Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα θανατηφόρα κουτάκια αναψυκτικών και οι αρουραίοι.HOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα θανατηφόρα κουτάκια αναψυκτικών και οι αρουραίοι.

17 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.
1

Έκανε την εμφάνισή του ξανά ένα παλιό και γνωστό hoax που προσπαθεί να μας “προειδοποιήσει” για τον κίνδυνο να κολλήσουμε λεπτοσπείρωση από τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών.
Το μήνυμα κυκλοφορεί στο ιντερνετ από το 1998 σε διάφορες εκδόσεις. Στην πιο παλιά έκδοση μιλούσε για τοξικά ούρα αρουραίου. Ενώ ένα χρόνο μετά μεταλλάχτηκε και μας μιλούσε για ένα υπάλληλο στη Χαβάη και για τον ιο Hanta. Μια νεότερη έκδοση του μιλάει για το Βόρειο Τέξας και μια άλλη για το Βέλγιο. Τη μια το συναντάμε να μας αναφέρει για ένα πικνικ και 2 θανάτους και την άλλη για μια γυναίκα που πήγε εκδρομή με το σκάφος της. Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι υπάρχει και σχετική έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYCU).  Όμως το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο NYUκαι όχι το NYCU και φυσικά δεν υπάρχει καμιά έρευνα.
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές παραλλαγές και εκδόσεις αυτής του hoax που δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μας.
 
Παρατηρούμε:
  1. Τον κανόνα της αναπαραγωγής. Είναι κανόνας ότι ένα μήνυμα που μας προτρέπει να το αναπαράγουμε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα.
  2. Άθλια μετάφραση που φάνετε από μακριά ότι είναι προϊόν μετάφρασης μέσω προγράμματος υπολογιστή.
  3. Ανακρίβειες, ανακρίβειες, ανακρίβειες.
  4. Διαφορές εκδόσεις του ίδιου μηνύματος μας σιγουρεύουν ότι πρόκειται για απάτη.
  5. Κανένα όνομα. (μια γυναίκα, ένας υπάλληλος και μια οικογένεια)
  6. Καμία ημερομηνία. Τις περισσότερες φορές αυτές οι φάρσες – απάτες χρησιμοποιούν λέξεις όπως, “σήμερα, εχθές, το Σαββατοκύριακο κτλ.”
  7. Έρευνες νοσοκομείων και πανεπιστημίων. Προσπαθούν να δώσουν κύρος στο μήνυμα, βάζοντας ότι είναι έρευνα μεγάλων νοσοκομείων ή πανεπιστημίων ή ακόμα και μεγάλων εταιριών. Ένα βαρύ όνομα σε αυτά τα μηνύματα, κάνει την απάτη πιο πιστευτή.
  8. Κάνοντας μια έρευνα για τη λεπτοσπείρωση, μάθαμε ότι ο χρόνος επώασης είναι 5 με 15 μέρες. Οπότε ο ισχυρισμός ότι ήπιαν την Κυριακή μπήκαν στην εντατική τη Δευτέρα και πέθαναν την τετάρτη είναι ένα μεγάλο ψέμα.
  9. Ο οργανισμός για την λεπτοσπείρωση έκδωσε ανακοίνωση ότι το μήνυμα είναι απάτη και να μην το παίρνουμε στα σοβαρά. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό να σε κτυπήσει κεραυνός κάνοντας ιππασία με καμήλα παρά να πάθεις λεπτοσπείρωση από τα κουτάκια αναψυκτικών. Ο λόγος είναι ότι το βακτήριο για να ζήσει θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον, Κάτι που δεν μπορεί να το βρει πάνω στα κουτάκια αναψυκτικών και τα αποξηραμένα ούρα των αρουραίων.
 Η ανακοίνωση του οργανισμού.
Τέλος κλείνοντας, να πούμε, ότι είναι καλό να μην πίνουμε από τα κουτάκια των αναψυκτικών, όχι για τη λεπτοσπείρωση, αλλά γιατί δεν μπορούμε να δούμε – ελέγξουμε τη κατάσταση του περιεχόμενου και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σκόνες ή διάφορες άλλες βρομιές πάνω στα κουτάκια. Καμιά σχέση με λεπτωστείρωση και θανάτους ανθρώπων.
Διαβάζουμε περισσότερα:

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.