Άρνηση εμβολίων, επιδημία χαζομάρας.

In Άλλα θέματα, Διατροφή - υγεία by Θοδωρής Μαγουλάς75 Comments

Ούτε θυμάμαι πόσες φορές έχουμε γράψει για το θέμα των εμβολίων. Δεν είμαι ο μόνος βέβαια που τα λέει. Πολλοί επιστήμονες μιλούν για τα εμβόλια και εξηγούν γιατί είναι λάθος να βασίζεσαι στο γεγονός πως τα εμβόλια έχουν νικήσει τις αρρώστιες και να επαναπαύεσαι.

vaccin32-300x266Αλλά το θέμα έχει ξεφύγει. Όλο και περισσότεροι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μύθους και ψέματα που κυκλοφορούν στο Internet.

Ακόμα και στην Ελλάδα έχουμε πλέον ομάδες μέχρι και στο Facebook που οργανώνουν “αντίσταση” στα εμβόλια.

Στην Αμερική, όπου ξεκίνησε αυτή η τρέλα, τα νούμερα έχουν αυξηθεί, αλλά όπως είναι φυσιολογικό, όχι στους φτωχούς και αμόρφωτους, αλλά στα μεσαία και υψηλά στρώματα όπου η ψευδοεπιστήμη (που συνήθως έχει ακριβά προϊόντα) έχει βάλει γερές ρίζες.

Καιρό τώρα οι επιστήμονες λένε πως αν αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων παιδιών, οι αρρώστιες θα αρχίσουν να επιστρέφουν.

Αυτό λοιπόν έγινε και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε!

Από τους Los Angeles Times μαθαίνουμε πως μέχρι τον Ιούνιο, οι υγειονομικές αρχές μόνο της περιοχής του LA, είχαν καταγράψει 356 περιπτώσεις κοκκύτη σε παιδιά και περιμένουν και άλλες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από τον Hollywood Reporter μαθαίνουμε πως τα ποσοστά εμβολιασμού στη περιοχή είναι στο ίδιο επίπεδο με του Νότιου Σουδάν! Μοναδικά πράγματα και βέβαια είναι αναπόφευκτο να έχουμε έξαρση της επιδημίας.

“The kids aren’t all right. Across California, thousands of children and babies are coughing so violently that their bodies convulse, uncontrollably wheezing and fighting to breathe for weeks. Nearly 8,000 pertussis cases have been reported in 2014 to the state’s Department of Public Health as of Sept. 2, and 267 of those patients have been hospitalized, including 58 requiring intensive care.” (Μετάφραση: Τα παιδιά δεν είναι καλά. Στην Καλιφόρνια χιλιάδες παιδιά και βρέφη βήχουν τόσο βίαια ώστε τα σώματά τους τραντάζονται ανεξέλεγκτα καθώς παλεύουν να αναπνεύσουν για εβδομάδες. Σχεδόν 8.000 περιπτώσεις κοκκύτη έχουν αναφερθεί μέσα στο 2014 στο Department of Public Health μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη. 267 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και 58 από αυτούς στην Εντατική.)

Το νοσοκομείο Παίδων του LA έχει δεχθεί από την αρχή του χρόνου 72 περιπτώσεις κοκκύτη. Όπως λέει ο Δρ Jeffrey Bender στον Reporter μερικά παιδιά είναι πολύ σοβαρά και βήχουν τόσο ώστε να καταλήγουν με σπασμένα πλευρά. Οι γιατροί αναγκάζονται να τα διασωληνώσουν προκειμένου να σωθούν ζωές.

Αν αναρωτιέστε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η επιδημία, δείτε το παρακάτω σχεδιάγραμμα, είναι αποκαλυπτικό:

Screen-Shot-2014-09-16-at-10.38.24-PM

Ποιό γονείς είναι αυτοί που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους; Συνήθως αυτοί που πιστεύουν διασημότητες σαν την Jenny McCarthy και τον Rob Sneider που δεν έχουν καμία σχέση με ιατρική αλλά έχουν άποψη για όλα και, δυστυχώς, ακούγονται δυνατά.

Οι γονείς αυτοί, προφανώς δεν θέλουν το κακό των παιδιών τους αλλά οι αποφάσεις τους να μην τα εμβολιάσουν βασίζονται σε προσωπικές ιστορίες και στο γεγονός πως μόνο τα άσχημα νέα, οι περιπτώσεις όπου έχουμε παρενέργειες, εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και όχι οι χιλιάδες ή εκατομμύρια των περιπτώσεων όπου το παιδί δεν έπαθε απολύτως τίποτα.

Το επιχείρημα “αν τα εμβόλια δεν είναι 100% ασφαλή” δεν γίνεται αποδεκτό μιας και δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να είναι 100% ασφαλές, ούτε καν το νερό.

Το άλλο επιχείρημα που λέει πως οι φαρμακοβιομηχανίες βγάζουν τρελά χρήματα από τα εμβόλια είναι επίσης αστείο διότι η νοσηλεία ενός παιδιού είναι σίγουρο πως θα κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο ένα εμβόλιο.

Ξέρω βέβαια πως όλα τα παραπάνω θα πέσουν στο κενό με μερικούς γονείς που έχουν ήδη αποφασίσει πως τα εμβόλια είναι ένα μοντέρνο έγκλημα, οπότε σε αυτούς αφιερώνω το επόμενο βίντεο. Να προειδοποιήσω πως αυτό είναι ένα βίντεο που κλονίζει χωρίς να έχει αίματα ή βία. Όποιος έχει το στομάχι ας το δει. Σε αυτό βλέπουμε ένα μωράκι με κοκκύτη στην εντατική. Βλέπουμε πως βήχει στην αγκαλιά της μαμάς του. Αν και μετά από αυτό το βίντεο κάποιοι γονείς επιμένουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τότε τους αξίζει ότι πάθουν.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Αννα Παλυ
 • Giorgos Zoulis

  Μου κάνει εντύπωση που αυτή η μόδα έχει αρχίσει να έχει τόση απήχηση στην Ελλάδα. Επίσης δε μπορώ να καταλάβω τη μεθοδικότητα με την οποία κάποιοι συνάνθρωποι μας αναλώνονται σε μη υπαρκτά προβλήματα, τα οποία οδηγούν στην επανεμφάνιση προβλημάτων που θεωρούσαμε εξαφανισμένα, ενώ αν διέθεταν ένα κλάσμα αυτού του χρόνου και προσπάθειας θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα ικανότητα ή να εξοικειωθεί με ένα νέο γνωστικό αντικείμενο. Θα μπορούσε να ασχοληθεί με υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι συνάνθρωποί μας. Αναρωτιέμαι μήπως η κατακερμάτιση της έννοιας της συλλογικότητας και η κατακερμάτιση οποιουδήποτε ίχνος σεβασμού προς θεσμούς, φορέων και κυβερνήσεων σε συνδυασμό με μια απεγνωσμένη προσπάθεια για ατομικότητα και προσωπικότητες επιρρεπείς στο άγχος οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές.
  Αυτό που σίγουρα έχω να πω είναι οτι εφόσον οι περισσότερες κυβερνήσεις ανα τον κόσμο δεν παίρνουν θέση για τους εμβολιασμούς, τότε ο καθένας έχει το δικαίωμα ως ενήλικας να αρνείται τα εμβόλια. Δεν ξέρω νομικά αν έχει το δικαίωμα να τα αρνείται για κάποιον που δε μπορεί να αποφασίσει ή να εκφέρει γνώμη. Μάλλον αυτό περιλαμβάνεται στην προηγούμενη πρόταση. Από ηθικής και κοινωνικής πλευράς όμως είναι κατακριτέο. Εφόσον δε θέλει κάποιος να εμβολιαστεί ή να εμβολιάσει τα παιδιά του είναι λοιπόν δικαίωμά του. Είναι όμως δικαίωμα μας να γνωρίζουμε και εμείς ποιοί είστε. Εφόσον διαφωνείται με την αποτελεσματικότητα και αρνείστε την εφαρμογή δε νομίζω οτι τίθεται θέμα ιατρικού απόρρητου. Μην απορρήσετε όμως αν η κοινωνία σας απομονώσει ή αν τα σχολεία και οι άλλοι γονείς δε θέλουν τα παιδιά σας να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν υπάρχει ζήτημα με την προσωπικότητα τους, που μπορεί να είναι εξαίρετη.
  Και μιας και βλέπω οτι παίζει πολύ το ζήτημα της προσωπικής μαρτυρίας, εγώ και η οικογένεια μου είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι και δεν έχουμε ούτε είχαμε κάποιο πρόβλημα υγείας (λόγω των εμβολίων για τις συγκεκριμένες αρρώστιες), ούτε αυτισμό, ούτε ασθένειες που υποτίθεται οτι προκαλούν τα εμβόλια. Είμασταν μάλιστα και από τους τυχερούς στο 99.9% που δεν είχαν αλεργική αντίδραση στα εμβόλια. Μπορώ να πω μάλιστα ότι είμαστε εφυέστατοι και αυτό είναι χαρακτηριστικό που μας το αποδίδει ο περίγυρος μας. Έπεισα άραγε κανέναν;

  ΥΓ: Δεν είδα το βίντεο και δε χρειάζεται. Αν θεωρείται ψυχολογικός εκβιασμός απο κάποιους και οτι η αντίθετη άποψη μπορεί να παρουσιάσει ανάλογα βίντεο, να παραθέσω οτι το βίντεο παρουσιάζει ένα γεγονός με μεγάλη πιθανότητα αν δε γίνει εμβολιασμός, ενώ ένα βίντεο με πρόβλημα αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο είναι κάτι με πολύ πολύ μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί. Επίσης δεν είναι κακό να αμφισβητούμε κάποια πράγματα και να είμαστε κάπως ουδέτεροι αλλά όχι με θέματα που έχουν συντριπτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη μία πλευρά.

 • Stavros Kouris

  Δείτε σας παρακαλώ αυτό το βίντεο από έναν υπέροχο επιστήμονα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τα εμβόλια!

  https://www.youtube.com/watch?v=gwC3nIMSZMU

  • Angelos Papadimitriou

   Υπέροχος επιστήμονας ο Κ. Μουρούτης; Μα καλά, πώς σας πειθουν;
   Για δείτε παρακάτω μια κριτική για όσα λέει για τους εμβολιασμούς:

   https://www.youtube.com/watch?v=vf0C6DKphSA
   https://www.youtube.com/watch?v=q9KQlLWhpV0

   Μάθετε και για τις απόψεις του επιστήμονα για τη διάρκεια της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη ή την ορογένεση κ.λπ.:

   https://www.youtube.com/watch?v=k2yLzQKuPsE

   Στο 20:03 ο κ. Μουρούτης μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι λιγότερο από 7.000 χρόνια πάνω στη γη! Αν έχετε υπομονή να δείτε όλο το βίντεο, θα δείτε κι άλλα ωραία, όπως π.χ. ότι οι οροσειρές (Ιμαλάια, Άλπεις κ.λπ.) δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του κατακλυσμού του Νώε, και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες…

 • snowman_17

  αυτοι που δεν εμβολιαζουν τα παιδια τους το κανουν εκ του ασφαλους….οταν σε μια ταξη ενα παιδακι αναμεσα σε 25 δεν εχει κανει εμβολια, το προστατευουν τα εμβολιασμενα παιδια που το πλαισιωνουν…η «μαγκια» τους ειναι εκ του ασφαλους…..φυσικα, αν το ποσοστο της συγκεκριμενης βλακειας μεγαλωσει, οι αρρωστιες που αποδεκατισαν κοσμο καποτε θα επιστρεψουν και θα «επιλεξουν» αυτους που ειναι χωρις εμβολιο……δυστυχως, το εμβολιο κατα της βλακειας αργει πολυ………

 • ο εφιαλτης του εφιαλτη

  Πιθανές
  Ανεπιθύμητες Ενέργειες: Επισημαίνεται ότι οι Επαγγελματίες Υγείας
  καλούνται να αναφέρουν άμεσα και κατά προτεραιότητα τις ανεπιθύμητες
  ενέργειες μετά τον εμβολιασμό ως εξής

 • Στυλιανή Κοντού Καλλιντέρη
 • Βασίλης

  Σε ό,τι αφορά τη θαλιδομίδη, επιτρέψτε μου να πω κάτι, με το ενδεχόμενο να κάνω λάθος οπότε παρακαλώ διορθώστε με.

  Δεν ξέρω αν ήταν αυτή η αφορμή-αιτία που τα ξεκίνησε όλα, αλλά στις μέρες μας δεν έχω ακούσει να επιτρέπεται σε καμιά έγκυο να παίρνει χάπια, εκτός ίσως από συμπληρώματα (π.χ. ασβέστιο) και αυτά ανάλογα με τον οργανισμό της και αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός.

  Θέλω να πω ότι η «κοινή» (με ερωτηματικό) λογική που υπάρχει στις μέρες μας, πως ό,τι πάρει η έγκυος κατά ένα ποσοστό θα περάσει τον πλακούντα και θα μεταφερθεί στο έμβρυο, ίσως δεν υπήρχε τον καιρό της θαλιδομίδης και έγινε ό,τι έγινε…

  Ίσως πάλι ήταν και θέμα γενικότερης παιδείας, όπου μια φυσική/φυσιολογική διαδικασία (εγκυμοσύνη) περιελάμβανε διαδικασίες (πρωϊνές ναυτίες) που αντιμετωπίστηκαν ως ασθένεια και ελαφρά τη καρδία οι έγκυες πήραν φάρμακο μη ελεγμένο. Φταίει και ο γιατρός που το γράφει/προτείνει/προωθεί/whatever, αλλά στην τελική φταίει και αυτός που το παίρνει.

  Αυτά όσον αφορά το συγκεκριμένο φάρμακο.
  Για τους εμβολιασμούς γενικότερα, οι στατιστικές μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι η συνεισφορά τους ήταν και είναι θετική.

  Απορίας άξιον είναι πάντως πώς μπουκώνουμε τα παιδιά μας με το κάθε φάρμακο που μας γράφει ο παιδίατρος -ενώ όλα τα φάρμακα γράφουν τις πιθανές παρενέργειες, τις οποίες συχνά δε διαβάζουμε κιόλας- και έχουμε μπει με τέτοιο μίσος στη σταυροφορία κατά των εμβολίων… που κι αυτά φάρμακα είναι, άρα η «κοινή» (ξανά με ερωτηματικό) λογική λέει ότι θα έχουν και αυτά πιθανές παρενέργειες.

  Τέλος πάντων, πολλά τα ερωτηματικά και πραγματικά μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η λογική είναι απλή ή όχι. Σίγουρα πάντως δεν είναι και τόσο κοινή. 🙂

  • Noucca Galaktotrofousa

   Τα φάρμακα είναι δραστικές ουσίες που έχουν συγκεκριμένη δράση και προτείνονται ανάλογα με την ασθένεια ή το σύμπτωμα.
   Τα εμβόλια δεν είναι φάρμακα. Είναι σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιριών μεν αλλά περιέχουν κυρίως αδρανοποιημένους/ εξασθενημένους ιούς ή την τοξίνη που παράγουν (πχ εμβόλιο τετάνου). Θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε μια πολύ πιο «φυσική» διαδικασία, αφού κι αν νοσήσουμε κανονικά, θα λειτουργήσουν οι ίδιοι μηχανισμοί: ο οργανισμός θα καταπολεμήσει τον ιό, θα μάθει να κατασκευάζει αντισώματα εναντίον του και θα συνεχίσει να τα φτιάχνει όσο καιρό χρειαστεί ώστε να μην νοσήσει. Σε αντίθεση όμως με τη φυσική νόσηση, το εμβόλιο μπορεί να ενεργοποιήσει την παραγωγή αντισωμάτων χωρίς τον κίνδυνο να περάσουμε όλη τη γκάμα των επιδράσεων του ιού στον οργανισμό.

   Δεν έχω παιδιά για να ξέρω από πρώτο χέρι κατά πόσο τα μπουκώνουν με φάρμακα, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το κάθε φάρμακο και για ποιο λόγο προτείνεται. Στις ιώσεις και τις παιδικές ασθένειες, η αντιμετώπιση είναι μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί δεν δίνουν αντιπυρετικά αν δεν ανεβεί η θερμοκρασία πάνω από τους 38 βαθμούς και ποτέ δεν δίνουν αντιβίωση. Μάλιστα έχουν κάνει και καμπάνια κατά της αλόγιστης χρήσης της. Μπορεί να δώσουν κάποιο αποχρεμπτικό ή αποσυμφορητικό για την αντιμετώπιση της βλέννας, αντιεμετικό ή αντιδιαρροϊκό αλλά είμαι σίγουρη ότι ανάλογα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, μπορεί κάποιος γονέας να ζητήσει να αντικατασταθούν με πιο «φυσικά» γιατροσόφια όπως το «θαλασσινό νερό».
   Αν όμως μιλάμε για πιο ειδικές περιπτώσεις, για μόλυνση του παιδιού από κάποιο μικρόβιο, τότε πρέπει να πάρει γερές δόσεις από το ανάλογο φάρμακο για να καταπολεμήσει την αιτία όσο πιο γρήγορα γίνεται.

   Για το θέμα της θαλιδομίδης δεν έχω επαρκή ενημέρωση για να συνεχίσουμε την κουβέντα, αλλά σκέψου ότι η επιστήμη προχωρά και κάνει διαρκώς νέες ανακαλύψεις. Μπορεί τότε να μην είχαν κατανοήσει καν τον όλο «μηχανισμό» της κύησης, ότι ό,τι καταναλώνει η μητέρα περνάει στο αίμα του εμβρύου και ουσίες που για εμάς θεωρούνται ασφαλείς, για τον μωράκι που τώρα αναπτύσσεται και είναι όσο ένα φασόλι, μπορεί να λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά.
   Γι’ αυτό το λόγο και γενικά αποτρέπουν πλέον τις μαμάδες να παίρνουν φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί σε μεγάλη κλίμακα η επίδραση των φαρμάκων στο παιδί, οπότε ας φυλάμε τα ρούχα μας παίρνοντας όσο λιγότερα γίνεται.

   Όσο για τις οδηγίες του φαρμάκου, συμφωνώ ότι είναι τραγική αμέλεια να μην διαβάζονται. Περιέχει απαραίτητες πληροφορίες, από μια απλή αλληλεπίδραση που ο γιατρός αμέλησε να ρωτήσει, μέχρι συμβουλές υπερδοσολογίας και τις παρενέργειες που μπορεί να είναι από πολύ σημαντικές και να πρέπει να σταματήσουμε τη λήψη του φαρμάκου, ως απλά ενδεικτικές (πχ υπνηλία).
   Δε θα ξεχάσω ποτέ το περιστατικό στο σπίτι μου, που ο ένας καλεσμένος μου έδωσε στον άλλο mesulid, κανείς δε διάβασε το χαρτί που λέει ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ασπιρίνη και τρέχαμε 1 το πρωί στα νοσοκομείο γιατί έπαθε αλλεργικό σοκ.

   • Βασίλης

    Όσο ζω μαθαίνω…
    Ειλικρινά σας ευχαριστώ, και για τις πληροφορίες και για τις διορθώσεις.

 • Γιάννης Κουσίδης

  Είναι σαν να περιμένεις να σου πει ο χασάπης να σταματήσεις να παίρνεις κρέας λόγω της χοληστερίνης !!!

 • alekan

  Τελικά αυτές οι βόλτες στα νοσοκομεία παίδων, τι σε κάνουν να καταλαβαίνεις ρε παιδιά; Ρωτάω γιατί έχω προβλήματα κατανόησης σε πολλά πράγματα, και αυτό το «σε κάνουν να καταλάβεις πολλά», μου ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο.

 • Γιάννης Κουσίδης

  Μπορείτε να μου εξηγήσετε το γεγονός πως ; εάν και ο πληθυσμός στην Ελλάδα παραμένει σχετικά σταθερός ενώ τα νοσοκομεία και η κλινικές όλο και πολλαπλασιάζονται …… γιατί δεν μας χωράνε ; ξέρω πως θα σας είναι δύσκολο καθώς ένα ποστ η και 5-6 σχόλια δεν είναι αρκετά …. καλά θα κάνετε να το καταλάβετε και εσείς και να σταματήσετε να είστε απολύτοι με επιλεγμένες αναρτήσεις και βίντεο !!! Υπάρχουν πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τις παρενέργειες και τον συσχετισμό σημερινών ασθενειών με τα εμβόλια , ασθένειες που έχουν ξεπερασει πλέον το όριο ώστε αυτές να αποκαλούνται πανδημία !!!!! Έχω την περιέργεια να δω το πινακάκι εμβολιασμένων παιδιών με τις αυτοάνοσες ασθένειες από παιδικούς καρκίνους , αυτισμό και πολλά αλλά !!! Αυτά θα δημοσιευτούν άραγε ποτές ;

  • αντιπροβατο

   ΠΕΣ ΤΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ
   Βαρεθηκα πια να ακουω τους «επιστημονες»

  • Noucca Galaktotrofousa

   Θα ήθελες να σχολιάσεις αυτό το πινακάκι;

   Μπορώ επίσης να σου φτιάξω ένα πινακάκι που να δείχνει τα ποσοστά διάγνωσης υπέρτασης και τα ποσοστά αλουμινίων στα παράθυρα. Από τότε που αρχίσαμε να αποφεύγουμε τα ξύλινα κουφώματα, εκτοξεύθηκε η υπέρταση. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα πέρα από μια σύμπτωση. Χρειάζομαι την Επιστήμη να μελετήσει αν υπάρχει πραγματικός συσχετισμός. Έχεις επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η ένεση με έναν αδρανοποιημένο ιό μπορεί να προκαλέσει δεκάδες κακά της μοίρας; Γιατί είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς 5 ml μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλο κακό. Μέχρι και το σύνδρομο Down τους προσάπτουν!

   • αντιπροβατο

    ΤΡΙΧΕΣ….ΑΚΥΡΟ

    • Noucca Galaktotrofousa

     Μα γιατί είναι άκυρο το δικό μου παράδειγμα και δεν είναι άκυρο το «1 ώρα/1 μέρα/1 μήνα/23 χρόνια μετά το εμβόλιο εμφάνισε αυτισμό/επιληψία/καρκίνο/γκρίνια στο φαγητό (picky eating)/οστεοπόρωση/ΣκΠ/αδυναμία συγκέντρωσης/σύνδρομο Down/δυσανεξία γλουτένης/άσθμα/έκζεμα/αυτοάνοσο/σακχαρώδη διαβήτη/δυσλεξία/Αλτσχάιμερ»;

  • snowman_17

   …για το Τσερνομπιλ, τα φυτοφαρμακα, τους καταλυτες και την τρυπα του οζοντος εχεις ακουσει κατι ποτε??!!!! ο καρκινος τι σχεση εχει με τα αυτοανοσα?? !!!!! επισης, θα πρεπει να γνωριζεις, οτι σε ολη την Σκανδιναβια, η σκληρυνση κατα πλακας (αυτοανοσο) εχει μηδενικα ποσοστα και σε πληροφορω οτι ολα τα παιδακια εκει εμβολιαζονται….μπορεις να μας «ανεβασεις» μια ερευνα με βιβλιογραφια – παντα – απο βιολογο η γιατρο που να σχετιζει καποιο εμβολιο με καρκινο και αυτοανοσα?? επειδη εγραψες οτι υπαρχουν πολλες…για ανεβασε μια να την διαβασουμε κι εμεις……περιμενω…..

 • δημητρης

  σοβαρευτειτε δεν ειναι μοδα ρωτηστε και μερικους γιατρους ενναλακτικους και μη και μετα βγαλτε ανακοινωση,το θεμα ειναι συνθετο και στην πραγματικοτητα καπου στη μεση,κοιτας τα υπερ και τα κατα καθε εμβολιου με την αντιστοιχη παθηση και αποφασιζεις και οχι δεν θα αποφασιζει το κρατος για τα παιδια μας.

 • Konstas

  Να ξεκαθαρίσω ότι δεν γράφω προς υπεράσπιση του site γενικώς, γράφω αποκλειστικά επειδή θεωρώ την θέση του site στο θέμα αυτό απόλυτα σωστή.

  Καταλαβαίνω την οπτική σου γωνία, αλλά θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές του θέματος των εμβολίων με την περίπτωση του θέματος υγείας σου. Αυτές ακριβώς οι διαφορές είναι που επιβάλλουν την τόσο αυστηρή στάση που πρέπει να κρατάει κάποιος. Εξηγούμαι :

  Αποδέχομαι πλήρως το σκεπτικό σου περί φαρμακευτικών εταιρειών. Αποδέχομαι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο σε οποιονδήποτε τομέα. Η διαφορά όμως είναι ότι εάν αμφισβητούμε κάτι θα πρέπει να το αμφισβητούμε για τους σωστούς λόγους. Εάν ακολουθούμε (ή δεν ακολουθούμε) κάποια πρακτική, επίσης θα πρέπει να το κάνουμε για τους σωστούς λόγους. Και όσο πιο ισχυρό είναι κάτι που αμφισβητούμε, τόσο πιο ισχυρές πρέπει να είναι και οι αποδείξεις των ισχυρισμών μας (extraordinary claims require extraordinary evidence).

  Π.χ. στην περίπτωσή σου… έπραξες όπως θα έπρεπε να πράξει κάποιος λογικός, νουνεχής, μη ανόητος άνθρωπος; Από όσα αναφέρεις φαίνεται πως ναι.
  α) Ακολούθησες μια πρακτική η οποία επιστημονικά φαίνεται να παρουσιάζει αποτελέσματα. Είμαι άσχετος με το θέμα και έκανα μια γρήγορη έρευνα στο google για επιστημονικά άρθρα/έρευνες που να συσχετίζουν την διατροφή vegan με καλά αποτελέσματα στον διαβήτη. Βρήκα χωρίς κόπο, αμέσως, μεγάλο πλήθος και από αυτά, όσα διάβασα, παρουσιαζαν θετικά αποτελέσματα. Επομένως δεν ακολούθησες μια κομπογιαννίτικη οδό αλλά μια επιστημονική οδό.

  β) όπως είπες και ο ίδιος, δεν βασίστηκες με θρησκευτική πίστη στην πρακτική αυτή, αλλά συνέχισες τα φάρμακά σου, μέχρι που στα έκοψε ο ίδιος ο γιατρός, όταν είδε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητα.

  γ) Δεν είχες να χάσεις ουσιαστικά τίποτε με το να δοκιμάσεις την διατροφή αυτή. Εφόσον φρόντιζες να είναι ισορροπημένη, το χειρότερο που μπορούσες να πάθεις θα ήταν να δεις ότι τελικά δεν κάνει τίποτε και ότι στερήθηκες τον γάλα από το καφέ σου αδίκως για τόσο καιρό. (Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό κάποιοι ιατροί σου έλεγαν ότι θα πεθάνεις).

  Πάμε τώρα στα εμβόλια. Υπενθυμίζω ότι το θέμα μας δεν είναι κάποιο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ εμβόλιο (εκεί να το συζητήσουμε, ανάλογα με τα στοιχεία που έχουμε για το συγκεκριμένο εμβόλιο), αλλά γενικά η πρακτική του εμβολιασμού.
  α) Από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επιστημονική έρευνα που να καταλήγει στο ότι ΓΕΝΙΚΑ η πρακτική του εμβολιασμού κάνει κακό. Αντίθετα, η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται συντριπτικά ότι η πρακτική του εμβολιασμού έχει απαλείψει πολλές ασθένειες και είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπου.

  β) Η πρακτική του μη εμβολιασμού δεν προτείνει κάποιο άλλο μέσο ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού που θα αντικαταστήσει τα εμβόλια, απλά λέει «μην κάνετε εμβόλια».

  γ) και το κυριότερο, δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής του μη εμβολιασμού μέχρι να δεις αν αποδίδει ή όχι (ενώ στην περίπτωσή σου υπήρχε η δυνατότητα δοκιμής της διατροφής, χωρίς ουσιαστικό κίνδυνο εφόσον συνέχιζες την αγωγή σου). Ή κάνεις εμβόλια ή δεν κάνεις και αποδέχεσαι το ενδεχόμενο να αρρωστήσεις σοβαρά εφόσον τελικά η πρακτική του μη εμβολιασμού είναι λάθος.
  Τα πράγματα δε είναι χειρότερα όταν δεν λαμβάνεις την απόφαση αυτή για τον εαυτό σου, αλλά για κάποιον άλλον, όπως το παιδί σου.

  Με λίγα λόγια, οι εν γένει αρνητές των εμβολίων προβάλλουν ένα extraordinary claim, χωρίς τα ανάλογα στοιχεία και η πεποίθησή τους αυτή μπορεί να βλάψει σοβαρά τους ίδιους και τους άλλους. Αυτό είναι το αντίθετο της λογικής, δηλαδή ανοησία.

 • Konstas

  Νομίζω ότι χάνετε την ουσία του θέματος. Ουσιαστικά κατηγορείτε το site επειδή ήταν κατηγορηματικό, σε σημείο «αυθεντίας» στο θέμα των εμβολίων. Όμως στο θέμα αυτό το site έχει απόλυτο δίκιο και ορθά έχει τόσο απόλυτο τίτλο. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι :

  Το θέμα του άρθρου δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο, κάποια συγκεκριμένη ουσία, αλλά γενικά η πρακτική του εμβολιασμού. Όπως είπατε και ο ίδιος, στο παρελθόν υπήρχαν ουσίες που χρησιμοποιούνταν χρόνια και τελικά αποδείχθηκαν επιβλαβείς. Ίσως το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα (ίσως και όχι, λόγω αυξημένων ελέγχων και προόδου της επιστήμης, αλλά ας δεχθούμε σαν πιθανότητα ότι θα μπορούσε να συμβεί).

  Και λοιπόν; Αν βρεθεί ότι κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο είναι επιβλαβές αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε γενικά τον εμβολιασμό, με τον φόβο ότι αφού ένα ήταν επιβλαβές τότε μπορεί να είναι όλα; Κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της υγείας της ανθρωπότητας;

  Το site καυτηριάζει την τάση άρνησης γενικά του εμβολιασμού. Και τέτοια γενική τάση, που αφορά σε ΟΛΑ τα εμβόλια, δηλαδή, με απλά λόγια, να πει κάποιος «εγώ αρνούμαι να εμβολιάσω το παιδί μου» είναι πραγματικά «επιδημία χαζομάρας»

 • GreekSkeptic

  Φίλε Ηλία,

  Θα τα πάρω από την αρχή.

  Είμαι αγοράκι. Η ανωνυμία υπάρχει για προστασία δική μου και των αγαπημένων μου από τις ορδές των βαρβάρων που διαφωνούν με τα άρθρα μου, ειδικά αυτά για τη θρησκεία που γράφω στο blog μου και όχι εδώ, αλλά και μερικά με πολιτικό περιεχόμενο. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα υπάρχουν πολλά άτομα που πιστεύουν πως η ελευθερία στην έκφραση περιορίζεται και οριοθετείται από τις δικές τους ευαισθησίες. Μερικοί από αυτούς δεν σταματούν στις απειλές και θα προχωρούσαν και σε άλλες κινήσεις αν είχαν άλλες πληροφορίες. Μεταξύ μας τώρα, αν πραγματικά θες αρκετά, δεν είναι και πολύ δύσκολο να βρεις ποιός είμαι.

  Με τη σειρά λοιπόν:

  1. Δεκτή η παρατήρηση. Δεν έχει σχέση με τα εμβόλια.

  2. Μπορεί να έχετε δίκιο. Δεν έχει σχέση με τα εμβόλια.

  3. Δεν είναι αυτό το πρώτο άρθρο που γράφω για το θέμα. Άλλα έχουν περισσότερε λεπτομέριες, ή συνδέσμους που οδηγούν σε αυτές τις λεπτομέριες. Το επιχείρημα περί προστασία μόνο από 7 υπότυπων πνευμονιόκοκκου δεν το καταλαβαίνω. Αν δεν μπορούμε να προστατευτούμε από όλα, δεν πρέπει να προστατευόμαστε από κανένα; Μάλλον δεν λες αυτό.

  4. Ναι στο μισό σχόλιο. Ποτέ δεν υπερασπίστηκα ούτε τους γιατρούς ούτε τις φαρμακοβιομηχανίες. Σίγουρα γίνονται και κατευθυνόμενες έρευνες. Αλλά κανένα ψέμα δεν ζει για πάντα, όπως έχει δείξει η ιστορία. Τα παραδείγματα που αναφέρεις στο προηγούμενο σχόλιο είναι χαρακτηριστικά και τα εμβόλια είναι σε κυκλοφορία τόσα χρόνια, που το ψέμα θα είχε φανεί, αν υπήρχε.

  5. Τί σύμπτωση. Όλα αυτά τα έχω ακούσει παραπάνω από μία φορές. Από την άλλη νιώθω ασφαλής διότι είμαι άθεος οπότε όσο και να παρακαλάς το θεό…αλλά αστιεύομαι.
  Σε άλλο άρθρο μου είχα μιλήσει για τη τρομολαγνεία και πόσο μας αρέσει να στεκόμαστε σε φοβίες που δεν επηρρεάζουν πραγματικά τη ζωή μας. Πχ, αναφέρθηκα στη φοβία απαγωγής του παιδιού από ξένο και έδειξα με νούμερα πόσο απίθανο είναι. Κατέληξα λοιπόν πως το να φοβάσαι κάτι τόσο απίθανο και να αφιερώνεις δυσανάλογα πολλές δυνάμεις στο να το αντιμετωπίσεις είναι λάθος. Το ίδιο ισχύει και με τα εμβόλια μιας και η πιθανότητα παρενέργειας είναι εξαιρετικά μικρή. Για το άλλο άρθρο, αν θες να το διαβάσεις ψάξε εδώ ή στο blog μου «τρομολαγνεία».
  Αυτό το παιχνίδι με τα ποσοστά είναι ατυχές. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο, ΤΙΠΟΤΑ, που να είναι 100% ασφαλές. Με τη λογική που ακολουθείς θα πρέπει να κόψεις σχεδόν τα πάντα, μέχρι και τη τροφή και το νερό. Δεν ξέρω εσύ, αλλά εγώ δεν ζω με το φόβο.

  6. Περίεργο, θα έλεγα πως είσαι, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Περι φαρμακοβιομηχανιών τα είπα, περί κέρδους…πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα όπου το κέρδος και η λέξη»κερδοσκοπία» είναι βρισιές. Αυτό παραμένει άλυτο μυστήριο για εμένα (μπα, όχι και τόσο, αλλά εδώ δεν κάνουμε πολιτική). Όσο για το κόστος νοσηλίας σε σχέση με αυτό των εμβολίων, κάνεις λάθος και μια λεπτομερή ματιά στα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών θα σου δείξει πως άνετα κόβουν τα εμβόλια χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα το bottom line τους.

  Δεν ζήτησα να είμαι στο απυρόβλητο. Πως θα μπορούσα να το κάνω αυτό όταν εκτίθεμαι με άρθρα σε κάθε λογής ανθρώπου, από λογικούς μέχρι σχιζοφρενείς;
  Όσο για κέρδος, άστα. Από το blog δεν έχω πάρει «μία» μιας και ότι διαφημήσεις έχει είναι της WordPress και η αναγνωσιμότητά του είναι περίπου 200 την ημέρα. Ψίχουλα, αλλά δεν έχω σέξυ θέμα. Μόνο κόστος έχει.
  Εδώ σε αυτό το site δεν έχω πληρώσει κάτι, αλλά ο Ελλινικα Hoaxes που έχει πληρώσει, έχει δώσει πολλά και έχει πάρει πίσω και αυτός μόνο ικανοποίηση και βρισιές.
  Όσο για το μέλλον, ελπίζω σύντομα να μου κόψει καμιά επιταγή η Monsanto, η Bayer και η Syngenta γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα, ο μεγάλος θέλει τζούντο και η μικρή χορό, οπότε κόβει ο μπαμπάς τα τσιπς και τις Pepsi μέχρι νεωτέρας.

  Greek Skeptic (ανώνυμα)

 • Ηλίας Χόντος

  Αν δε κανω λαθος η γερμανική εταιρεία Μπάγερ κυκλοφόρησε την ηρωίνη ως σιρόπι για τον βήχα. Η διαφημιστική καμπάνια της, είχε βασιστεί στο ότι το νέο φάρμακο δεν ήταν εθιστικό…..

  Να φανταστω οτι τοτε οποιος τολμουσε να πει το αντιθετο ηταν λατρης των θεωριων συνομωσιας της εποχης και εθετε τους συνανθρωπους του σε θανασιμο κινδυνο, οπως μας δειχνει το πιο πανω βιντεο που παραθεσατε… Ποσα χρονια περασαν μεχρι ο γερμανικος κολοσσος να πει: «ουπς λαθος!» Ποσων ανθρωπων η ψυχοσωματικη υγεια καταστραφηκε;
  Να μη σας κουρασω, 40 ολοκληρα χρονια!!! Επι 40 χρονια η Μπάγερ θησαυρισε τσαλαπατωνττας ανθρωπινες ψυχες! Και για να μην κουρασω πολυ τους ενθερμους HOAXBusters, σας πληροφορω οτι ολα αυτα τα χρονια γινονταν «ερευνες» για την αποδειξη του αντιθετου, ομως ως δια μαγειας τα αποτελεσματα εβγαζαν οτι η ηρωινη ΔΕΝ ειναι εθιστικη!!!!

  Κατι αλλο φανταζομαι πως αναμεσα μας κυκλοφορουν καποιοι ηλικιωμενοι χωρις χερακια, ή με ατροφικα μελή. Καποτε αυτοι ηταν παιδακια, τα λεγομενα «παιδια της θαλιδομιδης». Αν το 1957 καποιος ταπεινος εβγαινε και κατηγορουσε τη θαλιδομιδη ως υπαιτια της φωκομελειας, θα καιγονταν στην πυρα της χλευης ως συνομοσιολατρης και φαντασιοπληκτος. Θα εβγαιναν οι ενθεμοι ΗΟΑΧBusters της εποχης και θα έλεγαν οτι εχουν γινει μελετες επι μελετων απο την Chemie Grünenthal πριν βγει στην κυκλοφορια.
  Θα εβαζαν και ενα βιντεακι με μια εγκυο να ζαλιζεται και να κανει εμετους λεγοντας «ποια απο εσας ασπλαχνες μητερες θελετε να βλεπετε τον εαυτο σας να ειναι σε αυτη την αθλια κατασταση και ταλαιπωρειτε και το εμβρυο σας;»

  Πριν μου κολλησετε την ταμπελα του συνομωσιολατρη, σκεφτειτε μονο τις 10.000 μανουλες που αντικρυσαν τα μωρακια τους ως τερατα ή πτωματα!

  Αν θελησετε, εχω δεκαδες παραδειγματα φαρμακων και εμβολιων που αποσυρθηκαν μετα απο χρονια χρησης σε ανθρωπους. Μια γευση μονο! Η Novartis το 2009 απεσυρε προληπτικά δύο παρτίδες εμβολίων κατά της μηνιγγίτιδας C, τα οποία είχαν διατεθεί στη Βρετανία. Μεχρι να γινει η αποσυρση ποσα παιδακια εκτεθηκαν στις παρενεργειες του; Σιγουρα οχι το δικο σας 😉

  Τελος θα σας εξηγησω γιατι μπηκα στον κοπο να γραψω. Δεν ειμαι ειδικος και δεν μπορω να αποδειξω αν τα εμβολια βλαπτουν οι οχι. Αυτο που με ενοχλησε αφανταστα στο αρθρο σας ηταν το βιντεακι με το μωρο που βηχει με το λαικιζον σχολιο:
  «Αν και μετά από αυτό το βίντεο κάποιοι γονείς επιμένουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τότε τους αξίζει ότι πάθουν.»

  Ηταν ενας καθαρος ψυχολογικος εκβιασμος, που, αν μη τι αλλο με βαζει σε σκεψεις. Θα επρεπε να μεινετε μονο στην παραθεση στοιχειων. Δυστυχως δεν κατεχετε την απολυτη αληθεια και ουτε σας κανει αυθεντιες το γεγονος οτι εχετε καταριψει καποια κραυγαλεα HOAXES.

  Με εκτιμηση
  Ηλίας Χόντος

  • GreekSkeptic

   Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα είναι άστοχα. Οι έρευνες που δεν γίνονται από φαρμακευτικές αλλά από ανεξάρτητα εργαστήρια δείχνουν την αποτελεσματικόττητα των εμβολίων.

   Η ιστορία δείχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

   Οι ανεξάρτητες κρατικές αρχές όλων των χωρών λένε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

   Τα παραπάνω επιχειρήματα θα είχαν νόημα αν οι φαρμακοβιομηχανίες κέρδιζαν περισσότερα από τα εμβόλια από τα φάρμακα που πουλούν όταν ένα παιδί νοσηλεύεται. Αλλά δεν γίνεται αυτό.

   Είναι τέλεια τα εμβόλια; Όχι. Είναι τέλειες οι φαρμακευτικές; Όχι.
   Ήταν το βίντεο ψυχολογικός εκβιασμός; Όχι. Ήταν και είναι μια πραγματικότητα που επιλέγουμε να αγνοούμε και να βασίζουμε τη γνώμη μας σε δήθεν επιχειρήματα σαν αυτά που παρουσιάσατε που δεν απαντούν στο πραγματικό θέμα του άρθρου, αλλά προωθούν άλλες θέσεις που έχουν νόημα μόνο αν αλλάξουμε το θέμα.

   Το θέμα όμως είναι και παραμένει: το να αρνούμαστε τα εμβόλια είναι λάθος και δεν έχετε λογικά επιχειρήματα για το αντίθετο. Ούτε ένα.

  • αντιπροβατο

   +100000000000000000000000000000000000000
   RESPECT αδερφε

  • Alexander Nikolaidis

   To μακρινό 1898 που ανακαλύφθηκε η ηρωίνη, το μοναδικό εναλλακτικό κεντρικός δρων αντιβηχικό (που όντως σταματούσε τον βήχα) ήταν η μορφίνη/όπιο. Μπορεί σήμερα να λέμε ότι σιγά τα λάχανα για ένα αντιβηχικό σιροπάκι κάνουμε έτσι, αφού είμαστε συνηθησμένοι να πηγαίνουμε στο φαρμακείο και να πέρνουμε ένα Sinecod, αλλά μιλάμε για μια εποχή που οι άνθρωποι πεφταν σαν τις μύγες από χρόνιες ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση, που έφερναν εντονοτατο και επόδυνο βήχα που καθιστούσε τους ασθενείς ανίκανους ακόμα και να κοιμηθούν.. Τα πρώτα αντιβιοτικά που έσωσαν εκατομμύρια ζωές έκαναν την εμφάνιση τους πολύ πολύ μετά 34 χρόνια αργότερα, στα εργαστήρια της κακιάς Bayer. Σε σχέση με το εναλλακτικό φάρμακο της εποχης-μορφίνη- το οποίο τότε πολούνταν ελεύθερο σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και ήταν αντιβηχικό και παυσίπονο πρώτης γραμμής για χιλιάδες χρόνια, η ηρωίνη είχε κάποια αδιαμφησβήτητα πλεονεκτήματα(χαμηλότερη δ’οση, λιγότερες περιφερειακές παρενέργειες) και κάπου εκεί στην χαρά τους στην Bayer, όντας σε μια εποχή που η ίδια η έννοια του χημικού δεσμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα ήταν άγνωστη, θεώρησαν ότι έφτιαξαν ένα τελείως διαφορετικό μόριο που δεν θα είχε καμία από τις παρενέργειες της μορφίνης. Τότε βλέπετε δεν είχαμε FDA, WHO, clinical trials κτλ. Βασικά σχεδόν δεν είχαμε συνθετικά φάρμακα, τα μοναδικά ήταν η ασπιρίνη και η μορφίνη.
   Οι πρώτες αναφορές για την δημιουργία ανοχής στην ηρωίνη ξεκίνησαν μόλις έναν χρόνο μετά, το 1899. Κανένας από αυτούς δεν χλευάστηκε, καθότι ήταν άνθρωποι του τομέα που μιλούσαν με δεδομένα και όχι αρλούμπες. Τα αμέσως επόμενα χρόνια άρχησαν να πληθαίνουν οι αναφορές στον επιστημονικό κόσμο για δημιουργία εθισμού. Αν και η επιστημονική κοινότητα εξακολουθούσε να βλέπει το φάρμακο θετικά, γιατί απλά απουσιάζαν οι εναλλακτικές επιλογές. Το 1906 εγκρίθηκε ως φάρμακο από τον Αμερικανικό οργανισμό υγείας με την προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Η Bayer σταμάτησε να απράγει ηρωίνη το 1914, το οποίο είναι κατιτής νωρίτερα από 40 χρόνια. Το 1924 απαγορεύτηκε η παραγωγή και πώλησή της στις ΗΠΑ για οποιονδήποτε σκοπό.

   Όσον αφορά πάλι την θαλιδομίδη, το 1957 η έννοια ότι κάποιο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις ήταν άγνωστη αφού δεν υπήρχαν τερατογόνα φάρμακα(μόνο για το αλκοόλ υπήρχαν κάποιες υπόνοιες). Έτσι δεν γινόταν έλεγχος σε κανένα φάρμακο προτού την κυκλοφορία του για τερατογενέσεις. Οι αναφορές για τερατογενέσεις σε εγκύους ήταν πολλαπλές τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και τα ΜΜΕ της εποχής. Κανένας χλευασμός, αποκρυψη κτλ. δεν υπήρξε γιατί απλά είχαμε για ένα μετρησιμο φαινόμενο με αδιαμφησβήτητα στοιχεία και στατιστική βεβαιώτητα. Έτσι 4 χρόνια μετά η θαλιδομίδη αποσύρθηκε.

   Βεβαίως η επιστήμη κάνει λάθη, ειδικά όταν προχωράει σε τομείς άγνοστους γι αυτήν. Αλλά αντί να τα παραει γιατί «τσαλαπάτησε ανθρώπινες ψυχές» προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το όφελος εξαλείφωντας το ρίσκο. Έστι σήμερα έχουμε FDA, clinical trials, δοκιμές σε πειραματόζωα, in vitro tests, κίτρινες κάρτες , pubmed και δεν συμμαζεύεται.

   Δεν ξέρω τι ακριβώς έπαιζε στο κεφάλι των ερευνητών της Bayer το 1898 και αν αποσκοπούσαν στο να «θησαυρίσουν τσαλαπατώντας ανθρώπινες ψυχές», αν απλά ήταν χαρούμενοι γιατί πιστεψαν ότι ανακαλύψαν ένα θαυματουργό νέο φάρμακο που θα έκανε καλό στην ανθρωπότητα, ή κάτι ενδιάμεσο, αλλά προσωπικά χαίρομαι που αντί να κάνουν χαρακίρι προχωρήσαν στην ανακάλυψη των πρώτων αντιβιοτικών που οδήγησαν στα σημερινά αντιβιοτικά.

 • threedi

  Στους ένθερμους οπαδούς των εναλλακτικών θεραπειών που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, απλά τους παροτρύνω να διαβάσουν και να μάθουν ποιες αρρώστιες που προηγουμένως αποδεκάτιζαν πληθυσμούς ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ χάρη των εμβολίων

 • θανασης

  εσεις που ειστε υπερ των εμβολιων απο ποτε εχετε να κανετε εμβολιο?

  • GreekSkeptic

   Αν θυμάμαι καλά πέρισυ που έκανα αυτό της γρίπης. Αλλά τα παιδιά μου και τα δύο είναι πλήρως εμβολιασμένα.
   Κάτι άλλο που να τραβάει τη συζήτηση μακριά από το θέμα της αδιαμφισβήτητης επιδημίας που θερίζει και να το εστιάζει σε εμένα που είμαι ο αγγελιοφόρος; Περιμένω με αγωνία.

  • Λόγο αποστολής στο εξωτερικό, ο ΕΣ μου πέρασε ένα χέρι, με ότι εμβόλιο κυκλοφορεί εις διπλούν.
   Λες αν είναι από εκεί η τρέλα που κουβαλάω; Όχι ότι πριν ήμουν εντελώς καλά αλλά κουβέντα να γίνεται. Εσύ κυp Θανάση πως τα πας με τα εμβόλια; Οικογένεια, παιδιά, σκυλιά;

   • θανασης

    μπα ουτε ενα δεν εχω κανει στα παιδια μου συγνωμη κιολας

    • Melinik

     Μη ζητας απο εμας συγγνωμη!! Κρατα τες, ισως σου χρειαστουν για τα παιδια σου!! Ευχομαι να ειστε τυχεροι…

     • θανασης

      και εγω ευχομαι να γλυτωσετε απο πολλες αρρωστιες που κυκλοφορουνε …μια βολτα στο παιδων θα καταλαβεις πολλα

     • Melinik

      Στο παιδων ειδα και παιδια με φυματιωση!! Τα δικα μου δεν θα κολλησουν..
      Για τα δικα σου παλι, δεν ξερω.. Ελπιζω να ειναι τυχερα..

     • θανασης

      μυαλο γαυρου νομιζει οτι εχει εμβολιασει το παιδι του κατα της φυματιωσης….σιγουρα ψηφισες μαρινακη για δημοτικο συμβουλο

   • Alexander Nikolaidis

    Αχ αυτα τα εμβόλια του στρατου… Ομορφες αναμνησεις….. Τι ληγμενη φετα 5ετιας στο συσσίτιο, τι γκοτζιλας, μεχρι καιβαπο τον ΠΡΑΣΣΑ έφαγα και τιποτα…. βραχος!

  • Ανδρέας

   O παππούς μου είχε κάνει φαντάρος εκείνο το εμβόλιο… ξέρετε…. για τις ανδρικές …»εξάψεις», αλλά τον έπιασε μετά από καμια 50αριά χρόνια!

   • Alexander Nikolaidis

    Εγω νόμιζα οτι ηταν συτο το βότανο στο τσαι.

 • παλαδινος

  καλα οι (νεο)ελληνες ειναι φοβεροι! Αντιαμερικανοι μεχρι το κοκαλο αλλα μολις δουν μια μπαρουφα απο την αμερικη πανε και την αντιγραφουν αμεσως. Τα καημενα τα παιδακια σκεφτομαι

  • αρης

   τα παιδακια να τα σκεφτεσε και οταν τα τραβανε ενεση χωρις κανεναν σοβαρο λογο.Ενω σφυζουν απο υγεια τα πατε καθε μηνα στον παιδιατρο για την προβλεπομενη και βεβαια προαιρετικη ενεση…αν χτυπα ξυλο παθει κατι το παιδι απο το εμβολιακι ο γιατρος που σε συμβουλευσε νιπτει τας χειρας του…ποσοι γονεις ακουσαν το κλασσικο «τι να σας πω πρωτη φορα βλεπω τετοια αντιδραση σε εμβολιο»

   • GreekSkeptic

    Διαβάστε άλλα άρθρα μας σχετικά με τις στατιστικές που δείχνουν πόσο μικρό είναι το ποσοστό των παιδιών που έχουν παρενέργειες από εμβόλια και πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των παιδιών που ενώ δεν είναι εμβολιασμένα κινδυνεύουν από αρρώστιες που έχουμε μέχρι σήμερα εξαφανίσει από τη χώρα μας.

    Αν το άρθρο αυτό δεν είναι αρκετο για να σας ταρακουνήσει ως γονιό, τότε φοβάμαι πως οποιοδήποτε σχόλιο ή επιχείρημα θα πέσει στο κενό.

    Η επιμονή μας να ψάχνουμε τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αποκλειστικά και μόνο τη δική μας άποψη θα μας στοιχιώνει για πολύ ακόμα φοβάμαι.

    • luminous

     Η κατανόηση της ιολογίας μας εξηγεί, γιατί οι ιοί υπάρχουν πραγματικά, και τι κάνουν πραγματικά στο σώμα. Στην πραγματικότητα ο σκοπός τους είναι η προστασία του ξενιστή, ο καθαρισμός το σώματος από τα απόβλητα, καθώς και η άρση των εμποδίων για τη βέλτιστη λειτουργία των κυττάρων. Αυτό είναι που υποτίθεται ότι πρέπει να μαθαίνουν στις ιατρικές σχολές, αλλά δεν το κρίνουν απαραίτητο.

     • Ροζ τοστιερα

      Ναι καλε…Και ο HIV προστατευει τους οργανισμους…

   • Melinik

    Επειδη εγω ΕΙΜΑΙ γονιος (και μαλιστα δις) σου λεω οτι δεν το εχω ακουσει ΠΟΤΕ!!!
    Και μιλαμε καθε μερα σε παιδικες χαρες και πλατειες με αλλους γονεις!

    Λιγο πυρετο και ψιλο προβληματα, που στα λενε και τα ξερεις εκ των προτερων.
    Αλλωστε, τα εμβολια ειναι ουσιαστικα η αρρωστια εξασθενημενη για να αποκτησεις αντισωματα!! Συνεπως, ειναι μεσα στο.. παιχνιδι να αρρωστησεις. Επισης, δεν ειναι καθε μηνα. ΕΙναι μια σειρα εμβολιων που κανει το παιδι και επαναλαμβανονται μετα απο καποια χρονια. Παντως, αν το παιδι παθει π.χ ανεμοβλογια ή φυματιωση, η ταλαιπωρια του θα ειναι απειρως μεγαλυτερη απο ενα τσιμπηματακι!!

    • θανασης

     εκτος απο παιδικες χαρες και πλατειες μια βολτα στο παιδων θα αναθεωρουσε πολλες φανατικες αποψεις σου

     • GreekSkeptic

      Δεν καταλαβαίνω γιατί εσείς οι αρνητές των εμβολίων επιμένετε να χρησιμοποιείτε το επιχείρημα «ξέρω 10-20-100 παιδάκια που αρώστησαν από εμβόλιο», ένα επιχείρημα που είναι λάθος, αλλά αν σας πω εγώ πως ξέρω εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που δεν έπαθαν τίποτα, δεν το δέχεστε. Αν θέλετε να παίξετε το παιχνίδι των αριθμών τότε χάνετε, αλλά αντί να παραδεχθείτε το λάθος του επιχειρήματός σας, απλώς «μετακινείτε τον στόχο» και λέτε πως πάλι δεν τον πέτυχα.
      Απλώς δεν έχετε επιχειρήματα, ούτε ένα.

     • Γιάννης Κουσίδης

      Σταματήστε να λέτε για άμεσες παρενέργειες που εμφανίζει το παιδί τους πρώτους μήνες μετά τον εμβολιασμό .Με τις υπολοιπες ;;; νευρολογικού ενδιαφέροντος όπως αυτισμός , σκλήρυνση κατά πλάκας ακόμοι και καρκίνο……. μην περιμένεις να σου τριψη στην μούρη κάποιος τις πλέον πολές κλινικές έρευνες ΣΕ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ που το αποδυκνύουν !!! Επίσης τα τωρινά εμβόλια δεν έχουν καμια σχέση με τα παλιότερα που κάναμε εμείς + οι πολλές δόσεις άρα και πολλά συντηρητικά πχ υδράργυρος , αλουμίνιο κ.λ.π.!! Τα καινούργιας γενιάς εμβόλια ( 3ης εάν δεν κάνω λάθος ) δεν υπακούν ούτε στους κανόνες της βιολογίας πλέον καθώς περιέχουν γεννητικά μεταλαγμένους ιούς , κιτάρα ανθρώπινα αλλά και ζώων , και όπως όλα τα εμβόλια στην αρχή τους στερούνται της κλινικής έρευνας …. βλέπετε αυτή έρχεται μετά με τους εθελοντές πειραματόζωα παρά την θέληση τους ΠΑΙΔΙΆ !! Η στρατηγική των φαρμακοβιομηχανιών είναι πλέον γνωστή σε όλους μας **φτιάχνω ένα εμβόλιο και μετά φτιάχνω ένα σωρό σκευάσματα για της παρενέργιες**

     • manblogg

      Κανένα στοιχείο σοβαρό υπάρχει να στηρίξετε όλη αυτή τη συνωμοσιολογική φαντασίωση; Δηλαδή παραπομπές σε κλινικές μελέτες πχ , peered reviewed έρευνες, κα τα οποία να στηρίζουν τον καρκίνο , τον αυτισμό, σκλήρηνση, ως αποτέλεσμα των γνωστών τακτικών εμβολίων;

     • Γιάννης Κουσίδης

      Αυτά μην περιμένεις να στα πει ο Αυτιάς για να τα εγκρίνεις ως έγκυρες πηγές ….. και την επόμενη φορά που θα είσαι μάρτυρας εμβολιασμού ζητά από τον γιατρό να σε ενημέρωση για τις παρενέργειες και τα συστατικά * και μην ξεχάσεις να τσεκάρεις το χαρτάκι που έχει μέσα το κουτάκι * Να ξέρεις o γιατρός είναι υποχρεωμένος να σε ενημερώνει βάσει νόμου και συνταγματικού δικαίου !

      http://www.activistpost.com/2013/09/22-medical-studies-that-show-vaccines.html

      http://www.homeopathy.gr/homeopathy/vaccines_myths_truths.html

      http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy

      http://olazoi.blogspot.gr/2013/09/blog-post_19.html

      http://www.naturalnews.com/042012_vaccine_facts_vaccine-damaged_children_cdc.html#

     • πανος

      εμενα το παιδι μου που παρουσιασε οπισθοδρομηση αμεσως μετα το εμβολιο mmr και στο παιδων το εκριναν αυτιστικο τι πρεπει να κανω? φιλης που το παιδι παρουσιασε αμεσως μετα το mmr αλλεργικη εντεριτιδα με αιμορραγια και εχασε καθε επικοινωνια τι πρεπει να κανει? δεν εχω σκοπο να ξανακανω κανενα εμβολιο στα παιδια μου. εκτος αν ενημερωθω πληρως για τις παρενεργειες. ολα τα εμβολια που εκαναν τα παιδια μου το μονο που μας ελεγε η παιδιατρος ηταν … ισως κανει λιγο πυρετο μην ανυσηχειτε…

     • manblogg

      Τι γίνεται στο Παίδων δηλαδή που έχει σχέση με τα εμβόλια;

   • Ροζ τοστιερα

    Πληροφοριακα, ο εμβολιασμος ειναι ΠΡΟΛΗΨΗ και οχι αντιμετωπιση μιας ασθενεις. Κοινως το παιδι το παμε για εμβολιασμο πριν ερθει σε επαφη με παραγοντες που μπορουν να του μεταδωσουν καποια ασθενεια. Γι’αυτο το εμβολιο το κανουμε πριν αρρωστησουμε. Αφου αρρωστησουμε το εμβολιο δεν κανει τιποτα, εκει παμε σε αλλες μεθοδους οπως ο ορος.
    Το εμβολιο περιεχει ουσιαστικα εξασθενημενη μορφη του μικροοργανισμου, ετσι ωστε να το αντιμετωπισει ο οργανισμος ευκολα. Ειναι ο λογος για τον οποιο σου λεει ο γιατρος, οτι μετα το εμβολιο μπορει να εχει πυρετο το παιδι. Αφου τον αντιμετωπισει, το ανοσοποιητικο συστημα του παιδιου, οταν και αν ξανακολλησει θα αναγνωρισει το μικροοργανισμο και θα το αντιμετωπισει πολυ πιο γρηγορα, που πιθανον το ατομο να μη νοσησει καν!
    Τωρα αν εσενα σου φαινονται «προαιρετικα» τα εμβολια εναντια σε ασθενειες οπως τετανος κλπ, αν το παιδι σου χτυπησει καμια σε κανα σιδερο εξω, και τρεχεις μετα, εισαι αξιος της μοιρας σου.

 • Βασιλης

  Ότι και να πειτε δυστηχως η ημιμάθεια είναι χειροτερη της αμαθειας…..και κυριως όταν υπαρχει και ηλιθιοτητα είναι δραμα η κατασταση.Δεν συμφωνω ότι αυτοι που ασπαζονται το αντιεμβολιαστικο κινημα είναι ποιο μορφωμένοι…..αντίθετα αν κρινω από τις ομαδες που βλεπω,κατι ασχετα τουβλα είναι….και φυσικα ασχετα με την ιατρική.
  Αυτοι που εχουνε φανατιστεί με αυτό το θεμα δεν προκειτε να το καταλάβουνε….σε λιγο θα πουνε ότι τα εμβολια σε μετατρεπουνε και σε εξωγηινο…….μονο όταν την παθουνε και αρρωστησει το παιδι τους(διοτι κορωνα -γραμματα το παιζουνε και καποια στιγμη θα γινει το κακο δυστηχως) και δουνε τις επιπτωσεις της ανεύθυνης αποφασης τους,τοτε θα καταλάβουνε.Μονο τοτε ότι και να λενε οι επιστήμονες.Κριμα….τα καημενα τα παιδακια τι τραβανε………

  • Noucca Galaktotrofousa

   Δυστυχώς οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αντι-εμβολιαστών είναι κάτω των 50 ετών, μέσης-ανώτερης εκπαίδευσης και με οικονομική άνεση.

   Αν προσπαθήσω να ερμηνεύσω αυτά τα ευρήματα, θα έλεγα ότι είναι μικρης σχετικά ηλικίας γιατί οι μεγαλύτεροι έχουν ζήσει τις επιδημιές. Η μητέρα μου (62 ετών) θυμάται πολύ χαρακτηριστικά τη φίλη της στο σχολείο που φορούσε νάρθηκες γιατί η πολιομυελίτιδα της άφησε πρόβλημα στα πόδια, θυμάται συγγενείς φίλους και γείτονες που έχασαν παιδιά από ασθένειες. Ενώ εγώ στα 37 μου δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να πέρασε κοκκύτη.
   Είναι μέσης-ανώτερης εκπαίδευσης γιατί δυστυχώς ένα πανεπιστήμιο σού δίνει την έπαρση ότι μπορείς να κατανοήσεις τα πάντα γύρω σου επειδή είσαι «μορφωμένος». Ενώ τα άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης βασίζονται στον επιστήμονα να τους εξηγήσει τι και γιατί.
   Κι η οικονομική άνεση τούς δίνει χρόνο να ψάχνουν στο ίντερνετ βλακείες, να δοκιμάζουν την ομοιοπαθητική και όλα τα άλλα εναλλακτικά και να πειστούν ότι ο κόσμος μας είναι μια μεγάλη επιχείρηση με σκοπό το κέρδος και ποτέ το καλό των συνανθρώπων μας.

 • αρης

  ουτε ενα εμβολιο στα τρια μου παιδια δεν εχω κανει και εχουν μεγαλωσει φυσιολογικοτατα χωρις αντιβιωσεις αντιπυρετικα και οτιδηποτε εχει σχεση με χημεια…οι παιδιατροι αντι να ειναι τοσο φανατικοι με τα εμβολια καλυτερα να ειναι φανατικοι με τον θηλασμο και την σωστη διατροφη….

  • GreekSkeptic

   Να προσέχεις και το χημικό που ονομάζεται οξίδιο του διυδρογόνου. Στα Αγγλικά θα το βρεις και ως DHMO (Dihydrogenmonoxyde). Είναι πολύ διαδεδομένο, καταστρέφει μέταλα, σκοτώνει με εισπνοή ενώ σε μικρές δόσεις προκαλεί φούσκωμα. Το χρησιμοποιούν στα πειράματα με τα ζώα, στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε βασανιστήρια, και μπορούμε να το βρούμε σε καρκινικούς όγκους, τοξική βροχή, καθαριστικά πάσης φύσεως, φάρμακα και εμβόλια, καθώς και βιομηχανικά απόβλητα.
   Όπως καταλαβαίνεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να το αποφεύγετε όλοι καθώς είναι αποδεδειγμένο πως το 100% των ανθρώπων που έρχεται σε επαφή με αυτό πεθαίνει.

   • αρης

    καλα πηγαινε εσυ σαν προβατο να σου πλασαρει οτι θελει ο γιατρος-παιδιατρος αλλωστε πελατεια χρειαζονται

    • GreekSkeptic

     Είμαι sheeple…

    • Ροζ τοστιερα

     Το θεμα ειναι οτι το προβατο εισαι εσυ, που πιστευεις μπουρδες που διαβασες σε μερικα μπλογκ στο ιντερνετ…

   • Εεεεεπ σε τσάκωσα. Μονοξίδιο του διυδρογόνου. Όχι οξίδιο, και είναι θανατηφόρο αν το εισπνεύσεις! 😉

    • GreekSkeptic

     Λες για αυτό να τη γλύτωσα μέχρι τώρα;

    • Alexander Nikolaidis

     Βασικα τοσο μονοξΕΙδιο οσο και ο Οξειδιο του υδρογόνου ειναι σωστα , με το οξειδιο να ειναι μαλλον ορθοτερο. Ο προσδιορισμος μονο- διο- τριο- κτλ μπαίνει οταν μιλάμε για ενωσεις με στοιχεία που εχουν πολλαπλούς αριθμους οξειδωσης και ετσι μπορουν να ενωνονται με ενα η περισσοτερα ατομα οξυγονου Ετσι εχουμα μονοξειδιο και διοξείδιο του θειου(με το θειο να εχει ΑΟ +2 και +4 αντιστοιχα) αλλα οξείδιο και οχι μονοξειδιο του Ασβεστιου αφουωτο Ασβέστιο απαντά με ατομικό αριθμο +2 παντα. Αντιστοιχα το υδρογονο απαντα παντα με ΑΟ +1 και 2 ατομα υδρογονου μπορουν να αντιδρασουν με ενα ατομο οξυγονου μόνο, οπότε η προσθήκη -μόνο εινσι περιττή.

     • Ευχαριστώ, για την διευκρίνηση, μια φορά βρήκα κάτι να την πω στον skeptik και έφαγα τα μούτρα μου. Αλλά το μονοξείδιο είναι εντυπωσιακότερο από το «οξείδιο» στα μάτια κάποιων. 😉

  • Ανδρέας

   Άρα τι; Τι σημαίνει που δεν αρρώστησαν τα παιδιά σου; Και ένας φίλος μου βγήκε ζωντανός από μεγάλο αυτοκινητιστικό δυστύχημα χωρίς να φοράει ζώνη. Με την δική σου λογική, οι ζώνες είναι άχρηστες.
   Παρεμπιπτόντως όλα είναι χημεία, ακόμα και η αναπνοή σου η ίδια…

   • αρης

    ανδρεα η συγκριση σου ειναι το λιγοτερο αστεια

    • Λευτέρης

     Κι όμως, είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση λογικής (Anecdotal Evidence) η οποία είναι λανθασμένη.

     Και γω μπορώ να πω ότι ο παππούς μου κάπνιζε σαν αράπης όλη του τη ζωή και έκλεισε αιώνα… αυτό δεν σημαίνει ότι το τσιγάρο δεν κάνει κακό. Απλά κάτι που δεν έτυχε σε σένα/κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν θα τύχει και σε κανέναν άλλο.

    • Ανδρέας

     Θα ήθελα πολύ να μου εξηγούσες γιατί είναι αστεία η σύγκρισή μου.
     Ειδικότερα, γιατί το συμπέρασμα που βγάζεις με βάση την εμπειρία σου από τον μη εμβολιασμό των παιδιών σου είναι λογικό και όχι το δικό μου για τις ζώνες ασφαλείας με βάση την εμπειρία του φίλου μου;

  • nikos serpanakhs

   Εντελώς φιλικά. Εσύ ας πούμε δεν είχες κάνει εμβόλια μικρός; Εγώ τα έχω κάνει όλα και τα επαναληπτικά και έξτρα εμβολια όταν πηγα φαντάρος. Φανταζομαι και εσυ. Πάθαμε κάτι; ΟΧΙ!! Βγήκαμε με νοητικη υστέρηση η αυτισμο όπως λένε κάποιοι; ΟΧΙ!
   Το γεγονός ότι τα παιδια σου δεν αρρώστησαν δεν αποδεικνυει τίποτε απολύτως. Ελπίζω ποτέ τους να μην πάθουν τίποτα.
   Όμως κάνεις σοβαρότατα λάθη στο συλογισμό σου.
   Τα εμβόλια έιτε μας αρέσει είτε όχι εξαφάνισαν πάρα πολλές αρρώστιες. Τα παιδιά σου μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου πάνω απο το 90% είναι εμβολιασμένοι. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.
   Το φαινόμενο λέγεται herd immunity (ανοσια κοπαδιου σε απολυτη μεταφραση). Με λίγα λόγια όταν ζεις σε μια κοινωνία όπου η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη δεν πρόκειται να αρρωστήσεις ακόμη και αν δεν είσαι εμβολιασμένος διοτι απλά ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ!!
   Ελπίζω να καταλαβαίνεις γιατί δεν αποδεικνύει τίποτε το γεγονός ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ελλάδα δεν αρρωσταίνουν.

   • αρης

    εντελως φιλικα ποσα χρονια κραταει ενα εμβολιο συμφωνα με τους γιατρους 5 με 7 μας ειχαν πει αρα ΕΣΥ νικο σερπανακη ουσιαστικα εισαι ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΣ δλδ αποτελεις κινδυνο για την δημοσια υγεια «παντα συμφωνα με την λογικη του κοπαδιου»…βεβαια αν εχει κανει τα τελευταια 7 χρονια αντιτετανικο-κατα της ηπατιτιδας Β -ινφλουενζας-αντιγριπικο-πολυμελιτιδας-φυματιωσης και δεν ξερω ποσα ακομα κανουν στα παιδακια τοτε οκ δεν αποτελεις κινδυνο για την δημοσια υγεια!

    • nikos serpanakhs

     Ουτε μιση λεξη δεν καταλαβες απο αυτα που γραφω ανθρωπε μου; Αν η πλειοψηφια ειναι εμβολιασμενη τοτε τα μη εμβολιασμενα ατομα δεν νωσουν διοτι δεν εχουν απο καπου να κολλησουν.
     Επισης οταν καποιος ειναι ανεμβολιαστος αποτελει κινδυνο για τον εαυτο του και μονο. Και τελος τα περισσοτερα εμβολια τα κανεις μια φορα και δεν χρειαζεται ξανα. Λιγα ειναι αυτα που επαναλαμβανονται και μονο αφοτου κανεις εξετασεις αντιγονων.

     • GreekSkeptic

      Πόσα λάθη σε ένα σχόλιο;

      Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είναι σημαντικό να εμβολιάζονται όλοι.
      Κατ’ αρχήν, το «η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένη» σημαίνει πως η μειοψηφία δεν είναι. Άτομα όπως βρέφη ή άλλα με καταπονημένο ανοσοποιητικό όπως αυτοί που παίρνουν ισχυρά φάρμακα, κινδυνεύουν να κολλήσουν.
      Παράλληλα, ακόμα και αν έχεις κάνει εμβόλιο, υπάρχει η πιθανότητα να μην σε έχει πιάσει και να μην προστατεύεσαι. Μικρή πιθανότητα αλλά υπαρκτή.
      Συνεπώς το επιχείρημα «ο μη εμβολιασμένος είναι επικίνδυνος μόνο για τον εαυτό του» είναι όχι μόνο λάθος, αλλά δείχνει και γενικότερη αδιαφορία για αυτούς που για διάφορους λόγους δεν προστατεύονται.

     • nikos serpanakhs

      Επέτρεψε μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου λέγοντας πως δεν έκανα κανένα λάθος. Μπορεί να παρεξηγησες τον συλογισμό μου.
      Ισχυεί ότι όταν μια σημαντική πλειοψηφία είναι προστατευμένη απο μία νόσο η μικρή πλειοψηφία είναι σχεδον προστατευμένη καθώς μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να βρουν κάποιον να τους το μεταδώσει. Και μίλησα για ποσοστά πάνω απο 90% εμβολιασμένων ατόμων. Προφανώς και ο κινδυνος δεν εξαφανίζεται αλλά μειώνεται κατα πολύ. Και για αυτόν το λόγο δεν μπορει να μου πει κάποιος «κοιτα με δεν έχω κάνει τα εμβολιά μου και δεν αρρωσταίνω, άρα τα εμβόλια είναι απάτη» διότι πολύ απλά ζει σε ένα περιβάλλον που είναι δύσκολο να του μεταδώσει κάποιος την αρρώστια.

  • μαρια

   Τα παιδάκια σου δεν έπαθαν τίποτα γιατι όλα τα υπολοιπα παιδάκια με τα οποια ερχονταν σε επαφη ειχαν κάνει τα εμβόλια τους.
   Αν πιστεύεις οτι όντως ειναι άχρηστα στειλτα κανα ταξιδάκι σε χώρες που δεν υπάρχει γενικευμένος εμβολιασμός και έλα πουλα μας εξυπνάδα μετα.

  • Υllejord

   Και εμείς μεγαλώσαμε φυσιολογικότατα παιδιά και με εμβόλια και χωρίς αντιβιωτικά και με σωστή διατροφή και με θηλασμό και με ελαιόλαδο για τις ψείρες. Λίγο ορθολογιστική επεξεργασία των πληροφοριών χρειάζεται μόνο.

 • manblogg

  Οι ενήλικες που αποφασίζουν να μην εμβολιάζονται συμφωνώ πώς είναι δίκαιο να λουστούν τις επιλογές τους. Αλλά τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα.
  Επίσης είναι ανεύθυνο για όσους υγιείς ανθρώπους δεν κάνουν σημαντικά εμβόλια γιατί διαταράσσουν τη συνολική άμυνα του πληθυσμού κατά των ιών , το λεγόμενο herd immunity, κάτι που προστατεύει τους ίδιους από το να αρρωσταίνουν ακόμα και αν δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι . Επιπλέον δίνουν περισσότερο χρόνο στους ιούς για πιθανές μεταλλάξεις διακινδυνεύοντας περισσότερο το να παρουσιαστεί καινούρια μεταλλαγμένη εκδοχή ενός ιού για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο σήμερα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου ήδη εμβολιασμένος πληθυσμός να ξαναεμβολιαστεί μαζικά. Είναι τραγικό αυτό που έχει γίνει με τα εμβόλια το οποίο πέρα από τις μεμονωμένες εξαιρέσεις για θρησκευτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της δημοσίευσης το ‘΄98 στο έγκυρο επιστημονικό έντυπο Lancet της έρευνας Wakefield η οποία συνέδεε τα εμβόλια με τον αυτισμό και η οποία αποσύρθηκε για απάτη. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2897%2911096-0/abstract