Ποιοι είμαστε
Αρχική Κρέμασαν σε κολόνα πολιτικό που υπεξαίρεσε δημόσιο χρήμα;HOAXES

Κρέμασαν σε κολόνα πολιτικό που υπεξαίρεσε δημόσιο χρήμα;

4 Μαΐ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στην Βραζιλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μάτα Γκράντε, αγανακτισμένοι πολίτες ανέβασαν και έδεσαν τον πολιτικό Μαρσονόλιο Μέντεζ ντα Κόστα που κατηγορήθηκε για κλοπή δημοσίου χρήματος.

Στο makeleio.gr διαβάζουμε:


Το είδαμε επίσης στα stroumfaki.gr, toneo.gr, diaforetiko.gr, scandalbook.gr, tvstarnews.eu, fanpage.gr.



Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε αρχικά τον Μάιο του 2014 σε σελίδες του αραβικού κόσμου [παραδείγματα 1, 2, 3]. Έπειτα, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2014, και έκτοτε αναπαράγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα [παραδείγματα από verianet.gr, kontranews.gr και kwloxaneio.gr].

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πιο πρόσφατο δημοσίευμα, το makeleio.gr ισχυρίζεται ότι η εικόνα τραβήχτηκε το 2016, παρότι το ίδιο είχε πρώτα αναπαράγει τη δημοσίευση το 2015 (χωρίς αναφορά σε έτος).

Στην πραγματικότητα η φωτογραφία δεν είναι ούτε από το 2016 ούτε από τη Βραζιλία, αλλά από το 2011 και την Αυστραλία. Πρόκειται για μέρος προωθητικής καμπάνιας της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας (NAB), κατά την οποία υποτίθεται ότι άλλες μεγάλες τράπεζες αντεπιτίθενται στην δημοφιλία της πρώτης, απαγάγοντας έναν υπάλληλό της και δένοντάς τον σε έναν στύλο. Η ενέργεια δηλαδή ήταν σκηνοθετημένη και δεν αποτέλεσε δείγμα αγανάκτησης των πολιτών. Διάφορες λήψης του προωθητικού τρικ είχαν γίνει τότε viral στα social media [πηγές 1, 2].

Πηγή: smh.com.au

Επίσης, διαδικτυακά δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε καμιά αναφορά σε πολιτικό με όνομα «Μαρσονόλιο Μέντεζ ντα Κόστα», άρα πιθανότατα και το όνομα είναι μέρος της μυθοπλασίας.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι το 2016, Βραζιλιάνοι πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά κρέμασαν έναν κατηγορούμενο πολιτικό σε κολώνα, κρίνεται ως ψευδής και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.