Kαταρρίπτεται; – Εκπληκτικό κείμενο από τον Γάλλο λογοτέχνη Ζαν Ρισπέν για τον Ελληνισμό»

5

Οι περιπέτειες ενός κειμένου και πόσο εύκολα την «πατάς» στο διαδίκτυο. Το αμφισβητούμενο κείμενο είναι το παρακάτω, με τον τρανό τίτλο: Εκπληκτικό κείμενο από τον Γάλλο λογοτέχνη Ζαν Ρισπέν για τον Ελληνισμό.

«Il est impossible d’effacer la Grèce, le peuple grec, son offrande à cette planète …»

«Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…»

1. Détruisez toute la Grèce sur une profondeur de 100 mètres.
2. Videz tous vos musées, du monde entier.
3. Détruisez tout ce qu’il y a de grec partout dans le monde …

Ensuite, effacez la langue grecque de partout.
1. De votre médecine, votre pharmaceutique
2. De vos mathématiques (géométrie, algèbre)
3. A partir de votre physique, de votre chimie
4. De votre astronomie.
5. De votre politique
6. De votre vie quotidienne
– Supprimez les mathématiques, supprimez toutes les formes, transformez le triangle en octogone, la droite en courbe !
– Effacez la géométrie de vos bâtiments, de vos rues, de vos jeux, de vos voitures!
– Effacez le nom de chaque maladie et de chaque médicament, supprimez la démocratie et la politique!
– Supprimez la gravité et amenez le haut en bas, changer les satellites pour qu’ils aient une orbite carrée!
– Changez tous vos livres (parce que partout il y aura ne serait- ce qu’un mot grec)!
– Effacez de votre quotidien chaque mot grec!
– Changez les évangiles, changez le nom du Christ! Il vient du grec et signifie celui qui a l’onction! Changez aussi la forme de chaque temple (afin qu’il n’ait pas une géométrie grecque)!
– Effacez Alexandre le Grand, effacez tous les héros mythiques et historiques, changez l’éducation, changez le nom de l’histoire, changez les noms de vos universités, supprimez la philosophie, changez votre façon d’ écrire, utilisez l’écriture arabe, supprimez, supprimez, supprimez. ..
Vous direz «c’est impossible» …
Justement, ceci est impossible, parce qu’ensuite vous ne pourrez même pas construire une phrase ! Il est impossible d’effacer la Grèce, le peuple grec, son offrande à cette planète …
Le défi, cependant, est lancé !!!!

Jean Richepin about Hellas

«Δεν έχει πολεμηθεί κανείς λαός όσο οι Έλληνες»
1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
1. Από την ιατρική σας, την… … φαρμακευτική σας.
2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
3. Από την φυσική σας, χημεία
4. Από την αστρονομική σας
5. Από την πολιτική σας
6. Από την καθημερινότητα σας.
Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη!
Σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, από τους δρόμους σας, από τα παιχνίδια σας, από τ’ αμάξια σας!
Σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική!
Διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε τα πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά!
Αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει έστω και μια ελληνική λέξη)!
Σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη!
Αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού! Βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτόν που έχει το χρίσμα! Αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία)!
Σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της Ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, διαγράψτε την φιλοσοφία, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…

Θα πείτε «δεν γίνεται»…
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…Η πρόκληση πάντως ισχύει!!!

2


Ρισπέν Ζαν (Αλγερία 1849 – Παρίσι 1926). Γάλλος λογοτέχνης και δραματουργός.

Το συγκεκριμένο κείμενο, μου το έστειλε ένας φίλος και ήμουν έτοιμος να το αναρτήσω (σε κάποιο άλλο site), παρ όλο που κάτι δεν μου κολλούσε. Όπως κάνω συνήθως σε αγνώστου ταυτότητας κείμενα,  για λόγους δεοντολογίας , γκούγκλισα για να βρω την παλαιότερη πηγή, ώστε να την μνημονεύσω.

Γκουγκλίζοντας όμως, το πρώτο που παρατήρησα ήταν ότι δεν έβλεπα κάποιο σοβαρό site να το χει δημοσιεύσει. Αντιθέτως έβλεπα όλα αυτά τα «ελληνοκεντρικά» (τι ανόητο να χαρακτηρίζουμε μ αυτήν τους αρχαιογκαγκά, χαρίζοντας τους θετικούς πόντους) , εθνικιστικά και συνωμοσιολογικά site (ξέρετε εσείς, τα είπαμε).  Μπαίνοντας λοιπόν οι ψύλλοι στ αυτιά μου άρχισα να ψάχνω μερικούς στίχους στα γαλλικά. Εκεί έφαγα μια δεύτερη κρυάδα, διαπιστώνοντας ότι όλα τ αποτελέσματα που έβλεπα ήταν και πάλι made in Greece… πράγμα που μου σήμανε συναγερμό .

rispen-jean-4

Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο μετά απ αυτό και ψάχνοντας την βιογραφία του λογοτέχνη και τους τίτλους των ποιημάτων του (γαλλικά δεν ξέρω οπότε ότι καταλάβαινα με την αυτόματη μετάφραση…) , τότε  παρατήρησα ότι ενώ ο εν λόγω λογοτέχνης πέθανε το 1926 το κείμενο μιλά για δορυφόρους ! (Διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε τα πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά!) . Υπενθυμίζω ότι ο πρώτος δορυφόρος (βλ. Σπούτνικ)  εκτοξεύθηκε το 1957 !!!

Τρία τινά επομένως θεώρησα ότι συμβαίνουν, από τα οποία μόνο τα δύο πιθανά : είτε ήταν κάποιος προφήτης, είτε ότι πρόκειται για δυσερμηνεία ή λάθος μετάφραση ή κάποια ιδιωματική έκφραση στα γαλλικά, είτε ότι το κείμενο είναι μούφα.

599719richepin

Έχοντας απορρίψει το 1ο λοιπόν, ζήτησα βοήθεια από τη φίλη  Ρηγούλα,  από το πολύ καλό site lexilogia να θέσει ένα ερώτημα στην ομάδα της. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν η εξής:

Έθεσα το ερώτημά σου στην ιδιοκτησιακή ομάδα και οι απαντήσεις που πήρα είναι περίπου οι εξής:
Καταρχάς, όπως γνωρίζουμε, οι δορυφόροι δεν είναι μόνο τεχνητοί. Είναι και οι φυσικοί. Ο πιο γνωστός μας φυσικός δορυφόρος είναι η Σελήνη.
Ως προς το «ποίημα», ο Nickel (ο administrator μας) απάντησε:
Η άποψή μου είναι η εξής:
Το ποίημα βρίσκεται μονάχα σε έναν ελληνικό ιστότοπο που κάνει χαρούλες με τα καλά λόγια των ξένων, σαν σκυλάκι που του κάνεις πατ πατ. Ακολουθούν και μερικοί αντιγραφείς.
Το κείμενο, αν το έγραψε ο Ρισπέν, δεν έχει εντυπωσιάσει άλλον άνθρωπο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλος που να το αναφέρει.
Άρα, μέχρι να δώσει κάποιος απόδειξη για την προέλευσή του, το ποίημα είναι «Ανωνύμου».
Κατά τ’ άλλα, το συγκεκριμένο δεν έχει καμιά ανακρίβεια. Δεν μιλάει για 8 δισεκατομμύρια λέξεις. Απλώς δεν ξέρω ποιοι ήθελαν πάλι να καταστρέψουν την Ελλάδα τον καιρό που γράφτηκε αυτό το ποίημα.
Αυτή είναι και η δική μου άποψη, παρεμπιπτόντως. Ελπίζω να σε καλύψαμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί το ενδεχόμενο να μιλά για φυσικούς δορυφόρους. Επομένως αυτό είναι μια πιθανότητα. Όμως όπως λέει κι ο Nickel , θεωρούμε ότι δεν ανήκει σε κανέναν μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

by antichainletter

 • Nikolaos

  Κάπου βρήκα το ποίημα του Jean Richepin «Sonnet grec» (ελληνικό σονέτο), όπου κάτι λέει για τον Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη (;) που έφτιαξε ένα κύπελο, καρμπόν… φιλημένου στρογγυλού στήθους μιας ωραίας (σ.σ. ας είναι καλά ο κινέζικος αλγόριθμος του Google Translator, που με βοηθά να σας μεταφέρω εδώ ότι περίπου κατάλαβα με τ’ ανύπαρκτα γαλλικά μου… χαχαχα!).

  http://poesie.webnet.fr/lesgrandsclassiques/poemes/jean_richepin/sonnet_grec.html

 • John Smith

  Και επειδή δεν είναι αρκετό το να αποδίδεται ένα κείμενο σε κάποιον που δεν το είπε, έχουμε τον Robert Najemy να το οικειοποιείται, να το χρησιμοποιεί σαν δικό του, και μετά να «παραδέχεται» ότι δεν είναι δικό του, αλλά… του Ζαν Ρισπέν φυσικά! Έτσι, για να μην ξέρουμε ποιος trollάρει ποιον.

 • skinhead_Oi

  «Αντιθέτως έβλεπα όλα αυτά τα “ελληνοκεντρικά” (τι ανόητο να
  χαρακτηρίζουμε μ αυτήν τους αρχαιογκαγκά, χαριζοντάς τους θετικούς
  πόντους) »
  Ελληνοκεντρικά είναι, έχουν φανατισμό με την Ελλάδα, με το έθνος κ.ο.κ. Τώρα αν δούμε την εθνική περηφάνια τελείως με την λογική, θα διαπιστώσουμε ότι δεν στέκει. Καθώς δε το επιλέγει κάποιος που να γεννηθεί. Ωστόσο θέλω να γίνω λίγο προβοκάτορας και να πω ότι αυτό είναι πολιτική θέση. (Το να τους θεωρείς αρχαιογκαγκά). Και το site σας απολίτικο. Δεν είναι κακό, εμένα μάρεσε. 🙂 Απλά ήθελα να το πω, γιατί όλα γύρω μας είναι πολιτική.. Τα πάντα! Όποτε είναι και δύσκολο και να αποφύγεις και την πολιτική (και για μένα προσωπικά δεν υπάρχει και λόγος). 😀 Προσωπικά θα μάρεσε να βλέπω και πολλά άρθρα που να απαντάνε στους εθνικιστές.. Γιατί; Γιατί υπάρχει πρόβλημα.Ποιο πρόβλημα; Το πρόβλημα της άνοδος του φασισμού. Και ο φασισμός σχετίζεται και με το έθνος και με την φυλή. Η βικιπαίδεια γράφει ως ορισμό :

  «φασισμός είναι ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας ……»

  Όποτε όταν αποδομούμε τα ψεύτικα άρθρα τους που στηρίζουν τον φανατισμό, την ανωτερότητα του έθνους τους , τα ψέματα που λένε για να στοχοποιήσουν άλλες κοινωνικές ομάδες κ.ο.κ… Τότε κάνουμε κακό στον φασισμό.. Και αυτό έχει και πολιτική επέκταση.. αλλά και τι έγινε; 😉 Δεν γίνεται να έχουμε 2015! Και να πιστεύουν σε ανώτερες φυλές ή να λένε ότι δεν έγινε το ολοκαύτωμα.. Όλη τους η ιδελογία στηρίζεται σε ψέματα. Άλλωστε και ο ρατσισμός ιστορικά έχει στηριχθεί από την «επιστήμη» , ψεύτοεπιστήμη όμως.. «Επιστήμη» που έβγαζε επίτηδες λάθος αποτελέσματα. Όλα αυτά πρέπει να τα αποδομούμε.. Και να τους ξεντροπιάζουμε. Φιλικά 🙂

  • Σκέλγος

   Αφού στην πραγματικότητα έχει 100% αναμφισβήτητα αποδεικτεί πως δεν υπάρχουν «ανθρώπινες φυλές» και είναι μια αξιολύπητη ψυχωτική φαντασίωση. Το γεγονός είναι πως χωρίζουμε τον εαυτό μας με βάση κάποιων γελοίων φανταστικών συνόρων…

   Ολοκάθαρα έθνη υπάρχουν ΟΜΩΣ δεν είναι το ίδιο με τις φυλές. Το μόνο που μας γενετικά «χωρίζει» σαν Homo Sapiens Sapiens είναι ανερώτητα σε απειροελάχιστο ποσοστό του 1% τα haplogroups που είναι γενετικά κληρονομικά χαρακτηριστικά που μας προτρέχουν πίσω αποδεικνύοντας αν προερχόμαστε, σαν άτομα, τόποι, ομάδες ανθρώπων, έθνη, τοπικές περιοχές, περιφέρειες, νομοί και κτλ., απο αρσενικό ή θηλυκό άνθρωπο πρόγονο έως και 10000 χρόνια πριν.

   Τώρα το μέγιστο υπόλοιπο…λοιπόν… είναι 99% τελείως όμοιο γενετικό υλικό Homo Sapiens Sapiens. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να δώσουμε μια συστηματικά εποικοδομητική και λογικά ιδεολογική αναπαράσταση του είδους μας, μορφολογικά και ψυχικά.

   Για παράδειγμα… εγώ δεν θέλω στο μέλλον να μοιάζουμε με μαύρους ή Σκανδιναβούς γιατί είναι υπερβολικά πανάσχημοι. Αυτή είναι η ιδεολογική γνώμη μου. Αισθητικά προσκλίνω στην εν λόγω Μεσογειακή «φυλή» ή φαινότυπο ή φυσική μορφολογία και χωρίς να αποκλειστικά επιλέγω την ελληνική φαινοτυπική εμφάνιση απο προκατάληψη (Αν και είναι πολύ συντριπτικά θολή… οι Πόντιοι για παράδειγμα μοιάζουν σαν «Τούρκοι»(ή καλύτερα με κάποιους Τούρκους) ή ιθαγενείς Ανατολίτες [Οι Τούρκοι έχουν για παράδειγμα, Φρυγικό και τάδε DNA] σε κάποιο ποσοστό χωρίς βέβαια να θέλω να χτυπήσω φλέβα γελοίου παράλογου παραληρήματος [Και ναι, ξέρω πως οι Αρχαίοι Έλληνες πήγαν στον «Πόντο» και μπλαμπλα…όμως δεν έχουν μηδέν σχέση με τους σημερινούς Πόντιους και έχω αρκετή μόρφωση σε αυτό οπότε σκάστε πριν καν με γρυλίσετε με απεριόριστη οργή και ηλιθιότητα ]… ας παραδεχτούμε πως οι εν λόγω «αιμομιξίες» έγιναν). Ίσως την βόρεια-με-κεντρική ιταλική μέση εμφάνιση(αν μπερδεύτηκες ανέτρεξε πίσω πριν τις παρενθέσεις και θα καταλάβεις XD).

   • skinhead_Oi

    λολ αυτο ειναι μια ρατσιστικη ιδεολογικη γνωμη. ωστοσο δεν υπαρχει ζυγαρια ομορφιας για να δουμε τι ειναι ομορφο και τι οχι. αρα ας γινει οτι ειναι να γινει, χωρις να εμποδιζουμε τπτ και να μην μας πιανει πανικος με τα εθνη, που ειναι απλα κοινωνικες κατασκευες.. Μπορουμε και χωρις εθνος και χωρις θρησκεια.. αυτο που χρειαζομαστε ειναι ισοτητα, τροφη , ελευθερια. να καλυπτουμε τις υλικες μας αναγκες, και να μαστε χαρουμενοι 😛 😛