Ποιοι είμαστε
Αρχική Τεράστια έκπληξη! Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα!ΔΙΑΦΟΡΑ

Τεράστια έκπληξη! Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα!

13 Σεπ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Εντάξει, ας είμαι δίκαιος, δεν είναι καθόλου έκπληξη. Το ξέραμε πως η ομοιοπαθητική είναι ένα τίποτα και δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από το φαινόμενο πλασέμπο.

Τώρα όμως έρχεται μια μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία η οποία ανατρέπει τα δεδομένα και… μπαα, πλάκα κάνω, απλώς επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που ξέραμε.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Αυστραλιανού Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Εθνική Υγεία και Ιατρική Έρευνα (Australian Government’s National Health and Medical Research Council) και δείχνει πως η ομοιοπαθητική δεν είναι τίποτα άλλο από …νερό.

Όπως αναφέρει και ο Guardian, η έρευνα έγινε από 7 διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της ιατρικής και ειδικά στην εναλλακτική ιατρική, οι οποίοι αξιολόγησαν έρευνες σε 68 διαφορετικές παθήσεις για τις οποίες η ομοιοπαθητική προσφέρει “φάρμακο” και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ομοιοπαθητική δεν έχει καμία διαφορά από το φαινόμενο πλασέμπο. Λογικό, μιας και η ομοιοπαθητική είναι νερό με μερικές χρωστικές ουσίες, λίγο άμυλο ή αλκοόλ, ανάλογα την περίπτωση.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ, δωρεάν, σε αρχείο pdf.

Ο λόγος που το συμβούλιο ζήτησε την έρευνα ήταν διότι έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν και ομοιοπαθητικά εμβόλια που διαφημίζονται ως “εμβόλια χωρίς παρενέργειες”. Είναι βέβαια φυσικό να μην έχουν έχουν παρενέργειες αυτά τα εμβόλια, διότι το απλό νερό, στις ποσότητες που προβλέπονται για ένα εμβόλιο (5-10cc), δεν μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Αλλά δεν μπορεί να έχει και θετικές μιας και δεν προσφέρει καμία προστασία από τις αρρώστιες. Έτσι έδειξε και η έρευνα, για άλλη μια φορά.

Ο Αυστραλιανός Ομοιoπαθητικός Σύλλογος ισχυρίζεται πως ασχολείται με όλο τον άνθρωπο και συνυπολογίζει την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής του, κληρονομικούς παράγοντες καθώς και το ιστορικό της αρρώστιας.

Το πρόβλημα είναι πως η έρευνα έδειξε πως ακόμα και συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, η ομοιοπαθητική δεν είναι πιο αποτελεσματική από το πλασέμπο.

Βέβαια, δεν μας χρειάζονταν κάποια έρευνα για να μας πει πως η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα. Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας την απαγορεύουν ούτως ή άλλως όπως έχουμε πει εδώ και εδώ.

Αλλά στα ελληνικά φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ομοιοπαθητικά σκευάσματα μαζί με τα πραγματικά φάρμακα και η ομοιοπαθητική βιομηχανία θα εξακολουθήσει να βγάζει τρελά εκατομμύρια και να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Πριν μου πει κάποιος ότι αφού η ομοιοπαθητική δεν κάνει κακό (όντας νερό) γιατί τη κοντράρω τόσο, ας διαβάσει εδώ (437 διαφορετικές περιπτώσεις) να δει τα αποτελέσματά της.

Εν τω μεταξύ ας ενημερωνόμαστε για αυτά που μας προσφέρει η επιστήμη και ας απορρίπτουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι για το καλό μας.

 

dilution

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής