Ποιοι είμαστε
Αρχική Αρχίζει να φουσκώνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Γνωστός σεισμολόγος, φοβάται για μεγάλο σεισμόHOAXES

Αρχίζει να φουσκώνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Γνωστός σεισμολόγος, φοβάται για μεγάλο σεισμό

14 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Κυκλοφόρησε από χθες (13/8/2014) η παρακάτω “είδηση” πως φουσκώνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης και γνωστός σεισμολόγος (Φίλιππος Βαλιανάτος) φοβάται για μεγάλο σεισμό.
Είναι όμως έτσι όπως τα παρουσιάζουν; Πρώτα να διαβάσουμε την “είδηση”

 


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:42 στο Αιγαίο, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Δωδεκάνησα.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Ο Φίλιππος Βαλιανάτος καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, αναφερόμενος στο γεγονός των ισχυρών σεισμικών δόνησεων που γίνονται στο Αιγαίο και ειδικά στη περιοχή της Κρήτης, είπε χαρακτηριστικά:

«οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως …προειδοποιεί. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει …το κέϊκ της Σαντορίνης» είπε ο καθηγητής παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέϊκ το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας…

Σύμφωνα με το Cretalive news αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωροέχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως έως 3,5 ρίχτερ, οι οποίες ίσως συνιστούν μια προειδοποίηση.

Ο καθηγητής ανέφερε μάλιστα, πως και στη δεκαετία του ’50 είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο, που είχε φέρει έναν πολύ μεγάλο σεισμό…


Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, όπως μας τα παρουσιάζουν και η είδηση είναι μια μπούρδα. Ακούσατε για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα; Το άρθρο του Cretalive news είναι παλιό, και μας έρχεται από τον Ιανουάριο 2012, δηλαδή 2,5 χρόνια πριν, όταν έγινε ο πρώτος από τους δίδυμους σεισμούς 5,3 & 5,2 ενδιάμεσα Κρήτης και Σαντορίνης.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το αρχείο των σεισμών και συγκρίνετε τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών με τον Ιαν 2012.
Αρχείο σεισμών

Διάλεξαν και ωραία εποχή για να γράψουν την μπούρδα τους για τη Σαντορίνη και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Δεκαπεντάυγουστο.

Και μια και μιλάμε για σεισμικές μπούρδες, δείτε και την παρακάτω αθλιότητα.

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.