Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων

19

«Είναι τυχαίο άραγε που καταργήσαμε το γράμμα «Ν» στο τέλος των λέξεων και τα σχολικά μας βιβλία γράφουν το «εμβαδό» (!), αντί το εμβαδόν;» αναρωτιούνται κάποιοιO Νίκος Σαραντάκος προ διετίας είχε απαντήσει στην παλιότερη version του άρθρου τα εξής: 

effect-letters-alphabet-silver-n-clip-art_420678

Το ξέρατε ότι κάθε φορά που προφέρετε παρατεταμένα το Ν ο εγκέφαλός σας δονείται και βελτιώνεται η οξυγόνωσή του; Αν δεν το ξέρετε, δεν θα έχετε διαβάσει την τελευταία σαχλαμάρα που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο ελληνικό Διαδίκτυο και που θα είναι το αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου, που θα το έγραφα έτσι κι αλλιώς, μια και η μυθοκτονία είναι το χόμπι μου, αλλά το επιτάχυνα επειδή μου το ζήτησαν αρκετοί φίλοι.

2517

Κυκλοφορεί λοιπόν στο Διαδίκτυο, σε κύματα όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ένα άρθρο με τίτλο “Η κατάργηση του γράμματος Ν” που το υπογράφει ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου της Λάρισας και στο οποίο αναπτύσσεται ο μύθος.

Δεν θα παραθέσω ολόκληρο το άρθρο, γιατί είναι μεγάλο, αλλά αν έχετε απορία (και αντοχή στις σαχλαμάρες) μπορείτε να το διαβάσετε. Ο κ. διευθυντής λοιπόν ξεκινάει καλώντας μας να κάνουμε ένα πείραμα: Προφέρετε δυνατά την πρόταση “κατά την επόμενην ημέραν” και θα νιώσετε τον κραδασμό που δημιουργείται με την εκφορά του γράμματος “ν”. Επιχειρήστε να ξαναπείτε την φράση χωρίς το “ν”… “Κατά την επόμενη μέρα”… Καταλαβαίνετε την διαφορά; Στην πρώτη περίπτωση, ο εγκέφαλος δονείται. Στην δεύτερη… απλά δεν συμβαίνει τίποτα. Τι σημαίνει αυτό; Ψάξτε το. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που έκοψαν το “ν” από τις λέξεις της γλώσσας μας, δεν το έκαναν χάριν της “πλέριας δημοτικιάς”, αλλά κάτι ήξεραν και κάπου αποσκοπούσαν. 

Σε τι να αποσκοπούσαν τάχα τα σκοτεινά κέντρα που έκοψαν το ν; Το μαθαίνουμε λίγες αράδες παρακάτω: Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και εικόνα.Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου.
Εάν πάμε δε  στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι  ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές. Σχετικά πρόσφατα (1996) στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JURNAL στην Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν: « Η εκφορά του γράμματος  «Ν»  μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του «Ν» στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου – στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα ».
( Εκτός αυτού  στο Χάρβαρντ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά,  ως αναπνευστική άσκηση…)
Με αφορμή τις έρευνες αυτές των ξένων επιστημόνων θα αναρωτηθούμε και εμείς: Είναι τυχαίο πάλι το γεγονός  ότι το «ους» (το αυτί) που ακούει και μαθαίνει-όπως μας διδάσκει  και η Σύγχρονη Ψυχολογία- γίνεται με το «Ν»  ο « Νούς » που σκέφτεται , ενεργεί και αποφασίζει;
Και δικαιούμαι να ερωτήσω:   Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»;
Γιατί θέλομε να φτωχύνουμε τον εγκέφαλο των επομένων γενεών στην χώρα μας;

Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας…. (…) Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας  και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. Το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και  ενεργοποιεί  τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά.

Δεν το λέει ρητά ο κ. διευθυντής αλλά τα ευκόλως εννοούμενα δεν θέλουν κολαούζο: η “κατάργηση” του Ν έγινε από σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να αποβλακώσουν τις επόμενες γενεές Ελλήνων! Ενώ το Ν οξυγονώνει τον εγκέφαλο, και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, με το να προφέρουν μανιωδώς Ννννν, είχαν γίνει πανέξυπνοι και έχτιζαν Παρθενώνες τον καιρό που οι γείτονές τους ξεκουράζονταν στη σκιά των Πυραμίδων, εμείς πέσαμε στην παγίδα της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και το κόψαμε.

Χρειάζονται τάχα σχόλια; Ή μήπως η καλύτερη απάντηση να είναι το φοβερό στιγμιότυπο από τους Μόντι Πάιθον, με τους Ιππότες που έλεγαν Νιιιι;

Αλλά ας απαντήσω και επί της ουσίας, όσο κι αν είναι εξόφθαλμη η αντιεπιστημονικότητα του άρθρου. Η κακή μέρα αρχίζει από τον τίτλο, όπου ο συγγραφέας κάνει λόγο για “κατάργηση του γράμματος Ν”. Εδώ, καταρχάς μπερδεύει το γράμμα Ν με τον φθόγγο [n]. Το γράμμα Ν όμως είναι ένα γραπτό σύμβολο, δεν προφέρεται, αλλά συμβολίζει κάποιον ήχο ―συνήθως τον ήχο [n], αλλά όχι πάντα. Στη λέξη <νιώθω>, το <ν> αντιστοιχεί στον φθόγγο [ɲ], ενώ στις φράσεις <δεν πάω> και <δεν κόβω> το <ν> δεν αντιστοιχεί σε κανένα ήχο [n], αλλά σε [m] και [ŋ] αντίστοιχα ([ðɛm’bɐɔ] [ðɛŋ’ɡɔvɔ]) ή και σε κανέναν ήχο αν κάποιος τα προφέρει [ðɛ’bɐɔ] και [ðɛ’ɡɔvɔ]. Επίσης, πάρα πολλές φορές γράφουμε το τελικό ν (π.χ. τον μαθητή, τον Θωμά) αλλά, οι περισσότεροι, δεν προφέρουμε κανένα [n]. Ακόμα, στη λέξη άγχος ακούγεται ένας ήχος που μοιάζει με το [n], ενώ γράμμα Ν δεν υπάρχει. Έπειτα, κανείς δεν “έκοψε” τα νι (προφανώς εννοούνται τα τελικά ν) από τις λέξεις -δεν έγινε κανένα συνέδριο, δεν βγήκε φετφάς, δεν απαγορεύτηκε διά νόμου. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ομιλητές, μέσα σε πορεία αιώνων, σταμάτησαν να προφέρουν το [n] σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην Κύπρο (και ενμέρει στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά) τέτοια εξέλιξη δεν υπήρξε, χωρίς αυτό να κάνει τους κουμπάρους εξυπνότερους ή πιο οξυγονωμένους ή περισσότερο δονούμενους.

Μήπως όμως πράγματι το Ν δονεί τον εγκέφαλο; Επειδή εγώ ειδικός δεν είμαι, ρώτησα τον φίλο Σπύρο Αρμοστή, που είναι φωνητικός γλωσσολόγος, και μου απάντησε τα εξής: Είναι ένα από τα χαριτωμένα πειράματα που βάζουμε τους φοιτητές μας να κάνουν έτσι ώστε να ξεχωρίζουν ποιοι φθόγγοι είναι ηχηροί και ποιοι άηχοι: αν κλείσετε τα αφτιά σας και προφέρετε παρατεταμένα τον άηχο φθόγγο [s] και στη συνέχεια τον ηχηρό [z], θα παρατηρήσετε ότι στη δεύτερη περίπτωση όλο το κρανίο σας δονείται πολύ έντονα! Με αυτόν τον τρόπο (και με άλλους) μαθαίνουμε στους φοιτητές μας να εντοπίζουν την ηχηρότητα.
Κάποιοι ηχηροί φθόγγοι μάλιστα έχουν ως χαρακτηριστικό τους αυτήν την εντύπωση «κουδουνίσματος» που αφήνουν, με αποτέλεσμα να ονομάζονται «αντηχητικοί» (sonorants). Τέτοιοι φθόγγοι είναι όντως το έρρινο [n] (αλλά και τα [m] [ŋ] [ɲ] κτλ), καθώς επίσης και τα «υγρά» σύμφωνα [l] [ʎ] [ɾ] κτλ και όλα τα φωνήεντα.

Με το [n] όντως αντηχεί το κρανίο, όπως αντηχεί και με όλα τα άλλα έρρινα (και με όλους τους άλλους αντηχητικούς και ηχηρούς φθόγγους ευρύτερα). Γιατί ειδικά το [n] να έχει αυτές τις μαγικές ικανότητες και όχι π.χ. το [m]; Το ίδιο αντηχούν. Μάλλον εκείνο που ακούνε στο κρανίο τους αυτοί που πιστεύουν στις… οξυγονωτικές ιδιότητες του [n] ―και δεν το ακούμε εμείς― είναι απλά η τρικυμία εν κρανίω που τους χαρακτηρίζει!

Ας είμαι όμως λίγο δίκαιος με τους μυθοδίαιτους: το [n] αντηχεί κάπως διαφορετικά από το [l] ή το [z]. Ναι, αυτό οφείλεται στο ότι στους έρρινους φθόγγους γενικά (και όχι προφανώς μόνο στην περίπτωση του [n]), η αντήχηση συμβαίνει στη ρινική κοιλότητα (πέραν της λαρυγγοφαρυγγικής οδού), πράγμα που δεν συμβαίνει με τους άλλους ηχηρούς φθόγγους (όπου το ρεύμα αέρος αφορά την λαρυγγοφαρυγγική οδό και τη στοματική κοιλότητα). Αυτό που νιώθουν ότι δονείται περισσότερο με το [n] είναι η ρινική τους κοιλότητα (την οποία πιθανόν να μπερδεύουν με τον εγκέφαλό τους)!
Αλλά για ακόμη περισσότερη οξυγόνωση, ας προσπαθήσουν να προφέρουν ρινικά φωνήεντα, όπως το γαλλικό “an” [ɑ̃]. Με αυτά αντηχούν και η στοματική και η ρινική κοιλότητα! Άρα οι Γάλλοι είναι πιο οξυγονωμένοι από εμάς! Τρομερό!

Συμπέρασμα; Πράγματι το [n] δονεί το κρανίο, όπως και όλα τα άλλα έρρινα και όλοι οι ηχηροί φθόγγοι, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον εγκέφαλο και πολύ περισσότερο με την οξυγόνωσή του. Όμως, δεν είναι μόνο το [n] δονητικό -εξίσου και περισσότερο είναι, έστω, το [m]. Λέει ο Αρμοστής: Το [n] αποφράσσει τη στοματική κοιλότητα μέχρι τα φατνία, ενώ το [m] μέχρι τα χείλη. Έτσι το [m] αντηχεί και σε όλη τη στοματική κοιλότητα (πέρα από τη ρινική), ενώ το [n] σε ένα μέρος της. Άρα το [m] είναι πιο… “οξυγονωτικό” από το [n] (όταν το λέμε παρατεταμένα, νιώθουμε να δονείται εκτός από τον εγκέφαλό μας, και τα χείλη μας)! Άρα, αν θέλετε να γίνετε πραγματικά έξυπνοι και να οξυγονωθείτε μέχρι τελικής καύσεως δεν πρέπει να λέτε Νννν, αλλά Μμμμ, όπως ο Γ. Μαρίνος:

Μια άλλη βελτιωτική πρόταση είναι να προφέρετε το [n] και το [l] όπως η Αμαλία του Παρά Πέντε, διότι έτσι οι δονήσεις αυξάνονται:

Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέστε και τελικά ν, όπως στη Μεγαλόνησο: Φιλίν φιλίν….

Βέβαια, ο κ. διευθυντής επικαλείται και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όσο κι αν η παραπομπή στο (ανύπαρκτο) Medizin Jurnal του 1996 δεν βοηθάει να διασταυρώσουμε αν όντως υπήρξε κάποια δημοσίευση και τι έλεγε. Το σχεδόν εξωφρενικό είναι ότι την ίδια ανακοίνωση για τον μοναδικό ρόλο του Ν, πασπαλισμένη με άφθονα ταρατατζούμ περί ελληνικής μητέρας γλώσσας και δε συμμαζεύεται, ο κ. διευθυντής την υπέβαλε πριν από μερικά χρόνια σε πανελλήνιο συνέδριο με θέμα τη γλώσσα, όπου συμμετέχουν και κανονικοί επιστήμονες, και έγινε δεκτή (!), παρά το ότι οι παραπομπές που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς απουσιάζουν εντελώς.

Πάντως, τα ίδια πράγματα, αλλά με άλλη παραπομπή σε γερμανικό περιοδικό, έχει γράψει παλιότερα η γνωστή μας κ. Άννα Τζιροπούλου του… Αλπικού πανεπιστημίου. Στο βιβλίο της “Ο εν τη λέξει λόγος”, στη σελ. 53 διαβάζουμε: “Άρα: το γράμμα Ν εξομοιούται προς το Νοώ. Και εγεννήθη ο Νόος-νους (“νιονιό” το λέει ο λαός). Προφέροντας παρατεταμένα το Νννν… αισθάνεσαι πράγματι δόνησιν εις τον εγκέφαλον, εσωτερικόν κραδασμόν.
Σύμφωνα με τα τελευταία πορίσματα της ιατρικής Επιστήμης (κυρίως της Παιδαγωγικής Ιατρικής) η εκφορά του φθόγγου “Ν” συντελεί στο να αποκαθαίρεται το αίμα με επί πλέον εισροή οξυγόνου και αρτιώτερη οξυγόνωσι του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα: ενισχύεται το “νοείν”, η “νόησις”.

Το γερμανικό ιατρικό περιοδικό «P M MAGAZINE» (τεύχος Μαρτίου 1996) δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα στο γράμμα «Ν»: “DER BUCHSTABE N”, όπου αναφέρεται ότι εάν κάποιος είναι κουρασμένος, καταπεπονημένος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομιλία του να γίνεται περισσότερο ένρινη, με απώτερο ασφαλώς σκοπό την πρόσληψι μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου. Μεταξύ άλλων γράφει: «… ο Γερμανός ομιλεί συχνότερα με την μύτη απ’ όσο ίσως νομίζει. Αυτό παρατηρείται περισσότερο, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι ερευνηταί της γλώσσας, όταν αυτός είναι κουρασμένος, πράγμα που φαίνεται περισσότερο σε μερικές διαλέκτους. Ιδιαιτέρως στον γλωσσικό χώρο της Βαυαρίας και του Schabisch πρέπει κάποτε να είχε κυριαρχήσει μια γενική καταπόνησις… Τότε το «Ν» υπεισέρχεται σχεδόν πλήρως…» (P.J. Blumenthal)

Μάλλον φτάσαμε στην απαρχή του μύθου: ένα άρθρο σε γερμανικό περιοδικό, που λέει πως όταν είμαστε κουρασμένοι η ομιλία γίνεται περισσότερο ένρινη από το συνηθισμένο (πάω στοίχημα οτι το “με απώτερο ασφαλώς σκοπό την πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου” είναι προσθήκη της κ. Τζιροπούλου). Και από αυτόν τον κόκκο, οι ελλαδέμποροι έφτιαξαν κοτζάμ οικοδόμημα με ανώγια και κατώγια!

Μάλλον περιττεύει να σχολιάσουμε τις… οξυδερκείς παρατηρήσεις ότι αν προστεθεί το Ν στο “ους” γίνεται “νους” και ότι αυτό «δεν είναι τυχαίο» (η αγαπημένη έκφραση των μυθοπρατών) ή ότι “κάθε λέξη (της ελληνικής και μόνο γλώσσας) τέθηκε από τους Ονοματοθέτες με ακρίβεια” -αναρωτιέμαι αν ο κ. διευθυντής φαντάζεται ότι έγινε κάποιο συνέδριο στην πανάρχαιη Ελλάδα και μαζεύτηκαν οι ονοματοθέτες και είπαν: — Πώς να το πούμε αυτό το νόστιμο κόκκινο φρούτο; — Να το πούμε “μήλο” — Και γιατί μήλο; — Γιατί “μη όλον”, ρε μπουμπούνα!

Όσο για το σχήμα του γράμματος Ν, που κι αυτό “δεν είναι τυχαίο” και έχει διάφορες συμβολικές σημασίες, ο κ. διευθυντής παραβλέπει ότι αφενός το αρχαίο Ν δεν ήταν τόσο συμμετρικό όσο το σημερινό τυπογραφικό, και αφετέρου ότι, ούτως ή άλλως, το αρχικό σχήμα και η ονομασία του γράμματος Ν ανάγονται στο γράμμα nun του βορειοσημιτικού αλφαβήτου, που σήμαινε “ψάρι” (αντιγράφω από τον Μπαμπινιώτη). Υποψιάζομαι όμως ότι ο κ. διευθυντής απορρίπτει μετά βδελυγμίας την επιστημονική θέση για την προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου.

Πάντως, για το τελικό Ν που τόσο φαίνεται να αγαπάει ο κ. διευθυντής, πρέπει να παρατηρήσω ότι η κατά τα άλλα ξορκισμένη νέα Γραμματική του Δημοτικούεπαναφέρει το τελικό ν στην αιτιατική του αρσενικού (τον μαθητή). Στον γραπτό λόγο βέβαια, διότι στον προφορικό οι περισσότεροι από εμάς δεν το λέμε, άσχετο αν το γράφουμε. Τώρα όμως που μας άνοιξε τα μάτια ο κ. διευθυντής θα αρχίσουμε να νινίζουμε ακατάπαυστα ώστε να γίνουμε ξεφτέρια. Θυμίζω ότι σε παλιότερο άρθρο (με αλφαβητικά ρεκόρ), βρήκαμε πως τα περισσότερα (γράμματα) Ν σε μια λέξη τα είχε η λέξη “ενενηνταεννιάχρονων”, ενώ από συζήτηση στο Φέισμπουκ προτάθηκε η εξής νιβριθής φράση, που αν την επαναλαμβάνετε ενενηνταεννιά φορές τη μέρα επί ενενηντανεννιά μέρες θα σας τινάξει εγγυημένα το IQ στο ταβάνι: Αν η Νίνα εννοεί έναν νονό νέο, ενώ η Νόνη έναν αέναο νου, η Νανά εννοεί έναν ανανά ή έναν όνο, ενώ η Άννα ανανεώνει έναν ιώνιο ναό ανά αιώνα!

ΥΓ: Να διευκρινίσω ότι η γιαγιαδίστικη παρετυμολογία του “μήλον” από το “μη όλον” είναι συμπαθέστατη μεν αλλά δεν ισχύει. Επίσης, να πω ότι σκόπιμα απέφυγα να αναφερθώ στην έκφραση “με το νι και με το σίγμα” γιατί την κρατάω για άλλο άρθρο. Πάντως, αν είναι να κρεμάσουμε όσους παρέλειπαν νι και σίγμα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Διονύσιο Σολωμό, που έγραψε για τη γυναίκα της Ζάκυθος (πάει το ν), όπου έχει και τον τύπο “η Ζάκυθο” (πάει και το σίγμα). Και για ανταμοιβή των υπηρεσιών του, το ίδρυμα Σόρος τον διόρισε εθνικό ποιητή!

Πηγήhttps://sarantakos.wordpress.com/

By antichainletter

 • Φελέκι

  Ψψψψψψψψψψψψψψν.
  Φαντάσου πως οξυγονώνεται ο εγκέφαλος μιας κουδούνας που κάνει συνέχεια ντιΝΝΝΝ-νταΝΝΝΝΝ

 • Aναξ

  Ο Διονυσιος με τα Ελληνικα δε τα πηγαινε καλα, αλλα ειχε καρδια, αγαπη για την πατριδα, και εκφραζοταν οσο μπορουσε καλυτερα. Το ιδιο και οι αγωνιστες του 21. Αυτο δεν ειναι επιχειρημα για να διακωμωδει το αρθρο την εξαφανιση του Ν, ασχετα μετα περι οξυγονωσης κλπ
  υβρις προς την ελληνικη γλωσσα, οχι η κριτικη περι του αποτελεσματος της χρησεως, αλλα διοτι διακωμωδει τη χρηση του γραμματος, το οποιο και εγω εχω ξεμαθει πλεον να χρησιμοποιω.

 • Νίκος

  Προσωπικά δεν ήξερα τίποτα από τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα που έγραψε, αλλά από αυτά που παρέθεσε φαίνεται πως μάλλον τις έχει αυτές τις ιδιότητες το «Ν» παρά όχι. Από τη μία υπάρχουν επιστημονικά άρθρα και περιοδικά που το τεκμηριώνουν. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη του αρθρογράφου και μερικών άλλων καθόλου επιστημονική άποψη (την οποία και δε παρουσίασαν ποτέ σε κανένα συνέδρειο ή επιστημονικό περιοδικό;) ότι η δόνηση των γραμμάτων ή φθόγγων δεν έχουν σίγουρα κανένα αποτέλεσμα στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Και με βάση αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δάσκαλος έλεγε βλακείες. Το λιγότερο που θα μπορούσες να καταλήξεις θα ήταν να πεις ότι όντως κάτι συμβαίνει με το «Ν» και τους φθόγγους γενικότερα και ότι ίσως θέλει περισσότερη έρευνα. Ανταυτού, το αρνείται κατηγορηματικά. Από αυτό λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ή πολύ ηλίθιος είναι ή έχει κάποιους λόγους ή και συμφέρον να τα λέει αυτά. Με βάση όλο αυτό το άρθρο που έγραψε, δε φαίνεται να είναι ηλίθιος, άρα μάλλον είναι το δεύτερο.

 • John Smith

  Πάντως οι ιππότες που λένε Νι κατάφεραν να πάρουν το θάμνο τους μόνο και μόνο επειδή έλεγαν Νι. Μήπως τελικά υπάρχει κάτι πίσω από την όλη ιστορία; Γιατί αν δουλεύει να το χρησιμοποιούμε και εμείς! 🙂

  Από ότι έχω ακούσει, η όλη ιστορία με τα γράμματα που δήθεν προκαλούν κραδασμούς προέρχεται από ορισμένες θεωρίες όπου αν έλεγες μια λέξη με συγκεκριμένα γράμματα και συγκεκριμένο τόνο μπορούσες να εξουσιάζεις τους άλλους (όσοι έχουν δει το Dune ξέρουν τι εννοώ).

 • Γιώργος

  Το ίδρυμα Σορος είναι εβραϊκο και πληρωνε τον Σολωμο να κόβει έτσι τις λέξεις και να αλλάζει τύπους για αυτό τον διορισμό εθνικό ποιητή. ? Το άρθρο είναι απολαυστικοτατο και ο κ Σαραντακος υπέροχος.

 • Όπωςν καιν τον γράμμαν Μ.
  Οπότεν, αςν το προφέρομεν παρατεταμέναν: μμμμμμμαλακίεςνν

 • alexk

  Εμένα προσωπικά, το μόνο που μου προκαλούταν ασυναίσθητα στον εγκέφαλο μόλις διάβαζα καθημερινές λέξεις με «ν» στην καθαρεύσουσα, ήταν να μου φαίνεται η γλώσσα πιο αντιπαθητική, γεροντίστικη, προστακτική, κλπ…

 • Βασίλης

  Χαριτωμένο το άρθρο του κ. καθηγητή.

  Αυτό που μάλλον του ξέφυγε είναι ότι αν πούμε τη φράση “κατά την επόμενην ημέραν” χωρίς «ν» θα πούμε “κατά τη επόμεη ημέρα” (και όχι “κατά την επόμενη μέρα”) που δε βγάζει και πολύ νόημα…

  Αλλά βεβαίως, όταν χρησιμοποιούμε επιχειρήματα που βγαίνουν από τη ρινική μας κοιλότητα (που όπως φάνηκε συγχέεται με τον εγκέφαλο) παραλείπουμε μόνο ό,τι δε μας βολεύει για να μη χαλάσει η συνταγή.

  Thumbs up και από εμένα για το βιντεάκι των Monty Pythons.

  • Chasapidis Spyros

   διαβαζε καλυτερα.μιλαει για το τελικο ν.

 • Alexander Nikolaidis

  Ετσι εξηγείται η ευφιία του ΑιΝσταιΝ

 • Dima_fd

  Δεν ισχυρίζομαι πως οτι λέει ο κύριος καθηγητής είναι σωστό,ο τρόπος όμως που προσπαθείτε να αποδομήσετε τα λεγόμενά του είναι επιπέδου παιδικης χαράς

 • Jendi

  Σε αυτό είστε τελείως λάθος… Ρίξτε μια ματιά στη δονητικη των γραμμάτων κ κατ επέκταση στις επιρροές των δονήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό…η ισχύς του ήχου του λόγου βέβαια είναι πολύ μικρότερη σε συχνότητα από αυτές που είναι ικανές να επηρεάσουν το σώμα μας αλλά το επηρεάζουν εστω στο ελάχιστο… ο λόγος που υποστηρίζει το άρθρο ότι βοηθά στην οξυγονωση του εγκεφάλου το γράμμα ν, αν κ φαίνεται υπερβολικό, είναι ότι στη προφορά του δημιουργείται ένα «κλειστό κύκλωμα » (ας μου επιτραπεί η έκφραση ) ανταλλαγής οξυγονου (το οποίο μοιράζεται στα διάφορα όργανα του σώματος μας ,Αλλά περισσότερο Στα βιολογικά στοιχεία του κρανιου) όπου η ποσότητα του οξυγόνου αυξάνεται λόγω της επιπλέον πίεσης κ αιματωσης των βρογχιολιων που προκαλεί ένα ενρυνο γράμμα, με το κρανίο να λειτουργεί ως «ηχείο «…. μπορώ να σας δώσω κ αλλά πολλά αποδεδειγμένα επιχειρήματα αλλά θα σας κουράσω με πολλή ανατομία του Θωρακικού κλωβου Κ πώς συνδέεται όλο αυτό με τον εγκέφαλο.. ψάξτε το λίγο παραπάνω πριν δημοσιεύσετε κάτι… κάνετε έρευνες εις τον αφροΝ της θάλασσας… :Ρ

  • GreekSkeptic

   Θέλω να δω αποτελέσματα έρευνας που να υποστηρίζουν τα παραπάνω. Θέλω επίσεις μια λεπτομερή περιγραφή του μηχανισμού (πως δουλεύει το κλειστό κύκλωμα, πως ανταλλάσσεται το οξυγόνο και με τί, πως αυξάνεται η πίεση και η αιμάτωση λόγο της χρήσης του Ν, κτλ). Αν μπορείς να μας δώσεις «αποδεδειγμένα επιχειρήματα όπως λες θέλω πολύ να τα δω, αλλά δεν θέλω τα επιχειρήματα, αλλά τις αποδείξεις. Και δεν θέλω ένα άρθρο που να λέει τα παραπάνω, θέλω να δω τις ιατρικές έρευνες που τα δείχνουν. Μη φοβάσαι πως θα κουραστώ και αν έχεις δίκιο, κάθε δεύτερο γράμμα που θα λέω θα είναι το ν. Μάλισταν μπορείν ναν μετακομίσων καιν στην Κύπρον όπουν ο καιρόσν είναιν παρόμοιοςν και δεν θα έχειν μεγάλην διαφοράν, αρκείν να θέλειν και η Σύζυγοσν η οποίαν δεν πείθετεν απόν τα «ν» εύκολαν.

   • Jendi

    Χαχαχαχαχαχαχα… μακάρι να είχα χρόνο να σου κάνω την ανάλυση που θες…Θέλω πολύ να δω το γραπτό σου λόγο όλο με Ν !!! εκτός από να τα δακτυλογραφησω , πρέπει να τα μεταφράσω πρωτα. Είναι υλικό από τις σπουδες μου(Είμαι φυσικοθεραπευτρια με πολύχρονες σπουδές στη μουσικόθεραπεία Κ ηχοθεραπεια…συν 30 χρόνια περίπου μουσικος~Πολύ το διάβασμα λεμε)…ήδη περιμένω άδεια Από τους υπεύθυνους των σπουδων μου για να μπορώ να τα δημοσιεύσω στην ιστοσελίδα μου, αλλά κ να τα εκδώσω σε βιβλιο αφού τα μεταφράσω πράγμα δύσκολο κ χρονοβόρο γιατί τα περισσότερα είναι στα γερμανικά κ μαθαίνω τωρα γερμανικά.(Η εκπαίδευση μου όλη είχε μεταφραστή….για να προλάβω μερικούς )..!!!! !
    μελέτες (ενεργές ) χρόνων..Που για κάποιο λόγο δεν έχουν ασχοληθεί με το να τις μεταφράσουν παρά μόνο λίγο υλικό, στα αγγλικά…Από ανθρώπους πολλών ειδικοτήτων ανάμεσα τους κ γιατρούς,νευρολόγους, φυσικούς, παιδαγωγούς , λογοθεραπευτες, εργοθεραπευτες κ οπτομετρες (όλα συνδέονται μη σου φαίνεται περίεργο ) …Δεν είναι βέβαια όλη η μελέτη γύρω από το γράμμα Ν αλλά γενικά τη δονητικη του ήχου…Κ πώς αυτή επηρεάζει τα βιολογικά στοιχεία κ τις ενδειξεις των φυσιολογικών τιμών στον οργανισμό μας, σε υγρά, στερεά κ αέρια δομη.θα πρέπει μέσα σε λίγες γραμμές να σας το εξηγήσω κ πως αυτό συνδέεται με τα γραμματα….Στο ΝΕΤ θα βρείτε κάποια στοιχεία κυρίως στα αγγλικά για τη δονητικη των γραμμάτων(Ναι υπάρχουν πολλοί φαφλαταδες κ θέλει προσοχή ) …υπόψιΝ οτι το Ν έχει ήχο όπως όλα τα γράμματα….αν ήταν να τα κάνω κοπι πειστ δε θα σχολίαζα καΝ …
    είναι μεγάλη συζήτηση…
    όπως κ σε άλλα hoaxes Που δημοσιεύετε έτσι κ σε αυτό υπάρχουν αλήθειες … δεν θα αναφερθώ καν στο αν το Ν καταργήθηκε επιτηδες, για να μη παρεξηγηθώ….
    ..έσω επιφυλακτικός κ λίγο στωικός… όχι βιαστικός…
    Υπόσχομαι ότι μόλις βρω λιγο χρόνο θα σας γραψω υλικό με αποδείξεις..
    Ευχαριστώ

    • konstas

     Επειδή δεν έχουμε άμεση σχέση με το αντικείμενο, μπορείς να μας κατευθύνεις έστω γενικά, ώστε να γνωρίζουμε τι αξιόπιστο μπορούμε να ψάξουμε/διαβάσουμε στο internet, το οποίο να μας δίνει μια, έστω γενική, ιδέα; Γιατί με μια αναζήτηση που έκανα, αυτό που βρήκα σχετικά με τα γράμματα της αλφαβήτου ήταν απογοητευτικό :

     N

     The ‘N’ loves to encounter change and
     movement. Therefore, it is always seeking excitement and variety. It can have interests in many areas and works extremely well with others. It knows how to motivate others to achieve ideas and is progressive in its thinking. It is a little more rational than the other five vibrations asit enjoys its mental abilities. It has a certain personal philosophy that it resonates with and is open to sharing its analysis. Often it receives some sort of public recognition and/or its purpose has to do with the public.

     και
     Alphabet
     N
     Alphabet
     N is the letter for change and movement.
     Letter N is a team player and is very forward in thinking.

     Προφανώς (και ελπίζω ότι) δεν εννοούσες κάτι τέτοιο

     • Jendi

      Κώστα δε ξέρω αν επιτραπεί το σχόλιο…
      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Articulatory_phonetics
      Εδώ θα δεις μια προεργασία …μόνο την αρχή δηλαδή από όλο αυτό που προσπαθώ να σας εξηγησω…

 • katharma81
 • Noucca Galaktotrofousa

  Το καλύτερο είναι η αναφορά στους Monty Pythons. Γελάω κάθε φορά που πέφτω πάνω σε αυτό το άρθρο.

 • konstas

  Καλάν, σεν ποιον ταν πουλάτεν αυτάν; Νομίζετεν ότιν δεν έχουμεν καταλάβειν τον αντεθνικόν ρόλον πουν έχετεν; Ψάχνετεν γιαν χαζούς-ν;

  Υ.Γ. (μόλις ξεκίνησα να διαβάζω πήγε κατευθείαν το μυαλό μου στους ιππότες που λένε Νι !!! Χαχαχα αποθέωση)