Φούρνοι μικροκυμάτων και διατροφική αξία

64

Κάθε φορά που η επιστήμη μας δίνει ένα νέο εργαλείο για να γίνει η καθημερινότητά μας πιο εύκολη το αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό. Μας χρειάζεται πραγματικά; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε και μπορεί να μας κάνει κακό;

microwaveΑυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο είναι φυσιολογικές αλλά και απαραίτητες. Η χρησιμότητα ή όχι κάποιου εργαλείου είναι κάτι που εξαρτάται από τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά η ασφάλειά του είναι ένα γενικό θέμα που μας αγγίζει όλους. Αν κάτι που βάζουμε στο σπίτι μας μπορεί να κάνει κακό σε εμάς ή τα παιδιά μας οφείλουμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια αμέσως.

Με ποιό τρόπο όμως μπορούμε να μάθουμε αν κάτι μας κάνει κακό ή όχι; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Θέλει αρκετό ψάξιμο και κριτική σκέψη ώστε να μη μπερδευτούμε από διάφορες “μαρτυρίες” που δεν είναι επιστημονικές.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε τις ιστορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τους φούρνους μικροκυμάτων και κατά πόσο αυτές αληθεύουν.

Θα πίστευε  κανείς πως, μιας και οι φούρνοι μικροκυμάτων υπάρχουν στην αγορά από το 1954, οι φοβίες που έχουμε σχετικά με τη λειτουργία τους έχουν  πλέον ξεπεραστεί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πρόσφατα, μία καλή φίλη μου έκανε ολόκληρο κήρυγμα σχετικά με το “κακό” που παθαίνουμε από τους φούρνους μικροκυμάτων και προσπάθησε να μου εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να τους χρησιμοποιούμε ούτε για ζέσταμα!

Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές ιστορίες με τα προβλήματα και το κακό που υποτίθεται πως κάνουν οι φούρνοι μικροκυμάτων. Για ευκολία έκανα μια μικρή λίστα αλλά, όπως συνήθως, είναι σίγουρο πως αν το ψάξετε θα βρείτε και άλλα.

 1. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν το φαγητό κινώντας τα μόρια του νερού με “απίστευτη ταχύτητα”. Οι συμβατικοί φούρνοι διαφέρουν σε αυτό μιας και αυτοί ζεσταίνουν το φαγητό με σταδιακή μεταφορά θερμότητας. Επιπλέον, η μεταφορά της ενέργειας στα μόρια του νερού έχει ως αποτέλεσμα να τα “διαλύει και να τα παραμορφώνει”.
 2. Τα μικροκύματα είναι ακτινοβολία. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρά μας, παρόλο που η ακτινοβολία αυτή θεωρείται μη-ιονίζουσα. Επίσης είναι ακτινοβολία που συσσωρεύεται στο σώμα.
 3. Η μικροκυματική ακτινοβολία έχει πιο σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο από ότι στα άλλα μέλη του σώματος διότι η συχνότητα των μικροκυμάτων είναι παρόμοια με αυτή του εγκέφαλου και αυτό προκαλεί συγχρονισμό.
 4. Η έκθεση σε μικροκύματα δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, από καταρράκτη μέχρι καρκίνο και άλλα πολλά.
 5. Τα ωμά φαγητά έχουν “ζωντανή ενέργεια” στη μορφή των “βιοφωτόνιων” τα οποία έρχονται απ’ ευθείας από τον ήλιο. Αυτά τα “βιοφωτόνια” περιέχουν “βιοπληροφορίες”, γι’ αυτό το λόγο όταν τρώμε φρούτα που έχουν ωριμάσει στον ήλιο νιώθουμε ευτυχισμένοι. Χρησιμοποιώντας μικροκύματα για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας καταστρέφουμε τα βιοφωτόνια οπότε και όλες τις θρεπτικές ουσίες.
 6. Τα μικροκύματα αλλάζουν πολλές οργανικές ενώσεις και τις κάνουν καρκινογόνες.
 7. Οι φούρνοι μικροκυμάτων εφευρέθηκαν από τους Ναζί.

Ας δούμε έναν-έναν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

 1. Οι φούρνοι μικροκυμάτων ζεσταίνουν το φαγητό χρησιμοποιώντας ακτινοβολία στη συχνότητα των 2,5GHz. Τα μόρια που είναι ηλεκτρικά δίπολα, και το νερό είναι ένα από τα πιο “καλά” δίπολα, περιστρέφονται μπρος – πίσω σε αυτές τις συχνότητες. Η τριβή που δημιουργείται μεταξύ τους παράγει θερμότητα που με τη σειρά της ζεσταίνει το φαγητό μας. Πιο πολύπλοκα μόρια, σαν αυτά του πλαστικού ή της πορσελάνης, που δεν είναι ξεκάθαρα δίπολα, δεν επηρεάζονται τόσο και συνεπώς δεν ζεσταίνονται. Όταν ζεσταίνουμε ένα φαγητό αυξάνουμε τη ταχύτητα με την οποία κινούνται τα μόριά του, είτε το ζέσταμα γίνεται με μικροκύματα είτε με απλή φωτιά. Ένα κομμάτι σπανακόπιτα που έχει ζεσταθεί στα μικροκύματα και ένα ίδιο κομμάτι που έχει ζεσταθεί στον απλό φούρνο έχουν την ίδια μέση μοριακή ταχύτητα. Δεν υπάρχει διαφορά. Αν τα μικροκύματα διέλυαν με κάποιο τρόπο τα μόρια του νερού τότε το φαγητό μας δεν θα είχε πια υγρασία αλλά υδρογόνο και οξυγόνο σε αέρια μορφή.
 2. Πράγματι τα μικροκύματα είναι ακτινοβολία. Όπως είναι και το φως του ήλιου. Ναι, τα μικροκύματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρά μας γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να μη μπούμε μέσα σε ένα φούρνο και τον βάλουμε σε λειτουργία. Όμως   η μικροκυματική ακτινοβολία δεν συσσωρεύεται. Χάνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο αφού κλείσει ο φούρνος. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να τον ανοίξουμε. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ένα συνηθισμένο πρόβλημα, μπερδεύουμε την ακτινοβολία με τη ραδιενέργεια. Η ραδιενέργεια συσσωρεύεται στο σώμα, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να κάνουμε απεριόριστο αριθμό ακτινογραφιών στη ζωή μας και οι ακτινολόγοι φοράνε ειδικές στολές. Αλλά το φαγητό που ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ραδιενεργό και δεν φωσφορίζει στο σκοτάδι.
 3. Συγχρονισμό έχουμε όταν ένα σώμα δονείται με την ίδια συχνότητα με ένα άλλο σώμα. Η συχνότητα των μικροκυμάτων, όπως είδαμε παραπάνω, είναι 2,5GHz (2,5 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο). Ο εγκέφαλός μας δεν δονείται σε αυτή τη συχνότητα. Για να είμαι πιο ακριβής, ο μόνος τρόπος για να δονηθεί ο εγκέφαλός μας είναι να είμαστε σε μια συναυλία Heavy Metal.
 4. Συμφωνούμε απόλυτα! Η έκθεση στα μικροκύματα μπορεί να είναι πολύ βλαβερή. Γι’ αυτό το λόγο και ανέφερα παραπάνω πως δεν πρέπει ποτέ να μπούμε μέσα σε ένα φούρνο όταν δουλεύει.
 5. Δεν υπάρχουν “βιοφωτόνια”. Αν κάποιος επιμένει πως υπάρχουν τότε θα πρέπει να μας τα δείξει με επιστημονικό τρόπο. Η λέξη “βιοφωτόνια” είναι μια λέξη που μοιάζει επιστημονική αλλά δεν είναι. Παρόμοιες λέξεις βρίσκουμε σε διάφορα κείμενα ψευδοεπιστημονικά. Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος να απορροφήσεις ενέργεια από τα φωτόνια είναι να είσαι φυτό. Οι άνθρωποι για να πάρουν ενέργεια πρέπει να φάνε.
 6. Αυτό είναι αλήθεια. Τα μικροκύματα μπορεί να αλλάξουν κάποιες ενώσεις και να τις κάνουν καρκινογόνες. Κάθε μορφής μαγείρεμα μπορεί να αλλάξει το φαγητό και να το κάνει καρκινογόνο. Αυτό συμβαίνει πολύ πιο έντονα σε φαγητά ψημένα στα κάρβουνα. Αυτά τα μαύρα σημεία στο φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα περιέχουν υδρογονάθρακες οι οποίοι έχει αποδειχθεί πως είναι καρκινογόνοι. Αν θέλετε την άποψή μου, και μιας και διαβάζετε αυτό το κείμενο τη θέλετε, αυτά τα μαύρα σημεία κάνουν τα παϊδάκια στα κάρβουνα πιο νόστιμα.
 7. Αυτό είναι ένα αισχρό ψέμα και όταν χρησιμοποιείς ψέματα που βασίζονται σε βαθιά συναισθήματα όπως αυτά που έχουμε για τους Ναζί, τότε δεν έχεις επιχειρήματα και είσαι ανήθικος. Ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων κατασκευάστηκε στο Main των ΗΠΑ το 1945.

Περί καταστροφής της διατροφικής αξίας των τροφών

Ένας ακόμα μύθος σχετικά με τους φούρνους μικροκυμμάτων είναι πως καταστρέφουν την τροφή μας με κάποιο τρόπο.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά άρθρα που βρήκα και προωθεί παρόμοιες ιδέες είναι αυτό (από την Food Babe, μια γνωστή ιντερνετική περσόνα που μιλάει μόνο για θέματα που δεν γνωρίζει) και μεταξύ άλλων λέει:

Οι ζωντανές και θρεπτικές τροφές μπορούν να πεθάνουν σε δευτερόλεπτα όταν χρησιμοποιείς μικροκύματα. Είμαστε το μόνο πλάσμα στον πλανήτη που καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών πριν τις φάμε. Μια έρευνα που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2003 στο Journal of Science of Food and Agriculture, βρήκε πως το μπρόκολο που μαγειρεύτηκε από μικροκύμματα έχασε μέχρι και 97% τους αντιοξειδωτικού του περιεχόμενου.

Το παραπάνω είναι ξεκάθαρη νατουραλιστική μπούρδα. Σχεδόν όλα τα φαγητά μας, κρέας, ψάρι, λαχανικά, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας, όλα τα κύτταρά τους είναι νεκρά. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κατεψυγμένα. Τα φρούτα αρχίζουν να πεθαίνουν μόλις κοπούν από το δέντρο. Για να είμαστε ακριβείς, τα μόνα ζωντανά πράγματα στο φαγητό μας όταν το τρώμε, είναι αυτά που δεν θέλουμε όπως βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στα νεκρά κύτταρα. Συνεπώς, ακόμα και αν ο φούρνος μικροκυμάτων σκότωνε κάτι, μέχρι να βάλουμε την τροφή μέσα του, δεν θα είχε μείνει τίποτα ζωντανό να σκοτώσει.

Το άλλο θέμα που αναφέρει είναι πως με τον φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και αναφέρει μια έρευνα. Πριν πάμε σε αυτή την έρευνα, ας δούμε λίγο τα περί καταστροφής.

Κάθε μέθοδος προετοιμασίας του φαγητού που περιλαμβάνει μαγείρεμά καταστρέφει τα θρεπτικά του συστατικά. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, αλλά όπως και αν μαγειρέψεις ένα φαγητό καταστρέφεις κάποια συστατικά του. Το μέγεθος της καταστροφής εξαρτάται από το ύψος της θερμοκρασίας, τη διάρκεια του ψησίματος και την επαφή με το νερό.

Όπως βλέπουμε από αυτή την εκτεταμένη έρευνα, το ψήσιμο σε ηλεκτρική σχάρα, τα μικροκύματα και ο κλασσικός φούρνος προκαλούν τις μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ οι χύτρες ταχύτητας και το βράσιμο τις μεγαλύτερες. Με άλλα λόγια, το βραστό νερό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των θρεπτικών συστατικών στις τροφές και όχι τα μικροκύματα.

Σχετικά με την έρευνα που αναφέρει η Food Babe, αν τη δούμε πιο προσεκτικά, θα διαβάσουμε πως το μπρόκολο είχε μπει σε νερό το οποίο έβρασε μέσα σε φούρνο μικροκυμμάτων. Δηλαδή το μπρόκολο ήταν βραστό, άρα επιστρέφουμε σε αυτό που είπαμε πριν, το βράσιμο κάνει το μεγαλύτερο κακό στις θρεπτικές ουσίες.

Τέλος, διαβάζουμε στο απίστευτο αυτό άρθρο πως είμαστε το μόνο ζώο στον πλανήτη που καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας. Υποθέτω πως εννοεί μέσω του μαγειρέματός.

Η αλήθεια είναι πως τα άλλα ζώα δεν τη μαγειρεύουν, αλλά η συγγραφέας ξεχνάει ένα βασικό θέμα. Προκειμένου το σώμα μας να πάρει όσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί από την τροφή, πρέπει αυτή να είναι μαγειρεμένη. Αν δεν είναι τότε το σώμα παίρνει λιγότερα. Το μαγείρεμα σπάει πρωτεϊνες και αποδυναμώνει τα κυτταρικά τοιχώματα ώστε να είναι πιο εύκολη η πέψη. Δεν είναι τυχαίο που οι πρωτόγονοι άνθρωποι ανακάλυψαν το μαγείρεμα και το συνέχισαν.

Με άλλα λόγια, είναι ωραίο να γράφεις στο internet και να σε διαβάζουν οι άλλοι και είναι εύκολο να πατάς πάνω στις φοβίες των ανθρώπων και να τους “πουλάς μπούρδες για σοφίες”. Δεν είναι όμως τίμιο και τελικά όχι μόνο δεν προσφέρεις αλλά δημιουργείς πρόβλημα.

Η επιστήμη έχει αποφανθεί για τους φούρνους μικροκυμάτων και η πληροφορία είναι διαθέσιμη σε όποιον πραγματικά θέλει να μάθει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον.

Greek Skeptic

Πηγές:

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Γιώργος Μεταξάς

  Αν και συμμετέχω «κατόπιν εορτής», ή άποψή μου είναι ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος με το φούρνο μικροκυμάτων είναι να μην στέκεται κοντά του όσο λειτουργεί. Πάντως έχω κάνει μια δοκιμή, βάζοντας ένα ωμό αυγό ακριβώς έξω από την πόρτα του φούρνου μου ενώ λειτουργούσε για 10 λεπτά και δεν παρατήρησα καμμία αλλαγή στο ασπράδι του, ενώ και το αυγό είχε παραμείνει κρύο. Τώρα αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο φαγητό που να έχουν αρνητική επίδραση στον άνθρωπο μακροχρόνια, φοβάμαι ότι δεν έχουμε ακόμα σίγουρη απάντηση.
  Ας αποφεύγουμε τουλάχιστον τους άλλους παράγοντες που αποδεδειγμένα επιρρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, όπως το καμμένο κρέας, το τσιγάρο, τα χημικά κλπ.

 • Χρίστος Μαβόγλου

  Το άρθρο δεν βλέπω να απαντάει στους πραγματικούς προβληματισμούς της διεθνούς κοινότητας.
  Προβληματισμός 1: Η γεύση ενός φαγητού (π.χ. πατάτας) από ένα φούρνο μικροκυμάτων, σε σχέση με ένα φούρνο συμβατικό, είναι κατά πολύ υποδεέστερη. Είναι μάλιστα αναγνωρίσιμη ακόμα και το απλό ζέσταμα ενός φαγητού, που αλλοιώνει αισθητά τη γεύση του. Γιατί;
  Προβληματισμός 2: Το μαγείρεμα κρέατος σε έναν φούρνο μικροκυμάτων δεν σκοτώνει όλους τους μικροοργανισμούς που μπορεί να υπάρχουν στο κρέας, και το καθιστά ακατάλληλο για κάτι τέτοιο. Γιατί;
  Προβληματισμός 3: Κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο το πείραμα με νερό που ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων και σε απλό μάτι. Το πείραμα δείχνει ότι το πρώτο νερό, αν χρησιμοποιηθεί για πότισμα, ξεραίνει το φυτό, ενώ το δεύτερο όχι. Δυστυχώς ακόμα δεν το έχω κάνει μόνος μου το πείραμα, αλλά θα το κάνω σύντομα. Γιατί;
  Προβληματισμός 4: Τα μικροκύματα σκοτώνουν είναι ευρέως γνωστό (δημιουργούν καρκίνους). Ο τακτικός έλεγχος αν διαρρέουν μικροκύματα δεν γίνεται από κανέναν που έχει αγοράσει φούρνο μικροκυμάτων. Προσωπικά έχω πάει σε σπίτια, στα οποία οι μισοί φούρνοι είναι ελαττωματικοί. Γιατί να βάλεις έναν εν δυνάμει κίνδυνο σπίτι σου, που κάποια στιγμή η θωράκιση θα χαλάσει;

  • Εφεστίονας

   η θωρακηση θα χαλασει? εμενα 10 χρονια αθικτο ειναι

  • GreekSkeptic

   Χρίστο,

   1. Η γεύση είναι προσωπικό θέμα. Εμένα μου αρέσει πολύ το Roquefort, εσένα ίσως όχι. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω πότε ένα φαγητό έχει ζεσταθεί σε συμβατικό φούρνο ή από μικροκύματα. Πρόσεξε, λέω ζεσταθεί και όχι ψηθεί. Οπότε η απάντηση στο πρώτο σου ερώτημα είναι πως δεν γνωρίζω να υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν πως η γεύση είναι διαφορετική από τον ένα φούρνο στον άλλο. Δεν το αποκλείω, αλλά έτσι δεν γίνεται με όλους τους τρόπους ψησίματος. Η σχάρα δεν έχει την ίδια γεύση με το φούρνο ή τη κατσαρόλα, κτλ.
   2. Δεν ξέρω πόσους μικροοργανισμούς σκοτώνει το ψήσιμο με το φούρνο μικροκυμάτων. Δεν έχω βρει κάτι σχετικό. Θα πρότεινα, όποιος σου λέει πως τα μικροκύματα δεν σκοτώνουν τον ίδιο αριθμό μικροοργανισμών, να του ζητήσεις να σου πει από που το ξέρει, ποιά είναι η πηγή του και να την αξιολογήσεις.
   3. Το πείραμα μπορεί να κυκλοφορεί ευρέως αλλά δεν είναι σωστό πείραμα. Έχει πολλά λάθη και δεν είναι καθόλου επιστημονικό. Να ξεκινήσω λέγοντας πως το νερό που έχει ζεσταθεί από μικροκύματα και το νερό που έχει ζεσταθεί με άλλη μέθοδο δεν έχουν καμία διαφορά σε δομή ή ενέργεια. Παράλληλα, όταν κάνεις ένα πείραμα αυτό πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορες ώστε να μην επηρεάζουν το αποτέλεσμα διάφοροι παράγοντες. Αν το φυτό που επέλεξες είχε πρόβλημα από την αρχή, θα πέθαινε είτε «κακό» νερό του έβαζες, είτε «καλό». Για περισσότερα δες εδώ: http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp
   4. Τα μικροκύματα σκοτώνουν, λες. Ο ήλιος σκοτώνει, το ίδιο και η θάλασσα και πολλά άλλα. Ακόμα και ένα φίδι σκοτώνει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέτρα για να μειώσουμε τους κινδύνους. Βάζουμε αντηλιακό, αποφεύγουμε τα φίδια, φοράμε μπρατσάκια, κτλ. Ένα ακόμα μέτρο είναι να προσέχεις τον φούρνο σου να μην έχει διαρροές. Αν δεν θες να πάρεις το ρίσκο, μην αγοράσεις τέτοιο φούρνο, αλλά αν ο φούρνος είναι σωστά κατασκευασμένος, τότε δεν θα έχει διαρροές. Το τελευταίο σου επιχείρημα είναι λογικό, αλλά ισχύει για πολλά πράγματα. Η άσχημη συντήρηση του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα. Το ίδιο και η ηλεκτιρκή κουζίνα ή ο θερμοσίφωνας που ζεσταίνεις νερό για να κάνεις μπάνιο. ΌΛΑ θέλουν συντήρηση αλλιώς παύουν να λειτουργούν σωστά. Σε αυτή τη περίπτωση δεν φταίνε τα μικροκύματα ή τα φρένα, φταίει το γεγονός πως εμείς δεν κάνουμε σωστή συντήρηση.

  • Marinos Pdk

   #1 Η γεύση ενός φαγητού είναι υποδεέστερη στον ατμομάγειρα σε σχέση με του ψημενου, ομως τηγανισμένου στο λάδι είναι καλύτερη από το ψητό του φούρνου… Εσύ θες να τα συγκρίνεις επειδή έχουν το προσονύμιο «φουρνος». Μην μπερδεύεσαι, είναι ένας εντελώς άλλος τρόπος μαγειρέματος. Θα μπορούσαν να το πουν υπέρυθρικη θερμοαψουλα αλλά δεν είναι και τόσο εμπορικό ή οικείο προς τον καταναλωτή. Εναλλακτικα θα μπορούσαν να το πουν Μητσαρα.
   #2 ψάξε να βρεις τι βακτήρια έχει το κάθε διαφορετικο κρέας, μετά ψάξε σε τι συνθήκες σκοτώνονται αυτά, μετά ψάξε αν ο Μητσάρας έχει την ικανότητα να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες…
   #3 το «κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο» δεν εξασφαλίζει το αληθές, άρα δεν μπορώ να σου πω γιατί. Μη λασπολογείτε κατά του Μητσάρας!
   #4 τα κουβούκλια των συσκευών χαλάνε είτε από κακομεταχείριση (χτυπήματα σε μετακομίσεις, πέφτουν πάνω πράματα από τα ράφια, χύνονται υγρά, αποθήκευση αντικειμένων πάνω ή μέσα λες και είναι ντουλάπι, ορισμένοι τις έχουν σε εξωτερικούς χώρους!) είτε λόγω χαμηλής ποιότητας των υλικών & κακής κατασκευής (φτηνές συσκευές αμφιβόλου προέλευσης) εείτε λόγω πολύχρονης κατοχής και χρήσης (Εγώ κοντεψα να πάρω φωτιά από τοστιέρα που είχα 8 χρόνια) Η φθορά συμβαίνει σε όλες τις συσκευές και είναι επικίνδυνη. Σε ΌΛΕΣ! όχι μόνο στο Μητσάρα.

 • Xavier

  na prostheso ki ego ena pio «mpakalistiko» dedomeno.
  an dokimasete na ourliaksete me olh sas thn dynamh se mia koupa nero, ayto to nero meta apo 17 ores ourliaxto tha brasei telika.
  Prin biasteite na peite oti ayth einai h axrhsth pliroforia ths hmeras, apla ayto mas apodikniei oti hxos exei thn dynatotita na xrisimopoiithei san energeiaki pigi, xoris omos na einai aktinobolia eite radienergos, eite thermikos ktl ktl. einai apla ena kyma. Sympiezontas to kai xrisimopoiontas to pio stoxeymena glitonoume thn anamoni ton 17 oron kai ton kopo na eksagoume aera apo ta pneymonia mas gia to diastima ayto. me alla logia kaname to kyma MIKROkyma poy einai pio akyndino kai apo opoiadipote synaylia kathe eidous kalitexni (eidika an akousa pantelidi riksareis poly perisotero)

 • djmouzz

  Συγχαρητήρια για το άρθρο. Έχω τύχει κι εγώ αρκετές φορές σε συζητήσεις με τρομολάγνους που λογίζουν τους φούρνους μικροκυμάτων ως μηχανήματα του διαβόλου. Δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μαζί τους, δεν αντιλαμβάνονται έννοιες όπως ραδιενέργεια και μικροκυματική ακτινοβολία. Και φυσικά πάντα βάζουν τα κινητά στην κουβέντα λες και μπαίνουμε εμείς μέσα στους φούρνους μικροκυμάτων κι όχι το φαγητό.

  Δυστυχώς ο φόβος είναι πιο ενδιαφέρον από τη γνώση και πουλάει. Όπως κάποτε τα μικρόφωνα και η tv ηταν του διαβόλου και τώρα το internet.

  Κουράστηκα να προσπαθώ με τη λογική να εξηγώ ότι δεν υπάρχουν γοργόνες, το γάλα δεν ξαναπαστεριωνεται, δεν πέθανε από λεπτοσπύρωση κάποιος που ήπιε από κουτάκι αναψυκτικού και τέλος δεν χρειάζονται Τόσοι πολλοί αίμα που το γράφουν στο FB.

  Μην ξεχνάτε, η γνώση αποτελεί δύναμη.

  • Domenaut

   Ας θυμήσουμε λοιπον εδώ εδώ τι έιχε πει o Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος η αλλίως Παπουλάκος
   που εδρασε τον 19ον αιώνα (1780-1861)

   «Τα βαπόρια και οι πιο τρανές ακόμη μηχανές, που θα σκαρφιστεί ο πλανταγμένος νους του ανθρώπου, δεν είναι δρόμοι, που θα του χαρίσουν την χαρά της καρδιάς και της ψυχής την γαλήνη. Και όσα περισσότερα βρει, τόσο κοντύτερα θα νοιώσει την κρυάδα του θανάτου».

   Αγιος Κοσμάς: (18ος ΑΙΩΝΑΣ)

   1. ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥ (ΚΕΡΑΙΕΣ) ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ.

   2. ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

   «Θα δείτε στον κάμπο αμάξι χωρίς άλογα να τρέχει γρηγορότερα από τον λαγό».

   «Θα ‘ρθει καιρός που θα ζωσθεί ο τόπος με μια κλωστή»

   «Θα ‘ρθει καιρός που οι άνθρωποι θα ομιλούν από ένα μακρινό μέρος σε άλλο, σαν να ‘ναι σε πλαγινά δωμάτια, π.χ. από την Πόλη στη Ρωσία»

   «Θα ‘ρθει καιρός που θα κυβερνάνε τον κόσμο τα άλαλα και τα μπάλαλα»

   Θα έρθει καιρός, που θα φέρει γύρες ο διάβολος με το κολοκύθι του»

   Οσιου Νείλου Του Μυροβλήτη

   Το χειρόγραφο,γραμμένο το 1815 ,σώζεται στη Μονή Σταυροβουνίου, είναι αυτούσιο και δεν είναι νοθευμένο, ούτε έχει παραποιηθεί.Οποιος ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ θελει και δεν πειθεται να παει να το δει αυτοπροσωπος

   «…Θέλει ο Αντίχριστος δε δώσει πονηρά σοφία εις τον ταλαίπωρο άνθρωπο να εφεύρει να ομιλεί ο ένας προς τον άλλον από την μίαν άκρη της γης έως την άλλη.

   Τότε οι άνθρωποι θα πετούν στον αέρα όπως τα πουλιά, και θα διασχίζουν τον βυθό της θάλασσας όπως τα ψάρια…

   Και κάνοντας όλα αυτά, οι δυστυχείς άνθρωποι, θα περνούν την ζωή τους με άνεση, μη γνωρίζοντες οι ταλαίπωροι ότι όλα αυτά, είναι μια πλάνη τού Αντιχρίστου.

   Και τόσον θα προοδεύσει την Επιστήμη κατά φαντασία, ο πονηρός, ώστε θα προσπαθήσει να ξεγελάσει τους ανθρώπους να μη πιστεύουν εις την ύπαρξη τού Τρισυπόστατου Θεού. ….»

   ΛΟΙΠΟΝ

   Προφητεύει ΝΑΙ η ΟΧΙ την τεχνολογία που δόθηκε κατά τον 20ο αιώνα από τους Νεφελίμ στους ανθρώπους με σκόπό την απόλυτη υποδούλωση και τον έλεγχό τους από την σχεδιασμένη δικτατορία του Αντιχρίστου ;

   ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ

   ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΥΤΗ ΒΓΕΙ;;

   ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ;

   Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

   ΛΟΓΙΚΟ , ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

   ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

   Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

   ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΤΕ

   ΙΧΝ

   • dimos47ki7

    γιατι γραφεις μεσα απο το μηχανημα του διαβολου? συνεργος του εισαι κι εσυ?

    • elinikas73

     χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!!

   • Grenadieros

    [ Γι’ αυτόν τα γράμματα ήταν ο μέγιστος εχθρός της κοινωνίας και τα χώριζε σε «άγια και άθεα». Τα πρώτα ήταν τα Ευαγγέλια, το Ψαλτήρι και η Οκτώηχος. Τα δεύτερα ήταν όλα τ’ άλλα βιβλία, τα δε ελληνικά ήταν του «Διαβόλου γράμματα». Διακήρυττε επίσης, ότι έπρεπε να κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, για να μην μαθαίνουν τα παιδιά τα «άθεα γράμματα». Τους επισκόπους, που είχε ορίσει ο Φαρμακίδης και η Σύνοδος, τους αποκαλούσε «κατασκόπους», την πρωτεύουσα «πορνεύουσα», ενώ τον Όθωνα «νοητό Εωσφόρο». Τα πλοία με τον ατμό, που όλο και πλήθαιναν εκείνη την εποχή, τα έλεγε «καρότσες του διαβόλου», τα δικαστήρια «γυφτόσπιτα» και το πανεπιστήμιο «πορνείο». Οι συμβουλές του προς τις γυναίκες του ακροατηρίου του, για να σωθούν, ήταν να κάνουν αδιάκοπα προσευχές, νηστείες, μετάνοιες και ν’ απαρνηθούν τον έρωτα, ακόμη κι αν ήταν συζυγικός. ]
    http://www.pare-dose.net/4481

 • Alexander Nikolaidis

  Και κάτι χρήσιμο:
  http://www.wikihow.com/Check-a-Microwave-for-Leaks
  Το νο1 δουλεύει και με κινητό αν και υπάρχει περίπτωση το κινητό/wi-fi να δουλέψει χωρίς να έχει ο φούρνος διαρροή.

 • Γιώργος

  Άντε και κάτι ακόμα, για να μη λες:

  While the Kehoe Paradigm[3][15] (also called Kehoe Rule)[4][16] assumes that in the absence of clear evidence of risk there is no risk of significance, the Precautionary Principle assumes that there is a possible risk until proven otherwise.

  Και:

  Tyson goes on to explain that Patterson’s work in performing lead-free experiments directed him to investigate the sources for lead. Tyson notes how lead does not naturally occur at Earth’s surface but has been readily mined by humans (including the Roman Empire), and that lead is poisonous to humans. Patterson examined the levels of lead in the common environment and in deeper parts of the oceans and Antarctic ice, showing that lead had only been brought to the surface in recent times. He would discover that the higher levels of lead were from the use oftetraethyllead in leaded gasoline, despite long-established claims by Robert A. Kehoe and others that this chemical was safe. Patterson would continue to campaign against the use of lead, ultimately resulting in government-mandated restrictions on the use of lead. Tyson ends by noting that similar work by scientists continues to be used to help alert mankind to other fateful issues that can be identified by the study of nature.

  Είσαι το πρόβατο που σε φυλάει ο λύκος και δεν το έχεις πάρει καν χαμπάρι:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_A._Kehoe

  • GreekSkeptic

   Αν μη τί άλλο, αυτό το παράδειγμα δείχνει πως η σωστή επιστήμη αργά ή γρήγορα θα δείξει την αλήθεια.
   Εσύ τί προσπαθείς να πεις, πως η δική σου θεωρία περί κινδύνου από τους φούρνους είναι η σωστή, παρά το πλήθος των επιστημόνων που λένε το αντίθετο;
   Το ωραίο με τον Kehoe ήταν πως είχε συγκεκριμένα δεδομένα που ήρθαν από επιστημονική έρευνα και αυτά τα δεδομένα έγιναν αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα.
   Εσύ τί δεδομένα έχεις να υποστηρίξεις τη θέση σου πέρα από ιστορίες για ραντάρ; Γιατί δεν μας λες για τους τζιχαντιστές που φοράνε μεταλική προστασία στα γενητικά τους όργανα ώστε όταν πεθάνουν να μπορούν να κάνουν σεξ με τις 42 παρθένες; Καλό παράδειγμα μου ακούγεται.
   Άντε, αν δεν σου αρέσει το άλλο παράδειγμα πες για τον Γαλιλλαίο, περιμένω.

 • Γιώργος

  Μια χαρά τις έγραψες τις μπούρδες που φέρνουν σαν επιχειρήματα οι διάφοροι άσχετοι στο internet, τις απάντησες όλες μία προς μία και ω! του θαύματος είσαι θεός ε; Μπααα, δεν νομίζω…

  Άκου λοιπόν μεγάλε για να μην νομίζεις ότι έκανες κάποιο κοινωνικό έργο εκθειάζοντας τους φούρνους μικροκυμάτων (αν και δεν νομίζω να δει το φως της δημοσιότητας όλα όσα θα γράψω παρακάτω, ελπίζω απλά να σε κάνουν να σκεφτείς καλύτερα πριν γράψεις ξανά για κάτι που νομίζεις ότι γνωρίζεις):

  Ως επί το πλείστον, λαμβάνουμε θερμότητα από τον ήλιο. Η θερμότητα αυτή παράγεται από μία ατελείωτη και τεραστίων διαστάσεων πυρηνική σύντηξη. Αν κα πάρα πολύ μακρυά μας, είναι θανατηφόρα. Σωζόμαστε μόνο από το μαγνητικό πεδίο της γης. Για την ακρίβεια, αναπτυχθήκαμε ως μορφές ζωής με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό τον πλανήτη, λόγω και της ύπαρξης του μαγνητικού του πεδίου.

  Επειδή αυτή η θερμότητα δεν μας είναι πάντα διαθέσιμη, μάθαμε να χρησιμοποιούμε την φωτιά. Όπως το καύσιμο του ήλιου, έτσι και όταν κάποιο άλλο σώμα καίγεται, εκπέμπει θερμική ακτινοβολία. Την ακτινοβολία αυτή την δέχεται ένα άλλο σώμα που βρίσκεται κοντά σε αυτό που καίγεται και ζεσταίνεται. Νομίζω δεν πρέπει να επεκταθώ παραπάνω σε αυτήν.

  Επειδή και η φωτιά κάποια στιγμή δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε την θερμότητα που δημιουργείται από την τριβή που αναπτύσουν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια όταν πηγαινοέρχονται μέσα στο υλικό που τα περιέχει, κίνηση την οποία τα αναγκάζουμε να κάνουν έλκοντάς τα από την μία και την άλλη πλευρά, σε ακολουθία. Αυτό που μόλις περιέγραψα, λέγεται «εφαρμόζω εναλασσόμενη τάση στα άκρα μιας αντίστασης». Αυτή ήταν και η αποκλειστική μέθοδος για να έχουμε πηγές θερμότητας κατά το δοκούν μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες, πηγές θερμότητας τις οποίες μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και για το μαγείρεμα. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται με συχνότητα 50Hz, δηλαδή πηγαινοφέρνουμε τα ηλεκτρόνια πέρα-δώθε μέσα στο υλικό που εμπεριέχονται, 50 φορές το δευτερόλεπτο.

  Αν καταφέρω τώρα να παλλω κάτι 20 φορές το δευτερόλεπτο, θα το ακούσω (μέσω των αυτιών μου). Αν χτυπήσω εκείνο το μεταλλικό όργανο σχήματος «U» (του οποίου το όνομα τώρα δεν θυμάμαι (και που χρησιμοποιούν οι μουσικοί ή οι πιανίστες), αυτό, λόγω της κατασκευής του, θα παλλούν τα πλευρά του με μία συγκεκριμένη συχνότητα (μεγαλύτερη των 20 φορών το δευτερόλεπτο αλλά μικρότερη των 20.000 φορών το δευτερόλεπτο) και ξανά μανά θα το ακούσω. Αν κάποιο αντικείμενο πάλλεται πάνω από 20.000 φορές το δευτερόλεπτο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα το ακούσω.

  Αν τώρα φτιάξω ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο κάνει τα ηλεκτόνια ένα σύρματος να πάλλονται π.χ. 40.000.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα έναν πομπό στα βραχέα κύματα (αυτά που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι άνθρωποι για να επικοινωνούν μεταξύ τους απ’ άκρη σ’ άκρη της γης).

  Αν φτιάξω ένα κύκλωμα που κάνει τα ηλεκτόνια ένα σύρματος να πάλλονται 87.500.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα ένα πομπό στα FM.

  Αν φτιάξω ένα κύκλωμα που κάνει τα ηλεκτόνια ένα σύρματος να πάλλονται 200.000.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα ένα πομπό στα VHF και μπορώ να κουβαλήσω και σήμα τηλεοπτικό πάνω του (τα νούμερα δεν είναι ακριβή από τώρα και στο εξής, βαριέμαι να ψάξω τα ακριβή).

  Αν φτιάξω ένα κύκλωμα που κάνει τα ηλεκτόνια ένα σύρματος να πάλλονται 400.000.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα ένα πομπό στα UHF.

  Αν φτιάξω ένα κύκλωμα που κάνει ένα σύρμα να πάλεται 700.000.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα ένα πομπό από τους παλιούς που χρησιμοποιούσαν τα πρώτα GSM δίκτυα.

  Αν φτιάξω ένα κύκλωμα που κάνει ένα σύρμα να πάλεται 2.100.000.000 φορές το δευτερόλεπτο, μόλις έφτιαξα ένα πομπό 3G.

  Κάπου εκεί πια (και αφού έχουμε για τα καλά εισέλθει στην περιοχή των μικροκυμάτων), αρχίζουν και δουλεύουν τα πιο πολλά ραντάρ. Οι χειριστές των ραντάρ λοιπόν, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ εργάζονται πάρα πολύ λίγες ώρες (τουλάχιστον παλαιότερα) γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι η έκθεσή τους για πολλές ώρες στις συχνότητες των ραντάρ ήταν θανατηφόρες (και λέω παλαιότερα γιατί τώρα πια έχουν πολύ καλύτερες μονώσεις οι διάφορες εγκαταστάσεις των ραντάρ, αλλά οι προφυλάξεις ακόμα υπάρχουν). Υπ’ όψιν ότι δεν κάθονταν μπροστά στα ραντάρ και καμάκωναν την συνάδελφό τους – αυτές οι συχνότητες διαπερνάνε τα πάντα και με την ισχύ που ένα οποιδήποτε ραντάρ έχει, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τρώγανε μεγάλο μέρος αυτής στη μάπα, ακόμα και αν ήταν μπροστά από μία οθόνη, αρκετά μέτρα μακρυά και κάτω από την περιστρεφόμενη κεραία του ραντάρ.

  Έρχεσαι λοιπόν τώρα εσύ και μας λες (άγνωστο από τι ορμώμενος) ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι απόλυτα ασφαλείς γιατί «ορίστε κύριοι, κάνω σκόνη όλα αυτά τα μπουρδο-επιχειρήματα που υπάρχουν διάσπαρτα στο Internet». Θυμάσαι που όταν μιλάς πολύ ώρα στο κινητό σου ζεσταίνεται το αυτί σου από την ζέστη που εκπέμπει το κινητό σου; Αυτή η ζέστη δεν δημιουργείται επειδή ο κατασκευαστής προέβλεψε να βάλει κάποια αντίσταση στο κινητό σου ώστε να μην κρυώνει το αυτί σου τον χειμώνα – έρχεται από την υπερθέρμανση των κυκλωμάτων του πομπού του κινητού σου, ο οποίος λειτουργεί σε κάτι λιγότερο από 2GHz (τα 2 δις που έγραψα πιο πάνω). Ελπίζω να καταλαβαίνεις πια, ότι όταν έχεις ένα εκπομπό που δουλεύει σε συχνότητα μεγαλύτερη των 2GHz (όπως οι φούρνοι των μικροκυμάτων) και με ισχύ πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός κινητού τηλεφώνου (όπως οι φούρνοι των μικροκυμάτων) και του βάζεις μέσα ένα κομάτι κρέας και αυτό ζεσταίνεται γιατί εξαναγκάζεις τα μόρια του νερού του να πάνε πέρα-δώθε 2 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο, ε μάλλον κάτι δεν κάνεις σωστά εδώ πέρα. Αυτή η δημιουργία θερμότητας είναι αρκετά «αντισυμβατική». Για την ακρίβεια, ο σωστός χαρακτηρισμός δεν είναι αντισυμβατική, αλλά αν σου γράψω αυτό που έχω στο μυαλό μου θα με πάρεις για τρολ, οπότε ας πούμε απλά ότι τόσα χρόνια που βρισκόμαστε σε αυτό τον πλανήτη, έχουμε συνηθίσει να τρώμε φαγητά που έχουν ζεσταθεί με πιο «απλοϊκούς» τρόπους.
  Αν τέλος θυμηθείς ότι οι χειριστές των ραντάρ, οι κεραιατζήδες της κινητής τηλεφωνίας αλλά και οι κεραιατζήδες οποιασδήποτε κεραίας μεγάλης ισχύος δουλεύουν ελάχιστα κόντα σε αυτές αν είναι αναμμένες ειδάλλως έχουν τρομερούς πονοκεφάλους, τότε μπορείς να καταλάβεις πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτή η θέρμανση στην τυρόπιτα που βάζεις στον φούρνο σου των μικροκυμάτων.

  Θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ ώρες και ώρες ακόμα γιατί οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι η πιο ανθυγιεινή εφεύρεση του ανθρώπου, αλλά όλα όσα γράψω θα είναι απλά ανάπτυξη των παραπάνω. Θες την συμβουλή μου; Πέτα τον φούρνο σου και σβήσε και το άρθρο σου. Δεν είναι όλα hoaxes.

  • GreekSkeptic

   φίλε Γιώργο,

   Σε ευχαριστώ γιατη μακροσκελή σου απάντηση. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

   Θα σου ζητούσα να μου δώσεις έρευνες που δείχνουν πως η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί προβλήματα, αλλά μάλλον δεν έχεις διότι οι ελάχιστες που έχουν δείξει κάτι τέτοιο δεν θεωρούνται αξιόπιστες.

   Θα σου ζητούσα να μου δώσεις έρευνες που να δείχνουν πως τα φαγητά που ζεσταίνονται από φούρνους μικροκυμμάτων είναι «χαλασμένα» με κάποιο τρόπο (κάτι σαν αυτή την έρευνα που έβαλα εγώ στο άρθρο αλλά στην ανάποδη), αλλά μάλλον δεν έχεις.

   Θα σου ζήταγα να μου πεις αν εσύ επιλέγεις να τρως μόνο στα κάρβουνα, αλλά δεν με ενδιαφέρει.

   Αν δεν θες να χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμμάτων είσαι ελέυθερος να μην το κάνεις. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
   Αλλά πριν ξεκινήσεις να κάνει οποιοδήποτε ισχυρισμό σαν αυτούς που κάνεις στο σχόλιό σου, προτείνω να φέρεις και τις αντίστοιχες έρευνες να υποστηρίξουν τα λεγόμενά σου. Όταν το κάνεις αυτό και εφόσον οι έρευνες είναι σωστές και peer reviewed, τότε θα μου αλλάξεις τη γνώμη και θα δεις νέο άρθρο από εμένα που θα μιλάει για το κακό που μας κάνουν αυτοί οι φούρνοι.
   Μέχρι τότε τα περί «αντισυμβατικών μεθόδων δημιουργίας θερμότητας», ότι και αν σημαίνει αυτό, δεν έχουν το επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα.
   Πριν κλείσω την απάντησή μου, να σου δώσω δουλειά για το σπίτι:
   Τί εννοείς με το «ε μάλλον κάτι δεν κάνεις σωστά εδώ πέρα»; Γιατί δεν είναι «σωστό» να ζεσταίνεις έτσι το φαγητό; Πως αλλάζει το φαγητό αυτή η μέθοδος θέρμανσης και πως το ξέρεις;
   Τα παραπάνω ισχίουν και για τους ισχυρισμούς σου για τα ραντάρ.

   Όσο για το κινητό που ζεσταίνει το αυτί, ε, αν αυτό είναι η απόδειξή σου πως η ακτινοβολία των κινητών είναι ιονίζουσα (γιατί αυτό υποθέτω πως λες και όχι πως είναι ίδια με των φούρνων), τότε δεν έχω πολλά να πω.

   Τέλος, μιας και αφήνεις υπονοούμενα σχετικά με τα κίνητρά μου, να σου πω πως εδώ και καιρό είμαι στο μισθολόγιο όλων των πολυεθνικών που φτιάχνουν από ηλεκτρικές συσκευές και κινητά μέχρι και GMOs και αν δεν με πιστεύεις δες και άλλα σχόλια σε δικά μου άρθρα. Δεν είσαι ο πρώτος που αφήνει υπονοούμενα και δεν θα είσαι ο τελευταίος.
   Καλό όμως θα είναι να θυμάσαι πως ακόμα και αν όντως εγώ πληρώνομαι να λέω τις δικές μου «μπούρδες» αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αν τα στοιχεια που παραθέτω είναι σωστά και δείχνω την ορθότητά τους με έρευνες, τότε δεν έχει σημασία ποιός βάζει το παντεσπάνι στο τραπέζι των παιδών μου. Η δική σου δουλειά είναι να βρεις έρευνες που να υποστηρίζουν τη δική σου θέση.
   Για να δω λοιπόν!

   • Γιώργος

    Επειδή προφανώς είσαι η «μύγα που έκανε κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο» (δηλ. απέκτησες δημόσιο βήμα και νομίζεις ότι μπορείς να γράφεις ό,τι μπούρδα σου έρθει στο μυαλό και να το στηρίζεις/δυναμώνεις μόνο μέσω ανάπηρων επιχειρημάτων ή επειδή κανένας δεν πρόκειται να κάνει δουλειά ωρών ή και ημερών για να βρει στοιχεία, απλά και μόνο για να αποδείξει οτι αυτά που γράφεις στο blog σου είναι λάθος), δεν θα απαντήσω σε όλα αυτά που ρωτάς παραπάνω – ήδη τα έχω απαντήσει (αν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι παίζει με τους χειριστές των ραντάρ είναι δικό σου θέμα, όχι δικό μου). Δεν μπορώ όμως να μην απαντήσω στην «δουλειά που μου άφησες για το σπίτι», φέρνοντάς σου ένα άλλο παράδειγμα, υπερβολικό όσο δεν πάει, ΜΠΑΣ και καταλάβεις πόσο παιδιαριώδης είναι ο τρόπος σκέψης σου: Την επομένη φορά που θα θέλεις να κάνεις εμφάνιση με κοκκινισμένο look από τον ήλιο, μην πας στη παραλία και μην υποβληθείς στην εξαντλητική διαδικασία του μαυρίσματος μέσα στη ζέστη. Πήγαινε απλά στον Δημόκριτο και ζήτα από τους άσχετους εκεί να σε αφήσουν να κάνεις μια μικρή βουτιά στην δεξαμενή της οποίας το νερό φωτίζεται μπλε από κάτι ραβδιά που έχει μέσα του.

    Προφανώς δεν θα σε ενοχλήσει που έφτασες στο ίδιο αποτέλεσμα (το να είσαι όλος κόκκινος) με την έκθεσή σου στον ήλιο με διαφορετικό τρόπο ε;

    • GreekSkeptic

     Φίλε Γιώργο, ξέρεις ποιά είναι η διαφορά μας; Όταν εγώ κάνω ένα ισχυρισμό τον υποστηρίζω με στοιχεία που έχουν προέρθει από την επιστημονική διαδικασία.
     Εσύ αντιθέτως ξεκινάς λέγοντας πως «είμαι η μύγα που έχεσε τον κόσμο όλο», λέω «μπούρδες» και έχω «ανάπηρα» επιχειρήματα.
     Επιπλέον αρνήσαι να δώσεις την πληροφορία που θα επιβεβαιώσει τα δικά σου λεγόμενα, μιας και δεν έχεις χρόνο.
     Εγώ αντιθέτως για να γράψω αυτό το άρθρο βρήκα τον χρόνο να ψάξω και να κάνω τη δουλειά την οποία εσύ δεν μπορείς να κάνεις.
     Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σου και την κοσμοθεωρία σου την οποία δεν μπορείς να υποστηρίξεις με επιστημονικά στοιχεία, αμέσως αρχίζεις τις προσωπικές επιθέσεις.

     Α, και κάτι τελευταίο. Δεν έχεις απαντήσει σε τίποτα και αν αυτά που γράφεις τα θεωρείς εσύ απαντήσεις τότε μάλλον δεν καταλαβαίνεις τί σου ζήτησα να κάνεις, οπότε εγώ φταιω που δεν το εξήγησα με πιο απλό τρόπο.

     • usm

      Απλά άλλος ένας Ελληναρας που η λέξη επιχείρημα του είναι αγνωστη…

    • Alexander Nikolaidis

     Βασικσ υπαρχουν ενδείξεις οτι η ακτινοβολια των κινητων προκαλει προβληματα, αλλά η επιστημονικη κοινότητα ειναι ακομα αναποφασιστη. Θα χρειαστουμε μια δυο δεκαετίες ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματά.

    • Xavier

     exeis poly plaka, les ston arthrografo na ksanadiabasei to diko sou sxolio, eno esy den exeis diabasei kala kala to arthro, sto opoio HDH sou anaferei thn simantiki diafora tis aktinobolias apo thn radienergeia poy apanta sto basiko sou epixeirima to opoio esy den mporeis na stirikseis.
     Oso gia tous xeiristes rantar, (mias kai exo diatelesei) to problima den htan to idio to rantar pote alla oi aparxaiomenes othones poy parigagan poly aktinobolia.
     Episis na shmeioso oti h aktinobolia tou hliou filtraretai apo thn IONOSFAIRA kai oxi apo to magnitiko pedio ths ghs.

  • GreekSkeptic

   Α, ναι και κάτι τελευταίο. Δεν «νομίζω» πως είμαι θεός, ΕΙΜΑΙ θεός, απλώς δεν προσφέρω αποδείξεις για αυτό. Όποιος θέλει να σωθεί πιστεύει σε εμένα (δεν έχεις πολλές ελπίδες, αλλά όλο και κάτι μπορεί να γίνει)!

   • Domenaut

    TO MONO ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ

    ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟ KΡΕΑΣ

    ΕΙΣΑΙ DEAD MEAT ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ

    ΞΕKAΒΑΛΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ SOY

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΚΑΣ

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΟΡΘΙΟΣ

    ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ» ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΜΕΔΟΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ

    -ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
    -ΑΡΝΗΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΙΘΕΡΑΣ

    -ΑΡΝΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 10.000 π.Χ

    (ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ , ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΠΧ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΑΒΥΔΟ;;)

    -ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Η ΧΗΜΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ)

    – ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ YOUTUBE ΝΑ ΠΑΣ ΕΧΕΙ ΜΠΟΛΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    ΚΤΛ ΚΤΛ Η ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ

    ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΨΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

    ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΑΜΑΣΙΤΟ ΟΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    ΔΕΝ ΑΜΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΣ ΠΟΤΕ , ΟΥΤΕ ΕΨΑΞΕΣ

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ

    ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΔΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ

    ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

    ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

    ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΣ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ)

    ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

    ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ FAST FOOD

    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ

    ΙΧΝ

    • speedaholic

     Τελικά μάλλον βλακειες διαβάζω εδώ μεσα… Παντού βρίσκω αποδείξεις ότι μας ψεκαζουν!!!

    • Kleomenis Kakkalos

     Με πόνεσε το μυαλό…

    • usm

     Τελικά μας ψεκαζουν και μάλιστα με χαμηλής ποιότητας χημικα.Μπαινω γρήγορα σπίτι και κλειδώνω γιατί ένα νεφελιμ είναι στον κήπο μου…

    • Noucca Galaktotrofousa

     🙂

     • Domenaut

     • Noucca Galaktotrofousa

      Συμφωνώ απολύτως!

    • Giorgos Zoulis

     Αν αυτό είναι τρολ ποστ πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσήλωση σε μια τόσο παιδιαρώδη ασχολία από και καλά ενήλικες. Το μόνο που δείχνει είναι κουτοπονηριά και κακογουστιά.
     Αν το παραπάνω σχόλιο είναι σοβαρό, ο Αριστοτέλης ήταν φιλόσοφος και ο Ιπποκράτης ιατρός. Ο αιθέρας επικρατούσε ως θεωρία μέχρι το 1887 όπου το περίφημο πείραμα του Michelson-Morley προσπαθώντας να μετρήσει τον αιθέρα αντιθέτως απέδειξε την μη ύπαρξη του. Από αυτό το αποτέλεσμα και την αναπαραγωγή του πειράματως από πολλούς επιστήμονες τις εποχής με τα ίδια αποτελέσματα, καταργήθηκε η έννοια του αιθέρα. Φυσικά υπήρχε τεχνολογία πριν το 10.000 πχ και αυτό λεγόταν φωτιά, ακόντια με πέτρες και μετά με μέταλλο, αγροτική επανάσταση και κατασκευή στέγης.
     Η σύγχρονη Ιατρική χρησιμοποιεί ακτινοβολίες και χειρουργικές παρεμβάσεις με αλλαγές εξαρτημάτων ή προσθήκη άλλων υλικών. Επίσης μοντέλλα για την καρδιά και τον εγκέφαλο χρησιμοποιούν αρκετή Φυσική οπότε η Ιατρική δεν είναι μόνο Χημική. Για να μην σχολιάσω περι Βιολογίας και Γενετικής.
     Το νερό είναι μια ένωση δύο μερών Ηδρογόνου και ενός μέρους Οξυγόνου. Οι δυνάμεις Van der Waals μεταξύ των μορίων του νερού είναι που τους δίνει τις ιδιότητες του υγρού. Του λείπει όμως η πολύπλοκη νευρολογική υποδομή που υπάρχει σε πολλές μορφές ζωής, αλλά όχι σε όλες, που ονομάζεται εγκέφαλος και συγκεκριμένα μνήμη. Χωρίς αυτήν την υποδομή το μόνο που κάνουν οι δυνάμεις Van der Waals είναι να κρατάνε τα μόρια του νερού σε μια χαλαρή κατάσταση, πολύ ελαστική που ανάλογα με τα ποσοστά υγρασίας της περιοχής κάποια ποσότητα θα εξατμίζεται και κάποια άλλη θα υγροποιείται.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Με την ίδια λογική, είναι πολύ βλαβερό για τον άνθρωπο να ξαπλώνει σε σχάρα πάνω από αναμμένα κάρβουνα, να κάθεται κάτω από πυρωμένες αντιστάσεις, να κολυμπάει σε νερό που έχει φτάσει στο σημείο βρασμού, ακόμα και να κάθεται πάνω από νερό που βράζει. Κι όμως χρησιμοποιούμε τις παραπάνω μεθόδους στο μαγείρεμα. Για να φτάσεις λοιπόν να απορρίψεις τον φούρνο μικροκυμμάτων, πρέπει να δείξεις τι ζημιές προκαλεί σε ένα κομμάτι κρέας και αν αυτές με τη σειρά τους είναι ικανές να κάνουν κακό στο ζωντανό οργανισμό (άνθρωπος) που θα τις καταναλώσει.

  • Alexander Nikolaidis

   Γιώργο, ωραία όλα αυτά και ευχαριστούμε για το μάθημα φυσικής 101, αλλά ξεχνάς μια σημαντική διαφορά : Στον φούρνο μικροκυμάτων τα μικροκύματα μένουν ΜΕΣΑ στον φούρνο μικροκυμάτων, δεν βγαίνουν παραέξω. Όλα ωραία και καλά αυτά για τους χειριστές ραντάρ, τα κινητά κτλ αλλά ΑΣΧΕΤΑ με το εδώ θέμα. Εκτός και αν πιστεύεις ότι αν τρως λιαστές ντομάτες θα πάθεις καρκίνο του δέρματος.
   Τώρα όσον αφορα τα «συμβατικά» «φυσικά» και όλες αυτές τις μπούρδες. Υπάρχουν πάμπολλα «συμβατικά» «φυσικά» πράγματα που πλέον γνωρίζουμε ότι προξενούν κακό. Το μακράν ανθυγειηνότερο γλυκαντικό είναι η φυσική φρουκτόζη, το ψήσιμο στα κάρβουνα/ξύλα κερδίζει στην αύξηση συγκέντρωσης καρκινογόνων ουσιών, το βράσιμο όπως σωστά έγραψε ο GS κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά, το τηγάνισμα άστα να πάνε. Σε σχέση με άλλους τρόπους θέρμανσης τα μικροκύματα πέρνουν πολύ καλό βαθμό στην σταθερότητα των ουσιών που ζεστένουν- για τον λόγο αυτό και στην χημεία/φαρμακευτικη΄συχνά πυκνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κενό για ξήρανση. Αν προκαλούσε τόσο τρομακτικές μετουσιώσεις και μεταβολές πιστεύω ότι τόσα εκατομμύρια επιστήμονες στον κόσμο που τον χρησιμοποιούν θα είχαν παρατηρήσει κάτι.

  • dimos47ki7

   το μονο που αποδεικνυεις ομως με το κειμενο αυτο ειναι οτι δεν ειναι καλο να βαλουμε το κεφαλι μας ΜΕΣΑ στον φουρνο μικροκυματων. κατα τα αλλα, δεν μας δειχνεις κατι που να αποδεικνυει οτι τα φαγητα που θερμαινονται με μικροκυματα ειναι «προβληματικα»
   με το πρωτο θα συμφωνησω φυσικα, δεν θελω να βρασει το κεφαλι μου. αλλα απο αυτο μεχρι το οτι τα φαγητα ειναι ακαταλληλα για χρηση υπαρχει ενα χαωδες κενο που δεν το καλυπτεις, παρολη την μακροσκελη απαντηση σου

 • Katerina Margaritou

  Πάντως το Νο 1 ήταν η απάντηση (λιγο πιο επιστημονική) στο προτελευταίο μάθημα για πτυχίο το 1989! Θεωρητική οργανική χημεία!

 • Alexander Nikolaidis

  Αν και συμφωνω με
  την ουσία του άρθρου, μερικές παρατηρήσεις:

  «Η ραδιενέργεια
  συσσωρεύεται στο σώμα»

  Δεν συσσωρέυεται η ραδιενέργεια στο σώμα, εκτός και αν με κάποιο τρόπο καταπιούμε ή εισπνεύσουμε
  ραδιενεργά σωματίδια, όσο συσσωρεύεται η ζημιά που κάνει η ραδιενέργεια στο σώμα.

  «Αυτά τα μαύρα σημεία στο φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα περιέχουν υδρογονάθρακες οι οποίοι έχει αποδειχθεί πως είναι καρκινογόνοι. Αν θέλετε την άποψή μου, και μιας και διαβάζετε αυτό το κείμενο
  τη θέλετε, αυτά τα μαύρα σημεία κάνουν τα παϊδάκια στα κάρβουνα πιο νόστιμα.»

  Στα κρέατα στην σχάρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι νιτροσαμίνες
  από μετουσίωση των αμινοξέων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές μπορεί να
  προκείψουν και απο μαγείρεμα σε ηλεκτρικό γκριλ ή γκριλ υγραερίου. Φυσικα οι
  διάφοροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες κτλ που υπάρχουν στην στάχτη του κάρβουνου
  κάνουν την κατάσταση χειρότερη αν πεταχτούν και κωλήσουν στο κρέας. Πάντως το μαρινάρισμα
  με μπύρα, σκόρδο, κρεμμύδι και λεμόνι μπορεί να περιορήσει τον σχηματισμό αυτών
  τον ουσιών. Βλέπε π.χ.

  http://repositorio-aberto.up.pt/bitstream/10216/20907/2/6082.pdf

  http://wealthandhealth.ltd.uk/articles/Effect%20of%20Oil%20Marinades%20with%20Garlic.pdf

  «Σχεδόν όλα τα φαγητά μας, κρέας, ψάρι, λαχανικά, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας, όλα τα
  κύτταρά τους είναι νεκρά»

  Ειδικά όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, η εμπειρία μου γυιός αγρότης, τα μαθήματα βοτανικής
  καθώς και οι έρευνες (π.χ. για μερικές πρόσφατες http://news.rice.edu/2013/06/21/dateline-rice-for-june-21-2013/
  ) μου λένε πως τα περισσότερα από αυτά είναι ολοζώντανα, συνεχίζουν να φωτοσυνθέτουν , να
  αλλάζουν χρωματισμό, να ωριμάζουν, θα φυτρώσουν αν τα βάλεις στο χώμα κτλ.
  Ειδικά οι διάφορες ρίζες βολβοί και σπόροι είναι ζωντανοι για τεραστιο χρονικο
  διαστημα-άσχετα αν είναι σε «νάρκη»-αν ήταν πεθαμένα δεν θα μπορούσαν να
  φυτρώσουν.

  Γίνομαι ψίρατζης αλλά μερικά κύτταρα του κρέατος μπορεί να επιζήσουν για μερικές μέρες(π.χ. τα λευκά
  αιμοσφαίρια μπορούν να αντέξουν εώς και 72 ώρες)

  «Προκειμένου το σώμα μας να πάρει όσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί από την τροφή, πρέπει
  αυτή να είναι μαγειρεμένη. Αν δεν είναι τότε το σώμα παίρνει λιγότερα. Το
  μαγείρεμα σπάει πρωτεϊνες και αποδυναμώνει τα κυτταρικά τοιχώματα ώστε να είναι
  πιο εύκολη η πέψη. Δεν είναι τυχαίο που οι πρωτόγονοι άνθρωποι ανακάλυψαν το
  μαγείρεμα και το συνέχισαν.»

  Όχι ακριβώς. Οι πρωτείνες του ψαριού του κρέατος, τον δημητριακών, η καζείνη του γάλακτος έχει βρεθεί ότι
  μπορούν να χάσουν σε βιολογική αξία σε σχέση με τις ωμές μορφές.

  http://jn.nutrition.org/content/44/1/51.full.pdf

  http://jn.nutrition.org/content/7/4/367.full.pdf

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/food.19870311007/abstract

  Το μαγείρεμα του κρέατος έχει επίσης βρεθεί να το κάνει ελαφρός ποιο δυσπεπτο http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4899-2626-5_27

  Το αντίθετο
  βέβαια συμβαίνει με τροφές που είναι εξαιρετικά δυσπεπτες ωμές, όπως όσπρια και
  ρύζι, το σώμα είναι αρκετά ικανό να πέψει οτιδήποτε ωμό του έρχεται-το πεπτικό
  μας σύστημα είναι αρκετά Primal.

  Και βέβαια όπως προείπατε το μαγείρεμα πάντα καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως
  επίσης και διάφορα ένζυμα, μετουσιώνει διάφορες ουσίες σε βλαβερές και
  καταναλώνει ενέργεια. Από την άλλη είναι συνήθως νοστιμότερο, σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς(που
  μπορεί να υπάρξουν και σε φυτά) και αυξάνει την διάρκεια ζωής του φαγητού.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Το καλό είναι ότι έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ. Το κακό είναι ότι κρατάω τις πληροφορίες και ξεχνάω και τα ονόματα και τους ειδικούς που μίλησαν σε αυτά. Σε ένα τέτοιο λοιπόν, έλεγε ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος πάντα θεωρούσε καλό μεζέ το κρέας αλλά χρειαζόταν πολύ μάσημα. Όταν ανακάλυψε ότι μπορεί να το μαγειρέψει, κέρδισε χρόνο από το μάσημα, άρχισε να παίρνει περισσότερα θρεπτικά από τη διατροφή του (αφού τα φρούτα και οι καρποί δεν παρέχουν αρκετά), οι μασητικοί μυς ελαττώθηκαν σε μέγεθος, έμεινε χώρος στο κρανίο για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος κι αφού πλέον είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο, άρχισε να φτιάχνει κολιέδια και να αναρωτιέται για τη φύση γύρω του κι έγινε το έξυπνο δίποδο που βλέπουμε στον καθρέφτη μας.
   Βρήκα διάφορα άρθρα επί του θέματος αλλά δε μπορώ να βρω το βίντεο, που θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ξεκινούσε με τον επιστήμονα/ομιλητή στην αυλή του να τρώει ωμό κρέας.

 • leon06010

  Ο μόνος λόγος που θα απέφευγα το φούρνο μικροκυμάτων είναι γιατί το φαΐ γίνεται νιανιά κ ως εκ τούτου χάλια. Η σπανακόπιτα που ανέφερες πχ γίνεται σα πανί. Αηδία!!! Καλύτερα να ζεσταθεί στο τεφάλ ή την τοστιέρα.
  @konstas: Αν ψάξεις φωτό από κουζίνες εστιατορίων θα δεις φούρνους μικροκυμάτων. Στις ΗΠΑ σίγουρα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δεις κ αλλού. Μια χαρά το ανέχονται. Αν γίνεται της μουρλής στην τραπεζαρία σιγά μην ζεσταίνουν ό,τι τους χρειάζεται στη φωτιά.
  @nouccagalaktotrofousa:disqus: Το ίδιο λέει κ η Wikipedia αν κ νομίζω ότι πιο πιθανό είναι να έλιωσε απ’τη ζέστη του σώματός του ή του περιβάλλοντος. Όλοι έχουμε κάνει το λάθος να βάλουμε σοκολάτα σε τσέπη κ να την ξεχάσουμε.

  • GreekSkeptic

   Κάπου διάβασα πως αν βάλεις μια κούπα νερό μέσα στο Φ/Μ μαζί με κάποιο άλλο φαγητό το οποίο γίνεται νιανιά όταν το ζεσταίνεις με αυτό τον τρόπο, τότε δεν γίνεται νιανια.
   Αλλά δεν θυμάμαι ούτε που το διάβασα ούτε αν έλεγε για αλάτι ή νερό.
   Η μνήμη μου δεν είναι αυτή που ήταν.
   Τί έλεγα;

   • Alexander Nikolaidis

    Το «νιανιαρισμα» των τροφων οφειλεται στο οτι η απορροφηση των μικροκυματων-και κατα συνεπεια η θερμανση- στοχευει κατα κυριο λογο τα μορια νερου. Ετσι το νερο των τροφιμων βραζει εσωτερικα και εξατμιζεται. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που τα μικροκυματα ξεραινουν το φαγητο. Τωρα, αν πριν το μαγειρεμα τοποθετουσες ταυτοχρονα μεσα στον φουρνο και ενα δοχειο με νερο που βρςζει, μετα απο λίγο ο κορεσμος σε υδρατμους της ατμοσφαιρας μεσα στον φουρνο θα εμποδιζε την εξατμιση του νερου απο την τροφη. Αυτο θα μείωνε αρκετά την ξηρανση κατα το μαγειρεμα αλλα θα ειχε μικροτερο αποτελεσμα στο «νιανιαρισμα». Αντιστοιχη τεχνικη χρησιμοποιω οταν ψηνω κουλούρια Θεσσαλονίκης βαζωντας ενα δοχειο με νερο στον πατο για να μην ξεραθουν. Παντως για τον φουρνο μικροκηματων ειναι πιο πρακτικο αντι για ολοκληρο δοχειο με νερο να κλησεις το φαγητο με ειδικη πλαστικη σακουλα ψησιματος στην οποια να προσθεσεις λιγο νερο

    • leon06010

     Βασικά δεν τα ξεραίνει, ακριβώς το αντίθετο. Η πίτα ας πουμε, δεν γίνεται τραγανή. Τουλάχιστον αυτός που είχα ως φοιτητής. Τώρα υπάρχουν κ με γκριλ αλλά δεν ξέρω.
     Δε διαφωνώ με τα υπόλοιπα, διότι δεν είμαι κ ειδήμων επί του θέματος. Δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων κ δε νιώθω ότι μου λείπει. Είχα ως φοιτητής κ πλεόν δεν τον θεωρώ απαραίτητο για μενα.

     • Alexander Nikolaidis

      Στην περιπτωση της σπανακοπιτας το νερο που βραζει μεσα απο το σπανακι ποτιζει το φυλο και το κανει νιανια. Επισης σε αντιθεση με αλλους τροπους ζεσταματος οπου μονο το εξωτερικο ζεστενεται, εδω το νερο ολοκληρης της ζυμης ζεστενετσι και βραζει απο μεσα. Το τρικ ειναι να τα ζεσταινεις τα αρτοπαρασκευασματα προτου η θερμοκρασια ανεβει σε σημειο βρασμου.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Νομίζω ότι ο καθένας μας (πόσο μάλλον ένας επιστήμονας) μπορεί να διαχωρίσει το «ξέχασα τη σοκολάτα στην τσέπη κι έλιωσε» από το «όση ώρα στέκομαι μπροστά στο μηχάνημα, νιώθω τη σοκολάτα στην τσέπη μου να ζεσταίνεται».

 • φενια

  πραγματικα μπραβο και σε ευχαριστούμε!

 • vovin84

  Μία μικρή διόρθωση: «Αυτά τα μαύρα σημεία στο φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα περιέχουν υδατάνθρακες*…»
  *υδρογονάνθρακες όχι υδατάνθρακες.

  • GreekSkeptic

   Είσαι ο δεύτερος που το γράφεις. Πρέπει να τσεκάρω τίς πηγές μου και να επιστρέψω με νεότερα.

  • GreekSkeptic

   Σωστός, διορθώθηκε.

 • Noucca Galaktotrofousa

  Fun fact: Ο φούρνος μικροκυμμάτων ανακαλύφθηκε τυχαία. Σε εργαστήριο που προσπαθούσαν να φτιάξουν μεγαλύτερα ραντάρ, κάποιος πέρασε μπροστά από το μηχάνημα και έλιωσε η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του.
  Πηγή: Κάποιο ντοκιμαντέρ του Discovery

 • Nikos

  Ok ola ayta alla 1. Ta maurakia sta karvouniasmena kreata periexoun ydrogonanthrakes k oxi ydatanthrakes (lol) kai 2. oi aktinografies den einai radienergia einai aktines X pou paragontai apo idiki lyxnia. I radienergia einai kati poly sigekrimeno (aktines a, b, kai gamma)

  • GreekSkeptic

   Με έβαλες να ξαναδιαβάσω το άρθρο για να δω αν έγραψα υδρογονάνθρακες! Δεν σε συμπαθώ εσένα…

   • Nikos

    Δε πειράζει σε συμπαθώ εγώ αρκετά και για τους 2 μας 😛

  • GreekSkeptic

   A, και κάτι ακόμα σχετικά με τις ακτίνες χ.

   Ακτίνες γ και χ είναι ηλεκτρομανητική ακτινοβολία όπως το ορατό φως, οι υπεριώδεις και οι υπέρυθρες ακτίνες. Η μόνη διαφορά τους είναι η ενέργεια που μεταφέρουν.

   Οι ακτίνες γ μπορούν να ταξιδέψουν μερικά μέτρα στον αέρα και μερικά εκατοστά στους ανθρώπινους ιστούς. Το ίδιο συμβαίνει με τις ακτίνες χ.

   Η εκπομπή ακτινοβολίας γ και χ συχνά συνοδεύει εκπομπή ακτινοβολίας α και β.

   Το γεγονός πως η ακτινοβολία χ δημιουργείται από μια λυχνία σε καμία περίπτωση δεν την κάνει λιγότερο ραδιενεργή. Απλώς σε μικρές δόσεις δεν κάνει ζημιά, αλλά συσωρεύεται.

   Όσο για τους υδατάνθρακες, έχεις δίκο, έγραψα λάθος, είναι υδρογονάνθρακες.
   Ευχαριστώ για τη διόρθωση

   • Odsidian Erevos

    Η ακτινοβολία Χ δεν είναι ραδιενεργή και δε συσσωρεύεται. Είναι ιοντίζουσα και ενδεχομένως προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες σε βιολογικούς ιστούς ανάλογα με την ένταση και το χρόνο ακτινοβόλησης, χωρίς να έχω αυτή τη στιγμή καλές πηγές για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

    • GreekSkeptic

     Έχεις δίκιο. Δεν συσσωρεύεται η ακτινοβολία, αλλά οι επιπτώσεις της στους ιστούς. Είναι λάθος δικό μου ο τρόπος που το έγραψα.

     • Odsidian Erevos

      Ναι προφανώς, δεν ήθελα να το παίξω εξυπνάκιας. Θαυμάζω την προσπάθειά σας.
      Σαν πρόταση έχω να σας κάνω να αναπαράγετε λίγο video και κείμενα σχετικά με τον James Randi μήπως και ξυπνήσει κανένα κορόιδο 😛

 • Antonis Armageddon

  «Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος να απορροφήσεις ενέργεια από τα φωτόνια
  είναι να είσαι φυτό. Οι άνθρωποι για να πάρουν ενέργεια πρέπει να φάνε.»
  Α δεν εχεις παρει πρεφα τις μπουρδες περι Ηλιοθεασης και breatherianism….

  • GreekSkeptic

   Έχω μια φίλη που πιστεύει στο Sungazing. Ελπίζω να μην χρησιμοποιεί πολύ τα μάτια της.

 • Antonis Armageddon

  «ο μόνος τρόπος για να δονηθεί ο εγκέφαλός μας είναι να είμαστε σε μια συναυλία Heavy Metal.»
  Ξεχασες και την εκφορά του Ν.

 • konstas

  Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι γιατί οι σεφ δεν ανέχονται ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων και πως επίσης καταλαβαίνουν ότι κάτι έχει ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων; Προφανώς δεν είναι θέμα υγείας αλλά γεύσης. Απλά είχα πάντα την απορία και θέτω το ερώτημα επ’ αφορμή του άρθρου (αν γνωρίζει κάποιος φυσικά).

  • GreekSkeptic

   Εγώ δεν είμαι σεφ. Μια φορά έφτιαξα μακαρονάδα και αυτοκτόνησε ο Έκτορας Μποτρίνι.
   Αν βρεις κάποιον ρωτάς. 😉

  • Antonis Armageddon

   πιθανότατα επειδη στο Φ/Μ αναδυονται υδρατμοί οι οσμες των φαγητών κολλανε στα τοιχώματα και επανακυκλοφορούν στο επόμενο φαγητό που θα ζεσταθεί μαζι με τις δικες του.
   Καποτε χρησιμοποιούσα το Φ/Μ για να ξαναζεσταίνω τον καϊφέ μου. Μια φορα λοιπόν στο callcenter της HOL που δουλευα καποια φεγγαρια καποια κοπελα ζεστανε μια ψαρόσουπα (ελεοc φαγητο απ το σπίτι ψαρόσουπα;;;). Στα καπακια παιρνω τον κρυο μου καϊφέ τον βαζω στο ΦΜ και μετα απο 1 λεπτό ο καϊφές μυριζε ψαρίλα…

   • Noucca Galaktotrofousa

    Αυτό συμβαίνει σε όλους τους φούρνους, αλλά στον μικροκυμμάτων μπορείς να το αποφύγεις. Υπάρχουν μεμβράνες και καπάκια να καλύψεις το φαγητό ώστε και να μην πιτσιλίσει και χρειαστεί να καθαρίζεις το φουρνάκι και για να μην μεταφερθούν οσμές.

    Πάντως, στα κουζινοριάλιτι που έχω δει, οι σεφ είναι γενικά εναντίον του ξαναζεστάματος του φαγητού (ανεξαρτήτως μέσου) ως ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Γι’ αυτό υστεριάζουν όταν βλέπουν φούρνο μ/κ. Δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις το φαγητό, στο μαγείρεμα δεν είναι καλός, άρα τι τον έχεις στην κουζίνα;
    Αν και, τις προάλλες ο Παρλιάρος έλεγε «Όταν καραμελώνουμε φρούτα, πρέπει να είναι ζεστά. Θα βάλω τις φράουλες στα μικροκύμματα όσο λιώνει η ζάχαρη».

    • Antonis Armageddon

     Προσωπικα χρησιμοποιώ φουρνακι με γκριλ, γιατι ο Φ/Μ δε ζεσταινει καλα τα κρεατικα… Και επειδη δεν εχω ούτε λεφτα ουτε χωρο για 2 φουρνακια, προτιμησα το κλασσικό φουρνάκι. Καναδυο Φ/Μ που κυκλοφορουν και εχουν και γκριλ για ψησιμο δε μου κανουν γιατι οι αντιστασεις τους ειναι προχειρες (μια καμπύλη -σχημα U- αντι για δυο -σχημα W-) ή τοποθετημενες σε ακυρα σημεια (πχ μια ισια αντισταση εξω εξω και αλλη μια τερμα μεσα) με αποτελεσμα να μην κανουν δουλεια.

  • Alexander Nikolaidis

   Αν μιλάμε για τοπ σεφ σε μεγάλα καλά εστιατόρια τότε γενικά δεν ανέχονται το ζέσταμα γενικά-το ξαναζεσταμένο φαί είναι πάντα ξαναζεσταμένο φαί και κατότερο σε γεύση. Σε κατώτερα, πιο καθημερινά, εστιατόρια, ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται πολύ συχνά αφού δεν θέλουν να πετάξουν τίποτα. Ο πιό εύκολος τρόπος να καταλάβεις αν το φαγητό έχει ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων είναι από το αν είναι ζεστό το πιάτο-εκτός αν τρώς σε Michelin Starred restaurant όπου ζεσταίνουν επίτηδες το πιάτο για να παραμένει το φαγητό ζεστό στο τραπέζι. Επίσης το φαγητό που έχει ζεσταθεί αρκετά σε φούρνο μικροκυμάτων είναι πάντα «ιδρωμένο».

   • Giorgos Zoulis

    Συμφωνώ αν και το λαδερό φαγητό ή και το κρέας που έχει βράσει είναι πάντα πιο νόστιμο αν καθίσει μια δυο ώρες παρά αν καταναλωθεί αμέσως. Επίσης το μοσχάρι σε γκριλ πρέπει να καθίσει μερικά λεπτά μετά το ψήσιμο για να «απορροφηθούν» οι χυμοί του. Αν το κόψεις αμέσως φεύγουν όλοι στο πιάτο και στεγνώνει το κρέας. Μερικά μαγειρικά σχόλια.