12 πράγματα που θεωρούμε ως γεγονότα, αλλά δεν ισχύουν.

11

seo-myth

Αν κάτι επαναλαμβάνεται συχνά, στο τέλος θεωρείται ως γεγονός.

Το Σινικό Τείχος της Κίνας δεν είναι ορατό από το διάστημα.

the-great-wall-of-china-is-not-visible-from-space

Αν και το Σινικό Τείχος είναι τεράστιο (η έκταση του ξεπερνάει τα 2.200 χιλιόμετρα), δεν είναι ορατό από το διάστημα.

Κανένας αστροναύτης δεν έχει αναφέρει ότι είδε κάποια ανθρώπινη κατασκευή από το διάστημα. Το Σινικό τοίχος είναι ορατό μέχρι την απόσταση των 300 χιλιομέτρων.

Αντιθέτως, μπορούμε να  διακρίνουμε από το διάστημα μικρότερα πράγματα, όπως τα φώτα μιας πόλης τη νύχτα.

Ένα κέρμα που έπεσε από το Empire State Building, δεν μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

dropping-a-penny-from-the-empire-state-building-is-not-deadly

Οι εκδρομές στο Empire State Building σχεδόν πάντα συνοδεύονται από την εξής προειδοποίηση: Μην αφήνετε να πέσει ούτε μια δεκάρα από την κορυφή.

Ένα κέρμα που πέφτει από αυτό το ύψος μπορεί ν αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως 75 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως απέδειξε η εκπομπή Mythbusters, η πτώση ενός κέρματος με αυτή την ταχύτητα δεν μπορεί να  τρυπήσει το ανθρώπινο κρανίο. Στην  χειρότερη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό καρούμπαλο.

Δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.

we-do-not-use-just-10-of-our-brains

Είναι ένας διαδεδομένος μύθος που έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε διαφημιστικές καμπάνιες. Κι ενώ πράγματι μόνο ένας μικρός αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου μας είναι ενεργός σε μια δεδομένη στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο μέρος του εγκεφάλου μας αδρανεί ή υπολειτουργεί.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου κατά την διάρκεια ερευνών, δείχνει ότι σχεδόν όλα τα μέρη του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν διάφορετικά μέρη του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για διαφορετικές λειτουργίες, και αυτό αφορά όλο τον εγκέφαλο. 

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν με τα σάλια

dogs-dont-sweat-by-salivating

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα σκυλιά ιδρώνουν με τη γλώσσα τους. Όταν τα βλέπουν να λαχανιάζουν και να τα πιάνει σιελόρροια, θεωρούν ότι αυτό είναι αντίστοιχο ενός ανθρώπου που στάζει ιδρώτα.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά έχουν αδένες έκκρισης ιδρώτα σε όλο το σώμα τους. Ιδρώνουν κυρίως απο τα πέλματα. Το λαχάνιασμα βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως ακριβώς και σε μας.

Οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο πέντε αισθήσεις.

human-beings-do-not-have-only-five-senses
Όραση, όσφρηση, αφή, γεύση, ακοή  δεν είναι οι μοναδικές αισθήσεις μας.

Αν και οι επιστήμονες διαφωνούν για τον ακριβή ορισμό και τον αριθμό των αισθήσεων, μερικές επιπλέον αισθήσεις που αναφέρουν είναι  οι εξής: αίσθηση της ισορροπίας, της επιτάχυνσης, της σχετικής θερμοκρασίας, του πόνου, της θέσης του σώματος. Υπάρχουν ακόμη οι αισθήσεις του χρόνου, της φαγούρας, της πείνας, αλλά και άλλες.

Το αλκοόλ δεν ζεσταίνει.

alcohol-does-not-make-you-warmer

Κάποιοι αλκοολικοί  ισχυρίζονται ότι εφόσον συνεχίζουν να πίνουν, μπορούν στη καρδιά του χειμώνα να περπατήσουν  φορώντας μόνο ένα φανελάκι ή μια φούστα.

Ενώ το αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει παροδικά το αίσθημα της ζέστης, εντούτοις με την πάροδο του χρόνου μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κρύοι.

Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μας, οπότε κυκλοφορεί πιο εύκολα το αίμα που βρίσκεται κοντύτερα στην επιφάνεια του δέρματος και στους υποδοχείς των νεύρων. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση της ζεστασιάς. Όμως στη πραγματικότητα, «κλέβει» την θερμότητα η οποία αρχικά ήταν αποθηκευμένη στο εσωτερικό του σώματος μας. 

Οι ταύροι δεν εξοργίζονται με το κόκκινο χρώμα

bulls-are-not-enraged-by-the-color-red

Οι ταυρομάχοι κυματίζουν κόκκινες κάπες σε μια προσπάθεια να εξοργίσουν τους ταύρους .Όλοι μας έχουμε βγάλει το συμπέρασμα ότι το κόκκινο χρώμα πρέπει να είναι αυτό που εκνευρίζει τον ταύρο. 

Οι ταύροι τα βλέπουν όλα σε δύο μόνο χρώματα, οπότε δεν είναι το χρώμα της κάπας που τους ενοχλεί, αλλά η κίνηση του υφάσματος. Αυτό υποκινεί τον ταύρο για να επιτεθεί.

Ο άνθρωπος δεν προέρχεται από τους χιμπατζήδες

humans-did-not-evolve-from-chimpanzees

Μια παρεξήγηση της θεωρίας της εξέλιξης έχει ως αποτέλεσμα να πιστεύουν αρκετοί ότι ο άνθρωπος προήλθε από τους χιμπατζήδες. Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι χιμπατζήδες προέρχονται από κοινό πρόγονο. Εκατομμύρια χρόνια πριν, αυτός ο πρόγονος χωρίστηκε σε δύο διαφορετικά είδη, ένα εκ των οποίων εξελίχθηκε στους πιθήκους (όπως χιμπατζήδες και γορίλες) κι ένα σε ανθρωποειδές (ο πρόδρομος του ανθρώπου).

Τα μαλλιά και τα νύχια δεν θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και μετά θάνατον.

hair-and-nails-do-not-continue-to-grow-after-death

Κυκλοφορεί μια φήμη ότι τα μαλλιά και τα νύχια συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά τον θάνατο, κάτι που προκάλεσε εφιάλτες σε πολύ κόσμο , θεωρώντας ότι αν ανοίξουν τα φέρετρα θα βρουν τεράστια νύχια και βουνά με τρίχες!

Τα μαλλιά και τα νύχια, μόνο φαινομενικά αυξάνονται μετά θάνατο. Το δέρμα γύρω από αυτές τις περιοχές αρχίζει να χάνει υγρασία και να συρρικνώνεται, δίνοντας την εντύπωση ότι τα μαλλιά και τα νύχια έχουν μεγαλώσει.  

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό

vaccines-do-not-cause-autism

Το 1998 αναφέρθηκε σε μια έρευνα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ εμβολιασμού και αυτισμού. Η έρευνα αυτή προκάλεσε τη φοβία για τους εμβολιασμούς, και διαρκεί μέχρι σήμερα.

Τελικά η συγκεκριμένη έρευνα αποδείχτηκε λανθασμένη. Μεταγενέστερες έρευνες δεν έχουν βρει στοιχεία που να συνδέουν τον αυτισμό και το εμβόλιο MMR (το τριπλό εμβόλιο εναντίον της ιλαράς, της ερυθράς και των μαγουλάδων).

Αν ξυπνήσετε τους υπνοβάτες, δεν θα τους βλάψετε

waking-sleepwalkers-does-not-harm-them

Όπως φαίνεται σε διάφορες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ξυπνώντας τον υπνοβάτη μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά (ή, ανάλογα με την ταινία, ξεκαρδιστικά ) αποτελέσματα.

Η αφύπνιση ενός υπνοβάτη από το όνειρό που έβλεπε, θα του προκαλέσει απλώς έναν στιγμιαίο αποπροσανατολισμό και μια σύγχυση , και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Οι υπνοβάτες μπορούν να τραυματιστούν αν συνεχίσουν να περπατούν, οπότε θα τους κάνετε καλό παρά κακό, αν τους ξυπνήσετε. 

Οι άνδρες δεν σκέφτονται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα.

The-Statistician

Οι άνδρες πράγματι σκέφτονται πάρα πολύ το σεξ. Σύμφωνα μάλιστα με τον δημοφιλή μύθο, σκέφτονται το σεξ κάθε επτά δευτερόλεπτα. Αν το πείτε σ έναν άνδρα αυτό, θα σας απαντήσει ότι μάλλον αυτό είναι σωστό.

Όμως το πιο ρεαλιστικό στατιστικό στοιχείο δείχνει απλώς ότι οι άνδρες φαντασιώνονται το σεξ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Κι απ’αυτούς, μόνο το 54% ίσως προχωρήσει στην πράξη. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλες αυτές οι έρευνες είναι αναξιόπιστες, αφού οι ερωτώμενοι δεν λένε συνήθως την αλήθεια. 

Eric Goldschein and Robert Johnson – businessinsider

Πηγή – μετάφραση: http://antikleidi.com

by antichainletter

 

 • Μ. Τ

  Θα ήθελα να προσθέσω όσον αφορά τον αυτισμό και το εμβόλιο το εξής:
  Η όλη «έρευνα» εξ αρχής είχε μαγειρεμένα νούμερα όσων αφορά τη σχέση που είχε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο MMR και τον αυτισμό (ο Andrew Jeremy Wakefield ήταν ο επικεφαλής) μαζί με γαστρεντερικά συμπτώματα, αυτά που ονόμαζε ο ίδιος «αυτιστική εντεροκολίτιδα» και σε επανεξέταση των στοιχείων αποδείχθηκε ότι κανένα παιδί δεν είχε συμπτώματα τα οποία εμφανίστηκαν σε χρονικό διάστημα κοντά στον εμβολιασμό, αλλά είτε προϋπήρχαν είτε εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, δηλαδή ακόμα και 6μηνο από τον εμβολιασμό με το ύποπτο εμβόλιο. Το όλο άρθρο βρίσκεται εδώ: http://www.bmj.com/content/342/bmj.c5347
  Ο εν λόγω τότε ιατρός, δουλεύοντας στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, είχε υστερόβουλα συμφέροντα να «χτυπήσει» την εταιρεία που τότε παρήγε το MMR (ερυθρά- παρωτίτιδα – ιλαρά), διότι σε πρώτο στάδιο θα παρήγαγε το ερευνητικό εργαστήριο ένα κιτ προσυμπτωματικού ελέγχου το οποίο θα του απέδιδε αναμενόμενα κέρδη σε πρώτη φάση 28 εκατομμυρίων λιρών και σε δεύτερη φάση θα διαφήμιζαν το δίκο τους τριπλό σχήμα σαν πιο ασφαλές, αν δεν είχε δημιουργηθεί ντόρος στην ιατρική κοινότητα του ΗΒ και δεν είχε υποβάλλει την παραίτησή του από το νοσοκομείο αυτό. Μπορείτε να διαβάσετε περαιτέρω για τη ζωή του: https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Wakefield

  Οπότε, ο αυτισμός ήταν ένα καλοστημένο οικονομικό, υστερόβουλο ψέμα

 • Γιώργος Μεταξάς

  Συμφωνώ, μάλιστα ο μύθος για το Σινικό Τείχος δεν έχει λογική, επειδή μπορεί μεν να έχει μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων, το πλάτος του όμως είναι λίγα μόλις μέτρα!
  Επίσης, οι muthbusters έχουν δείξει ότι ακόμα και σφαίρα που βλήθηκε κατακόρυφα, δεν μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό ξαναπέφτοντας στη γη.

 • leon06010

  Είχα γράψει ένα σχόλιο σ’αυτό το ποστ που συνέχιζα τάχα την μέτρηση αλλά δεν εμφανίστηκε. Χάθηκε στα ΕΛ.ΤΑ.; Κόπηκε απ’τη λογοκρισία; Ή μήπως ήταν τραγικά άσχετο;

  • Καλημέρα. Δεν συνηθίζουμε να διαγράφουμε σχόλια. Σίγουρα κάτι έχει συμβεί με την υπηρεσία σχολίων disqus. Βλέποντας τα διαγραμμένα μηνύματα (4 όλα κι’ όλα), κανένα δεν είναι δικό σας. Παρακαλώ ξαναπροσπαθήστε, αν θέλετε.

   • leon06010

    Δεν πειράζει.
    Απλά τώρα ούτε που θυμάμαι τι έγραψα.

 • ΝικοΛιος

  Σινικο Τείχος της Κινας ειναι υπερβολη. Σινικο = Κινέζικο

 • Το 7άρι

  Πολυ καλο αρθρο για καταρριψη αστικων μυθων, που σε πολλους απο εμας υπαρχουν καποιες καταστασεις ως «δεδομενες».
  Πιστευω ομως οτι θα ηταν πιο σωστο εαν, οπως ο φιλος σχολιασε με λεπτομερεια το θεμα περι Σινικου Τειχους, να υπαρχει και λεπτομερες επιχειρημα (ή επιχειρηματα) στο καθενα απο αυτα ωστε να μην αφησει κανενα οριο αμφισβητησης απο τυχον αναγνωστες.
  Φιλικα εκφερω απλα τη γνωμη μου, δεν προσπαθω να υποδειξω κατι.

 • Alexander Nikolaidis

  Επισης, οβσυγκεκριμενος μυθος υπηρχε μεχρι και στο βιβλιο βιολογιας της Γ λυκειου: Οι 4 γευσεις γινονται αντιληπτες απο διαφορετικο μερος της γλωσσας, πχ το πικρο απ το πισω μερος κτλ. Μπουρδες. Ολόκληρη η γλωσσα μπορει να γευτεί και τις 4 γευσεις απλα ορισμενες περιοχες ειναι πιο ευαισθητες σε κάποια γευση γιατι εχουν μεγαλυτερη συγκεντρωση των συγκεκριμενων υποδοχεων. Οποιοσδήποτε αμφιβαλλει μπορει να βαλει το δαχτυλο του σε αλατι και να το ακουμπήσει στο πίσω μέρος της γλώσσας του.

 • Noucca Galaktotrofousa

  Και συμπληρώνω για το αλκοόλ, αυτό που μου είπε η φίλη μου από την Νορβηγία: «Στην πατρίδα μου δεν έχουμε αλκοολικούς. Αν κάποιος πιει πολύ και βγει έξω στο κρύο, θα πεθάνει»

 • Konstas

  Ωπα παιδιά, νομίζω ότι έχετε ένα λάθος. Ο πραγματικός αστικός μύθος λέει ότι το Σινικό Τείχος είναι η ΜΟΝΗ ορατή κατασκευή του ανθρώπου από το διάστημα ή, σε άλλη παραλλαγή, ότι είναι ορατό από το φεγγάρι. Πραγματικά και τα δυο παραπάνω δεν ισχύουν.

  Φυσικά δεν είναι ορατό από το φεγγάρι και φυσικά δεν είναι η ΜΟΝΗ ορατή ανθρώπινη κατασκευή από το διάστημα.

  Είναι όμως ορατό από το διάστημα, αυτό δεν είναι αστικός μύθος. Η αρχή του διαστήματος ορίζεται στα 100 χιλιόμετρα από την στάθμη της θάλασσας (Kármán line), όπως γίνεται αποδεκτό από την FIA (Federation Aeronautique Internationale). Από το επίπεδο αυτό, το Σινικό τείχος είναι ορατό. Το μπέρδεμα ξεκινάει επειδή ως ορισμός του «διαστήματος» πολλές φορές νοείται το επίπεδο στο οποίο πετούν οι επανδρωμένοι δορυφόροι (οπότε από εκεί κοιτούν οι αστροναύτες και πολλές φορές δεν μπορούν να το δουν). Όμως ακόμα και από εκεί είναι, έστω δυσχερώς, ορατό. Ένας κινέζος αστροναύτης, ο Yang Liwei είπε ότι δεν μπόρεσε να δει το τείχος, αλλά στην φωτογραφία που τράβηξε (χωρίς zoom), το τείχος μπορεί να φανεί, έστω και δύσκολα.

  http://www.nasa.gov/images/content/114784main_ISS010E08497arrows.jpg

  Πιθανότατα, δεν μπορούσε να ξεχωρίσει το τείχος με σιγουριά, αλλά αυτό φαινόταν.

  Εν πάσει περιπτώσει, τεχνικά, το Σινικό Τείχος φαίνεται από το εξώτερο διάστημα (100 km), αλλά δεν είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φαίνεται από εκεί.

  Όσον αφορά τους υπνοβάτες, δεν έχω να πω κάτι σχετικά με τον ίδιο τον μύθο, αλλά δεν μπορώ να μην παραθέσω ένα από τα αγαπημένα μου βιντεάκια υπνοβασίας 🙂 (πιθανότατα το έχετε δει)

  https://www.youtube.com/watch?v=z2BgjH_CtIA

  • SocratesL

   @Konstas: Πολύ σωστή η παρατήρηση. Ο μύθος όντως απαντάται σε δύο εκδοχές, ότι το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το φεγγάρι ή ότι είναι η μόνη ορατή από το διάστημα ανθρώπινη κατασκευή, και καμιά από τις δύο δεν αληθεύει.

   Με την άδειά σου, να κάνω μια μικρή διόρθωση στα γραφόμενά σου. Ο αστροναύτης που φωτογράφισε το τείχος δεν ήταν ο Yang Liwei αλλά ο Leroy Chiao, μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ο Liwei είχε παλιότερα δηλώσει ότι παρά τις προσπάθειές του δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το Τείχος από τροχιά:
   http://www.nasa.gov/vision/space/workinginspace/great_wall.html http://www.scientificamerican.com/article/is-chinas-great-wall-visible-from-space/).
   Για να τραβήξει τη φωτογραφία ο Chiao χρησιμοποίησε τηλεφακό 180mm, επομένως υπήρχε zoom (δεδομένου ότι ένας φακός γύρω στα 50mm δίνει παρόμοιο οπτικό πεδίο με το ανθρώπινο μάτι και ότι το προσοφθάλμιο των περισσότερων φωτογραφικών μηχανών δίνει για έναν τέτοιο φακό μεγέθυνση 70-100%). Ο ίδιος, μάλιστα, ο Chiao διατηρούσε αμφιβολίες κατά πόσο είχε πράγματι κατορθώσει να φωτογραφίσει το Τείχος και η ταυτοποίηση των φωτογραφιών έγινε αργότερα. Δεδομένου ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιφέρεται σε ύψος περίπου 400 km και ότι ένας φακός σαν του Chiao παρέχει μεγέθυνση 3 με 4 φορές θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το τείχος οριακά είναι ορατό με γυμνό μάτι από ύψος 100-150km, όπως σωστά αναφέρεις.