Τα θανατηφόρα κουτάκια αναψυκτικών και οι αρουραίοι.

11
1

Έκανε την εμφάνισή του ξανά ένα παλιό και γνωστό hoax που προσπαθεί να μας «προειδοποιήσει» για τον κίνδυνο να κολλήσουμε λεπτοσπείρωση από τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών.
Το μήνυμα κυκλοφορεί στο ιντερνετ από το 1998 σε διάφορες εκδόσεις. Στην πιο παλιά έκδοση μιλούσε για τοξικά ούρα αρουραίου. Ενώ ένα χρόνο μετά μεταλλάχτηκε και μας μιλούσε για ένα υπάλληλο στη Χαβάη και για τον ιο Hanta. Μια νεότερη έκδοση του μιλάει για το Βόρειο Τέξας και μια άλλη για το Βέλγιο. Τη μια το συναντάμε να μας αναφέρει για ένα πικνικ και 2 θανάτους και την άλλη για μια γυναίκα που πήγε εκδρομή με το σκάφος της. Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι υπάρχει και σχετική έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYCU).  Όμως το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο NYUκαι όχι το NYCU και φυσικά δεν υπάρχει καμιά έρευνα.
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές παραλλαγές και εκδόσεις αυτής του hoax που δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μας.
 
Παρατηρούμε:
 1. Τον κανόνα της αναπαραγωγής. Είναι κανόνας ότι ένα μήνυμα που μας προτρέπει να το αναπαράγουμε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα.
 2. Άθλια μετάφραση που φάνετε από μακριά ότι είναι προϊόν μετάφρασης μέσω προγράμματος υπολογιστή.
 3. Ανακρίβειες, ανακρίβειες, ανακρίβειες.
 4. Διαφορές εκδόσεις του ίδιου μηνύματος μας σιγουρεύουν ότι πρόκειται για απάτη.
 5. Κανένα όνομα. (μια γυναίκα, ένας υπάλληλος και μια οικογένεια)
 6. Καμία ημερομηνία. Τις περισσότερες φορές αυτές οι φάρσες – απάτες χρησιμοποιούν λέξεις όπως, “σήμερα, εχθές, το Σαββατοκύριακο κτλ.”
 7. Έρευνες νοσοκομείων και πανεπιστημίων. Προσπαθούν να δώσουν κύρος στο μήνυμα, βάζοντας ότι είναι έρευνα μεγάλων νοσοκομείων ή πανεπιστημίων ή ακόμα και μεγάλων εταιριών. Ένα βαρύ όνομα σε αυτά τα μηνύματα, κάνει την απάτη πιο πιστευτή.
 8. Κάνοντας μια έρευνα για τη λεπτοσπείρωση, μάθαμε ότι ο χρόνος επώασης είναι 5 με 15 μέρες. Οπότε ο ισχυρισμός ότι ήπιαν την Κυριακή μπήκαν στην εντατική τη Δευτέρα και πέθαναν την τετάρτη είναι ένα μεγάλο ψέμα.
 9. Ο οργανισμός για την λεπτοσπείρωση έκδωσε ανακοίνωση ότι το μήνυμα είναι απάτη και να μην το παίρνουμε στα σοβαρά. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό να σε κτυπήσει κεραυνός κάνοντας ιππασία με καμήλα παρά να πάθεις λεπτοσπείρωση από τα κουτάκια αναψυκτικών. Ο λόγος είναι ότι το βακτήριο για να ζήσει θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον, Κάτι που δεν μπορεί να το βρει πάνω στα κουτάκια αναψυκτικών και τα αποξηραμένα ούρα των αρουραίων.
 Η ανακοίνωση του οργανισμού.
Τέλος κλείνοντας, να πούμε, ότι είναι καλό να μην πίνουμε από τα κουτάκια των αναψυκτικών, όχι για τη λεπτοσπείρωση, αλλά γιατί δεν μπορούμε να δούμε – ελέγξουμε τη κατάσταση του περιεχόμενου και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σκόνες ή διάφορες άλλες βρομιές πάνω στα κουτάκια. Καμιά σχέση με λεπτωστείρωση και θανάτους ανθρώπων.
Διαβάζουμε περισσότερα:
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Giorgos Zoulis

  Ναι αλλά άλλη αίσθηση να πίνεις κατευθείαν απο το παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού ή μπύρας. Θα συνεχίσω να το ρισκάρω λοιπόν και αν με χτυπήσει κεραυνός όσο θα είμαι καβάλα σε καμήλα τότε εγώ θα φταίω που εξόργισα το σύμπαν!

 • Noucca Galaktotrofousa

  Fact: Γνωστή που δούλευε σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, είχε δηλώσει «Δε φαντάζεστε τι κυκλοφορούν στις αποθήκες».
  Δεύτερο fact: Σχεδόν καθ’ όλη τη διαδικασία μεταφοράς και φύλαξης των αναψυκτικών, είναι τυλιγμένα με πλαστικό. Ακόμα κι όταν φτάνουν στο μικρό μίνι μάρκετ της γειτονιάς, δεν είναι χύμα.
  Τρίτο fact: Ό,τι βρωμιά κι αν έχει πάνω το κουτάκι, ακόμα και απλή σκόνη που μπορεί να περάσει από την πλαστική συσκευασία, θα περάσει στο αναψυκτικό σε ένα ποσοστό, αφού ανοίγοντάς το ένα μέρος του γυρίζει προς τα μέσα. Οπότε πιεις δεν πιεις απευθείας από το κουτάκι, αν είναι να πέσει κάτι μέσα θα πέσει. Και όχι, δεν έχω καμία διάθεση να σαπουνίζω τις συσκευασίες των αναψυκτικών. Πλένω τόσα φρούτα και λαχανικά, νισάφι πια.

  Κι αφού κανείς δεν έχει νοσήσει σοβαρά τόσα χρόνια που κυκλοφορούν τα κουτάκια, μάλλον δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.

  Και μια ρητορική ερώτηση: Οι αρουραίοι κατουρούν μόνο την coca cola; Τις πορτοκαλάδες, γκαζόζες, σόδες, μπύρες τις αγνοούν;

  • leon06010

   Θυμάσαι κάτι φήμες σχετικά με την κόκα κόλα; Που καθαρίζουν τη λεκάνη της τουαλέτας, λιώνουν στομάχια κλπ; Όταν βγουν φήμες κ για το σπράιτ, τη φάντα, τα μπυρόνια κ άλλα σατανικά ποτά, τότε θα βγει βρώμα (pun intended) κ γι’ αυτά.

   • Noucca Galaktotrofousa

    Ε… χμ… ο ξερόλας μέσα μου δε με αφήνει να μην απαντήσω. Η cola όντως καθαρίζει τη λεκάνη, λόγω του κιτρικού που περιέχει. Βέβαια, πολύ καλύτερη δουλειά κάνει ο χυμός λεμονιού ή το ξύδι. Είσαι να βγάλουμε ένα μύθο ότι το λεμόνι που θεραπεύει πάσαν μορφή καρκίνου καθαρίζει και τουαλέτες; Θα τους κάνουμε να ψάχνονται!

    • leon06010

     (Ίσως αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει σόφρων άνθρωπος που θα αγοράζει κοκακόλα αντί απορρυπαντικού για να κάνει λάτρα)
     Κ τουαλέτες κ μπιντέδες, διώχνει τα άλατα, τα μαύρα στίγματα από μούχλα, άλατα, σκουριά, κάνει τον καθρέφτη να σε δείχνει digital hd σε mpeg6, αρωματίζει το χώρο σας, κοκκαλώνει τη μαλλούμπα εκεί που θες (λίγο τό’χεις; ), νοστιμίζει τα τηγανητά καλαμαράκια, παρεμπιπτόντως διώχνει τη φτου-κακά-τηγανίλα-μακρυά-από-μας-παχαίνει, άρα φάτε κουβάδες τηγανητά κ τέλος σου κάνει τη μούρη τούμπανο σε κηδείες προστατεύοντάς σε απ’το να λυθείς στο γέλιο που συγχωρέθηκε ο/η αχώνευτος/αχώνευτη.

     Τι να μας πουνε τώρα τα χαζοαπορρυπαντικά…
     Αλήθεια, με ένα λεμονάκι μυρωδάτο κ από περιβόλι αφράτο, πόσα μπάνια αμερικάνικου τύπου (λέγε με κ γήπεδο) μπορείς να καθαρίσεις;
     Το ξεφτέλισα;

     • Noucca Galaktotrofousa

      Κι όμως! Σε τραγικές καταστάσεις (άλατα ετών) που πρέπει να μουλιάσεις την πορσελάνη, η κόλα είναι η πιο οικονομική λύση.

     • leon06010

      Είδες τι μάθαινει κανείς; Πριν από μερικά χρόνια στο φροντιστήρι που δούλευα, η τουαλέτα (των ανδρών τουλάχιστον) μύριζε κάτι γνωστό αλλά απροσδιόριστο. Αργότερα το συνειδητοποίησα: μύριζε κοκακόλα!!! Λέω αποσμητικό χώρου κοκακόλα; Απορρυπαντικό κοκακόλα; Έχει γούστο να την καθάριζαν με κοκακόλα!!!

     • lord

      είδες τι μαθαίνεις όταν δεν κάνεις τον έξυπνο και ακούς και κάποιον που ξέρει παραπάνω..

     • leon06010

      Ότι τώρα με στρίμωξες ας πούμε…

     • lord

      ναι αυτό είχα ανάγκη..

  • John Smith

   Φυσικά και κατουρούν μόνο την coca cola. Δεν ξέρεις ότι τους πληρώνει η pepsi για να σαμποτάρουν τον ανταγωνισμό;