Ποιοι είμαστε
Αρχική Περί Food Babe και ωμού γάλακτοςΔΙΑΦΟΡΑ

Περί Food Babe και ωμού γάλακτος

3 Σεπ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Τελικά είναι κατάρα. Ακόμα και όταν θες να μην ασχοληθείς με τίποτα και να τα αφήσεις όλα ασχολίαστα, έρχεται κάτι αρκετά μεγάλο για να σε βγάλει από τη θαλπωρή της αδιαφορίας σου και να σου θυμίσει πως οι απατεώνες και οι ψεύτες δεν έχουν καμία διάθεση για διακοπές και αργίες και πως συνεχίζουν ακάθεκτα τη δουλειά τους εις βάρος άλλων καλόπιστων, αν και λίγο αφελών, ανθρώπων.

Αν είσαι όμορφη και έχεις ελκυστικό χαμόγελο μπορείς να πεις ότι θες και να σε πιστέψουν. Να γιατί δεν βάζω δικές μου φωτογραφίες...

Αν είσαι όμορφη και έχεις ελκυστικό χαμόγελο μπορείς να πεις ότι θες και να σε πιστέψουν. Να γιατί δεν βάζω δικές μου φωτογραφίες…

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθώ με τη περίπτωση που ακούει στο όνομα Food Babe, κατά κόσμο Vani Hari. Για όσους δεν την ξέρουν (με μεγάλη ικανοποίηση είδα πως κανένας φίλος μου στο Facebook δεν έχει κάνει like τη σελίδα της, και ελπίζω να παραμείνει έτσι), η κα Hari έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει ένα Food blog, μέσα από το οποίο προσπαθεί να “ενημερώσει” τους αναγνώστες της για την επικινδυνότητα διάφορων τροφών και παράλληλα να τονίσει τη σημασία των οργανικών.

Από μια μεριά αυτό δεν είναι κακό. Προφανώς και υπάρχουν κίνδυνοι και είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε προκειμένου να τους αποφύγουμε. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η πηγή πληροφοριών που έχουμε είναι …προβληματική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά διότι η Hari δεν είναι ούτε διαιτολόγος, ούτε διατροφολόγος, ούτε βιολόγος, ούτε χημικός. Δεν είναι αγρότισσα, δεν είναι κτηνίατρος, βοτανολόγος, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να έχει σχέση με αυτά που γράφει στο blog της. Computer Science έχει σπουδάσει.

Θα μου πει κάποιος: “καλά ρε παλικάρι, εσύ που γράφεις επί παντός επιστητού τί είσαι;” και η απάντηση είναι “πτωχός πλην τίμιος πωλητής”. Η διαφορά μας όμως είναι πως τα άρθα που γράφω συνοδεύονται από επιστημονικές πηγές και έρευνες που υποστηρίζουν τη θέση μου. Δεν πρόκειται για απόψεις βασισμένες σε μύθους και προκαταλήψεις.

Με τη Food Babe έχω ξανά ασχοληθεί στο άρθρο περί διατροφής και φούρνων μικροκυμάτων, όπου προσπάθησα να δείξω γιατί το άρθρο που είχε ανεβάσει στο blog της ήταν λάθος.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο blog δεν σταματά σε αυτό το άρθρο, αλλά συνεχίζει σε σχεδόν όλα τα γραπτά της τα οποία ουδέποτε έχουν επιστημονική βάση και μάλιστα αρκετά μπορούμε να τα αποκαλέσουμε και επικίνδυνα για την υγεία.

Ας δούμε λοιπόν ένα μόνο παράδειγμα (γιατί αν ασχοληθώ με όλα όσα γράφει δεν θα σταματήσω ποτέ και δεν θα διαβάσετε τίποτα) και ας πάρουμε την πρόσφατη αγάπη της για το ωμό γάλα, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και να πλασάρεται σαν μια υγιεινή τροφή ακόμα και για μωρά. Η Hari, όχι μόνο προωθεί συγκεκριμένη μάρκα οργανικού γάλακτος, αλλά προτείνει, αν δεν μπορείτε να δώσετε 50% πιο πολλά χρήματα για να αγοράσετε αυτό το προϊόν, να φτιάξετε μόνοι σας φόρμουλα χρησιμοποιώντας ωμό γάλα.

Αλλά πόσο καλό είναι να τρώμε εμείς ή να δίνουμε στα βρέφη ωμό γάλα;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως το ωμό γάλα είναι αυτό που δεν έχει παστεριωθεί (δεν έχει θερμανθεί για αρκετή ώρα ώστε να σκοτώσει τους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να περιέχει), ή δεν έχει ομογενοποιηθεί. Προσοχή, η παστερίωση (από τον Louis Pasteur που ανακάλυψε τη διαδικασία), σκοτώνει αρκετούς από τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά δεν αποστειρώνει.

Αν το γάλα δεν έχει παστεριοποιηθεί τότε μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως E.ColiSalmonellaCampylobacter, και listeria. Αυτά τα βακτήρια εύκολα προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις. Μια τέτοια περίπτωση ήταν τα οργανικά αγγουράκια, μολυσμένα με το βακτήριο E.Coli, που το 2011 σκότωσαν μερικούς άτυχους στη Γερμανία.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να νικήσουν αυτές τις αρρώστιες υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και βρέφη που κινδυνεύουν πολύ να έχουν βαριά συμπτώματα ή και να πεθάνουν.

Είπαμε, εγώ είμαι ένας πωλητής οπότε καλά θα κάνετε να μη μου δώσετε σημασία. Αλλά τί γίνεται όταν επίσημες υπηρεσίες υγείας δίνουν σαφείς οδηγίες για το ωμό γάλα και λένε ξεκάθαρα πως δεν πρέπει να καταναλώνεται; Τις αγνοούμε και αυτές;

Dairy Processors of Canada urge all Canadians to avoid the serious risk of illness from drinking raw milk

Food & Drug Administration (FDA)  Clinical and epidemiological studies from FDA, state health agencies, and others have established a direct causal link between gastrointestinal disease and the consumption of raw milk. 

American Medial Association (AMA) reaffirms its policy that all milk sold for human consumption should be required to be pasteurized (p.144)

American Academy of Pediatrics (AAP) advises pregnant women, infants and children to consume only pasteurized milk, cheese and other milk products, and supports a ban on the sale of raw milk in the U.S.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) To protect the health of the public, state regulators should continue to support pasteurization and consider further restricting or prohibiting the sale and distribution of raw milk and other unpasteurized dairy products in their states

International Food Protection Agency: Scientific evidence is clear that there is an increased risk of serious milkborne illness and even death associated with the consumption of raw milk

National Environmental Health Association (NEHA) strongly supports pasteurization before sale to the consumer. In addition, NEHA strongly supports consumer education about the dangers of consuming raw, unpasteurized milk.

Συγχωρέστε τα Αγγλικά. Μπορείτε να δεχθείτε το λόγο μου πως όλες αυτές οι υπηρεσίες λένε να μην καταναλώνουμε ωμό γάλα, αλλά αν δεν με πιστεύετε ζητήστε κάποιον που να ξέρει Αγγλικά να σας μεταφράσει.

Στο βίντεο που έχει βάλει η Food Babe στο άρθρο της σχετικά με την προετοιμασία σπιτικού γάλακτος για βρέφη, παρουσιάζεται η κα Sarah Pope η οποία δίνει οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία της φόρμουλας. Η κα Pope ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι ενάντια στα εμβόλια και φτάνει στο σημείο να προτείνει οι μητέρες να πουν ψέματα στον παιδίατρό τους σχετικά με το γάλα που δίνουν στο παιδί!

Με πολύ απλά λόγια λοιπόν, ο υπογράφων πωλητής, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Hari και η Pope προτρέπουν τους γονείς να πάρουν αποφάσεις που θα βάλουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο. Ανευθυνότητα, ή εγκληματικότητα; Διαλέξτε και πάρτε.

Οι φίλοι της Food Babe επιμένουν πως κάνει σημαντική δουλειά και πως μας ενημερώνει για σημαντικά θέματα που οι κακές βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, ποτών, κτλ δεν θέλουν να γνωρίζουμε. Οι ίδιοι φίλοι ξεχνούν να μας πουν πως η βιομηχανία οργανικών τροφών, εκτός από εξαιρετικά ακριβά προϊόντα, έχει μέγεθος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και σε καμία περίπτωση δεν είναι η μικρή οικογενειακή φάρμα που τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα κόντρα στα μεγαθήρια των πολυεθνικών.

Παράλληλα η Hari πουλάει συνεχώς προϊόντα και από το site της αλλά και από το Facebook από τα οποία παίρνει προμήθειες.

Όχι πως έχω κάτι με την επιχειρηματικότητα, αλλά το να μου λες πως η Food Babe είναι “αγνή και άσπιλη” διότι δεν έχει οικονομικό όφελος, είναι στην καλύτερη αφελές, στην χειρότερη τρομακτικά και βασανιστικά ηλίθιο!

Έτσι λοιπόν η Food Babe και διάφοροι άλλοι σαν αυτή, έχουν ένα αθώο προσωπείο, αλλά στην πραγματικότητα πατάνε πάνω στη χημειοφοβία και την άγνοιά μας για σημαντικά θέματα, πετάνε και μερικές δύσκολες και τρομακτικές ονομασίες συστατικών και εμείς τσιμπάμε και αγοράζουμε χωρίς κρίση. Ταυτόχρονα, για να δικαιολογήσουμε την επιλογή μας, γινόμαστε άβουλοι υποστηρικτές της κάθε Food Babe που κυκλοφορεί εκεί έξω (δες Dr Oz) αλλά μέχρι και υπερασπιστές τους.

Όλο λέω να ασχοληθώ με κάτι ανούσιο όπως τις μεταγραφές του Ολυμπιακού και όλο κάτι τέτοια βρίσκω μπροστά μου που δεν μπορώ να αγνοήσω.

Η ζωή είναι άδικη αλλά έχει τρομερή πλάκα!

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής