Ποιοι είμαστε
Αρχική Κάνεις κρακ τα δάχτυλα σου; Ε δεν έγινε και τίποτα!FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ

Κάνεις κρακ τα δάχτυλα σου; Ε δεν έγινε και τίποτα!

15 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

knuckle-cracking

Απολαύστε μια αποτυχημένη προσπάθεια σοφιστικής τέχνης. Εναλλακτικός τίτλος “όταν τα στοιχεία δεν σου βγαίνουν”.

Στο διαδίκτυο είναι κοινή πρακτική, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, τα περισσότερα site να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πηχαίους και πιασάρικους τίτλους στις αναρτήσεις τους, ώστε να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

Όμως κάποιες φορές ένα θέμα δεν σου βγαίνει… Χαρακτηριστικό τέτοιο άρθρο είναι το παρακάτω τρομολαγνικού τίτλου κείμενο, με σκοπό φυσικά το “κλικ farming“.

Σημείωσα με μπλε χρώμα τους βαρύγδουπους ισχυρισμούς και τις παραινέσεις ενώ με κόκκινο τις αντίστροφες διαπιστώσεις… Απολαύστε υπεύθυνα :

b2b80b1d860487e6901e787a1c07e590_XL

Κάνεις “κρακ” τα δάχτυλα; Δές γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το σταματήσεις αμέσως!

Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την “κακή” συνήθεια… να κάνουν κρακ τα δάχτυλά τους! Μια κίνηση που μπορεί εκείνη την στιγμή να ανακουφίζει, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι και η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Διαβάστε προσεχτικά παρακάτω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας και ερευνητή του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins, Δημήτριο Παππά, για μερικούς ανθρώπους η κίνηση αυτή είναι μία μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση.

Υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένως να συνδέονται με τις ρωγμές από τον τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων, καταστάσεις οι οποίες βέβαια μπορούν να βελτιωθούν με κάποια συντηρητική αγωγή.

Μια μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι ύστερα από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση με τους ανθρώπους που δε «σπάνε» τα δάχτυλά τους.
Θεωρητικά, επίσης, το σκάσιμο της άρθρωσης σε ασθενείς με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό συνδέσμων ή σε οξύ τραύμα στις αρθρώσεις.

Έρευνες καταλήγουν ότι η συνήθεια αυτή δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθενέστερη πρόσφυση. Από την άλλη βέβαια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα ποσοστό 7% των ανθρώπων που έχουν αυτή τη συνήθεια, ενδεχομένως να παρουσίασαν βλάβες στην περιοχή του χόνδρου, κάτι που οι ειδικοί επικαλούνται προκειμένου να εξηγήσουν γιατί είναι πολύ απίθανο το «κρακ» να προκαλεί όντως αρθρίτιδα. Το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να παρουσιάσει άλλα προβλήματα αλλά όχι σοβαρού μεγέθους.

Από ΕΔΩ ή ΕΔΩ ή και παλιότερα ΕΔΩ

 *************

hands_590_b

Τώρα εσείς τι καταλάβατε;

Και έτσι μόνο το άρθρο ν αφήσουμε αυτούσιο χωρίς να εξετάσουμε κάτι άλλο, νομίζω αρκεί. Αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια σχολιασμού.

Ξεκινά με μια  εισαγωγή που προσπαθεί να πετύχει αυτό που λέμε  “επίκληση στην αυθεντία” ώστε να δώσει κύρος και “επιστημονικότητα” και καταλήγει να μας πει μια μπούρδα; το αυτονόητο; “άλλοι το κάνουν από συνήθεια κι άλλοι γι ανακούφιση”

Συνεχίζει πετώντας διάφορες εκφοβιστικές φράσεις αλλά τ αποτελέσματα δεν συνάδουν με τις προτροπές και τους φόβους που προσπάθησε να εμφυσήσει στην αρχή.

841109

To σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να συμπέρανε ότι το τράβηγμα των αρθρώσεων ή το γνωστό και ως «κρακ» των δαχτύλων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις αρθρώσεις και τα οστά των δαχτύλων.

Πηγές και πληροφορίες: iatropedia.gr,  hoaxes.org , beliefnet.comosteoarthritis.about.com , answers.com,  scientificamerican.com

Νέα στοιχεία

Και νεότερα στοιχεία που “ήρθαν στο φως της δημοσιότητας” (!) προχτές επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

Καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Γκρεγκ Κάβτσουκ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One“, χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης (MRΙ) για να δουν τι συμβαίνει μέσα στα δάχτυλα, όταν παράγεται ο θόρυβος των αρθρώσεων. Ένας ειδικός στη χειροπρακτική τραβούσε το ένα μετά το άλλο τα δάχτυλά του στο εργαστήριο και οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τι συνέβαινε στο εσωτερικό της κλείδωσης.

knuckle-cracking-mri

Η φυσαλίδα

Το μυστικό βρίσκεται σε μια κοιλότητα (φυσαλίδα) γεμάτη αέριο, η οποία δημιουργείται πολύ γρήγορα στο εσωτερικό του αρθρικού υγρού που προστατεύει και λιπαίνει τα οστά της άρθρωσης. Ο θόρυβος προκαλείται από την αστραπιαία δημιουργία αυτής της φουσκάλας μέσα στο υγρό, σε χρόνο λιγότερο από 310 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Όταν κανείς τραβά ένα δάχτυλό του προς τα έξω, τότε δεν υπάρχει αρκετό αρθρικό λιπαντικό υγρό για να γεμίσει όλο το κενό στο εσωτερικό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξαφνικά μια κοιλότητα αερίου και αυτό παράγει τον γνώριμο θόρυβο.

cracking-knuckle-mri-machine
Πιο συγκεκριμένα, η φυσαλίδα αερίου προέρχεται από το αρθρικό υγρό, όταν η πίεση του τελευταίου πέφτει μετά το τράβημα της άρθρωσης, για τον ίδιο λόγο που όταν ανοίγει ένα μπουκάλι αναψυκτικού δημιουργούνται αμέσως φυσαλίδες. Αυτή η παραγωγή φυσαλίδων δημιουργεί δονήσεις που ταξιδεύουν στον αέρα και φθάνουν στα αυτιά μας ως ήχοι.

journal.pone.0119470.g001Τελικά δεν προκαλεί πρόβλημα μακροπρόθεσμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη, από το 1947, Βρετανοί γιατροί του νοσοκομείου του Αγίου Θωμά του Λονδίνου είχαν προτείνει αυτή ακριβώς την εξήγηση.

Στο ερώτημα κατά πόσο η εν λόγω συνήθεια είναι αβλαβής ή όχι, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι δεν φαίνεται να προκαλείται κάποιο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Μια νέα μελέτη θα ερευνήσει περαιτέρω αυτό το ζήτημα, όπως επίσης γιατί δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δημιουργήσουν αυτό τον θόρυβο με τα δάχτυλά τους.

Πληροφορίες – φωτογραφίες : huffingtonpostjournals.plos , livescience

Νεότερη προσθήκη 2

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο