Ποιοι είμαστε
Αρχική Άθλιοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον Έμπολα!HOAXES FAKE NEWS

Άθλιοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον Έμπολα!

26 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Η αθλιότητα δεν έχει όριο.
Για μερικά κλικ παραπάνω, ιστοσελίδες και blogs έχουν ξεφύγει εντελώς και δημοσιεύουν ψευδές “ειδήσεις” για κρούσματα έμπολα στην Κρήτη. Με αυτό το άθλιο δημοσίευμα θα ασχοληθούμε σε αυτή την ανάρτησή μας για να δούμε την πορεία της ψευδής είδησης και μέχρι που μπορούν να φτάσουν κάποιοι για μερικά κλικ παραπάνω.

56

Πρώτα θα διαβάσουμε το άθλιο δημοσίευμα.


Αποκλειστικό, κρούσμα Έμπολα στο Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα στις 16:45 προσκομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου ένας ημεδαπός 45 ετών αφού λιποθύμησε στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Η πτήση ερχόταν από την Liberia. Το περιστατικό επιβεβαίωσε η ιδιωτική εταιρεία security που έχει αναλάβει την περιφρούρηση του αεροδρομίου, καμία απάντηση παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί από τον διευθυντή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, παρόλα αυτά όπως διαρρέει από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο ασθενής φαίνεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Αποκλειστικές πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης θα μεταφερθεί το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό το περιστατικό έρχεται να δημιουργήσει ακόμα μια φορά ερωτήματα αν τα μέτρα κατά του ιού Έμπολα που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά. Παράλληλα αναμένουμε με μεγάλη αγωνία την επίσημη ανακοίνωση από τον Γενικό Διευθυντή K.Χαριτάκη Νικόλαο. Για νεότερα θα σας ενημερώσουμε.


Όπως συνήθως συμβαίνει το άθλιο δημοσίευμα αναπαράχθηκε από πολλές σελίδες και blogs και προκάλεσε πανικό όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Διαβάζουμε παρακάτω στη σχετική ειδησεογραφία από το creteplus.gr


 Πανικός από ψευδές δημοσίευμα… περί κρούσματος Έμπολα στην Κρήτη!

Πανελλαδικός συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας απαράδεκτου και ψευδούς δημοσιεύματος το οποίο ανέφερε ότι εμφανίστηκε κρούσμα Έμπολα στην Κρήτη!

Η παραπάνω αθλιότητα αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική σελίδα. Γρήγορα «διασκορπίστηκε» σε αρκετά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες.

Φυσικά, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, επρόκειτο για κάτι πλήρως αναληθές.

Τι ανέφερε το… «ρεπορτάζ»

Ο δημιουργός του φαιδρού ρεπορτάζ είχε… αποκλειστικές πληροφορίες (μάλλον αποκλειστική και νοσηρή φαντασία) ότι χθες το απόγευμα, στις 16:45, ένας άνδρας, ο οποίος επέβαινε σε πτήση προερχόμενη από τη Λιβερία, αφού λιποθύμησε στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Το συγκεκριμένο άτομο, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ», φερόταν να είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Το περιστατικό μάλιστα, όπως αναφέρει η άθλια είδηση, «επιβεβαίωσε» και η ιδιωτική εταιρεία security που έχει αναλάβει την περιφρούρηση του αεροδρομίου.

Επιπλέον, ο αθεόφοβος ο συντάκτης του άρθρου, θέλοντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο «θέμα» του, έγραψε ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, είχει ενημερωθεί για το συμβάν, προγραμματίζοντας μάλιστα ταξίδι – αστραπή αύριο στο Ηράκλειο!

Θα κινηθούν νομικά

 Η είδηση διαψεύστηκε άμεσα από το ΠΑΓΝΗ, με την διοίκηση του Νοσοκομείου να διαμηνύει, μέσω σχετικής ανακοίνωσής, ότι θα κινηθεί νομικά, καταθέτοντας μήνυση «κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρουν την ύπαρξη κρούσματος ιού Έμπολα στην Κρήτη και το οποίο έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχουμε να δηλώσουμε ότι πρόκειται περί ψευδούς ειδήσεως και έχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, προκειμένου άμεσα να καταθέσει μήνυση στον Κο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου,  κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.»

Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Γ.Ν. «Βενιζέλειο»

Πέραν του ΠΑΓΝΗ, τη νομική οδό αναμένεται να ακολουθήσει και η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, η Νέα Τηλεόραση Κρήτης επικοινώνησε και με το διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Χαράλαμπο Δουλγεράκη, ο οποίος ανέφερε πως μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε, δέχθηκε τηλεφώνημα από το Λασίθι για να ενημερώσει αν το κρούσμα του ιού είναι στα Χανιά και όχι στο Ηράκλειο.


Ακόμη στο cteteplus.gr διαβάζουμε ότι “Άδειασαν τα εξωτερικά ιατρεία μετά τη διάδοση του ψέματος για κρούσμα Έμπολα στο Ηράκλειο!”


 Άδειασαν τα εξωτερικα ιατρεία μετά τη διαδοση του ψέματος για κρούσμα Έμπολα στο Ηρακλειο!

Τραγελαφικές καταστάσεις έζησαν οι γιατροί και το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ, λίγες ώρες μετά τη διάδοση της ψευδούς είδησης πως κρουσμα Έμπολα, εντοπίστηκε στο Ηρακλειο!

Η αθλιότητα για  την είδηση περί κρουσματος Έμπολα αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική σελίδα. Γρήγορα «διασκορπίστηκε» σε αρκετά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες.

Φυσικά, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, επρόκειτο για κάτι πλήρως αναληθές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου κ. Νίκο Χαριτάκη, το όργιο παραπληροφόρησης πυροδότησε μια σειρα από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Προκλήθηκε πανικός στους χώρους του ΠΑΓΝΗ, όπου το σενάριο ανέφερε ότι βρίσκεται σε καραντίνα ο ασθενής.

Σύμφωνα με τη “Ν. Κρήτη” η φημολογία αυτή έκανε ασθενείς και συνοδούς να εγκαταλείψουν τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου! Έκπληκτοι οι γιατροί είδαν τους χώρους να ερημώνουν και τα ραντεβού να ακυρώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι από το ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωση τους είχαν επισημάνει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρουν την ύπαρξη κρούσματος ιού Έμπολα στην Κρήτη και το οποίο έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχουμε να δηλώσουμε ότι πρόκειται περί ψευδούς ειδήσεως και έχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, προκειμένου άμεσα να καταθέσει μήνυση στον Κο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου,  κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.»

Από τη Διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η. – Γ.Ν. «Βενιζέλειο»


Όπως ήταν λογικό το ζήτημα πήρε τη νομική οδό, για διασπορά ψευδών ειδήσεων από τους ασυνείδητους που παίζουν και τρομοκρατούν τον κόσμο για μερικά κλικ και το λόγο έχει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. skai.gr

Τα δημοσιεύματα και οι αναπαραγωγές, μετά από αυτή την εξέλιξη, άρχισαν να διαγράφονται με την ίδια ταχύτητα που αναπαράχθηκαν. Ποιος όμως το ξεκίνησε όλο αυτό;
Το λόγο έχει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά κάναμε και εμείς μια έρευνα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα που μας έχει εμφανίσει η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, google.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το χωνί, makeleio.grreportazpress.gr αλλά και με πολλές άλλες αναπαραγωγές, το θέμα ξεκίνησε από το secretproduction.gr

Αλλά το άθλιο δημοσίευμα, έχει διαγραφεί και στο λινκ εμφανίζετε eror 404.

2
Όμως η google κρατάει αρχείο, και σε αυτό το αρχείο υπάρχει το δημοσίευμα του secretproduction.gr με πηγή το https://www.facebook.com/Ektakto.gr

7

 

Η προσωρινά αποθηκευμένη σελίδα στη google εμφανίζεται στο παρακάτω λινκ και εμφανίζεται πότε έγινε η αποθήκευση της σελίδας. 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3Brm4gNdyugJ:secretproduction.gr/ektakto-krousma-empola-sto-iraklio-kritis-prin-3-ores/+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες αναπαραγωγές, που περνάς από τη μια ενεργή πηγή σε μια άλλη, η πηγή του secretproduction.gr (δλδ το facebook.com/Ektakto.gr) είναι ανενεργό από τις 12 Απρ 2012, τελευταία ανάρτηση.

1

5

Ακόμη περίεργο είναι η αναφορά του secretproduction.gr “Το secretproduction.gr είναι μια μηχανή αναζήτησης – ταξινόμησης ειδήσεων και κατάταξης ιστοσελίδων, η οποία λειτουργεί με αυτόματο τρόπο, και όχι δημοσιογραφικός ιστότοπος.Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε απαραίτητα με τα κείμενα που διαβάζεται και δεν φέρουμε καμια ευθήνη για το περιεχόμενο τους.Συμφωνείτε ρητά, ότι κάνοντας χρήση της παρούσας ιστοσελίδας συμφωνείτε με τα προαναφερθεν.”

12

Αναρωτιόμαστε πως μια αυτόματη μηχανή ταξινόμησης ειδήσεων έχει πηγή μια σελίδα του facebook που είναι ανενεργή από τον Απρ του 2012.

Το αστείο της υπόθεσης; Η ίδια σελίδα (secretproduction.gr δείτε το ΕΔΩ) μας πληροφορεί για την μήνυση και στις 4 διαφορετικές πηγές της βλέπουμε δημοσίευμα του action24.gr που αναφέρει οτι: “Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδας που δημοσίευσαν ψευδώς πως υπάρχει ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα στην Κρήτη. Πρόκειται για το “basanizomai.net” που έκανε λόγο για 46χρονο ημεδαπό ο οποίος έφτασε έφτασε στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου από Λιβερία και αφού παρουσίασε συμπτώματα του Έμπολα διακομίστηκε στο ΠΑΓΝΗ. Η ίδια ιστοσελίδα όμως δεν σταμάτησε εκεί το “ρεπορτάζ” αλλά έφτασε και να “πληροφορεί” πως στο σημείο πρόκειται να “μεταφερθεί” (sic) και ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.”


Όμως το δημοσίευμα του basanizomai.net έχει πηγή το takalyteraedw.blogspot.gr που με τη σειρά του έχει πηγή το secretproduction.gr και την διαγραμμένη ανάρτηση.

Η πηγή, της πηγής…

Τα παραπάνω είναι μια μικρή έρευνα, τι μπορείς να βρεις στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης google και το πως μας τα παρουσιάζει σύμφωνα με το αρχείο που κρατάει.

Το λόγο τώρα, έχει η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να βρει ποιος άθλιος είναι πίσω από αυτό το δημοσίευμα… γιατί το κακό με τους άθλιους που τρομοκρατούν με μπούρδες για μερικά κλικ παράγινε.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.