν συνδυάζονται μεταξύ τους.

Έχουμε λοιπόν γνωστό συνωμοσιολογικό site, που όχι μόνο “τσίμπησε” αυτή την “είδηση”, αλλά την αναδημοσίευσε σαν κάτι φρέσκο και μάλιστα με ημερομηνία 6/8/2014! Δείτε εδώ.

ΟΚ, εντάξει, μπορώ να δεχθώ το λάθος, κανείς δεν είναι τέλειος ούτε καν εγώ, παρόλο που είμαι πιο κοντά στην τελειότητα από οποιονδήποτε άλλο θνητό.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως το τσίμπησαν διάφοροι στο Facebook οι οποίοι όχι μόνο το ποστάρισαν αλλά το έβαλαν σαν απόδειξη πως, μιας και η θεωρία της σχετικότητας γκρεμίζεται, τα ταξίδια με μεγαλύτερη από το φως ταχύτητα είναι δυνατά, ergo οι εξωγήινοι μας επισκέπτονται χρόνια τώρα, χτίσανε της πυραμίδες και τσακίζουν τα σπαρτά αφήνοντάς μας μηνύματα.

Αλλά όλα τα παραπάνω τα συγχωρώ μιας και έτσι δουλεύει ο συνωμοσιολογικός νους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Αυτό όμως που θεωρώ εντελώς αβάσιμο είναι οι ίδιοι οι συνωμοσιολόγοι να μας λένε χρόνια τώρα ότι τις αλήθειες που οι ίδιοι γνωρίζουν και έμαθαν όσο εμείς βοσκούσαμε στο λιβάδι παραπέρα, τις κρύβουν οι επιστήμονες που θέλουν να διατηρήσουν το status quo, ενώ με τη πρώτη ευκαιρία οι ίδιοι επιστήμονες, έστω και λανθασμένα, ανακοινώνουν ότι βρήκαν νετρίνα ταχύτερα από το φως, η θεωρία της σχετικότητας κλονίζεται και συνεπώς αλλάζει το status quo όλου του φυσικού κόσμου!

Δηλαδή από τη μία μας λένε πως η επιστημονική κοινότητα κρύβει γιγαντιαία μυστικά που γνωρίζουν μόνο αυτοί και από την άλλη μας φέρνουν σαν παράδειγμα επιβεβαίωσης των θεωριών τους μια επιστημονική ανακοίνωση που κλονίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν μπορεί οι επιστήμονες και να κρύβουν την αλήθεια και να την ανακοινώνουν νωρίτερα από ότι πρέπει με κίνδυνο να ρεζιλευτούν.

Ή γίνεται;

Τί να πεις πια; Όταν όλα συνδέονται μεταξύ τους με ακαθόριστα νήματα και οι έννοιες αίτιου και αιτιατού ανακατεύονται σε ένα χυλό, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει που κάποια πράγματα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν μόνο όταν εξυπηρετεί και ταιριάζει με τα πιστεύω μας.

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής