6 λαϊκές δοξασίες που πιστεύουμε ακόμη και σήμερα

9

enhanced1

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Όταν ήμουν παιδί, κανένας χρόνος αναμονής δε μου φαινόταν μακρύτερος από το να περιμένω να πηδήξω στο νερό μετά το γεύμα. Αυτό το μισάωρο στην κόλαση δε βασίζεται στην επιστήμη, αλλά μάλλον στα μυαλά νευρικών γονιών. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ιατρική απόδειξη που να στηρίζει αυτή τη μισάωρη αναμονή πριν από τη βουτιά στην πισίνα. Η πέψη αρχίζει από τη στιγμή που βάζεις την τροφή στο στόμα, αλλά όταν η τροφή φτάσει στο στομάχι χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία ως εκεί. Μετά, η τροφή περνάει στο λεπτό έντερο, όπου σπαταλάει άλλες 2 ώρες, και μετά στο παχύ έντερο για άλλες 14 ώρες. Οι ώρες αυτές εξαρτώνται κατά πολύ από το τι τρώτε, οπότε δε χρειάζεται να τις λάβετε ιδιαίτερα υπόψη.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές να φάτε 12 χάμπουργκερ και μετά να προσπαθήσετε να διασχίσετε κολυμπώντας το στενό τηε Μάγχης. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και ακούστε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας. Αν νιώσετε πόνο, κράμπες ή βαριά κούραση καθώς κολυμπάτε, βγείτε έξω και, σας παρακαλούμε, μην ξεράσετε στην πισίνα.

air-con-machine-of-sleep

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΑΣΤΕΙ Ο ΣΒΕΡΚΟΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Ή ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ;

Αν δεν κοιμάστε μπροστά από ανεμιστήρα εργοστασίου, που θα κάνει το κεφάλι σας να πηγαίνει πέρα δώθε σαν μπαλάκι του τένις, τότε δεν έχετε πρόβλημα. Οι παλιές προλήψεις και πεποιθήσεις δεν έχουν επιστημονική βάση.

sick_baby3

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Ή μήπως θα κάνατε το αντίστροφο; Ή μήπως θα κουλουριαζόσασταν στον καναπέ, θα κλαψουρίζατε σαν μωρό και θα φωνάζατε τη μανούλα σας;

Όπως και να ‘χει το πράγμα, η απάντηση είναι «όχι», αλλά μπορεί και να υπάρχει κάποια επιστημονική αλήθεια πίσω από αυτές τιε αφελείς δοξασίες.

Σε μια μελέτη στο Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology, κυτταροβιολόγοι στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι η ασιτία και η λήψη τροφής επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικούς τρόπους, Οι επιστήμονες εξέτασαν υγιείς εθελοντές και μέτρησαν ορισμένους χημικούς αγγελιοφόρους στο αίμα τους. Μετά το φαγητό, τα μέσα επίπεδα της χημικής ουσίας που διεγείρει την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων αυξάνονταν κατά 450%. Οπότε, πρέπει να τρώμε και με τον πυρετό και με το κρυολόγημα. Έτσι δεν είναι;

Μη βιάζεστε.

Άλλοι εθελοντές, μετά από μια περίοδο αποχής από το φαγητό, είχαν υψηλές συγκεντρώσεις μιας άλλης χημικής ουσίας, η οποία επίσης συνδέεται με την παραγωγή αντισωμάτων. Οπότε, η απάντηση δημιουργεί σύγχυση, επειδή φαίνεται πως και το φαγητό και η ασιτία, σε κρυολόγημα ή σε πυρετό, μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως σε πολλές περιοχές της επιστήμης, έτσι κι εδώ, δεν έχουμε κάποια σαφή απάντηση. Εμείς σας λέμε ότι, όταν έχετε κρυολόγημα ή πυρετό, το σώμα σας χρειάζεται υγρά, ξεκούραση και τροφή. Αν έχετε χάσει την όρεξή σας, προσπαθήστε να πιείτε πολλά υγρά και να φάτε ότι θρεπτικές τροφές σας αρέσουν – και αν αμφιβάλλετε, αρχίστε να κλαψουρίζετε σαν μωρό και να φωνάζετε τη μαμά σας.

Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ή ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Μια φίλη τηλεφώνησε κάποτε να με ρωτήσει αν άρπαξε κρυολόγημα επειδή άγγιξε μια γίδα στο ζωολογικό κήπο. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη ερώτηση, αλλά πολλοί ρωτάνε αν κάποιο από τα παρακάτω πράγματα μπορεί να προκαλέσει ένα κρυολόγημα:

Να κοιμηθείτε δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο

Να βγείτε στο κρύο

Να κοιμηθείτε μπροστά από έναν ανεμιστήρα

Να σας πιάσει βροχή και να βραχείτε

Να κοιμηθείτε με μια βρεγμένη κατσίκα μπροστά από έναν ανεμιστήρα στη βροχή

Η απάντηση είναι «όχι». Το κρύο ή η υγρασία δεν προκαλούν κρυολογήματα, αλλά κανείς δε φαίνεται να το παραδέχεται αυτό.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό. Αυτοί οι ιοί είναι παντού και είναι δύσκολο να τους αποφύγετε. Όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιον που είναι κρυωμένος, είναι πιθανότατο να κρυολογήσετε κι εσείς, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί με την άμεση επαφή, και οπωσδήποτε να πλένετε τα χέρια σας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά και κάνετε κακή διατροφή, η αντίστασή σας στη λοίμωξη μειώνεται, θυμηθείτε πως τα αντιβιοτικά δε θα καταπολεμήσουν ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια.

Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από ένα κρυολόγημα, ξεκουραστείτε και φάτε καλά – μια κοτόσουπα δεν κάνει ποτέ κακό,

sneeze-shake

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΤΕ ΕΝΑ ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ;

Οι λαϊκές δοξασίες λένε πως, αν καταπνίξετε ένα φτάρνισμα, το κεφάλι σας μπορεί να εκραγεί. Αυτό δε θα συμβεί, αλλά ίσως να προκαλέσετε κάποια ζημιά.

Το φτάρνισμα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, που εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Είναι ένα αντανακλαστικό που πυροδοτείται από αισθητηριακή διέγερση των μεμβρανών της μύτης, και καταλήγει σε μια συντονισμένη και ισχυρότατη αποβολή αέρα μέσω του στόματος και της μύτης. Το Βιβλίο Γκίνες αναφέρει πως το φτάρνισμα με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ήταν μιας μαθήτριας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Άρχισε να φταρνίζεται στις 13 Ιανουάριου 1981 και σταμάτησε μετά από 978 ημέρες.

Ο αέρας που αποβάλλεται με το φτάρνισμα λέγεται ότι έχει ταχύτητα μέχρι και 160 χλμ./ώρα και ένα ανεμπόδιστο φτάρνισμα εκτοξεύει 5,000 σταγονίδια με βακτήρια στον αέρα. Αν «κρατήσουμε» ένα φτάρνισμα, μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσουμε ρήξη του ρινικού χόνδρου, ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου του αφτιού, απώλεια ακοής ίλιγγο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή ένα προσωρινό οίδημα που λέγεται εμφύσημα προσώπου. Οπότε, καλύτερα είναι να αφήσετε ελεύθερο το φτάρνισμα αλλά, σας παρακαλούμε, καλύψτε μύτη και στόμα.

tongue-sticking-out-rolling-stones

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΣ;

Πριν από πολλά χρόνια, στην είσοδο Columbus Circle του Σέντραλ Παρκ, συνάντησα κάποιον που είχε πάθει κρίση στο δρόμο. Καθώς προσπαθούσα να βοηθήσω τον ασθενή, κάποιος από το πλήθος πήγε στον πλησιέστερο σκουπιδοτενεκέ και επέμενε να τοποθετήσω στο στόμα του ασθενή ένα βρόμικο κουτάλι που είχε βρει εκεί, για να μην καταπιεί τπ γλώσσα του. Ο τύπος με το κουτάλι δε φάνηκε να εντυπωσιάζεται από το ιατρικό μου πτυχίο και «ευγενικά» μου είπε ότι δεν ήξερα τι έλεγα.

Αυτή η δοξασία δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά δε γίνεται να καταπιείς τη γλώσσα σου. Η γλώσσα μπορεί να φράξει την αναπνευστική οδό, και ένα από τα πρώτα που μαθαίνεις στις πρώτες βοήθειες είναι πως, όταν κάποιος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, πρέπει να γείρεις το κεφάλι και να ανυψώσεις το πηγούνι του. Αυτό βοηθάει στο να μετακινηθεί η γλώσσα, ώστε να μην εμποδίζει την αναπνοή. Αν δείτε κάποιον να καταλαμβάνεται από κρίση, απλώς βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλής και δε θα κάνει κακό στον εαυτό του. Πάντως, μη βάζετε ένα κουτάλι γεμάτο βακτήρια στο στόμα του. Καλέστε βοήθεια, και η κρίση μπορεί να περάσει πριν καλά καλά το καταλάβετε.

b121417 Από το βιβλίο «Γιατί οι άνδρες έχουν ρώγες» By antichainletter

 • Pipo

  Τραγικό άρθρο, που αδικεί το σάιτ. Μιλήστε και με κανά γιατρό πριν μεταδώσετε λανθασμένες πληροφορίες.

 • Giorgos Koutroulis

  Άρθρα που έχω διαβάσει, απο ναυαγοσώστες, αναφέρουν οτι το να φάει κανείς και να μπει για μπάνιο ΕΙΝΑΙ επικίνδυνο είτε μιλάμε για τυπικό πρωϊνό είτε για γουρουνόπουλο.
  Θέλω να πιστεύω οτι κάτι γνωρίζουν παραπάνω…..
  Ενδεικτικά αναφέρω 2 άρθρα
  http://www.inout.gr/printthread.php?t=42136
  http://deminius.tumblr.com/post/53368045501

  Και μάλιστα η ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της!

  Δεν νοείται να μαθαίνεις στο παιδί σου να λέει ψέματα θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν θα απαντήσει σωστά στη ναυαγοσώστρια «έφαγα πριν 3 ώρες» για να την ξεφορτωθείς, μπαμπά ελληνοαμερικανέ με σύζυγο ελληνοαμερικανίδα γιατρό παρακαλώ, αλλά εάν σε ενδιαφέρει η ζωή του παιδιού σου: σήμερα που είσαι μαζί του, κι αύριο που θα έχει μεγαλώσει και θα πρέπει ο εγκέφαλός του να είναι εκπαιδευμένος και να γνωρίζει και θέτει τα όρια της προσωπικής του ασφάλειας. Ναι, γιατί ρώτησα τα παιδιά στις 10.15 ένα πρωί, τι ώρα έφαγαν πρωινό, και η 14χρονη κόρη είχε έτοιμη την απάντηση «πριν 3 ώρες». Κοιταζοντας το ρολόι μου την ξαναρώτησα στρέφοντας το βλέμμα στους ανεύθυνους κι επικίνδυνους γονείς «δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι ξύπνησες στις 7 κι έφαγες πρωινό στις 7.15 που η αίθουσα πρωινού ήταν κλειστή;» Το κοριτσάκι κατέβασε τα μάτια, ενώ γονείς συνέχισαν ανενόχλητοι τις διακοπές τους.

 • Noucca Galaktotrofousa

  – Αυτό με το κολύμπι και το φαγητό το ακολουθούν ακόμα στα κολυμβητήρια. Πριν από κανά χρόνο, άκουγα στο κομμωτήριο να μιλάει η ιδιοκτήτρια για την εγγονούλα της, και ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν με το summer camp γιατί τους ζητούν να μην έχει φάει αλλά δε μπορούν να το στέλνουν νηστικό να μένει εκεί όλη μέρα. Της απάντησα ότι είναι μύθος κι ότι ισχύει μόνο αν φάμε ολόκληρο γουρουνόπουλο. Ήταν κάθετη. Δεν τους άφηναν ούτε γάλα να δώσουν στα παιδιά.

  – Ο σβέρκος δεν πιάνεται από τον ανεμιστήρα, αλλά αν είσαι ιδρωμένος μπορείς να πάθεις μια ωραιότατη ψύξη.

  – Τραγική παρανόηση αυτό με το κρύο και το κρυολόγημα. Η όλη παρεξήγηση έχει γίνει επειδή οι συγκεκριμένοι ιοί είναι ανθεκτικοί στο κρύο. Κι αφού όταν κάνει κρύο αρρωσταίνουμε, θα φταίει αυτό το ίδιο και όχι η ελλιπής προστασία μας. Κάπου υπάρχει ένα βίντεο του Brainiac που πέρασε ο τύπος τα πάνδεινα (κυκλοφορούσε γυμνός στη βροχή, έκανε παγωμένα ντουζ) και ΔΕΝ αρρώστησε. Άντε όμως να το ξεκολλήσεις από το μυαλό της μάνας και της γιαγιάς μου.

  – Χρειάστηκε να εκπαιδευτώ για κρίση επιληψίας. Η γιατρός μού εξήγησε ότι βάζουμε κάτι στο στόμα όχι γιατί θα καταπιεί ο ασθενής τη γλώσσα του, αλλά επειδή σφίγγουν τόσο πολύ το σαγόνι που κινδυνεύουν να την τραυματίσουν. Μου είχε δώσει αποστειρωμένα γλωσσοπίεστρα με την οδηγία «Αν πάρεις είδηση ότι πάει να πάθει κρίση, βάλε της ένα ανάμεσα στα δόντια. Αλλά μάλλον δεν θα προλάβεις, κι αν δεν προλάβεις ΜΗΝ προσπαθήσεις να ανοίξεις το στόμα».

 • Antonis Armageddon

  Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές να φάτε 12 χάμπουργκερ και μετά να
  προσπαθήσετε να διασχίσετε κολυμπώντας το στενό τηε Μάγχης.
  Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και ακούστε τα σήματα που στέλνει το σώμα
  σας. Αν νιώσετε πόνο, κράμπες ή βαριά κούραση καθώς κολυμπάτε, βγείτε
  έξω και, σας παρακαλούμε, μην ξεράσετε στην πισίνα.

  Προσφατα παρακολουθησα ενα σεμιναριο ναυαγοσωστικης και πρωτων βοηθειών. Το πρωτο πραγμα που ειπώθηκε ειναι τι πρεπει παση θυσια να αποφευγουμε (ωστε να μην γινουμε θυματα πνιγμου οι ιδιοι. Ενα απο αυτα λοιπόν ειναι και η αυτο που θίγεις. Αυτο ομως που ειπε ο επαγγελματίας ναυαγοσωστης ειναι οτι οσο λιγο και να εχεις φαει, δεν πρεπει να μπεις στο νερό, εκτος αν μιλαμε για ποσοτητες δεκατιανού οπου ακομη και σε αυτη την περιπτωση θα ηταν καλο να περιοριζόμαστε εκει που πατώνουμε. Η ενσταση μου με το αρθρο βρίσκεται στο γεγονός οτι πολλες φορες δεν εχουμε την σωστη κριση (ιδιαιτερα οι ανδρες που στην παραλια ο «ανδρισμος» αυξανεται κατακόρυφα) για το αν εχουμε φαει αρκετά ωστε αν μην κανει να μπουμε στο νερο. Δεν ειναι τυχαιο οτι στα 10 θυματα πνιγμού οι 8 ειναι ανδρες.

 • Tolis

  Paste και γω και άντε βγάλε συμπέρασμα τελικά όπως πολύ σωστά λέει ο/η moumouza

  http://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/everyday-myths/question510.htm

 • mahler76

  Μετά την κατάρριψη του μύθου για την μείωση του αριθμού των μελισσών και του σημερινού άρθρου, περιμένω εναγωνίως την κατάρριψη του μύθου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

  By the way ο μεγαλύτερος ελληνικός μύθος είναι πως βγάζει τρίχες η παλάμη σου όταν τον παίζεις συνέχεια και όχι αυτά που βάλατε εδώ.

  • GreekSkeptic

   Φοβάμαι πως σε αυτό το θέμα η επιστημονική κοινότητα είναι στην συντριπτική πλειοψηφία ξεκάθαρη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου επιταγχύνεται από την ανθρώπινη δράση.
   Σε αυτό δεν υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις, αλλά καταλαβαίνω το ειρωνικό του σχολίου σου. 😉

 • moumouza

  Συγγνώμη αλλά περιμένω καλύτερης ποιότητας άρθρα από εσάς.

  Για παράδειγμα: «Οι παλιές προλήψεις και πεποιθήσεις δεν έχουν επιστημονική βάση.»

  Για δείξτε μας στοιχεία για αυτό που υποστηρίζετε. Δεν επισκεπτόμαστε το site σας γιατί είστε αυθεντία, αλλά γιατί συνήθως -παλαιότερα τουλάχιστον- κάνατε κάποια έρευνα και συλλογή στοιχείων.

  Μην μας δημοσιεύετε, σας παρακαλώ, αποσπάσματα από βιβλία κλπ έτσι ξεροσφύρι.