Τεράστια έκπληξη! Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα!

76

Εντάξει, ας είμαι δίκαιος, δεν είναι καθόλου έκπληξη. Το ξέραμε πως η ομοιοπαθητική είναι ένα τίποτα και δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από το φαινόμενο πλασέμπο.

Τώρα όμως έρχεται μια μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία η οποία ανατρέπει τα δεδομένα και… μπαα, πλάκα κάνω, απλώς επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που ξέραμε.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Αυστραλιανού Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Εθνική Υγεία και Ιατρική Έρευνα (Australian Government’s National Health and Medical Research Council) και δείχνει πως η ομοιοπαθητική δεν είναι τίποτα άλλο από …νερό.

Όπως αναφέρει και ο Guardian, η έρευνα έγινε από 7 διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της ιατρικής και ειδικά στην εναλλακτική ιατρική, οι οποίοι αξιολόγησαν έρευνες σε 68 διαφορετικές παθήσεις για τις οποίες η ομοιοπαθητική προσφέρει «φάρμακο» και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία διαφορά από το φαινόμενο πλασέμπο. Λογικό, μιας και η ομοιοπαθητική είναι νερό με μερικές χρωστικές ουσίες, λίγο άμυλο ή αλκοόλ, ανάλογα την περίπτωση.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ, δωρεάν, σε αρχείο pdf.

Ο λόγος που το συμβούλιο ζήτησε την έρευνα ήταν διότι έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν και ομοιοπαθητικά εμβόλια που διαφημίζονται ως «εμβόλια χωρίς παρενέργειες». Είναι βέβαια φυσικό να μην έχουν έχουν παρενέργειες αυτά τα εμβόλια, διότι το απλό νερό, στις ποσότητες που προβλέπονται για ένα εμβόλιο (5-10cc), δεν μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Αλλά δεν μπορεί να έχει και θετικές μιας και δεν προσφέρει καμία προστασία από τις αρρώστιες. Έτσι έδειξε και η έρευνα, για άλλη μια φορά.

Ο Αυστραλιανός Ομοιoπαθητικός Σύλλογος ισχυρίζεται πως ασχολείται με όλο τον άνθρωπο και συνυπολογίζει την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής του, κληρονομικούς παράγοντες καθώς και το ιστορικό της αρρώστιας.

Το πρόβλημα είναι πως η έρευνα έδειξε πως ακόμα και συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, η ομοιοπαθητική δεν είναι πιο αποτελεσματική από το πλασέμπο.

Βέβαια, δεν μας χρειάζονταν κάποια έρευνα για να μας πει πως η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα. Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας την απαγορεύουν ούτως ή άλλως όπως έχουμε πει εδώ και εδώ.

Αλλά στα ελληνικά φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ομοιοπαθητικά σκευάσματα μαζί με τα πραγματικά φάρμακα και η ομοιοπαθητική βιομηχανία θα εξακολουθήσει να βγάζει τρελά εκατομμύρια και να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Πριν μου πει κάποιος ότι αφού η ομοιοπαθητική δεν κάνει κακό (όντας νερό) γιατί τη κοντράρω τόσο, ας διαβάσει εδώ (437 διαφορετικές περιπτώσεις) να δει τα αποτελέσματά της.

Εν τω μεταξύ ας ενημερωνόμαστε για αυτά που μας προσφέρει η επιστήμη και ας απορρίπτουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι για το καλό μας.

 

dilution

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • panths Rebel

  Αυστραλία και ΗΠΑ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ειναι χημικά..Στην ελλάδα το 99% είναι φυτικά, πολλά δε από αρχαίες συνταγές..Απλά πολλοί δεν ξέρουν να τα δινουν σωστά..

  • Θοδωρής Μαγουλάς

   Δηλαδή τα φυτικά δεν είναι χημικά; Μάλλον χρησιμοποιείς λάθος τη λέξη «χημικά».

 • Φελέκι

  Διάβασα τόσα και σε τόσα άρθρα που δεν μπορώ παρά να καταθέσω κι εγώ την ιστορία μου και να σας ξεμπροστιάσω.
  Με την ομοιοπαθητική γλίτωσα από 17 είδη καρκίνου, έρπητες, λιγούρα για σοκολάτα, ξαναφύτρωσαν 4 κομμένα δάκτυλα ποδιού και 2 χεριού, γιάτρεψα 12 σπασμένα οστά (σε 7 ώρες και 22 λεπτά) και το σημαντικότερο; Κέρδισα το τζόκερ 3 συνεχόμενες φορές.
  Τι έχετε να πείτε τώρα;

  • D.j. Minus Papadimitrakis

   έχουμε να πούμε ότι για την περίπτωσή σου δεν υπάρχει θεραπεία…..

 • Νίκος

  Κατ αρχή η ομοιοπαθητική δεν βγάζει εκατομμύρια μια και τα φάρμακα που χρησιμοποιεί είναι απλά και φτηνά.
  Μια ομοιοπαθητική θεραπεία δηλαδή σπάνια θα υπερβεί τα 15 ε
  Σε αντίθεση φυσικά με την κλασσική ιατρική φυσικά που βγάζει συνεχώς νέα φάρμακα και πιο ακριβά.
  Σ ένα νορμάλ φαρμακείο ζήτημα αν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα φτάσουν το 1% των εισπράξεων.
  Ένας ομοιοπαθητικός γιατρός ακόμα, πολύ έμπειρος, θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα να πάρει το ιστορικό του ασθενούς και να βρει το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο φυσικά αν ήταν πλασέμπο δεν θα υπήρχε λόγος.
  Μια όμως και είσαι τόσο κάθετος θα σου πρότεινα την επόμενη φορά που θα «στουκάρεις» κάπου να πάρεις ένα χάπι άρνικα 1Μ και ν ρίξεις τη σκόνη κάτω από τη γλώσσα.
  Δεν έχεις να χάσεις κάτι αφού δεν κάνει τίποτα και μπορείς αν δεις μόνος σου το αποτέλεσμα.
  Θα σου έλεγα ακόμα ότι 250 000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από τις παρενέργειες των φαρμάκων μόνο μέσα στα νοσοκομεία ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικές (σικ)
  Υπάρχει πρόβλημα με την ομοιοπαθητική?
  Φυσικά και υπάρχει και ονομάζεται απουσία νομικού πλαισίου και πολύ μικρή έρευνα χωρίς κεφάλαια.

  Για απώλεια κερδών των άλλων, δεν ομιλώ γιατί πραγματικά δεν θα μπω σε μια τόσο ποταπή συζήτηση.

  Όσοι είναι στο χώρο γνωρίζουν τι πόλεμος μαίνεται με τα γενόσημα και μπορεί άνετα να καταλάβει το πλαίσιο
  στο οποίο κινούνται όλοι αυτοί.

  Εν κατακλείδι θα συμβούλευα ΠΡΙΝ κατακρίνεις κάτι μεταφέροντας πληροφορίες άλλων, να κάνεις μια δοκιμή ο ίδιος.

  Στο κάτω κάτω άκουσον μεν πάταξον δε….

  υγ

  Η βασίλισσα της Αγγλίας κάνει ομοιοπαθητική

 • Στέργιος

  τα ζώα που θεραπεύονται με ομοιοπαητική? και αυτό hoax?

 • Μιχάλης Παντελίδης

  Η ομοιοπαθητική έχει αποτέλεσμα αν γίνει σωστή επιλογή στο «φάρμακο¨και ΄αν το δέχεται ο οργανισμός του ατόμου. Συνήθως έχει αποτέλεσμα. Κάποιες φορές που δεν πετυχαίνει ο ομοιοπαθητικός το κατάλληλο «φάρμακο» με την πρώτη, δεν έχει αποτέλεσμα καλό η κακό.
  Όλα τα άλλα περι ομοιοπαθητικής, δηλαδή αν έχει αποτέλεσμα η όχι δεν ευσταθούν και καλύτερα να μην λέγονται τόσο «χοντρές» ανακρίβειες. Η ομοιοπαθητική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ, μπορεί όμως να βοηθήσει έναν άνθρωπο σε πολλές περιπτώσεις. Και βέβαια δεν είμαι ομοιοπαθητικός και δεν έχω λόγο να επαινώ την εν λόγω εναλλακτική μέθοδο θεραπείας.

 • Αλιβάνιστο Τρολ

  Η ομοιοπαθητική αποτελεί προδοσία στον διαφωτισμό και είναι χλευασμός της λογικής. Καλά όλοι εσείς που κάνετε ομοιοπαθητική δεν ντρέπεστε καθόλου; Να δω τι θα κάνετε αμα σας κοπεί κάνα δάχτυλο. Θα το βάλετε στον πάγο και θα το πάτε για αρωματοθεραπεία;

 • γιωργos

  γενικα σε ολες τις αξιες και τις επιστημες υπαρχει μια αλλοτριωση που οδηγει τον πολιτισμο μας στην καταστροφη. Στην ιατρικη αυτο λεγεται ομοιπαθητικη. Εαν υπηρχε ενας πραγματικος ελεγχος στον κοσμο τι επιτρεπεται και τι πουλιεται, ομοιπαθητικη, μαγνητικα βραχιολακια, και κατι αλλες μπουρδες θα ειχαν απαγορευτει ως επικινδυνες -γιατι πραγματικα ειναι επικινδινες με την εννοια οτι αποπροσανατολιζουν τον κοσμο απο την πραγματικη θεραπεια- και καποιοι θα ειχαν παει φυλακη για απατη. Δυστυχως παμε ολλοταχως οπισθεν

 • Πάνος

  Όταν ο άνθρωπος δεν ακούει παρά μονάχα τον εαυτό του, ότι και να του λες.. Τόσα παραδείγματα πετυχημένων θεραπειών παρέθεσα στα προηγούμενα μυνήματά μου (στα οποία σου δίνω όποτε θες «ονόματα και διευθύνσεις») και εσύ χωρίς να αντιπαραθέτεις κάτι αντίθετο, συντάσεις ένα μακροσκελές λόγο περί «απάτης, αήθους εκμετάλλευσης» και άλλα βαρύγδουπα χωρίς να αναφέρεις από ποία παραδείγματα αποτυχημένων ομοι/κών θεραπειών έχεις διαμορφώσει άποψη. Για να μην το τραβάμε άλλο, άκου:
  Αδιαφορώ για το τι αποδέχεσαι και τι απορρίπτεις. Είσαι άνθρωπος που δεν ψάχνεις απλά καλύπτεσαι πίσω από έτοιμα συμπεράσματα άλλων. Εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι, μετά από ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ομοιπαθητικές θεραπείες, έχουμε καταλήξει σε αυτή την θεραπευτική μέθοδο. Εσύ αφού θες,πέρνε ότι χημικό παρασκεύασμα σου πλασάρουν οι «αγνές και ηθικές» πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και μην το ψάχνεις παρακάτω.
  Και καλή τύχη..

  • Dionysios Fontoulis

   Καλή τύχη σε σένα αγαπητέ. Μακάρι να μη χρειαστείς ποτέ αληθινό γιατρό και πραγματικά φάρμακα, στο εύχομαι ειλικρινά από καρδιάς.

  • John Smith

   Εσύ και οι δικοί σου, μετά από μια σειρά μη ελέγξιμων πρακτικών, είχατε ένα αποτέλεσμα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι οφείλεται, ούτε αν είναι πραγματικό -μπορεί απλά να πείθεις τον εαυτό σου ότι έγινες καλά. Μπορούμε μόνο να πιστέψουμε -διότι περί πίστης πρόκειται- ότι οφείλεται σ’ αυτό που ο ομοιοπαθητικός σου σου είπε.

   Από εκεί και πέρα προτιμώ να εμπιστευτώ ένα φάρμακο που με γιατρεύει με συγκεκριμένες ουσίες που μπορώ να διασταυρώσω αν θέλω, παρά ένα σκεύασμα που ο ίδιος ο παραγωγός του ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει επιστημονικά, γιατί «η σύγχρονη επιστήμη δεν επαρκεί». Και η άποψη ότι κάτι «δουλεύει» δεν αποτελεί επιστημονική απόδειξη.

   • πιό Πάνος

    Φίλε μου, απλά κάνεις ότι νομίζεις…Το 25% των ευρωπαίων πολιτών κάνουν ομοιοπαθητική (σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων όλης της Ε.Ε.) και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά. Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και παραμένουν σταθεροί στην ομοιοπαθητική για όλη τους την ζωή. Αν όλοι εμείς, δλδ πάνω από 120 εκ. άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη, ζούμε μίαν ομαδική πλάνη επί σειρά χρόνων και »πείθουμε» τους εαυτούς μας ότι θεραπευόμαστε, τότε άσε μας στην πλάνη μας και εξακολούθησε να εμπιστεύεσαι τις φαρμακοβιομηχανίες και τα προιόντα τους. Απλά…

    • John Smith

     Αυτό δεν μου λέει κάτι. Αν το 25% των ευρωπαίων πολιτών πηδήξει στο γκρεμό δεν θα πάω και εγώ από πίσω. Έχω μυαλό και μπορώ να κρίνω αν κάνει σωστά ή όχι. Άσε που το υπόλοιπο 75% που δεν κάνουν ομοιοπαθητική είναι περισσότεροι, οπότε αν το δούμε στατιστικά μάλλον αυτοί έχουν δίκιο.

     Τώρα για το γιατί τα «φάρμακα» αυτά μοιάζει να δουλεύουν, μπορώ να σου δώσω αρκετούς λόγους:

     Μπορεί να πρόκειται απλά για placebo.

     Μπορεί να έχεις κάτι απλό που έτσι και αλλιώς θα περνούσε.

     Μπορεί να παραμένουν ακόμα τα αποτελέσματα της θεραπείας που έκανες πριν αρχίσεις τα ομοιοπαθητικά, τα οποία όμως με τον καιρό θα περάσουν και θα έχεις πάλι πρόβλημα.

     Μπορεί το «φάρμακο» να περιέχει όντως δόσεις πραγματικού φαρμάκου και να μη στο λένε.

     Πάντως ξέρω ένα σίγουρο λόγο γιατί στην πραγματικότητα δεν δουλεύουν -τουλάχιστον όχι επιστημονικά: γιατί οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί παραδέχονται ότι αυτό που κάνουν δεν είναι επιστήμη αλλά θρησκευτική πίστη. Άρα δεν έχουν καμιά δουλειά να ζητούν να αναγνωριστεί η ομοιοπαθητική ως ισόκυρη με την ιατρική.

     Από εκεί και πέρα, αν κανείς νιώθει πιο σίγουρος με το μάγο του χωριού παρά με το γιατρό του, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Αλλά να μην προσπαθεί να μου αποδείξει με παιδαριώδη επιχειρήματα ότι έχει δίκιο, γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει. Θέλω ξεκάθαρες αποδείξεις, όχι απόψεις του στυλ «το κάνουν πολλοί άρα δουλεύει».

     • πιό Πάνος

      Σου είπα και πάλι φίλε μου. Ο καθένας θεωρεί και πράτει ότι νομίζει και ότι βλέπει ότι τον καλύπτει θεραπευτικά. Το να χαρακτηρίζεις όμως αφελή και παιδαριώδη μία θεραπευτική θεώρηση που εμπιστεύονται εκατοντάδες εκατομύρια άνθρωποι σ’ολόκληρο τον κόσμο, δεν το βρίσκεις λίγο αλαζονικό; Σου υπενθυμίζω ότι σ’ολοκληρο τον κόσμο (εκτός φυσικά της Ελλάδας με το γνωστό »ιατρικό κατεστημένο») , η ομοιοπαθητική χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλο το ιατρικό φάσμα και οι ασθενείς που προστρέχουν σάυτήν για να βρουν θεραπεία συνεχώς αυξάνονται. Όλα αυτά δε σε οδηγούν στη σκέψη ότι «ΙΣΩΣ» κάτι μπορεί να διαφεύγει της κλασσικής ιατρικής του χημικού φαρμάκου, του μικροσκοπείου και του αξονικού τομογράφου; Θεωρείς ότι αυτή η ιατρική ξέρει τα πάντα και έχει εξαντλήσει όλα τα όρια της γνώσης; Με άλλα λόγια θεωρείς ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μόνο ένα σύνολο από ιστούς και υπόκειται μόνο στους νόμους της Χημείας;

     • John Smith

      Οι στατιστικές δυστυχώς δεν αποτελούν κριτήριο. Τη στιγμή που η ίδια η ομοιοπαθητική παραδέχεται ότι αποτελεί θρησκευτική πίστη και όχι επιστήμη -το επαναλαμβάνω δεύτερη φορά- δεν χρειάζομαι άλλο λόγο για να την απορρίψω. Μπορώ πάντως να προσθέσω και την εξαπάτηση, αφού παρόλα αυτά προσπαθούν να την πλασάρουν ως επιστήμη.

      Και επειδή μάλλον δεν το έχεις ψάξει, ρίξε μια ματιά εδώ: http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/religions/homoeopathy_incompatible_orthodox_faith.htm#01. Ακόμα και αν δεν ανήκεις στην Εκκλησία, τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από τους ίδιους τους ομοιοπαθητικούς, οπότε μπορείς να δεις πως οι ίδιοι παρουσιάζουν το θέμα.

     • πιό Πάνος

      Με τα περισσότερα που διάβασα, ιδιαίτερα με τα λεγόμενα του κ.Βυθούλκα, συμφωνώ απολύτως. Όπως σου ξανάπα, το ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο κρέας και κόκκαλα αλλά έχει και ψυχή, δεν είναι καινούριο ή θεωρία της ομοιοπαθητικής.

      Πρώτος ο Αριστοτέλης (όσον αφορά στην Ελληνική Γραμματεία) μίλησε για τον Αιθέρα, την ψυχή των πραγμάτων, την πέμπτη ουσία, δημιουργώντας μάλιστα και την λέξη ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.
      Αλλά και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί και οι φιλοσοφίες τους δέχονταν ότι είναι μέρος της ψυχής του σύμπαντος και δεν είναι απλά αψύχα άτομα.

      Αντιθέτως η λεγόμενη »δυτική φιλοσοφία» (μαζί και η ιατρική της) μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και αποδέχεται μόνο την ορατή τους πλευρά, την »χειροπιαστή», αρνούμενη την αιθερική υπόσταση τους, την ψυχή τους.
      Το αποτέλεσμα είναι όλοι οι »πολιτισμένοι δυτικοί», ενώ ζούνε σε άριστες συνθήκες διατροφής και υγιεινής, από την ώρα που γενιούνται μέχρι την ώρα που πεθαίνουν, να καταναλώνουν βούνα από φάρμακα και είναι μονίμως άρρωστοι, ήτε σωματικά ήτε ψυχικά.
      Έχουμε απλά την σύγκριση δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών.

      Το ποιός έχει δίκιο, θα το δείξει το μέλλον…

     • John Smith

      Έχουμε απλά σύγκρουση μιας πίστης με την επιστημονική έρευνα. Δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι θέλεις, αλλά όχι και να το ονομάζεις επιστήμη ενώ δεν είναι. Και δεν χρειάζεται να περιμένω το μέλλον να μου δείξει κάτι. Το παρόν μου έχει ήδη δείξει ότι η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει, τουλάχιστον όχι όπως ισχυρίζονται όσοι την εξασκούν.

      Και να προσθέσω και το εξής: η ιατρική δεν ασχολείται με το να θεραπεύσει την ψυχή του ανθρώπου, αλλά το σώμα του. Με την ψυχή ασχολείται η θρησκεία του. Άρα ο γιατρός σου δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται με κάτι έξω από το αντικείμενό του. Αν κατά την ομοιοπαθητική όλα τα νοσήματα είναι ψυχογενή -για να μπορούν να θεραπευτούν με τις μεθόδους της- τότε πώς η ιατρική τα θεραπεύει με φάρμακα που αφορούν το σώμα;

     • πιό Πάνος

      Φίλε μου, πολύ το πλατιάσαμε. Για σένα που δεν γνωρίζεις καθόλου την ομοιοπαθητική, δεν δουλεύει και είναι κομπογιαννιτισμός. Για μένα που την γνωρίζω σχεδόν δέκα χρόνια, είναι μία θαυμάσια θεραπευτική μέθοδος που με απάλλαξε από χρόνιες ασθένειες, ανίατες από την κλασσική ιατρική (κατά δήλωση κλασσικών γιατρών). Εσύ παρατηρείς και κρίνεις ένα φαινόμενο απ’έξω και από απόσταση και γω χαίρω άκρας υγείας και σιγουριάς, ότι με την ομοιοπαθητική ότι και να μου συμβεί από ασθένεια, θα το ξεπεράσω γρήγορα και ανώδυνα. Η δική σου άποψη στηρίζεται στον (κατά την γνώμη σου) ορθολογισμό, η δική μου στηρίζεται στα πολλά παραδείγματα και σε με και στους γύρω μου. Ούτε εγώ ενδιαφέρομαι να σου αλλάξω άποψη, ούτε εσύ φυσικά μπορείς να αλλάξεις την δική μου. Νά’σαι πάντα καλά και να μη σου χρειαστεί καμιά μορφή ιατρικής

 • Simela Fotiou

  δεν πα να λετε ότι θέλετε..εμένα η μκρή μου αδερφή είχε σοβαρό πρόβημα στην καρδιά και έγινε καλά με την ομοιοπαθητική.δεν λειτούργησε σαν πλασίμπο γιατί ηταν μόλις 5 χρονών όταν παρουσίασε το πρόβλημα..ΦΑΤΕ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ..ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ!

  • GreekSkeptic

   Χαιρόμαστε για την αδερφή σας. Μιας και είναι τόσο καλή η ομοιοπαθητική προτείνω από εδώ και πέρα να μην ξαναπάρετε ούτε εσείς ούτε η αδερφή σας οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Να τα αρνηθείτε όλα με πάθος, μιας και από το σχόλιό σας είναι ξεκάθαρο πως δεν έχετε καμία αμφιβολία πως η ομοιοπαθητική δουλεύει τέλεια.
   Δεν βλέπω λοιπόν λόγο να μην δείξετε τη σιγουριά σας για ότι και αν συμβεί από εδώ και πέρα, ότι αρρώστια και αν αποκτήσετε. Δεν νομίζω να μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερη ικανοποίηση από το τρίψετε στα μούτρα μας μερικές ακόμα εκωφαντικές επιτυχίες της ομοιοπαθητικής.

   • Simela Fotiou

    το κάνουμε ήδη αγαπητέ..ούτε ασπιρίη δεν πέρνουμε οικογενειακώς χρόνια τώρα και είμαστε όλοι μια χαρα! με τις υγείες σας (που δεν την κόβω για πολύ μιας και είστε λατρης της χημείας) να θυμάστε το ένα φέρνει το άλλο..θα δώξετε πονοκ’εφαλο θα πάθετε στομάχι π.χ.(λεω τα πιο ανώδυνα σχετικά).

   • fanis

    οι περισσότεροι δεν έχετε καταλάβει ψάξει και διανοηθεί τι συμβαίνει με το νερό, αν και οι πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν πλέον αποδείξει με πειράματα πως μεταβάλλεται η μοριακή δομή του νερού.Η ομοιοπαθητική απλώς χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία θεραπευτικά. Κάντε το κόπο να το ερευνήσετε και θα καταλάβετε πως δημιουργούνται τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και γιατί λειτουργούν.Ακόμα και η έρευνα που παραθέτει στο άρθρο λέει ο,τι ανακάλυψε κάτι τόσο φοβερό, ο,τι τα ομιοπαθητικά σκευάσματα είναι νερό,κάτι που η ομοιοπαθητική διατυμπανίζει η ίδια!http://www.eloi.gr/omoio/12.html (αν θέλει κάποιος μια πρώτη εξήγησει ας διαβάσει αυτό) Φυσικά και το ξέρουμε και έχουμε καταλάβει πολύ καλά,πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί νερό και να αντιγραφούν σε αυτό οι ιδιότητες της πρωτογενής ουσίας αντί να δίνεται ή ίδια η ουσία. (τεράστια οικονομία και δυνατότητα πιο σύνθετων σκευασμάτων).Ακριβώς για αυτό οι ηλεκρομαγνητικές δονήσεις που έχουν επηρεάσει τη μοριακή δομή του νερού ώστε να μεταφέρει τη πληροφορία της εκάστοτε μοριακής δομής που επιθυμούμε, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλες ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις π.χ. κινητά
    , -συνήθως προστατεύονται με πλαστικό καθώς η ηλεκτρομαγνητική δόνηση δεν είναι τόσο διαπερατή στο πλαστικό-.Έχει βουήξει ο κόσμος από σχετικές έρευνες,στέλνω ένα μικρό δοκιμαντέρ που ίσως βοηθήσει σαν πρώτη εικόνα, ας ψάξει ο καθένας πηγές που εμπιστεύεται. και ας παραθέσει κάποιος έστω έρευνα που αποδεικνύει το αντίθετο σχετικά με τη μοριακή δομή του νερού και τις ιδιότητες της.https://www.youtube.com/watch?v=R8VyUsVOic0

  • Dionysios Fontoulis

   Πίστεψέ με, στο λέω μόνο για το καλό της αδερφής σου (εφόσον δε μας λες ψεύτικη ιστορία): πήγαινε το παιδί σε κανένα καλό γιατρό να το εξετάσει, γιατί οι καραμελίτσες ζάχαρης μόνο την υπογλυκαιμία θεραπεύουν και είναι βέβαιο πως το παιδί δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα. Όσο για τη χημεία που αναφέρεις ότι τρώμε, ναι, οντως έτσι είναι: και υδατάνθρακες τρώμε και λιπαρά οξέα και μονοξείδιο του διυδρογόνου και χλωριούχο νάτριο και ένα σωρό άλλα.

   • Simela Fotiou

    Σαφώς και είναι αλήθεια και το συμβάν δεν είναι τωρινό.έχουν περάσει 15 χρόνια και η αδερφή μου χαίρει άκρας υγείας και χαίρεται τη ζωη της όπως όλα τα 20χρονα κορίτσια.

  • Josef K

   Μπα εγώ ένα χαμομήλι θα το πιω… ούτε χημεία ούτε ψευδοφάρμακα… αποδεδειγμένα λειτουργεί ως χαλαρωτικό. Τουλάχιστον πιο πολύ από τα σκευάσματα μιας ξεπερασμένης μόδας που την πλασάρουν ως «ολιστική». Θες ολιστική ιατρική; Υπάρχουν γιατροί που δεν συνταγογραφούν φάρμακα σαν καραμέλες. Υπάρχουν και άλλοι που θα σε τιγκάρουν όλοι στο χημικό. Επέλεξε έναν γιατρό που δεν κάνει κατάχρηση συνταγογράφησης. Θέλεις εναλλακτικές μορφές θεραπείας; Κάντο. Ψάξου, αλλά συμβουλέψου και ενημερώσου. Τώρα για καρδιακά πολύ φοβάμαι ότι άλλη διέξοδο δεν θα βρεις. Οπότε πάρε το παιδί και πάντο να κάνει μερικές εξετάσεις, τουλάχιστον να βεβαιωθείς εσύ ότι είναι καλά και αν είναι χαλάκι και οι απατεωνίσκοι…

 • ΝΙΚΗ ΤΣΕΚΟΥ

  «Αλλά στα ελληνικά φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ομοιοπαθητικά
  σκευάσματα μαζί με τα πραγματικά φάρμακα και η ομοιοπαθητική βιομηχανία
  θα εξακολουθήσει να βγάζει τρελά εκατομμύρια και να είναι μια από τις
  μεγαλύτερες στον κόσμο.» Πόσο κοστίζει η θεραπεία με Ομοιοπαθητική και πόσο με τη μοντέρνα Ιατρική της Χημείας; Αν δεν απαντήσειις, τότε το σχόλιο σου αυτό περί «ομοιοπαθητικής βιομηχανίας» θα είναι αποτέλεσμα , αν όχι άγνοιας, εσκεμμένης παραπληροφόρησης.Τι σημαίνει φάρμακο για σένα ; Μόνο το χημικό είναι φάρμακο;;; Βρε τον καήμενο τον Ιπποκράτη, τον άσχετο από τα «πραγματικά» φάρμακα που πουλιούνται στα φαρμακεία!

  • GreekSkeptic

   Η παγκόσμια αγορά υπολογίζεται περίπου στα 6,4$ δις το 2012 και υπολογίζεται να φτάσει τα 115δις μέχρι το 2015. Για περισσότερα εδώ: http://www.homeopathyheals.me.uk/site/component/content/article/111-frontpage/3263-sales-of-homeopathic-medicines-to-reach-116-billion-by-2015

   Αλλά θα επιστρέψω την πρόκληση και θα πω πως αν δεν μου δώσετε μια ικανοποιητική απάντηση στο πως λειτουργεί η ομοιοπαθητική στο ανθρώπινο σώμα τότε θα είναι αποτέλεσμα, αν όχι άγνοιας, εσκεμμένης παραπληροφόρησης.

   Τα υπόλοιπα της ερώτησης ούτα καν θα μπω στην κόπο να απαντήσω γνωρίζοντας πως θα δηλώσετε νίκη και θα με ξεμπροστιάσετε στην κοινωνία ως ψέυτη και λαοπλάνο.

  • Πιστεύω πως για να υπάρχει εσκεμμένη παραπληροφόρηση θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κέρδος και κανείς δεν κάνει εσκεμμένη παραπληροφόρηση για την ψυχούλα της κακόμοιρης μανούλας του! Δεν ξέρω αν συμφωνείτε και εσείς.

   Βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον όσα γράφετε σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες, και ομολογώ πως δεν τα γνώριζα, θα τα μελετήσω. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας που είναι η αιτία για να διαβάσω τα όσα αναφέρετε σχετικά με τη σύνδεση της ομοιοπαθητικής, με την μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας.

   Θα ήθελα να σας ρωτήσω από τη στιγμή που σπουδάσατε ομοιοπαθητική αλλά δεν είσαστε γιατρός, τι γνώμη έχετε για την μνήμη του νερού και πώς αυτό αποδεικνύεται στη φυσική και τη χημεία ότι υπάρχει και γιατί.

   Ακόμη θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αν δεν απαντήσετε τότε το σχόλιό σας, θα είναι αποτέλεσμα , αν όχι άγνοιας, εσκεμμένης παραπληροφόρησης.

   Καλή σας ημέρα.

  • John Smith

   Πρέπει όμως να υπολογίσεις και πόσο κοστίζει η παρασκευή ενός κανονικού φαρμάκου σε σχέση με το νερό που πουλάει ο ομοιοπαθητικός. Άμα το μόνο μου έξοδο είναι ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ ξέρω και εγώ να κρατάω τις τιμές μου χαμηλά.

   Επίσης, για να θεωρηθεί κάτι φάρμακο πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί επιστημονικά. Όταν η ίδια η ομοιοπαθητική παραδέχεται ότι δεν μπορεί, πώς ζητάει μετά να ονομάζονται τα σκευάσματά της φάρμακα;

 • Eileen

  Αγαπητέ μου κι εγώ έτσι πίστευα μέχρι που μια μέρα έπαθα αλλεργικό σοκ από συμβατικό φάρμακο που πήρα γιατί είχα ταχυκαρδία. Μου το είχε δώσει ο καρδιολόγος μου, αλλά το πήρα για πρώτη φορά. Πρήστηκα, έκλεισε ο λαιμός μου, η γλώσσα μου δε χωρούσε στο στόμα μου και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Το δέρμα μου έγινε κατακόκκινο και τρελλαινόμουν από την φαγούρα. Ήταν αργία και μέχρι να παει ο γιος μου να φέρει το αυτοκίνητο για να με πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο μια γειτόνισσα μου έδωσε ένα ομοιοπαθητικό μπιλάκι που το τοποθετείς υπογλωσσίως. Της είπα ότι δεν το πιστεύω και τελικά το πήρα για να μην συνεχίζει να με ενοχλεί. Δεν μου έφτανε το χάλι μου είχα κι αυτήν από δίπλα. Κι όμως σε δέκα λεπτά πέρασαν όλα. Παρ’όλα αυτά πήγαμε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός που με είδε μετά διαπίστωσε ότι πέρασα αλλεργικό σοκ, το απέδωσε με πλήρη βεβαιότητα στο συμβατικό φάρμακο που πήρα αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει πώς πέρασε. Ήθελα να το μοιραστώ. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία 🙂

  • Noucca Galaktotrofousa

   Αυτό που με παραξενεύει, είναι πώς ήξερε η κυρία τι να σου δώσει.
   Σύμφωνα με το homeopathy.gr, (που δεν ξέρω αν είναι έγκυρη σελίδα αλλά βλέπω κάτι σήματα ένωσης ομοιοπαθητικών) δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενής άνθρωπος και το χαπάκι που θα δοθεί, αποφασίζεται μετά από λεπτομερέστατη εξέταση του ατόμου και λήψη πλήρους ιστορικού. Πώς ήξερε αυτή η κυρία το ιστορικό σου ώστε να σου δώσει αυτό που χρειαζόταν;

   Πέρα δηλαδή από το γεγονός ότι το θεωρώ τρομερά ανεύθυνο να δίνεις το παραμικρό φάρμακο στον άλλο, αν δεν είσαι γιατρός (οποιασδήποτε ειδικότητας ή τάσης) για να κάνεις διάγνωση.

   • Eileen

    Αγαπητή μου, την ρώτησα σήμερα και μου είπε ότι στο παρελθόν είχε πάθει κι εκείνη αλλεργικό σοκ και ο ομοιοπαθητικός γιατρός της τής έδωσε αυτό το φάρμακο, το οποίο από τότε έχει πάντα στο φαρμακείο της. Γι’ αυτό μου το έδωσε κι εμένα. Ήμουν τυχερή που λειτούργησε και σε μένα και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ποτέ να δίνουμε φάρμακα που δόθηκαν σε εμάς από γιατρό σε άλλους! Είναι άκρως επικίνδυνο. Μπορούμε μόνο να τους συστήσουμε να ρωτήσουν το γιατρό τους γι’ αυτά. Άλλωστε αυτό αναγράφεται και στα φυλλάδια των φαρμάκων.
    Και πάλι ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ανταλλαγή απόψεων 🙂

    • Noucca Galaktotrofousa

     Λογική η αντίδραση της κυρίας («έπαθες το ίδιο με εμένα, θα σου προτείνω αυτό που με έκανε εμένα καλά») αλλά δεν έπρεπε να αποδώσει στην ομοιοπαθητική, αφού δεν θεραπεύει τα συμπτώματα αλλά τις βαθύτερες αιτίες που τα προκαλούν, σωστά;

  • Dionysios Fontoulis

   Κορτιζονη. Ως αλλεργικος – σε επικινδυνο βαθμο- την κουβαλαω παντα μαζι μου για την περιπτωση που υποστω αλλεργικο σοκ, ενα μικρο λευκο χαπακι ειναι. Δυο φορες με γλιτωσε ως σημερα. Δρα ταχεως και ειναι αποτελεσματικη. Σου θυμιζει κατι; Ζητα το χαπακι αυτο απο την κυρια και πηγαινε το σε εναν φαρμακοποιο..

 • liza

  Διαβάσατε το PDF? Δεν λέει ακριβώς αυτό που γράφετε…

  • GreekSkeptic

   Το διάβασα. Με διαφωτίζετε με ότι νομίζετε πως χρειάζομαι, είμαι ανοικτός στα πάντα εκτός από τα κουκιά τα οποία αρνούμαι πεισματικά!

 • Neri

  μαλιστα,σε ηλικα 4ετων εβγαλα κρεατοελιες στο προσωπο μου κ ο παππους μου ο οποιος γνωριζει απο πρακτικη ιατρικη αν το λεω σωστα με πασσαλειβε καθε μερα με βατομουρα,με αποτελεσμα να φυγουν μεσα σε 2 βδομαδες,εκ τοτε το θυμαμαι κ οποτε βγαζω καμια κρεατοελια αυτο κανω κ εγω με αποτελεσμα 100%.Προφανως ομως συμφωνα με την ερευνα κατι τετοιο πρεπει να ειναι στη φαντασια .Αλλα παρακαλω οποιος το αμφισβητει ας το δοκιμασει,ειναι δωρεαν κ δεν προκειται να τον βλαψει καπου κ μετα πειτε μου πως ενα εληθινο φαρμακο στο φαρμακειο θα εκανε κατι καλυτερο,που για το συγκεκριμενο υπαρχει μονο αφαιρεση με λειζερ

  • GreekSkeptic

   Αυτό που περιγράφετε δεν είναι ομοιπαθητική αλλά βοτανο/φρουτο θεραπεία. Εντελώς διαφορετικά πράγματα.

   • Manos

    Ναι διαφορετικό πράγμα αλλά αντίστοιχα εξωπραγματικό συγνώμη δηλαδή 🙂 . Αν τα βατόμουρα ή ό,τι άλλο φανταστικό ματζούνι κατεβάζει το κεφάλι του καθένα είχε την παραμικρή φαρμακευτική ικανότητα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα σύνολο πληθυσμού , πέρα από τις προσωπικές αποκαλυπτικού τύπου ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες του καθένα, γιατί δεν υπάρχει σε φάρμακο για να θησαυρίζει ο καθένας; Για την ώρα αυτό που είμαι 100% σίγουρος πώς κάνει το βατόμουρο είναι μαρμελάδα.

    • Noucca Galaktotrofousa

     Όπως ανέφερε ο @alexandernikolaidis:disqus, τα βότανα δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς. Δε θα το έλεγα εξωπραγματικό αλλά μάλλον «δεν έχω επαρκείς πληροφορίες».
     Με τη λέξη «κρεατοελιά» μπορεί να εννοεί ένα σωρό πράγματα και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις όντως να βοηθάει να φύγουν.

     • manblogg

      Εντάξει αλλά εσείς κρίνετε με στοιχεία επιπλέον του τι έγραψε ο χρήστης Neri από πάνω. Δεν μπορώ να ξέρω τι εννοεί και το να υποθέτω από μόνος μου το βρίσκω αυθαίρετο και ούτε είναι δική μου ευθύνη να το ερμηνεύσω. Έγραψε : «Σε ηλικα 4ετων εβγαλα κρεατοελιες στο προσωπο μου κ ο παππους μου ο οποιος γνωριζει απο πρακτικη ιατρικη αν το λεω σωστα με πασσαλειβε καθε μερα με βατομουρα,με αποτελεσμα να φυγουν μεσα σε 2 βδομαδες,εκ τοτε το θυμαμαι κ οποτε βγαζω καμια κρεατοελια αυτο κανω κ εγω με αποτελεσμα 100%»
      Κρεατοελιές είναι κρεατοελιές . Δεν ξέρω τι άλλα σορό πράγματα μπορεί να εννοεί. Την εικασία « τα βατόμουρα διώχνουν τις κρεατοελιές» την κατατάσσω στην κατηγορία των εξωπραγματικών μέχρι να δω στοιχεία για το αντίθετο. Είναι εξωπραγματικό γιατί αν ίσχυε έστω και στο παραμικρό , δε βλέπω το λόγο γιατί να μην ήταν μια γνωστή, διαδεδομένη και *επιτυχημένη* mainstream πρακτική, με σκευάσματα και με όλα τα εμπορικά οφέλη τα οποία θα επέφεραν όλ’αυτά. Και με τη σχετική επιστημονική και κλινική βιβλιογραφία να τα στηρίζει. Καλή η έκκληση στον «αγνωστικισμό» αλλά η ευθύνη για την απόδειξη είναι σε αυτούς που κάνουν εικασίες και μέχρι να το κάνουν επαρκώς οι εικασίες τους είναι εξωπραγματικές στο βαθμό που έρχονται σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη για το πώς δουλεύουν τα πράγματα
      -Manos logged on as manblogg

     • Noucca Galaktotrofousa

      I stand corrected. 🙂

  • Alexander Nikolaidis

   Όταν λες βατόμουρα, αναφέρεσε στα άγρια βατόμουρα; Και σε τι κατάσταση ορίμανσης/χρώμα;. Υπάρχει προτημόμενη ώρα/εποχή μαζέματος;

  • Anne Onymous

   Σαν όξινο φρούτο, το βατόμουρο μάλλον περιέχει οξέα που κάνουν μια ελαφρή απολέπιση. Κάτι σαν το ρετινοϊκό οξύ (μια μορφή της βιταμίνης Α) που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακμής. Δεν είναι ομοιοπαθητική, είναι ένα παραδοσιακό αντίστοιχο σύγχρονης ιατρικής θεραπείας.

 • Manos

  Μερικές επισημάνσεις όσον αφορά την ακρίβεια σε αυτά που γράφετε για την πληρότητα τους:

  Τα αποτελέσματα της έρευνας που γράφετε στο άρθρο εδώ παραθέτοντας λινκ με pdf δεν είναι αυτά στα οποία κατέληξαν οι επιστήμονες του Αυστραλιανού συμβουλίου υγείας . Οι επιστήμονες αυτοί, μέρος της επιτροπής που ανέλαβε τη συγκέντρωση στοιχείων για λογαριασμό του Αυστραλιανού ιατρικου συμβουλίου, έλαβαν υπόψην τους την meta-έρευνα (συγκέντρωση και μεθοδική ανάλυση προηγούμενων ερευνών) που έκανε κατά παραγγελία η ανεξάρτητη εταιρεία Optum (αυτό είναι το Pdf που δίνετε) μαζί με άλλα στοιχεία τα οποία αναφέρονται εδώ : http://consultations.nhmrc.gov.au/public_consultations/homeopathy_health και κατέληξαν στα συμπεράσματα τα οποία είναι σε πρόσορινή μορφή σε αυτό το pdf http://consultations.nhmrc.gov.au/files/consultations/drafts/nhmrcdrafthomeopathyinformationpaper140408.pdf:

  Κατα τ’άλλα είμαι σοκαρισμένος με τα αποτελέσματα! Σε λίγο θα μας πουν πώς ούτε το ξεμάτιασμα δουλεύει πραγματικά!

  • leon06010

   Κ όχι μόνο αυτό αλλά θα μας πουν ότι κ τα ζούδια κ το μάτι μια απάτη είναι. «Θεός φυλάξοι!!!»

  • Εύα

   Η θεία μου ξεπέρασε τον καρκίνο στο στήθος μόνο με ομοιοπαθητικη. Ούτε χημείαθεραπεία ούτε τίποτα. Ποση ζημιά θα μπορούσε να κάνει αυτό στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανιες?

   • Είσαι επικίνδυνη… δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν ευκολόπιστοι άνθρωποι που μπορεί στην απελπισία τους να το πιστέψουν. Βγες και δώσε στοιχεία με το ονοματεπώνυμό σου.

    • Stiliani

     Εσύ είσαι επικινδύνος με τις βλακείες που λές.

    • Πάνος

     Θα σου δώσω εγώ το ονοματεπώνυμο μου όποτε θες. Κάνω επτά χρόνια ομοιοπαθητική και έχω θεραπευθεί από τα έξης: κολίτιδα σε βαθμό ΣΕΕ, περιοδοντίτιδα και (μέσα σε 36 ώρες) από ψύξη νεύρου από αιρκοντίσιον.Η φίλη μου από κύστες στις ωοθήκες, ο αδερφός μου από ψωρίαση, ο ανηψιός μου από άσθμα, ο αδερφός της βαφτηστήρας μου από εκτεταμένο έκζεμα στην πλάτη (που το παιδί το είχε τουλάχιστον τρία χρόνια), ο γείτονας μου από αλλεργική ρινίτιδα και παιδική φίλη από οξεία και εκτεταμένη ακμή. Περιπτώσεις που η κλασική ιατρική τις θεωρούσε ή μόνο εγχειρήσιμες (περιοδοντίτιδα, ωοθήκες) ή ανίατες Για όλους αυτούς και για ακόμα περισσότερους μπόρώ όποτε θες να σου δώσω ονόματα και διευθύνσεις για να διασταυρώσεις τα λεγόμενά μου. Σε όποιον συνέστησα να κάνει ομοιοπαθητική ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, είχε ΑΠΟΛΥΤΗ θεραπεία στο όποιο πρόβλημά του. Τώρα εάν ΟΛΟΙ εμείς συγκαταλεγόμαστε στο φαινόμενο placebo, τότε ΖΗΤΩ ΤΟ PLACEBO. Ωραίες οι μελέτες που παραθέτεις (αν και υπάρχουν πλήστες όσες που δείχνουν τα αντίθετα) αλλά να’χεις στην άκρη του μυαλού σου ότι, ότι δεν μπορείς να καταλάβεις και να αποδείξεις (με τα μέχρι σήμερα μέσα) δεν σημένει ότι δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί..

     • Dionysios Fontoulis

      Για τρελανέ με ρε μεγάλε! Η γυναικα μου εχει ψωριαση και γω αλλεργιες. Και οι δυο καταστασεις ειναι αυτοανοσες – σου βαζω δυσκολα ε; – και δεν ειναι γνωστη η αιτια τους. Για εξηγησε μου ΡΕ πως διαολο το καθαρο νερο που δεν περιεχει ουτε ενα μοριο δραστικης ουσιας ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ παθησεις αγνωστης αιτιας! Αντε με τα τρελα σας, απατεωνες ομοιοπαθητικοι, κανονικα για φυλακη ειστε.

     • Πάνος

      Ένα παλιό διαφημηστικό σποτάκι έλεγε:»Μια δοκιμή θα σας πείσει».. Αφού κατά τη γνώμη σου τα φάρμακα της ομοιοπαθητικής είναι σκέτο νεράκι γιατί δεν δοκιμάζεις να κάνεις έναν κύκλο θεραπείας; Τι φοβάσε μην πάθεις υδρωπικία; Άκουσε να δεις «ρε μεγάλε».Η ιατρική στηριζόταν ανέκαθεν στη λογική του πειράματος και των αποτελεσμάτων του. Επαναλαμβάνω ότι όποτε εγώ ή κάποιος δικός μου έκανε ομοιοπαθητική θεραπεία (εφαρμόζοντας την σωστά) είχε λύση στο πρόβλημά του. Δεν έτυχε ποτέ σε κάποιον που να ξέρω, που να είχε αποτυχημένη θεραπεία.Αυτό και μόνο εμένα μου φτάνει να με πείσει ότι η Ομοιοπαθητική ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Τώρα όσον αφορά ότι όλοι οι ομοιοπαθητικοί είναι για φυλακή θα είναι λίγο δύσκολο. Σε όλη την δυτική Ευρώπη η ομοιοπαθητική είναι αποδεκτή από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη Γαλλία δε, υπολογίζεται ότι το 30% του πλυθισμού κάνει ομοιοπαθητική θεραπεία. Γιαυτό μόνο στη Γαλλία υπάρχουν 11 χιλιάδες ομοιο/κοί γιατροί. Αν όλοι αυτοί είναι για φυλακή και συ για έξω.. τι να πω.
      (Τα περί αυτοάνοσων ασθενειών και ότι «μου βάζεις δύσκολα» ούτε καν τα σχολιάζω)

     • Stefos No Densetsu

      Εμένα με πήγαν οι γονείς μου σε ομοιοπαθητικό για το άσθμα (και μάλιστα 150 χλμ μακριά απ’ το σπίτι μας) όταν ήμουν 6 χρονών. Μου έδωσε μια άχνη ζάχαρη. Στο στρατό ήμουν Ι4 αναπνευστικό.

     • Πάνος

      Παντού βρίσκεις και άσχετους.Και εγώ, ο πρώτος ομοιοπ/κός που βρήκα, δεν ήξερε τι έλεγε. Αν είχες βρει σωστό ομοιοπαθητικό γιατρό, πίστεψε θα είχες λύσει το πρόβλημά σου.Όπως το έλυσε μία πρώην υπάλληλος μου που ενώ γεννήθηκε με άσθμα, κάνοντας ομοιο/κή σε νηπιακή ηλικία, έφτασε στα 17 της να κάνει κολύμβηση σε πρωταθλητικό επίπεδο. Και φυσικά και σε εσένα (αν ενδιαφέρεσαι) μπορώ να σου δώσω και το όνομα και το τηλέφωνο της να διασταυρώσεις τα λεγόμενα μου.

     • γιωργos

      με εκανες να πεθανω στα γελια. ολα αυτα τα εγραψες για να γελασουμε ετσι; γιατι δεν πιστευω οτι μπορει να υπαρχει τοση ____στον κοσμο

     • tasos kotsogiannidis

      Δεν πιστεύεις διότι η ομοιοπαθητική ειναι εξατομικευμένη ιατρική και κοστίζει . Εσυ γελά με την καρδιά σου ειναι τζαμπα και κανει καλο

     • ανδριανα

      Πάνο θα ήθελα να μάθω σε ποίον ομοιπαθητικό πήγες κ απο που έπαιρνες τα φάρμακα… ευχαριστω

     • πιό Πάνος

      Ο γιατρός λέγεται ***************** **************, παθολόγος-ομοιοπαθητικός. τηλ.************ Φάρμακα αγοράζεις από κανονικά φαρμακεία που έχουν και ομοιοπαθητικά, υπάρχουν παντού.
      Εύχομαι όλα να πάνε καλά.

     • Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες σχολιασμού. Δεν επιτρέπονται διαφημίσεις.

     • ανδριανα

      Πάνο σ ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς όμως το όνομα κ το τηλεφωνο δεν εμφανίζονται, εαν μπορείς στείλτα μου σε αυτό το μεηλ. ευχαριστώ (το γραφω «κωδικοποιημένο») αndrιαnακ2ΑΤgmailDOTcom (στα αγγλικά) ελπίζω να εμφανιστεί

     • πιό Πάνος

      Σού έστειλα μύνημα σε μία -όπως την κατάλαβα- διεύθυνση.
      Αν δεν το λάβεις, ξαναεπικοινώνησε

     • γιαννάκος

      OΚ φίλε όπως τα λές μπορεί να είναι ,αλλά η άλλη που λέει ο΄τι γιατρευεί το καρκίνο δν είναι επικίνδυνη??Ξέρεις πόσο απελπισμένος είναι ένας άνθρωπος με καρκίνο???Δν καταλαβαίνω γτ την υπερασπίζεσε λέγοντας του αυτα?Μια ερώτηση όμως σχετικά με το ΣΕΕ γτ με ποιάνει και δν μπορώ να είμαι λειτουργΙΚΌς Είδες βελτίωση tti sou edwse?

     • Μιχάλης Παντελίδης

      Πάνο συμφωνώ με τα όσα γράφεις, μην πτοείσαι από τον κάθε τύπο που πιστεύει ΜΟΝΟ ό,τι βλέπει και ό,τι πιάνει στα χέρια του! Ομοιοπαθητική έκαναν και οι Αρχαίοι, κι αυτοί μαλ…..ήταν?? (όπως γράφει ο φίλος μας Γιώργος πιο κάτω, που ακόμα γελάει!)

   • odys_ael

    Θα βοήθησε και η προσευχή σε κάποιο ανύπαρκτο φανταστικό ον…Ελπίζω να μην έχεις παιδιά…

   • Manos

    Καμία ζημιά δε θα έκανε στις φαρμακοβιομηχανίες αν η ομοιοπαθητική μπορούσε να γιατρέψει τον καρκίνο. Αν μπορούσε να γιατρέψει το οτιδήποτε δηλαδή. Αν δούλευε, οι ίδιες φαρμακοβιομηχανίες θα σκοτωνόντουσαν να παρασκευάσουν φάρμακα με πατέντες για να θησαυρίζουν ακόμα περισσότερο. Αν δούλευε τα νόμπελ της ιατρικής δε θα προλάβαιναν να απονέμονται σε χρόνια προβλήματα που δεν έχουν λύση (αλλεργίες, δερματικές παθήσεις κλπ).
    Αυτό είναι αποτυχημένο και ως τρολιά δηλαδή.

   • george

    ευα μπορω να σου πω οτι υπαρχει και καρκινος του μαστου που απλα αφαιρειται κ δεν κανει η ασθενης ουτε μια χημεια οπως και ακτινα.Κ μπορω να σου πω Ευα οτι το 75% των καρκινικων ογκων ειναι ιασιμοι,και η θεια σου και με ξεματιασμα να εκανε θεραπεια παλι θα γινοτανε καλα.Κ πολυ θα ηθελα να μαθω τι grade ηταν ο ογκος της θειας σου τι μορφη,αν ηταν ορμονοεξαρτωμενος κλπ.Λοιπον μην γραφετε οτιδηποτε αν δεν ξερετε γιατι αυτο ειναι επικινδυνο.

 • Alexander Nikolaidis

  «Αλλά στα ελληνικά φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ομοιοπαθητικά σκευάσματα μαζί με τα πραγματικά φάρμακα»
  Και κάτσε να σου ρθει ο πελάτης, να σου ζητήσει ομοιοπαθητικά, να του πεις δεν έχω και να σε ρωτήσει γιατί, να του απαντήσεις «γιατί η επιστημονική μου ηθική δεν μου επιτρέπει να πουλάω ψευτικες θεραπείες» και αυτός να σου λέει «Είσαι άσχετος κύριε» και να φεύγει.

  • GreekSkeptic

   Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη είναι η θέση ενός φαρμακοποιού να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη, ο οποίος, στη τελική, αν δεν βρει αυτό που θέλει σε αυτό το φαρμακείο, θα πάει αλλού και ο φαρμακοποιός θα χάσει και τις πωλήσεις κανονικών φαρμάκων από τον ίδιο πελάτη.
   Καταλαβαίνω και για αυτό το λόγο δεν είμαι επικριτικός ειδικά για τους επαγγελματίες.
   Κάπου όμως πρέπει να γίνει η αρχή και να βελτιωθεί η ενημέρωση. Είναι κυρίως θέμα παιδίας και καλλιέργιας της κριτικής σκέψης από τα σχολεία και όχι μόνο.

   • Alexander Nikolaidis

    Μου εχει προσωπικα τυχει περιπτωση-απο τοτε που δουλευα φαρμακοποιος σε φαρμακειο- να εξηγώ σε πελατη ΜΙΑ ΩΡΑ γιατι το ιπποφαες ειναι μουφα. Το τελικο αποτελεσμα;
    «Ενταξει δεν θέλεις να μου το πουλησεις για να μου πουλησεις κατι άλλο, θα παω να το πάρω απο άλλο φαρμακειο.»
    Καπου εκει παραιτήθηκα και αρχησα να πουλαω βιομαγνητικα βραχιολακια, ιπποφαες, σπιρουλίνα και οτι αλλο θες-εκτος απο ομοιπαθητικα, γιατι οπως σωστα αναφερεις οταν προσφέρονται σαν θεραπεία ειναι απλα επικίνδυνα. Απο την αλλη τι να κανεις οταν ΕΟΦ FDA κτλ τα ξυνουν;

    • Noucca Galaktotrofousa

     Εγώ πάντως εκτίμησα πάρα πολύ τον φαρμακοποιό που μου είπε «Κοίτα, αυτά είναι βλακείες, δεν κάνει τίποτα. Αν θες σου εξηγώ παραπάνω. Κι αν επιμένεις, μπορώ να σου το φέρω, λεφτά θα πάρω. Αλλά δε θα σου το πρότεινα».

  • ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ

   To τραγικό στην όλη κατάσταση, δεν είναι τα φαρμακεία. Αλλά ότι στην Ελλάδα, είναι «ΓΙΑΤΡΟΙ», αυτοί που ασκούν την ομοιοπαθητική….

  • John Smith

   Άσχημο, αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι έκανες ότι μπορούσες. Και θα γίνω κυνικός, αλλά γλίτωσες και την ευθύνη που πιθανώς θα είχες αν πάθαινε κάτι από «φάρμακο» που εσύ του πούλησες. Άμα ο άλλος δεν καταλαβαίνει στο τέλος θα βάλει και σένα σε μπελάδες.

  • ANNA K

   Δεν ειναι επαρκως ενημερωμενοι ολοι οι φαρμακοποιοι για το θεμα δυστυχως…
   Η »ψευτικη» αυτη θεραπεια εδωσε λυση στη χρονια ιγμοριτιδα που με ταλαιπωρουσε 14 χρονια – οι απειρες αντιβιωσεις που μου εχουν συνταγογραφησει στο παρελθον ελυναν το προβλημα παροδικα μονο. Εχω 2 χρονια να παρω αντιβιωση, αν και πριν την ομοιοπαθητικη χρειαζομουνα 4-5 φ το χρονο!

   Ο συζυγός μου πηρε ομοιοπαθητικα για τη χρονια γαστριτιδα που τον ταλαιπωρουσε περιπου μια δεκαετια και δεν ξαναχρειαστηκε φαρμακα.

   Ο φανατισμος ειναι λαθος απο οποια κατευθυνση κι αν προερχεται. Η θεραπεια εχει σημασια – οχι ο τροπος που θα το πετυχεις. Για τους λιγοτερο ενημερωμενους παντως ο Ιπποκρατης ηταν ο πρωτος που μιλησε για την ομοιοπαθητικη και μαλλον δεν θεωρειται τυχαια ο πατερας της Ιατρικης

 • Alexander Nikolaidis

  Παρατήρηση: Η λέξη «έρευνα» είναι κάπως άκυρη για τα reviews/meta-analysis/meta studies αφού σε αυτά δεν ερευνούμε κάτι (δεν παίρνουμε νέα πειραματικά δεδομένα) αλλά εξετάζουμε ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Η ορθή Ελληνική ορολογία είναι «Ανασκόπηση ερευνών»
  Κατα τα άλλα ευχαριστώ για το link, αρκετά ενδιαφέρον.

  • GreekSkeptic

   Ευχαριστώ Άλεξ. Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα αυτή την ορολογία, αλλά πλέον δεν θα έχω αυτή τη δικαιολογία.