Κάνεις κρακ τα δάχτυλα σου; Ε δεν έγινε και τίποτα!

11

knuckle-cracking

Απολαύστε μια αποτυχημένη προσπάθεια σοφιστικής τέχνης. Εναλλακτικός τίτλος «όταν τα στοιχεία δεν σου βγαίνουν».

Στο διαδίκτυο είναι κοινή πρακτική, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, τα περισσότερα site να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πηχαίους και πιασάρικους τίτλους στις αναρτήσεις τους, ώστε να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

Όμως κάποιες φορές ένα θέμα δεν σου βγαίνει… Χαρακτηριστικό τέτοιο άρθρο είναι το παρακάτω τρομολαγνικού τίτλου κείμενο, με σκοπό φυσικά το «κλικ farming«.

Σημείωσα με μπλε χρώμα τους βαρύγδουπους ισχυρισμούς και τις παραινέσεις ενώ με κόκκινο τις αντίστροφες διαπιστώσεις… Απολαύστε υπεύθυνα :

b2b80b1d860487e6901e787a1c07e590_XL

Κάνεις “κρακ” τα δάχτυλα; Δές γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το σταματήσεις αμέσως!

Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την “κακή” συνήθεια… να κάνουν κρακ τα δάχτυλά τους! Μια κίνηση που μπορεί εκείνη την στιγμή να ανακουφίζει, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι και η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Διαβάστε προσεχτικά παρακάτω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας και ερευνητή του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins, Δημήτριο Παππά, για μερικούς ανθρώπους η κίνηση αυτή είναι μία μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση.

Υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένως να συνδέονται με τις ρωγμές από τον τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων, καταστάσεις οι οποίες βέβαια μπορούν να βελτιωθούν με κάποια συντηρητική αγωγή.

Μια μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι ύστερα από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση με τους ανθρώπους που δε «σπάνε» τα δάχτυλά τους.
Θεωρητικά, επίσης, το σκάσιμο της άρθρωσης σε ασθενείς με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό συνδέσμων ή σε οξύ τραύμα στις αρθρώσεις.

Έρευνες καταλήγουν ότι η συνήθεια αυτή δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθενέστερη πρόσφυση. Από την άλλη βέβαια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα ποσοστό 7% των ανθρώπων που έχουν αυτή τη συνήθεια, ενδεχομένως να παρουσίασαν βλάβες στην περιοχή του χόνδρου, κάτι που οι ειδικοί επικαλούνται προκειμένου να εξηγήσουν γιατί είναι πολύ απίθανο το «κρακ» να προκαλεί όντως αρθρίτιδα. Το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να παρουσιάσει άλλα προβλήματα αλλά όχι σοβαρού μεγέθους.

Από ΕΔΩ ή ΕΔΩ ή και παλιότερα ΕΔΩ

 *************

hands_590_b

Τώρα εσείς τι καταλάβατε;

Και έτσι μόνο το άρθρο ν αφήσουμε αυτούσιο χωρίς να εξετάσουμε κάτι άλλο, νομίζω αρκεί. Αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια σχολιασμού.

Ξεκινά με μια  εισαγωγή που προσπαθεί να πετύχει αυτό που λέμε  «επίκληση στην αυθεντία» ώστε να δώσει κύρος και «επιστημονικότητα» και καταλήγει να μας πει μια μπούρδα; το αυτονόητο; «άλλοι το κάνουν από συνήθεια κι άλλοι γι ανακούφιση»

Συνεχίζει πετώντας διάφορες εκφοβιστικές φράσεις αλλά τ αποτελέσματα δεν συνάδουν με τις προτροπές και τους φόβους που προσπάθησε να εμφυσήσει στην αρχή.

841109

To σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να συμπέρανε ότι το τράβηγμα των αρθρώσεων ή το γνωστό και ως «κρακ» των δαχτύλων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις αρθρώσεις και τα οστά των δαχτύλων.

Πηγές και πληροφορίες: iatropedia.gr,  hoaxes.org , beliefnet.comosteoarthritis.about.com , answers.com,  scientificamerican.com

Νέα στοιχεία

Και νεότερα στοιχεία που «ήρθαν στο φως της δημοσιότητας» (!) προχτές επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

Καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Γκρεγκ Κάβτσουκ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One«, χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης (MRΙ) για να δουν τι συμβαίνει μέσα στα δάχτυλα, όταν παράγεται ο θόρυβος των αρθρώσεων. Ένας ειδικός στη χειροπρακτική τραβούσε το ένα μετά το άλλο τα δάχτυλά του στο εργαστήριο και οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τι συνέβαινε στο εσωτερικό της κλείδωσης.

knuckle-cracking-mri

Η φυσαλίδα

Το μυστικό βρίσκεται σε μια κοιλότητα (φυσαλίδα) γεμάτη αέριο, η οποία δημιουργείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει και λιπαίνει τα οστά της άρθρωσης. Ο θόρυβος προκαλείται από την αστραπιαία δημιουργία αυτής της φουσκάλας μέσα στο υγρό, σε χρόνο λιγότερο από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Όταν κανείς τραβά ένα δάχτυλό του προς τα έξω, τότε δεν υπάρχει αρκετό αρθρικό λιπαντικό υγρό για να γεμίσει όλο το κενό στο εσωτερικό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξαφνικά μια κοιλότητα αερίου και αυτό παράγει τον γνώριμο θόρυβο.

cracking-knuckle-mri-machine
Πιο συγκεκριμένα, η φυσαλίδα αερίου προέρχεται από το αρθρικό υγρό, όταν η πίεση του τελευταίου πέφτει μετά το τράβημα της άρθρωσης, για τον ίδιο λόγο που όταν ανοίγει ένα μπουκάλι αναψυκτικού δημιουργούνται αμέσως φυσαλίδες. Αυτή η παραγωγή φυσαλίδων δημιουργεί δονήσεις που ταξιδεύουν στον αέρα και φθάνουν στα αυτιά μας ως ήχοι.

journal.pone.0119470.g001Τελικά δεν προκαλεί πρόβλημα μακροπρόθεσμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη, από το 1947, Βρετανοί γιατροί του νοσοκομείου του Αγίου Θωμά του Λονδίνου είχαν προτείνει αυτή ακριβώς την εξήγηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο η εν λόγω συνήθεια είναι αβλαβής ή όχι, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι δεν φαίνεται να προκαλείται κάποιο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Μια νέα μελέτη θα ερευνήσει περαιτέρω αυτό το ζήτημα, όπως επίσης γιατί δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δημιουργήσουν αυτό τον θόρυβο με τα δάχτυλά τους.

Πληροφορίες – φωτογραφίες : huffingtonpostjournals.plos , livescience

Νεότερη προσθήκη 2

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο

 

 • Noucca Galaktotrofousa

  37 ετών, κάνουν κρακ όλες μου οι κλειδώσεις. ΟΛΕΣ. Προσφέρομαι στην Επιστήμη να με μελετήσει. Δέχομαι δωρεάν εξετάσεις αρθρίτιδας και λοιπών ασθενειών (είμαι και σε κρίσιμη ηλικία που πρέπει να τα προσέχω).

  Πέρα από την πλάκα, πριν από αιώνες που είχαμε ακόμα ΕΤ3 και έδειχνε μια εκπομπή που εξηγούσε διάφορα απλά φαινόμενα, είχαν πει ότι αυτό το κρακ είναι φουσκάλες αζώτου (citation needed) που δημιουργούνται στην λιπαντική ουσία που βρίσκεται στις κλειδώσεις.
  Έχει κάποια δόση αλήθειας αυτό;

 • Alexander Nikolaidis

  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει γινει κανονική «έρευνα» (με αυτό που Αγγληστίν αποκαλούμε human clinical trial) που να αποδυκνείει πέραν αμφιβολίας ότι το κρακ κάνει κακό στα δάχτυλα. Τα link που παρέθεσα είναι surveys (=επισκοπήσεις) που πάσχουν από τα σύνηθη μειονεκτήματα τέτοιου τύπου μελετών. Όπως αναφέρουν και οι ερευνητές «Habitual knuckle cracking
  was associated with manual labour, biting of the nails, smoking, and drinking alcohol.» i.e. μιλάμε για άτομα που ειχαν ήδη επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας.
  «Although the cause of habitual knuckle
  cracking was not considered in this study,
  patients admitting to it were more likely to bite
  their nails, smoke, and drink alcohol, as were
  members of their families (table 2).3
  This study suggests that although habitual
  knuckle cracking does not relate to osteoarthrosis
  of the hand, it may relate to decreased
  hand function. Therefore, habitual knuckle
  cracking should be discouraged.»
  Για να εκφέρουμε ασφαλή συμπεράσματα θα έπρεπε να έχουμε μια έρευνα του τύπου 200 άτομα με σωστό randomization ανά φύλο, άσκηση, εργασία κτλ. χωρισμένοι σε 2 γκρουπ (σπασοδάχτυλοι και μη σπασοδάχτυλοι (sic) ) τους οποίους να παρακολουθείς ανά τακτικά διαστήματα. Με τα δεδομένα που έχουμε είναι λογικό η ιατρική κοινότητα να είναι διχασμένη μεταξύ του «δεν υπάρχει πρόβλημα» και «καλό θα ήταν να αποφεύγετε σε υπερβολικό βαθμό»

 • Another Reality

  Σας παραθεσανε έρευνες που καταρρίπτουν τους σχολιασμούς σας, γιατί συνεχίζετε να προκαλείτε κακό στον κόσμο λέγοντας ότι δεν γίνετε τπτ,,, εεεεε ? Αφού είδατε της έρευνες, γιατί δεν της παραθετετε στο άρθρο σας για να συμπεράνει ο κόσμος αν πρέπει να «κρακ» και όχι εσύ ?

 • Alexander Nikolaidis
 • Dimitris Bj

  @disqus_xuyAgmKMl3:disqus Τα link που παραθέτεις δεν είναι επιστημονικά άρθρα. Είναι απλά προσωπικές απόψεις. Στείλε μου ένα επιστημονικό άρθρο που να υποστηρίζει η να καταρρίπτει το «κρακ» στα δάχτυλα. Εγώ σαν φυσικοθεραπευτής θα σου πω οτι, όσο και να τα σκάς δεν πεθαίνεις τίποτα εκτός αν το κάνεις δυνατά και προκαλέσεις τραυματισμό!

  • Mila

   Το disqus δεν σε ενημερώνει με μεθόδους twitter. Για αυτό το λόγο κάνε κλικ στο «απάντηση» και γράψε ότι θες.

   Το 1ο λίνκ που έβαλα, δεν έχει συγγραφέα, διότι είναι από τη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου των ΗΠΑ. Λες να είναι η άποψη κάποιου; Όσο για αυτό που λες, μπορείς να ανατρέξεις στην βιβλιογραφία των δύο «απόψεων» και να δεις μόνος σου τι μεν και τι δε έρευνες. Ξεκίνα από αυτά που διάβασαν οι φοιτητές του 2ου λινκ:

   References

   Castellanos, J, & Axelrod, D (1990). Effect of habitual knuckle cracking on hand function.

   Annals of the Rheumatic Diseases, 49, Retrieved January 18, 2009, from

   http://ard.bmj.com/cgi/content/abstract/49/5/308.

   Moyer, E (1997). Arthritis : Questions You Have … Answers You Need . Allentown, PA: People’s

   Medical Society.

   O’Connor, A (2005, January 18). The Claim: Frequent Knuckle Cracking Can Lead to Arthritis. The New York Times.

   Pappas, D Knuckle Cracking Q & A. Retrieved January 14, 2009, from The John Hopkins

   Arthritis Center Web site: http://www.hopkins-arthritis.org/arthritis-news/2007/knuckle-cracking-and-arthritis.html

   Sweezy R.L & Sweezy S.E (1975). The consequences of habitual knuckle cracking. Western

   Journal of Medicine, 122, Retrieved February 1, 2009, from http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1129752

   Smith, M (2007, March 01). Arthritis Basics. Retrieved February 1, 2009, from Arthritis Web site: http://www.webmd.com/osteoarthritis/guide/arthritis-basics

   Tibbetts, S (2006, April 10). Does cracking your knuckles cause permanent damage?. Retrieved January 14, 2009, from Research Penn State Web site: http://www.rps.psu.edu/probing/knuckles.html

   York, I (2008, March). Knuckle cracking: key to a better life, or the road to a living hell?.

   Retrieved January 13, 2009, from Ian York’s Homepage Web site: http://www.panix.com/~iayork/knuckles.html

  • Alexander Nikolaidis

   Οι δημοσιευμένες απόψεις/παρατηρήσεις/εκθέσεις κτλ επιστημόνων αποτελούν επιστημονικά άρθα, και εσύ π.χ. ως φυσιοθεραπευτής αν έγραφες ένα άρθρο επί του θέματος και το δημοσίευες εδώ https://www.jstage.jst.go.jp/browse/jpts θα θεωρούνταν επιστημονικό άρθρο, η λέξη που ψάχνεις είναι κλινική έρευνα.

 • Mila

  Για άλλη μια φορά πιάνετε ένα επιστημονικό θέμα και το παίζετε εσείς αυθεντίες και φωτεινοί παντογνώστες!!

  Με βάση αυτή τη σελίδα http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/joint.html υπάρχουν και οι μεν έρευνες και οι δε: In terms of knuckle cracking, some studies show that knuckle cracking does not cause serious harm. Other studies show that repetitive knuckle cracking can do some damage to the soft tissue of the joint. It may also lead to a weak grip and a swelling hand.

  Με βάση αυτό γραμμένο από φοιτητές http://healthpsych.psy.vanderbilt.edu/2009/KnuckleCracking.htm , θα δεις πάλι να αντιπαραβάλουν έρευνες, αλλά καταλήγουν στο ότι προκαλεί κάποια ζημιά: repetitive knuckle cracking can do some possible damage to the soft tissue of the joint. Furthermore, it may lead to swelling of the hand and a weak grip. Clearly, if one is feeling pain when his or her joints pop, then “there could be underlying abnormalities of the structures of the joint, such as loose cartilage or injured ligaments,”

  Δεν βλέπω τίποτα που να μπορείς να κατηγορήσεις στο άρθρο. Μας παραθέτει στοιχεία από έρευνες που έγιναν. Που είναι το κακό;

 • Yannis Nikolouzos

  Συγκεκριμμένα η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και μετά από δεκαετίες δοκιμασίας, δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως διαφορά μεταξύ ενός χεριού που συστηματικά κάνουν κρακ τα δάκτυλα και ενός χεριού που δεν πειράζεται κανένα κόκκαλο.

  Ο καθηγητής που έκανε την έρευνα επί 60 χρόνια τιμήθηκε με Ιg Nobel.

  http://www.newscientist.com/article/dn17899-best-of-the-ig-nobel-prizes-2009.html#.VD4ql1fMo1I

  Περιττό το ότι δεν υπάρχει Δημήτριος Παππάς στο Hopkins.

  http://web1.johnshopkins.edu/shcenter/loader.php?page=clinical_staff.html

  • Tzesoualnta Christina Basi

   ο γιατρός υπήρχε στο Hopkins και υπάρχει και σχετικό video από την εποχή εκείνη που μιλά για τη χρήση βιολογικών παραγόντων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. ήταν επίκουρος καθηγητής [ http://www.dpappas.gr/%5D . το video είναι το δεύτερο στα δεξιά. για τα υπόλοιπα με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνη 🙂

  • Mila

   Υπάρχει Δημήτριος Παππάς στο Hopkins: http://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-news/knuckle-cracking-q-a-from/