Καταρρίπτεται – Βουλγάρικο ψωμί με την καρκινογόνο ουσία σταχτίνη

20

Καταρρίπτεται – Βουλγάρικο ψωμί με την καρκινογόνο ουσία σταχτίνη

Εδώ και δύο μέρες, το άρθρο – καταγγελία του thrakitoday αναπαράγεται κατά κόρον στο ελληνικό διαδίκτυο. Σε αυτό το άρθρο διαβάζουμε την καταγγελία του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη. Πρόκειται για καταγγελία στην οποία έχει προχωρήσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ μέσω άρθρου που είχε δημοσιεύσει και στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως “πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, για επιτήδειους μεσάζοντες οι οποίοι πλουτίζουν «εισάγοντας» στη χώρα μας – δίχως παραστατικά – παράνομα προϊόντα: φάρμακα και είδη διατροφής, ακόμη και ψωμί (με μπόλικη «σταχτίνη» – καρκινογόνα ουσία) που πωλούν πόρτα – πόρτα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Καταρρίπτεται – Βουλγάρικο ψωμί με την καρκινογόνο ουσία σταχτίνη
ΠΗΓΗ

Διαβάζουμε στο άρθρο με τίτλο Βουλγάρικο ψωμί με καρκινογόνα σταχτίνη περνά τα σύνορα – Καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης


-Όπως αναφέρει ο ίδιος, η καρκινογόνα ουσία έχει ήδη εντοπιστεί μετά από ελέγχους στη Δράμα 

 
Βουλγάρικο ψωμί το οποίο περιέχει σταχτίνη, καρκινογόνα ουσία η χρήση της οποίας έχει απαγορευτεί, περνά τα σύνορα και φτάνει στη χώρα σύμφωνα με δημόσια καταγγελία του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη.
 
Πρόκειται για καταγγελία στην οποία έχει προχωρήσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ μέσω άρθρου που είχε δημοσιεύσει και στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως “πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, για επιτήδειους μεσάζοντες οι οποίοι πλουτίζουν «εισάγοντας» στη χώρα μας – δίχως παραστατικά – παράνομα προϊόντα: φάρμακα και είδη διατροφής, ακόμη και ψωμί (με μπόλικη «σταχτίνη» – καρκινογόνα ουσία) που πωλούν πόρτα – πόρτα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής, οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Τεχνίτες ή επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων ακόμη και γιατροί, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, χωρίς φυσικά να αποδίδουν φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο αδιαφορώντας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που μπορεί να βλάψουν ακόμη και την υγεία των καταναλωτών”.
 
Ο κ. Μωραϊτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή του καταγγελία μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα λέγοντας πως έχουν έρθει στα χέρια του σχετικές καταγγελίες και πως αναμένει από τους αρμόδιους φορείς να τις επαληθεύσουν ή να τις διαψεύσουν. “Είναι κάτι που το έχω καταγγείλει εδώ και καιρό. Το κατήγγειλα και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης που είχαμε μια σύσκεψη όλα τα Επιμελητήρια. Υπάρχουν καταγγελίες σε μένα ότι τα ξημερώματα ξεφορτώνουν ψωμιά, πόρτα, πόρτα και νομίζω ότι πρέπει αυτές να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες” τονίζει ο κ. Μωραΐτης επισημαίνοντας πως αντίστοιχες καταγγελίες υπήρξαν και στη Δράμα, όπου έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκαν όντως ψωμιά τα οποία περιείχαν την απαγορευμένη και καρκινογόνα ουσία. Μάλιστα συμπληρώνει πως “μέχρι στιγμής κάτι τέτοιοι δεν έχει συμβεί για την περίπτωση της Ξάνθης”.
 
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει πως η εν λόγω ουσία αν και έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίζεται ακόμη σε αποθέματα στη γειτονική χώρα, τα οποία περνούν από τα σύνορα και φτάνουν στην περιοχή.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης τονίζει πως δεν υπάρχει αρτοποιός στην Ξάνθη ο οποίος να πουλά ψωμί από τη Βουλγαρία.

Επισκεφτήκαμε τη σελίδα του επιμελητηρίου Ξάνθης αλλά όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε καμιά αναφορά σε ψωμί και σταχτίνη, αλλά με τη βοήθεια φίλου αναγνώστη βρέθηκε και επιβεβαιώθηκε το άρθρο του προέδρου που μιλάει για την καρκινογόνο ουσία σταχτίνη.
http://www.ebex.gr/userdata/Pages/0/1/012/arthro-proedrou-gia-to-paraemporio_.doc
2
Το πρόβλημα με την εν λόγω καρκινογόνα ουσία «σταχτίνη» είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η ουσία. Όταν λέμε δεν υπάρχει, δεν εννοούμε στο ψωμί ή σε κάποιο άλλο προϊόν, αλλά δεν υπάρχει σαν ουσία, όσο και να ψάξετε «σταχτίνη» δε θα βρείτε.

Σχόλια από χημικούς, είναι ευπρόσδεκτα, μήπως και βρούμε καμιά άκρη με την φανταστική «σταχτίνη»
Καλή Κυριακή να έχετε.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • John Smith

  Εγώ ξέρω μια άλλη επικίνδυνη ουσία, τη συνωμοσιολογίνη. Υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο internet, ενώ παρατηρείται έντονη συγκέντρωσή της σε sites που δημοσιεύουν «ειδήσεις» σαν και αυτή.

 • ANAXARCHOS EVDAIMONIKOS

  » Στο ερώτημα για την περιβόητη σταχτίνη ο Πρόεδρος του Σωματείου
  ανέϕερε ότι τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν
  γνωρίζουν τι είναι η σταχτίνη. Υπενθύμισε ότι πριν από 6 χρόνια
  Τόσο ο Παναγιώτης Αμπεριάδης, όσο και η Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη
  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ίσως εννοεί τα ανόργανα
  στοιχεία του αλεύρου, την τέϕρα, που επιτρέπεται σε ποσοστό 0,05% στο
  αλεύρι τύπου 70 , που διατηρούν το ψωμί που μαλακό και δεν επιτρέπουν να
  «μπαγιατέψει». «Υπάρχουν μύλοι και μύλοι στη Βουλγαρία, που μπορεί να
  βγάζουν αλεύρια με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό ανόργανων στοιχείων.
  Όμως αν δεν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ δεν μπορούμε να πούμε κάτι» σημείωσε.» Περισσότερα εδώ : http://www.xanthipress.gr/artopii-tis-xanthis-xekatharizoun-se-kanena-fourno-den-polite-voulgariko-psomi-o-efet-stin-xanthi/

 • dimitris

  Στην Δραμα εχουμε ενα καταστημα που φερνει ψωμι απο Βουλγαρια και το οποιο εχει περασει απο ελεγχους.Λειτουργει κανονικοτατα απο τοτε που ανοιξε(σχεδον 2,5 χρονια). Προσωπικα το βρηκα ανοστο σε σχεση με αυτο που παιρνω.
  Πιστευω οτι ελαχιστα επηρεασε την αγορα, μια που μεγαλοι φουρνοι ανοιξαν παραρτηματα (Πινακωτη,Σταχυ, Μικρος Μυλος)και παραλληλα ανοιξαν και νεοι φουρνοι (Αγασιωτης και ενας που μου διαφευγει το ονομα)στην πολη.
  Και υπαρχει και ξυλοφουρνος που απο τις 12 εχει ξεπουλησει και κλεινει.

 • Tzesoualnta Christina Basi

  χμμμμ το μοναδικό το οποίο βρήκα είναι οι στατίνες [ http://en.wikipedia.org/wiki/Statin ]. παίζει και να είναι τυπογραφικό λάθος στο «αρχικό» κείμενο αλλά κανείς δεν κοίταξε να δει τι είναι αυτές οι «σταχτίνες» που με τόση μανία κάνανε copy-paste.

  • 1. Οι στατίνες είναι φάρμακο για την μείωση της χολη­στερί­νης.
   2. Δεν χρησιμοποιούνται στην παρασκευή άρτου.
   3. Δεν είναι καρκινογόνες.
   Άρα δεν μιλάει για στατίνες.

 • Σταχτίνη 4ever

  επίσης το θέμα το είδα και στο ΣΚΑΙ αλλά και στο Μέγκα χθες το πρωί

 • Σταχτίνη 4ever

  http://www.ebex.gr/userdata/Pages/0/1/012/arthro-proedrou-gia-to-paraemporio_.doc εγώ πάντως «ψάχνωντας» στο site του Επιμελητηρίου Ξάνθης βρήκα αυτό….

  • Ευχαριστώ, το συμπληρώνω-διορθώνω στο άρθρο. Στην αναζήτηση για ψωμί ή σταχτίνη δεν μου έβγαλε κάτι.

 • Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι και οι δυό χώρες (Ελλάδα και Βουλγαρία) είναι κράτη-μέλη της ΕΕ και ισχύει η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων-αγαθών-υπηρεσιών χωρίς περιορισμούς. Όσο ελεύθερα, δλδ, μπορούμε να εξάγουμε εμείς προϊόντα στη γείτονα χώρα, άλλο τόσο ελεύθερα εισάγουμε τα δικά της.
  Τώρα, αν αυτό δε μας συμφέρει λόγω του Ευρώ (η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης ακόμα), αυτό είναι ένα θέμα που έπρεπε να το σκεφτούν οι άξιοι πολιτικοί μας όταν δεχόταν την είσοδο στην ΕΕ μιας γειτονικής χώρας με υποτιμημένο νόμισμα και επομένως φτηνότερη τόσο σε προϊόντα, όσο και σε εργατικά, μεταφορικά κλπ Δε χρειάζεται και τρομερές γνώσεις για να προβλέψεις ότι και οι εισαγωγές θα αυξηθούν και ότι πολλά εργοστάσια θα μεταφερθούν εκεί. Δε φταίει ούτε η Βουλγαρία, ούτε η ΕΕ, λοιπόν, αν οι κυβερνήσεις (που εμείς εκλέγουμε, remember?) δε μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα και ούτε διαχειριστούν σωστά τις ευρωπαϊκές μας διαπραγματεύσεις.
  Having said that, και για να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα, δεν παίζει ρόλο το αν το ψωμί είναι «Βουλγάρικο» (ή, έστω, παίζει όσο και εάν ήταν Γερμανικό, ή Ολλανδικό). Αν πωλείται χωρίς παραστατικά ας το καταγγείλουν (όπως φαντάζομαι καταγγέλουν και τους έλληνες συναδέλφους τους όταν φοροδιαφεύγουν) και εάν ακόμα χειρότερα περιέχει οποιαδήποτε παράνομη ουσία, το ίδιο. Και απ’ ότ,ι φαίνεται τίποτα δεν υπάρχει, ειδάλως το θέμα θα το είχαν ανεβάσει ήδη οι επαγγλεματίες που πλήττονται από το φθηνό εισαγόμενο προϊόν.
  Το να συκοφαντούνται έτσι στο χαλαρό, όμως, προϊόντα μιας χώρας, μόνο και μόνο επειδή δε μας συμφέρει, εκτός από μικρότητα είναι και μια μεγάλη ατιμία για όσους αναπαραγάγουν τέτοιες φήμες (έχω ακούσει κι άλλες παρόμοιες).
  Αυτάααα….

 • Σπύρος

  Είναι ουσία που απαντάται συχνά μαζί με την επίσης επικίνδυνη Μπουρμπερίνη.

 • Chronis

  Αλλά η σουπερμαντολίνη υπάρχει !!! Το έχω δει με τα μάτια μου να την «πίνει» ο Βουτσας και να γίνεται σχεδόν σαν τον Σουπερμαν.

  • mike

   ουτε αυτή υπηρχε! αν θυμασαι καλα στο τελος του αποκαλυπταν ότι τα χαπια ηταν ασπιρίνες.. 😛

   • Chronis

    Όχι ρε γαμώτο….δεν πρόλαβα να δω το τέλος.

 • Το 7άρι

  Το συγκεκριμενο θεμα επαιξε και σε δελτιο ειδησεων. Απορω πραγματικα πως αναπαραγουν τετοιες «ειδησεις» χωρις να κοιταζουν την εγκυροτητα τους.

  • Θυμάστε σε ποιο κανάλι και πότε;

   • Το 7άρι

    Χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος, οπως δηλαδη το πηρε το αυτι μου ενω επαιζε η τηλεοραση, πρεπει να ηταν το Extra. Δεν ειναι απιθανο να επαιξε και σε καποιο μεγαλυτερο καναλι παντως.

   • f&l

    Εχει σημασια; Εδω στον αντ1 επαιξε ειδηση απο το κουλουρι

    • Το 7άρι

     Τα καλυτερα χανω…Επικοτατο fail παντως!

  • dimitris

   Και τα τρια στηθη επαιξαν σε δελτια ειδησεων….

 • Giannhs

  Είναι συγγενής ουσία με την παπαρίνη !