Καταρρίπτεται – Τα ΑΤΜ των τραπεζών και το ανάποδο PIN!

In Fake news, Hoax, Αερολογίες - μπούρδες., Γκάφες, Μύθοι, Την πάτησα by Θοδωρής Δανιηλίδης5 Comments

Νέο γύρο αναπαραγωγών στο ίντερνετ, κάνει αυτές τις μέρες το γνωστό πια, hoax με τον ανάποδο κωδικό PIN.

atm2

Το hoax αυτό κρίνεται επικίνδυνο, γιατί αν κάποιος το πιστέψει και προσπαθήσει να βάλει το pin ανάποδα (3 φορές) σε μια περίπτωση ληστείας, το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα και δεν θα ειδοποιήσει την αστυνομία. Αυτό που θα συμβεί είναι, το ΑΤΜ να κρατήσει την κάρτα, και να εκνευριστεί ο ληστής, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο και δεν αξίζει τα 600-800 ευρώ που έχει όριο ανάληψης η κάρτα.

Το hoax το είχαμε καταρρίψει το Σεπ 2013 (διαβάστε το εδώ) και αυτές τις μέρες ξανακάνει την εμφάνισή του με πολλές αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και blogs.
Η φετινή εμφάνιση έχει την παρακάτω μορφή. Δείτε το ΕΔΩ

1

Ποια είναι η αλήθεια;

Η απάντηση της ALPHA BANK για το αντίστροφο PIN, φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Λίγη ιστορία.
Το hoax κυκλοφορεί από το 2006. Το 1994 ο επιχειρηματίας Joseph Zingher από το Σικάγο σκέφτηκε αυτό το κόλπο, για να ειδοποιείται σιωπηλά η αστυνομία, σε περίπτωση ληστείας. Το 1998 το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αριθμοί pin που είναι ίδιοι στην ανάποδη φορά, δεν θα χρησιμοποιούνται από το σύστημα. (π.χ. 9119, 3003 κτλ.) Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες να υιοθετήσουν οι τράπεζες στην Αμερική αυτό το σύστημα ασφαλείας, δεν έγινε ποτέ. Οι τράπεζες δεν θέλουν κάτι τέτοιο γιατί δεν πιστεύουν πως αυτό το σύστημα δεν θα απέτρεπε τις ληστείες γιατί μέχρι να έρθει η αστυνομία ο ληστής θα εξαφανιζόταν. Ακόμη πιστεύουν πως πολλοί πελάτες τους δεν θα μπορούν να πληκτρολογήσουν το pin ανάποδα, λόγο του άγχους που θα έχουν υπό την απειλή του όπλου, και θα κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκνευρίσουν το ληστή, και τα πράγματα να πάρουν ακόμη χειρότερη τροπή.

Το hoax αυτό κρίνεται επικίνδυνο, γιατί αν κάποιος το πιστέψει και προσπαθήσει να βάλει το pin ανάποδα (3 φορές) σε μια περίπτωση ληστείας, το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα και δεν θα ειδοποιήσει την αστυνομία. Αυτό που θα συμβεί είναι, το ΑΤΜ να κρατήσει την κάρτα, και να εκνευριστεί ο ληστής, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο και δεν αξίζει τα 600-800 ευρώ που έχει όριο ανάληψης η κάρτα.

Ενημερώστε τους φίλου σας, να μην το πιστέψουν.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Γεώργιος Στ Τσιουδάκης

  Πρέπει νὰ διορθώεις τὸ 600-800 σὲ 420 (capital control)

 • george zorz

  Πως δεν υπάρχουν, τα λαμόγια που έχουν καταληστεύψει τόσα χρόνια αυτό το κράτος και τώρα είναι στο απυρόβλητο. Είναι αυτοί που σπάνε πλάκα με την κρίση και τάχα μου ενδιαφέρονται για τον φουκαρά το λαό που πληρώνει χωρίς να έχει εισοδήματα..

 • ja1978

  Υπάρχει ακόμα κόσμος που έχει 600-800 ευρώ στον λογαριασμό του;

  • leon06010

   Ε λοιπόν ναι, πριν μια βδομάδα πήγα να βγάλω λεφτά από μηχάνημα, που βρισκόταν σε θάλαμο κ όχι κατ’ευθείαν στο δρόμο κ ο/η πριν από μένα, που δεν τον/την είδα, ήταν άδειος ο θάλαμος, είχε ξεχάσει το χαρτάκι κ αυτό κρεμόταν. Το κοίταξα πριν το πετάξω κ έλεγε υπόλοιπο τρεις χιλιάδες ευρώ!!! Μού’ρθε να σπάσω το μηχάνημα απ’τη ζήλεια.

   • Konstas

    Αχ sorry, δικό μου ήταν. Ήταν από τον λογαριασμό που έχω για τα τρέχοντα έξοδα και επειδή δεν ασχολούμαι με μικροποσά ξέχασα να πάρω το χαρτάκι.