Γιατί δυσκολευόμαστε να δεχθούμε την επιστήμη;

27

galileo-pisaΗ μελέτη του εγκεφάλου μπορεί να μας βοηθήσει  να αντιληφθούμε τον λόγο ύπαρξης των μη επιστημονικών μας πιστεύω.

Πριν λίγες μέρες η Gallup ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας σχετικά με τους Αμερικανούς και την εξέλιξη. Ήταν ένα πλήγμα για τους καθηγητές γυμνασίου. Το 46% των ενηλίκων απήντησαν πως «ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με τη σημερινή τους μορφή μέσα στα τελευταία 10.000 χρόνια» και μόλις το 15% συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι άνθρωποι εξελίχθησαν  χωρίς την καθοδήγηση μιας θεϊκής δύναμης.

Το πιο αξιοσημείωτο για αυτούς τους αριθμούς είναι η σταθερότητα τους: τα ποσοστά αυτά έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητα από τότε που η Gallup άρχισε να κάνει την ερώτηση, πριν από τριάντα χρόνια. Το 1982, το 44% των Αμερικανών ήταν αυστηρά δημιουργιστές, μια στατιστικά ασήμαντη διαφορά σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, το ποσοστό των Αμερικανών που δέχονται τη βιολογική εξέλιξη, αυξήθηκε μόνο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν κάποια ερωτήματα: Γιατί μερικές επιστημονικές ιδέες είναι δύσκολο να τις δεχθεί κάποιος; Τι κάνει τον ανθρώπινο νου τόσο ανθεκτικό έναντι σε κάποια γεγονότα, ακόμα κι όταν αυτά τα γεγονότα υποστηρίζονται από «τόνους» αποδείξεων;

315345_3495613831439_475107505_n
Μια νέα μελέτη στη γνωστική λειτουργία, με επικεφαλής τον Andrew Shtulman στο Occidental College, εξηγεί το πείσμα της άγνοιας μας. Όπως ο Shtulman σημειώνει, οι άνθρωποι δεν είναι «tabula rasa«, πρόθυμοι να αφομοιώσουν οποιοδήποτε αποδεδειγμένο γεγονός στην κοσμοθεωρία τους. Αντιθέτως είναι εξοπλισμένοι με πλήθος αφελών διαισθήσεων για τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι αναληθείς. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η θερμότητα είναι ένα είδος ουσίας, και ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη γη. Και έπειτα υπάρχει η ειρωνεία της εξέλιξης: οι απόψεις μας για τη δική μας ανάπτυξη δεν φαίνεται να εξελίσσονται.

Αυτό σημαίνει ότι η επιστημονική εκπαίδευση δεν είναι απλώς θέμα εκμάθησης των νέων θεωριών. Αντιθέτως, απαιτεί, επίσης, οι μαθητές να απεμπολήσουν τα ένστικτά τους, απομακρύνοντας τις  ψευδείς πεποιθήσεις τους, όπως  ένα φίδι αλλάζει το δέρμα του.

Για να τεκμηριώσει την αντίθεση μεταξύ των νέων επιστημονικών αντιλήψεων και των προεπιστημονικών εικασιών μας, ο Shtulman επινόησε ένα απλό τεστ. Ζήτησε από εκατό πενήντα φοιτητές κολεγίου που είχαν παρακολουθήσει διάφορα επιστημονικά μαθήματα κολεγιακού επιπέδου, να διαβάσουν έναν αριθμό (αρκετές εκατοντάδες) επιστημονικών θέσεων και στην συνέχεια να αξιολογήσουν την αλήθεια αυτών, στο συντομότερο χρόνο.

Για να κάνει τα πράγματα ενδιαφέροντα, ο Shtulman έδωσε στους μαθητές και επιστημονικές θέσεις που ήταν αληθινές αλλά και αυθορμήτως δεκτές («Το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη Γη») αλλά και θέσεις των οποίων η επιστημονική αλήθεια έρχεται σε αντίθεση με τα αυθόρμητα πιστεύω μας («Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο»).

Όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε πολύ περισσότερο χρόνο στους φοιτητές να αξιολογήσουν την αλήθεια μιας επιστημονικής δήλωσης που ήταν σε αντίθεση με την αυθόρμητη σκέψη. Σε όλες τις επιστημονικές κατηγορίες, από την εξέλιξη στην αστρονομία ως και την θερμοδυναμική, οι φοιτητές έκαναν μια παύση προτού συμφωνήσουν ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, ή ότι η πίεση παράγει θερμότητα, ή ότι ο αέρας αποτελείται από ύλη. Αν και γνωρίζουμε πως αυτά τα πράγματα είναι αληθινά και ισχύουν, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ένστικτά μας πριν συμφωνήσουμε, γεγονός που οδηγεί σε μία μετρήσιμη χρονική καθυστέρηση.

Το εντυπωσιακό στο όλον εγχείρημα είναι πως ακόμα και όταν έχει γίνει κτήμα μια επιστημονική έννοια – π.χ. η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων αναγνωρίζει τώρα την αλήθεια του Κοπέρνικου ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος – αυτό το αρχέγονο ένστικτο καθυστερεί το μυαλό. Εμείς ποτέ δεν «διώχνουμε» πλήρως τις λανθασμένες διαισθήσεις μας για τον κόσμο. Απλώς μαθαίνουμε να τις αγνοούμε.

Ο Shtulman και οι συνεργάτες του συνοψίζουν τα ευρήματά τους:

Όταν οι μαθητές μαθαίνουν ότι οι επιστημονικές θεωρίες συγκρούονται με τις προηγούμενες, αφελείς θεωρίες, τι συμβαίνει με τις προηγούμενες θεωρίες; Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι αφελείς θεωρίες καταστέλλονται από τις επιστημονικές θεωρίες, αλλά δεν αντικαθίστανται από αυτές.

Η νέα αυτή εργασία δίνει μια συναρπαστική εξήγηση για το γιατί οι Αμερικανοί είναι τόσο «ανθεκτικοί» σε συγκεκριμένες επιστημονικές έννοιες – την εξέλιξη για παράδειγμα, που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις αφελείς διαισθήσεις μας όσο και με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας – ενώ προσθέτει κιόλας σε  προηγούμενες έρευνες που τεκμηριώνουν τη διαδικασία της μάθησης. Μέχρι να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν στην επιστήμη ποτέ δεν θα καταλάβουμε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν.

Σε μια μελέτη του 2003 , ο Kevin Dunbar, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland, έδειξε σε προπτυχιακούς φοιτητές μερικά σύντομα βίντεο με δύο διαφορετικού μεγέθους σφαίρες να πέφτουν από κάποιο ύψος. Το πρώτο βίντεο έδειχνε τις δύο σφαίρες να πέφτουν με την ίδια ταχύτητα. Το δεύτερο βίντεο έδειχνε την μεγαλύτερη σφαίρα να πέφτει με ταχύτερο ρυθμό από την μικρότερη. Το βίντεο ήταν μια ανακατασκευή του περίφημου (και πιθανώς απόκρυφο) πειράματος του Γαλιλαίου, τον οποίο έριξε μεταλλικές σφαίρες διαφορετικών μεγεθών από τον Πύργο της Πίζας. Όλες προσγειώθηκαν ταυτόχρονα, διαψεύδοντας τον Αριστοτέλη που είχε ισχυριστεί ότι τα βαρύτερα αντικείμενα πέφτουν πιο γρήγορα.

Ενώ οι μαθητές παρακολουθούσαν τα βίντεο, ο Dunbar τους ζήτησε να προβλέψουν το αποτέλεσμα.  Δεν αποτέλεσε έκπληξη, πως οι φοιτητές χωρίς υπόβαθρο φυσικής διαφώνησαν με τον Γαλιλαίο. Θεώρησαν πως το να πέφτουν οι δύο σφαίρες με την ίδια ταχύτητα δεν είναι ρεαλιστικό (διαισθητικά είμαστε όλοι Αριστοτελικοί). Επιπλέον, όταν ο Dunbar παρακολούθησε κάποιους συμμετέχοντες στο πείραμα με ένα μηχάνημα fMRI, παρατήρησε πως η προβολή του πραγματικού βίντεο σε μη  φοιτητές φυσικής, ενεργοποιούσε ένα συγκεκριμένο μοτίβο στον εγκέφαλό τους : αυξανόταν η αιματική ροή προς μία περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται Πρόσθιος Προσαγώγιος Φλοιός (ΠΠΦ). Το ΠΠΦ σχετίζεται με την αντίληψη των λαθών και αντιφάσεων, συνεπώς είναι λογικό να ενεργοποιείται όταν βλέπουμε ένα βίντεο που «μοιάζει λάθος», ακόμη και αν αυτό είναι σωστό.

Αυτό δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό. Γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι προπτυχιακοί υστερούν λίγο στην κατανόηση της επιστήμης. Αλλά ο Dunbar πραγματοποίησε το ίδιο πείραμα με πτυχιούχους φυσικούς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εκπαίδευσή τους, τους επέτρεψε να εντοπίσουν το σφάλμα. Ήξεραν έκδοση του Γαλιλαίου ήταν σωστή.

Όμως κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον φάνηκε να συμβαίνει στον εγκέφαλό τους, που τους επέτρεψε να βρουν το σωστό. Όταν είδαν το επιστημονικά σωστό βίντεο, αυξήθηκε η αιματική ροή προς ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου που καλείται Έξω Ραχιαίος Προμετωπιαίος Φλοιός (ΕΡΠΦ). Ο ΕΡΠΦ βρίσκεται ακριβώς πίσω από το μέτωπο και είναι από τις τελευταίες περιοχές του εγκεφάλου που αναπτύσσονται στους νεαρούς ενήλικες. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καταστολή των λεγόμενων ανεπιθύμητων παραστάσεων, να απαλλαγούμε δηλαδή από τις σκέψεις που δεν είναι χρήσιμες. Εάν δεν θέλετε να σκεφτείτε το παγωτό που έχετε στην κατάψυξη, ή πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάποια επίπονη εργασία, ο ΕΡΠΦ σας πιθανώς δουλεύει σκληρά.

Σύμφωνα με τον Dunbar, ο λόγος που οι πτυχιούχοι φυσικοί έπρεπε να επιστρατεύσουν τον ΕΡΠΦ ήταν γιατί έπρεπε να καταστείλουν τις διαισθήσεις τους, να αντισταθούν στην γοητεία του λάθους του Αριστοτέλη.  Θα ήταν πολύ πιο βολικό αν οι νόμοι της φυσικής συμβάδιζαν με τις αφελείς αυθόρμητες πεποιθήσεις μας, ή αν η εξέλιξη ήταν λάθος και οι ζωντανοί οργανισμοί δεν είχαν εξελιχθεί μέσω των μηχανισμών της. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι ένας καθρέφτης. Η επιστήμη είναι γεμάτη από παράξενα γεγονότα. Και γι’ αυτό απαιτείται δουλειά για την κατανόηση της σωστής εκδοχής των πραγμάτων.

Φυσικά, αυτή η επιπλέον διανοητική εργασία που απαιτείται δεν είναι πάντα ευχάριστη. (Υπάρχει λόγος που αποκαλείται «γνωστική ασυμφωνία»). Πήρε μερικές εκατοντάδες χρόνια για την κοπερνίκεια επανάσταση να γίνει η επικρατούσα άποψη. Με τον σημερινό ρυθμό, η δαρβινική επανάσταση, τουλάχιστον στην Αμερική, θα χρειαστεί ανάλογο χρονικό διάστημα.

  του Jonah Lehrer     www.newyorker.com

Πηγή:  mandragoras21.blogspot.gr

by antichainletter

 • Γιώργος Ευγένιος Τζωρτζίνης

  Το σώμα μας το ίδιο είναι ένα μουσείο αποδείξεων της εξέλιξης. Και βέβαια η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία κάποιου πανάγαθου και παντοδύναμου θεού, αφού ως παντοδύναμος θα μπορούσε κατ’ ευθείαν να δημιουργήσει τον κόσμο στη σημερινή μορφή του και ως Πανάγαθος δεν θα έκανε μια διαδικασία τόσου αίματος και πόνου και της εξαφανίσεως του 99% των ειδών που υπήρξαν ποτέ.

 • Jim Chongas

  Ένα από τα κύρια προβλήματα της επιστήμης είναι ότι δεν έχουμε μια ένδειξη για το με τι μοιάζει αυτό που αποκαλούμε «πραγματικότητα»,
  έτσι ώστε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο κοντά είμαστε στην τελευταία
  όσον αφορά τις επιστημονικές θεωρίες μας. Χωρίς να ξέρεις που είναι ο
  στόχος είναι δύσκολο να ξέρεις αν πηγαίνει καλά προς αυτόν.Τα μοντέλα της επιστήμης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τα μήλα
  πέφτουν επειδή πέφτουν και όχι επειδή ισχύει η θεωρία της βαρύτητας.
  Και να αλλάξει η θεωρία της βαρύτητας (κάτι που γίνεται συνέχεια με τις
  επιστημονικές θεωρίες), τα μήλα θα συνεχίσουν να πέφτουν στη Γη!Παρομοίως, όσο και αν θεωρούν κάποιοι ότι εξαιτίας της φυσικής που
  γνωρίζουμε λειτουργούν τα τρανζίστορ, αυτό δεν ισχύει! Η τωρινή φυσική
  σίγουρα θα αλλάξει σε λίγα χρόνια! Σε 100 χρόνια από τώρα
  η σωματιδιακή φυσική δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε
  τώρα! Για την ακρίβεια μπορεί να μην υπάρχει ΚΑΝ σωματιδιακή φυσική και
  να μιλάμε για π.χ. «χορδές». Και όμως – το τρανζίστορ θα συνεχίζει να
  λειτουργεί!!!Το γεγονός ότι η πραγματικότητα συνεχίζεται να «λειτουργεί» δεν έχει
  καμία απολύτως σχέση με το αν τα πρότυπά μας λειτουργούν ή όχι. Το ότι
  λειτουργούν δεν τα κάνει πιο «αληθινά». Όπως έλεγε και ο Καστοριάδης, στο
  σημείο όπου η επιστήμη προσπαθεί να κινηθεί από την παρατήρηση προς τα
  γενικά θεωρητικά μοντέλα, εισέρχεται στη σφαίρα της αβεβαιότητας…

 • papasavvas

  Η Ορθόδοξη Θεολογία πάντως, δεν πολυασχολήθηκε με το ζήτημα της θεωρίας της εξελίξεως, τηρεί και σοφά στάση αναμονής. Δεν αποτελεί μείζον ζήτημα της ορθοδόξου θεολογίας δηλαδή. Το προβλημα υπάρχει στη Δύση κυρίως και στη φονταμενταλιστική ανγνωση της Αγίας Γρφής από προτεστάντες Κυρίως.

  • Γιώργος Ευγένιος Τζωρτζίνης

   Πέντε μαζικοί αφανισμοί εξολόθρευσαν το 99% των ζωντανών ειδών που υπήρξαν ποτέ, με τελευταίους τον πέρμιο αφανισμό πριν περίπου 250 εκατ χρόνια και τον κρητηδικό αφανισμό πριν περίπου 65 εκατ χρόνια. Θα ήταν άσκοπο για μια παντοδύναμη και πανάγαθη οντότητα.

 • John Smith

  Επειδή βλέπω πολλές απόψεις, να πω και εγώ ορισμένα πράγματα:

  Η θεωρία της εξέλιξης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικά αποδεδειγμένη, γιατί πολύ απλά οι υποθέσεις που κάνει -τουλάχιστον σε ότι αφορά τον άνθρωπο- δεν μπορούν να αποδειχθούν. Η εξέλιξη των ειδών είναι παρατηρήσιμη -και άρα αποδεδειγμένη-, αλλά η θεωρία του «κοινού προγόνου» όχι. Πρόκειται για προσωπική άποψη του Δαρβίνου, η οποία υποστηρίχθηκε από ορισμένους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να υποσκελίσουν ένα θρησκευτικό σύστημα με το οποίο δεν συμφωνούσαν.

  Γιατί το λέω αυτό; Ας υποθέσουμε ότι εγώ δέχομαι τη θεωρία αυτή ως σωστή. Τι μου λέει όσον αφορά την ύπαρξη Θεόυ; Απολύτως τίποτα. Θα μπορούσα κάλλιστα να δεχτώ ότι ο Θεός όρισε να εξελιχθούμε από έναν κοινό πρόγονο. Άρα γιατί όλοι όσοι στηρίζουν μετά μανίας τη θεωρία αυτή το κάνουν σε αντιδιαστολή με την πίστη στο Θεό; Γιατί στην ουσία προσπαθούν να δώσουν στο δικό τους πιστεύω επιστημονική χροιά.

  Να περάσουμε τώρα στην άλλη πλευρά: ο δημιουργισμός (creationism) βασίζεται στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής κατά λέξη. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Αγία Γραφή δεν είναι επιστημονικό κείμενο, και είναι μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Γράφτηκε με τρόπο απλό, ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή από όλους. Από εκεί και ύστερα είναι δουλειά της επιστήμης να μας εξηγήσει -εφόσον μπορεί- πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα αυτά μέσα στην κτιστή πραγματικότητα την οποία και αντιλαμβανόμαστε.

  Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ανακατέψει πίστη και επιστήμη. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς ΄χωρους οι οποίοι κινούνται παράλληλα. Η επιστήμη αποδεικνύεται, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Η πίστη εξηγεί τα πάντα αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί. Και δεν είναι ανάγκη να δεχόμαστε μόνο τη μία από τις δύο. Μπορούμε άνετα να πιστεύουμε και να ακολουθούμε ταυτόχρονα την επιστήμη, αρκεί να ξέρουμε τα όριά τους.

  ΥΓ: Για να μην σπεύσουν πολλοί να πουν τα δικά τους και να με κατηγορήσουν για θρησκοληψία -το λέω γιατί το έχω πάθει σε παρόμοιες συζητήσεις- ξεκαθαρίζω το εξής: δεν απορρίπτω τη θεωρία της εξέλιξης επειδή δεν ταιριάζει με την πίστη μου. Την απορρίπτω επειδή δεν έχει επαρκή επιστημονική κατοχύρωση, και επειδή στην προσπάθειά της να κλείσει μιά τρύπα άνοιξε πολλές άλλες. Αν κάποιος θέλει να μου αποδείξει ότι κάνω λάθος θα του εκθέσω αυτά τα κενά, και εάν υπάρξουν απαν΄τησεις τότε είμαι πρόθυμος να συζητήσω.

 • protagoras333

  ΟΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ

  Η μεγαλύτερη απόδειξη απάτης της θεωρίας της εξελίξεως είναι ότι ποτέ δεν κατάφεραν οι χημικοί επιστήμονες στα εργαστήρια να ενώσουν και να καταφέρουν να γίνει σύλληψη, με εξωσωματική
  γονιμοποίηση μεταξύ σπερματοζωαρίου ανθρώπου και πιθήκου, όσες φορές το
  επιχείρησαν αυτό! Γνωρίζουμε ότι παρόλο τις διαφορές που υπάρχουν στις ράτσες
  των ζώων αυτά καταφέρνουν να συλλάβουν, π.χ. παρόλο την μεγάλη διαφορά στις
  ράτσες των σκυλιών όπως πιτ μπούλ, ή ντόπερμαν με πεκινουά ή κανίς, αυτά
  καταφέρνουν να «συλλάβουν» και να εγκυμονήσουν, όπως επίσης και το γαϊδούρι με
  το άλογο, μπορούν να συλλάβουν τα θυληκά και να κυοφορήσουν το μουλάρι κ.ο.κ.
  Όμως αν και λένε οι εξελικτικοί ότι είναι στο ίδιο είδος ο πίθικος με τον άνθρωπο,
  ποτέ όσο και αν ακούγεται αρρωστημένο δεν κατάφεραν στα εργαστήρια να κάνουν
  εξωσωματική γονιμοποίηση των σπερματοζωαρίων πιθήκου και ανθρώπου,
  αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους!

  Ο Δαρβίνος ήταν περιηγητής και φυσιοδύφης, που σημαίνει ότι την θεωρία της εξελίξεως (ορθώς λέγεται «θεωρία» εφόσον δεν αποδεικνύεται απόλυτα πρακτικά!) την σχεδίασε από «μυαλού» και από
  εντυπώσεις δικές του, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με την θεωρία της εξελίξεως στα
  επιστημονικά εργαστήρια. Αν και από πολλούς αθεϊστές εξελικτικούς παρασιωπάται
  ή αγνωμονούν ότι ο Δαρβίνος ήταν οπαδός Χριστιανικής πίστεως!

  Πρώτον ως γνωστόν ότι ο Δαρβίνος ήταν περιηγητής και είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και είχε πεί «Έχω ταξιδέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο, και έχω δεί πολλές και διαφορετικές φυλές
  ανθρώπων, όμως δεν βρήκα ούτε μία φυλή ανθρώπων που να μην πιστεύει σε κάποιον
  θεό, άρα υπάρχει Θεός γιατί υπάρχουν και οι άνθρωποι που τον πιστεύουν!».

  Δεύτερον όταν ο Δαρβίνος είχε πάει σε κάποιο αφρικανικό χωριό και έμενε
  εκεί για κάποιο διάστημα, σε αυτό το χωριό υπήρχαν αρκετοί χριστιανοί, και
  βλέποντας ο αρχηγός της αφρικανικής φυλής, ότι αύξανε ο αριθμός των χριστιανών
  στο χωριό, θεώρησε οτι οι «ξένοι» ευθύνονται γι΄αυτό και τότε έβγαλε διάταγμα
  να φύγουνε όλοι οι ξένοι από το χωριό, έτσι έφυγε και ο Δαρβίνος. Μετά από
  χρόνια που είχανε αλλάξει οι καταστάσεις και σταμάτησε να ισχύει το διάταγμα
  αυτό, ξαναπήγε ο Δαρβίνος στο χωριό και για εκπληξή του, διαπίστωσε ότι ο
  αριθμός των χριστιανών δεκαπλασιάστηκε μεταξύ των ντόπιων ιθαγενών στο χωριό
  αυτό, τότε ο Δαρβίνος σήκωσε τα χέρια του και αναφώνησε «Θαύμα!». Τρίτον
  ουδέποτε και σε κανένα από τα έγγραφα του Δαρβίνου δεν αναφέρει ότι ήταν
  άπιστος ή δεν πίστευε στον Θεό.

  Εν αντιθέσει με τον Δαρβίνο ο Λουϊ Παστέρ ο γνωστός γάλλος χημικός, ασχολήθηκε με την θεωρία της εξελίξεως, και προσπάθησε να την αποδείξει στα χημικά εργαστήρια του, και τελικά ανακάλυψε ότι
  δεν υπάρχει …”αυτόματη” γέννηση, και απέδωσε την δημιουργία του ανθρώπου στον
  Θεό.

  Ακόμα και ο γνωστός άθεος richard dawking αν και βιολόγος επιστήμονας δεν
  πιστεύει στην θεωρία της εξελίξεως, άλλα λέει
  ότι ο άνθρωπος προέρχεται…από τους εξωγήινους! Γράψτε στην μηχανή
  αναζήτησης «dawking UFO» και θα βρείτε τι πιστεύει! Χωρίς βέβαια να έχει καμία
  απόδειξη γιά αυτό! Αν και βιολόγος θα έπρεπε να πίστευε και να είχε στοιχεία
  για την θεωρία της εξελίξεως, όμως το αντίθετο την απορρίπτει!

  Γιατί στο πρόσωπο της γυναίκας δεν φυτρώνουν γένια και μουστάκια όπως του άνδρα; Ενώ αυτό δεν συμβαίνει καθόλου μεταξύ των αρσενικών και θυληκών πιθηκοειδών, που φυτρώνουν σε όλο το πρόσωπο
  και σε όλο το σώμα τους τρίχες! όπως επίσης δεν συμβαίνει και μεταξύ των
  αρσενικών και θυληκών ζώων εκτός του ανθρώπου που πολλές φορές δυσκολεύεται
  όταν βλέπει κάποιο ζώο να αναγνωρίσει εάν είναι θυληκό ή αρσενικό από την
  ομοιότητα τους! Πόσο άσχημη και αστεία θα φαινόταν η γυναίκα αν φύτρωναν γένια
  και μουστάκια στο πρόσωπό της, δεν θα ήταν καθόλου επιθυμητή στον άνδρα. Ποιός
  το κανόνισε αυτό; Η “φύση” που δεν έχει νοημοσύνη για να δημιουργήσει ή ο μέγας
  καλλιτέχνης και Παντοδημιουργός Θεός; Σαφέστατα ο Θεός.

  Αναφέρανε οι εξελικτικοί ότι τα αρχαία ανθρωποειδή είχαν το 1/3 του ανθρώπινου εγκεφάλου και γι’αυτό δεν είχανε τις δυνατότητες που έχουν οι σημερινοί ανθρώποι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να
  δικαιολογήσουν την έλειψη οποιασδήποτε δημιουργικότητας των ανθρωποειδών στα
  προϊστορικά χρόνια. Λέγεται ότι όποιο ζώο έχει πιό μεγαλύτερο εγκέφαλο είναι
  και πιό έξυπνο. Λάθος! η θεωρία δεν ευσταθεί. Ο ελέφαντας έχει 4 φορές
  μεγαλύτερο εγκέφαλο από τον άνθρωπο, αλλά σαφέστατα και ασύγκριτα δεν είναι
  έξυπνο σαν τον άνθρωπο. Επίσης η γυναίκα έχει περίπου 10% μικρότερο εγκέφαλο
  από τον άνδρα και όμως η γυναίκα δεν υστερεί πνευματικά σε κανένα σημείο από
  τον άνδρα! Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το μέγεθος του εγκεφάλου εξαρτάται μόνο
  από το μέγεθος και την δυναμικότητα όλων των μυών του σώματος. Και ακόμα
  φαίνεται στους επιστήμονες ένα μεγάλο μυστήριο πως ο άνθρωπινος εγκέφαλος έχει
  τόσο ασύγκριτη υψηλή ευφυία και νοημοσύνη, που μπορεί να κάνει και να
  δημιουργήσει σχεδόν ότι θέλει, σαν ένας μικρός θεός επί γης!

  ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΙ »ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ» ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΓΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΕΝΩΝΟΥΝ; ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥΣ.

  Επίσης όλες τις αποδείξεις πλάνης και ανατροπής της θεωρίας της εξελίξεως, μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο του επιστήμονα φυσικού Ιωάννου Κωστώφ «ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ Ή πως οι εξελικτικοί ελίσσονται, γιά να πείσουν ότι τα είδη εξελίσσονται.». Αν μπορέσω με την πρώτη ευκαιρία θα αναρτήσω όλο το βιβλίο, και θα στείλω και σύνδεσμο ιστοσελίδας για
  να μπορέσετε να το διαβάσετε όσοι θέλετε.

  Εάν χρειαστεί θα αναρτήσω αργότερα και άλλα στοιχεία και
  αποδείξεις για τις αποδεδειγμένες απάτες της θεωρίας της εξελίξεως.

  • Giorgos Zoulis

   Παρόλο που το τρολάρισμα εδώ είναι πασιφανές, αυτό που θα συνιστούσα είναι να διαβάσεις συγγράματα που εξηγούν τη θεωρία της εξέλιξης για να κατανοήσεις τι λέει. Απο τα λεγόμενα σου δείχνεις οτι το μόνο που έχεις διαβάσει είναι απόψεις που διαφωνούν μαζί της γιατί προφανώς διαφωνείς και εσύ. Άρα κάνεις ουσιαστικά αυτό που λέει το άρθρο, όπου η έλλειψη γνώσεων προκαλεί την λειτουργία του ΠΠΦ για να την επεξεργαστεί και όχι του ΕΡΠΦ.
   Η άποψη σου και των ομοίων σου δυστυχώς για εσάς είναι λανθασμένη και αδιάφορη για την πλειοψηφία του επιστημονικού κόσμου, διαφόρων ειδικοτήτων, που αποδέχεται τη θεωρία της εξέλιξης όχι επειδή την αντιλαμβάνονται σαν μια εικασία όπως ο καθημερινός άνθρωπος, αλλά επειδή πείθονται απο την πληθώρα των στοιχείων που την υποστηρίζουν. Αν ακολουθούσαν οτι υποστηρίζουν οι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές τώρα δε θα είχες την πολυτέλεια να γράφεις μέσω ενός πολύπλοκου εργαλείου που δεν κατανοείς τη λειτουργία του, με ένα λογισμικό που δεν κατανοείς τη λειτουργία του, μέσω ενός δικτύου που δεν κατανοείς τη λειτουργία του.

 • protagoras333

  Από την λογική στην λογική του παραλόγου !

  Παλαιότερα οι κάποιοι δήθεν «επιστήμονες» μας λέγανε ότι το dna του
  ανθρώπου, μοιάζει με το dna του σκουληκιού και της μύγας περισσότερο και από
  τις μαϊμούδες !!!

  Άρα ο άνθρωπος δεν κατάγεται απο τις μαϊμούδες αλλά εξελίχθηκε από τα σκουλήκια
  και τις μύγες !!!

  Ο παπαγάλος μιλάει και μιμείται φωνές και λέει λέξεις όπως ο άνθρωπος και δεν
  μπορεί στο παραμικρό να το κάνει η μαϊμού και ο πίθηκος.

  Άρα ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τον πίθηκο και τα σκουλήκια και τις μύγες,
  αλλά από τον παπαγάλο !!!

  Το δελφίνι ξέρει να κολυμπάει και να εκπαιδεύεται όπως ο άνθρωπος και θεωρείται
  και πιό έξυπνο και από τον πίθηκο που δεν θέλει και δεν έμαθε ποτέ του να
  κολυμπάει στο παραμικρό !

  Άρα ο άνθρωπος δεν κατάγεται απο τις μύγες και τα σκουλήκια και από τους
  πίθηκους, αλλά εξελίχθηκε από τα δελφίνια !!!

  Τα μυρμήγκια και τα απίστευτα πράγματα που αγνοούμε για το κοινωνικότατο
  έντομο!

  Πολύ λίγα πλάσματα στη Γη ασχολούνται με τα νεκρά μέλη της ομάδας τους: οι
  άνθρωποι, οι ελέφαντες και, όπως φαίνεται, τα μυρμήγκια! Μέχρι και ειδικούς
  νεκροθάφτες έχουν για τη δουλειά αυτή. Όταν λοιπόν

  ένα μυρμήγκι εγκαταλείψει τα εγκόσμια μέσα στη φωλιά του, οι εργάτες-«κοράκια»
  απομακρύνουν τη σορό για λόγους υγιεινής, ώστε να μην εξαπλωθεί η μόλυνση ή η
  ασθένεια σε όλη την αποικία.

  Ως κοινωνικά όντα, τα μυρμήγκια έχουν ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο δίκτυο σχέσεων
  που καθορίζει τη ζωή στην αποικία. Οι εργάτες χωρίζονται σε ομάδες και καθεμιά
  ασχολείται με μία μόνο δουλειά: από συλλέκτες τροφής και επιστάτες,
  αστυνομικοί, πυροσβέστες, αγρότες κτλ. μέχρι πολεμιστές-μαχητές και νταντάδες
  των αυγών.

  Ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

  Τα μυρμήγκια διεξάγουν πολέμους.

  …Οι τακτικές μάχης που χρησιμοποιούν μάλιστα τα μικρά έντομα είναι τρομακτικά
  παρόμοιες με τις ανθρώπινες στρατηγικές πολέμου, την ίδια στιγμή που μπορούν να
  αλλάξουν τακτική με βάση του τι διακυβεύεται! Χρησιμοποιούν ακόμα και τεχνικές
  συσκότισης του εχθρού, όπως τις «φερομόνες προπαγάνδας», με σκοπό να
  αποπροσανατολίσουν τον αντίπαλο και να τον κάνουν να εμπλακεί σε φίλια πυρά.

  Υπάρχουν μέχρι και είδη μυρμηγκιών που βασίζονται αποκλειστικά στον

  πόλεμο για την επιβίωσή τους: επιβιώνουν διεξάγοντας πολέμους, για να

  αναπληρώνουν τους σκλάβους τους και να αποκτούν περισσότερες πηγές για τις αποικίες
  τους. Και βέβαια στη φωλιά τους λειτουργούν ως μεσαιωνικοί ιππότες, μην
  κάνοντας τίποτα άλλο από το να απαιτούν από τους δούλους τους να τους φέρνουν
  φαΐ και να τους γυαλίζουν τις πανοπλίες. Και ναι, όταν μιλάμε για σκλαβιά, το
  εννοούμε…

  Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν δούλους κτλ.

  Από όλα τα πλάσματα του κόσμου μας, ξέρουμε ότι μόνο τέσσερα βασίζονται στη
  γεωργία για την επιβίωσή τους: ένα είδος σκαθαριού που ζει στους φλοιούς των
  δέντρων, οι τερμίτες, οι άνθρωποι και τα μυρμήγκια.

  (Όλα αυτά τα κάνουν οι μαϊμούδες και τα άλλα όντα; καθόλου!)

  Περισσότερα :
  http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/674412/o-thaumastos-kosmos-ton-murmigion/

  Τι εκπληκτικά πανέξυπνο μυαλό έχει δώσει ο Θεός στα μυρμήγκια που ο εγκεφαλός
  τους δεν ξεπερνάει το κεφάλι της καρφίτσας και που μπροστά τους ο πίθηκος είναι
  ο μέγας ηλίθιος εν σχέση με το μυρμήγκι !!!

  Άρα με βάση την λογική του παραλόγου ο άνθρωπος δεν κατάγεται απο τον πίθηκο
  και τις μαϊμούδες και τα σκουλήκια κτλ. αλλά απο τα μυρμύγκια !!! (ασχέτως ότι
  αυτά έχουν 6 πόδια και κεραίες που μόνο με αυτές συνενοούνται μεταξύ τους!)

  Έχουμε φωτογραφίες «αποδείξεις» ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον
  σκύλο !!!

  33 φωτογραφίες με σκύλους που μοιάζουν καταπληκτικά με τους ιδιοκτήτες τους!

  http://www.dinfo.gr/33-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA/

  Άρα ό άνθρωπος δεν εξελίχθηκε από την μαϊμού, ούτε από το δελφίνι και τα
  σκουλήκια ούτε και τα μυρμήγκια κτλ., αλλά από τους σκύλους !!!

  Θέλετε και με άλλα «παραδείγματα» να συνεχίσω με αυτήν την λογική του
  παραλόγου;

  Βέβαια όλα αυτά τα τρελοσυμπερασματικά αν και εντυπωσιακά όμως δεν υπάρχει
  ΚΑΜΙΑ απόδειξη ότι εξελίχθηκε ο άνθρωπος από έστω ένα από αυτά ή και από όλα
  αυτά μαζί που είναι και πιό σχιζοφρενικά παράλογο και αναπόδεικτο να το
  υποστηρίζει κανείς !

  Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι που
  υποστηρίζουν την θεωρία αυτή των εξελίξεων άνευ αποδείξεων, μπορούν να μας πουν
  εάν υπάρχουν μεταξύ σκύλου και γάτα συνδετικοί εξελικτικοί σκελετοί; από τους
  μικροοργανισμούς μέχρι και τους δεινοσαύρους; ενώ θα έπρεπε να υπήρχαν
  εκατομμύρια εξελικτικοί σκελέτοί και όμως δεν ανακαλύψαν ούτε ένα… Επίσης σε πολλά άλλα όντα υπάρχουν καθόλου
  διάφοροι ενδιάμεσοι σκελετοί που να δείχνουν ότι εξελίχθηκαν μεταξύ τους; Η απάντηση είναι κανένα και καθόλου !

  Ακόμα και ορισμένες ομοιότητες σε διάφορα
  ποσοστά στο dna που παρατηρούνται και εμφανίζονται μεταξύ ανθρώπου
  και όντων ζώων ενώ αποδεδειγμένα δεν εμφανίζεται και δεν υπάρχει οποιαδήποτε
  εξέλιξη μεταξύ τους. Η μόνη απάντηση βρίσκεται στην Αγία Γραφή ! Δηλαδή το
  βιβλίο της Γένεσις στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρει και γράφει ότι τα κτήνη και τα
  ζώα προέρχονται από την γή (Γέν. 1,24 Και είπεν ο Θεός, ΕΞΑΓΑΓΕΤΩ Η ΓΗ ψυχήν
  ζώσαν κατά γένος, τετράποδα και ερπετά και θηρία της γής κατά γένος, και
  εγένετο ούτως. ) αλλά και ο άνθρωπος προέρχεται από το ίδιο το χώμα, από την
  γή. (Γέν. 2,7 και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον χούν (χώμα) από της γής και ενεφύσησεν
  εις τό πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν. )
  δηλαδή ο Θεός χρησιμοποιεί σχεδόν τα ίδια υλικά από το χώμα της γής, για να
  φτιάξει και τα ζώα και τον άνθρωπο, μόνο που ο άνθρωπος φτιάχτηκε κατ’εικόνα
  Θεού και έδωσε πνοή Θεού μέσα σε αυτόν !!! ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ
  ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ DNA ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ !!!

  Δηλαδή είναι σαν να παίρνω το μάρμαρο ή
  τον πυλό και από αυτό το υλικό παίρνω ένα μέρος και φτιάχνω ένα υλικό με μορφή
  πιθήκου και διάφορα ζώα και μετά παίρνω ένα άλλο μέρος του υλικού (και μπορώ να
  προσθέσω και καλύτερα υλικά μέσα σε αυτό το υλικό αν θέλω) και φτιάχνω ένα
  αριστούργημα με μορφή ανθρώπου. Φυσικά δεν προέρχεται το μάρμαρο ή ο πυλός με
  την αριστουργηματική μορφή ανθρώπου, από τα ήδη ετοιμασμένα και σχεδιασμένα
  υλικά με μορφή πιθήκου και τα άλλα ζώα, ακόμα και αν κάποιος ισχυρίζεται ότι
  έγιναν από τα ίδια υλικά, αλλά προέρχονται ΜΟΝΟ από το ίδιο υλικό το μάρμαρο ή
  τον πυλό που τα βρήκα και τα πήρα από το ίδιο το χώμα και την γή
  !!! ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ DNA ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ !

 • protagoras333

  Το
  παρόν είναι τμήμα επιστημονικού ντοκιμαντέρ που εξηγεί γιατί η θεωρία του
  Δαρβίνου είναι λάθος.

  Ο πρωτότυπος τίτλος είναι:

  Scientists present Proof of Intelligent Design! Part 3/7

  Ελπίζω ότι τα αρχικά μου σχόλια θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε όχι μόνο το
  ίδιο το ντοκιμαντέρ, αλλά και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της οποιασδήποτε
  «επιστημονικής» συζήτησης σχετικά με την προέλευσή μας.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  1) Ο παρακάτω σύνδεσμος σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα μου όπου έχω μεταφράσει
  διάφορους γνωστούς επιστήμονες -βιολόγους, παλαιοντολόγους, ζωολόγους,
  κβαντομηχανικούς, αστροφυσικούς, μαθηματικούς κλπ.- να μιλάνε ενάντια στη
  δαρβινική θεωρία της εξέλιξης.

  Δεν λένε απαραίτητα ότι δεν συνέβη εξέλιξη, απλά ότι δεν συνέβη με αυτό τον
  τυχαίο, μηχανιστικό και υλιστικό τρόπο που περιγράφει η θεωρία του Δαρβίνου και
  που γίνεται αποδεκτός από τους περισσότερους βιολόγους σήμερα.

  Στις παραθέσεις αυτές η θεωρία του Δαρβίνου περιγράφεται ως μια φιλοσοφική
  προπαγάνδα εναντίον της θρησκείας και όχι ως επιστήμη. Οι δηλώσεις διατυπώνουν
  με σαφήνεια πως τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, κατ’ ουσίαν πέραν
  αμφιβολίας, ότι ο κόσμος αυτός, έμβιος και άβιος, δεν είναι δυνατόν να έχει
  δομηθεί δίχως νόηση.

  Το όνομα των επιστημόνων συνοδεύεται από τη θέση τους και τις διάφορες
  διακρίσεις που έχουν λάβει – στοιχεία που πήρα από τη Wikipedia.

  http://www.youtubetranslations.gr/scientific_quotes_pop_up.htm

  2) Το ιατρικό «Ντοκιμαντέρ για τις μεταθανάτιες εμπειρίες» ή «Η Ημέρα που
  Πέθανα», στο οποίο σας παραπέμπω στο βίντεο, έχει έξι μέρη. Είναι ένα πολύ
  ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και μπορεί να θέλετε να το δείτε όλο.

  Βρίσκεται εδώ: http://www.youtubetranslations.gr/the_day_I_died_pop_up.htm

  Είναι στο τέλος του τέταρτου μέρους (από 0750 και μετά) και στο πέμπτο μέρος
  (από αρχή έως 0422) όπου παρουσιάζεται η επιστημονική (και προφανώς επίσης
  μεταφυσική) εξήγηση της συνειδητότητας με βάση την κβαντική φυσική. Αν θέλετε
  να δείτε μόνο αυτό το κομμάτι, μπορεί να θέλετε να το δείτε από την αρχή του τέταρτου
  μέρους, όπου δίνονται περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

  3) Συζητώ μαζί σας τη σχέση επιστήμης, μεταφυσικής και κοινωνίας εδώ: http://www.youtubetranslations.gr/35_pop_up.htm

  ——————-

  Για περισσότερα τέτοια βίντεο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου: Επιστημονικές
  απάτες

  http://www.youtubetranslations.gr/scientific_deceptions.htm

 • leon06010

  Σε ένα σημείο κάνεις ένα μικρούτσικο λαθάκι. Ή έστω εγώ το βλέπω έτσι: λες » Το βίντεο ήταν μια ανακατασκευή του περίφημου (και πιθανώς απόκρυφο) πειράματος του Γαλιλαίου, τον οποίο έριξε μεταλλικές σφαίρες διαφορετικών μεγεθών από τον Πύργο της Πίζας. Όλες προσγειώθηκαν ταυτόχρονα, διαψεύδοντας τον Αριστοτέλη που είχε ισχυριστεί ότι τα βαρύτερα αντικείμενα πέφτουν πιο γρήγορα.»
  Ο Γαλιλαίος έριχνε σφαίρες διαφορετικού μεγέθους αλλά ο Αριστοτέλης μιλάει για διαφορετικό βάρος. Ειλικρινά βαριέμαι να ψάξω τι ισχύει στα αλήθεια, οπότε δεν ξέρω τι ακριβώς πετούσε ο ένας κ για τι μιλάει ο άλλος, αλλά έτσι όπως το γράφεις, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Όπως ξέρεις πολύ καλά το μέγεθος κ το βάρος δεν πάνε πάντα πακέτο. Θυμίσου μια μπάλα απο αφρολέξ σαν τη γκεφάλα μου κ μια μπάλα από μολύβι σαν του πινγκ-πονγκ. Ναι, έμπλεξα κ διαφορετικά υλικά γιατί, απ’τα γραφόμενά σου τουλάχιστον, είναι ασαφές κ αυτό.

  • Noucca Galaktotrofousa

   «Μεταλλικές σφαίρες διαφορετικών μεγεθών». Το ψειρίζουμε, αλλά μάλλον ήταν και οι δύο από το ίδιο υλικό.
   Και πρακτικά επιβάλλεται να είναι από το ίδιο υλικό και μάλιστα σημαντικού βάρους, αν θέλουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από το πείραμα, αφού δε μπορεί να διεξαχθεί σε κενό αέρος.
   Υπάρχει η πιθανότητα ας πούμε, αν πάρουμε 2 μπάλες από βαμβάκι, παρόλο που η μία θα έχει τουλάχιστον διπλάσιο βάρος από την άλλη, να μην καταφέρουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα όσες φορές κι αν επαναληφθεί το πείραμα.

   • GreekSkeptic

    Το πείραμα που περιγράφεις έχει γίνει στη σελήνη (όπου δεν πήγαμε ποτέ) με ένα σφυρί και ένα πούπουλο. Και τα δύο, χωρίς την αντίσταση του αέρα πέσανε ταυτόχρονα.
    Πιο συγκεκριμένα ο αστροναύτης του Απόλο 15 David Scott έκανε το πείραμα μπροστά σε live κάμερες και το είδαν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
    Μικροπράγματα.
    https://www.youtube.com/watch?v=KDp1tiUsZw8

    • Noucca Galaktotrofousa

     Προσπαθούσα να περιγράψω αυτό:
     https://www.youtube.com/watch?v=AYz_K3mwq6A

     Ή μάλλον έψαχνα να βρω έναν τρόπο ώστε η αντίσταση του αέρα και πιθανά ρεύματα που είναι ικανά να παρασύρουν ένα ελαφρύ αντικείμενο να μην παίζουν ρόλο.

     Με βλέπω να καταλήγω να ρίχνω πράγματα από το μπαλκόνι για να ξεμπλεχτώ.

 • Cashkader

  Παρότι συμφωνώ ότι έχουμε την τάση να δυσκολευόμαστε να δεχθούμε την επιστήμη, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα περί δημιουργίας και ηλικίας του ανθρώπινου είδους είναι εντελώς άστοχο. Κατ’ αρχάς αναφέρεται στο άρθρο το εξής ψευδές, ότι η θεωρία της εξέλιξης στηρίζεται από τόνους (!!!) αποδείξεων. Είναι αστείο διότι δεν υπάρχει ούτε μια απόδειξη. Υπάρχουν προφανώς ενδείξεις, όμως κάμποσες ενδείξεις υπάρχουν και για όσους την αμφισβητούν και πιστεύουν στον ευφυή σχεδιασμό. Μάλιστα αυτοί που με λύσσα αρνούνται την ύπαρξη Θεού, υπερφυσικού, ευφυούς σχεδιασμού κτλ δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από ιστορική έρευνα αλλά από φιλοσοφική εικοτολογία. Η πλάκα είναι ότι η θέση τους είναι ακόμα πιο αβάσιμη εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι ζούμε στο 2014, είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην εποχή της σχετικότητας του Αϊνστάιν! Για μας, σε αντίθεση με τους ανθρώπους της εποχής του Νεύτωνα, το σύμπαν δεν είναι πλέον ένα ασφαλές, προβλεπόμενο γήπεδο στο οποίο γνωρίζουμε όλους τους κανόνες. Από τον Αϊνστάιν και μετά κανένας σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείσει την πιθανότητα γεγονότων εξ’ αιτίας προγενέστερης γνώσης του «φυσικού νόμου». Ο μόνος τρόπος να μάθουμε κατά πόσο μπορεί να συμβεί ένα γεγονός είναι να δούμε κατά πόσο στην πραγματικότητα έχει συμβεί. Επί του θέματος λοιπόν ξανά, και μακριά από θρησκευτικού τύπου επιχειρήματα που δε χωρούν στην έρευνα, ιδού 101 ολόκληρες επιστημονικές ενδείξεις αντίθετες με τη θεωρία της εξέλιξης: http://creation.com/age-of-the-earth

  • konstas

   Σταμάτησα να διαβάζω εκεί που έλεγε «Science is based on observation, and the only reliable means of telling the age
   of anything is by the testimony of a reliable witness who observed the events»
   Η επιστήμη βασίζεται στην παρατήρηση και το μόνο αξιόπιστο μέσο για να βρεις την ηλικία του οτιδήποτε είναι η μαρτυρία κάποιου αξιόπιστου μάρτυρα που παρακολούθησε τα γεγονότα;;;;; Χωρίς μάρτυρα δηλαδή δεν μπορείς να βρεις την ηλικία οποιουδήποτε πράγματος ;;;;
   Μιλάμε για επιστημονικό άρθρο, όχι αηδίες !!!
   (Να πω την αλήθεια, δεν αντιστάθηκα, διάβασα και λίγο πρακάτω, για να δω που το πάει 🙂 Όταν είπε όμως ότι ο Θεός είναι ο «αξιόπιστος μάρτυρας» που γνωρίζει την ηλικία της γης γιατί αυτός την δημιούργησε και επομένως αφού στην Αγία Γραφή καταγράφηκαν όσα λέει ο θεός, η Αγία Γραφή είναι το μόνο αξιόπιστο μέσο για την ηλικία της γης, αφού περιέχει την μαρτυρία του δημιουργού, τότε σταμάτησα πραγματικά)

   • GreekSkeptic

    Κώστα, respect που διάβασες ως εκεί!

   • Cashkader

    Χεχε ρε φίλε σου είπα «μακριά από θρησκευτικού τύπου επιχειρήματα» και «δες τα 101 επιστημονικά επιχειρήματα» και πήγες κι έκανες ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο. Διάβασες όοολα όσα δε χρειάζονταν για το σκοπό μας και τίποτα από επιστημονικά άρθρα με πηγές. Fail !

    • konstas

     Μάλλον εσύ έχεις το fail φίλε μου. Μου λες μακριά από θρησκευτικά επιχειρήματα και μου παραθέτεις ένα άρθρο από Young Earth Creationists, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ηλικία της γης είναι 6.000-10.000 χρόνια και ότι αυτό προκύπτει από την Βίβλο !!!

     Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο θεωρίες για την προέλευση του ανθρωπίνου είδους. Η θεωρία της εξέλιξης και η «θεωρία» του creationism. Αν η γη είναι πράγματι 6.000-10.000 χρόνων, όπως υποστηρίζει το άρθρο με «στοιχεία», τότε για εσένα προφανώς είναι λάθος η θεωρία της εξέλιξης και σου μένει να αποδεχθείς μόνο την «θεωρία» του creationism. Δεν μπορείς να απομονώσεις τα στοιχεία από την θεωρία που στηρίζουν κατά βούληση (εκτός αν αυτά τα στοιχεία στηρίζουν και κάποια τρίτη θεωρία, που θα ήμουν πολύ περίεργος για να την ακούσω).

     Για να μιλήσουμε όμως και για τα «101 στοιχεία» που υποτίθεται ότι ανατρέπουν όσα πιστεύουν οι επιστήμονες για την ηλικία της γής (και όχι για την θεωρία της εξέλιξης, όπως αναφέρεις), ιδού και ο αντίλογος, όχι μόνο για 101 αλλά για όλα τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί.
     http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html#CC200

     WIN !

     • Cashkader

      Σε ευχαριστώ, θα το μελετήσω εκτενώς, αν και πρόκειται να μου πάρει μέρες. Επισημαίνω ότι η θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού απ’ όσα έχω διαβάσει δεν απαιτεί η γη να είναι 6.000-10.000 ετών, μπορεί να δεχτεί μια γη δισεκατομμυρίων ετών, όμως παίρνει αντίθετη θέση στη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου από τον πίθηκο.

     • konstas

      Μια στιγμή για να ξεκαθαρίσουμε γιατί μιλάμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να διαψευσθεί επιστημονικά η θεωρία της εξέλιξης.

      Ένας τρόπος θα ήταν με την ηλικία της γής. Αν πραγματικά η γη ήταν μόνο μερικών χιλιάδων χρόνων (είτε 6.000 είτε 10.000, είτε 100.000, δεν έχει σημασία), τότε η θεωρία της εξέλιξης θα ήταν όχι απλά προβληματική αλλά αδύνατη, αφού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν όλες οι μεταλλάξεις, φυσικές επιλογές κλπ…. Η θεωρία της εξέλιξης προϋποθέτει εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια. Το άρθρο στο οποίο παρέπεμπψες αρχικά, φιλοδοξεί να καταρρίψει την θεωρία της εξέλιξης μέσω της ηλικίας της γης. Είναι ξεκάθαρα ένα άρθρο του «κινήματος» του Young Earth Creationism. Και θα μου επιτρέψεις την άποψη, ότι το να υποστηρίζει κάποιος ότι η γη είναι μόνο μερικών χιλιάδων χρόνων είναι εξωφρενική στην σύγχρονη εποχή.

      Υπάρχουν και κινήματα Creationism που δέχονται την μεγάλη ηλικία της γης αλλά απορρίπτουν την θεωρία της εξέλιξης (π.χ. Olde Earth Creationism, Progressive Creationism) και ακόμα και κινήματα Creationism που δέχονται την θεωρία της εξέλιξης αλλά την αποδίδουν σε θεϊκό σχέδιο (Evolutionary Creationism).

      Αν μιλάμε τώρα για την θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού, είναι άλλο πράγμα, που δεν έχει καμία σχέση με το άρθρο που παρέπεμψες με το πρώτο post σου. Μιλάμε ουσιαστικά πάλι για μια θεωρία creationism (ασχέτως αν οι ίδιοι οι πρεσβευτές της δεν θέλουν να το παραδεχθούν), η οποία -και διόρθωσε με αν κάνω λάθος- η απάντηση που δίνει για το πως προέκυψε η ζωή στην βιοποικιλότητά της είναι απλά ένας ευφυής σχεδιασμός από μια ανώτερη οντότητα, έχοντας ως κύριο μέλημά της να προσπαθεί να καταρρίψει την θεωρία της εξέλιξης (αφού δεν μπορεί να είναι «τυχαία» άρα κάποιο ανώτερο ον έχει βάλει το χεράκι του).

      Έχει κατακριθεί ως ψευδοεπιστήμη, έχει βγει ακόμα και δικαστική απόφαση για αυτό (2005 Kitzmiller v. Dover Area School District trial), οι peer reviewed δημοσιεύσεις που την υποστηρίζουν είναι ελάχιστες (στο site ναυαρχίδα του Intelligence Design, δηλαδή αυτό του Dicovery Institute μνημονεύει μόνο 22), ενώ και αυτές οι δημοσιεύσεις καταρρίπτονται από την επιστημονική κοινότητα (βρήκα για κάποιες από αυτές στο http://www2.talkdesign.org/cs/).

      Γνωρίζω ότι εάν είσαι οπαδός μιας θεωρίας τύπου creationism, όπως και αν αυτή προσδιορίζεται ή βαφτίζεται, δεν πρόκειται να σε πείσω. Αλλά ασχέτως του το τελικά πιστεύει ο καθένας το γεγονός είναι ότι δεν υφίσταται κάποιο πραγματικό επιστημονικό ρεύμα, έστω και μικρό, που να μην αποδέχεται την θεωρία της εξέλιξης.

    • Γιώργος Ευγένιος Τζωρτζίνης

     Το κόκαλο της ουράς πάνω από τον πισινό σου και κάποιοι μυς που δεν σου χρειάζονται είναι οι αποδείξεις της εξέλιξης.

  • Antonis Armageddon

   « Μάλιστα αυτοί που με λύσσα αρνούνται την ύπαρξη Θεού, υπερφυσικού,
   ευφυούς σχεδιασμού κτλ δεν καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από
   ιστορική έρευνα αλλά από φιλοσοφική εικοτολογία.»
   Ο ορθολογισμός και η λογική σκεψη ειναι «φιλοσοφική εικοτολογία», γιατι ο καθε δημιουργιστης κοπανος χρησιμοποιει σοφιστείες και λογικα αλματα τα οποία βαφτιζει λογικη (γιατι εκει η λογική αυτη τον βολευει).

 • theweekendshow megamix

  και οπως λεει στη ταινια ο χοφμαν δειχνοντας το σεντονι ολα ειναι ενα … φραγκικα πραγματα κατοπως μας βολευει (οχι αναγκαστικα εμας) τουλαχιστον το χολιγουντ για μας δινει τροφη

 • Antonis Armageddon

  Η επικράτηση του μονοθεϊσμού παντα ειχε ως μοναδικό αντίπαλο την επιστήμη. Η επιστήμη δεν ειναι ενας αντίπαλος απο το πουθενα αλλα οι ρίζες της βρίσκονται στη Φυσική φιλοσοφία (βλεπε Λευκιππος, Επίκουρος, Δημόκριτος). Η φυσική φιλοσοφία ειναι αρρηκτα δεμενη με τα πολυθεϊστικά συστήματα τα οποία σε αντίθεση με τις αναπόδεικτες και μη μεθκτές υπερβατικές θολοκουλτουρες του μονοθεϊσμου ειναι τεχνητες αναπαραστάσεις των στοιχείων της Φυσικής ταξης. Οπως πολύ γλαφυρά εθεσε ο μεγαλος διαννοητής Δ.Λιαντίνης:

  «Η θρησκεία των ελλήνων, δηλαδή, είναι όχι γέννημα
  της υπόθεσης και της φαντασίας, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, αλλά είναι η αισθητική
  αναπαράσταση των φαινομένων της φύσης.

  Έτσι, οι θεοί των ελλήνων δεν είναι αόρατες καν μυστικές παρουσίες. Δεν είναι
  φαντάσματα του νου, και συμπηγμοί του αγέρα, λόγοι υποθετικοί και
  επίνοιες είναι όντα του ξυπνητού ύπνου.

  Αντίθετα, οι θεοί των ελλήνων είναι εικονισμοί των φυσικών φαινομένων
  καμωμένοι με ευφυία και ραδινή δεξιοσύνη. Τους έπλασαν τα φτερουγητά μιας
  έλλογης φαντασίας, τα ολόκληρα, τα απλά, ατρεμή, και τα ευδαίμονα.

  Και προπαντός αυτό: οι θεοί των Ελλήνων βεβαιώνουνται αισθητηριακά, αγγίζουνται
  με τα χέρια, τους αντικρύζουν τα μάτια, υπάρχουν υποστατοί και ένυλοι.

  Ο Απόλλων ξαφνικά, είναι ο ήλιος και η μουσική κανονικότητα της φύσης.

  Η Αρτεμη είναι η σελήνη. Και τα δύο αδέρφια συμβολίζουν το φως της μέρας και
  της νύχτας και γεννήθηκαν στη Δήλο, λέξη που και η ίδια σημαίνει τη
  διαύγεια και το φως.

  Ο Ποσειδώνας είναι η θάλασσα.

  Ο Ήφαιστος είναι η φωτιά και τα μέταλλα.

  Η Αθηνά είναι η ευφυΐα του ανθρώπου, γι’ αυτό είναι και η πολιούχος του
  πολυμήχανου Οδυσσέα.

  Ο Αίολος είναι οι δέκα έξι αέρηδες στις θάλασσες.

  Η Δήμητρα είναι η χαρά των καρπών, το στάρι οι μηλιές το ραβέντι και τα
  αμπέλια, καθώς λέει ο στίχος του Αρτσιβάλδ Μακλής.

  Και ο Δίας είναι ο κεραυνός και η βροχή, που πέφτει σπέρμα γενναίο και
  γονιμοποιεί τη διψασμένη γης. Γι’ αυτό οι Έλληνες, κοντά σε άλλα, τον πλάσανε
  εραστή των πιο ωραίων θνητών γυναικών. Της Λήδας, της Ευρώπης, της Ιούς,
  της Λητούς, της Αλκμήνης, της Σεμέλης, της Ολυμπιάδας του Φιλίππου.»

  Οι θεοτητες των πολυθεϊστικών θρησκειών (οχι μονο της αρχαιας ελληνικής αλλα και της Νορβηγικής, της Μινωϊκής, της Αιγυπτιακής, της Βαβυλωνιακής κλπ) ειναι ΠΡΟΒΟΛΗ του ανθρωπου επανω στα ψυχρα και αυστηρά όρια και αξιώματα της Φυσικής ταξης, Ειναι σα να δρίσκεσαι σε ενα δωματιο με 4 γκριζους τοίχους. Η θα κλείσεις τα ματια και θα φανταζεσαι παραλίες και πεδιαδες ή θα ζωγραφίσεις στους τοίχους αλλα θα διατηρήσεις ταυτόχρονα και την ΕΠΙΓΝΩΣΗ της υπαρξης των, ωστε να μην κουτουλάς επανω τους.

  Συνεχίζοντας ο Δ.Λιαντίνης :

  «Έτσι πάει η ιστορία και με τους τριάντα χιλιάδες
  θεούς των ελ­λήνων. Ο καθένας είναι κι από ένα υπαρκτό, λειτουργικό, ακατάλυ­το,
  στο ωφέλιμο και στο βλαβερό αληθινό και υπέροχο φυσικό φαινόμενο.

  Με άλλες λέξεις, η θρησκεία των Ελλήνων είναι μία αισθητική εμπραγμάτωση των
  στοιχείων της φύσης, και κατά τούτο είναι μια πα­ραλλαγή της τέχνης των
  Ελλήνων.

  Τη γεωμετρική απόδειξη αυτής της πρότασης τη δίνει το γεγονός ότι τη θρησκεία
  των ελλήνων την περιέχει η τέχνη τους.»

  Απο την πολυθεϊστική κοσμοθέαση γεννηθηκε η φιλοσοφία (η αρχη της φιλοσοφίας ειναι το ΘΑΥΜΑΖΕΙΝ) και απο τη Φυσική φιλοσοφία (αυτη που με μίσος ο μονοθεϊσμός ονομασε «υλισμό») η Επιστήμη.
  Δεν ειναι καθόλου τυχαίο οτι οι λαοί που ειχαν αναπτύξει τις επιστήμες τα αρχαία χρόνια ηταν πολυθεϊστικοί λαοί.

  Δεν πρεπει λοιπόν να μας εκπλήσσει ο φόβος του συγχρονου ανθρώπου προς την επιστήμη, γιατι απο γαλακτικής ηλικιας μας δεχόμαστε μονοθεϊστικά στετρεότυπα σκέψης. Θελει πολύ δουλειά και πολύ αυτογνωσία για να απαλλαγούμε απο αυτά. Και καποια δυστυχως ισως και να μεινουν για παντα.

  • leonroi@hotmail.com

   Αυτό θα γίνει μόνο όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να θεωρούν την Αγ. Γραφή επιστημονικό σύγγραμα κ να την παίρνουν κατά γράμμα. Πουθενά δεν αντιτάσσεται ο Λόγος με την επιστήμη. Η Αγ. Γραφή είναι για την πίστη η οποία είναι αυτό που λέει η λέξη: πίστη. Κ ως τέτοια δεν έχει λογική. Είναι ματαιοπονία να προσπαθείς να την εξηγήσεις πολύ περισσότερο τα θαύματα κλπ. Είτε πιστεύεις είτε όχι, τέλος. Αν θες επιστημονικές εξηγήσεις, τράβα αλλού. Απλά οι άνθρωποι κ μάλιστα οι (θρησκευτικοί) ηγέτες ήταν πάντα κ είναι πολύ στούρνοι για να δουν το θέμα αλλιώς. Μην ξεχνάς την εξουσία που τους παίρνει τα μυαλά κ το φόβο μπροστά σε κάθε τι άγνωστο, νέο κ δυσνόητο.

 • Ηλίας
  • protagoras333

   Το παρόν είναι τμήμα επιστημονικού ντοκιμαντέρ που εξηγεί γιατί η θεωρία του
   Δαρβίνου είναι λάθος.

   Scientists present Proof of Intelligent Design! Part 3/7

   Ελπίζω ότι τα αρχικά μου σχόλια θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε όχι μόνο το
   ίδιο το ντοκιμαντέρ, αλλά και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της οποιασδήποτε
   «επιστημονικής» συζήτησης σχετικά με την προέλευσή μας.

   ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

   1) Ο παρακάτω σύνδεσμος σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα μου όπου έχω μεταφράσει
   διάφορους γνωστούς επιστήμονες -βιολόγους, παλαιοντολόγους, ζωολόγους,
   κβαντομηχανικούς, αστροφυσικούς, μαθηματικούς κλπ.- να μιλάνε ενάντια στη
   δαρβινική θεωρία της εξέλιξης.

   Δεν λένε απαραίτητα ότι δεν συνέβη εξέλιξη, απλά ότι δεν συνέβη με αυτό τον
   τυχαίο, μηχανιστικό και υλιστικό τρόπο που περιγράφει η θεωρία του Δαρβίνου και
   που γίνεται αποδεκτός από τους περισσότερους βιολόγους σήμερα.

   Στις παραθέσεις αυτές η θεωρία του Δαρβίνου περιγράφεται ως μια φιλοσοφική
   προπαγάνδα εναντίον της θρησκείας και όχι ως επιστήμη. Οι δηλώσεις διατυπώνουν
   με σαφήνεια πως τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, κατ’ ουσίαν πέραν
   αμφιβολίας, ότι ο κόσμος αυτός, έμβιος και άβιος, δεν είναι δυνατόν να έχει
   δομηθεί δίχως νόηση.

   Το όνομα των επιστημόνων συνοδεύεται από τη θέση τους και τις διάφορες
   διακρίσεις που έχουν λάβει – στοιχεία που πήρα από τη Wikipedia.

   http://www.youtubetranslations.gr/scientific_quotes_pop_up.htm

   2) Το ιατρικό «Ντοκιμαντέρ για τις μεταθανάτιες εμπειρίες» ή «Η Ημέρα που
   Πέθανα», στο οποίο σας παραπέμπω στο βίντεο, έχει έξι μέρη. Είναι ένα πολύ
   ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και μπορεί να θέλετε να το δείτε όλο.

   Βρίσκεται εδώ: http://www.youtubetranslations.gr/the_day_I_died_pop_up.htm

   Είναι στο τέλος του τέταρτου μέρους (από 0750 και μετά) και στο πέμπτο μέρος
   (από αρχή έως 0422) όπου παρουσιάζεται η επιστημονική (και προφανώς επίσης
   μεταφυσική) εξήγηση της συνειδητότητας με βάση την κβαντική φυσική. Αν θέλετε
   να δείτε μόνο αυτό το κομμάτι, μπορεί να θέλετε να το δείτε από την αρχή του τέταρτου
   μέρους, όπου δίνονται περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

   3) Συζητώ μαζί σας τη σχέση επιστήμης, μεταφυσικής και κοινωνίας εδώ: http://www.youtubetranslations.gr/35_pop_up.htm

   ——————-

   Για περισσότερα τέτοια βίντεο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μου: Επιστημονικές
   απάτες

   http://www.youtubetranslations.gr/scientific_deceptions.htm