Δ.Χαριτόπουλος – Συνταγές ευτυχίας

12

happiness_sun

Ορίστε που ανησυχούσαμε. Τώρα μπαίνουμε στην Εποχή του Υδροχόου, που θα διαρκέσει δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα έξι χρόνια ευτυχίας ακριβώς. Η κακή Εποχή των Ιχθύων, στη διάρκεια της οποίας η ανθρωπότητα αλληλοσφάχτηκε και υπέφερε από ηγέτες, δόγματα και αρρώστιες, ευτυχώς τελειώνει. Η Νέα Εποχή (New Age) επιφυλάσσει σε όλους μας μια ανώτερη ζωή, με ειρήνη, αρμονία, δικαιοσύνη και υψηλή πνευματικότητα.

Ποιος τα λέει αυτά;

Αν το ακροατήριο ήταν περιορισμένο, δεν θα είχε και τόση σημασία· μια δόση παραλογισμού στην κοινωνία δεν βλάπτει, αντιθέτως συμβάλλει στην ισορροπία της. Όμως τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας επιδημικής ανοητολογίας που πλήττει αποκλειστικά τις ευημερούσες χώρες του δυτικού πολιτισμού. Σε σημείο να υποψιάζεται κανείς πως πρόκειται για αναπόφευκτο τίμημα στη μονοκρατορία του οικονομισμού και της θεοποιημένης τεχνολογίας.

Το μελαγχολικό είναι πως αυτή η Νέα Εποχή που ενέσκηψε έχει την αφετηρία της σε μια γοητευτική νεανική εξέγερση.

Η ιστορία άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από την Αμερική’ από εκεί που πρέπει πλέον να περιμένουμε κάθε καλό ή κακό. Τα παιδιά των χορτασμένων και κάποιοι διανοούμενοι ξέρασαν τον πόλεμο (Βιετνάμ), τον βλακώδη καταναλωτισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα και τον αμερικάνικο τρόπο ζωής γενικότερα.

«Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να έχουν πετύχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά έχουν καταλήξει στη χαμηλότερη ποιότητα ανθρώπινης ζωής».

Η αμερικάνικη νεολαία, επικουρούμενη από καθηγητές πανεπιστημίων (Χάρβαρντ κ.ά.), εξεγέρθηκε αποφασισμένη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα’ με ειρήνη, αδελφοσύνη και αγάπη για όλους. Ο ριζοσπαστισμός τους στόχευε ψηλά’ το ίδιο το σύστημα.

«Για την ίδια μας την επιβίωση η Αμερική σαν πνεύμα πρέπει να εξαφανιστεί».

Αλλά δεν είχαν τον τρόπο.

Η πρότασή τους ήταν στην ουσία μια άρνηση’ με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τη φυγή, τις ουσίες και τον αποκρυφισμό. Τα παιδιά της Αμερικής προσέδωσαν ιδεολογικές διαστάσεις στον δρόμο (On the Road, Easy Rider), χάθηκαν στη μαριχουάνα, στο LSD και στο πεγιότ: μπέρδεψαν αντικουλτούρα, κοινόβια, καταλήψεις, Γούντστοκ, ανατολικές φιλοσοφίες, αντεργκράουντ τέχνη, ελεύθερα πανεπιστήμια και μοιραία κάποιοι κάψανε τα νιάτα τους και οι πολλοί γύρισαν στο σπίτι.

penis-panic-cover-detail-by-jean-paul-buquet

‘Οταν αδειάζει ένα ασκί, γεμίζει κάποιο άλλο.

Το κενό της σύγχρονης ζωής και η κρίση ταυτότητας στέλνουν σήμερα τον κόσμο στους ψυχογιατρούς και στα κατάλοιπα της Νέας Εποχής, που οργανώθηκαν σε σέχτες και πήραν τη σκυτάλη.

Το ζήτημα τέθηκε διαφορετικά.

Αφού η ορθολογιστική σκέψη και η γνώση απέτυχαν να κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο και να απαντήσουν στα μεγάλα υπαρξιακά του ερωτήματα, ήρθε η ώρα της διαίσθησης.

Η συνταγή του New Age είναι παλιά.

Βάλτε λίγο βουδισμό και λίγο ινδουισμό’ βάλτε αστρολογία, μαγιολίκια, μετεμψύχωση και εναλλακτική ιατρική’ προσθέστε μερικές ψευτοεπιστημονικές δόσεις περί ενέργειας και σύμπαντος και έχετε την ιδεολογική σούπα της Νέας Εποχής έτοιμη για σερβίρισμα.

Το μέγα δέλεαρ είναι πως όλα γίνονται από μόνα τους.

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να δράσει, να συλλογιστεί , να κρίνει και να συγκρίνει’ ούτε βέβαια να μελετήσει και να ερευνήσει. Υπάρχει απάντηση για κάθε ερώτημα. Αρπάζεσαι για αρχή απ’ αυτό που σε πνίγει και σταδιακά βυθϊζεσαι ολόκληρος στον μυστικισμό (από το ρήμα «μύω», που σημαίνει «κλείνω τα μάτια μου», «δεν βλέπω»’ εξ ου και «μύωψ»).

Ο Μισέλ Λακρουά στο βιβλίο του Το «New Age» τραβάει τα μαλλιά του για όσα συμβαίνουν από το τέλος της δεκαετίας του ’80 στη Γαλλία με τους διάφορους αγύρτες που υποδύονται τους σοφούς, τους πνευματικούς δάσκαλους και τους θεραπευ­τές τα ινστιτούτα, τις σέχτες, τα σεμινάρια και τις χιλιάδες εκδόσεις βιβλίων που προσπαθούν να καταργήσουν τον άνθρωπο-πολίτη και να τον στείλουν στην ενδοσκόπηση και στον σολιψισμό.

kokopellijam_600

Ασφαλώς δεν φαντάζεται τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι συνταγές ευτυχίας προσφέρονται σε κάθε γωνία. Οι τσαρλατάνοι, οι πνευματιστές και τα μέντιουμ (μοντερνιστί «channeling») έχουν επιστρέψει τελευταίως από την κύρια είσοδο των Μαζικών Μέσων. Ο παραλογισμός προτείνεται σαν πραγματικότητα και η πραγματικότητα σαν παραλογισμός.

Ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι η θεωρία της «ενέργειας».

Της θετικής ή αρνητικής ενέργειας που εκλύεται μυστηριωδώς από παντού’ ανθρώπους, χώρους, τοπία, αντικείμενα, κρυστάλλους, λιβάνια, ψάρια και μυρωδικά. Φεύγει η χαζή διακοπές, κι αν δεν σταυρώσει γκόμενο, όπως ήλπιζε, ευθύνεται η αρνητική ενέργεια του νησιού, τα αρνητικά βάιμπς του ξενοδοχείου και της παρέας.

Επίσης, η «θετική σκέψη».

Δεν χρειάζεται προσπάθεια’ αρκεί να σκέφτεσαι θετικά και όλα γίνονται. Αυτό που γράφει ο γκουρού της διεθνούς μπουρδολογίας Πάολο Κοέλιο, «αν θέλεις κάτι πολύ, όλη η φύση θα συμμαχήσει μαζί σου για να το πετύχεις», ή κάπως έτσι, έχει γίνει η νέα καραμέλα των αφελών που δεν εννοούν να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους.

SENASFlowering

Άλλη θεωρία: «Δεν χρησιμοποιούμε παρά μόνο το 10% του εγκεφάλου μας».

Αυτή κι αν είναι παρηγοριά’ κάνει τον μπουμπούνα να αισθάνεται ένας αδικημένος έξυπνος. ‘Ενα θύμα της εκπαίδευσης και των λαθεμένων συναισθημάτων που του ενέπνευσαν οι γύρω του καθώς δεν του δίδαξαν να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του μυαλού του, που είναι απεριόριστες.

Μεγάλη υπόθεση είναι η ενόραση και ο διαλογισμός.

«Για ποιον λόγο θα έπρεπε να θυσιάσουμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας μελετώντας, ( .. ) ο διαλογισμός μας τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν, μάλιστα τους υποσκελίζει» ..

Άρπα τη, σπασίκλα, που ξόδεψες τα χρόνια σου στα βιβλία ενώ μπορούσες να φτάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα με την εσωτερική ενόραση.

Η κλασική ιατρική θεωρείται ξεπερασμένη. Κόσμος και κοσμάκη ς προσφεύγει στην απελπισία του σε πρωτόγονες μεθόδους αυτοθεραπείας με την αύρα του σώματος, κρυστάλλους ή απλώς τις ψυχικές του δυνάμεις , Κι αν πεθάνουν, δεν πειράζει. Τι υπάρχει στο βάθος όλων των φόβων και των φοβιών : Το «άγχος του θανάτου».

Εδώ χτύπησαν κέντρο.

Μη φοβάστε. Ουκ έστι τελευτή. Παρελθόν και παρόν είναι το ίδιο· ο θάνατος έχει ηττηθεί. Ο άνθρωπος προορίζεται να ζήσει πολλές ζωές και διάφορους ρόλους. Ένας διπλωματούχοι; -πόθεν;­

τσαρλατάνος μας πληροφορεί από ένθετο σοβαρής εβδομαδιαίας εφημερίδας:

«ο θάνατος είναι ένα μεταβατικό στάδιο, όπως διαδέχεται την ημέρα η νύχτα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, για να μην τον φοβάται . ι … ) Από τη στιγμή που θα αρρωστήσουμε και η ύλη φεύγει, παραμένουν το πνεύμα και η ψυχή, τα οποία μετεμψυχώνονται επ’ αόριστον».

buddha-satue

Η ψώρα του φενγκ σούι έχει προσβάλει κυρίως τα νωθρά μυαλά της ευμάρειας καθώς συνδυάζεται με διακοσμητικές επιλογές.

Μερικές βασικές οδηγίες:

«_ ‘Εχετε πάντα την πόρτα και το καπάκι της τουαλέτας κλειστά.

»_ Οι σωλήνες που στάζουν συμβολίζουν τον πλούτο που χάνετω.

»_ Οι καμπανούλες, οι κρύσταλλοι, τα γκονγκ και το χτύπημα των χεριών ξορκίζουν το κακό.

»_ Το κάψιμο των λιβανιών και η χρήση αρωματικών ελαίων ανυψώνουν την ενέργεια σε ένα δωμάτιο.

»_ Τα κεριά στις γωνίες και στο κέντρο ενός δωματίου θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της λιμνάζουσας ενέργειας.

»_ Τα διακοσμητικά ή τα ζωντανά Ψάρια συμβολίζουν την ευτυχία. Πρέπει να είναι εννέα και το ένα μαύρο».

Δεν είναι για γέλια.

Για να πιστέψει κάποιος αυτές τις παλαβομάρες , δεν πρέπει να είναι απλώς ιδιαζόντως αφελής, αλλά και βαθιά απελπισμένος άνθρωπος.

Και αυτό είναι επικίνδυνο.

______

Απόσπασμα από το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου – ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ 

by antichainletter

 • Noucca Galaktotrofousa

  Και όλα αυτά περιέχουν μια μικρή δόση αλήθειας, τόσο μικρή ώστε να μπορεί να συντηρήσει τον μύθο.

  Φενγκ σούι: Το πρώτο άρθρο που έτυχε να διαβάσω, έλεγε πώς να στήσεις σωστά ένα παιδικό δωμάτιο. Βάζεις λέει το κρεβάτι στη γωνία, το γραφείο κοντά σε παράθυρο και στον τεράστιο κενό χώρο που έχεις δημιουργήσει στο κέντρο του δωματίου, βάζεις ένα χαλί με χαρούμενα χρώματα. Ευχαριστώ πολύ! Τα ήξερα και μόνη μου αυτά. Το γραφείο κοντά σε φυσικό φως για να μην κουράζονται τα μάτια, το κρεβάτι στην άκρη για να μην ενοχλεί και όλο το δωμάτιο είναι ελεύθερο για παιχνίδι. Όχι, δε θα ξαφνιαστώ αν με αυτή τη διαρρύθμιση είναι το παιδί μου πιο χαρούμενο.

  Θετική-αρνητική ενέργεια: Παραβλέπουμε παντελώς τη γλώσσα του σώματος, τις απλές εκείνες κινήσεις που κάνει ο καθένας μας και οι άλλοι σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό μπορούν να διαβάσουν χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσουν, και του δίνουμε μια υπερφυσική διάσταση.
  Ομοίως η θετική-αρνητική σκέψη: Επικεντρώνομαι στα κακά που μου έχουν συμβεί κι όσο τα ψάχνω τόσο περισσότερα βρίσκω και μετά μιζεριάζω για την κακή τη μοίρα μου και δεν έχουν όρεξη ούτε τα δόντια μου να πλύνω το πρωί. Δεν έφερε το κακό η σκέψη μου, ΕΓΩ έχω φροντίσει να βλέπω μόνο αυτό. Τα καλά συνεχίζουν να συμβαίνουν, απλά αρνούμαι να τα δω.

  Κάρμα: Κάνε το καλό και θα σου γυρίσει πίσω. Χελόου!!!! Αν δεν πειράξω ποτέ κανέναν, αν βοηθώ όποτε και όσο μπορώ, αυξάνω τις πιθανότητες να θελήσουν στο μέλλον να μου ανταποδώσουν τις καλές μου πράξεις. Χωρίς ενέργειες και υπερφυσικά.

  Διαλογισμός, προσευχή: Καθαρίζω το μυαλό μου, περνάω λίγο χρόνο με τον εαυτό μου και καταφέρνω να τακτοποιήσω τις σκέψεις μου, να σκεφτώ πιο καθαρά και να βρω τη λύση στο πρόβλημά μου.

  Θεραπεία μέσω διαλογισμού: Φαινόμενο placebo. Αν και όντως πολλές φορές κατάφερα να κατευνάσω τις ημικρανίες μου χαλαρώνοντας, μακριά από φασαρία και έντονα φώτα. Μέχρι που ανακάλυψα ότι έχω έλλειψη μαγνησίου. Άρχισα να παίρνω το μαγικό χαπάκι της συμβατικής ιατρικής και έκοψα τους πονοκεφάλους μαχαίρι.

  • leonroi06010

   Στο δωμάτιο του παιδιού έπρεπε να βάλεις κ ένα κρεμαστό κουδούνι, μπροστά στο παράθυρο, να διώχνει τα κακά πνεύματα κ να σπάσει τα νεύρα του παιδιού, ντίνγκι-ντίνγκι όλη την ώρα.
   Μαγνήτη έπρεπε να φας που θεραπεύει κ τον καρκίνο.

  • John Smith

   Μια μικρή διόρθωση, έστω και λίγο καθυστερημένα:

   Αν και πολλοί ταυτίζουν το διαλογισμό με την προσευχή, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους. Η προσπάθεια ταύτισής τους είναι μια προσπάθεια της «Νέας Εποχής» να χρησιμοποιήσει κάτι το ήδη οικείο στους περισσότερους ανθρώπους για να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από αυτούς.

 • Nikos Lioliopoulos

  Τι δουλειά εχει ενας πσεκαζμενος στο μπλογκ που πολεμαει τους πσεκαζμενους;

 • george

  μπραβο!!!! απο τα καλυτερα αρθρα του μπλογκ!!!

 • Alexander Nikolaidis

  Εμ, δεν θα έλεγα ακριβώς πως το συγκεκρημένο quote του Κοέλιο ενοεί απλά να θέλουμε και θα μας έρθει χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας. Το ρητό είναι

  When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it
  Που μεταφράζεται σε «Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνομοτεί για να σε ΒΟΗΘΗΣΕΙ να το πραγματοποιήσεις» .
  “One day you will wake up and there won’t be any more time to do the things you’ve always wanted. Do it now.”
  Paulo Coelho

  • Aris Zisimou

   και παλι παραφιλολογια είναι. Που εχει αποδειχθει επιστημονικά. αν περνάω έξω από τον Σαββίκο στην Αριστοτέλους, είμαι απένταρος και ονειρέυομαι να έχω μία μπαμπάτσικη πίτόγυρο, το σύμπαν θα με βοηθήσει??

 • onreal

  χμ,,, pure propaganda αυτό το κείμενο, τόσο που μοιάζει με θεωρία συνωμοσίας, εκτος και αν ειναι σατυρα,,,,, ε ?

 • Jendi

  Κάνεις το ίδιο με αυτούς που απορρίπτεις… θεωρίες….με το να τα βάζεις όλα σε ένα σακί κ να τα αραδιαζεις δε σημαίνει ότι έχεις επιχειρήματα…
  Αν απλά λες τη γνώμη σου , απλά κ εγώ δέχομαι αυτό το δικαίωμα σου !
  Έχω την αίσθηση όμως ότι ρίχνεις επιπλέον στάχτη στα μάτια για να ικανοποιήσεις τους ανθρώπους εκείνους που δε θέλουν να δουν η φοβούνται μήπως όλα αυτά που αναίρεις αληθεύουν… αφού είναι ηλίθιοι όλοι αυτοί (έτσι όπως τους παρουσιάζεις ) Γιατί χαλάς το χρόνο σου για να τους ακυρώσεις..
  Μέσα σε αλήθειες που έχεις αναφέρει, από τη τάδε πηγη (κ συμφωνώ Για την έξαρση των κομπογιαννιτων) αναιρεις πράγματα που ισχύουν κ έχουν αποδειχθεί επιστημονικά….
  Κανείς κ εσύ καλά τη «δουλειά » σου… εύγε…

  • Παναγιώτης

   Τι έχει αποδειχτεί επιστημονικά; Εχεις να μας δώσεις ενα παράδειγμα;
   Έχει αποδειχτέι η «ενέργεια» (έτσια ακαθόριστα); Το φένγκ σούι; Η εποχή του υδροχόου που και καλά εχουμε μπει;

   Μη μου πεις οτι η ενέργια ειναι ηλεκτρομαγνητικά πεδία της γης και γραμμές lay γιατι αυττά τα έλεγαν το 19ο αιώνα που δεν μπορούσαμε ακομα να μετρησουμε αμε ακριβεια το ηλεκτρικό καιμαγνητικό πεδίο της γης μπορέις να δεις εδώ http://www.ngdc.noaa.gov/geomag/geomag.shtml
   Μαντεψε δεν έχει κανένα σημειο με «ενέργεια» καποια ανωμαλία.

   Το φενγκ σούι εχει καποια πρακτικά ζητήματα για το φωτισμό και τον αερισμό ενός δωματίου μπερδεμένο με κάμποσα μαγικά και ψυχαναγκαστικα. Αν θες να αναβαθμίσεις το χωρο που ζεις βρες καποιο μηχανικό να σου κανει μελέτη ενεργιακής αναβάθμισης (μιλάμε για τη θερμιοκή ενέργεια και όχι την «ενέργεια» παρταπάνω) και αν σε βοηθήσει να έχεις βιοκλιματικό σχεδιασμό στο σπίτι σου χωρίς …ψάρια και χωρις να τον νοιαζει που είναι το τραπεζακι.

   Όσο για την εοχή του υδροχόου η φθινοπωρινή ισημερία ακόμα γινεται στον αστερισμό των ιχθύων. Όχι οτι έχει καμια σημασία απλά έτσι ονομασαν την επριοχή εκέινη του ουρανού οι αστρονόμοι της αλεξανδρινής εποχής. Βέβαια τότε ακόμα πίστευαν οτι η γή ειναι το κέντρο του κόσμου και ολο το σύμπαν περιστρεφόταν γύρω της.

   • Jendi

    Το να σκορπάς λεξεις όπως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο κ μετά αμέσως να μου αναφέρεις το Φενγκ σουι μου αποδεικνύει ότι έχεις διαβάσει μερικούς τίτλους άρθρων κ τη περιληψη τους.. Δεν αναφέρθηκα στο Φενγκ σουι… δεν με ενδιέφερε ποτέ… αν θέλεις να βρεις σοβαρά άρθρα επιστημονικής βαρύτητας όσων αφορά την ενέργεια κ την αλληλεπίδραση της σε όλο το πλανήτη κ κατ επέκταση στο σύμπαν βρίσκεις…
    Κ φυσικά πειράματα όσων αφορά τις περαιτέρω δυνάμεις του ανθρώπινου μηχανισμού… τίποτα το μεταφυσικό ή το μαγικό… είπα ότι συμφωνώ όσων αφορά την έξαρση των κομπογιαννητων… το άρθρο δε μου άρεσε καθόλου αλλά κ το σχόλιο σου ήταν εξίσου αδιάφορο πληροφοριακά…αν κ τη σελίδα την επισκέπτομαι συχνά, με κάποιες ρηχές τοποθετήσεις απλά δε συμφωνώ…
    Κ για να απαντήσω στην ερώτηση σου τι έχει αποδειχθεί ~όχι επιστημονικά….
    ~*~Ότι ο άνθρωπος εκτός από πολύ έξυπνος είναι κ πολύ βλάκας…κ «καταστρέφει » καθετί που ανακαλύπτει με το τρόπο που το χρησιμοποιεί…~*~
    Αυτό κ μόνο λέει ο πολλά…τα άλλα για επιστημονικές έρευνες κ αποδειξεις ψάξε βρες τα…είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο…

  • John Smith

   Το θέμα δεν είναι αν οι μέθοδοι που αναφέρει το άρθρο ισχύουν ή όχι. Το θέμα είναι ότι, ενώ ανήκουν στο χώρο της θρησκευτικής πίστης, προσπαθούν να περάσουν σαν επιστημονικά αποδεκτές πρακτικές, κάτι που είναι τελείως λάθος αφού η επιστήμη δεν μπορεί να τις ελέγξει.

   Προσωπικά πάντως συμφωνώ με όσα γράφει.