Ποιοι είμαστε
Αρχική Aϊνστάιν – Ο μύθος του “κακού” μαθητή και το απολυτήριό τουΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Aϊνστάιν – Ο μύθος του “κακού” μαθητή και το απολυτήριό του

14 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

550_334_255417

Τον μύθο που ήθελε τον Αλμπερτ Aϊνστάιν να είναι «κακός» μαθητής στο σχολείο έρχεται να καταρρίψει το απολυτήριό του. Το πολύτιμο αυτό έγγραφο που εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1896 από το Καντόν Αργκώ αποδεικνύει την ιδιαίτερη έφεσή του στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.
albert 1

.

albert 2

Kατά τη διάρκεια της φοίτησής του ο Albert Einstein κατέληξε να γίνει ένας πολύ καλός μαθητής στα μαθηματικά και τη φυσική αφού σε αυτά τα μαθήματα είχε τους καλύτερους βαθμούς. Σύμφωνα με το ελβετικό σύστημα βαθμολόγησης, η βαθμολογική κλίμακα ήταν από το 1 μέχρι το 6, όπου το 6 να αντιστοιχεί στο άριστα.

Στα άλλα μαθήματα όμως του σχολείου ήταν πιο “μέτριος” όπως άλλωστε μαρτυράνε και οι βαθμοί του. Ο μέσος βαθμός στο πιστοποιητικό του ήταν 5, που αντιστοιχεί στον βαθμό “καλά”, με άριστα το 6!

Ο χαμηλότερός του βαθμός ήταν στα Γαλλικά, όπου βαθμολογήθηκε με 3 δηλαδή με τη βάση. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε, πολλά χρόνια αργότερα, να δώσει μια ιστορική διάλεξη σε αυτήν τη γλώσσα. Το σχέδιο και η γεωγραφία ήταν ακόμη δύο μαθήματα που από ότι φαίνεται δεν τα κατάφερνε καλά!

Δικαιολογημένα λοιπόν, όταν προσπάθησε να μπει στο ελβετικό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, απέτυχε σε τομείς όπως τα γαλλικά ή η γεωγραφία, οπότε πήγε σε ένα νέο σχολείο στην Ελβετία, προκειμένου να εντρυφήσει σε αυτούς τους τομείς.

Ένας καθηγητής του, του είπε κάποτε: «Θα ήταν ευγενικό από μέρους σου, αν κάποια μέρα μας άδειαζες τη γωνιά. Η παρουσία σου, η ονειροπαρμένη και αδιάφορη στάση σου, απέναντι σ’ όλα εκείνα που προσπαθούμε εδώ να σου μάθουμε, υποσκάπτει το σεβασμό όλης της τάξης».

Αναλυτικά η βαθμολογία του απολυτηρίου:

Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία: 5

Γαλλικά: 3

Αγγλικά: –

Ιταλικά: 5

Ιστορία: 6

Γεωγραφία: 4

Άλγεβρα: 6

Γεωμετρία: 6

Περιγραφική Γεωμετρία: 6

Φυσική: 6

Χημεία: 5

Φυσική Ιστορία: 5

Καλλιτεχνικό Σχέδιο: 4

Τεχνικό Σχέδιο: 4

Πηγή: http://www.real.gr

by antichainletter