Ποιοι είμαστε
Αρχική Το γιγάντιο καβούρι και οι φωτογραφίες που προκαλούν σάλο!HOAXES FAKE NEWS

Το γιγάντιο καβούρι και οι φωτογραφίες που προκαλούν σάλο!

14 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

 

5a
Μια φωτογραφία ενός γιγάντιου καβουριού στην πόλη Whitstable εξαπλώθηκε σε εφημερίδες, σελίδες, blogs και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι πραγματική; Από πού ξεκίνησε αυτή η είδηση; Τελικά είναι καβούρι ή κάτι άλλο; 


1


Η εικόνα αναρτήθηκε πρώτα στη σελίδα Weird Whistable και δεν είναι η πρώτη φορά που η σελίδα και το blog ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.
Ακόμη μια πλαστή φωτογραφία δημοσιεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι (2013) και λίγο πιο μετά ακολούθησε η συγκεκριμένη.

6

Η εικόνα είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας και η αρχική φωτογραφία είναι μια δορυφορική φωτογραφία από το bing maps που απλά πρόσθεσαν ένα καβούρι. Όλα τα υπόλοιπα που φαίνονται στη φωτογραφία είναι ακριβώς ίδια. (αυτοκίνητα, βάρκες κτλ)

4

Η διάδοση της φάρσας στο ίντερνετ πήρε εκρηκτικές διαστάσεις όταν τη δημοσίευσε η dailymail και ακολούθησε η sunday express
daily

Η εικόνα είναι πλαστή, ψάξαμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε να βρούμε το γιγάντιο καβούρι αλλά το μόνο που καταφέραμε να βρούμε είναι το παρακάτω.

3

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.