Περί βελονισμού

42

archana-ram-acupunctureΠρόσφατα αναγνώστης του μπλογκ με “έβαλε στη θέση μου” σχετικά με τη δυσπιστία μου για τον βελονισμό: αρχαία κινέζικη παράδοση, χιλιάδες χρόνια αποτελεσματικός, εκατομμύρια που βοηθήθηκαν, όλοι αυτοί ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του και πάρε και μια δυο έρευνες θετικές.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο μύθος λέει πως ο βελονισμός είναι μια ιαματική πρακτική που χρησιμοποιείται πάνω από 4.000 έτη και ξεκίνησε από την Κίνα. (δείτε μια πηγή εδώ, αλλά θα βρείτε δεκάδες με παρόμοιες χρονολογίες). Μιας και ο βελονισμός είναι η πρακτική να βάζεις λεπτές μεταλλικές βελόνες σε διάφορα “σημαντικά” σημεία του σώματος, αμέσως προκύπτει και το πρώτο πρόβλημα της “ηλικίας” του. Η τεχνολογία για να φτιαχτούν τέτοιες βελόνες δεν υπήρχε πριν από 4.000 χρόνια. Ούτε πριν από 2.000 χρόνια, ούτε πριν από 1.000 χρόνια. Τέτοια τεχνολογία αποκτήσαμε περίπου πριν 400 χρόνια. ΟΚ, ίσως βάζανε στο δέρμα των ασθενών μικρά ξυλάκια, ή κοκαλάκια ή κάτι άλλο όπως αγκάθια ή κόκαλα ψαριού που είναι μικρά και λεπτά. Χμμμ.. ίσως.

Ένα από αυτά που επικαλούνται με πάθος οι υποστηρικτές του βελονισμού είναι πως οι πληροφορίες που έχουν μας έρχονται από Κινέζικα αρχεία και αρχαιολογικές πηγές, μιας και οι Κινέζοι κατέγραφαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως οι Κινέζοι άφησαν πολλές καταγραφές για πολλά ζητήματα, αλλά μέσα σε αυτά δεν υπάρχει ο βελονισμός! Για να είμαι σωστός θα πρέπει να πω πως δεν υπάρχει ο βελονισμός πριν το 90πχ διότι τότε εμφανίζεται η πρακτική που στα αγγλικά λέγεται “needling” και στα Ελληνικά μπορεί άνετα να μεταφραστεί σαν βελονισμός. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιούσε μεγάλες βελόνες και χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αφαίμαξη ή στο καθαρισμό αποστημάτων. Καμία σχέση με τον βελονισμό όπως γίνεται σήμερα. Στα αρχαία Κινέζικα ιατρικά έγγραφα δεν έχει βρεθεί αναφορά αυτού του βελονισμού ακόμα και σε αυτά που μας έρχονται από τον 3ο αιώνα πΧ.

ΟΚ, αλλά ο βελονισμός είναι Κινέζικη πρακτική. Ίσως και να μην είναι. Ο ειδικός στην Κινέζικη ιστορία Paul Unschuld μας λέει πως η πρακτική του βελονισμού ίσως άρχισε από τους αρχαίους Έλληνες, τον Ιπποκράτη, και αργότερα έφτασε στην Κίνα. Η ιδέα των “μεσημβρινών” στον ανθρώπινο σώμα, η βασική ιδέα πίσω από το βελονισμό, είναι πιθανόν να ξεκίνησε τον μεσαίωνα, από Ισλαμικές πηγές που μιλούν για “αστρολογία στο ανθρώπινο σώμα” και πως ταιριάζουν οι αστερισμοί πάνω του. Ο ερευνητής Ben Kavoussi μας λέει στο άρθρο του “Αστρολογία με βελόνες” πως ο βελονισμός στην Κίνα γίνονταν κυρίως από γυρολόγους οι οποίοι δεν έχαιραν την εκτίμηση των επίσημων γιατρών. Μάλιστα ο ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Dao Guang τον απαγόρευσε το1822.

Αν και ενδιαφέρουσα η ιστορία του βελονισμού, δεν έχει καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα της πρακτικής το οποίο είναι και το ζητούμενο αυτού του άρθρου. Ας δούμε λοιπόν τί μας λέει η επιστήμη για αυτό το θέμα.

Πόσο πιθανό είναι ο βελονισμός να δουλεύει;

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα, την ασπιρίνη.

Πολύ πριν φτιαχτεί η ασπιρίνη, οι άνθρωποι γνωρίζαμε πως αν μασούσαμε ένα συγκεκριμένο φλοιό δέντρου ο πονοκέφαλος ή άλλοι μικροί σωματικοί πόνοι εξαφανίζονταν. Στην πορεία οι επιστήμονες απομόνωσαν το συστατικό που λειτουργεί ως αναλγητικό και το έβαλαν σε ένα χαπάκι που το ονόμασαν ασπιρίνη. Το να θεωρήσουμε πως η ασπιρίνη μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τον πόνο είναι ένα λογικό συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται και ιστορικά αλλά και ερευνητικά.

acupuncturechartΣτην αντίπερα όχθη έχουμε τον βελονισμό που είναι βασισμένος σε αμφισβητήσιμες ιστορίες και μύθους. Ακόμα και αν είναι 4.000 χρόνων η ίδια η αρχαιότητά του αποτελεί πρόβλημα καθώς παρόμοιες αρχαίες ιδέες είναι τόσο ξεπερασμένες όσο και η ιδέα της ομοιοπαθητικής που λέει πως πρέπει να “ισορροπήσουμε τα υγρά σου σώματος”. Η ιδέα των μεσημβρινών του σώματος είδαμε πως είναι μια μορφή αστρολογίας στο σώμα και συνεπώς έχει την ίδια αξία. Από την άλλη κανείς δεν συμφωνεί στον συνολικό αριθμό των μεσημβρινών στο ανθρώπινο σώμα. Παλαιότερα οι βελονιστές έλεγαν πως υπάρχουν 365 μεσημβρινοί, όσοι και οι ημέρες του έτους, καμία σχέση με την ανατομία. Σήμερα μας λένε πως υπάρχουν περίπου 2.000 μεσημβρινοί, κάτι που εγγυάται πως ακόμα και με κλειστά μάτια αν πετάξεις μια βελόνα σε έναν άνθρωπο, θα χτυπήσεις ένα μεσημβρινό. Πόσοι είναι οι μεσημβρινοί κανείς δεν ξέρει, αλλά μάλλον δεν έχει σημασία διότι δεν έχει προσφερθεί κάποια απόδειξη πως υπάρχουν.

Τελικά δουλεύει ο βελονισμός;

Ακόμα και αν δεχθούμε πως το να δουλεύει ο βελονισμός είναι απίθανο για τους λόγους που είδαμε παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα δεν δουλεύει. Υπάρχει η πιθανότητα να έγινε το απίθανο και να έχουμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό εργαλείο ίασης των πάντων, κάτι σαν μια δεύτερη ομοιοπαθητική.

Αν μη τί άλλο έχουμε τουλάχιστον ένα Ελληνικό νοσοκομείο όπου ο βελονισμός χαίρει σεβασμού και χρησιμοποιείται στους ασθενείς. Αυτό πρέπει να λέει κάτι, έτσι;

Όχι απαραίτητα. Στην Αγγλία τα ομοιοπαθητικά “φάρμακα” δίνονται από το NHS (το δικό τους ΕΣΥ), αλλά η αποτελεσματικότητά τους ακόμα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, οπότε γιατί όχι και ο βελονισμός στα νοσοκομεία της Ελλάδας;

Κακά τα ψέματα, οι προσωπικές απόψεις δεν αποτελούν χειροπιαστά στοιχεία που να μπορούν να επηρεάσουν, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε. Με την ίδια λογική που κάποιος μου λέει ότι πιστεύει πως ο βελονισμός δουλεύει γιατί τον βοήθησε να ξεπεράσει τους πόνους στο γόνατο, θα μπορούσα να του πω πως δεν δουλεύει διότι όταν έκανα εγώ δεν ένιωσα καμία διαφορά. Γιατί η δική μου άποψη έχει μικρότερη βαρύτητα από τη δική του; Μήπως επειδή μας αρέσουν τα θετικά αποτελέσματα και ξεχνάμε τα αρνητικά; Μήπως φταίει ακριβώς το ίδιο σφάλμα του μυαλού μας που εκμεταλλεύονται τα κάθε λογής ψευδο-μέντιουμ που εμφανίζονται ξαφνικά, ως δια μαγείας, να γνωρίζουν πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν και ενώ έχουν κάνει 15 δηλώσεις για εμάς που είναι λανθασμένες εμείς θυμόμαστε μόνο τις 5 που είναι σωστές;

Τέλος πάντων. Σε μια συλλογή ερευνών που έγιναν πάνω στο βελονισμό φάνηκε πως όχι μόνο δεν είχε σημασία που έβαζαν τη βελόνα αλλά ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν βελόνα (δεν υπήρχε τρύπημα, αλλά τσίμπημα). Τα αποτελέσματα; Ότι θα περιμέναμε από ένα πλασέμπο. Με δεδομένο πως πολλές αρρώστιες και τραύματα κάνουν “κύκλους” όπου ο οργανισμός μας αντιστέκεται και ο τραυματισμός ή η αρρώστια υποχωρούν, δεν είναι περίεργο που εμφανίζεται το φαινόμενο του πλασέμπο.

Τελικά ο βελονισμός έχει αποτύχει να με πείσει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν δουλεύει, αλλά πως τα στοιχεία υπέρ και κατά που έχω δει μέχρι σήμερα δεν μου επιτρέπουν να τον δεχθώ σαν μέθοδο ίασης. Δεν έχω αμφιβολία πως μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα από την ιατρική η οποία περιλαμβάνει ψυχρά και αποστειρωμένα ιατρεία, φάρμακα με άσχημη γεύση ή παρενέργειες, ενώ ο βελονισμός γίνεται σε αρωματισμένο χώρο, ξαπλωμένος άνετα σε μεγάλο κρεβάτι και γιατί όχι με λίγη χαλαρωτική μουσική. Λογικό είναι αρκετοί να βγαίνουν από το βελονιστή τους και να νιώθουν ανανεωμένοι. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως τα ψυχρά στοιχεία δεν στηρίζουν τον βελονισμό αλλά αντιθέτως δείχνουν πως μάλλον δεν έχει κάτι να προσφέρει.

Greek Skeptic

Πηγές

 • Bausell, RB. Snake Oil Science: The Truth about Complementary and Alternative Medicine. Oxford: Oxford University Press, 2007.
 • Beyerstein B. “Psychology and “Alternative Medicine”: Social and Judgmental Biases That Make Inert Treatments Seem to Work.” The Scientific Review of Alternative Medicine. 1 Jan. 1999, Volume 3.
 • Morant, G. Chinese Acupuncture. Brookline: Paradigm Publications, 1994.
 • Taylor, K. Chinese Medicine in Early Communist China, 1945-63: a Medicine of Revolution. New York: Routledge, 2005. 35.
 • Unschuld P. Medicine in China: A History of Ideas (Comparative Studies of Health Systems and Medical Care). Oakland: University of California Press, 1988.
 • Vickers A, Goyal N, Harland R, Rees R. “Do certain countries produce only positive results? A systematic review of controlled trials.” Controlled Clinical Trials. 1 Jan. 1998, 19: 159–166.
 • Good, C. “Acupuncture.” Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, Inc., 9 Sep 2014. Web. 9 Sep 2014. http://skeptoid.com/episodes/4431
Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Πετρος Βασιλειου

  Στο παραπάνω κείμενο!! Διαπίστωσα το έξεις λάθος!! Μαζί με πολλά άλλα βέβαια που δεν σύμφωνο!! Αλλά και σε σημεία συμφωνώ με κάποια.Τωρα σχετικά με το λάθος!!.Η μεσημβρινή που μας έχουν δοθεί απο τους κινέζους!! Απο τα κείμενα του κίτρινου αυτοκράτορα συγκεκριμένα!! Ειναι 12, 10 που συσχετίζονται με τα ζωτικής σημασίας όργανα και 2 που έχουν ενεργειακή υπόσταση και κατά επέκταση και ονομασία!! Δηλαδή όσες ειναι η μήνες του χρονου!, και τα σημεία βελονισμου!είναι 365 όσες η μέρες του χρόνου!!

 • LiliGh

  poios katarriptei tin monopleyrh enhmerosh tou ellhnika hoaxes apo tote pou anelave kapoios katholou antikeimenikos na grafei? Krima giati ayto pou leipei sthn ellada einai akrivos ayto, anikeimenikothta. Den mou embneeis ebistosynh giati vlepeis ayta pou thes, sthn kalyterh…

 • ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.
  ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ,ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ,ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ.

  ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ , ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΜΕΧΡΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Ή ALS (ΑΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
  ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΥΣΗ,ΕΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ.
  ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ ,ΕΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ.
  ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ,ΕΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ,
  ΣΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΝΥΧΙ ,ΕΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ.

  ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ;
  ΚΑΜΙΑ.
  Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ, ΤΑ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ή ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ.

  ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ.

  ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ .

  ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

  http://www.tcmtreatment.com/index.htm

  Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, ΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΡΕΥΣΤΟ Ή ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.

 • protagoras333

  Για το βελονισμό υπάρχουν δύο σχολές. Η μία είναι καθαρώς ΣΑΤΑΝΙΚΗ. Η άλλη τι κάνει; Με πονάει το δάχτυλο. Ξέρει αυτός που περνάν τα νεύρα, βάζει τη βελόνα, καταστρέφει το νεύρο, σταματάει ο πόνος. Ναι αλλά τόκανε καλά; διόρθωσε την αίτια; Μετά θα πούμε με πονάει και το άλλο το χέρι, θα το νεκρώσει και εκείνο το νεύρο, μετά το άλλο, το άλλο, τι θα γίνει στο τέλος;

  • kaylanos lokj

   τι είπες τώρα ρε φίλε. ενδιαφέρουσα και συνταρακτική άποψη περί του θέματος. έχω ακούσει όμως ότι δεν πονάνε ρε συ. δεν θα πονούσαν κατά την νέκρωση του νεύρου?

 • protagoras333

  Αγαπητέ Greek Skeptic θέλω να σου δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για το εξαιρετικό, επιστημονικό και άριστο άρθρο που έγραψες. Ήθελα καιρό να βρώ ένα άριστο άρθρο ενάντια στην μεγάλη απάτη και πλάνη του βελονισμού, που εξαπατάει πάρα πολλά άμοιρα θύματα στην Ελλάδα και στον Κόσμο. Θα προσπαθήσω να το διαδώσω όπου μπορώ σε ακόμα πιο περισσότερους και να το στείλω και σε όλους.
  Σε ευχαριστώ φίλε μεσ’ από την καρδιά μου !!!

 • Pipo

  Είσαι φάουλ εδώ – πάμπολλοι δυτικοί γιατροί δίνουν κι ασπιρίνες και συστήνουν βελονισμό. Αρκετοί επίσης εξασκούν και βελονισμό. Όπως έχεις πει δεν έχει ιατρικές γνώσεις για να έχεις την επάρκεια να αξιολογήσεις βιβλιογραφία, οπότε μην εκτίθεσαι. Μπορώ να κάτσω να σου βγάλω στο δικό μου τομέα (οικονομικά) ό,τι τραβάει η ψυχή σου με επιλεκτική ανάγνωση της βιβλιογραφίας.

  Το βασικό δε πρόβλημα στις κριτικές που κάνεις και στο βελονισμό, αλλά στην ομοιοπαθητική (ω ναι), είναι ότι δεν έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, γιατί είναι ολιστικές μέθοδοι. Εξου και η συλλήβδην απόρριψή τους από τους purists. Υπάρχουν όμως κάποιες αρρώστιες οι οποίες είναι φύσει μη μετρήσιμες – κλασσική περίπτωση η σκλήρυνση (είτε κατά πλάκας, είτε ALS). Δεν ξέρουμε καν πώς προκαλείται. Άλλο, πιο λαιτ, παράδειγμα οι διαφόρων ειδών χονδροπάθειες. Γι’αυτό κι έχει αποτύχει οικτρά η δυτική ιατρική σε τέτοια ζητήματα, και εναλλακτικές μέθοδοι έχουν αποδώσει.

  • John Smith

   Με βάση ποιό κριτήριο θεωρούμε ότι οι ολιστικές θεραπείες δουλεύουν ενώ η επίσημη ιατρική αποτυγχάνει; Διότι, τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον λόγο που θεραπεύτηκε -ή μοιάζει να θεραπεύτηκε- ο ασθενής.

   Όσο για τους γιατρούς που συστήνουν τέτοιες θεραπείες, ή ακόμα χειρότερα τις εφαρμόζουν οι ίδιοι, ας επιστρέψουν τα πτυχία τους διότι δεν είναι πλέον σύμφωνοι με αυτό που σπούδασαν.

 • Vassilis

  Έχετε αρκετές ανακρίβειες στο άρθρο αυτό και γράφετε κάποια πράγματα που δεν υποστηρίζει ο βελονισμος σήμερα. Μελέτες υπάρχουν και προς τις δυο κατευθύνσεις(όπως είναι φυσικό άλλωστε ). Ο Thomas Lundeberg έχει κανει πολλές μελέτες (υπάρχουν κι άλλοι) που εχουν σαν τελικό συμπέρασμα οτι ο βελονισμός έχει αποτέλεσμα. Έχω την εντύπωση οτι το ψάξατε μονοδιάστατα.

  • John Smith

   Το θέμα δεν είναι αν έχει αποτέλεσμα, αλλά το αν το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επαληθευτεί επιστημονικά.

 • EGW

  Αγαπητέ ELLINIKA HOAXES παρακολουθώ συστηματικά τα άρθρα σου και γενικότερα είμαι ικανοποιημένος που υπάρχει τόσο οργανωμένη σελίδα με θεματολογία HOAXES.. Ωστόσο κατά την γνώμη μου διαπιστώνω προχειρότητα στον τρόπος που αντιμετωπιζεις γενικά θέματα εναλλακτικής ιατρικής. Δεν υπάρχει λόγος να μας μιλήσεις για το αν είναι απάτη ο βελονισμός μια πανάρχαια μέθοδος ίασης κλπ. Στην τελική δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου αρμόδιοι και να απαντάμε υπεύθυνα για το αν ο βελονιστης είναι πιο κομπογιανίτης από τον γιατρό που πάει τζάμπα διακοπές επειδή προωθεί πχ την bayer με τις ασπιρίνες της..

  Δεκτο και ενδιαφέρον οποιοδήποτε άρθρο σου με γενικότερο προβληματισμό αλλά προσωπικά δεν με καλύπτουν γενικευμένες απόψεις και συμπεράσματα όπως νομιζω ότι έχει το παρόν άρθρο σου. Ευχαριστω

  • GreekSkeptic

   Φίλε EGW, σε κάποια πράγματα διαφωνώ μαζί σου.

   Η εναλλακτική ιατρική δεν αντιμετωπίζεται από εμάς με προχειρότητα. Η εναλλακτική ιατρική είναι ο ορισμός της προχειρότητας. Ισχυρισμοί που δεν βασίζονται σε στοιχεία, πώληση ελπίδας βασισμένη στα λεγόμενα της γιαγιάς από το χωριο και υψηλές τιμές.
   Να το πω διαφορετικά. Αν οι κρύσταλλοι και η ομοιοπαθητική δούλευαν, θα τα έβλεπες στα νοσοκομία να χρησιμοποιούνται συστηματικά. Αντιθέτως αν θες να σε γιατρέψουν βότανα και αρωματικοί καπνοί θα πρέπει να πας στο αντίσκηνο μιας τσιγγάνας.

   Το ότι οι γιατροί προωθούν φάρμακα δεν τα κάνει λιγοτερο αποτελεσματικά. Αντιθέτως η αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής ιατρικής δεν έχει ακόμα αποδειχθεί με έρευνες και αυτός είναι και ο λόγος που λέγεται «εναλλακτική» αυτή η μορφή ιατρικής.
   Μάλιστα είμαι διατεθιμένος να βάλω και ένα στοίχημα μαζί σου και με οποιονδήποτε άλλο θέλει.
   Βάζω λοιπόν στοίχημα πως αν ξαφνικά μια μέρα η επιστήμη πει πως οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία λειτουργεί, τότε όλοι οι πιστοί θα αγκαλλιάσετε την επιστήμη σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και θα χαρείτε που τόσο καιρό είχατε δίκιο. Εν τω μεταξύ, μέχρι να συμβεί αυτό, αν ποτέ συμβεί, θα κατακεραυνώνετε την επιστήμη που δεν συμφωνεί μαζί σας.

   • Alexander Nikolaidis

    » Αντιθέτως αν θες να σε γιατρέψουν βότανα και αρωματικοί καπνοί θα πρέπει να πας στο αντίσκηνο μιας τσιγγάνας.»
    Αν και συμμερίζομαι τον εκνευρισμό σου σε αρκετά σημεία, θα ανγκαστώ να διαγονήσω έντονα όσων αφορά τα βότανα.
    Η φαρμακογνωσία, δηλαδή η μελέτη των θεραπευτικών ιδιότητων των διάφορων φυσικών ουσιών(κατά κύριο λόγο φυτικών) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φαρμακευτικής επιστήμης. Ας μην ξεχνάμε μέχρι και το 1899 oι γιατροί την «έβγαζαν» με φυτικά, ζωικά σκευάσματα και διάφορα μεταλλεύματα. Παρ’όλα αυτά αρκετές ασθένειες αντιμετοπίζονταν (αλλιώς ο κόσμος θα είχε λυντσάρει όλους τους γιατρούς).
    Οι μεγάλοι πρόοδοι της Ιατρικής από το 1900 και μετά δεν οφείλονται μόνο στην ανακάλυψη των συνθετικών φαρμάκων αλλά και στην εντατοικοποίηση της έρευνας, τόσο γιατί η επιστημονική κοινότητα άρχησε να οργανόνεται και να ανταλλάσει υλικό όσο και γιατί άρχησε να πέφτει χρήμα(πόλεμοι, φαρμακευτικές εταιρείες, Ροκφέλλερ κτλ.)
    Το θέμα ειναι πως πολλές φορές η έλλειψη επαρκών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα διάφορων βοτάνων κτλ. δεν είναι γιατί οι θεραπείες αυτές είναι λιγότερο αποτελεσματικές/ασφαλείς από τις αντίστοιχες εναλλακτικές αλλά γιατί υπάρχει ανεπαρκής χρηματοδότηση στην έρευνα για λόγους που εξήγησα σto thread περί φυσικών τροφών.
    Κατά τα άλλα αυτός που θα πάρει 2mg γαλλανταμίνης είτε το παρει πίνωντας standarized gallanthus είτε πέρνοντας reminyl πάνω κάτω το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα θα παρουσιάσει.

    • GreekSkeptic

     Ναι, βεβαίως η σημερινή ιατρική έχει βασιστεί σε στοιχεία που πήραμε από βότανα, αλλά έχει προχωρήσει κιόλας. Στο συγκεκριμένο σχόλιο δεν αναφερόμουν ειδικά στα βότανα αλλά στη διάθεση του κόσμου να απορρίψει τη σύχρονη ιατρική ως προϊόν συνωμοσίας και να γυρίσει πίσω σε μεθόδους που είτε ποτέ δεν λειτούργησαν (δες κρύσταλλους), είτε σε μεθόδους ξεπερασμένες (δες βότανα). Να προλάβω αντιρρήσεις, «ξεπερασμένες» δεν σημαίνει πως δεν δουλεύουν, αλλά πως η ιατρική προσφέρει πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τον ίδιο πρόβλημα.

     • Alexander Nikolaidis

      Η Ιατρική δεν προσφέρει αναγκαστικά πάντα καλύτερες λύσεις από τα βότανα, ούτε είναι τα βότανα «ξεπερασμένα». Π.χ. ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καλύτερο αντιεμετικό και διεγερτικό όρεξης από την ινδική κάνναβη. Απλά λόγο έλλειψης κερδοφορίας από φαρμακευτικές(αδυναμία πατέντας + ότι θα έχεις ανταγωνισμό από εταιρείες συμπληρωμάτων που θα πουλάνε το ίδιο προιόν 100 φορές φτηνότερα) δεν πρόκειται ποτέ τα βότανα να δουν την εντατική μελέτη και τις phase I II III trials που χρειάζεται ένα φάρμακο για να πάρει άδεια συνταγογράφησης. Επαναλαμβάνω, η έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη αποτελεσματικότητας. Σε ένα ιδεατό μέλλον σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαι πολυδισσεκατομυριούχος και θα έχω το δικό μου ερευνητικό εργαστήριο που θα αφοσιώνομε στην απομόνωση, σύνθεση και μελέτη όλων των φυσικών ουσιών βοτάνων με πιθανή θεραπευτική αξία.

     • GreekSkeptic

      Σε 10 χρόνια θα σου στείλω βιογραφικό να με προσλάβεις. Κάνω τα πάντα και είμαι φθηνός. 😉

  • Noucca Galaktotrofousa

   Ο άνθρωπος πάντα έψαχνε τρόπο να προστατευτεί από ό,τι του έκανε κακό και έτσι έχουμε πολλές αρχαίες πρακτικές. Κάποια πράγματα τα καταλάβαιναν εμπειρικά, κάποια άλλα προέκυπταν από δοξασίες και πιστεύω της εποχής εκείνης.
   Ο πρωταρχικός σκοπός της Επιστήμης είναι να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας. Και μετά να βρουν τρόπο να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση στην καθημερινότητά μας ώστε να ανεβεί η ποιότητα ζωής μας.
   Όλα τα αρχαία μαντζούνια έχουν εξεταστεί. Για πολλά από αυτά βρέθηκε η ουσία ή ο μηχανισμός λειτουργίας τους και εντάχθηκαν στην «μοντέρνα ιατρική» ως φάρμακα ή πρακτικές. Όσα δεν αποδείχθηκαν αληθινά, απορρίφθηκαν και κυκλοφορούν ως «εναλλακτική ιατρική».
   Ο λόγος που τόσοι πολλοί εμμένουν στις αρχαίες πρακτικές είναι το σύνδρομο «παλιά ήταν όλα καλύτερα». Αν παλιά ήταν όλα καλύτερα και οι πρωτόγονοι άνθρωποι έτρωγαν υγιεινά και δεν έπαιρναν φάρμακα, γιατί πέθαιναν τόσο νωρίς και για λόγους που σήμερα θεωρούνται αδιανόητοι;

   Μπορώ ακόμα και σήμερα να μασουλήσω φλοιό ιτιάς για τον πονοκέφαλό μου, αλλά δε θέλω γιατί φοβάμαι μη γδάρω τα ούλα μου με τις σκλήθρες και μην μαζέψω κανένα μύκητα. Κι επίσης δε μπορώ αν είμαι σίγουρη για τη δοσολογία. Πόσα κομμάτια φλούδας κάνουν για απλό πονοκέφαλο και πόσα για ημικρανία; Γι’ αυτό θα προτιμήσω να πάρω «την ασπιρίνη της Bayer». Οι γιατροί από την άλλη, πολλές φορές αποφεύγουν τα φάρμακα για προβλήματα που δεν είναι σοβαρά. Ο παθολόγος μου δε μου έγραψε ποτέ αποσυμφορητικά για τη μύτη. Μου έδειξε πώς να κάνω πλύσεις με αλατόνερο. Κι ο καθηγητής Παιδιατρικής που είχα στη σχολή, μας παρακαλούσε ως μέλλουσες δασκάλες να μην μπουκώνουμε τα παιδιά αντιπυρετικά για θερμοκρασίες κάτω των 38 βαθμών.

   Αυτό που δε μπορώ να κατανοήσω ακόμα και σήμερα, είναι πώς γίνεται να κατηγορούν κάποιοι την Σύγχρονη Ιατρική ότι προωθεί φάρμακα με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος αλλά το ίδιο επιχείρημα δεν ισχύει ποτέ για τους πρακτικούς εναλλακτικής ιατρικής που παίρνουν υπέρογκα ποσά για κάθε επίσκεψη και τα συμπληρώματα/φυσικά-φυτικά γιατροσόφια τους είναι πολύ πιο ακριβά από τα φάρμακα.

   • Alexander Nikolaidis

    Μικρή διαφωνία/παρατήρηση:
    «Όλα τα αρχαία μαντζούνια έχουν εξεταστεί»
    Όχι όλα και δυστηχώς πολλά από αυτά σε ελλιπή βαθμό

  • John Smith

   Ο βελονισμός είναι μια θρησκευτικής φύσης μέθοδος ίασης. Άσχετα με το αν δουλεύει ή όχι και αν δουλέψει γιατί δούλεψε, δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν επιστημονική μέθοδος.

   Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες «εναλλακτικές» θεραπείες.

 • lord

  Δεν σε έπεισε εσένα ο βελονισμός,αλλά δυστυχώς και εσύ δεν έχεις επιχειρήματα να πείσεις τους αναγνώστες σου..θεωρώ πιο δίκαιο να μην γράφεις όταν δεν έχεις επιχειρήματα παρά να γράφεις για ακόμη θέμα που νομίζεις απάτη..καλύτερα άφησε το για αργότερα που ίσως να έχεις επιχειρήματα σοβαρά να παρουσιάσεις..όχι ότι έχω άποψη για τον βελονισμό αλλά κουβέντα να γίνεται..

  • GreekSkeptic

   Συμφωνώ lord, ας γίνεται κουβέντα. Τα επιχειρήματά μου είναι οι έρευνες για τις οποίες έχω βάλει συνδέσμους και μέσα στο κείμενο και στο τέλος. Αν αυτά δεν σου κάνουν δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Τί σε πείραξε, το ότι δεν ήμουν πιο κάθετος στα συμπεράσματά μου;
   Επιπλέον, σε αντίθεση με την ομοιοπαθητική, το βελονισμό δεν τον χαρακτήρισα απάτη.
   Α, και κάτι τελευταίο, εγώ έχω άποψη για τον βελονισμό.

   • lord

    Χαχαχα μάλλον το ότι δεν ήσουν κάθετος με ξένισε..!
    Δεν ειναι επιχειρήματα αυτά φίλε ούτε για να προβληματίσουν..
    φυσικά άποψη μου και αυτό,αλλα δεν με έπεισαν να το δώ σαν κάτι άλλο πέρα απο θεραπεία..
    Αποψη δεν εχω γιατί δεν εχω κάνει ποτέ βελονισμό για να εχω άποψη..και δεν χρειάζεται να έχουμε άποψη για όλα,γι αυτό και δεν εχω για τον βελονισμό..αλλιώς θα ήμουν ο «ξερόλας» αν ειχα άποψη για όλα…!
    Εσύ εχεις δοκιμάσει βελονισμό;!

    • GreekSkeptic

     Λες: «δεν με έπεισαν να το δω σαν κάτι άλλο από θεραπεία».

     Είδες; Εδώ είναι που διαφωνούμε. Εγώ δεν δέχομαι πως όλα είναι θεραπείες μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, αλλά δέχομαι ως θεραπείες μόνο αυτά που η επιστημονική κοινότητα λέει πως είναι θεραπείες.
     Δεν θα έπρεπε η διάθεσή μου να αφήνω πάντα ένα μικρό παραθυράκι αμφιβολίας (μιας και δεν είμαι 100% σίγουρος για τίποτα) να σε οδηγήσει στο συμπέρασμα πως η επιστήμη δεν έχει άποψη για κάτι. Οι έρευνες που τόσο εύκολα απορρίπτεις δείχνουν προς κάποια κατεύθυνση. Είναι δική σου απόφαση αν θα δεχθείς τη θέση της επιστήμης ή όχι. Αυτό δεν σε κάνει ξερόλα μιας και, στο δικό μου λεξικό τουλάχιστον, ξερόλας είναι αυτός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο και «ξέρει» κάτι με βεβαιότητα. Αυτή τη θέση ουδέποτε διεκδίκησα.
     Αν αρχίσω να απαριθμώ τις περιπτώσεις όπου άλλαξα γνώμη θα πρέπει να γράψω άρθρο πολλών σελίδων.

     • lord

      Εγώ δέχομαι την θέση της επιστήμης,δεν έχω τέτοια θέματα και για τον λόγο αυτό σας διαβάζω,μιας και δείχνετε τον δρόμο για να ψάξουμε..απλά μερικές φορές ο δρόμος που δείχνετε είναι ο δρόμος της άποψης σας και όχι της επιστήμης κατ’ανάγκη..άποψη μου φυσικά μπορεί να κάνω λάθος..
      Τέλος στο λεξιλόγιο όλου του κόσμου το «ξερόλας» είναι μια ειρωνική λέξη και σε καμία περίπτωση δε εννοεί αυτόν που ξέρει κάτι με βεβαιότητα..
      http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BE%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CF%82

 • Alexander Nikolaidis

  Και για να (ξανα)γίνω λίγο σπασίκλας…
  Από τον φλοιό της Salix Alba (λευκής ιτιά) απομονόθηκε οτ σαλυκιλικό οξύ. Η ασπιρίνη που χρησιμοποιούμε σήμερα κατά κόσμον ακετυλοσαλυκυλικό οξύ έχει μεν σαν πρόδρομο ουσία to σαλυκιλικό αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ημισυνθετική ουσία που πλασαρήστικε σαν φάρμακο από την Bayer περί του 1899, με βασικό πλεονέκτημα την χαμηλότερη ερεθηστικότητα του στομάχου.

  • Noucca Galaktotrofousa

   Μ’ αρέσει όταν γίνεσαι σπασίκλας, μαθαίνω πράγματα.

 • Alexander Nikolaidis

  Εντάξει να είμαστε δίκαιοι όμως, όχι και να συγκρίνουμε τον βελονισμό με την ομοιοπαθητική. Η ιδέα να ερεθήσουμε ορισμένα περιφερειακά νεύρα για να έχουμε διάφορα αποτελέσματα στο σώμα υπάρχει από πολύ παλιά και δουλεύει με διάφορα αποτελέσματα-σε αυτό βασίζονται και πολλές μέθοδοι ηλεκτροδιέγερσης, peripheral nerve stimulation κτλ. οι οποίες αποδεδηγμένα δουλεύουν. Εξ ου και υπάρχει και η εξέληγμένη μέθοδος βελονισμού AES με την οποία στην βελόνα περνάνε ηλεκτικά ρεύματα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. π.χ.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24949296
  Προσωπικά έχω ένα μηχανάκι TENS που χρησιμοποιώ με αρκετά καλά αποτελέσματα.
  Για τον βελονισμό τώρα, όπως και με τα Κινέζικα βότανα, Ayuverdic Medicine υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ευεργετικός σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά στα σύγχρονα χρόνια χάρη στους naturalist junkies η γκάμα του ανέβηκε εντυπωσιακά για πράγματα που ποτέ δεν ήταν στόχος του να θεραπεύσει-σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την ανθρώπινη απληστία από τους μεν θεραπευτες και την ανθρώπινη αφέλεια από τους δε ασθενείς που ψάχνουν την μαγική πανάκεια που θα τους θεραπεύσει από οτιδήποτε δεν μπορεί να θεραπεύσει η Δυτική Ιατρική ή έστω χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων της Δυτικής Ιατρικής. Αδυνατώ να πιστέψω π.χ. ότι 4000 χρόνια πριν ή έστω 800 χρόνια πριν(από όσο γνωρίζω οι αρχαιότερες βελόνες βελονισμού που έχουν βρεθεί χρονολογούνται 800 χρόνια πριν) ασχολούνταν με τρόπους να κόψεις το κάπνισμα, την κατάθλιψη ή την παχυσαρκία. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα όλο αυτό να είναι ένα μεγάλο Placebo και σίγουρα χρειαζόμαστε περρισότερες double blind placebo controlled studies που να μην είναι από Κινέζους
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK185071/

  • GreekSkeptic

   Alex έχεις δίκιο. Δεν είναι απολύτως δίκαιη η σύγκριση. Αυτό που περιγράφεις με τον ηλεκτρισμό είναι μια επιβεβαιωμένη πρακτική μείωσης του πόνου η οποία λειτουργεί βέβαια και χωρίς βελόνες. Απλώς οι βελονιστές την προσάρμοσαν στις δικές τους ανάγκες.

   Από εκεί και πέρα, προσπάθησα να δείξω τους μύθους που έχουν υφανθεί γύρω από τη πρακτική, μύθους που για κάποιο λόγο της δίνουν και αυξημένο ειδικό βάρος στο μυαλό των ανθρώπων. Τέλος, θα έλεγα πως the jury is still out (όπως λένε και οι φίλοι Αμερικάνοι), αν και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το verdict που θα φέρουν.

   • Alexander Nikolaidis

    Ίσως ή μπορεί ο πρώτος γιατρός που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ηλεκτροδιέγερση να σκεφτόταν ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τις βελόνες του βελονισμου(διέγερση νεύρου). Μπορεί και η χρήση των ψιλών ανόδυνων βελόνων που γίνεται πλέον να είναι η αιτία μειομένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με την παλιά «παραδοσιακή» τεχνική-αυτό μου θυμίζει την ιστορία της ομοιοπαθητικής, που ξεκίνησε με την καθ’όλα σεβαστή θεωρία ότι τα συμπτόματα μιας αρρώστιας όπως ο πυρετός που είναι αντίδραση του οργανισμού για να καταπολεμήσει την αρρώστια πρέπει να τα ενισχύουμε αντί να τα πολεμάμε. και επειδή γενικά οι άνθρωποι δεν ήθελαν να αγοράσουν κάτι που θα τους έκανε να νοιώθουν πιό άσχημα «ανακαλήφθηκε» η παράλογη θεωρία της αρέωσης ενός μορίου στο Συμπαν. Πάντως προσωπικά έχω μια θετική προδιάθεση για τον υποβοηθούμενο από ηλεκτρισμό βελονισμό-αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη σίγουρα.

  • Antonis Armageddon

   συγνωμη το TENS τι σχεση εχει με θεραπευτικες μεθόδους; Τα TENS ειναι μηχανηματα παθητικής γυμναστικής (μυικη ηλεκτροδιεγερση). Η πιο «εναλλακτική χρήση» των TENS που εχω δει, ειναι σε σαδομαζοχιστικες συνευρέσεις ως μεθοδος «βασανισμού» με χαλαρή τοποθετηση των ηλεκτροδίων ωστε να ειναι πιο αισθητός ο ηλεκτρικός παλμός στους επιδερμικούς νευρώνες με αποτελεσμα μια ψευδαισθηση πονου.

   • Alexander Nikolaidis

    Επειδη δεν εχω πολυ χρόνο αυτην την στιγμή για να γραψω αναλυτικά:
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Transcutaneous_electrical_nerve_stimulation
    Η παθητικη γυμναστική που αναφερεις, γνωστη στην Ελλαδα απο το telemarketing υποθέτω, ειναι μια μονο απο τις χρησεις του TENS. Και το TENS ερεθίζει νευρα που με την σειρα τους μεταφερουν το ερεθισμα στους μυς σε αυτην την περιπτωση.
    Οσον αφορα τα σαδομαζοχιστικα, δεν ξερω και βουτε θελω να μαθω!

    • Antonis Armageddon

     Actually πρωτη φορα το TENS το ειδα σε μια ταινια/νοκυμαντερ για τη ζωη του bruce lee οπου τον εδειχνε να γραφει σε μια γραφομηχανη και παραλληλα να φετιάζει τις φετες (χμμμ παλι η φετα μπροστα μου…) κοιλιακους του με TENS. Το εψαξα λοιπόν και ανακαλυψα τι ειναι.
     «Οσον αφορα τα σαδομαζοχιστικα, δεν ξερω και βουτε θελω να μαθω!»
     Εισαι ρατσιστής, ανωμαλοφοβικός, φασιστας, χρυσαυγίτης, νεοναζί, οπισθοδρομικος, χριστιανοταλιμπαν και φιλοβασιλικός!!! 😛

  • John Smith

   Πώς μπορεί να πει κανείς ότι ο βελονισμός -και οι λοιπές «εναλλακτικές» μέθοδοι που αναφέρεις- μπορούν να ελεγχθούν επιστημονικά, τη στιγμή κατά την οποία η λογική πάνω στην οποία βασίζονται δεν έχει να κάνει με την επιστήμη; Η επιστήμη δεν μπορεί να ελέγξει το γιατί θεραπεύθηκε κάποιος που έκανε βελονισμό, αλλά απλά να σημειώσει το γεγονός.

   Πάντως είναι ενδεικτικό το ότι η σύγχρονη ιατρική δίνει στις «εναλλακτικές» θεραπείες ίδιο ποσοστό επιτυχίας με αυτό του Placebo. Προφανώς δεν είναι η μέθοδος που βοηθά αλλά η πεποιθηση ότι θα σε βοηθήσει.

 • Antonis Armageddon

  Nice to know… και ημουν πεπεισμένος οτι ο βελονισμός ειναι έγκυρη πρακτική.

 • beholder
 • beholder

  Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι πανάκια, αλλά κάποια παυσίπονη ιδιότητα έστω προσωρινή είναι πιθανόν να την έχει…

  http://youtu.be/41vm87qq1KU?t=7m22s

  • DIOMEDESGR

   Εισαι σιγουρος αγαπητε beholder ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ τα πραγματα επειδη απλα το ειπε το BBC?

   Εγχειρηση ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ με βελονισμο αντι για γενικη αναισθησια?

   Σκιστε τα πτυχια σας γιατροι αναισθησιολογοι, ΔΕΝ χρειαζεστε πλεον! Εχουμε τις «θαυματουργες βελονες» επειδη ΚΑΠΟΙΟΙ (ποιοι αραγε) ΤΟ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ !!

   Anyway, τα πολλα λογια ειναι φτωχια!

   Διαβασε σε παρακαλω το παρακατω sight στο οποιο αν μη τι αλλο τουλαχιστον γραφουν PHD Doctors και οχι καλιγραμμες δημοσιογραφοι που πηγαινουν στους «εναλακτικους» να τους πουν την …γλωσσα! ! ! !

   http://www.sciencebasedmedicine.org/acupuncture-anesthesia-a-proclamation-of-chairman-mao-part-i/

   Χα χα χα χα χα….!(γελαω γιατι θα ηθελα να κλαψω για την καταντια της ανθρωποτητος εν ετει 2000 και 14′)

 • Noucca Galaktotrofousa

  «Ο ειδικός στην Κινέζικη ιστορία Paul Unschuld μας λέει πως η πρακτική
  του βελονισμού ίσως άρχισε από τους αρχαίους Έλληνες, τον Ιπποκράτη, και
  αργότερα έφτασε στην Κίνα.»
  Ε ΟΧΙ! Έχουμε προσπαθήσει να διεκδικήσουν την πατρότητα για ό,τι βάζει ο νους μας, και μας διέφυγε ο βελονισμός που μπορεί και να είναι;

  Κατά τα άλλα, είχα μια φίλη που έκανε βελονισμό για να κόψει το τσιγάρο. Της είπε ο βελονιστής «Όσο κάνεις τις συνεδρίες, θέλω να καπνίζεις ένα τσιγάρο ανά ώρες. Όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες, δε θα θες να το ξαναβάλεις στο στόμα σου».
  Όντως, τον πρώτο καιρό το πολεμούσε πολύ. Είχε βάλει και υπενθύμιση στο κινητό και δεν το κάπνιζε πριν έρθει η ώρα. Μόλις έκανε και την τελευταία συνεδρία, ξαναγύρισε σταδιακά στους παλιούς της ρυθμούς.

  • GreekSkeptic

   Είμαι ο τελευταίος που θα προσπαθήσει να «φέρει τον βελονισμό στην Ελλάδα». Απλώς προσπαθώ να δείξω το ιστορικό κενό που υπάρχει και πόσο αστήριχτες είναι οι δηλώσεις περί 4.000 χρόνων ιστορίας.

   • Noucca Galaktotrofousa

    Σε κατηγόρησα εγώ ότι πήγες να τον φέρεις; Εγώ;;;; Που πίνω νερό στο όνομά σου; Θίχτηκα.

    • GreekSkeptic

     Όχι ρε Noucca, απλώς το αναφέρω γιατί τα σχόλια τα βλέπουν όλοι, όχι μόνο εσύ που το έκανες και η εμπειρία έχει δείξει πως το cherry picking είναι και Ελληνικό χόμπυ, ίσως και αρχαιοελληνικό 😉

     • Alexander Nikolaidis

      Why not, κερασιές υπήρχαν από τους προιστορικούς χρόνους 😀 😀 😀