Ποιοι είμαστε
Αρχική 6 λαϊκές δοξασίες που πιστεύουμε ακόμη και σήμεραHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

6 λαϊκές δοξασίες που πιστεύουμε ακόμη και σήμερα

31 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

enhanced1

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Όταν ήμουν παιδί, κανένας χρόνος αναμονής δε μου φαινόταν μακρύτερος από το να περιμένω να πηδήξω στο νερό μετά το γεύμα. Αυτό το μισάωρο στην κόλαση δε βασίζεται στην επιστήμη, αλλά μάλλον στα μυαλά νευρικών γονιών. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ιατρική απόδειξη που να στηρίζει αυτή τη μισάωρη αναμονή πριν από τη βουτιά στην πισίνα. Η πέψη αρχίζει από τη στιγμή που βάζεις την τροφή στο στόμα, αλλά όταν η τροφή φτάσει στο στομάχι χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία ως εκεί. Μετά, η τροφή περνάει στο λεπτό έντερο, όπου σπαταλάει άλλες 2 ώρες, και μετά στο παχύ έντερο για άλλες 14 ώρες. Οι ώρες αυτές εξαρτώνται κατά πολύ από το τι τρώτε, οπότε δε χρειάζεται να τις λάβετε ιδιαίτερα υπόψη.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλές να φάτε 12 χάμπουργκερ και μετά να προσπαθήσετε να διασχίσετε κολυμπώντας το στενό τηε Μάγχης. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και ακούστε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας. Αν νιώσετε πόνο, κράμπες ή βαριά κούραση καθώς κολυμπάτε, βγείτε έξω και, σας παρακαλούμε, μην ξεράσετε στην πισίνα.

air-con-machine-of-sleep

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΑΣΤΕΙ Ο ΣΒΕΡΚΟΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Ή ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ;

Αν δεν κοιμάστε μπροστά από ανεμιστήρα εργοστασίου, που θα κάνει το κεφάλι σας να πηγαίνει πέρα δώθε σαν μπαλάκι του τένις, τότε δεν έχετε πρόβλημα. Οι παλιές προλήψεις και πεποιθήσεις δεν έχουν επιστημονική βάση.

sick_baby3

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Ή μήπως θα κάνατε το αντίστροφο; Ή μήπως θα κουλουριαζόσασταν στον καναπέ, θα κλαψουρίζατε σαν μωρό και θα φωνάζατε τη μανούλα σας;

Όπως και να ‘χει το πράγμα, η απάντηση είναι «όχι», αλλά μπορεί και να υπάρχει κάποια επιστημονική αλήθεια πίσω από αυτές τιε αφελείς δοξασίες.

Σε μια μελέτη στο Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology, κυτταροβιολόγοι στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι η ασιτία και η λήψη τροφής επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικούς τρόπους, Οι επιστήμονες εξέτασαν υγιείς εθελοντές και μέτρησαν ορισμένους χημικούς αγγελιοφόρους στο αίμα τους. Μετά το φαγητό, τα μέσα επίπεδα της χημικής ουσίας που διεγείρει την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων αυξάνονταν κατά 450%. Οπότε, πρέπει να τρώμε και με τον πυρετό και με το κρυολόγημα. Έτσι δεν είναι;

Μη βιάζεστε.

Άλλοι εθελοντές, μετά από μια περίοδο αποχής από το φαγητό, είχαν υψηλές συγκεντρώσεις μιας άλλης χημικής ουσίας, η οποία επίσης συνδέεται με την παραγωγή αντισωμάτων. Οπότε, η απάντηση δημιουργεί σύγχυση, επειδή φαίνεται πως και το φαγητό και η ασιτία, σε κρυολόγημα ή σε πυρετό, μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως σε πολλές περιοχές της επιστήμης, έτσι κι εδώ, δεν έχουμε κάποια σαφή απάντηση. Εμείς σας λέμε ότι, όταν έχετε κρυολόγημα ή πυρετό, το σώμα σας χρειάζεται υγρά, ξεκούραση και τροφή. Αν έχετε χάσει την όρεξή σας, προσπαθήστε να πιείτε πολλά υγρά και να φάτε ότι θρεπτικές τροφές σας αρέσουν – και αν αμφιβάλλετε, αρχίστε να κλαψουρίζετε σαν μωρό και να φωνάζετε τη μαμά σας.

Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ή ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Μια φίλη τηλεφώνησε κάποτε να με ρωτήσει αν άρπαξε κρυολόγημα επειδή άγγιξε μια γίδα στο ζωολογικό κήπο. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη ερώτηση, αλλά πολλοί ρωτάνε αν κάποιο από τα παρακάτω πράγματα μπορεί να προκαλέσει ένα κρυολόγημα:

Να κοιμηθείτε δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο

Να βγείτε στο κρύο

Να κοιμηθείτε μπροστά από έναν ανεμιστήρα

Να σας πιάσει βροχή και να βραχείτε

Να κοιμηθείτε με μια βρεγμένη κατσίκα μπροστά από έναν ανεμιστήρα στη βροχή

Η απάντηση είναι «όχι». Το κρύο ή η υγρασία δεν προκαλούν κρυολογήματα, αλλά κανείς δε φαίνεται να το παραδέχεται αυτό.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό. Αυτοί οι ιοί είναι παντού και είναι δύσκολο να τους αποφύγετε. Όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιον που είναι κρυωμένος, είναι πιθανότατο να κρυολογήσετε κι εσείς, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί με την άμεση επαφή, και οπωσδήποτε να πλένετε τα χέρια σας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά και κάνετε κακή διατροφή, η αντίστασή σας στη λοίμωξη μειώνεται, θυμηθείτε πως τα αντιβιοτικά δε θα καταπολεμήσουν ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια.

Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από ένα κρυολόγημα, ξεκουραστείτε και φάτε καλά – μια κοτόσουπα δεν κάνει ποτέ κακό,

sneeze-shake

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΓΕΤΕ ΕΝΑ ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ;

Οι λαϊκές δοξασίες λένε πως, αν καταπνίξετε ένα φτάρνισμα, το κεφάλι σας μπορεί να εκραγεί. Αυτό δε θα συμβεί, αλλά ίσως να προκαλέσετε κάποια ζημιά.

Το φτάρνισμα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, που εμπλέκει πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Είναι ένα αντανακλαστικό που πυροδοτείται από αισθητηριακή διέγερση των μεμβρανών της μύτης, και καταλήγει σε μια συντονισμένη και ισχυρότατη αποβολή αέρα μέσω του στόματος και της μύτης. Το Βιβλίο Γκίνες αναφέρει πως το φτάρνισμα με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ήταν μιας μαθήτριας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Άρχισε να φταρνίζεται στις 13 Ιανουάριου 1981 και σταμάτησε μετά από 978 ημέρες.

Ο αέρας που αποβάλλεται με το φτάρνισμα λέγεται ότι έχει ταχύτητα μέχρι και 160 χλμ./ώρα και ένα ανεμπόδιστο φτάρνισμα εκτοξεύει 5,000 σταγονίδια με βακτήρια στον αέρα. Αν «κρατήσουμε» ένα φτάρνισμα, μπορεί, ενδεχομένως, να προκαλέσουμε ρήξη του ρινικού χόνδρου, ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου του αφτιού, απώλεια ακοής ίλιγγο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή ένα προσωρινό οίδημα που λέγεται εμφύσημα προσώπου. Οπότε, καλύτερα είναι να αφήσετε ελεύθερο το φτάρνισμα αλλά, σας παρακαλούμε, καλύψτε μύτη και στόμα.

tongue-sticking-out-rolling-stones

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΣ;

Πριν από πολλά χρόνια, στην είσοδο Columbus Circle του Σέντραλ Παρκ, συνάντησα κάποιον που είχε πάθει κρίση στο δρόμο. Καθώς προσπαθούσα να βοηθήσω τον ασθενή, κάποιος από το πλήθος πήγε στον πλησιέστερο σκουπιδοτενεκέ και επέμενε να τοποθετήσω στο στόμα του ασθενή ένα βρόμικο κουτάλι που είχε βρει εκεί, για να μην καταπιεί τπ γλώσσα του. Ο τύπος με το κουτάλι δε φάνηκε να εντυπωσιάζεται από το ιατρικό μου πτυχίο και «ευγενικά» μου είπε ότι δεν ήξερα τι έλεγα.

Αυτή η δοξασία δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά δε γίνεται να καταπιείς τη γλώσσα σου. Η γλώσσα μπορεί να φράξει την αναπνευστική οδό, και ένα από τα πρώτα που μαθαίνεις στις πρώτες βοήθειες είναι πως, όταν κάποιος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, πρέπει να γείρεις το κεφάλι και να ανυψώσεις το πηγούνι του. Αυτό βοηθάει στο να μετακινηθεί η γλώσσα, ώστε να μην εμποδίζει την αναπνοή. Αν δείτε κάποιον να καταλαμβάνεται από κρίση, απλώς βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλής και δε θα κάνει κακό στον εαυτό του. Πάντως, μη βάζετε ένα κουτάλι γεμάτο βακτήρια στο στόμα του. Καλέστε βοήθεια, και η κρίση μπορεί να περάσει πριν καλά καλά το καταλάβετε.

b121417 Από το βιβλίο “Γιατί οι άνδρες έχουν ρώγες” By antichainletter