Aϊνστάιν – Ο μύθος του «κακού» μαθητή και το απολυτήριό του

4

550_334_255417

Τον μύθο που ήθελε τον Αλμπερτ Aϊνστάιν να είναι «κακός» μαθητής στο σχολείο έρχεται να καταρρίψει το απολυτήριό του. Το πολύτιμο αυτό έγγραφο που εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1896 από το Καντόν Αργκώ αποδεικνύει την ιδιαίτερη έφεσή του στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.
albert 1

.

albert 2

Kατά τη διάρκεια της φοίτησής του ο Albert Einstein κατέληξε να γίνει ένας πολύ καλός μαθητής στα μαθηματικά και τη φυσική αφού σε αυτά τα μαθήματα είχε τους καλύτερους βαθμούς. Σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα βαθμολόγησης, η βαθμολογική κλίμακα ήταν από το 1 μέχρι το 6, όπου το 6 να αντιστοιχεί στο άριστα.

Στα άλλα μαθήματα όμως του σχολείου ήταν πιο «μέτριος» όπως άλλωστε μαρτυράνε και οι βαθμοί του. Ο μέσος βαθμός στο πιστοποιητικό του ήταν 5, που αντιστοιχεί στον βαθμό «καλά», με άριστα το 6!

Ο χαμηλότερός του βαθμός ήταν στα Γαλλικά, όπου βαθμολογήθηκε με 3 δηλαδή με τη βάση. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε, πολλά χρόνια αργότερα, να δώσει μια ιστορική διάλεξη σε αυτήν τη γλώσσα. Το σχέδιο και η γεωγραφία ήταν ακόμη δύο μαθήματα που από ότι φαίνεται δεν τα κατάφερνε καλά!

Δικαιολογημένα λοιπόν, όταν προσπάθησε να μπει στο ελβετικό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, απέτυχε σε τομείς όπως τα γαλλικά ή η γεωγραφία, οπότε πήγε σε ένα νέο σχολείο στην Ελβετία, προκειμένου να εντρυφήσει σε αυτούς τους τομείς.

Ένας καθηγητής του, του είπε κάποτε: «Θα ήταν ευγενικό από μέρους σου, αν κάποια μέρα μας άδειαζες τη γωνιά. Η παρουσία σου, η ονειροπαρμένη και αδιάφορη στάση σου, απέναντι σ’ όλα εκείνα που προσπαθούμε εδώ να σου μάθουμε, υποσκάπτει το σεβασμό όλης της τάξης».

Αναλυτικά η βαθμολογία του απολυτηρίου:

Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία: 5

Γαλλικά: 3

Αγγλικά: –

Ιταλικά: 5

Ιστορία: 6

Γεωγραφία: 4

Άλγεβρα: 6

Γεωμετρία: 6

Περιγραφική Γεωμετρία: 6

Φυσική: 6

Χημεία: 5

Φυσική Ιστορία: 5

Καλλιτεχνικό Σχέδιο: 4

Τεχνικό Σχέδιο: 4

Πηγή: http://www.real.gr

by antichainletter

 • επισκέπτης

  Η πηγή που έχεις βάλει δεν αναφέρει καμιά πηγή οπότε και οι πληροφορίες δεν είναι έγκυρες

  • Ας παίξουμε λίγο μπάλα μαζί,αν και δεν είμαι αυτός που έγραψε το άρθρο,αν μας παρακολουθείς θα χεις καταλάβει ότι είμαστε 5 διαφορετικοί άνθρωποι,το άρθρο είναι όντως αναπαραγωγή από το http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=255410&catID=14,αυτό σημαίνει πως οι πληροφορίες δεν είναι έγκυρες; Στην έρευνα σου πρόσθεσε και αυτά τα οποία είναι παρμένα από τη βιβλιογραφία The Collected Papers of Albert Einstein, Princeton 1987 Volume 1 του J. Stachel, και τα οποία συμφωνούν απόλυτα με το άρθρο για το σύστημα βαθμολόγησης και τους βαθμούς του Αινστάιν
   http://www.einstein-website.de/z_kids/print/p_certificatekids.html

   Εδώ αγοράζεις αν θες το βιβλίο από το Princeton
   http://press.princeton.edu/titles/2515.html

   Ο Αινστάιν λοιπόν δεν ήταν κακός μαθητής,πρόσεξε όμως γιατί όπως σου είπα παίζουμε μπάλα και πιάστηκες ήδη μια φορά σε θέση οφσάιντ..

   • επισκέπτης

    Δεν διαφωνώ στο οτι ο Einstein δεν ήταν κακός μαθητής (έκανα μια μικρή ερευνα πάνω σε αυτό) αλλά στο ότι το άρθρο που έχετε αναπαράγει απο το real.gr δεν έχει πηγές όποτε δεν είναι έγκυρες αυτές οι πληροφορίες.

    Υ.Γ. Γενικά στο διαδίκτυο σε πολλά άρθρα κακώς δεν αναφέρονται οι πηγές. Το ellinika hoaxes ευτυχώς τα αναφέρει

    • Σαφώς και βάζουμε τις πηγές μας,το άρθρο που ανέβασε το anichainletter όμως δεν έχει κανένα ίχνος παραπληροφόρησης ασχέτως αν είναι αντιγραφή από το real το οποίο δεν παραθέτει πηγές,αυτό όμως δεν σημαίνει και απόλυτα ότι το άρθρο δεν είναι έγκυρο.

     Σου απέδειξα με μια έρευνα και με τις πηγές της πως το άρθρο είναι απόλυτα ορθό.

     Συμπέρασμα.
     Οι πληροφορίες που μας δίνει το άρθρο είναι καθόλα έγκυρες και ας μη βάζει τις πηγές του.

     ΥΓ. Να μαλώσουμε το antichainletter που τόλμησε και αντέγραψε ένα απολύτως σωστό άρθρο το οποίο όμως δεν μας έδωσε τις πηγές του.

     ΥΓ 2. Για αυτό είμαστε εδώ για να παρέχουμε και διευκρινήσεις.