Το μεγάλο φιάσκο της αποτοξίνωσης

17

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο στο blog Metavolismos

“Οι τοξίνες εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό κατανόησης της πραγματικότητας όπως εξυπηρετούσε η έννοια των νοσηρών χυμών του σώματος τον Μεσαίωνα. Είναι αόρατες, αλλά παντού. Διαρκώς απειλούν τους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξή τους. Δεν θεωρούνται οι ίδιες κακές, αλλά αποτελεί αξίωμα πως έχουν προέλθει από τις μοχθηρές βιομηχανίες. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Οι “τοξίνες” είναι ένα επινόημα της ανθρώπινης φαντασίας, ακριβώς όπως ήταν οι νοσηροί χυμοί και τα στίγματα. ”                    Amy Tuteur, Ιατρός

witch_burning

Πιστεύετε σε μάγισσες; Όπως και στον Μεσαίωνα με τα στίγματα, το επινόημα της αποτοξίνωσης πατά γερά στην επανάληψη, στον φόβο, και στην έλλειψη γνώσης. Εδώ μπαίνει η φιλοσοφία της αποτοξίνωσης  σαν λύση: Σύμφωνα με το επινόημα αυτό, οι επιλογές των τροφών περιορίζονται στα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από τις μοχθηρές τοξίνες του κρέατος. Ποιες είναι αυτές οι τοξίνες και σε τι δόση βρίσκονται κανείς δεν ξέρει. Παρ’ όλα αυτά, φρουτοσαλάτες, λαχανοσαλάτες και χυμοί λαχανικών κυριαρχούν στις προσφερόμενες επιλογές χωρίς κανένα όριο στην κατανάλωση τους. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια, θέτοντας το κρέας , τα αυγά και τα γαλακτοκομικά ως ανθυγιεινές επιλογές, και παράλληλα εξυμνώντας την  αξία των φρούτων και των λαχανικών. Στα σχετικά άρθρα είναι χαρακτηριστική η μεγέθυνση της διατροφικής τους αξίας, υπερτονίζοντας την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Παρ’ όλα αυτά, είτε μας αρέσει είτε όχι, ένα αυγό έχει περισσότερες  βιταμίνες από ένα μήλο.

apotoxinosi

Από πού μπάζει  η φιλοσοφία της αποτοξίνωσης;

  • Μία δίαιτα αποτοξίνωσης, και γενικά μία χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν δεν τρώμε τίποτε άλλο παρά φρούτα και λαχανικά, έχουμε εξασφαλισμένο πως είτε θα υποφέρουμε από αβιταμίνωση, είτε θα παρουσιάσουμε αναιμία. Γιατί; Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δεν έχουν αρκετή πρωτείνη, δεν έχουν ασβέστιο και γενικά είναι μία διατροφή που  δίνει μόνο νερό, ζάχαρη και βιταμίνη C.  Δεν χρειαζόμαστε μόνο αυτά τα συστατικά για να ζήσουμε Τα οστά θα χάσουν το ασβέστιό τους, οι μύες  θα αδυνατίσουν (μαζί και η καρδιά), το ανοσοποιητικό  σύστημα θα βρεθεί εκτεθιμένο. Προσοχή: Το ανθρώπινο σώμα σας δεν θα μας ειδοποιήσει με κάποιο κόκκινο λαμπάκι όταν έχει έλλειψη από βιταμίνη Β12. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες νιώθουν υπέροχα στην αρχή γιατί αυθυποβάλλονταιΤο τι νιώθουμε είναι ευμετάβλητο και  υποκειμενικό. Η αναιμία και η αβιταμίνωση δεν είναι.
  • Άγνοια βασικής βιοχημείας. Ο άνθρωπος διαθέτει το  ήπαρ, ένα αποτελεσματικό όργανο που δεσμεύει πολλές από τις δυνητικά επικίνδυνες ουσίες του φαγητού, είτε αυτό είναι κρέας είτε φρούτα και λαχανικά.
  • Άγνοια βασικών αρχών τοξικολογίας .Η «αποβολή των τοξινών» είναι το πρώτο πιασάρικο κόλπο, εύκολο να παπαγαλιστεί από  όσους προωθούν  της αποτοξίνωση και τα σχετικά προϊόντα. Τι είναι οι «τοξίνες»; Οι τοξίνες είναι μία αυθαίρετη έννοια που υπονοεί την δηλητηριώδη ιδιότητα μίας ουσίας. Θα σας έκανε εντύπωση αν μαθαίνατε ότι οποιαδήποτε ουσία (ανεξαρτήτως προέλευσης, είτε από κρέας είτε από φρούτα) μπορεί να έχει δηλητηριώδη επίδραση, αν υπερκαταναλωθεί; Μία ουσία δεν κατηγοριοποιείται σαν βλαβερή ή ασφαλής ανεξάρτητα της δόσης στην οποία λαμβάνεται, γι’ αυτό και ο όρος «τοξίνη» δεν έχει νόημα. ‘Ένα παράδειγμα είναι η παρότρυνση για να πίνουμε «άφθονο νερό» που συναντάμε στις δίαιτες αποτοξίνωσης. Το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε αλλά η  υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
  • Μετατόπιση του προβλήματος και της ευθύνης. Αφού το συκώτι διαχειρίζεται τις ουσίες που εμπεριέχονται  στις τροφές , το  πρόβλημα των μεγάλων γευμάτων  του Πάσχα και των Χριστουγέννων δεν είναι στις «τοξίνες» αλλά στις θερμίδες, στο υπερβολικό φαγητό με άλλα λόγια.
  • Αδικαιολόγητη διχοτόμηση των τροφών σε δυνάμεις του καλού και του κακού: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλοί , οι υγιεινοί ήρωες  και τα κρέατα είναι οι κακοί, οι βλαβεροί. Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά .

Θα σας παραθέσω κάποιες δικές μου παρατηρήσεις στο θέμα: Συνήθως οι άνθρωποι που γίνονται ψυχωτικοί με τις τοξίνες υποφέρουν από κάποια μορφής διατροφική διαταραχή. Είτε έχουν νευρική ορθορεξία,  είτε αδηφαγία, και πολύ συχνά προσκολλούνται σε όσους ενδυναμώνουν τον φόβο τους. Επίσης παρατηρώ σε αυτά τα άτομα το φαινόμενο Dunning-Kruger.

Τι είναι αυτό το φαινόμενο;

Άτομα που δεν είναι γνώστες ενός πεδίου (π.χ. ανθρώπινη διατροφή) βρίσκονται υπό την ψευδαίσθηση πως οι ικανότητά τους στο πεδίο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι στη πραγματικότητα.  Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα παραδεχτούν την ανωτερότητα άλλων ανθρώπων στην κατανόηση ενός πεδίου, όπως δεν θα παραδεχτούν ποτέ το πόσο ανεδαφικά είναι αυτά που υποστηρίζουν. Τα άτομα αυτά θα παραδεχτούν την ανικανότητα τους μόνο αφού δεχτούν την κατάλληλη μόρφωση.

Τι μπορείτε εσείς να κάνετε γι’ αυτό;

Όταν ακούτε έναν ισχυρισμό για οποιοδήποτε τρόφιμο πως κάνει καλό ή κακό, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι δύο απλές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι να ρωτήσετε ποια είναι η χημική ουσία που κάνει το τρόφιμο αυτό υγιεινό ή ανθυγιεινό. Είναι σχεδόν απίθανο πως θα λάβετε συγκεκριμένη απάντηση, είτε θα σας πουν “το έχω ακούσει” ή “όλοι το λένε” ή “το διάβασα στο ίντερνετ” ή “θα σου στείλω βιντεάκι να δεις τι μας κρύβουν!” Αν πάλι σας πουν συγκεκριμένη ουσία, ρωτήστε σε τι δόση μπορεί αυτή η ουσία να κάνει κακό. Τότε θα σιγουρευτείτε πως ο άνθρωπος που διατυπώνει τον ισχυρισμό απλά παπαγαλίζει κάτι που διάβασε ή άκουσε αλλά ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να δει αν αυτό που αναπαράγει είναι αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε από έναν άνθρωπο που βρίσκεται υπό την ψευδαίσθηση πως γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ ότι πραγματικά γνωρίζει, να καταλάβει πως έννοια της αποτοξίνωσης είναι ένας διατροφικός Μεσαίωνας. Η αποτοξίνωση είναι η λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει.

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Sp Kam

  Τοξίνες δεν αποτελούν μόνο ουσίες που δεν μεταβολίζονται και βλάπτουν από την φύση τους τον οργανισμό. Μπορεί να είναι και ουσίες που μεταβολίζονται, ακόμα και χρήσιμες που σε μεγάλες ποσότητες και ανάλογα με την φύση του καθένα μας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επιρρεάσει τα επίπεδα χολιστερίνης και μια προσεκτικά οργανωμένη δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσει την διατήρησή τους σε καλά επίπεδα. Άλλωστε οι γιατροί συχνά συστήνουν δίαιτες ώστε να μειωθεί κάποια ουσία στον οργανισμό που προκαλεί προβλήματα. Αλλά πάμε σε ένα προσωπικό παράδειγμα.

  Αντιγράφω από ποιο πάνω:
  Η πρώτη είναι να ρωτήσετε ποια είναι η χημική ουσία που κάνει το τρόφιμο αυτό υγιεινό ή ανθυγιεινό.
  Είναι σχεδόν απίθανο πως θα λάβετε συγκεκριμένη απάντηση, είτε θα σας
  πουν “το έχω ακούσει” ή “όλοι το λένε” ή “το διάβασα στο ίντερνετ” ή “θα
  σου στείλω βιντεάκι να δεις τι μας κρύβουν!” Αν πάλι σας πουν
  συγκεκριμένη ουσία, ρωτήστε σε τι δόση μπορεί αυτή η ουσία να
  κάνει κακό. Τότε θα σιγουρευτείτε πως ο άνθρωπος που διατυπώνει τον
  ισχυρισμό απλά παπαγαλίζει κάτι που διάβασε ή άκουσε αλλά ποτέ δεν μπήκε
  στον κόπο να δει αν αυτό που αναπαράγει είναι αλήθεια.

  Ας δώσω λοιπόν ένα προσωπικό παράδειγμα Πουρίνες, είναι ουσίες που περιέχονται σε μια μεγάλη γκάμα τροφών και επιρρεάζουν αρντητικά τα άτομα που έχουν προδιάθεση σε αυξημένο ουρικό οξύ. Μια γερή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την εμφάνιση κρίσης ουρικής αθρίτηδας.

  Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρίση, είναι απραραίτητο να μειωθούν στο ελάχιστο οι τροφές που περιέχουν πουρίνες σε αξιόλογη ποσότητα. Ο γιατρός θα συστήσει μια δίαιτα αποτοξίνωσης (σε πουρίνες αλλά και σε ορισμένες άλλες τροφές που έμεσα παράγουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως) εκτός από την φαρμακευτική αγωγή.
  Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δόση που μπορεί η ουσία να κάνει κακό, ενώ σε περίπτωση κρίσης η ελαχιστοποίηση είναι το ιδανικό.
  Τα ποιο πάνω από ένα παθόντα και από την αγωγή θεραπείας που του συστησε ο θεράπων ιατρός.
  Ελπίζω να κάλυψα τον φίλτατο διαιτολόγο ώστε να είναι ποιο προσεκτικός όταν διαδίδει ανυπόστατεες φήμες, κοινώς Hoaxes.

 • Sp Kam

  Τοξίνες από όσο γνωρίζω, είναι όλες οι ουσίες που δεν μεταβολίζονται επαρκώς από τον οργανισμό και δεν αποβάλλονται αρκετά γρήγορα, ενώ κατά την παραμονή τους στον οργανισμό παράγουν ασθένειες. Για παράδειγμα το ντι-ντι-ντι θεωρείται με αυτό τον ορισμό τοξίνη, όπως θεωρούνται πολλές ουσίες που έχουν χαρακτηριστεί σαν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αλλά και κάποια μέταλλα. Δεν γνωρίζω αν οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ιατρικό θέμα καθαρά.

 • Sp Kam

  Αντιγράφω από το ποιο πάνω κείμενο:
  «και γενικά μία χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.»
  Επειδή δεν φαίνεται καθαρά από το κείμενο ποιος το είπε, που το στηρίζει τι ακριβώς εννοεί, και τι τυπικά προσόντα έχει για να λέει κάτι τέτοιο.

  Το ρωτάω γιατί στην ρημάδα την σχολή μου (αν. γεωπονική Αθηνών) μάθαμε ότι η διατροφή με αποκλειστικά φυτικές τροφές δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, αρκεί να είναι προσεγμένη ώστε να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά*,
  Επισημαίνω το τι ακριβώς εννοεί γιατί κάποια συγκεκριμένη η χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κάτι που δεν διακρίνεται από το κείμενο. Για παράδειγμα μια δίαιτα που δεν περιέχει τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, ασφαλώς και θα οδηγήσει σε θάνατο. Όπως σε θάνατο θα οδηγήσει κάθε διατροφή που δεν περιέχει τα απαραίτητα για τον οργανισμό στοιχεία.

  * Με μοναδική πιθανή ανάγκη διατροφικού συμπληρώματος Β12 απο φυτικές πηγές, αν και αυτό δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένο, μια και η Β12 εμφανίζει έλειψη σε κρεοφάγους ενώ έχουμε περιπτώσεις από vegan που δεν
  έχουν εμφανίσει έλλειψη. Μια εξήγηση είναι ότι είναι βιοσυντιθέμενη από βακτήρια του εντέρου, εφόσον υπάρχουν τα ανόργανα συστατικά της στις τροφές και εφόσον τα βακτήρια δεν έχουν τινάξει τα πέταλα.

 • Λεωνίδας

  Επίσης, μήπως έχεις υπ΄όψιν σου ότι η τοξίνωση πολλές φορές είναι κάτι πολύ <>, διότι κάποιες ουσίες σέ άλλους οργανισμούς αναλόγως τής ομάδας αίματος δρούν τοξικά καί σέ άλλους όχι; Αναφέρομαι στήν Ιπποκράτειο άποψη, η οποία όμως έχει επιβεβαιωθεί στίς μέρες μας. Γνωρίζεις ότι υπάρχει test αναγνώρισης αυτών τών ουσιών;; Μήπως καί οι αλλεργίες σέ διάφορες ουσίες, είναι κι αυτές ανύπαρκτες καί κατατάσσονται στό <>;;

 • Λεωνίδας

  Αγαπητέ , επειδή δηλώνεις διατροφολόγος, σίγουρα θά ξέρεις ότι οι βιταμίνες τού συμπλέγματος Β που υπάρχουν στό κρέας, αποθηκεύονται στόν οργανισμό καί άν σταματήσω νά τρώω κρέας, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια γιά νά αδειάση η αποθήκη αυτή. Έχεις μήπως υπ΄όψιν σου καμμιά δίαιτα αποτοξίνωσης, η οποία νά διαρκή τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;; Όσον αφορά γιά τό υγιεινό ή άνθυγιεινό τρόφιμο, νομίζω ότι επίσης ξέρεις ότι σέ πολλές περιπτώσεις δέν υπάρχει μία μόνο ουσία, αλλά πλήθος ουσιών που συνεργάζονται στό αποτέλεσμα. Αυτός είναι καί ο λόγος που όταν ένα φάρμακο περιέχει τήν <>, η οποία έχει ληφθεί από κάποιο φυτό, δέν φέρνει τό ίδιο αποτέλεσμα, γιατί λείπουν οι υπόλοιπες ουσίες που συνεργάζονται μέ τή δραστική ουσία καί προστατεύουν από τίς παρενέργειες. Επομένως, η υγιείνή ή ανθυγιεινή ουσία τής οποίας τήν ταυτότητα μάς προτρέπεις νά ρωτήσουμε, δέν είναι μία, αλλά πολλές. Όσο γιά τά υπόλοιπα άτοπα που λές, σού έχουν απαντήσει οι προηγούμενοι από μένα σχολιαστές.

 • Zero

  πάντως έχεις καταφέρει να πείσεις πολλάκις τον εαυτό σου ότι,για ότι μπούρδα κυκλοφορεί στο ίντερνετ,υπάρχει η «λογική» κατ’ εσένα εξήγηση που λέει ότι είναι θεωρεία συνωμοσίας πάντα..μήπως αυθυποβάλλεσαι για να είσαι ήσυχος ότι όλοι προσπαθούν να σε ξεγελάσουν με τα πάντα και να κοιμάσαι ήσυχος ότι όλα είναι καλά; αν είχε και αξιόπιστες πηγές το άρθρο πέρα από τον Ζουρδό,θα ήσουν άρχοντας..θα ήθελα να μου αποδείξεις επίσης ότι και η πλάνη των αισθήσεων για την οποία μιλάει ο Δανέζης,είναι απλά μια θεωρεία συνωμοσίας και τα λέει για να πλουτίσουν οι αστροφυσικοί..

 • HoHe

  Το αν η αποτοξινωση ειναι «φιασκο» ή οχι, θα σας το πει καλυτερα ενας καρκινοπαθης ο οποιος υποβαλλεται σε χημειοθεραπεια!
  Σταματηστε να ισοπεδωνετε τα παντα με χαζα αρθρα, γιατι στο τελος γινεστε οπως τα blogs τα οποια προσπαθειτε να διαψευσετε!

 • bigbadproof

  Επίσης εξαιρετικές πληροφορίες για το θέμα περιέχονται στο «Κακή επιστήμη» του Ben Goldacre

 • Alexander Nikolaidis

  Αν και δεν είμαι
  χορτοφάγος και βασικά εκνευρίζομαι απίστευτα με τους χορτοφάγους που προωθούν
  το lifestyle τους σαν θρησκεία, έχω να κάνω μερικε΄ς
  παρατηρήσεις για το άρθρο:


  Πλυθησμοί
  χορτοφάγων υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια, κυρίως Ινδουιστές, αλλά και Βουδιστές
  κτλ. Όλοι αυτοί γενικά ζούσαν μια χαρά και δεν πάθαιναν αβιταμίνωση B12. Αν και αυτό αποτελούσε μυστήριο μέχρι πριν κάποιες
  10ετίες σήμερα ξέρουμε ότι οφείλεται στα υπολλήματα κοπριάς(που τότε αποτελούσε
  το δημοφιλέστερο λίπασμα, ειδικά σε χώρες με αφθονία σε αγελάδες όπως οι Ινδια)
  πάνω στα λαχανικά που περιείχαν βιταμίνη
  Β12. Υπάρχει και η θεωρία πως μέρος της βιταμίνης Β12 από την κοπριά απορροφάται
  μέσα στα ίδια τα φυτά.

  Οι σημερινοί vegans απλά πέρνουν ένα πολυβιταμινούχο(κάτι που
  γενικά αποτελεί καλή ιδέα για ποιονδήποτε ακολουθεί κάποια ειδική δίαιτα).
  Επισης εδώ στο Αμέρικα υπάρχουν πλήθος fortified vegan τροφών
  με εξτρα βιταμίνες του συμπλέγματος Β


  http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-7d.shtml

  , Παρ’ όλα
  αυτά, είτε μας αρέσει είτε όχι, ένα αυγό έχει περισσότερες
  βιταμίνες από ένα μήλο.

  Τι ακριβώς σημαίνει
  περισσότερες; Το μήλο έχει σε μεγαλύτερη ποσότητα κάποιες βιταμίνες (π.χ.
  βιταμίνη C και Κ) και σε χαμηλότερη κάποιες άλλες (όπως Α και D).

  Τα φρούτα και τα
  λαχανικά δεν έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B

  Βασικά η τροφή με
  μεγαλύτερη συγκέντρωση σε Β6 είναι οι ηλιόσποροι με δευτερα τα φυστίκια
  Αιγίνης, τα αμύγδαλα είναι 2α σε συγκέντρωση Β2, τα μανιτάρια είναι
  πρώτα σε συγκέντρωση Β5 κ.ο.κ. Μόνο με την Β12 υπάρχει συμαντικό πρόβλημα για
  τους Vegans.

  δεν έχουν αρκετή πρωτείνη

  Σόγια ξηροί
  καρποί και όσπρια έχουν αρκετή πρωτείνη, σίγουρα όχι τόσο καθαρή όσο το στήθος
  κοτόπουλο αλλά υπέραρκετη για τις ανάγκες ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Στο
  εμπόριο υπάρχουν και ένα κάρο συμπληρώματα διατροφής με soy protein powder, hemp powder και ότι άλλο θες.

  δεν έχουν ασβέστιο

  Αν και είναι
  αλήθεια ότι οι vegans έχουν
  μια μεγαλύτερη τάση σε οστεοπόροση, αν και δεν είναι 100% εξακριβομένο αν αυτό
  οφείλεται στην χαμηλότερη πρόσληψη ασβέστιου ή βιταμίνης D, υπάρχουν αρκετές φυτικές πηγές ασβέστιου

  http://www.care2.com/greenliving/25-vegan-sources-for-calcium.html

  · Άγνοια
  βασικής βιοχημείας. Ο άνθρωπος διαθέτει το ήπαρ, ένα αποτελεσματικό όργανο που
  δεσμεύει πολλές από τις δυνητικά επικίνδυνες ουσίες του φαγητού, είτε αυτό
  είναι κρέας είτε φρούτα και λαχανικά.

  Από την άλλη βέβαια
  αν παρακουράζουμε το συκώτι μας υπερφωρτόνοντας το υπάρχει η πιθανότητα να
  κλατάρει και να εμφανήσει προβλήματα.

  Άγνοια
  βασικών αρχών τοξικολογίας .Η «αποβολή των τοξινών» είναι το πρώτο πιασάρικο κόλπο, εύκολο να
  παπαγαλιστεί από όσους
  προωθούν της
  αποτοξίνωση και τα σχετικά προϊόντα. Τι είναι οι «τοξίνες»; Οι τοξίνες είναι
  μία αυθαίρετη έννοια που υπονοεί την δηλητηριώδη ιδιότητα μίας ουσίας. Θα σας έκανε εντύπωση αν
  μαθαίνατε ότι οποιαδήποτε ουσία (ανεξαρτήτως προέλευσης, είτε από κρέας είτε
  από φρούτα) μπορεί να έχει δηλητηριώδη επίδραση, αν υπερκαταναλωθεί; Μία ουσία
  δεν κατηγοριοποιείται σαν βλαβερή ή ασφαλής ανεξάρτητα της δόσης στην οποία
  λαμβάνεται, γι’ αυτό και ο όρος «τοξίνη» δεν έχει νόημα

  Αν και ο προσδιορισμός μπορεί να ψιλοαλλάζει
  αναλόγος το λεξικό/βιβλίο που διαβάζεις(π.χ. στην μικροβιολογία τοξίνες
  θεωρούνται αυτές που παράγονται από μικοοργανισμούς), γενικά σαν τοξίνες
  θεωρούμε ουσίες που προκαλούν βλάβες και αντίδραση του οργανισμού σε ΜΙΚΡΕΣ
  ποσότητες. Κανένας σόφρον τοξικολόγος δεν πρόκειται να περιγράψει το νερό σαν «τοξίνη»
  αφού σε φυσιολογικές ποσότητες μόνο κακό δεν προκαλεί. Από την άλλη ο μόλυβδος
  π.χ. εντάσσεται σαν environmental toxin ανεξαρτήτως
  δόσης γιατί απλά δεν χρειάζεται στο σώμα και καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχε
  καθόλου

  http://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/lead/

  ‘Ένα παράδειγμα
  είναι η παρότρυνση για να πίνουμε «άφθονο νερό» που συναντάμε στις δίαιτες
  αποτοξίνωσης. Το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε αλλά η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει
  ακόμη και στο θάνατο.

  Κλασική αρχή του
  μεταβολισμού των φαρμάκων με ενεργιτική απέκκριση στα ούρα είναι ότι η
  απεκκρισή τους μπορεί να επιταχυνθεί με λήψη επιπλέον νερού. Βέβαια η
  κατανάλωση νερού δεν κάνει τίποτε για την απεκκριση λιπόφιλων ουσιών όπως τα
  περισσότερα αντιβιοτικά, ορμόνες και φυτοφάρμακα, που είναι και αυτά που
  φοβούνται οι vegans. Κατα τα άλλα δεν γνωρίζω καμία περίπτωση ατόμου που ακολούθησε δίαιτα αποτοξίνωσης και πέθανε από υπερβολική ληψη νερού.

  • Λόγω έλειψης χρόνου, θα σου απαντήσω μόνο για την τελευταία παρατήρησή σου: έχει μέχρι και επιστημονική ονομασία: «…χαρακτηριστική είναι η υπονατριαιμία («δηλητηρίαση από νερό») που χαρακτηρίζει την υπερβολική μείωση του νατρίου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο λόγω μεγάλων ποσοτήτων πρόσληψης νερού.»
   Πηγή: http://www.iatropedia.gr/articles/read/337

   • Alexander Nikolaidis

    Ειπα εγω οτι η ΥΠΕΡΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ καταναλωση νερου δεν εχει αρνητικες επιπτωσεις;
    Οσες περξπτωσεις θανατων απο υπερβολικη καταναλωση νερού εχουν καταγραφει στα ιατρικα χρονικα αφορούν κυριος ατομα που επιναν τραγικα μεγαλες ποσότητες νερού κατα την διάρκεια ασκησης (η τελευταια περιπτωση που θυμαμαι ηταν ενας Αμερικανος πεζοναύτης) η άλλες τέτοιες «ασυνιθιστες» καταστασεις, οπως διαγωνισμους για το ποιος μπορει να πιει περισσότερο νερό, βασανιστήρια κτλ.
    Απο τα 8-12 ποτηρια νερο την μερα που συνιστουν οι περισσότερες διαιτες «αποτοξίνωσης» δεν επαθε ποτε κανεις τιποτα.

    • Ευχαριστώ για τις εκτενείς απαντήσεις αλλά δεν ήταν και τόσο απαραίτητες, μια και απλά μου έκανε εντύπωση η δήλωσή σου πως «κανείς δεν πέθανε από υπερβολική χρήση νερού». Όσο για το νερό, τα 8-10 ποτήρια την ημέρα τα έχω σίγουρα, και ας μην κάνω αποτοξινωτική ή άλλη δίαιτα.

     Η υπερβολή, η υστερία και οι δαιμονοποιήσεις στην διατροφή -όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής- ουδέποτε έχουν θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω.

   • Alexander Nikolaidis

    Παρεπιμπτόντως, η υπονατριαιμία είναι κατάσταση που έχει σαν γεννεσιουργό αιτία πολλές άλλες αιτίες, όπως η λήψη διουρητικών, υπερβολική απώλεια υγρών, κακή λειτουργία του νεφρού κτλ. Η υπερβολική λήψη νερού αυτή καθεαυτή (βγάζω έξω τους Μαραθονοδρόμους/αθλητές όπου συνυπάρχει υπερβολική απώλεια νάτριου λόγω ιδρώτα) είναι μάλλον η πιο σπάνια αιτία.

   • Alexander Nikolaidis

    » It is not harmful unless, of course, you drink it
    more rapidly than your renal excretory capacity. The excretory capacity
    is something on the order of 15-20 L over 24 hours as long as it is
    consumed at that rate. But if a person consumes several liters during a
    brief period of time, some have developed acute hyponatremia on that
    basis. So there is that risk, but it is a minor risk. The bigger issue
    is that it is expensive to drink bottled water, and the bottles are
    additional items that fill up the dumps that blight the environment.»
    Από τον Dr Goldfarb, τον τύπο που το link σου αναφέρει ως πηγή.

   • steve L.A.

    όπως έχει αποδείξει και το εν λόγω σάϊτ… το ίντερνετ(iatropedia), δε λέει πάντα την αλήθεια…
    όπως λέει κι ο Alexander Nikolaidis όντως η άμεση υπερκατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ίσως ακόμη και θάνατο από διάτρηση στομάχου… σε παρακαλώ πίστεψέ με, έχω φτάσει κοντά σ’αυτό λόγω ενός χαζού διαγωνισμού-στοιχήματος που έβαλα μόνος μου με τους φίλους σε ένα μπαρ… μόνος μου το αποφάσισα δεν πήρε μέρος κανείς άλλος…
    έτσι ήπια 9-10 ποτήρια νερό μονοκοπανιά… έτσι γιατί νόμιζα ότι μπορούσα… και για πλάκα μου κέρασαν σφηνάκι…
    Τελικά από το πολύ νερό «μαστούρωσα»(ζαλίστηκα όπως θες πέσ’το) και δίπλωσα κανονικότατα σε μια πολυθρόνα από τον πόνο… το δε σφηνάκι δεν κατάφερα να το πιω… Τέλος αν και δε το πίστευα ο κολλητός μου, μου απέδειξε ότι όντως υπάρχει όριο στην ημερήσια κατανάλωση νερού… γιατί αλλιώς πολύ απλά το στομάχι δεν χωράει τα άπειρα και θα «σκάσει»…
    Και τέλος όσων αφορά το νάτριο αν θέλετε να μην πεθάνετε από το νερό κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας… Τότε…
    -Καταναλώστε λίγο τουλάχιστον περισσότερο αλάτι… βοηθάει στην κατακράτηση υγρών(αποφυγή αφυδάτωσης) και είναι στην κυριολεξία νάτριο…
    -Το νερό της βρύσης έχει διάφορα συστατικά(& νάτριο ενδεχομένως) σε αντίθεση με το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό που «ενδείκνυται για δίαιτα πτωχή σε νάτριο»… προσοχή όχι το απλώς επιτραπέζιο…
    Αυτά σας κούρασα ήδη… ευχαριστώ…

 • Noucca Galaktotrofousa

  Το μόνο που λείπει από αυτό το άρθρο είναι το ζήτημα των διαιτολόγων που δίνουν δίαιτες αποτοξίνωσης. Όλες οι φίλες μου έχουν πάει κάποια στιγμή σε διαιτολόγο και στη συντριπτική πλειοψηφία των διαιτολογίων υπάρχει ή εκκίνηση με αποτοξίνωση ή και συστηματικά μια ημέρα την εβδομάδα.

 • george

  μπραβο σου για αλλη μια φορα