Ποιοι είμαστε
Αρχική 6 “μεθυστικοί” μύθοιΔΙΑΦΟΡΑ

6 “μεθυστικοί” μύθοι

20 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

homer beer

ΓΙΑΤΙ ΡΟΧΑΛΙΖΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΕΙ;

Στα Επείγοντα, ακούει κανείς πολύ συχνά μια συναυλία: Το άγριο ροχαλητό των αλκοολικών, που γεμίζει την ατμόσφαιρα. Κανονικά, το αγνοούμε, Αλλά, μερικές φορές, το πολύ αλκοόλ εμποδίζει πραγματικά τη διαδικασία της αναπνοής.

Αυτό το λύνουμε εύκολα με ένα μικρό λαστιχένιο σωληνάκι στη μύτη, ευστόχως αποκαλούμενο ρινική τρομπέτα. Το αλκοόλ αυξάνει το ροχαλητό, λόγω της χαλάρωσης των μυών που κρατούν ανοιχτό το λαιμό, επιτρέποντας στο μαλακό ιστό του ουρανίσκου και στη σταφυλή να τρεμοπαίζουν περισσότερο καθώς περνάει ο αέρας.

 Funny-beer-logic

ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;

Στο στάδιο της έρευνας για το βιβλίο αυτό, οι συγγραφείς είχαν ένα δείπνο εργασίας και, κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής δουλειάς, καταναλώσαμε ένα σωρό μπίρες, κρασιά και τεκίλες. Καθώς κατηφορίζαμε το δρόμο τρεκλίζοντας, ο Μαρκ επέμενε πως μπορούσε να πάρει το τρένο για να πάει στο σπίτι του. Επικράτησε η λογική, και τον έχωσα με τα χίλια ζόρια σε ένα ταξί. Το ταξί έφυγε κι εγώ πήρα περπατώντας το δρόμο για το σπίτι, Ένα τετράγωνο μετά, συνάντησα το ταξί και το Μαρκ να ψαχουλεύει το άδειο πορτοφόλι του στο πίσω κάθισμα. Άνοιξα την πόρτα. Ο Μαρκ, έχοντας απωλέσει κάθε μνήμη από το κοινό μας βράδυ, μου είπε: «Τι κάνεις εσύ εδώ;». Το αλκοόλ σίγουρα νεκρώνει τα κύτταρα.

Για να απαντήσω σωστά στην ερώτηση αυτή, πρέπει να διαχωρίσουμε την ελαφρά ή μέτρια κατανάλωση από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Γενικώς, το αλκοόλ δε «σκοτώνει» συγκεκριμένα τα νευρικά κύτταρα, αλλά προκαλεί βλάβες στους δενδρίτες, τους μικρούς κλάδους που ξεκινούν από τα κύτταρα και δέχονται πληροφορίες. Ο μηχανισμός δράσης της μέθης είναι πολυπαραγοντικός, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ψεύδισμα, η αδεξιότητα, τα αργά αντανακλαστικά και η απώλεια των αναστολών. Αυτές οι συνέπειες δεν είναι μόνιμες σε περιπτώσεις ελαφράς ή μέτριας κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πιείτε από 1-7 ποτά την εβδομάδα και να νιώθετε μια χαρά.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σαφώς νευρολογικές βλάβες. Τομογραφίες ατόμων με χρόνιο αλκοολισμό δείχνουν εγκεφαλική ατροφία, και κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει πως η κατάχρηση βλάπτει την αναδρομική μνήμη. Ο αλκοολισμός μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, το οποίο δημιουργείται από ανεπάρκεια μιας βιταμίνης της ομάδας Β, που λέγεται θειαμίνη. Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση αυτής της βιταμίνης, ενώ, ταυτόχρονα, οι αλκοολικοί δεν ακολουθούν και την πιο υγιεινή δίαιτα. Ασθενείς με αυτό το πρόβλημα παρουσιάζουν συμπτώματα σύγχυσης, παραληρήματος, αποπροσανατολισμού, αφηρημάδας, απώλειας μνήμης και υπνηλίας. Αν δεν τους δοθεί αμέσως θειαμίνη, τα συμπτώματα μπορεί να μετατραπούν σε λήθαργο, κώμα και θάνατο.

 BeerBarrelBedroom1

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ «ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΖΕΙ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΑΙΠΑΛΗ ΣΤΟ ΜΠΑΡ;

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από τη στιγμή που πέφτετε στο κρεβάτι και το δωμάτιο αρχίζει να στριφογυρίζει. Ακόμη και η προσπάθεια να εξηγήσουμε πού οφείλεται αυτό, προκαλεί ίλιγγο.

Το αιθουσαίο σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο διόδων και θαλάμων στο εσωτερικό αυτί, που συνεργάζονται μεταξύ τους για να ελέγχουν την κατάσταση ισορροπίας του σώματος στο χώρο. Εκεί μέσα υπάρχουν αγωγοί και θύλακοι που περιέχουν διάφορα υγρά, με διαφορετική σύσταση το καθένα, Όταν είστε υγιής, και αμφότερες οι πλευρές του αιθουσαίου συστήματος λειτουργούν κανονικά, στέλνουν συμμετρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Όταν κάποιος μεθύσει πολύ, το αλκοόλ αλλάζει την πυκνότητα του αίματος και αυτό επηρεάζει το δαιδαλώδες σύστημα της ισορροπίας. Τότε αρχίζουν όλα να «γυρίζουν». Μοιάζει πολύ με την κατάσταση που ονομάζουμε ίλιγγο

 refill

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ;

Επιτέλους, μερικά καλά νέα.

Ανέκαθεν υπήρχε η πεποίθηση ότι το κρασί έχει ιατρικές ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης και ο Τόμας Τζέφερσον θεωρούσαν το κρασί σημαντικό για τις θεραπευτικές αγωγές τους. Ο Λουί Παστέρ, ο διάσημος Γάλλος βιολόγος, είπε: «Το κρασί είναι το πιο υγιεινό ποτό». Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες για το φαινόμενο που ονομάζεται «γαλλικό παράδοξο». Οι Γάλλοι, παρά την πλούσια σε λίπη διατροφή τους, έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων από τα αναμενόμενα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το εκπληκτικό γεγονός με τη μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ και, ειδικότερα, κόκκινου κρασιού. Το κόκκινο κρασί έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για κάποιους καρκίνους, όπως και για αθηροσκλήρωση, καρδιοπάθειες, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα.

Πιείτε λοιπόν μια ολόκληρη μπουκάλα απόψε. Μπορεί το κρεβάτι σας να γυρίζει, αλλά δε θα πάθετε καρδιακή προσβολή.

beer-advertising

ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΕΡΟΙ OI ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ;

Απευθείας από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, μια εργασία με τίτλο «Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το ποσοστό ελκυστικότητας προσώπων του αντίθετου φύλλου. ‘Eνας πιθανός χρυσός δρόμος για παράτολμο σεξ» (“Alcohol Consumption Increases Attractiveness Ratings of Opposite-Sex Faces. A Possible Third Route to Risky Sex”) αποδεικνύει ότι η μπίρα όντως αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε τους άλλους. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα την εργασία αυτή για να δικαιολογήσετε την κακή συμπεριφορά σας

 homer_simpsons_hungover-13026

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ «ΜΠΙΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΤΟ ΠΟΤΟ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ, ΠΟΤΟ ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΤΗ ΜΠΙΡΑ, ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΙ ΠΗΔΑ»;

Αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο. Ή ίσως είναι, λόγω όλων αυτών των πιοτών που μόλις κατεβάσαμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το στιχάκι είναι ότι κανείς δε φαίνεται να θυμάται τι ακριβώς λέει. Όσο για την επιστήμη, δεν υπάρχει έρευνα που να το αποδεικνύει ή να το απορρίπτει.

Μια θεωρία, που σχετίζεται με αυτό το τραγουδάκι, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ενανθράκωση της μπίρας προκαλεί αυξημένη απορρόφηση του αλκοόλ. Δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Ούτε ο καφέ θα βοηθήσει στο χανγκόβερ ούτε το κουλουράκι θα απορροφήσει το αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Μόνο ο χρόνος μπορεί να βοηθήσει, δηλαδή να περιμένετε να εξαφανιστεί το αλκοόλ από το αίμα σας.

Η μέθη ορίζεται ωε η κατάσταση που τα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα είναι τουλάχιστον 100 mg ανά δέκατο του λίτρου (0,1 %). Στους ενήλικες, το αλκοόλ απορροφάται κατά 15 με 20 mg ανά δέκατο του λίτρου την ώρα. Ο μεταβολισμός του καθενός είναι διαφορετικός, αλλά κατά μέσο όρο παίρνει από 6-8 ώρες να επιστρέφετε στο κανονικό μετά από ένα ήπιο μεθύσι.

Συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα και Συμπτώματα 

0,02% ελαφρό «κεφάλι»

0,05% ήπια ευφορία

0,08% απώλεια κρίσης

0,10% έλλειψη συντονισμού και ισορροπίας

0,15% αποπροσανατολισμός

0,20% εμετός

0,30% αποχαύνωση μέθης

0,40% κώμα

0,45%+ θάνατος

Με απλά λόγια, το αλκοόλ προκαλεί δηλητηρίαση, κι όσο πιο πολύ πίνετε, τόσο πιο πολύ αρρωσταίνετε. Δεν έχει να κάνει με ποια σειρά ρουφάτε την μπίρα ή το κρασί σας.

Όσο για το τρομερό χανγκόβερ που ακολουθεί, προκαλείται κυρίως από την αφυδάτωση και το διακεκομμένο ύπνο. Ο ύπνος και το νερό, που τελικά θα σας θεραπεύσουν, δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο οι παρακάτω συνταγές για ξεσούρωμα:

1.    Το ποτό Prairie Oyster (ελαιόλαδο, μια κουταλιά κέτσαπ, ένας κρόκος αβγού, αλάτι και πιπέρι, ταμπάσκο, σάλτσα Worcestershire, ξίδι ή χυμός λεμονιού)

2.    Κρύα πίτσα

3.    Ορός (βοηθάει να κλείσετε ραντεβού με γιατρό ή νοσηλευτή)

4.    Λίγο «μαλλί από το σκύλο που σας δάγκωσε» (δηλαδή, ένα ευλογημένο Bloody Mary)

5.    Βιταμίνες B και C

6.    Πιο αποτελεσματικό, αλλά ακριβό, είναι η αιμοκάθαρση.

b121417

Από το βιβλίο “Γιατί οι άνδρες έχουν ρώγες”

Για την αντιγραφή: antichainletter