Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα 10 μεγαλύτερα “Hoaxes” όλων των εποχώνHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα 10 μεγαλύτερα “Hoaxes” όλων των εποχών

12 Σεπ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

postcard-virus-hoax-2014-1

Hoax είναι μια προσπάθεια να ξεγελάσεις το κοινό, ώστε να πιστέψει ότι κάτι που δεν είναι αλήθεια όντως υπάρχει. Μετά από ψάξιμο, καταλήξαμε σε μια επιλογή με τα 10 καλύτερα Hoaxes όλων των εποχών.

  • Η φωτογραφία του χειρούργου με το τέρας του Λοχ Νες.

Η φωτογραφία του χειρούργου με το τέρας του Λοχ Νες.Οι αρχαίοι μύθοι της Σκωτίας μιλάνε για ένα γιγάντιο θαλάσσιο τέρας που ζούσε στα νερά της λίμνης του Λοχ Νες. Το 1943, ο συνταγματάρχης Robert Wilson, ένας αξιοσέβαστος Βρετανός χειρούργος, ανέφερε ότι είδε κάτι να κινείται στο νερό και το τράβηξε μια φωτογραφία. Η φωτογραφία αυτή έδειχνε τον λεπτό λαιμό ενός φιδιού να ξεπροβάλει και έγινε γνωστή ως “Η φωτογραφία του χειρούργου”. Για δεκαετίες θεωρούνταν τοκαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες.

Ήταν το 1994, όταν ο Wetherel, πριν τον θάνατο του σε ηλικία 90 ετών, ομολόγησε την συμμετοχή του στο σχέδιο του συνταγματάρχη Wilson να δημιουργήσουν μια διάσημη φωτογραφία. Το κίνητρο του Wetherel ήταν η εκδίκηση καθώς, χρόνια νωρίτερα είχε ταπεινωθεί όταν τα χνάρια ενός τέρατος που είχε ανακαλύψει, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αποξηραμένα χνάρια ιπποπόταμου.

  • Το αξίας 6.000.000 $ ημερολόγιο του Χίτλερ.

Το αξίας 6.000.000 $ ημερολόγιο του Χίτλερ.Στις 22 Απριλίου 1983, το γερμανικό περιοδικό Der Stern ανακοίνωσε ότι είχε κάνει την μεγαλύτερη ναζιστική ανακάλυψη όλων των εποχών. Ένα ημερολόγιο γραμμένο από τον ίδιο τον Χίτλερ. Και δεν ήταν απλά ένα λεπτό ημερολόγιο.

Το περιοδικό είχε πληρώσει 10 εκατομμύρια μάρκα(περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια εκείνης της εποχής) για την απόκτηση 6 μικρών βιβλίων που κάλυπταν την περίοδο 1932 έως 1945.

Ωστόσο, μέσα σε δυο εβδομάδες, αποκαλύφθηκε ότι το ημερολόγιο του Χίτλερ δεν ήταν τίποτα άλλο από μια απομίμηση γραμμένη σε σύγχρονο χαρτί, με την χρήση σύγχρονου μελανιού και γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες, με πιο προφανές το γεγονός ότι το μονόγραμμα στον τίτλο ήταν “F.H.” αντί για “A.H.” (Adolph Hitler). Το ημερολόγιο είχε γραφτεί στην πραγματικότητα από τον Konrad Kujau,έναν διαβόητο πλαστογράφο έργων του Χίτλερ από την Στουτγάρδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε 42 μήνες φυλάκισης.

  • Το Εβραϊκό σχέδιο κυριαρχίας του κόσμου

Το Εβραϊκό σχέδιο κυριαρχίας του κόσμουΤα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι ένα κείμενο που περιγράφει ένα σχέδιο για να επιτευχθεί η παγκόσμια κυριαρχία των Εβραίων. Μετά την πρώτη του δημοσίευση το 1903 στην Ρωσική Αυτοκρατορία, πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φάρσα. Μια σειρά από άρθρα τυπωμένα στην εφημερίδα “Times of London”, το 1921, αποκάλυψαν ότι μεγάλο μέρος των περιεχομένων ήταν άμεση αντιγραφή από παλαιότερα έργα πολιτικής σάτιρας που είχαν γραφτεί για τους Εβραίους.

Στην Ρωσία βοήθησε η ιδέα ότι το κίνημα των Μπολσεβίκων ήταν μια Ιουδαϊκή συνομωσία για παγκόσμια κυριαρχία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα πρωτόκολλα έγιναν μέρος της προπαγάνδας των Ναζί για να δικαιολογήσουν την καταδίωξη των Εβραίων. Έγινε υποχρεωτική η ανάγνωση τους από τους Γερμανούς μαθητές.

Σήμερα, πολλές αραβικές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν νέες εκτυπώσεις των πρωτοκόλλων και ταδιδάσκουν στα σχολεία ως ιστορικά γεγονότα. Στην Συρία, τα πρωτόκολλα είναι σήμερα best-seller και οι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλουν περιστασιακά μίνι σειρές σχετικά με αυτά.

  • Idaho

idahoΤο Idaho είναι ίσως η μόνη πολιτεία των Η.Π.Α. που πήρε το όνομα της μετά από μια φάρσα. Όταν ήταν να επιλεχθεί όνομα για την νέα αυτή περιοχή, ο εκκεντρικός λομπίστας George M. Willing πρότεινε το “Idaho”, που όπως υποστήριξε σήμαινε «Στολίδι των Βουνών» στην γλώσσα των Ινδιάνων.

Όπως αργότερα αποκαλύφθηκε, ο Willing σκαρφίστηκε μόνος του το όνομα αυτό. Έτσι, η περιοχή μετονομάστηκε εξαιτίας αυτού σε Κολοράντο.

Τελικά το περιστατικό ξεχάστηκε και σήμερα Idaho ονομάζεται μια άλλη περιοχή που ιδρύθηκε επισήμως το 1863.

  • Η αυτοψία του εξωγήινου από την συντριβή UFO στο Roswell.

Η αυτοψία του εξωγήινου από την συντριβή UFO στο Roswell.Στις 5 Μαΐου 1995, ο Ray Santilli, ένας παραγωγός ταινιών από το Λονδίνο, παρουσίασε για πρώτη φορά στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και τους ερευνητές UFO πλάνα από την αυτοψία του εξωγήινου. Το σώμα ειπώθηκε ότι άνηκε σε έναν από τους εξωγήινους που βρέθηκαν στον υποτιθέμενο τόπο συντριβής του UFO στο Roswell το 1947. Οι σκηνές έγιναν παγκοσμίως γνωστές αμέσως.

Ο διάλογος για το αν το σώμα αυτό είναι ένα πολύ ρεαλιστικό ανδρείκελο, ένα κορίτσι με γενετική ανωμαλία ή αληθινός εξωγήινος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η καλύτερη απόδειξη κατά της αυθεντικότητας της ταινίας, προέρχεται από κάποια στοιχεία του υπόβαθρου. Σε ένα τοίχο του δωματίου που γίνεται η αυτοψία, υπάρχει ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν υπήρχε μέχρι το 1967 (2 δεκαετίες μετά το υποτιθέμενο γεγονός).

Το κανάλι Fox TV πρόβαλε, λίγα χρόνια αργότερα, ένα πρόγραμμα που απομυθοποιούσε το βίντεο, ενώ το 2006 κυκλοφόρησε μια βρετανική κωμωδία με τον τίτλο “Αυτοψία Εξωγήινου” με θέμα τοπως ο Santilli επινόησε την αυτοψία αυτή.. Μάλιστα ο Santilli συμμετείχε στην παραγωγή της κωμωδίας.

  • Τα ορυκτά που ρεζίλεψαν τους Βρετανούς Παλαιοντολόγους.

Τα ορυκτά που ρεζίλεψαν τους Βρετανούς Παλαιοντολόγους.Το λεγόμενο “Piltdown Man” ήταν θραύσματα κρανίου και οστών της γνάθου, που βρέθηκαν το 1912 σε ένα λάκκο στην Αγγλική κομητεία του Sussex. Τα θραύσματα, όπως υποστηρίχτηκε από τους εμπειρογνώμονες της εποχής, ήταν απολιθωμένα υπολείμματα ενός πρωτόγονου άνδρα.

Από την ανοικοδόμηση του κρανίου από το Βρετανικό Μουσείο, προτάθηκε ότι “ο άνθρωπος του Πίλτντλαουν” αντιπροσώπευε τονκρίκο της εξέλιξης ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο,καθώς ήταν ένας συνδυασμός ανθρωπόμορφου κρανίου με πιθηκόμορφο σαγόνι.

Το 1953, 41 χρόνια αργότερα, ο άνθρωπος του Πίλτνταουν αποδείχθηκε τελικά μια σύνθετη απάτη.Αποτελούνταν από ένα ανθρώπινο κρανίο του Μεσαίωνα, έναν 500 ετών κάτω σιαγόνα ενός ουρακοτάγκου και δόντια από χιμπατζή. Η ταυτότητα του δημιουργού, μέχρι και σήμερα, παραμένει άγνωστη.

  • Ο Πάπας που κατέληξε να είναι γυναίκα.

Ο Πάπας που κατέληξε να είναι γυναίκα.Ο John Anglicus, ένας Άγγλος του ένατου αιώνα, ταξίδεψε στην Ρώμη, έγινε Καρδινάλιος και όταν το 853 μ.Χ. πέθανε ο Πάπας Λεών IV, εξελέγει παμψηφεί Πάπας. Ήταν για δυο χρόνια στην εξουσία ως Πάπας Ιωάννης VIII, μέχρι το 855 μ.Χ. Ωστόσο, μια μέρα όπως πήγαινε από το St. Peters στο Lateran, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και προς έκπληξη όλων γέννησε ένα παιδί. Όπως αποδείχθηκε ο Πάπας Ιωάννης VIII ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα.

Σύμφωνα με τον μύθο, μετά την αποκάλυψη του φύλου του Πάπα, ο λαός της Ρώμης έδεσε τα πόδια της πίσω από ένα άλογο και ενώ αυτό την έσερνε, την λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι την έστειλαν σε ένα μακρινό μοναστήρι για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της και το παιδί μεγάλωσε και έγινε επίσκοπος στην Ostia. Δεν είναι γνωστό αν η ιστορία του Πάπα Ιωάννη VIII είναι αληθινή ή όχι.

 

 

  • Η μηχανή του σκάκι που ξεγέλασε τον Ναπολέων.

Η μηχανή του σκάκι που ξεγέλασε τον Ναπολέων.Ο “Τούρκος” ήταν μια διάσημη φάρσα που υποτίθεται ότι ήταν μια αυτόματη μηχανή σκάκι, που κατασκευάστηκε και παρουσιάστηκε το 1769 από τον Wolfgang Von Kemplen. Το εξέθεσε για πρώτη φορά στο Αυστριακό δικαστήριο το 1770 ενώπιων της αυτοκράτειρας Μαρίας Τερέζας. Μέχρι το 1780 το παρουσίαζε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Ο “Τούρκος” νίκησε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Η καμπίνα είχε πόρτες που άνοιγαν και φαίνονταν οι εσωτερικοί μηχανισμοί, οι οποίοι όταν ενεργοποιούνταν υποτίθεται ότι ο “Τούρκος” ήταν σε θέση να παίξει ένα ισχυρό παιχνίδι σκάκι με αντίπαλο κάποιον άνθρωπο. Ωστόσο, η καμπίνα αυτή ήταν μια έξυπνα κατασκευασμένη ψευδαίσθηση που επέτρεπε σε ένα δάσκαλο σκακιού να κρυφτεί μέσα και να χειρίζεται τα πιόνια. Κατά συνέπεια, ο “Τούρκος” κέρδιζε τα περισσότερα παιχνίδια.

  • Η αγορά της Καθολικής Εκκλησίας από την Microsoft.

Η αγορά της Καθολικής Εκκλησίας από την Microsoft.Το 1994 άρχισε να κυκλοφορεί ένα δελτίο τύπου στο internet το οποίο ανέφερε ότι η Microsoft είχε αγοράσει την Καθολική Εκκλησία. Σύμφωνα με το δελτίο αυτό, ο Bill Gates θεωρούσε ότιη θρησκεία είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά και ότι “ο συνδυασμός πόρων της Microsoft και της Καθολικής Εκκλησίας θα επιτρέψει να γίνει η θρησκεία πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική για ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων”. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Microsoft θα αποκτούσε τα ηλεκτρονικά δικαιώματα για την Αγία Γραφή και θα έκανε τα «Μυστήρια» διαθέσιμα online.

Η Microsoft αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση στις 16 Δεκεμβρίου 1994, σύμφωνα με την οποία αρνιόταν το δελτίο αυτό. Αυτό ήταν το πρώτο hoax μέσω internet που κατέληξε σε δημόσια κοινοποίηση στο διαδίκτυο. Οι συντάκτες παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστοι.

 

  • Η εισβολή των Αρειανών που τρομοκράτησε τον κόσμο.

Η εισβολή των Αρειανών που τρομοκράτησε τον κόσμο.Ο “Πόλεμος των Κόσμων”, το κλασσικό μυθιστόρημα του H.G. Well, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Mercury στις 30 Οκτωβρίου 1938, αναμεταδόθηκε ζωντανά και από έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Η ζωντανή αυτή μετάδοσητρομοκράτησε πολλούς ακροατές που πίστεψαν ότι γινόταν πραγματική εισβολή Αρειανών. Χαρακτηρίστηκε η “Μεγαλύτερη Φάρσα των Μέσων Ενημέρωσης Όλων των Εποχών”. Αν και δεν ήταν αυτός ο σκοπός της.

Οι εφημερίδες ανέφεραν τον πανικό που ακολούθησε με τους ανθρώπους να προσπαθούν να ξεφύγουν από την περιοχή, να ισχυρίζονται ότι μπορούσαν να μυρίσουν τα δηλητηριώδη αέρια ή μπορούσαν να δουν τις λάμψεις των μαχών στο βάθος του ορίζοντα. Αρκετοί άνθρωποι έτρεξαν μέχρι το New Jersey να δουν από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων. Ανάμεσα τους και μερικοί αστρονόμοι από το πανεπιστήμιο του Princeton, που έψαχναν για έναν μετεωρίτη που δήθεν έπεσε κοντά στο σχολείο τους.

Το διαβάσαμε στο dailyarticle.gr
Αρχική πηγή: theboltonnews.co.uk

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.