Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελλάδα η χώρα των υπερκαταιγίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ LIKE FARMING

Ελλάδα η χώρα των υπερκαταιγίδων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

12 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Αν πιστεύετε ότι οι “υπερκαταιγίδες”, οι καταστροφικές θεομηνίες, οι κατακλυσμοί και οι φονικές θύελλες, είναι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο για την Ελλάδα, κάπου κάνετε λάθος.

Καταγραφή3
Υπέβαλα ερώτημα σε μια σελίδα ,που διατείνεται ότι ειδικεύεται στην πρόγνωση του καιρού, για το πόσες “υπερκαταιγίδες” χτυπούν την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος (ban) δεν έλαβα καμιά απάντηση και δεν μπορώ μάλλον να ξαναρωτήσω… Έτσι αποφάσισα, να μετρήσω πόσες “υπερκαταιγίδες” και θεομηνίες, θα χτυπήσουν την Ελλάδα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Στην παρακάτω καταμέτρηση κράτησα μόνο όσες αναρτήσεις ανέφεραν για “υπερκαταιγίδες”, καταστροφικές θεομηνίες, κατακλυσμούς, φονικές θύελλες και κυκλώνες και ΔΕΝ καταμέτρησα τις δυνατές καταιγίδες ή απλές θύελλες και άλλα απλά καθημερινά “ακραία καιρικά φαινόμενα” . Ίσως και να έχασα μερικές “υπερκαταιγίδες” στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά πιστεύω πως θα μου το συγχωρήσετε.
Ας τις καταμετρήσουμε μαζί.

4

4 Σεπτέμβρη

5

5 Σεπτέμβρη

6

6 Σεπτέμβρη

7

7 Σεπτέμβρη

8

8 Σεπτέμβρη

9

9 Σεπτέμβρη

10

10 Σεπτέμβρη

11

11 Σεπτέμβρη

12

12 Σεπτέμβρη

13

13 Σεπτέμβρη

14

14 Σεπτέμβρη

15

15 Σεπτέμβρη

16

16 Σεπτέμβρη

20

20 Σεπτέμβρη

23

23 Σεπτέμβρη

24

24 Σεπτέμβρη

25

25 Σεπτέμβρη

26

26 Σεπτέμβρη

30

30 Σεπτέμβρη

Μάλιστα ο όγκος των “υπερκαταιγίδων” είναι τόσο μεγάλος που τα άρθρα στη σελίδα (οχι στο facebook) διαγράφονται μετά από 2-3 μέρες για να μην υπερ-φορτώνεται η σελίδα τους.

Ακριβή ορισμό για τον όρο “υπερκαταιγίδα” δεν βρήκα αλλά πιστεύω πως ο “μετεωρολόγος”, εννοεί κάτι αντίστοιχο με τις τροπικές καταιγίδες, τους τυφώνες – κυκλώνες. Βρήκα όμως τον ορισμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα: Ως ακραία καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται τα μετεωρολογικά εκείνα φαινόμενα στα οποία παρατηρούνται οι μέγιστες ή ελάχιστες τιμές μετεωρολογικών παρατηρήσεων ασυνήθιστων ή και πολύ σπάνιων που συμβαίνουν σε μια περιοχή.

Έψαξα στη σελίδα να βρω κάποια εξήγηση του μετεωρολόγου, γιατί τόσες πολλές “υπερκαταιγίδες”, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά βρήκα μόνο το παρακάτω.

Όλες αυτές οι “υπερκαταιγίδες” με έχουν πραγματικά κουράσει και μετά από αυτή την καταμέτρηση, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μεταναστεύσω σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, που δεν θα έχει κάθε μέρα “υπερκαταιγίδα”. Όχι για μένα αλλά για την κακομοίρα τη γριά μανούλα μου και για να προστατεύσω το μικρό παιδί μου.

Αν αναρωτιέστε πως καταφέρνουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί, μετά από τόσες καταστροφές, η απάντηση έρχεται από την ίδια σελίδα.

Καταγραφή2
Στη θεματολογία της σελίδας είναι και οι σεισμοί, και άλλες διάφορες καταστροφές, αλλά αυτά θα το δούμε σε επόμενο άρθρο, γιατί θα κρεμάσει η σελιδα μας από τον αριθμό των αποκομμάτων!

015


Μπορεί το στυλ του άρθρου μας να είναι χιουμοριστικό και σατιρικό, με στόχο το χαμόγελο του αναγνώστη, αλλά η καταμέτρηση των “υπερκαταιγίδων” είναι πραγματική.

Αν σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε για τα πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σας προτήνουμε τη σελίδα www.meteoalarm.eu που περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία της και είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τι προσφέρει το www.meteoalarm.eu
Ένα παγκόσμια κατανοητό σύστημα που χρησιμοποιεί σύμβολα και χάρτες με χρωματικό κώδικα, παρέχει τις πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις επόμενες 48 ώρες, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Οπουδήποτε στην Ευρώπη κι αν είστε, ξεκάθαρες και σαφείς πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το ταξίδι σας ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που επηρεάζεται από τον καιρό. Για παράδειγμα : Πού μια έντονη βροχόπτωση είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμύρες; Ποιός είναι ο κίνδυνος χιονοστιβάδων ; Μπορεί η ομίχλη να καθυστερήσει μια πτήση ; Ενδέχεται ο ζεστός και ξηρός καιρός να αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών; Κάθε χώρα χρωματίζεται στο χάρτη βάσει κώδικα, που περιέχει τέσσερα επίπεδα κινδύνου : Από το κόκκινο που είναι ένδειξη εξαιρετικού κινδύνου από ακραίες καιρικές συνθήκες, μέχρι το πράσινο, που υποδηλώνει ότι δεν προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενδιάμεσες καταστάσεις υποδηλώνουν το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα.

Τα επίπεδα επικινδυνότητας αποτελούν μέρος ενός ενοποιημένου συστήματος με σαφή συσχέτιση μεταξύ των μετεωρολογικών χαρακτηριστικών, της πιθανής πρόκλησης καταστροφών και των προτεινόμενων ενεργειών για αποφυγή των ζημιών. Το κατώφλι κάθε επιπέδου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, γιατί, για παράδειγμα, έντονη χιονόπτωση στην περιοχή των Άλπεων προκαλεί μικρότερης έκτασης αποδιοργάνωση και καταστροφές από ό,τι στη Λισσαβόνα.
Το Meteoalarm είναι, επιπλέον, μια ηλεκτρονική πύλη για προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε εθνικό επίπεδο : Πατώντας το ξεχωριστό εικονίδιο – λογότυπο κάθε Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της για πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο.
Από την ΕΜΥ

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.